Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών του Υπουργείου Παιδείας, για τους νόμιμους μετανάστες στην Ξάνθη

Πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών του Υπουργείου Παιδείας, για τους νόμιμους μετανάστες στην Ξάνθη

Μαρίνα Πετινίδου, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Μεταναστών:
«Βασικός σκοπός του προγράμματος για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τους νομίμους μετανάστες, είναι να μπορέσουν οι τελευταίοι να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν μετανάστες που ζουν πάνω από δέκα χρόνια στην Ελλάδα και δεν ξέρουν τα στοιχειώδη ελληνικά»

Ξεκίνησε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας για τους νομίμως διαμένοντες μετανάστες, από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που διατηρεί τα γραφεία του στην πλατεία Εμπορίου 44, στην πόλη της Ξάνθης.
Πρέπει να σημειωθεί, πως τα μαθήματα ελληνικών απευθύνονται, μόνον, στους μετανάστες που έχουν άδεια παραμονής και είναι εντελώς δωρεάν.
Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει από τον Νοέμβριο και θα συνεχιστούν όλο τον Φεβρουάριο και Μάρτιο. Οι ενδιαφερόμενοι, που πρέπει να είναι από δεκαέξι ετών και άνω, μπορούν να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση συμμετοχής στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Ενώ, όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στην Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Μεταναστών, κυρία Μαρίνα Πετινίδου, στο τηλεφωνικό νούμερο 25410 66336.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ η κυρία Μαρίνα Πετινίδου αναφορικά με το εν λόγω πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών, τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν στα τέλη του μηνός Ιουνίου και οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας από το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να ενταχθούν στους επί μακρόν διαμένοντες.
«Βασικός σκοπός του προγράμματος για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τους νομίμους μετανάστες, είναι να μπορέσουν οι τελευταίοι να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν μετανάστες που ζουν πάνω από δέκα χρόνια στην Ελλάδα και δεν ξέρουν τα στοιχειώδη ελληνικά» σχολιάζει χαρακτηριστικά η κυρία Μ. Πετινίδου.
Τα τμήματα των ενδιαφερομένων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας συνολικά είναι δύο, το ένα για τους αρχάριους και το άλλο για τους περισσότερο προχωρημένους. Τα μαθήματα θα γίνονται στο Πρώτο ΕΠΑΛ. Ενώ, σύμφωνα με αυτά που υπογραμμίζει με έμφαση η κυρία Μ. Πετινίδου, οι καθηγητές που θα αναλάβουν την εκπαίδευση είναι πεπειραμένοι στο αντικείμενό τους.
Να τονιστεί δε, πως εκτός από την ελληνική γλώσσα, οι ενδιαφερόμενοι θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, ώστε με την ολοκλήρωση του προγράμματος να είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο γνώσης των ελληνικών, για να δώσουν και τις σχετικές εξετάσεις στην Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, με βασικό σκοπό να ενταχθούν στο καθεστώς των επί μακρόν διαμένοντες.
Κλείνοντας, η κυρία Μ. Πετινίδου αναφέρει, πως ενδιαφέρον για το σχετικό πρόγραμμα υπήρξε και από τον νέο Δήμο Αβδήρων δια του Δημάρχου, κυρίου Βασίλη Τσολακίδη, με αποτέλεσμα μέχρι τις δεκαπέντε Φεβρουαρίου να δημιουργηθούν κάποια τμήματα εκμάθησης ελληνικών και στα όρια του Δήμου Αβδήρων.

Και που είμαστε ακόμη…

Και που είμαστε ακόμη…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με τους μετανάστες που κατέλαβαν, με το έτσι θέλω, το κτήριο της Νομικής στην Αθήνα, προβάλλοντας παράλογες αιτιάσεις.
Ξένοι και παράνομοι, οι τριακόσιοι, περίπου, μετανάστες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Νομική Σχολή της Αθήνας, απαιτώντας τα «υποτιθέμενα» δικαιώματά τους. Το πιο τραγικό, βέβαια, της υπόθεσης είναι ότι οι πολιτικοί μας συνεχίζουν να μένουν με σταυρωμένα τα χέρια, σαν να ζουν σε μια άλλη χώρα και δεν τους αγγίζει το ζήτημα.
Όλοι μας είμαστε ανθρωπιστές και συμπονούμε τον συνάνθρωπο που πάσχει, πως είναι, όμως, δυνατόν να έρχονται κάποιοι παράνομα στην χώρα, παραβιάζοντας ουσιαστικά τα εθνικά μας σύνορα και να έχουν αξιώσεις να νομιμοποιηθούν; Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου συμβαίνει κάτι αντίστοιχο; Φανταστείτε τι θα γινόταν, αν γινόταν κάτι τέτοιο στην Τουρκία...
Ξέφραγο αμπέλι έχει καταντήσει η χώρα, αφού η διαρροή «ανεπιθύμητων» δια μέσου των συνόρων έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο. Δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας όσον αφορά τα εθνικά σύνορα.
Μπάτε σκύλοι αλέστε, αυτή είναι η υφιστάμενη κατάσταση, όσον αφορά την λαθρομετανάστευση. Ο κάθε πονεμένος προωθείται προς την χώρα, υποβοηθούμενος από την γειτονική Τουρκία, χωρίς το ελληνικό κράτος να είναι σε θέση να προστατεύσει τα σύνορά του. Σήμερα, μάλιστα, που έχει τεθεί το ζήτημα της κατασκευής του φράχτη στον Έβρο, προκειμένου να αναχαιτισθεί η αυθαίρετη επέλαση λαθραία ερχόμενων προσώπων στην χώρα, ανέκυψαν αντιδράσεις και ηθικοί προβληματισμοί από κάποιες ομάδες, λεγόμενες και ως ανθρωπιστικές. Βέβαια, οι πραγματικοί ανθρωπιστές εξετάζουν και αναλύουν σε βάθος τα κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν από μια τέτοια κατάσταση.
Οι πραγματικοί ανθρωπιστές, παράλληλα, δεν παραβλέπουν το γεγονός, πως η παράνομη μετανάστευση συνεπάγεται ταλαιπωρία και πολλές φορές θάνατο των μεταναστών, οι οποίοι περνώντας, κυριολεκτικά, από χίλια κύματα και ζόρια, προωθούνται σε μια ξένη χώρα για μια καλύτερη ζωή.
Οι λαθρέμποροι, αλλά και οι χώρες που συμβάλουν με την στάση τους στην ενίσχυση της λαθραίας μετακίνησης ανθρώπων, υποδεικνύουν μια ομολογουμένως εγκληματική συμπεριφορά και θα πρέπει να τιμωρούνται ανάλογα.
Όσον αφορά τους μετανάστες, που έχουν κατασκηνώσει με την «στρωματσάδα» τους στην Νομική Αθηνών, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πήγαν από μόνοι τους στο κτήριο. Κάποιος τους υποκίνησε να κάνουν κάτι τέτοιο. Αυτά δε, που δήλωσαν ορισμένοι εξ αυτών, ότι δηλαδή θα πολεμήσουν μέχρι θανάτου για τα δικαιώματα τους, είναι από γελοία μέχρι και τραγικά.
Για ποια δικαιώματα μιλάνε οι άνθρωποι, που παραμένουν παράνομα στην χώρα μας; Άνθρωποι, δηλαδή, που στερούνται νομίμων εγγράφων, τα οποία θα τους επέτρεπαν την παραμονή τους στην χώρα. Δεν φτάνει που έρχονται απρόσκλητα στην χώρα, έχουν το θράσος να εκβιάζουν το ελληνικό κράτος να τους νομιμοποιήσει.
Με ποιο δικαίωμα παραμένουν στην Νομική Σχολή; Γιατί δεν επεμβαίνει το επίσημο ελληνικό κράτος, για να τους απομακρύνει από τον χώρο, όπου έχουν οδηγηθεί παράνομα; Αν τολμούσαν να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια, οι συγκεκριμένοι μετανάστες, σε κάποια άλλη χώρα του πλανήτη, θα είχαν σπεύσει αμέσως στο σημείο ενισχυμένες στρατιωτικές δυνάμεις, όχι απλά για να τους απομακρύνει από το πανεπιστήμιο, αλλά και από τα σύνορα της χώρας.
Στην δική μας περίπτωση, οι άνθρωποι αυτοί, συνεχίζουν να παραβιάζουν τους ελληνικούς νόμους και να προκαλούν δυσλειτουργίες, αφού εισβάλουν σε δημόσιους χώρους, προκαλώντας προβλήματα στους νόμιμους πολίτες της χώρας. Και δεν φτάνει μόνον αυτό, τους βλέπουμε να προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις και συνεντεύξεις τύπου.
Βρε που φτάσαμε… να μην είναι ικανό το ελληνικό κράτος να προστατεύσει τους πολίτες του. Να μην μπορεί να επιβάλει την τάξη και να προασπίσει την ακεραιότητα των συνόρων του. Κρίμα…

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Ενώ εμφανίσθηκε η δεύτερη κατάληψη από τους λαθρομετανάστες, αυτή στον έβδομο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αρχές και αρμόδιοι, βάσει της αρχής της «ανευθυνο-υπευθυνότητας», ψάχνουν ακόμη να βρουν ποιος ευθύνεται, για την προστασία του Πανεπιστημιακού ασύλου. Τίνος αρμοδιότητα είναι η διαφύλαξή του, που δυστυχώς σε μια χώρα με ανεύθυνους πολιτικούς δεν έχει φαίνεται ξεκαθαρίσει ποιος είναι επιτέλους ο διαχειριστής της ασφάλειας των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ανά την χώραν.
Αυτό το παιχνίδι «τέννις», μεταξύ πρυτανείας και αστυνομίας, δεν έχει ούτε ισόπαλο αποτέλεσμα. Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η κωλυσιεργία, άρα και η προκλητική παραμονή των λαθρομεταναστών στους υπό κατάληψιν χώρους.
Στο πλευρό τους και πιθανόν υποκινητές της μετακίνησής τους, βρίσκονται οι νεολαίοι της «αλληλεγγύης», οι οποίοι με τις δηλώσεις τους ξεσηκώνουν το μένος των πολιτών που προσβλέπουν στο μέλλον με διορατικότητα, που αγγίζει τις προεκτάσεις της αρνητικής πλευράς ενσωμάτωσης των λαθρομεταναστών στον κοινωνικό κορμό της χώρας.
Η Ελλάδα θα βουλιάξει από το βάρος των εισελθόντων καθημερινά ανθρώπων, που προτιμούν ως πέρασμα την χώρα μας ή θεωρώντας την Γη της Επαγγελίας και παραμένουν σε αυτήν κυνηγώντας το όνειρο. Οι περισσότεροι Έλληνες είναι υπέρ της ουσίας του ουσιαστικού «αλληλεγγύη» και τάσσονται επίσης υπέρ του επιθέτου «αλληλέγγυος», γνωρίζουν όμως τα όρια, ώστε η υπέρβασή τους να μη γίνεται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητος και αντικείμενο εκμετάλλευσης, για προβολή της ανθρωπιάς που δήθεν-τάχα υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Περισσότερο προκλητικός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν και εκφράζονται οι της «Αλληλεγγύης» από αυτόν των μεταναστών.
Με πάθος οι αυτόκλητοι υπερασπιστές των καταληψιών ζητούν την νομιμοποίησή τους, δίχως πολλή σκέψη επί όσων δεινών θα προκύψουν στην χώρα, η οποία αν αποδειχθεί δια του τρόπου αυτού πως είναι πανδέκτης, κάθε «καρυδιάς καρύδια», που εισέρχονται παρανόμως από τις συνοριακές πύλες της… «κολάσεως», θα ελκύει ανεξέλεγκτο αριθμό εισερχομένων με τα χείριστα αποτελέσματα.
Ο φόβος των Ελλήνων πέρα από την ανασφάλεια της εισαγόμενης βίας και της εγκληματικότητας γενικώς, είναι να μη φθάσουν στο επίπεδο να νοιώθουν μειονότητα στην χώρα τους, κάτι που δεν αποκλείεται, αφού τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις των λαθρομεταναστών υποσκελίζουν τα των Ελλήνων πολιτών.
Είναι αδιανόητο να χρησιμοποιείται, να παρανοείται και να κακοποιείται ακόμη το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, όχι μόνο από ιθύνοντες, αλλά και από τους μεσολαβητές του παζαριού και υποστηρικτές της αλληλεγγύης, που λειτουργούν με ιδιάζουσα νοοτροπία ως προς τον πατριωτισμό τους. Αυτούς που αναφέρονται ως «Ελληνάρες» και φέρονται ως «ανθελ…ρες»! Οι νεολαίοι αυτής της συμπεριφοράς θα αντιληφθούν την «ζημιά» της πατριωτικής τους έξαρσης, όταν θα μπουν στη μέση ηλικία και εκ των πραγμάτων δουν τις επιπτώσεις όσων, για τα οποία επί της παρούσης υπερμάχονται. Δεν χρωστούν όμως οι υπόλοιποι πολίτες που ζουν στον κόσμο της σιωπής (έχει κι αυτό μια έκφραση αντίδρασης), είναι νομοταγείς, φιλήσυχοι,, σέβονται στην ουσία τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολύ περισσότερο τους συμπατριώτες τους και προσπαθούν να διαφυλάξουν αρχές, αξίες, ήθη και παραδόσεις της γεννήτρας χώρας τους.

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 26.1.2011


Δεν χρειάζεται εξυγίανση ο Δήμος Ξάνθης

Προσεχώς μνημόνιο και για τους υπερχρεωμένους Δήμους

Δεν χρειάζεται εξυγίανση
ο Δήμος Ξάνθης


Μιχάλης Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης:
«Ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στις υποχρεώσεις μας, επομένως δεν κινδυνεύουμε με ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα εξυγίανσης, που προβλέπεται από τον Καλλικράτη για τους υπερχρεωμένους Δήμους»

Μνημόνιο για τους υπερχρεωμένους Δήμους της χώρας, στα πρότυπα της τρόικας, έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Εσωτερικών, στα πλαίσια εξυγίανσης της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, μέχρι σήμερα, από το αρμόδιο Υπουργείο, θα γίνει μια αναλυτική καταγραφή όλων των οικονομικών στοιχείων των Δήμων μέχρι τα τέλη του μηνός Φεβρουαρίου, ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα, για το τι γίνεται στον κάθε Δήμο.
Προβλέπεται, μάλιστα, αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, λεγόμενο και ως πρόγραμμα εξυγίανσης, για εκείνους τους Δήμους που παρουσιάζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω των αυξημένων χρεών. Η ένταξη των υπερχρεωμένων Δήμων στο ανωτέρω πρόγραμμα προβλέπεται από τον «Καλλικράτη», την νέα δηλαδή διοικητική μεταρρύθμιση. Οι Δήμοι θα μπουν σε οικονομική επιτήρηση με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα.
Αναφορικά με το θέμα μιλάει στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει την οικονομική κατάσταση του Δήμου μέσα στα νέα πλαίσια του Καλλικράτη.
«Ο δικός μας Δήμος δεν είναι σε αυτή την κατηγορία. Τα ετήσια τοκοχρεολύσια του Δήμου Ξάνθης είναι πολύ πιο κάτω από το όριο που μπαίνει, το 20%, για τα ετήσια τακτικά έσοδα.» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ξάνθης.
Σύμφωνα με αυτά που υπογραμμίσει στην συνέχεια ο κύριος Μ. Στυλιανίδης, οι υποχρεώσεις που έχει ο Δήμος Ξάνθης προκύπτουν από την αγορά του κτηρίου της Τραπέζης της Ελλάδος, προκειμένου να μεταφερθούν σε αυτήν οι υπηρεσίες του Δήμου. Σπεύδει να συμπληρώσει δε, πως ο Δήμος Ξάνθης ανταποκρίνεται με επιτυχία σε αυτές τις υποχρεώσεις του.
Σε ερώτηση, εάν μπορεί να προκύψει πρόβλημα, όσον αφορά την ομαλή οικονομική λειτουργία του Δήμου, από την δημοτική του επιχείρηση, που έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές, όχι μόνον την αντιπολίτευση, αλλά και την τοπική κοινωνία και ο λόγος φυσικά για την ΔΕΥΑΞ. Ο κύριος Μ. Στυλιανίδης διευκρινίζει πως «πρέπει επιτέλους να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, γιατί αυτά που λέγονται για την ΔΕΥΑΞ απέχουν μακράν από την πραγματικότητα».
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που αναφέρει στην ΦτΞ ο Δήμαρχος της πόλης, η ΔΕΥΑΞ έχει κάποιες παλιές υποχρεώσεις, οι οποίες χρονολογούνται πριν το 2000. Συνολικά οι υποχρεώσεις της είναι έξι εκατομμύρια οκτακόσιες είκοσι μια χιλιάδες. Από αυτό το ποσόν, τα πέντε εκατομμύρια οκτακόσιες είκοσι πέντε χιλιάδες είναι τα παλιά δάνεια, ενώ το ένα εκατομμύριο είκοσι έξι χιλιάδες είναι οι νέες της υποχρεώσεις.
Μάλιστα, ο κύριος Μ. Στυλιανίδης, αναφέρεται αναλυτικά σε όλες τις υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΞ, παλιές και καινούργιες, τονίζοντας, ότι για όλες, το έτος αποπληρωμής-εξόφλησης που ισχύει είναι τα δέκα χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με αυτά που υπογραμμίζει με έμφαση ο Δήμαρχος, η ΔΕΥΑΞ πήρε το 2010 ένα δάνειο, τριακόσιες επτά χιλιάδες ευρώ, για να βάλει την συμμετοχή της σε έργα που έχουν γίνει και κάποια από αυτά, ακόμη, εκτελούνται με την συγχρηματοδότηση του ευρωπαϊκού ταμείου ανάπτυξης, καθώς, λόγω του γεγονότος, ότι η ΔΕΥΑΞ είναι ιδιωτικού δικαίου, υποχρεούται να καταβάλει συμμετοχή.
«Οι υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΞ είναι έξι εκατομμύρια οκτακόσιες είκοσι μια χιλιάδες ευρώ συνολικά και όχι δώδεκα, δεκατρία και δεκατέσσερα εκατομμύρια που λένε» καταλήγει ο κύριος Μ. Στυλιανίδης.
Παράλληλα, ο τελευταίος δεν παραλείπει να τονίσει, πως η ΔΕΥΑΞ αποτελεί κομμάτι του Δήμου και επομένως θα στηριχθεί από τον Δήμο αν χρειαστεί. Υπογραμμίζει δε, πως τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΞ είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των πολιτών, γι’ αυτό και είναι χαμηλά. Προσθέτει δε, πως δεν προβλέπεται προς το παρόν κάποια αύξηση, όσον αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΞ.
«Αποφεύγουμε τις αυξήσεις, γιατί οι καιροί δεν είναι οι κατάλληλοι για κάτι τέτοιο. Ζητούμενο είναι ο κόσμος να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του», επισημαίνει ο κος Μ. Στυλιανίδης.