Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 31.12.2010


Πρωτοχρονιάτικος Μποναμάς για τους αγρότες

Καλλικράτης και στην Γεωργία

Πρωτοχρονιάτικος Μποναμάς
για τους αγρότες


- Καταμερισμό στα καλλιεργήσιμα είδη, ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή σχεδιάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
- Ενώ, στα σχέδια περιλαμβάνεται και η κατάργηση μικρών αγροτικών συνεταιρισμών

Κώστας Γλερίδης, μέλος ΠΑΣΕΓΕΣ:
«-Είμαστε υπέρ της άποψης που έχει εκφράσει ο κύριος Σκανδαλίδης, να γίνει, δηλαδή, ένας μεγάλος και υγιής συνεταιρισμός, που θα είναι προς όφελος του αγρότη και του ίδιου του συνεταιρισμού»
-Θα συνεχιστούν να δίνονται ενισχύσεις στους αγρότες από την ΕΕ μετά το 2013, αλλά θα είναι λιγότερες. Δε θα πρέπει, όμως, να στηριζόμαστε ούτε στις οικονομικές ενισχύσεις, ούτε στις αποζημιώσεις. Θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε εκείνες τις καλλιέργειες, οι οποίες θα αυξήσουν τα εισοδήματά μας»


Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να φέρει στον αγροτικό κόσμο της χώρας το νέο Νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, κυρίου Σκανδαλίδη.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που επισημαίνει ο τελευταίος, θα πρέπει να αλλάξει τρόπο λειτουργίας το συνεταιριστικό κίνημα μέσα από το οποίο εκφράζονται οι Έλληνες αγρότες, τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των συνεταιρισμών, ώστε το κράτος να έρχεται σε διαπραγματεύσεις, μόνον, με τους πιο σοβαρούς συνεταιρισμούς.
Ως θετική βρίσκει την ανωτέρω εξέλιξη ο κύριος Κώστας Γλερίδης, μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο οποίος αναφέρει για το ίδιο θέμα, μέσα από την εφημερίδα μας, ότι «είναι γεγονός, πως η διάσπαση που υπάρχει στο αρρωστημένο, θα έλεγα, συνεταιριστικό κίνημα, πρέπει να εξυγιανθεί» και συνεχίζει λέγοντας ότι «είμαστε υπέρ της άποψης που έχει εκφράσει ο κύριος Σκανδαλίδης, να γίνει, δηλαδή, ένας μεγάλος και υγιής συνεταιρισμός, που θα είναι προς όφελος του αγρότη και του ίδιου του συνεταιρισμού».
Όπως υπογραμμίζει με έμφαση ο κύριος Κ. Γλερίδης, με την σημερινή του μορφή, το συνεταιριστικό κίνημα, είναι πολυδιασπασμένο και αδύναμο, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετεί τους αγρότες.
Παράλληλα, ο κος Κ. Γλερίδης αναφερόμενος στην νέα γεωργία, υπογραμμίζει, ότι αυτά που αναφέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περί σύναψης συμβολαίων μεταξύ αγροτών και προμηθευτών, θα μπορέσει να έχει θετικά αποτελέσματα, μόνον, εάν οι συμβαλλόμενες πλευρές είναι φερέγγυες και αξιόπιστες.
«Έχουμε κάνει και άλλη φορά συμβόλαια, όταν, όμως, ερχόταν ο καιρός να πληρωθούμε, κάποιοι προμηθευτές αποδεικνύονταν ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς εμάς, δηλαδή ήταν μονόπλευρη η τήρηση των υποχρεώσεων».
Από την άλλη, ο κύριος Κ. Γλερίδης επισημαίνει, πως το νέο νομοσχέδιο του αρμοδίου Υπουργείου προβλέπει καταμερισμό, όσον αφορά τις καλλιέργειες διαφόρων αγροτικών προϊόντων, ανάλογα με την κάθε γεωγραφική περιοχή της χώρας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που αναφέρει, «η κάθε περιοχή ενδείκνυνται για συγκεκριμένες καλλιέργειες, λόγου χάρη η καλλιέργεια βαμβακιού δεν αποδίδει στην Ξάνθη, ενώ έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα στον Νομό Ροδόπης».
Να σημειωθεί, ότι τα προϊόντα που αποδίδουν σε σοδειά και επομένως ενισχύουν την τοπική οικονομία είναι το καλαμπόκι, η πατάτα, τα ζαχαρότευτλα, η ντομάτα και ο καπνός. Ενώ, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει παράλληλα ο κύριος Κ. Γλερίδης έχει αποδειχτεί, ότι η περιοχή μας ενδείκνυται και για καλλιέργεια οπορωφόρων δέντρων.
Θα αποδειχτεί, λοιπόν, μέσα από επιστημονικές μελέτες, που θα εξαγγείλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ποια προϊόντα πρέπει να καλλιεργούνται σε κάθε περιοχή.
Κλείνοντας, ο κύριος Κ. Γλερίδης τονίζει ότι δεν θα σταματήσουν οι επιδοτήσεις των αγροτών μετά το 2013, υπογραμμίζοντας δε, ότι θα παίρνονται λιγότερα χρήματα από τους δικαιούχους. «Θα συνεχιστούν να δίνονται ενισχύσεις στους αγρότες από την ΕΕ μετά το 2013, αλλά θα είναι λιγότερες. Δε θα πρέπει, όμως, να στηριζόμαστε ούτε στις οικονομικές ενισχύσεις, ούτε στις αποζημιώσεις. Θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε εκείνες τις καλλιέργειες, οι οποίες θα αυξήσουν τα εισοδήματά μας».

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει Σταύρος Βλαχόπουλος

Η χειρότερη ημέρα μου, η 30η Δεκεμβρίου. Έξι χρόνια χωρίς τον Κ. Βλαχόπουλο:

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θέλω να γράφω πολλά γύρω από τα προσωπικά μου θέματα, αλλά δεν θα μπορούσα να μην γράψω δυο λόγια για τον ιδρυτή της εφημερίδας, τον Κώστα Βλαχόπουλο, πατέρα μου και καλύτερο δάσκαλο της ζωής μου. 30 Δεκεμβρίου του 2004 στις 21:20 το βράδυ, ο Κ. Βλαχόπουλος έχασε την μάχη με τον Καρκίνο, αφήνοντάς μου το βαρύ φορτίο της συνέχισης του έργου της ενημέρωσης. Για εμένα ήταν το χειρότερο πλήγμα της ζωής μου και δεν είναι ψέμα πως ακόμα τον αναζητώ και πως μου λείπει αφάνταστα, αφού συνήθιζα καθημερινά να συζητώ τα πάντα μαζί του, να διαφωνώ ως νέος με διαφορετικές απόψεις, αλλά να τον έχω και στήριγμα στην ζωή μου. 30 Δεκεμβρίου του 2004 έχασα την γη από τα πόδια μου και αυτό το γνωρίζουν πολύ λίγα άτομα. Ευτυχώς είχα την καλύτερη ευκαιρία της ζωής μου, να έχω πατέρα τον Κ. Βλαχόπουλο και όταν έρθει η στιγμή να κλείσω τα μάτια μου, θα θεωρώ πως δεν θα έχει υπάρξει τυχερότερος άνθρωπος από εμένα.

Τραντάχτηκαν με την αποκάλυψή μας για το ΦΕΚ της αδειοδότησης του Γηροκομείου Ξάνθης, που είχε την υπογραφή ως Νομάρχη Π. Σαλτούρος και δημοσιεύτηκε το 2009:

Τυπάκο είναι λαλεί το θέμα και δημοσιεύτηκε το 2009 η έγκριση της άδειας λειτουργίας, επειδή δεν είχε γίνει όταν έπρεπε, επί Νομαρχίας Σαλτούρου. Με απλά λόγια η έγκριση της άδειας δημοσιεύτηκε επί Νομαρχίας Παυλίδη, αλλά εμφάνιζε τον Π. Σαλτούρο ως Νομάρχη, επειδή εκείνος ήταν ο τότε αρμόδιος που είχε δώσει την άδεια και οι συνεργάτες του τότε δεν την είχαν δημοσιεύσει στο ΦΕΚ. Κοινώς, όπως λέει και ο λαός μας, η υπόθεση έγινε κουλουβάχατα λόγω παραλείψεων επί Νομαρχίας Σαλτούρου.

Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης επισκέφθηκαν εχθές τα Κυβερνητικά στελέχη της περιοχής μας, Σωκράτης Ξυνίδης και Μιχάλης Τιμοσίδης:

Παραμονές πρωτοχρονιάς αποφάσισαν τα Κυβερνητικά στελέχη της περιοχής μας, να επισκεφτούν το Νοσοκομείο Ξάνθης και σίγουρα όχι για να δουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά για να βρεθούν κοντά σε ασθενείς και συγγενικά πρόσωπα αυτών, ώστε να τους ευχηθούν, τόσο για τα Χριστούγεννα όσο και για την έλευση του νέου Έτους. Θα πρέπει κατά την προσωπική μου πάντα άποψη, τα Κυβερνητικά στελέχη να επισκέπτονται το Νοσοκομείο Ξάνθης συχνότερα και αιφνιδιαστικά, ώστε να γνωρίζουν από πρώτο χέρι για το τι ακριβώς συμβαίνει και αν λειτουργεί σωστά.

Επίσημη πρώτη συνεδρίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, η Κυριακή 2-1-2010:Την ερχόμενη Κυριακή συνεδριάζει επίσημα για το νέο έτος, το νέο Καλλικρατικό Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης. Κανένας από αυτούς που για πρώτη φορά θα συνεδριάσουν, δεν γνωρίζει το τι επιφυλάσσει η νέα χρονιά, τόσο σε δυσκολίες όσο και σε εκπλήξεις και το χειρότερο από όλα, είναι πως δεν πρόκειται να μάθουν σύντομα, αφού ο Καλλικράτης, αποτελεί το μεγαλύτερο είδος μυστικοπάθειας που υπάρχει μέχρι σήμερα και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που ούτε οι νομοθέτες γνωρίζουν καλά καλά τα τερτίπια.

Η νέα χρονιά, να είναι καλύτερη από όλες τις προηγούμενες. Είναι στο χέρι μας:

Στο χέρι μας είναι να καλυτερεύσουμε με την έλευση του νέου έτους την ζωή μας. Ξεκουραστείτε, χαλαρώστε, ηρεμήστε και απολαύστε αυτές τις ημέρες και με το νέο έτος λάβετε αποφάσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν την ζωή σας. Είναι στο χέρι μας το να περνάμε καλά και αυτήν την αίσθηση θα πρέπει να την αποκαταστήσουμε. Ως λαός έχουμε δείξει πως μπορούμε να περάσουμε με ευκολία από τις συμπληγάδες των καιρών και το μόνο σίγουρο είναι πως αν πιστέψουμε στους εαυτούς μας, σίγουρα η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη όλων των προηγούμενων.

Επίσκεψη Τιμοσίδη και Ξυνίδη στο Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης, για να λυθεί σύντομα το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στην καρδιολογικ

Επίσκεψη Τιμοσίδη και Ξυνίδη στο Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης, για να λυθεί σύντομα το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στην καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου

Το Νοσοκομείο της Ξάνθης επισκέφτηκε εχθές το μεσημέρι ο Υφυπουργός Υγείας, κύριος Μιχάλης Τιμοσίδης, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, κύριο Σωκράτη Ξυνίδη, ύστερα από πρόσκληση του Διοικητή του Νοσοκομείου, κυρίου Θανάση Μπαμπαλίδη, για να συζητηθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει στην καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου, εξαιτίας της έλλειψης σε ιατρικό προσωπικό.
Σύμφωνα με αυτά που τόνισε ο κύριος Τιμοσίδης, μέσα από τις σχετικές δηλώσεις του στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το Νοσοκομείο δεν κλείνει και δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει. Το αντίθετο ενισχύεται η λειτουργία του.
Όσον αφορά, τώρα, το πρόβλημα που υπάρχει στην καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης, ο κύριος Μ. Τιμοσίδης τόνισε, ότι εντός του Ιανουαρίου θα πλαισιώσουν το Νοσοκομείο άλλοι δέκα ιατροί. Διευκρίνισε δε, πως το πρόβλημα με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο καρδιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Ξάνθης θα λυθεί με κάποια πρόσκαιρα μέτρα, όπως π.χ. αποσπάσεις από τα γειτονικά Νοσοκομεία.
Από την άλλη, ο Υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε με έμφαση, ότι δε θα γίνουν συγχωνεύσεις Νοσοκομείων, όπως είχε ακουστεί και κυκλοφορήσει ευρέως, αλλά θα υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ των Νοσοκομείων.
Όσον αφορά το κλείσιμο των στρατιωτικών νοσοκομείων, ο κος Τιμοσίδης ανέφερε ότι αυτό αποτελεί μια από κοινού απόφαση των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Υγείας, τονίζοντας, παράλληλα, πως σύμφωνα και με τις διαβεβαιώσεις του κυρίου Μπαμπαλίδη, δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου από το κλείσιμο του στρατιωτικού Νοσοκομείου Ξάνθης.
Ο κος Σ. Ξυνίδης από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι δε θα κλείσει κανένα Νοσοκομείο της χώρας.

Πληρώστε τα σπασμένα

Νέες αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί από την πρώτη του νέου έτους,
λόγω της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ από το 11% στο 13%

Πληρώστε τα σπασμένα

- Ενώ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των οδηγών ταξί Ξάνθης για τις πιάτσες που τους παραχωρήθηκαν από τον Δήμο
- Από το νέο έτος αναμένεται να ξανασυζητηθεί το θέμα με τον Δήμαρχο, κύριο Μιχάλη Στυλιανίδη


Βασίλης Γεωργιάδης, Πρόεδρος του σωματείου οδηγών ταξί Ξάνθης:
«-Αναγκαζόμαστε να αυξήσουμε από την πρώτη του νέου μηνός τις τιμές στα κόμιστρα, εξαιτίας του ΦΠΑ. Η αύξηση αυτή, σε κάθε περίπτωση, θα είναι εις βάρος μας.
-Με τον τρόπο που έγινε η πλατεία, δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας. Έχουμε πρόβλημα στις πιάτσες που μας έχει παραχωρήσει ο Δήμος, περιμένουμε να λυθεί από την νέα χρονιά αυτό το θέμα»

Νέες αυξήσεις έρχονται από τις αρχές του καινούργιου έτους στα κόμιστρα των ταξί, εξαιτίας της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ από το 11% στο 13%. Το γεγονός βρίσκει εντελώς αντίθετους τους οδηγούς ταξί, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του σωματείου οδηγών ταξί Ξάνθης, κύριος Βασίλης Γεωργιάδης, καθώς με αυτό τον τρόπο, αναμένεται να πέσει, ακόμη, περισσότερο ο τζίρος των επαγγελματιών του κλάδου.
Να σημειώσουμε, ότι η κάθετη πτώση, όσον αφορά τον τζίρο των οδηγών ταξί, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα οι οδηγοί ταξί να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του επαγγέλματός τους.
«Αναγκαζόμαστε να αυξήσουμε από την πρώτη του νέου μηνός τις τιμές στα κόμιστρα, εξαιτίας του ΦΠΑ. Η αύξηση αυτή, σε κάθε περίπτωση, θα είναι εις βάρος μας» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Β. Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην συνέχεια ο τελευταίος, οι οδηγοί ταξί της Ξάνθης αντιμετωπίζουν ένα παραπάνω πρόβλημα, εξαιτίας του έργου της ενοποίησης των πλατειών, που τους έχει εγκλωβίσει σε πιάτσες, που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους, αλλά ούτε και τους πελάτες τους. Οι αντιδράσεις των οδηγών ταξί μεταφέρθηκαν στον Δήμαρχο της πόλης, κύριο Μιχάλη Στυλιανίδη, ο οποίος υποσχέθηκε να συζητήσει το θέμα μετά την Πρωτοχρονιά, ώστε να βρεθεί μια λύση που θα εξυπηρετεί τους οδηγούς ταξί. «Με τον τρόπο που έγινε η πλατεία, δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας. Έχουμε πρόβλημα στις πιάτσες που μας έχει παραχωρήσει ο Δήμος, περιμένουμε να λυθεί από την νέα χρονιά αυτό το θέμα» καταλήγει ο κύριος Β. Γεωργιάδης.

Φωνές από το πουθενά…

Φωνές από το πουθενά…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Αν πιστέψει κανείς αυτά που αναφέρουν τα αριστερά κόμματα, μέσα από τις βαρύγδουπες δηλώσεις των μελών τους, τότε, ο μοναδικός τρόπος για να σωθεί η χώρα από τα οικονομικά βάσανα που την βρήκαν, είναι να βγουν στους δρόμους όλοι οι πολίτες μαζί με το ΠΑΜΕ, μέχρι να πέσει η κυβέρνηση και να αναλάβουν τα ηνία του κράτους οι “υπέρμαχοι” της εργατικής τάξης. Μέχρι εδώ καλώς, έχει αναρωτηθεί όμως κανείς, τι θα γίνει μετά από μια τέτοια εξέλιξη; Γιατί στην θεωρία οι περισσότεροι, τουλάχιστον είμαστε άριστοι, μπορούμε να φτάσουμε τον ουρανό με τα άστρα. Στην πράξη, όμως, τι γίνεται;
Δώστε χρήματα στον λαό, μην αφήσετε κανέναν παραπονεμένο, γιατί ο λαός είναι η δύναμη του κράτους! Αυτές είναι μερικές, μόνον, από τις “φωνές” που αναδύονται από τα “σπλάχνα” του αριστερού χώρου, στα πλαίσια της πολιτικής που ασκεί. Βέβαια, χουβαρνταλίκια αυτού του τύπου είναι πολύ εύκολο να γίνονται στα λόγια, γιατί η πραγματικότητα αποδεικνύεται πάντοτε διαφορετική, γι’ αυτό εξάλλου ορισμένοι πολιτικοί αριστερών φρονημάτων, ενώ φωνάζουν για οικονομική ισότητα, οι ίδιοι έχουν συγκεντρώσει στα χέρια ολόκληρους “θησαυρούς”.
Η δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου, το έχει στρέψει σε σημαντικό βαθμό, προς τα Αριστερά κόμματα, όχι επειδή ενστερνίζεται τις θέσεις τους, αλλά γιατί έχει περάσει από όλα τα πολιτικά στάδια, τα έχει ζήσει στο πετσί του και έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν ξέρω, βέβαια, κατά πόσο η “στροφή” που πάει να γίνει θα ωφελήσει την ελληνική κοινωνία, καθώς δεν έχω μάθει να προδικάζω αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να περνάνε στον κόσμο μηνύματα, τα οποία δεν έχουν αντίκρισμα.
Δεν μπορεί να αυξήσεις όλους τους μισθούς, να μοιράσεις με το “τσουβάλι” τα εθνικά κονδύλια προς πάσα κατεύθυνση και να συνεχίσεις να υφίστασαι σαν κράτος. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων, καθώς δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν σωστά τις σημαντικότερες υποθέσεις της χώρας, με αποτέλεσμα, σήμερα, να έχουμε γυρίσει σε μια προπολεμική κατάσταση σαν χώρα. Δεν είναι, όμως, πρέπον να ισοπεδώνουμε τα πάντα, στο όνομα κάποιας ιδέα που δεν πρόκειται να βρει ποτέ εύφορο έδαφος για να τελεσφορήσει.
Τώρα, τελευταία, μάλιστα, έχει γίνει πάγια πρακτική μερικοί να το παίζουν αριστεριστές, βασιζόμενοι προφανώς στην άποψη, ότι έτσι προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Δεν νοείται όμως, σε καμία περίπτωση, εκλεγμένοι πολιτικοί άνδρες του αριστερού, να «χλευάζουν» την επίσημη θρησκεία του κράτους, την ορθοδοξία, μέσα από σχετικές δημόσιες δηλώσεις τους (βλέπε ορκωμοσίες δημοτικών συμβουλίων, όπου κάποιοι δεν ορκίζονται καθόλου ή δίνουν όρκο στον εαυτό τους, στον πολίτη και δεν συμμαζεύεται, υποτιμώντας παράλληλα με τις τοποθετήσεις τους την παρουσία των θρησκευτικών μας εκπροσώπων). Αν νομίζουν πως με αυτό τον τρόπο κερδίζουν “έδαφος”, είναι απλά γελασμένοι.

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 30.12.2010


Και επίσημα έπεσαν οι τίτλοι τέλους για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης

Και επίσημα έπεσαν οι τίτλοι τέλους
για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης

Μέσα σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε εχθές το μεσημέρι το τελευταίο Νομαρχιακό συμβούλιο


Έπεσε η αυλαία για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης με τον πλέον επίσημο τρόπο το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά την συνεδρίαση του τελευταίου νομαρχιακού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χωρίς εντάσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών του σώματος.
Να σημειωθεί, ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις καθιερωμένες ευχές, ενόψει της πρωτοχρονιάς, από την Πρόεδρο του νομαρχιακού συμβουλίου, κυρία Χρυσούλα Δημούδη και τον Νομάρχη Ξάνθης, κύριο Γιώργο Παυλίδη.
Η τοποθέτηση του κυρίου Δημήτρη Φωτιάδη δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη, καθώς ο τελευταίος προέβλεψε μια δύσκολη χρονιά για την χώρα, κατακρίνοντας παράλληλα την νέα διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία, όπως τόνισε, θα έχει φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και επομένως θα λειτουργήσει εις βάρος του πολίτη.
Ενώ, Χρόνια Πολλά δεν παρέλειψε να στείλει σε όλους και ο κύριος Φώτης Καραλίδης. Από την άλλη, ο κος Φ. Καραλίδης επισήμανε, ότι οι δυσκολίες που θα υπάρξουν τις πρώτες ημέρες για το στήσιμο της νέας δομής και την κατανομή αρμοδιοτήτων, στα πλαίσια του Καλλικράτη, θα ξεπεραστούν, τονίζοντας δε, ότι βασικός σκοπός της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης είναι τα καλύτερα αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία.
Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος αφορούσαν κυρίως εγκρίσεις ΜΠΕ και εγκρίθηκαν στο σύνολό τους.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι εγκρίθηκε ομόφωνα η συμμετοχή και υλοποίηση του έργου « Στοχευμένες παρεμβάσεις για την πρόληψη και θεραπεία για την Φυματίωση και Ηπατίτιδα Β», το οποίο εντάχθηκε για την χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής συνεργασίας Ελλάδος – Βουλγαρίας 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού 399.250,00 Ευρώ.
Παράλληλα, ο Νομάρχης Ξάνθης, κύριος Γιώργος Παυλίδης, αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα τρία προγράμματα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας 2077-2013, στα οποία συμμετέχει η Νομαρχία Ξάνθης. Πέρα, λοιπόν, από την δημόσια υγεία, οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για την προστασία των δασών και των δρόμων, αλλά στο έργο για τον επιδημιολογικό χάρτη.
Επίσης, εγκρίθηκε η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας γάλακτος της εταιρείας Παπαπαναγιώτου Αθανάσιος και ΣΙΑ Ο.Ε. στο αγρόκτημα Δάφνης του Δήμου Τοπείρου.
Να σημειωθεί δε, ότι το εργοστάσιο θα παράγει είκοσι τόνους γάλα κάθε μέρα και θα παρασκευάζει έξη προϊόντα που έχουν ως πρώτη ύλη το γάλα.
Για το θέμα τοποθετήθηκε ο κύριος Δημ. Φωτιάδης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι « κλείσαμε το συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος στον Νομό, για να ανοίγουν τα ιδιωτικά σαν τα μανιτάρια.»
Στην συνέχεια, τέθηκαν προς έγκριση Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων στον Νομό. Για το θέμα ο Νομάρχης, κος Γ. Παυλίδης, επισήμανε, ότι δεν πρέπει να γίνει υπέρβαση του ποσοστού που προβλέπεται από την νομοθεσία, ώστε να μην έχουμε αυθαίρετη επέκταση φωτοβολταϊκών σε συγκεκριμένες περιοχές.
Ενώ, ο κος Σ. Μωραΐτης δεν ψήφισε θετικά κανένα θέμα που αφορά τα φωτοβολταϊκά συστήματα διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις, καθώς, όπως επισήμανε, « συγκεκριμένες εταιρείες επεκτείνονται σε συγκεκριμένες περιοχές»
Ενώ, τα τελευταία δύο θέματα αφορούσαν Γνωμοδότηση ΜΠΕ για την εγκατάσταση και λειτουργία κτηνοτροφικής μονάδας στην περιοχή της Μάνδρας Αβδήρων.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κύριος Γ. Παυλίδης ευχαρίστησε για άλλη μια φορά όλους τους συναδέλφους, αλλά και τα ΜΜΕ για την συνεργασία που υπήρξε. Αναφέρθηκε δε, με ιστορικά στοιχεία για τον θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και την προσφορά του στις ελληνικές κοινωνίες. Κλείνοντας, δεσμεύτηκε, να είναι « παρών» στα προβλήματα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας από το νέο του πόστο, ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο.

Ο σοσιαλισμός σε όλο του το μεγαλείο και τα μυαλά… στα κάγκελα

Ο σοσιαλισμός σε όλο του
το μεγαλείο και τα μυαλά… στα κάγκελα
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Ο φετινός Χειμώνας συνεχίζει να είναι βαρύς και ασήκωτος για το “πορτοφόλι” ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού. Αυξήσεις σε όλα τα είδη και όλες τις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα ο πολίτης να έχει εγκλωβιστεί σε έναν ασφυκτικό οικονομικό “κύκλο” υποχρεώσεων. Η λογική της κυβέρνησης να παίρνει χωρίς να δίνει έχει φέρει σε απόγνωση την ελληνική κοινωνία, που πλήττεται σε καθημερινή βάση από τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα. Ο σοσιαλισμός σε όλο του το μεγαλείο…
Εδώ και ενάμιση χρόνο, περίπου, έχουμε πιάσει τον πάτο σαν άνθρωποι, αλλά και σαν χώρα γενικά. Η φτώχεια εξελίσσεται σε κοινωνική μάστιγα που δεν έχει όρια.
Έχουμε φτάσει στο σημείο να βλέπουμε ανθρώπους να ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια για λίγο φαγητό, την στιγμή που τα ράφια στα super markets είναι παραφορτωμένα με λογής αγαθά και προϊόντα. Τη στιγμή που οι “καρεκλοκένταυροι” πολιτικοί μας κάνουν ταξιδάκια αναψυχής, έχοντας εντύπωση ότι η δική τους ευημερία αποτελεί ζητούμενο του κράτους. Τη στιγμή που οι μισθοί των τελευταίων ξεπερνάνε την “καλπάζουσα” φαντασία μας, για να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τις επόμενες γενιές τους. Τα βλέπουν αυτά οι σημερινοί δεκαεπτάρηδες και όχι άδικα θέλουν να εγκαταλείψουν τα σύνορα της χώρας. Και τι να κάνουν, άλλωστε, σε μια χώρα που δεν έχει να τους προσφέρει τίποτα παραπάνω από φόρους που μεγαλώνουν σαν τα “μανιτάρια”.
Τόσο σκληρή πολιτική, τουλάχιστον, εμείς οι νεότεροι δεν έχουμε ξαναζήσει. Σκληρή και άδικη, χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας που μόνον αρνητικά σχόλια και εντυπώσεις έχει προκαλέσει στην περιρρέουσα κοινωνία.
Πώς να ζήσει και να δημιουργήσει οικογένεια κάποιος νέος άνθρωπος, που ενώ έχει όλα τα εφόδια, δεν μπορεί λόγω των συνθηκών που επικρατούν, να βρει μια εργασία που θα του προσφέρει αξιοπρεπή διαβίωση;
Τώρα τελευταία ακούμε για καινούργιο κύκλο αυξήσεων, όπως λόγου χάρη στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε στο σημείο να κόψουμε τελείως από την ζωή μας το ρεύμα και την θέρμανση, προκειμένου να απαλλαγούμε από το άγχος της αποπληρωμής που συνεπάγεται η χρήση τους.
Δεν ωφελεί να αναρωτιέται κανείς για το πώς φτάσαμε σε αυτό εδώ το σημείο. Για όλα φταίνε οι “καλοί” μας πολιτικοί με τις αδηφάγες ορέξεις τους. Οι “επαγγελματίες”, θα πει κάποιος πολύ εύστοχα, που μπαίνουν στον στίβο της πολιτικής με ένα και μόνο στόχο, να καρπωθούν όσα μπορούν περισσότερα από τον πακτωλό του δημοσίου χρήματος.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η τελευταία δημοσκόπηση, που θέλει το κυβερνών κόμμα να έχει υποχωρήσει σημαντικά στις προτιμήσεις του μέσου ψηφοφόρου. Όχι βέβαια ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν να μας πουν κάτι καινούργιο ή μπορούν να μας σώσουν από την “λαίλαπα” της κρίσης που μαστίζει την χώρα, αλλά η απόγνωση του κόσμου είναι τόσο μεγάλη, που εντελώς λανθασμένα σκέφτεται, ότι ο επόμενος θα είναι καλύτερος από τον προηγούμενο, γι’ αυτό εξάλλου στις τελευταίες εκλογές ο κόσμος εμπιστεύτηκε τις τύχες του στην σημερινή κυβέρνηση.

Έρημο Σαχάρα θυμίζει η πάλαι ποτέ πολυσύχναστη οδός

Δεν αυξήθηκε η εμπορική κίνηση στην Ηρώων μετά την ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης της οδού, παρά τις ευοίωνες προβλέψεις του Δημάρχου

Έρημο Σαχάρα θυμίζει η πάλαι
ποτέ πολυσύχναστη οδός
Αγανακτισμένοι παραμένουν οι καταστηματάρχες
που δραστηριοποιούνται στον πεζόδρομο πλέον


Κωνσταντίνος Πολυζωΐδης:
«Ο Δήμαρχος μας κατέστρεψε, ότι έλεγε ήταν αερολογίες. Είμαστε η έρημος Σαχάρα, εξαιτίας του λάθους έργου που έκανε. Βγήκε με εξήντα ψήφους διαφορά, εγώ θα ντρεπόμουνα, μετά από οκτώ χρόνια, να πάω να ξανακυβερνήσω. Αν το θεωρεί αυτό μεγάλη νίκη, ας είναι Δήμαρχος για άλλα τέσσερα χρόνια»

Νίκος Τσάβας:
«Ο Δήμαρχος είχε πει, ότι θα αναπτερωθεί το ηθικό των επαγγελματιών, όταν γίνει ο δρόμος πεζόδρομος, δυστυχώς, όμως, από εδώ δεν περνάει ψυχή. Πελάτες βλέπεις μόνο με το κιάλι, γιατί αυτοί είναι στους άλλους δρόμους της Ξάνθης»
Ταχσίμ Ρασίμ:
«Η θεαματική διαφορά που βλέπουμε, μετά την ολοκλήρωση του έργου της Ηρώων, είναι η κατακόρυφη πτώση του τζίρου μας»

Στενάζει η τοπική αγορά της Ξάνθης, εξαιτίας της γενικότερης χρηματοοικονομικής ύφεσης, φέρνοντας σε απόγνωση τους επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι βλέπουν τον τζίρο τους να συρρικνώνεται δραματικά μέρα με την μέρα.
Ο εμπορικός ιστός της πόλης αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις επιταγές της κρίσης, καθώς η ψυχολογία του καταναλωτή έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της εθνικής οικονομίας.
Ο εμπορικός δρόμος της Ηρώων έχει μετατραπεί σε πεζόδρομο, ένα έργο που άργησε να ολοκληρωθεί, προκαλώντας τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών που διατηρούν τις επιχειρήσεις τους επί της συγκεκριμένης οδού.
Σήμερα, το έργο είναι έτοιμο, τα παράπονα, ωστόσο, δεν έχουν σταματήσει, καθώς ο βασικότερος σκοπός που θα εξυπηρετούσε, την τόνωση της αγοράς, σύμφωνα με αυτά που αναφέρουν οι καταστηματάρχες, δεν επιτεύχθηκε.
Για την ιστορία, να θυμίσουμε πως, όταν, είχαν προκύψει οι πρώτες αντιδράσεις των επιχειρηματιών της Ηρώων, οι οποίοι διαφωνούσαν κάθετα με το κλείσιμο του δρόμου, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα τους στερήσει πελάτες, ο Δήμαρχος, κύριος Μ. Στυλιανίδης, διαβεβαίωνε πως η ολοκλήρωση του έργου, θα ωφελήσει την εμπορική κίνηση στην Ηρώων, συνιστώντας στους καταστηματάρχες να κάνουν υπομονή, μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες για την πεζοδρόμησή της.
Σύμφωνα, πάντως, με αυτά που αναφέρουν οι περισσότεροι καταστηματάρχες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επί της οδού Ηρώων, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο όσον αφορά τον τζίρο τους, που πήρε την κάτω βόλτα από τότε που ξεκίνησε το έργο.
Η πεζοδρόμηση του δρόμου δεν επιτρέπει, πλέον, στους οδηγούς, που ψώνιζαν από τα καταστήματα της Ηρώων, να έρχονται σε εκείνο το εμπορικό σημείο, με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του τζίρου των καταστηματαρχών.
Ορισμένοι από τους καταστηματάρχες της οδού Ηρώων τοποθετούνται στην ΦτΞ, για να περιγράψουν την επαγγελματική τους καθημερινότητα, μετά την ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης της Ηρώων.
Να σημειωθεί δε, ότι κάποιοι καταστηματάρχες, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, για δικούς τους λόγους, απηύθυναν ανοιχτό ερώτημα προς τον Δήμαρχο της πόλης, κύριο Μ. Στυλιανίδης, που έχει ως εξής: Γιατί ο Δήμαρχος έχει να πατήσει στην Ηρώων εδώ και δύο χρόνια και γιατί δεν έρχεται να δει πως κινείται η Ηρώων μετά την πεζοδρόμησή της;
Παρακάτω, ακολουθούν μερικές, μόνον, από τις δηλώσεις των καταστηματαρχών της Ηρώων, σχετικά με την πεζοδρόμηση της οδού καθώς και τι αποτελέσματα έχει στον τζίρο τους.

Κωνσταντίνος Πολυζωΐδης, (Μπουγατσατζίδικο):
«Ο Δήμαρχος μας κατέστρεψε, ότι έλεγε ήταν μπαρούφες. Μας ρήμαξε! Ο τζίρος μας κατέβηκε 90% πιο κάτω, μετά την ολοκλήρωση του έργου. Όχι μόνον εμείς, αλλά όλη η αγορά της Ξάνθης έχει ρημάξει, αλλά ο Δήμαρχος ήθελε να κάνει εδώ πέρα υπαίθρια γυμναστήρια. Τα σκυλιά που κυνηγάνε τον κόσμο δεν τα μαζεύουν, τα γυμναστήρια μας μάραναν όμως.
Είμαστε η έρημος Σαχάρα, εξαιτίας του λάθους έργου που έκανε. Πάμε όλοι για κλείσιμο. Κάποτε είχα πει ότι όλα αυτά θα γίνουν κ…μπαρα, ήδη άρχισαν να γίνονται και τις άδειες, τις δίνει ο Δήμος, αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί. Αυτή είναι η ανάπλαση της πλατείας!
Βγήκε με εξήντα ψήφους διαφορά, εγώ θα ντρεπόμουνα, μετά από οκτώ χρόνια, να πάω να ξανακυβερνήσω. Αν το θεωρεί μεγάλη νίκη, ας είναι Δήμαρχος για άλλα τέσσερα χρόνια».

Νίκος Τσάβας, (Είδη εποχής):
«Η γνώμη μου είναι αντίθετη με αυτήν του Δημάρχου, όσον αφορά την πεζοδρόμηση της Ηρώων. Ο Δήμαρχος είχε πει, ότι θα αναπτερωθεί το ηθικό των επαγγελματιών όταν γίνει ο δρόμος πεζόδρομος, δυστυχώς, όμως, από εδώ δεν περνάει ψυχή. Το ίδιο πράγμα θα σας πουν όλοι οι συνάδελφοι στην Ηρώων.
Καταρχήν, οι στύλοι σβήνουν από τις έξι η ώρα. Είναι ακόμη θεοσκότεινα, όταν σβήνουν οι στύλοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα νυχτερινά καταστήματα. Επίσης, θα πρέπει να μαζέψουν τα σκυλιά που κυκλοφορούν μέσα στο πάρκο, όπου περνάει ο κόσμος με τα ποδήλατα ή τα μηχανάκια. Η κίνηση της αγοράς είναι πάρα πολύ πεσμένη. Μετά την πεζοδρόμηση έφυγαν τα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθόλου κίνηση. Οι οδηγοί κατεβάζανε τις οικογένειές τους για να ψωνίσουν, υπήρχε ζωή. Από τότε που έκλεισε ο δρόμος της Μ. Βόγδου και της Ηρώων, έχει νεκρώσει η αγορά.
Ο Δήμαρχος μας είχε πει, ότι εάν διαπιστώσει πως υπάρχει πρόβλημα, θα κάνει τον δρόμο της Ηρώων βραδείας κυκλοφορίας, αυτό ζητάμε για να μπορέσουμε να δουλέψουμε».

Ταχσίμ Ρασίμ, (Πατσατζίδικο):
«Η θεαματική διαφορά που βλέπουμε μετά την ολοκλήρωση του έργου της Ηρώων είναι η κατακόρυφη πτώση του τζίρου μας. Άνοιξα το κατάστημά μου τα Χριστούγεννα και η κατάσταση ήταν η χειρότερη από κάθε άλλη χρονιά. Δε θα ανοίξω καν την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, γιατί απλώς θα χάσω την ημέρα μου. Τα πράγματα είναι χάλια, κάθε πέρσι και καλύτερα. Μετά την καινούργια χρονιά, θα είναι πολύ χειρότερα, έτσι τουλάχιστον φαίνεται. Ο Θεός βοηθός και όποιος αντέξει. Ο κόσμος δεν κυκλοφορεί στον νέο πεζόδρομο της Ηρώων. Όταν είναι καλός ο καιρός έρχονται κάποιοι να κάνουν γυμναστική στο υπαίθριο γυμναστήριο. Όλοι θα πάμε για κλείσιμο, παλιά γινόταν χαμός και τώρα νέκρα. Η πεζοδρόμηση μας έκανε ζημιά. Κάποτε ερχόταν κάποιος με το αυτοκίνητο, τώρα που να έρθει; Αν υπήρχε εδώ ένα πάρκινγκ, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να παρκάρουν και να γυρνάνε σε όλη την αγορά. Ακόμη και τα τουριστικά λεωφορεία δεν έρχονται πια στην πλατεία, αλλά στο γήπεδο. Πώς να έρθουν οι τουρίστες στην αγορά; Αυτοί οι άνθρωποι κάποτε άφηναν κάποια χρήματα στα ταμεία μας».