Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Η αρχή έγινε... Έπεται και συνέχεια... Το Πανεπιστημιακό Άσυλο εκμεταλλεύονται όσοι ήρθαν παράνομα στην χώρα μας:



Ευθύνες στην Αστυνομία έριξαν ορισμένοι, για την είσοδο των αλλοδαπών, που βρίσκονται παράνομα στην χώρα μας, σε Πανεπιστήμιο την Αθήνας και ειλικρινά αναρωτιέμαι, πόσο άχρηστος λαός είμαστε. Από την μια να λέμε να μην παρέμβει μέσα στα Πανεπιστήμια η Αστυνομία όταν υπάρχουν επεισόδια από κουκουλοφόρους και από την άλλη, γιατί δεν παρενέβη η ΕΛ.ΑΣ ώστε να πετάξει εκτός πανεπιστημίου τους αλλοδαπούς. Μα είναι δυνατόν να φάσκουμε και να αντιφάσκουμε σε τέτοιου είδους ζητήματα; Να επιτρέπεται η παρέμβαση της Αστυνομίας τελικά ή όχι; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να δοθεί άμεσα, γιατί αυτό που συνέβη στην Αθήνα είναι η αρχή και να μου το θυμηθείτε, πως θα συνεχίσει να συμβαίνει σε όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας από εδώ και πέρα.

Στο φουλ οι απεργιακές κινητοποιήσεις των Δικηγόρων
Σε αποχή διαρκείας αποφάσισαν να προχωρήσουν οι Δικηγόροι της Ξάνθης, από τις αίθουσες των Δικαστηρίων:


Κόντρα στην κόντρα οι δικηγόροι, ενάντια στις πολιτικές που ασκεί η Κυβέρνηση, σχετικά με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πριν δυο ημέρες συνεδρίασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης και έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε αποχή διαρκείας από τις δικαστικές αίθουσες, προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο την διαμαρτυρία τους, απέναντι στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του. Από όλη αυτή την ιστορία βέβαια, ζημιωμένοι μένουν οι πολίτες, οι οποίοι περίμεναν να διεκπεραιωθούν οι δικαστικές τους υποθέσεις, πράγμα το οποίο είναι ακατόρθωτο μετά από αυτές τις εξελίξεις.

Ενώ οι της Ντόρας Αρχηγοί οργώνουν την Θράκη, ο Αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, απαξιεί να βρεθεί στην Ξάνθη:

Μπορεί να δόθηκε σκληρή μάχη στην Ξάνθη, προκειμένου να εκλεχτεί ως αρχηγός της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία που όλοι γνωρίζουμε, αυτό δεν κατέστη αρκετό για να τον αναγκάσει να βρεθεί στην περιοχή μας, έστω και ως περαστικός. Δυστυχώς ο κύριος Σαμαράς, απογοήτευσε όσους τον υποστήριξαν και με αυτήν του την τακτική, κάποιους τους αναγκάζει να αναζητήσουν καινούρια κομματική στέγη. Θα μου πείτε πως δεν κράτησε τον λόγο του, για να στείλει στο σπίτι όσους έφτασαν το κόμμα σε αυτό στο σημείο, θα επισκεπτόταν την Ξάνθη; και όντως δεν θα έχετε καθόλου άδικο.



Προς Φαρμακευτικό Σύλλογο Ξάνθης ενταύθα: Γιατί δεν δίνετε στην δημοσιότητα το όνομα του Φαρμακοποιού, απεργοσπάστη;

Απορώ ειλικρινά, γιατί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν έβγαλε κάποια ανακοίνωση, καταγγέλλοντας την στάση Φαρμακοποιού, ο οποίος έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια την απόφασή τους για απεργία και αντί να κρατήσει μονο2 ώρες ανοιχτό το φαρμακείο του, που βρίσκεται κοντά στην Ξάνθη, συνέχισε να λειτουργεί μέχρι τις δυο και μισή το μεσημέρι. Το θέμα αναδείχτηκε μέσα από την εφημερίδα μου και μάλιστα σε αποκλειστικότητα ,αλλά δεν είδαμε τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ξάνθης να δίνει έκταση στην υπόθεση.

Φτιαγμένη από Έλληνες η εφεύρεση του Αιώνα !!!
Το αόρατο σταχτοδοχείο, απάντηση στην καπνοαπαγόρευση:


Το είδα εχθές σε πρωινή εκπομπή και ειλικρινά χειροκρότησα την εξυπνάδα του Έλληνα. Δεν αντέχουμε, έλεγε ο καφετζής, και έτσι ανακαλύψαμε τρόπο ώστε να υπάρχουν αόρατα σταχτοδοχεία στα τραπέζια. Ο αφιλότιμος καφετζής λοιπόν, αφού έφαγε το πρόστιμο και βέλαξε ο Άνθρωπος μέσα στην οικονομική κρίση, έκατσε μαζί με τους θαμώνες του καφενείου και αποφάσισαν να ανοίξουν τρύπες στο κέντρο των τραπεζιών, ώστε να μπαίνει χωνευτά μέσα το σταχτοδοχείο και να σκεπάζεται με ένα απλό κομμάτι χαρτί, ώστε όταν θα μπαίνουν μέσα οι Δημοτικοί Αστυνομικοί για έλεγχο, να μην βλέπουν τα τασάκια. Όντως αυτή η σκέψη και αυτή η ευρεσιτεχνία, μόνο ως εφεύρεση του αιώνα μπορεί να χαρακτηριστεί...!!!

Χέρι στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω μειώσεων, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση

Χέρι στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω μειώσεων, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση

Χαράλαμπος Ευστρατίου, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης:
«Τα χρήματα αυτά είναι δικά μας, έχουμε επενδύσει σε αυτά τα χρήματα και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας τα στερήσει. Αν τα είχαμε βάλει στην τράπεζα, θα παίρναμε πολύ περισσότερα σήμερα»


Χέρι στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και σε αυτό που χορηγεί το ταμείο Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων, επιχειρεί το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα των 1,6 δις ευρώ.
Κάθετα αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη, όσον αφορά το εφάπαξ τους, εμφανίζονται, όπως είναι επόμενο, οι δημόσιοι υπάλληλοι, που υπόσχονται νέες και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα, με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, κύριος Χαράλαμπος Ευστρατίου, «ήδη, η ΑΔΕΔΥ απέστειλε στις 4 Ιανουαρίου επιστολή προς τον Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομικών, αλλά και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, με κοινοποίηση στο γραφείο του πρωθυπουργού, αναφέροντας, πως το έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας είναι οχτακόσια εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο μετοχικό εκατόν είκοσι εκατομμύρια, μόνον, για το 2011» και συνεχίζει λέγοντας ότι «όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις που πέρασαν διαχειρίστηκαν αυτά τα χρήματα, χρήματα δηλαδή εργαζομένων, που σήμερα είναι ελλειμματικά».
Σύμφωνα με τον κύριο Χ. Ευστρατίου, η ευθύνη για την σημερινή κατάσταση των ταμείων βαραίνει τις εκάστοτε κυβερνήσεις που τα διαχειρίστηκαν, αλλά και τις διοικήσεις των ταμείων, καθώς, επίσης, και κάποιους εκπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίοι έβγαλαν μόνον μια δήλωση, ότι τα ταμεία δεν είναι βιώσιμα, χωρίς να επεκταθούν στους λόγους.
Παράλληλα, ο κος Χ. Ευστρατίου επισημαίνει, πως η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει αυτά τα ταμεία, γιατί πρόκειται για κονδύλια που δικαιωματικά ανήκουν στους εργαζόμενους.
«Τα χρήματα αυτά είναι δικά μας, έχουμε επενδύσει σε αυτά τα χρήματα και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας τα στερήσει. Αν τα είχαμε βάλει στην τράπεζα, θα παίρναμε πολύ περισσότερα σήμερα» καταλήγει ο κος Χ. Ευστρατίου.
Κλείνοντας, ο τελευταίος κάνει σαφές, πως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν τα δικαιώματά τους μέσα από κινητοποιήσεις που θα δρομολογηθούν ειδικά γι’ αυτό το σκοπό.
Σε ερώτηση, εάν θεωρεί πως οι κινητοποιήσεις από μόνες τους μπορούν να αποδώσουν καρπούς στην συγκεκριμένη περίπτωση, με δεδομένο το γεγονός, πως η ιστορία ειδικά δε για το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αποδείξει πως οι κινητοποιήσεις αυτές καθ’ αυτές δεν έχουν δύναμη, ο κος Χ. Ευστρατίου τονίζει πως «για να έχουμε απτά αποτελέσματα θα πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να αλλάξει εκ βάθρων και να ανεξαρτητοποιηθεί. Να αναλάβουν ικανά άτομα, χωρίς κομματικές και πολιτικές ταυτότητες».

Στα αζήτητα έμειναν τα δύο προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ που έτρεξαν το 2010

Στα αζήτητα έμειναν τα δύο προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ που έτρεξαν το 2010

Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης:
«Η περιορισμένη χρήση των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ οφείλεται, κυρίως, στην τακτική που χρησιμοποιούν οι τράπεζες τελευταία, με το να μην εγκρίνουν τα δάνεια»

Νέο πρόγραμμα με διαφορετική ονομασία και περισσότερα χρήματα για την στήριξη των μικρομεσαίων, αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα

Στα αζήτητα έμειναν τα δύο προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, τα οποία έτρεξαν το έτος 2010 , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ταμείου.
Να σημειωθεί, πως το ΤΕΜΠΜΕ απευθυνόταν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω χαμηλότοκων ή άτοκων τραπεζικών δανείων, εγγυοδοτημένων από το δημόσιο, με σκοπό την αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και αγορά πρώτων υλών από τους δικαιούχους.
Τελικά, δεν έγινε εκτεταμένη χρήση των δύο αυτών προγραμμάτων, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά των ενδιαφερομένων, που δεν θέλησαν να πάρουν νέα δάνεια, αλλά κυρίως λόγω της απροθυμίας των τραπεζών να τα χορηγήσουν.
Κληθείς να σχολιάσει την τροπή που πήρε τελικά το ΤΕΜΠΜΕ, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «η περιορισμένη χρήση των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ οφείλεται, κυρίως, στην τακτική που χρησιμοποιούν οι τράπεζες τελευταία, με το να μην εγκρίνουν τα δάνεια. Το πρόβλημα δεν ήταν του ταμείου, που σε λίγες περιπτώσεις έφερε κάποιες αντιδράσεις, αλλά των τραπεζών. Όπως ξέρετε, οι τράπεζες δεν έχουν χρήματα, γι’ αυτό και δύσκολα, πια, δίνουν δάνεια».
Παράλληλα, ο κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος αναφέρει πως το ΤΕΜΠΜΕ θα ξαναλειτουργήσει, αυτή την φορά, με περισσότερα χρήματα και διαφορετική ονομασία.

Παρανομούμε και δεν λογοδοτούμε…

Παρανομούμε και δεν λογοδοτούμε…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Η ατιμωρησία των πολιτικών αποτελεί ίσως το χειρότερο έγκλημα που έχει συντελεστεί εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Κορυφαία πολιτικά σκάνδαλα, που σημάδεψαν αρνητικά το σύγχρονο ελληνικό κράτος, έχουν περάσει στην ιστορία ως «παραγραφέντα».
Τι τα σκαλίζεις σου λέει ο άλλος, ξέροντας πολύ καλά, πως η ατιμωρησία της πολιτικής αυθαιρεσίας προβλέπεται μέσα από την σχετική νομοθεσία, όπως είναι ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών και η βουλευτική ασυλία.
Τι και αν συστήνονται οι περιβόητες προανακριτικές και εξεταστικές επιτροπές, για να διαλευκάνουν όλα τα σκάνδαλα που έχουν γνωρίσει το φως της δημοσιότητας. Στην πράξη δεν γίνεται τίποτα. Κανένα από τα πολιτικά πρόσωπα, που εμπλέκεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στα εθνικά σκάνδαλα, δεν έχει λογοδοτήσει, μέχρι σήμερα, για τα πολιτικά εγκλήματα που τον βαραίνουν.
Ένας πολιτικός αμοραλισμός θα πει κάποιος και με το δίκιο του, στην προσπάθεια να περιγράψει με πιο ανάγλυφα χρώματα την υφιστάμενη κατάσταση, έτσι, δηλαδή, που την έχουμε γνωρίσει τόσα χρόνια. Κάποιοι, βέβαια, έχουν βολευτεί μέσα από αυτή την, ομολογουμένως, απαράδεκτη κατάσταση και συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα όταν τίθεται θέμα αλλαγής του νόμου περί ευθύνης των Υπουργών. Οι υπόλοιποι, που μοιράζονται τα ίδια συμφέροντα με τους πρώτους, ενώ το παίζουν υπερασπιστές του δικαίου και κατακρίνουν ανάλογες συμπεριφορές, για την ταμπακιέρα δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Βγάζει κόρακας κοράκου μάτι; Δεν βγάζει… Τότε, γιατί το συζητάμε; Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει κάτι ουσιαστικό, όσο δηλαδή κάποιοι εθελοτυφλούν και κωφεύουν τόσο επιδεικτικά, δεν γίνεται τίποτα, για να αλλάξει η κατάσταση, που συνεχίζει να πληγώνει τον πολίτη αυτής της χώρας.
Όσον αφορά δε τις εξεταστικές επιτροπές για τα διάφορα πολιτικά αδικήματα, αυτές κακώς έγιναν, γιατί όλοι ξέραμε εκ των προτέρων, πως εκτός από επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις, δεν πρόκειται να μας φέρουν τίποτα περισσότερο.
Το πιο τραγικό της υπόθεσης είναι που κάποιοι βγαίνουν και υποστηρίζουν, πως δεν τίθεται θέμα σκανδάλου για περιπτώσεις που αποδεδειγμένα εντάσσονται σε πλαίσιο πολιτικής αυθαιρεσίας. Αυτά, δηλαδή, που λέει σήμερα η Νέα Δημοκρατία, ότι δεν υπήρξε κανένα σκάνδαλο, από τα γνωστά, που δεν αξίζει καν να αναφέρουμε, είναι, αν μη τι άλλο, προσβλητικά για την νοημοσύνη μας.
Ενώ, η παραγραφή πολιτικών αδικημάτων για όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως χρώματος και νοοτροπίας, αποτελεί την χειρότερη μορφή πολιτικού «φασισμού». Παρανομούμε και δεν λογοδοτούμε, αυτή αποδεικνύεται πως είναι η τακτική μερικών υψηλά ιστάμενων. Ειδικά δε, όταν ορισμένοι από αυτούς θίγονται όταν βγαίνουν στην επιφάνεια τα παραπτώματά τους, ο εκνευρισμός μας χτυπά κόκκινο, ανεβαίνοντας στα ύψη.
Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που έχει δημιουργήσει η «βρωμιά» των εθνικών σκανδάλων. Δεν είδαμε κανέναν να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Πάντα υπάρχει ένα «παραθυράκι», ακόμη και στην σχετική νομοθεσία του κράτους, που επιτρέπει την διαφυγή από την δικαιοσύνη.

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Άλλος ένας λόγος ο οποίος μας διευκολύνει να παραδεχθούμε πως είμαστε ρατσιστές, ίσως όχι εκ πεποιθήσεως αλλά εξ ανάγκης. Αυτό που συνέβη στη χώρα μας είναι πρωτοφανές! Η κατάρριψη του Πανεπιστημιακού ασύλου και η κατάληψη της νομικής σχολής από λαθρομετανάστες, με εκβιαστική διεκδίκηση πολιτικού ασύλου !!! Και; Πώς να μην μεταλλαχθείς από τέτοιες συμπεριφορές, σε πολίτη οπαδό πλέον του ρατσισμού, για να διαφυλάξεις αυτά που σου ανήκουν;
Προσεχώς η πληθώρα μεταναστών, που εισέρχονται με οιονδήποτε τρόπο στην χώρα, μπορεί να κάνει εισβολή και κατάληψη στα σπίτια Ελλήνων (καθαρόαιμων) πολιτών και να εγκατασταθούν σ’ αυτά δίχως κανείς να τολμήσει να τους βγάλει, διότι πιθανόν αυτό να οδηγήσει σε αιματοκύλισμα.
Η Πολιτεία; Έως ανίκανη να αντιμετωπίσει καταλυτικά ένα πρόβλημα που χρονίζει και εξαιτίας της αυξητικής του διάστασης θα ψάχνουμε προσεχώς να βρούμε την εθνική μας ταυτότητα. Ένας επί πλέον κίνδυνος στα «σπλάχνα» της χώρας, πέρα από τους εξωτερικούς, που τους θεωρούν οι κυβερνώντες πως βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, ενώ θα έπρεπε να έχουν τις «κεραίες» τους σε διαρκή ετοιμότητα. Δια παν ενδεχόμενο. Διότι, όταν το παρελθόν έγραψε ιστορία και τα γεγονότα απέβησαν μοιραία ως προς τα καθ’ ημάς, οφείλουν να διατηρούν επιμελώς την επιφύλαξη και την καχυποψία.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε και σε τι εποφθαλμιά ο «άσπονδος φίλος». Η «νάρκη» έχει μάλλον πλήξει την δική μας κυβέρνηση, αφού η αδράνεια που κληροδοτείται από χρόνια στον πολιτικό χώρο, παγιοποιήθηκε και εξελίχθηκε σε ύπνο βαθύ. Πού όμως να εμβαθύνουν, έστω και να ανησυχούν επί το ελάχιστο, για ότι μπορεί να προκύψει στο μέλλον; Τα δάνεια, τα χρέη, τα ελλείμματα, το prestige, οι τρύπες και οι εξεταστικές των επί ματαίω ανασκαλεύσιμων υποθέσεων, απορροφούν το μέγιστο ενδιαφέρον τους.
Ο σκόπιμος προσανατολισμός, είναι οι διαδικασίες της «γιαλαντζί» διαφάνειας και της κάθαρσης, που ξεθωριάζουν μέσα από δικαστικές διαδικασίες και με την αιτιολογία των παραγραφών λόγω παρέλευσης ετών, ακολουθεί η μία υπόθεση την άλλη, δίχως την απόδοση δικαιοσύνης. Μπαίνουν στο αρχείο διασφαλίζοντας το απόρρητο, την προστασία εκ της κακόβουλης και περίεργης προσέγγισης δια παν ενδεχόμενο. Ο μόνος κίνδυνος; Ο φθοροποιός χρόνος που μετατρέπει τα χαρτιά σε παπύρους, ξεθωριάζει την «μελάνη» των εγγράφων μετατρέποντάς τα σε δυσανάγνωστα κείμενα, όπου παύει να επαληθεύεται το scripta manent (τα γραπτά μένουν)!
Παρ’ ότι ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως «προχωράμε με θάρρος και τόλμη, για να αλλάξουμε αυτό το τοπίο… Είπαμε φως παντού…», εν τούτοις μόνο αυτό δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ούτε στο τούνελ. Επιπλέον με αυτού του είδους τις δηλώσεις ισχυροποιείται η άποψη πως η κυβέρνηση δεν μιλάει την ίδια γλώσσα με τους πολίτες. Διότι, θα ήταν ευκρινή τα ουσιαστικά αν η Κυβέρνηση τολμούσε με θάρρος να αποθέσει επί πίνακι τα ονόματα των εμπλεκομένων στα σκάνδαλα και σε όσους συνέβαλλαν στην διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Όλα τα άλλα που βλέπουμε και ακούμε διακινούνται με τέχνη, μέσω της σκοπιμότητος προς ύπνωση των πολιτών. Αμ δε! Αφυπνίσθηκαν και οι πλέον κοιμώμενοι.

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 25.1.2011


Εξαιρούνται όσοι υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση πως θα τελέσουν θρησκευτικό γάμο

Αντιδράσεις για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, να μην γίνονται ανάδοχοι, αυτοί που έχουν τελέσει πολιτικό γάμο

Εξαιρούνται όσοι υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση πως θα τελέσουν θρησκευτικό γάμο

Ποια είναι η επίσημη θέση της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης:

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων:
«Υπάρχουν περιπτώσεις, όταν κάποιοι πιστοί έχουν τελέσει πολιτικό γάμο, όχι εκ πεποιθήσεως ή γιατί δεν πιστεύουν στον θρησκευτικό γάμο, αλλά γιατί τους το επέβαλε κάποια άμεση ανάγκη. Αυτοί μπορούν να μετάσχουν στο μυστήριο του βαπτίσματος ως ανάδοχοι, αφού κάνουν πρώτα μια υπεύθυνη δήλωση στον ιερέα της Ενορίας»


Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί στους πιστούς η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην μπορούν να γίνουν νονοί, αυτοί που επέλεξαν να τελέσουν πολιτικό, αντί για θρησκευτικό γάμο.
Με δεδομένο το γεγονός, ότι ο πολιτικός γάμος αποτελεί την «φθηνότερη» λύση για ένα ζευγάρι που θέλει να επισημοποιήσει την σχέση του ή και σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν μια λύση ανάγκης, η αντίδραση κάποιων πιστών μπορεί να θεωρηθεί και ως δικαιολογημένη.
Εξάλλου, ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία της αγάπης και σίγουρα δεν έχει κανείς το δικαίωμα να στερεί από κάποιον άλλον πιστό, που για δικούς του λόγους έπρεπε να τελέσει πολιτικό γάμο, το δικαίωμα να γίνει ανάδοχος και μάλιστα όταν ο τελευταίος είναι σωστός Χριστιανός και δεν απαρνήθηκε ποτέ την πίστη του στον Χριστό.
Αναφορικά με το θέμα, αλλά και την εν λόγω απόφαση της Ιεράς Συνόδου, μιλάει στην ΦτΞ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:
«Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, που χρονολογείται από το 1982, είναι μια εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου με ημερομηνία 21/1/82 και αριθμό πρωτοκόλλου 2309, από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, αναφέρει, πως το πρόσωπο του αναδόχου είναι ιερό. Συνάπτει δεσμό πνευματικής συγγένειας με τον αναδεκτό (ή την αναδεκτή) και την οικογένειά του. Κατά τον Άγιο Συμεών Θεσσαλονίκης ο ανάδοχος είναι «εγγυητής εις Χριστόν, ώστε τηρείν τα της πίστεως και χριστιανικώς ζην». Ως εκ της φύσεως του λειτουργήματός του επιβάλλεται να τυγχάνει της εμπιστοσύνης και αποδοχής της Εκκλησίας και να έχει ενεργό μέλος αυτής» και συνεχίζει λέγοντας πως «όταν θέλει κανείς να είναι ενεργό μέλος αυτής, δεν μπορεί να λέει, ότι αποδέχομαι το μυστήριο του βαπτίσματος, αλλά απορρίπτω το μυστήριο του γάμου».
Ο ίδιος σπεύδει να συμπληρώσει δε, πως «υπάρχουν περιπτώσεις, όταν κάποιοι πιστοί έχουν τελέσει πολιτικό γάμο, όχι εκ πεποιθήσεως ή γιατί δεν πιστεύουν στον θρησκευτικό γάμο, αλλά γιατί τους το επέβαλε κάποια άμεση ανάγκη, όπως λόγου χάρη για να τύχουν κάποιων διευκολύνσεων από την Πολιτεία, σε αυτές τις περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν οικογένεια. Εφαρμόζεται δηλαδή η οικονομία. Αυτοί μπορούν να μετάσχουν στο μυστήριο του βαπτίσματος ως ανάδοχοι, αφού κάνουν μια υπεύθυνη δήλωση στον ιερέα της Ενορίας, ότι δηλαδή τελέσανε πολιτικό γάμο, όχι γιατί δεν πιστεύουνε στον θρησκευτικό, αλλά γιατί ήταν μια άμεση ανάγκη για να τακτοποιήσουνε κάποια θέματά τους και ότι μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα τελέσουνε και τον θρησκευτικό».