Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος


Και πάλι μπάχαλο τα ΕΛΤΑ Ξάνθης…
Με ρυθμούς χελώνας η διανομή του τύπου…
Εμείς είμαστε σωστοί απέναντι στις υποχρεώσεις μας κύριοι. Εσείς;


Μας ζαλίζουν συνεχώς από τα ΕΛΤΑ Ξάνθης, για να πληρώνουμε έγκαιρα την διανομή της εφημερίδας μας, αλλά δυστυχώς για πολλοστή φορά οι κύριοι αυτοί, ξέρουν να βλέπουν μόνο τις υποχρεώσεις των άλλων και όχι τις δικές τους. Καταιγισμός τηλεφωνημάτων προχθές στην εφημερίδα μου, από συνδρομητές οι οποίοι έχουν να πάρουν τέσσερις ημέρες το φύλλο και ειλικρινά αναρωτιέμαι ποιος δουλεύει ποιον; Το κερασάκι στην τούρτα βέβαια ήρθε εχθές όταν παρέλαβα με την καθημερινή αλληλογραφία μου, την εφημερίδα «Τόλμη» της Τετάρτης. Με απλά λόγια η ενημέρωση ήρθε με 24 ώρες καθυστέρηση και αυτό εξαιτίας της «σωστής» δουλειάς που γίνεται στα ΕΛΤΑ. Θα πρέπει λοιπόν οι αρμόδιοι, αφού ξέρουν μόνο να μας πιέζουν για το μετρητό, να μάθουν πως και εμείς δεν θα σταθούμε με τα χέρια σταυρωμένα σε αυτήν την απαράδεκτη τακτική που ακολουθούν και θα διεκδικήσουμε ακόμα και δικαστικά το δίκαιό μας, γιατί δεν πάει άλλο.

Για τις μπαρούφες στον Τουρισμό λέγαμε και σας παρουσιάζουμε σήμερα μια πρόταση από έναν συμπολίτη μας, ο οποίος πραγματικά δείχνει ενδιαφέρον για την Τουριστική Ανάπτυξη:

ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ Η ΞΑΝΘΗ ΜΑΣ... Έχουμε τα καταπληκτικά ξενοδοχεία μας, Ζ PALACE, FILOΧENIA, HELENA , LA SCHALE, KLP...Ένα όμως δεν έχουμε... κατάλληλους ανθρώπους ακόμα να τα αξιοποιήσουνε όλα αυτά.... Ναι μια τουριστική πόλη χωρίς τον οδηγό, παρατημένη, παραμελημένη και στη μοίρα της...
ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ Η ΞΑΝΘΗ ΜΑΣ... Α. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΟΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ , ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΠΧ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΕΣ; Β.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙΑ, ΜΠΡΟΣΟΥΡΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, Π.Χ. ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ, ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΜΑΣ, ΤΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΣΑ ΧΜ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ; Όλη μας φταίμε οκ.. για αυτό θέλω να συμβάλω και εγώ με την όρεξη μου, με τις γνώσεις μου, με την αγάπη μου για την Ξάνθη μας.
Μπορώ να προσφέρω δωρεάν μαθήματα, εκπαίδευση στους υπαλλήλους στα ξενοδοχεία , στο προσωπικό τους.. Έχω γνώσεις και όρεξη...
ορίστε ανοίγω μια πόρτα και κάνω την αρχήΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΑΣΑΝ --Απόφοιτος πανεπιστημίου τουριστικών επαγγελμάτων-Ελβετία-Εργατική και εργασιακή ψυχολογία-Διευθυντής προσωπικού και εκπαίδευση του προσωπικού σε τουριστική μονάδα στην Κω
(το καλοκαίρι)-Μιλάω 4 ξένες γλώσσες-Υπεύθυνος εστιατορίων και μπαρ (F&B) ΚΑΙ maitre d' hotel

Έχει ο καιρός γυρίσματα και όπως στρώνει κάποιος, έτσι κοιμάται:



Αυτές οι κουβέντες βγαίνουν από το στόμα μου, όταν έρχεται στο μυαλό μου ο μαρασμός της Ξάνθης και η μηδενική της ανάπτυξη. Έτσι στρώσαμε τόσα χρόνια με αυτούς που μας διοικούνε, έτσι θα κοιμηθούμε, αν συνεχίσουμε στον δρόμο των συσκέψεων και των ημερίδων άνευ ουσίας που χάραξαν. Για να αναπτυχθεί η Ξάνθη, χρειάζονται έργα και όχι λόγια. Χρειάζονται νέες επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους στην περιοχή μας και θα προσλάβουν προσωπικό, πράγμα το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει να παταχθεί άμεσα η γραφειοκρατία. Θα πρέπει να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη προς τους επιχειρηματίες που θα έρθουν να επενδύσουν εδώ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρξουν και κάποιες δεσμεύσεις τους, με δικλείδες ασφαλείας για την περίπτωση που δεν θα τηρήσουν αυτά τα οποία οφείλουν, ώστε να μην γίνουμε, για ακόμα μια φορά, μάρτυρες εγκατάστασης εταιριών στην περιοχή μας, οι οποίες μετά από ένα δυο χρόνια και αφού πάρουν τα κονδύλια των επενδύσεων, θα μεταναστεύσουν προς άλλες χώρες με φθηνότερα εργατικά χέρια. Όλα αυτά βέβαια θέλουν τόλμη, πυγμή και αποφασιστικότητα ώστε να γίνουν πράξη και η μέχρι σήμερα Κυβερνώντες, δεν έχουν δείξει θετικά δείγματα γραφής.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Αναπτυξιακή, έπειτα από σχόλια και άρθρα μερίδας του Τοπικού Τύπου, την στιγμή που κάποιοι σιωπούν καλύπτοντας τους εκλεκτούς τους:

Οι ευθύνες για την κατάντια της Αναπτυξιακής Α.Ε. Νομού Ξάνθης δεν πρέπει να βαρύνουν μόνο τα κατά καιρούς Διοικητικά Συμβούλια, αλλά και τους μετόχους της Εταιρίας, που άφηναν ανεξέλεγκτους τους εκλεκτούς που τοποθέτησαν στο τιμόνι της. Δυστυχώς κάποιοι με την ανοχή τους, έφεραν σε αυτά τα χάλια ένα καλό εργαλείο του Νομού μας και θα πρέπει κάποια στιγμή να πληρώσουν. Δεν έχω και ούτε είχα ποτέ κάτι προσωπικό απέναντι στους ανθρώπους που έστειλαν την εταιρία στον τάφο, αλλά αυτό δεν μου επιτρέπει να μην υπερασπίσω το δίκαιο των εργαζομένων σε αυτήν, αφού είναι άδικο να δουλεύουν τόσο καιρό χωρίς να πληρώνονται, την στιγμή που μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας την καταχρεώνουν με λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων και διάφορα άλλα ανούσια, για την εύρυθμη λειτουργία της, έξοδα. Είστε άχρηστοι και επικίνδυνοι ταυτόχρονα κύριοι για την εταιρία, αλλά και ανίκανοι να παραδεχτείτε τα λάθη σας, προσπαθώντας να την απαλλάξετε από το περιττό βάρος της παρουσίας σας. Ακόμα πιο ανίκανοι βέβαια, είναι αυτοί οι οποίοι σας τοποθέτησαν στην Διοίκηση της Εταιρίας, δίνοντάς σας την εντύπωση πως αποκτάτε εξουσία στα χέρια σας και διαχειρίζεστε την δική σας περιουσία, αλλά αυτό δεν θα συνέβαινε, αν εργάζονταν στην Αναπτυξιακή τα δικά τους παιδιά ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Είναι μηδενιστές όσοι δεν βλέπουν το έργο του Γ. Παυλίδη στον τομέα του Τουρισμού, την στιγμή που άλλοι είναι περισσότερο υπεύθυνοι γι’ αυτό:

Έκανε πολλά, αλλά θα μπορούσε να κάνει περισσότερα στον τομέα του Τουρισμού, ο πρώην Νομάρχης Ξάνθης και ειλικρινά αυτό θα έπρεπε να το δουν όσοι σήμερα μηδενίζουν το έργο του. Έκανε πολλά σφάλματα ως άνθρωπος και ακόμα περισσότερα ως πολιτικός επί σειρά ετών, αλλά είναι άδικο να μην αναγνωρίζουμε πως με ορισμένες από τις πράξεις του, συνέβαλε σημαντικά στην Τουριστική Ανάπτυξη του Νομού μας.
Οι Γιορτές Νέστος, η συνεχής Προβολή του Νομού μας μέσα από Τουριστικές Εκθέσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό, μαζί με την προβολή μέσω διαδικτύου και οι παρεμβάσεις σε περιοχές φυσικού κάλλους με την συνεχή ανάδειξή τους, μετατρέποντάς τες σε πόλο έλξης, είναι λίγα από αυτά τα οποία έχει χρεωμένα στο ενεργητικό του ο Γ. Παυλίδης και είναι γνωστό σε όλους.
Είναι γνωστό επίσης, πως επιδίωξε να φέρει Τουρισμό στην Περιοχή από την Βουλγαρία, αλλά το όλο εγχείρημα δυστυχώς ήταν διάτρητο, εξαιτίας του ανύπαρκτου Κράτους μας και έτσι παρατηρήθηκαν και δυσάρεστα φαινόμενα από την ημέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί ο «Κάθετος Άξονας» που έγινε Τουριστική Δίοδος από τον Αγ. Κωνσταντίνο, αφού από την μια και επί Νομαρχίας Παυλίδη, κατασκευάστηκε ο δρόμος και από την άλλη το κράτος δεν ήταν έτοιμο για να διαφυλάξει τα νέα αυτά σύνορά μας, αφήνοντας ελεύθερους τους Γυφτοβούλγαρους, να εισέρχονται στην Ξάνθη και να ρημάζουν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Ήμουν, είμαι και θα συνεχίσω να είμαι ένας από τους αντικειμενικότερους κριτές του Γ. Παυλίδη, αλλά δεν μπορώ να μετατρέψω τον εαυτό μου σε μηδενιστή.
Κλείνοντας με το θέμα αυτό, θα ήθελα να επισημάνω και το γεγονός ότι επί Νομαρχίας του Γ. Παυλίδη, η Παραλιακή ζώνη του Νομού μας, γνώρισε υποβάθμιση και τίποτα περισσότερο, αλλά θεωρώ πως για αυτό, μεγαλύτερη ευθύνη είχαν και έχουν οι εκάστοτε Δήμαρχοι των παραλιακών Δήμων, που δεν έκαναν τίποτε τόσα χρόνια, παρά ο πρώην Νομάρχης.

Δεν συναινούν οι Δικηγόροι στις αποφάσεις της Κυβέρνησης

Εν αναμονή των εξελίξεων οι δικηγόροι της Ξάνθης
Συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντα τους μέχρι την Παρασκευή

Δεν συναινούν οι Δικηγόροι
στις αποφάσεις της Κυβέρνησης

Tην ερχόμενη Δευτέρα θα κριθεί, μετά την σχετική συνεδρίαση του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, το μέλλον των κινητοποιήσεων

- Συνέντευξη τύπου του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης αναφορικά με τα προβλήματα και τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων
- Δύο οι αιχμές του δόρατος, στις οποίες αρνούνται να συναινέσουν οι δικηγόροι


Συνέντευξη τύπου αναφορικά με τα προβλήματα και τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων, μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του κλειστού επαγγέλματός τους, παραχώρησαν τα μέλη του ΔΣ του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης.
Να σημειωθεί, ότι στην συνέντευξη παραβρέθηκαν και οι δύο Πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων Καβάλας και Ροδόπης, ο κύριος Χρ. Κεβρεκάκης και ο κύριος Γ. Κυμπαρίδης αντίστοιχα. Η παρουσία των τελευταίων στην συνέντευξη τύπου θεωρήθηκε ως συμβολική, καθώς με αυτό τον τρόπο τονίστηκε η από κοινού προσπάθεια των δικηγορικών συλλόγων της Περιφέρειας για την καλύτερη αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τον τομέα της δικαιοσύνης στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Κώστας Γούναρης, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο επίμαχο νομοσχέδιο που οδηγεί στην απελευθέρωση του κλειστού επαγγέλματος του δικηγόρου. Όπως τόνισε ο τελευταίος, ο διάλογος που ξεκίνησε μεταξύ των εμπλεκομένων και της Πολιτείας έγινε σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δικηγόρων.
Δύο είναι τα σημεία αντίδρασης των δικηγόρων, σύμφωνα με αυτά που επισήμανε ο κύριος Κ. Γούναρης. Η ίδρυση δικηγορικών εταιρειών και η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, αποτελούν τις κόκκινες γραμμές που έχουν τραβήξει οι δικηγόροι.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, το σχετικό νομοσχέδιο συμβάλει στην δημιουργία μεγάλων δικηγορικών εταιρειών με έδρα την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα ο υπόλοιπος, μεγάλος αριθμός δικηγόρων, να οδηγηθεί στην υπαλληλοποίησή του.
Όσον αφορά τώρα την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, ο κύριος Κ. Γούναρης υπογραμμίζει με έμφαση, ότι μια τέτοια απόφαση είναι ασύμφορη με τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους. Οι ελάχιστες αμοιβές αποτελούν έναν τρόπο για να αποφεύγεται η φοροδιαφυγή των δικηγόρων μέσω απόδοσης ΦΠΑ, αλλά και να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα των δικηγορικών συλλόγων.
Από την άλλη, σύμφωνα με αυτά που συμπληρώνει ο κος Κ. Γούναρης, το νομοσχέδιο ανοίγει ένα παράθυρο, ώστε μεγάλοι τραπεζικοί και ασφαλιστικοί όμιλοι να καθορίζουν το μέγεθος των ελάχιστων αμοιβών για τους δικηγόρους.
Οι εξηγήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, για τις ανωτέρω εξελίξεις στο επάγγελμα του δικηγόρου είναι δύο. Από την μια, η αφόρητη πίεση που δέχεται το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και η κυβέρνηση, να εναρμονίζουν τις δράσεις τους στα πρότυπα του μνημονίου, με αποτέλεσμα να λειτουργούν μέσα σε αυτά τα πλαίσια.
Καθώς, επίσης τα συμφέροντα των μεγάλων τραπεζικών και ασφαλιστικών ομίλων που επιδιώκουν να βγουν κερδισμένοι από μια τέτοια εξέλιξη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι σύντομες τοποθετήσεις των κυρίων Χρ. Κεβρεκάκη και Γ. Κυμπαρίδη. Ο πρώτος, μάλιστα, σημείωσε, πως οι κινητοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο για την διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς λειτουργίας του επαγγέλματος των δικηγόρων.
Ενώ, ο δεύτερος χαρακτήρισε ως πράξη εκδίκησης προς την πολιτεία τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων. Τόνισε δε, πως η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί συνοχή και συνεργασίας σε επίπεδο Περιφέρειας.
Τέλος, να σημειώσουμε πως σύμφωνα με αυτά που ανέφερε ο κος Κ. Γούναρης, η αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους θα συνεχιστεί, καταρχήν, μέχρι την Παρασκευή. Ενώ, την Δευτέρα θα συνεδριάσει ο δικηγορικός σύλλογος Ξάνθης, για να αποφασίσει για την περαιτέρω στάση του, καθώς και το μέλλον των κινητοποιήσεων, μετά και τις σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο.

Αιφνίδια επίσκεψη σε Φ. Καραλίδη από τον Νομάρχη Σμόλιαν Βουλγαρίας

Αιφνίδια επίσκεψη σε Φ. Καραλίδη από
τον Νομάρχη Σμόλιαν Βουλγαρίας


Εχθές το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης με τον Νομάρχη του Σμόλιαν, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα

Αιφνίδια επίσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κυρίου Φώτη Καραλίδη, πραγματοποίησε εχθές το μεσημέρι ο Νομάρχη του Σμόλιαν Βουλγαρίας, κύριος Τσιλιγκίροφ, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή της Κομοτηνής και είχε μια συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη, κύριο Άρη Γιαννακίδη. Με την ευκαιρία, λοιπόν, της παρουσίας του στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας, ο Νομάρχης του Σμόλιαν, αποφάσισε να επισκεφτεί και το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, ο οποίος δεν τον περίμενε.
Να σημειωθεί, ότι σήμερα στις έντεκα η ώρα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση παραγόντων της Νομαρχίας του Σμόλιαν και εμπειρογνωμόνων της Βουλγαρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, αναφορικά με διασυνοριακά προγράμματα.
Αξίζει να σημειωθεί δε, πως τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της προσωπικής συνάντησης μεταξύ κυρίου Φ. Καραλίδη και Νομάρχη του Σμόλιαν εστιάστηκαν γύρω από τα προγράμματα που θα συζητήσουν σήμερα οι εμπειρογνώμονες, καθώς επίσης και γύρω από την τουριστική δίοδο Ξάνθης-Βουλγαρίας, αλλά και οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Πότε θα ξυπνήσει το ελληνικό κράτος;

Πότε θα ξυπνήσει το ελληνικό κράτος;
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα και δεν είναι μόνον το τελευταίο περιστατικό, με τους τριακόσιους περίπου λαθρομετανάστες που διεκδικούν την νομιμοποίησή τους, είναι και πολλά άλλα περιστατικά, όπου γίνεται σαφές, πως η λαθραία είσοδος προσφύγων στην χώρα αποτελεί μια ανοιχτή πληγή που συνεχίζει να αιμορραγεί.
Για άλλη μία, όμως, φορά, την νύφη καλείται να πληρώσει ο απλός πολίτης. Η πολιτική ηγεσία της χώρας σφυρίζει κλέφτικα, αφού η αποτελεσματική επίλυση του κοινωνικού προβλήματος, που ονομάζεται μεταναστευτικό, περνούσε, πάντοτε, σε δεύτερη μοίρα.
Η ασφάλεια των εθνικών συνόρων είναι ανύπαρκτη, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθημερινά στην πράξη. Χιλιάδες λαθρομετανάστες έχουν κατακλύσει την χώρα, με αποτέλεσμα να έχει διαταραχθεί επικίνδυνα η κοινωνική ισορροπία που χρειάζεται, ώστε να υπάρξουν υγιείς ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των πολιτών.
Ο Έλληνας πολίτης έχει γίνει εξ ανάγκης ρατσιστής. Βλέπει καθημερινά την ευημερία του να βάλλεται από τον ξένο που έχει έρθει στην χώρα παράνομα, παίρνοντας την δουλειά του, αλλά και διεκδικώντας δικαιώματα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου της χώρας.
Δεν φταίει βέβαια ο μετανάστης που έρχεται στην χώρα, γιατί βρήκε ανοιχτές τις πόρτες. Φταίει όλο το πολιτικό σύστημα που δεν έχει θέσει, ακόμη, προ των ευθυνών τους, όλους αυτούς που συνέργησαν, ώστε να προωθηθεί στην Ελλάδα το τεράστιο αυτό μεταναστευτικό κύμα.
Η διασφάλιση των ανατολικών μας συνόρων θα έπρεπε να περάσει σε πρώτο πλάνο, με το να γίνει προτεραιότητα της εκάστοτε κυβέρνησης της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άλλη, θα όφειλε να μεριμνήσει, προκειμένου να μην παραβιάζονται τα εθνικά σύνορα του κράτους-μέλους της. Η Ενωμένη Ευρώπη, δυστυχώς απουσιάζει από τα προβλήματα της χώρας μας και δεν είναι μόνον το μεταναστευτικό. Με την στάση που κρατούν απέναντί μας ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης αποδεικνύουν πως αδιαφορούν για την χώρα και τα συμφέροντά μας, τι και αν ανήκουμε στην ΕΕ.
Γιατί δεν τιμωρούνται οι ηθικοί αυτουργοί, χώρες και έμψυχοι παράγοντες, που συμβάλουν στην λαθραία είσοδο προσφύγων στην Ελλάδα; Η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται στο απυρόβλητο, παρόλο που κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε να περνάνε τα ελληνικά σύνορα, οικονομικοί μετανάστες, ορμώμενοι εξ Ανατολής.
Πόσους άλλους μπορεί να χωρέσει μια μικρή χώρα όπως είναι η Ελλάδα; Γιατί, επιτέλους, δεν μπαίνει ένα stop στην παράνομη είσοδο όλων αυτών των ταλαιπωρημένων, ομολογουμένως, ανθρώπων, οι οποίοι ψάχνουν απεγνωσμένα για μια θέση κάτω από τον ήλιο;
Στην Ισπανία, στα πλαίσια αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, προβλέπονται αυστηρές ποινικές διώξεις, ακόμη και για τους σπιτονοικοκύρηδες που νοικιάζουν τα σπίτια τους στους παράνομα ερχόμενους εντός της χώρας. Στην Ελλάδα δε, όχι απλά δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, απεναντίας δεν είναι λίγοι αυτοί, που εκμεταλλεύονται την υφιστάμενη κατάσταση για δικό τους προσωπικό όφελος. Έτσι, κάποιοι προσφέρουν ακόμη και εργασία στους λαθρομετανάστες με μισθό πείνας. Με αυτό τον τρόπο, όμως, προάγεται η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, αλλά και χάνονται θέσεις εργασίας από τους νόμιμους πολίτες, που δε θα δέχονταν να εργαστούν με τους μισθούς, που αναγκάζονται να παίρνουν οι οικονομικοί μετανάστες. Δεν υπάρχει, ωστόσο, νομοθετικό πλαίσιο, για όλους αυτούς που με τον τρόπο τους συμβάλουν στην λαθρομετανάστευση.
Θα πρέπει να ξυπνήσει κάποτε το ελληνικό κράτος, ας ευχηθούμε, όμως, αυτό να γίνει πριν είναι πολύ αργά για την χώρα…

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Αφού η αισιοδοξία έχει μπει στη λίστα των «εν αχρηστία» ειδών, δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να αποφεύγουν την «μαυρίλα» ως συναίσθημα, σε ρόλο καθοδηγητή στην αντιμετώπιση των εγχώριων γεγονότων αλλά και των διεθνών. Τα γεγονότα στην Αίγυπτο, έτσι όπως εξελίσσονται και χαρακτηρίζονται εκτός ελέγχου, δεν είναι δυνατόν να μην επηρεάσουν την διεθνή πολιτική σκηνή. Αν αυτό ξεφύγει της σφαίρας του προβληματισμού και αγγίξει συμφέροντα κάθε είδους, τότε είναι πασιφανές πως θα ταρακουνηθεί το.. Σύμπαν!
Επειδή όμως τα πολιτικά παιχνίδια, σε διεθνές κυρίως επίπεδο, τα κινούν και τα κατευθύνουν σχέσεις εξάρτησης, λόγω συμφερόντων ή λόγω επίδειξης ισχύος και συνήθως αυτά περιχαρακώνονται από το top secret των μυστικών υπηρεσιών και των υπουργείων εξωτερικών της κάθε χώρας, οι πολίτες-κάτοικοι μένουν μακράν της πραγματικότητας. Η άγνοια επί όσων συμβαίνουν στα παρασκήνια της εξωτερικής πολιτικής είναι παγιοποιημένη.
Έτσι οι πολίτες περιορίζονται στην άποψη επί των γεγονότων που διαδραματίζονται διεθνώς, με προσέγγιση άκρως περιορισμένη και σε πλαίσια της κοινής λογικής. Προσφάτως, με την υπόθεση των λαθρομεταναστών, τις διεκδικήσεις τους, την καθοδηγούμενη κατάληψη της νομικής σχολής, τους συμπαραστάτες της αλληλεγγύης καθώς και με την εκτός ελέγχου εισροή εξ όλων των συνοριακών πυλών και όχι μόνο, ανθρώπων ποικίλων εθνοτήτων γεννήθηκαν πλείστα ερωτηματικά στους Έλληνες πολίτες. Πριν λοιπόν κατασταλεί η ανεξέλεγκτη «εισβολή» των ξένων, γεννάται η ανησυχία με το τι μέλλει γενέσθαι προσεχώς με τον Αιγυπτιακό πληθυσμό.
Χιλιάδες φυλακισμένοι βγήκαν από τις φυλακές και ενσωματώθηκαν με τους πολίτες. Το καθεστώς βρίσκεται υπό αμφισβήτησιν και άγνωστο είναι πώς θα καταλήξει.
Η οικονομία της χώρας καταρρέει, η ακρίβεια βασικών αγαθών και οι ελλείψεις αυτών σίγουρα θα ωθήσουν τους Αιγύπτιους σε αναζήτηση δεύτερης πατρίδας. Ε! είναι δυνατόν στην προτίμησή τους να μη βρεθεί η Ελλάδα, που αποδέχεται (αργά ξυπνήσαμε) εδώ και χρόνια τα κύματα μεταναστών, που παρανόμως ή όχι εισήλθαν στην χώρα και μάλιστα εξακολουθούν να παραμένουν υπό την προστασία των υποστηρικτών τους, Ελλήνων της αλληλεγγύης; Τόση ανθρωπιά που φέρνει μπούκωμα! Τα γεγονότα μεταφέρονται ως είδηση διεθνώς, με την χώρα μας να έχει το βραβείο της ανεκτικότητας, της υποχωρητικότητας και της… κακώς εννοούμενης αλληλεγγύης.
Ο Ξένιος Ζεύς και η φιλοξενία του ακολουθεί τους Έλληνες ως βαρύ κληρονομικό φορτίο, που στη σύγχρονη εποχή παρανοείται, μετατρέπεται σε υπερβολή, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και κυρίως διαφεύγει του μέτρου. Εδώ βρίσκεται η αρχή του κακού. Για τους ανεγκέφαλους «οπαδούς» των σκοπιμοτήτων, που προβάλλονται μέσα από κινήσεις υπερβολής, αυτό το επιχείρημα της γεννήτορος χώρας της φιλοξενίας της δημοκρατίας, δεν πείθει τους γηγενείς πολίτες, αλλά αντιθέτως τους εξαγριώνει. Διότι, το κακό παράγινε και δεν αποκλείεται να αποβεί σε «δυσπνοϊκό» φαινόμενο, όπου η ανάσα του Έλληνα θα πνίγεται από τις ανάσες των μεταναστών και η χώρα θα «βουλιάξει» και στις τρεις θάλασσες από τις οποίες περιβάλλεται. «Θάνατος εκ πνιγμού» με βαρίδιο ποιο απ’ όλα; Την οικονομική κρίση με τα συνοδευτικά της ή υπό την πίεση της επί πλέον επιβάρυνσης των νέων μεταναστών, που ενδέχεται ποικιλοτρόπως να εισβάλλουν στην χώρα; Με διορατικότητα για το μέλλον, είναι σίγουρο πως όλα και καθένα ξεχωριστά θα βοηθήσουν στην αύξηση της ύφεσης και όχι της ανάκαμψης.

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 3.2.2011


Σημαντικές πρωτοβουλίες; Ή απλά να ‘χαμε να λέγαμε;

Εσπερίδες για τον Τουρισμό:

Σημαντικές πρωτοβουλίες;
Ή απλά να ‘χαμε να λέγαμε;



-Από λόγια χορτάσαμε, τα έργα μας λείπουν
-Τουριστική Ανάπτυξη με τριτοκοσμικές παραλίες δεν γίνεται


Με αφορμή τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες για τον τομέα του Τουρισμού στην περιοχή μας, οφείλω να καταθέσω κάποιες απόψεις μου, επειδή δεν θα μου άρεσε να παρουσιάζονται τα πράγματα μονόπλευρα.
Εδώ και αρκετά χρόνια, ενασχολούμενος με τον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, έχω παρακολουθήσει αμέτρητες εσπερίδες, ημερίδες και άλλου τέτοιου είδους εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς στην Ξάνθη με θέμα τον Τουρισμό και τις μορφές του, και θεωρώ πως μπορώ να καταλήξω σε κάποια συμπεράσματα. Πολλά λέχθηκαν, πολλά ειπώθηκαν από φορείς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και βέβαια δεν είναι δυνατόν να γίνω μηδενιστής, λέγοντας πως όσες προσπάθειες και αν έγιναν, δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα.
Δεν μπορώ όμως σήμερα να ανεχτώ ότι μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών, φτάσαμε στο απόλυτο σημείο μηδέν, αφού αυτό μου δίνουν τα στοιχεία που ακούστηκαν κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕ Ξάνθης.
Δεν είναι δυνατόν μέσα σε αυτήν την οικονομική κρίση, να βλέπουμε άλλους τουριστικούς προορισμούς της εγχώριας και όχι μόνο αγοράς, να συνεχίζουν την λειτουργία τους με μικρές μειώσεις, όσον αφορά την τουριστική κίνηση και στην Ξάνθη να ακούμε πως τα ξενοδοχεία συνεχώς είναι άδεια.
Πώς γίνεται κάποιοι να έχουν βρει το μαγικό φίλτρο και να βγάζουν κέρδη από τον Τουρισμό και στην Ξάνθη να μη λειτουργεί τίποτε με ανοδική πορεία; Τι φταίει; Ποιοι είναι αυτοί που χάραξαν λάθος πορεία; Γιατί ακολουθήθηκε αυτή η λανθασμένη κατεύθυνση, την στιγμή που όλα έδειχναν την φθίνουσα πορεία;
Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν εδώ και αρκετό καιρό και όχι το πώς θα διοργανώσουμε ημερίδες, εσπερίδες και άλλες εκδηλώσεις στις οποίες οι διάφοροι φορείς της περιοχής μας, θα προβούν σε εκθέσεις ιδεών και τίποτε περισσότερο. Ήταν λογικό και εξακολουθεί να είναι λογικό, πως οι εκδηλώσεις που έφερναν τουρισμό στην περιοχή μας, ξεθώριαζαν χρόνο με τον χρόνο, αφού δεν είχαμε τίποτε καινούριο να παρουσιάσουμε ως περιοχή στον κόσμο.
Είναι γνωστό πως η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, δεν έχει να κάνει σχέση μόνο με το Καρναβάλι, τις Γιορτές Νέστος και τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Η Ξάνθη είναι μια περιοχή αρκετά προικισμένη σε σχέση με τις άλλες γύρω περιοχές, αλλά έχει μηδαμινή επισκεψιμότητα μπροστά σε αυτήν που θα έπρεπε να έχει και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στερούμαστε υποδομών.
Τόσα χρόνια φωνάζουμε για τον μαρασμό της παραλιακής ζώνης του Νομού μας και κανένας δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον, προκειμένου αυτή να αναπτυχθεί όπως συμβαίνει σε Φανάρι, Καβάλα, Θάσο και Ασπροβάλτα.
Η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης, δυστυχώς έμεινε μόνο στις κόντρες ανάμεσα στους τότε Αυτοδιοικητικούς αρμόδιους, οι οποίοι μόλις έβρισκαν τα σκούρα, πετούσαν ο ένας το μπαλάκι στον άλλον, χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα.
Η πρώτη ανάπτυξη για την παραλιακή ζώνη της Ξάνθης, ήρθε επί Νομαρχίας Σαλτούρου και αυτό, γιατί ο τότε Νομάρχης αποφάσισε με το έτσι θέλω, πως η Ξάνθη πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον πλούτο της. Από τότε και μετά, εδώ και τόσα χρόνια, δεν έχει πέσει ούτε ένα πετραδάκι στην παραλιακή ζώνη με πρωτοβουλία των αρμόδιων Δήμων και Δημάρχων, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται περίτρανα και δεν χωράει αμφισβήτηση.
Τους καιρούς όπου σε ολόκληρη την χώρα, κάποιοι, βρίσκοντας και τα ανάλογα παράθυρα στους διάτρητους νόμους του κράτους, μας έχτιζαν ακόμα και επάνω στο κύμα, σε Άβδηρα, Μάγγανα και Πόρτο Λάγος, κάποιοι άλλοι μεθόδευαν με την απραξία τους, το θάψιμο της Τουριστικής ανάπτυξης των παραλιών του Νομού μας, κάτι το οποίο βέβαια δεν συνέβη και στην ορεινή Ξάνθη, αφού μια πολύ μικρότερη ομάδα συμπολιτών μας, εκεί στον πρώην Δήμο Σταυρούπολης, βρήκε και τον τρόπο, αλλά και τα απαραίτητα κονδύλια για να αναγάγουν σε αρκετά μεγάλο Τουριστικό Προορισμό, την εκεί περιοχή και τον Νομό μας γενικότερα.
Αυτά που σήμερα γράφουμε, θεωρούμε πως έπρεπε να ειπωθούν, για να σταματήσουν οι πολιτικοί και όχι μόνο, αρμόδιοι για την περιοχή μας, τα λόγια του αέρα, τις εκθέσεις ιδεών και τις ανούσιες φιέστες. Η Ξάνθη έχει ανάγκη από έργα και όχι από λόγια…
Σταύρος Βλαχόπουλος

Από επιτυχία στέφθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας για τον τουρισμό, με πρωτοβουλία του Δήμου Ξάνθης

Από επιτυχία στέφθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας για τον τουρισμό, με πρωτοβουλία του Δήμου Ξάνθης


Καταγραφή τουριστικών προβλημάτων και προτάσεις για την καλύτερη προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής από τους επιχειρηματίες του κλάδου

Συνάντηση επαγγελματιών του τουρισμού μαζί με τους αρμοδίους φορείς, σε μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής τουριστικών προβλημάτων στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕ Ξάνθης, με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Τουρισμού, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ξάνθης.
Να σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει συγκροτηθεί ξεχωριστή αντιδημαρχία για τον τουρισμό, με αρμόδιο Αντιδήμαρχο στην Ξάνθη, τον κύριο Απόστολο Αγκόρτσα.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση εργασίας του Δήμου Ξάνθης με τους επιχειρηματίες του τουρισμού της περιοχής, παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να δηλώσουν την έμπρακτη στήριξή τους στην προσπάθεια που ξεκινάει για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.
Ο υπεύθυνος για τον τουρισμό στον Δήμο Ξάνθης, κύριος Α. Αγκόρτσας, αναφερόμενος στην εσπερίδα για τον τουρισμό επισήμανε χαρακτηριστικά πως «είναι μια πρώτη προσπάθεια που κάνουμε για την καταγραφή θεμάτων και προβλημάτων του τουρισμού στον ευρύτερο Δήμο Ξάνθης. Έχουμε προσκαλέσει όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού και του παραθεριστικού προϊόντος, καθώς επίσης και τα έμμεσα εμπλεκόμενα άτομα, ώστε να εκθέσουν τις απόψεις, τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους στην καινούργια ηγεσία της Περιφέρειας».
Ερωτηθείς, αναφορικά με την θεματολογία που θα αναπτύξει ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τον τουρισμό στον νέο Καλλικρατικό Δήμο Ξάνθης, ο κύριος Α. Αγκόρτσας, τόνισε ότι «αναγκαστικά θα επαναλάβω όλα αυτά που λέω εδώ και οκτώ χρόνια για τον τουρισμό. Πιστεύω, όμως, ότι αυτή τη φορά θα βρω πιο ευήκοα ώτα να με ακούσουν. Θα αναφερθώ στην έλλειψη τουριστικών υποδομών, στην έλλειψη τουριστικών φυλλαδίων. Στο ότι είναι πιο φθηνό το εισιτήριο για να έρθει κάποιος από την Αθήνα στην Χρυσούπολή, παρά από την Χρυσούπολη μέχρι την Ξάνθη. Στο ότι το ωράριο των μουσείων μας είναι καθαρά δημοσιοϋπαλληλικό, δηλαδή εννέα με μία και μετά όλα είναι κλειστά. Στο ότι δεν έχουν αναδειχτεί οι φυσικές ομορφιές της πόλης μας, ούτε τα ιστορικά μνημεία του τόπου μας. Ότι χρειαζόμαστε προσβάσεις στους περιβαλλοντικούς χώρους, όπως είναι η Βιστωνίδα και ότι υπάρχουν πάρα πολλά μικρά προβληματάκια της δημόσιας διοίκησης, που ταλαιπωρούν τον τουρισμό».
Παράλληλα, ο κος Α. Αγκόρτσας, τόνισε την ανάγκη να καταργηθεί η βίζα με την Τουρκία, καθώς, όπως τόνισε ,υπάρχουν «καλοπροαίρετοι» τουρίστες, που θέλουν να έρθουν από την Τουρκία στην περιοχή μας, για να ξοδέψουν χρήμα.
Ενώ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κύριος Φώτης Καραλίδης, από την πλευρά του, τόνισε ότι «νομίζω, ότι αυτού του είδους οι ημερίδες κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, όταν καταγράφουν προβλήματα και αξιοποιούν τα συμπεράσματα από τις καταγραφές, ώστε αυτές να μπορέσουν να γίνουν βάση για περαιτέρω ανάπτυξη. Εάν, βέβαια, παραμείνουν στο γράμμα του Νόμου ή στο γράμμα, μόνον, της ημερίδας, ότι δηλαδή καταγράφηκαν προβλήματα, χωρίς να προχωρήσουν παραπέρα, σε αυτή την περίπτωση, η αξία τους θα είναι αμελητέα. Πιστεύω, ότι τα προβλήματα που θα καταγράψουμε, θα γίνουν ο χάρτης μας για ουσιαστικές διορθώσεις, σε ότι αφορά τα μέχρι τώρα λάθη μας» και συνεχίζει λέγοντας «σε ότι αφορά το υφιστάμενο νομικό καθεστώς της Natura και Ramsar, θεωρώ, ότι έγιναν κάποιες βελτιώσεις. Θα πρέπει όμως να γίνουν περισσότερες, ώστε ο Νομός μας και ειδικότερα οι παραλίες να πάρουν την ανάπτυξη που τους αξίζει. Ενώ, ο ορεινός μας όγκος, συγκεκριμένα με το πρόγραμμα «ΡΟΔΟΠΗ», έχει να δώσει πολλά στο θέμα του αγροτουρισμού και των ήπιων μορφών τουρισμού. Πάνω σε αυτά θα εστιάσουμε».
Αξίζει να τονιστεί, ότι στο πάνελ των ομιλητών, σχετικά με το θέμα, συμμετείχε και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κ. Κώστας Παπακοσμάς. Ενώ, την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κύριος Φώτης Καραλίδης και ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης. Στην συνέχεια ακολούθησαν εισηγήσεις, αναφορικά με τον τουρισμό στην Περιφέρεια και δη την περιοχή της Ξάνθης.
Κατά την διάρκεια της εσπερίδας τονίστηκαν ιδιαίτερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως ο Νέστος, τα Πομακοχώρια και οι παραλίες του Νομού. Ενώ, έγινε εκτενής αναφορά στον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής, με γενικότερη την άποψη, ότι θα έπρεπε να προβληθούν οι ιδιαιτερότητες της περιοχής.
Εκφράστηκε δε η άποψη από τον Δήμαρχο, πως πρέπει να αναπτυχθούν στην περιοχή εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο οικολογικός, πολιτιστικός, συνεδριακός, αθλητικός, θρησκευτικός, ακόμη και στρατιωτικός τουρισμός.
Ο τελευταίος, επισήμανε πως ο σημαντικότερος πλούτος της περιοχής είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, γι’ αυτό και εξέφρασε την άποψη, ότι θα έπρεπε να αξιοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο το έμψυχο δυναμικό, που διαθέτουμε ως περιοχή.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος παραδέχτηκε, ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην περιοχή, με βασικότερο την εποχικότητα του επαγγέλματος, αλλά και την έλλειψη των κατάλληλων τουριστικών υποδομών. Κλείνοντας τον λόγο του, ο κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης απηύθυνε κάλεσμα για βοήθεια στο θέμα του τουρισμού προς την Περιφέρεια.
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην περιοχή, οι περισσότεροι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, αναφέρθηκαν στα κακώς κείμενα της περιοχής, δηλαδή τις ελλείψεις, την απουσία κινήτρων και οργάνωσης, για μια καλύτερη ανάπτυξη της περιοχής.
Η άποψη που έτυχε ευρύτερης αποδοχής είναι αυτή του Σταύρου Αμοιρά, Οικονομολόγου, ο οποίος τόνισε, πως η προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, θα έπρεπε να γίνεται από μια ενιαία διαχειριστική αρχή, προκειμένου να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Οι εισηγήσεις έκλεισαν με την τοποθέτηση του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, κ. Κώστα Παπακοσμά, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται μια ενιαία στρατηγική, Περιφέρειας και τοπικής αυτοδιοίκησης, στο θέμα. Επισήμανε δε, πως η Περιφέρεια θα αξιοποιήσει για την ανάπτυξη του τουρισμού ανθρώπινο δυναμικό από όλες τις περιφερειακές ενότητες που διαθέτει. Ενώ, δεσμεύτηκε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν από τους επαγγελματίες του τουρισμού.
Όσον αφορά δε τις δράσεις της Περιφέρειας, ο κος Κ. Παπακοσμάς τόνισε, ότι απαιτείται άμεση συνεργασία με τον ΕΟΤ, επικαιροποίηση μελετών των αναπτυξιακών εταιρειών, έμφαση στις τεχνολογίες και αλλαγή στρατηγικής στις εκθέσεις τουρισμού που γίνονται στο εξωτερικό.
Παράλληλα, ο κος Κ. Παπακοσμάς αναφέρθηκε στον εσωτερικό τουρισμό και δη τον ενδοπεριφερειακό, υπογραμμίζοντας, ότι χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των πόλεων της Περιφέρειας, λόγου χάρη ειδικές τιμές για τους επισκέπτες που έρχονται από τις γειτονικές πόλεις.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, ενώ δόθηκε υπόσχεση από τον κύριο Α. Αγκόρτσα, να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογες συναντήσεις. Στην επόμενη εσπερίδα, μάλιστα, αναμένεται να προσκληθούν, για να εκφράσουν στην άποψή τους, και πανεπιστημιακοί παράγοντες του ΔΠΘ.

Δεντροφύτευση από μαθητές Ξάνθης και Γενισέας στα όρια του Σέλινου την προσεχή Παρασκευή

Δεντροφύτευση από μαθητές Ξάνθης και Γενισέας
στα όρια του Σέλινου την προσεχή Παρασκευή


Μια σημαντική πρωτοβουλία του Κέντρου Ενημέρωσης και προστασίας της λίμνης Βιστωνίδας, που στηρίζει ο Δήμος Αβδήρων


Γιώργος Παραστατίδης, Αντιδήμαρχος Αβδήρων:
«Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να γίνονται καθημερινά. Εξάλλου, αυτός είναι ο ρόλος του Κέντρου Ενημέρωσης και Προστασίας της λίμνης Βιστωνίδας, που αξίζει πολλά συγχαρητήρια. Εμείς σαν Δήμος Αβδήρων στηρίζουμε με μεγάλη προθυμία αυτή την προσπάθεια τεχνικά, ώστε να ευδοκιμήσουν τα δέντρα, που θα φυτέψουν οι μαθητές. Είμαστε, πάντα, δίπλα σε τέτοιου είδους προσπάθειες για το περιβάλλον»

Με αφορμή την χθεσινή παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων, ο νέος Δήμος Αβδήρων, που έχει τονίσει πολλές φορές την περιβαλλοντική του συνείδηση, στηρίζει την πρωτοβουλία του Κέντρου Ενημέρωσης και Προστασίας της Λίμνης Βιστωνίδας, προγραμματίζοντας δεντροφύτευση από δύο σχολεία, ένα της Ξάνθης και ένα της Γενισέας, για την προσεχή Παρασκευή, στα όρια του οικισμού Σέλινου, του νέου Καλλικρατικού Δήμου Αβδήρων.
Πρέπει να τονιστεί, ότι το Κέντρο Ενημέρωσης και Προστασίας της λίμνης Βιστωνίδας, παρέχει εμπεριστατωμένη και ουσιαστική ενημέρωση αναφορικά με την λίμνη, σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Διαθέτει δε, οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και εξειδικευμένους επιστήμονες, που μπορούν να λύσουν τις απορίες των επισκεπτών της περιοχής, αλλά και να τους παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για περιβαλλοντικά θέματα.
Όσον αφορά την επικείμενη δεντροφύτευση με πρωτοβουλία του Κέντρου Ενημέρωσης και προστασίας της λίμνης Βιστωνίδας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος στον Δήμο Αβδήρων, κύριος Γιώργος Παραστατίδης, τονίζει ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να γίνονται καθημερινά. Εξάλλου, αυτός είναι ο ρόλος του Κέντρου Ενημέρωσης και Προστασίας της λίμνης Βιστωνίδας, που αξίζει πολλά συγχαρητήρια. Εμείς σαν Δήμος Αβδήρων στηρίζουμε με μεγάλη προθυμία αυτή την προσπάθεια τεχνικά, ώστε να ευδοκιμήσουν τα δέντρα, που θα φυτέψουν οι μαθητές. Είμαστε, πάντα, δίπλα σε τέτοιου είδους προσπάθειες για το περιβάλλον».

Πανελλήνιο φεστιβάλ ποντιακών χορών

Πανελλήνιο φεστιβάλ
ποντιακών χορών


- Ένας θεσμός που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία
- Ξεκίνησαν δυναμικά οι προετοιμασίες του ποντιακού συλλόγου Ξάνθης, για την συμμετοχή του

Θεόδωρος Ρωμανίδης, Πρόεδρος του συλλόγου ποντίων Ξάνθης:
«Είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση για μας τους Ποντίους. Κάθε χρόνο εισπράττουμε μεγάλο ενθουσιασμό και πολύ αγάπη από τον κόσμο»


Έχουν ξεκινήσει δυναμικά οι προετοιμασίες του ποντιακού συλλόγου Ξάνθης για την συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, που έχει γίνει παράδοση τα τελευταία χρόνια και μάλιστα στέφεται, κάθε φορά, από μεγάλη επιτυχία και σημαντική αποδοχή από τον κόσμο.
Η χρηματοδότηση των εκδηλώσεων για το φεστιβάλ ποντιακών χορών γίνεται από τους τοπικούς φορείς της περιοχής.
Φέτος, το φεστιβάλ ποντιακών χορών θα γίνει στην γειτονική πόλη της Κομοτηνής τον μήνα Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, όπως δηλαδή γίνεται κάθε χρόνο. Η συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων αναμένεται να είναι, για μια ακόμη χρονιά, εντυπωσιακή. Οι χορευτές από τον ποντιακό σύλλογο Ξάνθης που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση είναι περίπου πενήντα στον αριθμό. Εξάλλου, ο ποντιακός σύλλογος Ξάνθης είναι ένας από τους πιο δραστήριους συλλόγους της πόλης, με μεγάλη δράση στο ενεργητικό του και πολλές επιτυχίες.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, κύριος Θεόδωρος Ρωμανίδης, χίλιοι με χίλιους πεντακόσιους χορευτές, ηλικίας δεκαέξι και άνω ετών, θα λάβουν μέρος στο κορυφαίο πολιτιστικό αυτό γεγονός, που κάθε χρόνο ξυπνάει ιστορικές μνήμες και προκαλεί μεγάλη συγκίνηση σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Να σημειωθεί, ότι η εκδήλωση είναι δωρεά και ανοιχτή προς όλους τους ενδιαφερόμενους, που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ των πανελλήνιων ποντιακών χορών.
«Είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση για μας τους Ποντίους. Κάθε χρόνο εισπράττουμε μεγάλο ενθουσιασμό και πολύ αγάπη από τον κόσμο» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κος Θ. Ρωμανίδης.
Ενώ, αξίζει να αναφερθεί και το παιδικό φεστιβάλ ποντιακών χορών, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, εδώ και τρία χρόνια, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μια, επίσης, σημαντική εκδήλωση των ποντίων, που αποσκοπεί στην διατήρηση και μετάδοση της παράδοσης, μέσω των ποντιακών χορών.

Για όλα φταίνε αυτοί, οι κακοί μας πολιτικοί…

Για όλα φταίνε αυτοί, οι κακοί μας πολιτικοί…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, η φαινομενικά αθώα αυτή πολιτικός, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, επιχειρεί να βάλει, για μια ακόμη φορά, την χώρα μας στην περιβόητη κλίνη του Προκρούστη.
Το πιο παράδοξο, βέβαια, σε όλη την υπόθεση είναι, ότι, ενώ μας χτυπάνε τόσο αλύπητα οι εταίροι, εξ Ευρώπης ορμώμενοι, εμείς συνεχίζουμε να σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι, χωρίς να βγάζουμε «κιχ». Το «εμείς» παραπέμπει στους «κοστουμάτους» πολιτικούς ταγούς, που μας εκπροσωπούν στην βουλή και το διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι. Γιατί, άραγε τους στείλαμε στις θέσεις, που έχουν καταλάβει σήμερα και μάλιστα αρνούνται τόσο πεισματικά να τις αφήσουν; Ποιος ο λόγος να έχουμε πολιτικούς εκπροσώπους, όταν οι τελευταίοι αδιαφορούν τόσο επιδεικτικά για τα εθνικά μας θέματα;
Οι παράλογες απαιτήσεις της Γερμανίας, δια της κυρίας Μέρκελ, περνάνε στο «ντούκου» από την κυβέρνηση, σαν να επρόκειτο για λογικές αξιώσεις της σιδηράς κυρίας. Ο ανύπαρκτος αντίλογος κάνει ακόμη πιο δραματική την κατάσταση του Έλληνα πολίτη.
Μας χτυπάνε αλύπητα και εμείς χαϊδευόμαστε. Φτάσαμε, μάλιστα, στο σημείο να βλέπουμε ως φυσιολογικά τα παράλογα. Αμ δε! Αφού, δεν μας σέβονται οι ίδιοι οι πολιτικοί μας, ποιος θα μας σεβαστεί; Μήπως, η Μέρκελ; Αστειότητες…
Γιατί άραγε δεν υπάρχει ένα τοίχος προστασίας (και δεν μιλάω μόνον για το τείχος του Έβρου) για την ελληνική κοινωνία; Γιατί κανείς, από όλους αυτούς που στείλαμε στο ελληνικό κοινοβούλιο, δεν βγαίνει να διεκδικήσει, σε σοβαρό επίπεδο, αυτά που μας χρωστάνε οι ευρωπαίοι εταίροι, με πρώτους και καλύτερους τους Γερμανούς. Ουδείς λόγος περί των αποζημιώσεων πολέμου που μας χρωστάει η Γερμανία. Χρήματα που ανήκουν δικαιωματικά στον ελληνικό λαό δεν εισπράττονται, γιατί κάποιοι ή δεν έχουν τα πνευμόνια ή αδιαφορούν, γιατί τα δικά τους συμφέροντα αποσκοπούν αλλού.
Η Ελλάδα, μια χώρα με πολλές δυνατότητες για ανάπτυξη, επιλέγει να μένει στην σκιά των εξελίξεων. Δεν εκμεταλλεύεται καμία από τις ευκαιρίες που τις δίνονται, ενώ αδιαφορεί παντελώς για τους πολίτες της. Ανικανότητα ή καλά στημένα πολιτικά παιχνίδια, που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα; Όποια και αν είναι η απάντηση, η ευημερία της ελληνικής κοινωνία βρίσκεται σε κίνδυνο.
Εξ ανάγκης έχουμε γίνει μίζεροι και γκρινιάρηδες. Έχουμε διαπιστώσει με λύπη μας, όλα αυτά τα χρόνια, πως μετράμε μόνον ως εκλογική δύναμη.
Δεν μας φταίει η Μέρκελ, δεν μας φταίει κανένας άλλος, παρά, μόνον, οι πολιτικοί που κάθε φορά μας κυβερνάνε, αφού κανείς δεν μας εμπνέει, πια, αίσθημα ασφάλειας…

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Τόσο ανυποχώρητη κυβέρνηση, είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Το «ξήλωμα» των καλώς και κακώς κείμενων άνευ λόγου, αιτίας και ουσίας, είναι στο πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών της… φιλοδοξιών. Η εξέλιξη μάλιστα της αδιαλλαξίας που καθιέρωσε στον τομέα της επικοινωνίας με τις επαγγελματικές τάξεις των πολιτών, των οποίων θίγονται τα δικαιώματα ή έστω και τα συμφέροντά τους, αγγίζουν ένα ευρύ φάσμα αυταρχισμού, που παραπέμπει αλλού. Σε άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα, που μόνο την λαϊκή βούληση δεν εκφράζουν αλλά απέχουν και μακράν της σοσιαλιστικής ιδεολογίας.
Από την πλευρά των διαμαρτυρόμενων εργαζομένων, οι αντιδράσεις με πορείες, με συνδικαλιστικά όργανα, με εκπροσώπους τους που αιτούν διάλογο για συνομιλίες με όργανα των αρμόδιων υπουργείων (επί ματαίω συνήθως), θεωρούνται από την κυβέρνηση πως δεν έχουν έρεισμα δικαίου, άρα και δεν αξίζει να ασχοληθούν και να αναλώσουν χρόνο για συνομιλίες, αφού το προαποφασισμένο δεν επιδέχεται διαλλακτικότητα.
Πρόσφατο παράδειγμα η εκ βάθρων αναδιάρθρωση του τομέα της υγείας, με την παύση νοσοκομείων, την συγχώνευση και το μπέρδεμα ή ανακάτεμα σχεδόν ανόμοιων φορέων του νοσοκομειακού και ιατρικού χώρου. Επίσης, η αλλαγή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία θα επιβαρύνουν κυρίως το ΙΚΑ, από προσέλευση ασθενών εκτός δυνατοτήτων των ιατρών, ξεσηκώνουν αντιδράσεις από κάθε πλευρά.
Με την απλή λογική των πολιτών και την λειτουργική εμπειρία τους επί των μακροπρόθεσμων ραντεβού, όλα θεωρούνται αποφάσεις δυσλειτουργίας του συστήματος αναμονής, ενός μηνός και πλέον στις επαρχιακές πόλεις και τριών μηνών στην πρωτεύουσα και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Έτσι, δεν μπορεί να αποφύγει ο οιοσδήποτε πολίτης την επαναφορά, ως ανάμνηση πλέον, του πρώτου τηλεφωνικού ραντεβού που… εγκαινίασε ο τέως πρωθυπουργός κ. Σημίτης και η ευκολία με την οποία βρήκε άμεσα ανταπόκριση, ώστε το ραντεβού του να είναι σε χρόνο Τ.Τ..
«Όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος», με απατηλές ελπίδες και όνειρα να ανατρέπουν την εικόνα του ως άνω συμπεράσματος. Ο «όμορφος κόσμος» έχει το οξύμωρον, διότι η «ασχήμια» τον κατατρόπωσε. Όλα δυσχεραίνουν δυστυχώς, με την προοπτική περί επαναφορά στην προτέρα τους μορφή αδύνατη. Ευτυχώς για την κυβέρνηση υπάρχει το άλλοθι του μνημονίου. Όλοι γνωρίζουν όμως πως οι βουλές της κυβέρνησης και η «νέα» πολιτική της γραμμή εκφράζεται ως προέκταση (εκ του πονηρού) μέσω των επιταγών της τρόικας. Ευκαιρία περί εφαρμογής του «μια και βρήκαμε τον παπά ας θάψουμε πέντε-δέκα»!
Η τρόικα μη γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο γαλουχήθηκαν οι Έλληνες, αγνοώντας την νοοτροπία και το ένθερμο ταμπεραμέντο τους, τα ήθη, τα έθιμα, την καθημερινότητα, το βιοτικό επίπεδο και την άποψη επί αρχών και αξιών, με μια λέξη την κουλτούρα τους, επιμένει και πιέζει για την επιβολή σκληρών μέτρων αδιαλείπτως. Η επιπλέον επιβάρυνση όμως αυτών των μέτρων οφείλεται στην κρίση και στις αποφάσεις της κυβέρνησης, την οποία εναποθέτει στην αναδιάρθρωση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε δεν «αξιολογεί» τις αντιδράσεις των εργαζομένων, άρα και δεν τις υπολογίζει, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το κλίμα, να ταλαιπωρούνται πολίτες, να αυξάνεται η οργή και η συνέχιση των απεργιακών αγώνων να έχει απρόσμενες εξελίξεις. Αυτό βέβαια θα φανεί προσεχώς.