Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Χειρόφρενο τράβηξαν εχθές οι φορτηγατζήδες και σε Ξάνθη

Χειρόφρενο τράβηξαν εχθές
οι φορτηγατζήδες και σε Ξάνθη
Αντώνης Καλλιγάς, Πρόεδρος Ιδιοκτητών φορτηγών Νομού Ξάνθης:
«Δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που πάει να γίνει η απελευθέρωση του επαγγέλματός μας. Προωθούν την μετατροπή του επαγγέλματος σε μονοπώλιο. Η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει γιατί θα μας καταρρακώσει»

  Χειρόφρενο τράβηξαν εχθές οι φορτηγατζήδες της χώρας, στα πλαίσια της διαρκούς πανελλαδικής απεργίας, που αποφασίστηκε μετά την γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο και την πορεία διαμαρτυρίας που ακολούθησε μέχρι τον Λευκό Πύργο από τους επαγγελματίες του κλάδου, εξαιτίας της νέας νομοθεσίας που κάνει λόγο για απελευθέρωση του επαγγέλματος.
  Οι φορτηγατζήδες του Νομού Ξάνθης, στα πλαίσια της απεργίας, συγκέντρωσαν τα οχήματά τους, εχθές, κοντά στο εργοστάσιο ζάχαρης, χωρίς ωστόσο να προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία των υπολοίπων οδηγών.
  «Δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που πάει να γίνει η απελευθέρωση του επαγγέλματός μας. Προωθούν την μετατροπή του επαγγέλματος σε μονοπώλιο, όπως γίνεται σε πολλούς κλάδους. Η νομοθεσία αυτή έρχεται να μας καταρρακώσει. Θα έχουμε πτώση στην τιμή για έξι μήνες και αμέσως μετά θα ακολουθήσει αλματώδης άνοδος. Δε θα υπάρχει ανταγωνισμός και θα κυριαρχήσουν τα μονοπώλια» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος των ιδιοκτητών φορτηγών του Νομού Ξάνθης, κύριος Αντώνης Καλλιγάς.
  Σε ερώτηση της ΦτΞ, αν κάποιος από τους πολιτικούς ταγούς της ευρύτερης περιοχής έχει δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον να έρθει σε επαφή με τους φορτηγατζήδες του Νομού, ώστε να ενημερωθεί για τους προβληματισμούς τους και να μεσολαβήσει ενδεχομένως στο αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να βρεθεί μια λύση, ο κύριος Α. Καλλιγάς επισημαίνει με έμφαση πως «Οι τοπικοί αρχηγοί δεν ενδιαφέρονται για μας» και συνεχίζει λέγοντας ότι «όσο το Υπουργείο δεν βρίσκει μια λύση, εμείς δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Πρέπει να γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο, γιατί μας βλάπτει».
  Κλείνοντας, ο κύριος Α. Καλλιγάς υπογραμμίζει πως, «θα προτιμούσαμε να δουλεύουμε, αλλά δεν μας αφήνουν άλλο περιθώριο και έτσι αναγκαστικά απεργούμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού να εφοδιάζουμε την αγορά, για να μην δημιουργούνται προβλήματα στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας».

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος


Σφάζονται παλικάρια στα «πόδια» των Δημοτικών Εκλογών:
  Όπως το είχα προβλέψει για το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου Ξάνθης Μ. Στυλιανίδη έτσι και έγινε. Άρχισαν τα πισώπλατα μαχαιρώματα ανάμεσα στους υποψηφίους για το ποιος θα εκλεγεί και ποιος όχι, αλλά και για το ποιος θα βγει πρώτος και με διαφορά από τους άλλους. Τα ηχηρά ονόματα δεν θα κάνουν και τόσο καλό όπως ορισμένοι πίστευαν και τα συναδελφικά μαχαιρώματα το αποδεικνύουν αυτό περίτρανα μέρα με την ημέρα. Σε αρκετά άσχημη θέση βέβαια, βρίσκεται ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης, ο οποίος από την μια προσπαθεί να ολοκληρώσει την στελέχωση του ψηφοδελτίου και από την άλλη να κάνει τον διαιτητή ανάμεσα στις διάφορες μικροπαρεξηγήσεις.

Ήρεμος και ανενόχλητος πάνω από όλα συνεχίζει την προεκλογική του διαδρομή ο Β. Τσολακίδης:
  Χωρίς αντίπαλο είναι μέχρι σήμερα ο Β. Τσολακίδης στον νεοσύστατο Δήμο Αβδήρων και το μόνο σίγουρο είναι πως όσο καθυστερεί η ανεύρεση αντιπάλου, τόσο πιο εύκολο περίπατο θα κάνει. Η ΝΔ μετά τα τερτίπια των «φανατικών νεοδημοκρατών», φέρει πλήγμα μεγάλο, το οποίο δύσκολα δείχνει να γιατρεύεται. Όσο πιο γρήγορα βρεθεί αντίπαλος του Β. Τσολακίδη, τόσο πιο αξιόλογη θα είναι η προσπάθειά του, γιατί αν περάσει λίγος ακόμα χρόνος, όποιος θα αποφασίσει να στηθεί απέναντι στον πρώην Δήμαρχο Βιστωνίδας, θα πάθει μεγάλη πανωλεθρία και θα ρεζιλευτεί. Δεν ξέρω αν ο Π. Λύρατζης προδόθηκε από όσους στην αρχή τον έσπρωξαν να διεκδικήσει ως υποψήφιος Δήμαρχος Αβδήρων, αλλά το σίγουρο που μπορώ να σας πω, είναι πως ο ίδιος έχει επιλέξει να σπάσει την σιωπή του και να μιλήσει μόνο σε στενούς του φίλους.

Δεν τους έβαλε αυτούς ο Δήμαρχος να γράψουν για εμάς, αλλά εμάς μας έβαλε ο Καλαϊτζής να γράψουμε για τον ίδιο…
Καλά τα όνειρα, αλλά όταν φτάνουν σε επιστημονικής φαντασίας σενάρια, καταντούν αηδιαστικά:
  Το πως γίνεται να θέλει ο Π. Παπαδόπουλος να κρίνει τους πάντες χωρίς να δέχεται την κριτική των άλλων, μέχρι ένα σημείο το κατανοώ. Αλλά να κατηγορείς εμένα Π. Παπαδόπουλε για πράγματα που εσύ ο ίδιος έχεις κάνει και για καταστάσεις στις οποίες είσαι ο πρώτος διδάξας πάει πολύ και δεν γίνεται κατανοητό σε καμία περίπτωση. Εσύ έχεις δικαίωμα να ονοματίζεις κατά καιρούς όποιον θέλεις φίλο σου και όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να έχουν φίλους. Εδώ είναι και η διαφορά μας, αφού εσύ όποτε σε συμφέρει ονομάζεις κάποιον φίλο σου, ενώ εγώ είχα, έχω και θα έχω φίλους. Το ποιους θα έχεις φίλους εσύ είναι δικαίωμά σου, αλλά και δικό μου δικαίωμα είναι να επιλέγω εγώ τους δικούς μου φίλους. Και επειδή πολύ τον ζάλισες τον ΑΜΑΝΕ με το να λες ότι δεν είσαι με τον Πούλιο και με τον Στυλιανίδη, αλλά είσαι μόνο με έναν και αυτός είναι ο Δήμαρχος Ξάνθης, θα σου ζητήσω να θυμηθείς την πορεία σου στο παρελθόν όταν έκανες φέιγ βολάν μέσα από τα γραφόμενά σου, μια δικαστική οικογενειακή υπόθεση του Μ. Στυλιανίδη και τίποτε άλλο. Δικαίωμα σου για εμένα να λες ότι θέλεις, αφού το μένος σου εναντίον μου είναι γνωστό, εκείνο όμως που δεν σου επιτρέπω και δεν θα το πω δεύτερη φορά, είναι να ασχοληθείς ξανά με την προσωπική μου ζωή, ούτε προφορικά ούτε και γραπτά.

Αποδοτική και άμεση η λειτουργία της ομάδας ΔΙΑΣ:
  Πολύς λόγος έγινε για τους Αστυνομικούς καβαλάρηδες των δυο τροχών, αλλά εγώ έχω να πω ότι σε οποιαδήποτε κλήση, βρίσκονται άμεσα στον τόπο του συμβάντος και παρέχουν την ασφάλεια με το παραπάνω στους πολίτες. Θα πρέπει εκτός από τα στραβά της Αστυνομίας, γιατί όντως υπάρχουν και αυτά, (βλέπε υπερβάλλον ζήλος από τροχονόμους ή ακόμα και απρεπείς συμπεριφορές) να αναφέρουμε και τα καλά που σίγουρα είναι περισσότερα. Προσωπικός μου φίλος που βρέθηκε μπροστά σε περιστατικό στο οποίο είχε κληθεί η ομάδα ΔΙΑΣ να παρέμβει, μου τόνισε ότι μέσα σε 45 δευτερόλεπτα, έφτασαν στο συμβάν έξι μοτοσυκλέτες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης και επενέβησαν σταματώντας τον καυγά ο οποίος είχε ξεσπάσει.

Μούγκα στην Στρούγκα από τους πολέμιους του Δ. Γαλανόπουλου:
  Αφού του έσυραν τα μύρια όσα, υποστηρίζοντας πότε την Εύα Τσακίρη και πότε τον Π. Λύρατζη, άρχισαν να τον κατακρίνουν, λέγοντας πως ήθελε από τους Κοντό, Παυλίδη, Τσακίρη και Ζλάτκο να του φτιάξουν και το ψηφοδέλτιο, πράγμα το οποίο βέβαια δεν ειπώθηκε ποτέ από τον Δ. Γαλανόπουλο αλλά απλά ήταν μια δική τους επινόηση, την οποία χρησιμοποίησαν ως όπλο κατά του πρώην υποψήφιου Δημάρχου Αβδήρων. Τώρα όμως που διέρρευσε πως η Δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη, ήθελε να της φτιάξουν το ψηφοδέλτιο όλοι οι υπόλοιποι και να συμμετέχουν σε αυτό, δεν έβγαλαν παρά μόνο ορισμένες μικρές προτάσεις, λέγοντας πως κινδυνεύει να γίνει γραφική. Ειλικρινά απορώ, γιατί στον μεν Γαλανόπουλο είχαν ρέντα και αφιέρωσαν κείμενα ολόκληρα, πράγμα το οποίο αποδεικνύει πως τους εμπνέει ο άνθρωπος, ενώ στην κυρία Τσακίρη δεν μπόρεσαν να αρθρώσουν ούτε δυο μεγάλες προτάσεις, παρουσιάζοντας τα όσα η ίδια σχεδιάζει.

Αστική Ανάπτυξη στην Περιφέρεια Α.Μ.- Θ

Τεχνοκρατική συζήτηση χθες στην ΤΕΔΚ για το πρόγραμμα:
Αστική Ανάπτυξη στην
Περιφέρεια Α.Μ.- Θ

Η τελική πρόταση θα υποβληθεί στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης

  Τεχνοκρατική συζήτηση, αναφορικά με το πρόγραμμα Αστική Ανάπτυξη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το οποίο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην ΤΕΔΚ Ξάνθης από τους εταίρους που θα διαχειριστούν το πρόγραμμα σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
  Η ΤΕΔΚ, ο Δήμος, το ΔΠΘ, το Εργατικό Κέντρο, το ΕΒΕ και η ΕΠΑ αποτελούν τους εταίρους που κλήθηκαν να συζητήσουν επί του θέματος για να παρουσιάσουν την τελική πρόταση, όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Βέβαια, και αυτό πρέπει να επισημανθεί, δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται συζητήσεις για το ίδιο θέμα.
Στην συνάντηση της Παρασκευής εξετάστηκαν η μεθοδολογία και η πρόοδος της εκπόνησης του ΟΣΑΑ και συγκεκριμένα η περιοχή παρέμβασης, ο γενικός στόχος, οι ειδικοί στόχοι, και οι άξονες προτεραιότητας. Καθώς, τα έργα που εντάσσονται στην περιοχή παρέμβασης.
Έγιναν παρατηρήσεις και εκφράστηκαν εποικοδομητικές απόψεις για το όλο θέμα.   
  Να σημειώσουμε ότι τα ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εντάσσονται στον Άξονα Προτεραιότητας 9 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην ΠΑΜΘ» του ΕΠ ΜΑ-ΘΡΑ 2007-2013 και στον κωδικό θέματος Προτεραιότητας 61 «Ολοκληρωμένα Σχέδια για την Αστική και Αγροτική Αναγέννηση».
  Ο 9ος άξονας προτεραιότητας «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΜΘ», συμβάλει στην αυτοτροφοδοτούμενη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στοχεύοντας στην προστασία, αναβάθμιση και ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος, στην εξασφάλιση της υγείας και ευεξίας του συνόλου του πληθυσμού της Περιφέρειας, στην αναβάθμιση των συνθηκών ποιότητας του εκπαιδευτικού δικτύου, στην ανάδειξη του πολιτισμού ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης της Περιφέρειας και στην επίτευξη χωρικής συνοχής προς την κατεύθυνση της χωρικής ενσωμάτωσης, της χωρικής διάχυσης της ανάπτυξης και της ιδιαίτερης συμβολής χωρικών συνόλων στην ανάπτυξη.

Απίστευτα, αλλά ελληνικά...

Απίστευτα, αλλά ελληνικά...
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

  Η άποψη ότι η Ελλάδα αποτελεί την πιο φτωχή χώρα της γηραιάς ηπείρου, θα έλεγα, ότι είναι καθολική. Οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες αρέσκονται στην εικόνα του κακομοίρη που δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του για επιβίωση. Οι Ευρωπαίοι από την άλλη χλευάζουν την οικονομική δυσπραγία της χώρας και ενίοτε δείχνουν σημάδια ευσπλαχνίας και αλληλεγγύης, εντελώς απογυμνωμένα, βέβαια, από την ουσιαστική σημασία τους.
  Από την μια λοιπόν η φτωχή Ελλάδα, έτσι όπως προκύπτει από την γενική εντύπωση που επικρατεί ανά τον κόσμο και από την άλλη η χλιδή που εισπράττει κανείς, αν επισκεφτεί κάποια χάι λάιτς “στέκια” της χώρας.
  Είμαστε φτωχοί και υπερχρεωμένοι βροντοφωνάζουμε με στεντόρεια φωνή στα πλαίσια του γενικότερου κλίματος της απαισιοδοξίας που επικρατεί. Αν κάνουμε όμως μια βόλτα σε “παραλίες” της χώρας, όπου φιλοξενούνται καφετέριες και μπαράκια θα διαπιστώσουμε με έκπληξη, ότι οι φτωχοί καλοπερνάνε. Καρφίτσα δεν πέφτει τις ημέρες αιχμής σε καταστήματα αυτού του είδους και αυτό δεν το λέω εγώ, αυτό το λέει ο καθένας που είναι διατεθειμένος να διαπιστώσει του λόγου το αληθές. Το θέμα εγείρει πολλά ερωτηματικά, γιατί είναι αντιφατικό από την φύση του. Η διασκέδαση αποτελεί για την πλειονότητα των Ελλήνων, ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία, τρόπο ζωής, τον οποίον δύσκολα μπορούν να αποβάλλουν. Τα ποτάκια και τα παρτάκια εμπίπτουν στις χαρακτηριστικές απολαύσεις για τους περισσότερους νεολαίους μας. Τους βλέπεις, λοιπόν, αραγμένους, ας μου επιτραπεί αυτή η έκφραση του συρμού, με το ποτό στο χέρι να κάνουν μουχαμπέτι, το αγαπημένο σπορ του Έλληνα. Κοινωνική κουβέντα, όπως αποκαλείται, συνήθως, για να μετριάζει τις εντυπώσεις.
  Στις καφετέριες δε, βλέπεις τους πιο νέους και εν δυνάμει τους πιο παραγωγικούς συμπολίτες μας να ανακατεύουν για ώρες την φραπεδιά με το καλαμάκι, σπαταλώντας άσκοπα ενέργεια και χρόνο. Πώς να μην καταθέσω, σε αυτό ακριβώς το σημείο, μια προσωπική εμπειρία, που έμεινε βαθιά χαραγμένη στην μνήμη μου. Σε αθώα ερώτηση προς έναν αιώνια άνεργο μορφωμένο και υγιέστατο νέο της κοινωνίας μας, γιατί δυσκολεύεται να βρει δουλειά, έλαβα ως απάντηση, ότι δεν είναι “μακάκας” για να δουλεύει με αντίτιμο πεντακόσια ευρώ. Σίγουρα τα πεντακόσια ευρώ αποτελούν ένα ευτελές ποσό που δεν επιτρέπει σε κάποιον να ζήσει αξιοπρεπώς, είναι όμως ΚΑΤΙ σε σχέση με το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ που σου παρέχει η απάθεια και η αδράνεια του καφενέ. Αυτό δεν μπόρεσε να καταλάβει ο συγκεκριμένος νέος, που παραμένει ακόμα άνεργος. Κλαίγεται για την τύχη της χώρας και την δική του, δεν είναι ωστόσο διατεθειμένος να δουλέψει για πεντακόσια ευρώ, γιατί προτιμά να τα πάρει έτοιμα από τους γονείς του. Αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποτυπώνουν την νοοτροπία που υπάρχει.
  Η χώρα έχει πολύ πλούτο, βρίσκεται όμως σε λάθος ταμεία. Η αλόγιστη σπατάλη του κράτους, τα ρουσφέτια και οι “μακροχέρηδες” που αντλούσαν όλα αυτά τα χρόνια από τους πακτωλούς του κρατικού χρήματος, έχουν ως αποτέλεσμα την σημερινή απελπιστική κατάσταση του εθνικού κορβανά.
  Εκατομμυριούχοι της χώρας δηλώνουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Νεκροί συνεχίζουν να παίρνουν συντάξεις και κάποιοι παράνομοι επιδόματα. Δεν είναι σενάρια φαντασίας για κάποια κωμική ταινία, είναι η ελληνική πραγματικότητα, έτσι όπως την ζούμε κάθε μέρα.
  Όσον αφορά δε τους Ευρωπαίους, που μας κατηγόρησαν οικτρά ότι δεν ανταποκρινόμαστε στις οικονομικές μας ανάγκες και τους χρωστάμε, είναι απλά τραγικοί ψεύτες. Χρωστάμε κύριοι, γιατί εσείς οι ίδιοι μας βάλατε στην διαδικασία να δανειστούμε. Για να παίρνετε τόκους και για να κάνουμε σαν κράτος αγορές από τα δικά σας στοκ.
  Τουτέστιν, αν δεν αλλάξουμε ρότα σαν άνθρωποι και σαν χώρα, δεν πρόκειται να δούμε ποτέ την άσπρη μέρα που περιμένουμε εναγωνίως. Η σταθερή τακτική του να προσκυνάμε τους εκ των έξω ισχυρούς και να υιοθετούμε ξενόφερτες αντιλήψεις, για να γινόμαστε αρεστοί στους πρώτους, είναι σημεία που θα μας αποτελειώσουν.
  Είναι άσχημο πράγμα να είσαι φτωχός σε χρήμα, γιατί στερείσαι ποιότητα ζωής, είναι ακόμη πιο άσχημο, όμως, να είσαι φτωχός σε πνεύμα, γιατί στερείσαι όλη την ζωή και δεν το παίρνεις χαμπάρι.

Η ανεργία στο προσκήνιο των συζητήσεων

Η ανεργία στο προσκήνιο
των συζητήσεων

-ΕΒΕ και Εργατικό Κέντρο συστρατεύονται για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων
-Χθες πραγματοποιήθηκε η σχετική συνάντηση εκπροσώπων των δύο φορέων της πόλης


  Τον κύκλο επαφών με πολιτικούς και παραγωγικούς φορείς του Νομού για την αντιμετώπιση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο, ολοκλήρωσε εχθές ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κύριος Άγγελος Μπεμπεκίδης, με σχετική συνάντηση που είχε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΒΕ Ξάνθης.
  Ο κύριος Α. Μπεμπεκίδης εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον Νομό, καθώς δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, όσον αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα. Θέσεις εργασίας χάνονται καθημερινά εξαιτίας της καλπάζουσας ανεργίας που χτυπάει “κόκκινο”. Ενώ, η έλλειψη κινήτρων κάνει μη ελκυστική την περιοχή για τους επενδυτές.
  Όπως επισήμανε με έμφαση ο Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης μέσα από σχετικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, στο τέλος του χρόνου η ανεργία στον Νομό Ξάνθης θα ξεπεράσει το 25%, ενώ πανελλαδικά θα ξεπεράσει το 20%, σύμφωνα με επίσημες έρευνες που γίνονται για το συγκεκριμένο θέμα.
  «Οι απολύσεις στον Νομό συνεχίζονται. Κάθε μέρα συνάδελφοί μας χάνουν θέσεις εργασίας. Μόνον για το 2010 οι απολύσεις έφτασαν τις εκατόν εβδομήντα χιλιάδες σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΕΣΕΕ» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Α. Μπεμπεκίδης.
  Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, από την άλλη εξέθεσε τα προβλήματα των επαγγελματιών του Νομού και ανέπτυξε τις δικές του θέσεις.
  Ύστερα από μια εποικοδομητική συζήτηση σε βάθος, αποφασίστηκε η από κοινού έκδοση σχετικού εγγράφου, το οποίο θα βασίζεται στην από κοινού προσπάθεια Επιμελητηρίου και Εργατικού Κέντρου για την αντιμετώπιση της ανεργίας στον Νομό, με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις.