Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Μια άλλη ματιά στην Ιστορία της Ξάνθης

Το πρώτο του φωτογραφικό λεύκωμα παρουσίασε το σωματείο κρεοπωλών Ξάνθης στο ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσία πλήθους κόσμου και πολιτικών ταγών της περιοχής

Μια άλλη ματιά στην Ιστορία της Ξάνθης
Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος, με θέμα το έργο των κρεοπωλών Ξάνθης από το 1922 μέχρι το 1972, με χώρο δράσης κυρίως την δημοτική αγορά Ξάνθης.
Η εκδήλωση στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, γεγονός που μαρτυρούσε η δυναμική παρουσία συμπολιτών μας.
Να σημειώσουμε δε, πως στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν δύο σημαντικοί πολίτες της τοπικής μας κοινωνίας, με μεγάλη προσφορά στα πολιτιστικά θέματα της Ξάνθης, ο κύριος Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος και ο κύριος Θωμάς Εξάρχου, συγγραφέας.
Αναφορικά με τον σκοπό της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης, κύριος Γιώργος Μπατζακίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:
«Επί δύο χρόνια προσπαθούσαμε να συγκεντρώσουμε αυτό το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό, γεγονός που τελικά καταφέραμε και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας το παρουσιάσουμε. Ένα φωτογραφικό λεύκωμα των κρεοπωλών για την χρονική περίοδο 1922- 1972. Πρόκειται για μια προσπάθεια, που αποτυπώνει όλη την ιστορία του κλάδου μας».
Ενώ, ο κύριος Θ. Μουσόπουλος, που επιμελήθηκε το λεύκωμα και μίλησε για την συμβολή των κρεοπωλών στα κοινά της Ξάνθης, τόνισε μεταξύ άλλων, πως «όταν παρουσιάζουμε ένα πνευματικό γεγονός, έχει σημασία να δούμε τα κριτήρια με τα οποία το παρουσιάζουμε. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι σημαντικό όχι, μόνον, γιατί μια σειρά από ανθρώπους της πόλης μας, θα δει τα πρόσωπά τους. Θα δουν αυτούς που εργάστηκαν στην δημοτική αγορά ως κρεοπώλες. Το σημαντικότερο, είναι ότι η ιστορία σχετίζεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής και σκέψης.
Είναι πολύ σημαντικό να πούμε, ότι, όταν το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, βρέθηκαν, εδώ, μια σειρά από εμπόρους, που σχετίζονταν με το κρέας. Όπως καταλαβαίνεται μετά από μια καταστροφή, αυτό που προβάλλουν είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, δηλαδή η δυνατότητα που έχουν όλοι μαζί να ζητήσουν το δίκιο και να το προβάλουν μέσα στην κοινωνία. Τα πενήντα αυτά χρόνια που ακολούθησαν δεν δείχνουν μόνον αυτούς οι οποίοι πουλούσαν κρέας, αλλά και αυτούς οι οποίοι λειτουργούσαν μέσα στην κοινωνία, προκαλώντας και προσφέροντας την κοινωνική αλληλεγγύη…».
Στην εκδήλωση βρέθηκαν πολιτικοί ταγοί της Ξάνθης, επικροτώντας ο καθένας με την σειρά του την προσπάθεια του σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης να συγκεντρώσει πολύτιμο φωτογραφικό υλικό σε ένα λεύκωμα, που, όπως παραδέχτηκαν όλοι, θα αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Οι κρεοπώλες της Ξάνθης αποτελούν ένα από τα πρώτα επαγγέλματα της πόλης και από ανέκαθεν έχουν την δική τους παρουσία στα κοινά.
Ο Νομάρχης Ξάνθης, κύριος Γιώργος Παυλίδης, ανέφερε στα πλαίσια της εκδήλωσης, ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, το να χτίζεις την ιστορία προηγουμένων ετών μιας περιοχής. Αυτό αναδεικνύεται, όταν αναζητούμε πτυχές από το παρελθόν, τις οποίες δεν βρίσκουμε εύκολα. Τα τελευταία χρόνια είχαμε την χαρά και την ευτυχή δυνατότητα, χάρη σε κάποιους ανθρώπους, να αρχίσει να συμπληρώνεται το κομμάτι της ιστορίας από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό ως τα σύνορα. Ο αείμνηστος Ιωαννίδης, ο Θωμάς Εξάρχου, ο Θανάσης Μουσόπουλος, ο κύριος Μαυρίδης, η Μητρόπολη, ο Δήμος και άλλες προσπάθειες, όπως αυτές του σωματείου κρεοπωλών, έρχονται σιγά- σιγά, για να χτίσουν την ιστορία σε όλες τις διαστάσεις αυτού του τόπου…».
Ενώ, ο Δήμαρχος από την πλευρά του δήλωσε, ότι «μέσα από το φωτογραφικό αυτό λεύκωμα μπορεί κανείς να γνωρίσει, όπως το λέει άλλωστε και ο τίτλος του λευκώματος, τους κρεοπώλες, τα κρεοπωλεία, την δημοτική αγορά της Ξάνθης, τους επαγγελματίες της εποχής εκείνης, που πράγματι έχουν προσφέρει στην οικονομία του τόπου και γενικότερα, δεν ήταν λίγες οι προσφορές τους προς το κοινωνικό σύνολο…».
Τέλος, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Πολίτες για την αλλαγή”, κύριος Χρίστος Πούλιος, επισήμανε πως «μεμονωμένες μνήμες αποτελούν σίγουρα γεγονότα, τα οποία έρχονται, όταν συντίθενται αυτές, όταν συναποτελούν ένα λεύκωμα, ένα βιβλίο. Τέτοιου είδους γεγονότα είναι σημαντικά για την πόλη μας, γιατί γράφουν ιστορία. Κάπως έτσι γράφεται η τοπική ιστορία. Είναι μνήμες για τους παλιότερους, γνωρίσματα για τους νεότερους και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές…».
Ακολούθησε απονομή βραβείων στους παλιότερους Κρεοπώλες της πόλης από Εκπροσώπους της τοπικής εξουσίας.
Κλείνοντας, να τονίσουμε, ότι η εκδήλωση πλαισιώθηκε υπό τους ήχους της φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου.

Με φόντο την ανεξαρτησία η εκδήλωση Παυλίδη

Αποθεώθηκε ο Γιώργος Παυλίδης, κατά την διάρκεια πολιτικής του ομιλίας προχθές το βράδυ στο δημοτικό αμφιθέατρο

Με φόντο την ανεξαρτησία η εκδήλωση Παυλίδη

- Γ. Παυλίδης: «Έχουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο και πρόγραμμα, στηριγμένο στην ταυτότητα του τόπου. Γεννημένο μέσα από την εμπειρία, αλλά και την αγωνία μας να πάμε μπροστά. Έχουμε ένα καθαρό και γνήσιο όραμα σε επίπεδο Περιφέρειας»


Στο κατάμεστο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης, παρουσία πολιτικών προσώπων της ευρύτερης περιοχής, οπαδών και φίλων, πραγματοποίησε την πολιτική του ομιλία, ενόψει των επικείμενων περιφερειακών εκλογών ο Νομάρχης Ξάνθης και υποψήφιος Περιφερειάρχης για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριος Γιώργος Παυλίδης, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.
Να σημειώσουμε, ότι στην εκδήλωση βρέθηκαν μεταξύ των υπόλοιπων, ο βουλευτής Ξάνθης, κύριος Αλέκος Κοντός, ο βουλευτής Καβάλας, κύριος Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο πρώην Υπουργός, κύριος Γιώργος Καλατζής, ο πρώην βουλευτής, κύριος Φίλιππος Τσαλίδης, ο πρώην βουλευτής Δράμας, κύριος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Δήμαρχοι Ξάνθης, Σταυρούπολης, Βιστωνίδας, Αβδήρων, Μύκης, Σελέρου και ο Πρόεδρος της κοινότητας Σατρών.
Ενώ, αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη προς τον κύριο Γ. Παυλίδη έστειλαν μέσω σχετικής επιστολής τους, ο πρώην Υπουργός και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κύριος Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο βουλευτής Έβρου, κύριος Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας- Καβάλας- Ξάνθης, κύριος Κωνσταντίνος Τάτσης και ο πρώην βουλευτής Ξάνθης, κύριος Μπιρόλ.
Στους χαιρετισμούς που ακολούθησαν, ο βουλευτής Ξάνθης, κύριος Αλ. Κοντός, αναφέρθηκε στην σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, τονίζοντας, ότι πρέπει όλοι οι ψηφοφόροι να στείλουν μήνυμα αντίδρασης σε αυτά που τους πληγώνουν, ώστε να αποκτήσουν, πάλι, αυτά που έχασαν στο διάστημα που ασκεί την εξουσία του κράτους η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ο βουλευτής Καβάλας, κύριος Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε στην νέα διοικητική μεταρρύθμιση, τον λεγόμενο Καλλικράτη, επισημαίνοντας την ανάγκη να αναλάβουν την Περιφέρεια ικανά και άξια στελέχη, όπως αυτά που απαρτίζουν τον συνδυασμό του κυρίου Γ. Παυλίδη.
Ο πρώην Υπουργός, κύριος Γιώργος Καλατζής, από την πλευρά του, εξέφρασε την σιγουριά του, ότι η επιτυχία του κυρίου Γ. Παυλίδη στις επικείμενες εκλογές είναι δεδομένη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι βέβαιο, πως ο κύριος Γ. Παυλίδης θα κερδίσει τις εκλογές, γιατί σε αυτές μετράνε οι άνθρωποι και το έργο τους. Σε αυτά τα δώδεκα χρόνια ο κ. Γ. Παυλίδης έχει αποδείξει, ότι είναι αυτός, ο οποίος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τα συμφέροντα του τόπου». Απευθυνόμενος δε, προς τον κ. Γ. Παυλίδη, τόνισε με νόημα ότι «είμαστε βέβαιοι, ότι η περιφερειακή σου συνείδηση είναι ισχυρότερη από αυτήν του αντιπάλου σου, του κυρίου Α. Γιαννακίδη και αυτό θα αποτυπωθεί το βράδυ των επικείμενων εκλογών».
Στην συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κύριος Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης.
Ο τελευταίος αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα γενικότερα, στον τρόπο που έχει γίνει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, τονίζοντας ότι αυτή έγινε με σκοπό τον παρεμβατικό ρόλο της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας από την άλλη, την παντελή έλλειψη πληροφόρησης για τον Καλλικράτη.
«Στόχος μας είναι να αποκτήσει εμπιστοσύνη ο θεσμός του Καλλικράτη, μέσω σωστής διαχείρισης» επισήμανε ο κύριος Κ. Ζαγναφέρης.
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης, κύριος Γ. Παυλίδης, επικεφαλής της «περιφερειακή αναγέννησης», όπως ονομάζεται ο συνδυασμός του, αναφέρθηκε στο έργο του επί της δωδεκάχρονης θητείας του στο αξίωμα του Νομάρχη Ξάνθης, καθώς και στο σχέδιο για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.
«Ανοίγουμε παράθυρο στον κατήφορο που ζούμε, για να φέρουμε πίσω το χαμόγελο, την αισιοδοξία και την ασφάλεια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Γ. Παυλίδης.
Παράλληλα, ο κύριος Γ. Παυλίδης, μετέφερε την πολιτική διάθεση πολιτών, έτσι όπως την έχει εισπράξει κατά την διάρκεια περιοδειών του κατά μήκος όλης της περιφέρειας. Μηνύματα νίκης, αγάπης, δυναμικής και συσπείρωσης είναι τα βασικά σημεία, που εισέπραξε ο κύριος Γ. Παυλίδης, γυρίζοντας την κάθε γωνιά της Περιφέρειας.
Σύμφωνα με αυτά που ανέφερε, επίσης, ο κύριος Γ. Παυλίδης, στο επίκεντρο του αναγεννησιακού προγράμματος, που είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή από την επομένη των εκλογών, εάν εκλεχθεί ο συνδυασμός της «περιφερειακής αναγέννησης», τοποθετείται ο άνθρωπος. Ο απλός πολίτης της ευρύτερης περιοχής, που ζητά ριζικές αλλαγές και ρήξεις με παλιές πρακτικές, που θέλουν ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, με άδικη κατανομή πλούτου, που δημιουργεί ένα υδροκέφαλο κέντρο από την μια και ισχνή την υπόλοιπη Ελλάδα από την άλλη.
«Έργα και όχι λόγια» επισήμανε ο κύριος Γ. Παυλίδης και συμπληρώνει με έμφαση, ότι « είναι προνομιούχα και χαρισματική η Περιφέρειά μας. Αξίζει ένα καλύτερο μέλλον».
Επισημαίνει δε, πως «έχουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο και πρόγραμμα, στηριγμένο στην ταυτότητα του τόπου. Γεννημένο μέσα από την εμπειρία, αλλά και την αγωνία μας να πάμε μπροστά. Έχουμε ένα καθαρό και γνήσιο όραμα σε επίπεδο Περιφέρειας».
Αναφερόμενος στο έργο του ως Νομάρχης Ξάνθης, ο κύριος Γ. Παυλίδης επισήμανε, συνοπτικά, κάποια από τα βασικότερα σημεία, όπως έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά έργα, πολιτιστικές δράσεις, έργα τουριστικής ανάπτυξης και πολλά άλλα.
«Αποκτήσαμε ένα από τα καλύτερα οδικά δίκτυα, με δρόμους ασφαλτοστρωμένους παντού, ως τον πιο μακρινό οικισμό. Μετατρέψαμε το μεγαλύτερο μέρος, ειδικά την πεδιάδα σε μια, κυριολεκτικά, ανοιχτή πόλη. Δεν έχει, πλέον, λόγο κάποιος να κατοικεί μόνον στην πόλη της Ξάνθης. Μπορεί να κατοικεί παντού. Γκρεμίσαμε στην ορεινή περιοχή και το ξέρουν πολύ καλά οι συντοπίτες μας της μειονότητας, τα τείχη της απομόνωσης και τις μπάρες της υπανάπτυξης. Κατασκευάσαμε αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν προηγούμενο. Κάναμε αγροτικά έργα, έργα για το περιβάλλον και έργα υποδομής...» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κύριος Γ. Παυλίδης.
Ακολούθησε προβολή μέσω power point κάποιων, μόνον, από τα σημαντικότερα έργα, που υλοποιήθηκαν στην δωδεκαετία που ο κύριος Γ. Παυλίδης είναι Νομάρχης Ξάνθης.
Ενώ, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση μελών του περιφερειακού συνδυασμού και των Αντιπεριφεριαρχων, «περιφερειακή αναγέννηση», οι οποίοι είναι:
Αντιπεριφεριαρχης Κ. Ζαγναφερης, Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης
κ. Αδαμίδης Μάρκος Ιατρός. Διετέλεσε Αντινομάρχης, Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Νομαρχιακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ
κ. Αχμετσικ Ριτβάν :Δάσκαλος. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου αποφοίτων ΕΠΑΘ ν. Ξάνθης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μύκης και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής.
κ. Ευφραιμίδης Νικόλαος Επιχειρηματίας. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταυρούπολης και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαφνώνα «Δήμητρα».
κα. Ισιδωρίδου – Λιώρη Ευτέρπη Ιατρός-Παθολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Διετέλεσε Υπεύθυνη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και Γραμματέας στον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης.
κ. Κριτσίνης Αθανάσιος Έμπορος. Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Ξάνθης και Πρόεδρος του Εμπορικού τμήματος του ΕΒΕ.
κ. Λύρατζης Πασχάλης Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός. Αντινομάρχης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΤΕΜ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Ξάνθη και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ν.Ξάνθης και της Ένωσης Αναπτυξιακών εταιριών Α.Μ.-Θ.
κ. Μπουρχάν Μπαράν Ιατρός. Ειδικεύτηκε στην ογκολογία και στην ψυχιατρική. Διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος και Υποψήφιος Βουλευτής.
κ. Παναγιωτάκης Δημήτριος Ιατρός. Νομαρχιακός Σύμβουλος και Εκπρόσωπος στην ΕΝΑΕ. Διετέλεσε Αντινομάρχης, Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας-Καβάλας- Ξάνθης και Ειδικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου.
κ. Σαμπανίδης Γεώργιος Αυτοκινητιστής. Απόφοιτος του τομέα μηχανολογίας ΤΕΛ. Πρόεδρος του Σωματείου Ταξί.
κ. Σπανόπουλος Ιωάννης Στρατιωτικός Ιατρός με ειδικότητα στην Μικροβιολογία. Διετέλεσε Δ/ντης Μικροβιολογικού Εργαστηρίου στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, Δ/ντης Μικροβιολογικού Εργαστηρίου 412 ΓΣΝ Ξάνθης.
κα. Τεφίκογλου Τιτζέν Τελειόφοιτος στο ΤΕΙ Αθηνών, στο τμήμα Μαιευτικής. Δραστηριοποιείται σε φιλανθρωπικούς, πολιτιστικούς και πολιτισμικούς συλλόγους.
κ. Τριανταφυλλίδης Ιωάννης Απόφοιτος της Μέσης Τεχνικής Σχολής Εργοδηγών και Ηλεκτρολόγων. Τέως Υποψήφιος Δήμαρχος Τοπείρου. Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινότητας Εξοχής και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου διαχείρισης Απορριμμάτων.
κα. Χατζηστόικου Σοφία Διοικητικός Υπάλληλος στην Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ξάνθης « Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ». Μέλος του Ομίλου UNESCO Ελλάδος. Ασχολείται με την ζωγραφική. Μέλος της ACTION AID Ελλάδος.
κ . Χατζημεμίς Τουρκές Φυσικοθεραπευτής. Αντινομάρχης. Διετέλεσε Πρόεδρος του Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Δράμας- Καβάλας-Ξάνθης και υποψήφιος Βουλευτής.

Επίσκεψη βιτρίνας στην Ξάνθη της Αμερικανίδας Προξένου

Ήλθε, είδε και απήλθε…
Επίσκεψη βιτρίνας στην Ξάνθη της Αμερικανίδας Προξένου

Στην πόλη της Ξάνθης βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ με έδρα την Θεσσαλονίκη, κυρία Catherine Kay, στα πλαίσια εθιμοτυπικής επίσκεψης σε πολιτικούς και παραγωγικούς φορείς της Ξάνθης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η κυρία Catherine Kay βρέθηκε στο Επιμελητήριο της πόλης, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του φορέα, κύριο Παναγιώτη Ανδρικόπουλο και τα μέλη της διοικητικής επιτροπής του ΕΒΕ.
Στην συζήτηση που ακολούθησε, η Πρόξενος ζήτησε να ενημερωθεί αναφορικά με την τοπική οικονομία και τα προβλήματα των ντόπιων επιχειρηματιών.
Παράλληλα, συζητήθηκε προοπτική συνεργασία του Επιμελητηρίου Ξάνθης με το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε η κυρία Catherine Kay για τον θρησκευτικό τουρισμό του Νομού με τα βήματα του Αποστόλου Παύλου από την Μικρά Ασία στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Στο τέλος έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ της Προξένου και του Προέδρου του ΕΒΕ. Η τελευταία αποχώρισε χωρίς να κάνει δηλώσεις στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Από Ιερά εξέταση οι Αλλαγές στην παιδεία


Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων:

Από Ιερά εξέταση οι Αλλαγές στην παιδεία

«Θα πρέπει να ξέρουμε, εμείς οι Έλληνες, ότι, όλοι οι λαοί, γειτονικοί και πιο πέρα από μας, καλλιεργούν την εθνική τους συνείδηση. Εμείς αν μιλήσουμε για έθνος, κινδυνεύουμε να παρεξηγηθούμε»

Φαίνεται, πως οι αλλαγές που επιχειρεί το Υπουργείο Παιδείας ξεπερνάνε τα εσκαμμένα, αφού, όπως διαρρέει από κάποιες δημοσιογραφικές πηγές, το νέο Λύκειο που προωθείται από το αρμόδιο Υπουργείο, αν δεν καταργήσει τελικά, τότε θα κάνει μαθήματα επιλογής, την Ελληνική γλώσσα, τα θρησκευτικά και την Ιστορία. Τα βασικότερα, δηλαδή, μαθήματα, τα οποία προάγουν την σωστή γνώση των ελληνικών, το θρησκευτικό αίσθημα και το εθνικό φρόνημα του Έλληνα πολίτη.
Το θέμα μπορεί να μοιάζει τραγελαφικό, ωστόσο, αν τελικά εφαρμοστεί, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για όλο το ελληνικό έθνος.
Πρώτη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου η ορθόδοξη εκκλησία μας. Ο παραδοσιακός ρόλος της, δεν της επέτρεψε να σιωπά μπρος σε αυτές τις εξελίξεις, που έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς, ως ανθελληνικές πρακτικές, που έρχονται ενάντια στις πατροπαράδοτες αξίες και τα ιδανικά του Έλληνα. Του Έλληνα που κοντεύει να ξεχάσει την εθνική του ταυτότητα, γιατί κάποιοι το έχουν κάνει βασικό σκοπό τους, να διαγράψουν από την συλλογική του μνήμη την καταγωγή και το «είναι» του.
Η ορθόδοξη ελληνική εκκλησία έχει αποφασίσει να κρατήσει αυστηρή στάση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να προβεί, αμέσως, σε καταγγελίες πρακτικών, οι οποίες βλάπτουν το εθνικό και θρησκευτικό αίσθημα του Έλληνα πολίτη.
Θα συσταθεί ειδική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από ιεράρχες, ώστε να επιληφθεί της διαδικασίας για τον εντοπισμό σημείων, τα οποία συμβάλουν στην αποχριστιανοποίηση των μαθητών, μέσα από τα σχολικά βιβλία.
Αναφορικά με το θέμα μιλάει στην ΦτΞ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Προχθές, η ιερά σύνοδος συνεδρίασε στην τακτική της σύγκληση, που γίνεται κάθε μήνα Οκτώβριο. Μεταξύ των άλλων κουβεντιάστηκε κάποιο σχέδιο που ετοιμάζεται για το νέο Λύκειο. Το οποίο σχέδιο λέει, ότι τα Θρησκευτικά, η Ελληνική γλώσσα και η Ιστορία θα φύγουν ή θα γίνουν επιλεγόμενα μαθήματα.
Διερωτάται κανείς, γιατί η γλώσσα, γιατί τα θρησκευτικά, γιατί η ιστορία; Μήπως για να μην θίγονται οι γειτονικοί μας λαοί, όταν μιλάμε για επανάσταση του 21 ή για Μακεδονικό αγώνα, που πριν λίγες ημέρες γιορτάσαμε και θυμηθήκαμε τους Μακεδονομάχους. Ή μήπως γιατί υπάρχουν αλλοδαποί μαθητές από άλλες χώρες. Εμείς δεχόμαστε τον οποιονδήποτε έρχεται στην Ελλάδα, τον βλέπουμε σαν αδελφό μας, σαν εικόνα του θεού, αλλά σε καμιά περίπτωση, δεν δέχομαι αυτός να μου αλλάξει την ταυτότητά μου.
Αναφέρθηκε ότι σε κάποια βιβλία και μάλιστα σε ένα αναγνωστικό δημοτικού, που θα το αναζητήσω και εγώ, ένα παιδάκι γράφει γράμμα στην μητέρα του και λέει- μαμά σε ευχαριστώ που με φύλαξες από τον παπά και τον χωροφύλακα. Αν, λοιπόν, βάζουμε τέτοια κείμενα στα παιδιά μας, νομίζω, ότι αύριο θα φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους και αυτό δεν είναι υπερβολή.
Αυτά είναι άσχετα προς την παράδοσή μας, γι’ αυτό αποφάσισε η Ιεραρχία να αναθέσει σε μια επιτροπή αρχιερέων και ανθρώπων που ασχολούνται με αυτά τα θέματα, να μελετήσουν τα σχολικά βιβλία και ότι έχει σχέση με τα θρησκευτικά, την ιστορία και την γλώσσα. Δεν μπορεί το Υπουργείο Παιδείας ή οποιασδήποτε σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας να κάνει ότι θέλει. Μπορεί να πιστεύει ή να μην πιστεύει, δικαίωμά του είναι και πρέπει να το σεβόμαστε. Δεν μπορεί, όμως, να νουθετεί την ελληνική παιδεία, όταν υπάρχουν εγκύκλιοι και σύνταγμα, το οποίο μιλάει για την χριστιανική και ορθόδοξη παιδεία των ελληνοπαίδων.» Σε ερώτηση της εφημερίδας μας, τι θα κάνει η ειδική επιτροπή της εκκλησίας, όταν διαπιστώνει σημεία αποχριστιανοποίησης στα σχολικά εγχειρήματα, ο Σεβασμιώτατος επισημαίνει, ότι «θα αποστέλλουμε υπομνήματα στο Υπουργείο Παιδείας και θα κάνουμε καταγγελία στον ελληνικό λαό. Αν ο ελληνικός λαός θέλει να διδάσκουν τα παιδιά του στο σχολείο να λένε -μάνα σ’ ευχαριστούμε, που μας απάλλαξες από τον παπά και τον χωροφύλακα, τότε, νομίζω, ότι είναι κανείς άξιος της τύχης του».
Ερωτηθείς, γιατί και από ποιους επιχειρείται προσπάθεια “κατακρεούργησης” της εθνικής συνείδησης του Έλληνα πολίτης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρει τα κάτωθι:
«Δεν ξέρω γιατί το επιχειρούν. Υπάρχουν κέντρα, δεν ξέρω από πού κινούνται, τα οποία θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα από τον παραδοσιακό τρόπο ζωής της. Θα πρέπει να ξέρουμε, εμείς οι Έλληνες, ότι, όλοι οι λαοί, γειτονικοί και πιο πέρα από μας, καλλιεργούν την εθνική τους συνείδηση. Εμείς αν μιλήσουμε για έθνος, κινδυνεύουμε να παρεξηγηθούμε.
Είπα και έγραψα στο περιοδικό «Διακονία», όταν καταργήθηκε ο τίτλος Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ότι η παιδεία είναι εθνική, είτε το θέλετε, είτε όχι. Η γνώση, η εκπαίδευση είναι παγκόσμια. Η παιδεία, όμως, είναι εκείνο που χαρακτηρίζει τον κάθε λαό. Λέμε, ότι αυτός ο λαός έχει παιδεία ή δεν έχει παιδεία. Η παιδεία είναι η ταυτότητα του κάθε λαού, άρα δεν μπορείς να “αποχρωματίζεις” έτσι την παιδεία.»
Δανειζόμενος τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, ο Σεβασμιώτατος στέλνει ένα μήνυμα με περιεχόμενο, προς όλο τον ελληνικό λαό, «στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις σας…».