Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 17.2.2011


Την άλωση της ΣΕΚΑΠ επιχειρεί η Philip Morris μέσα στην Ξάνθη

Την άλωση της ΣΕΚΑΠ επιχειρεί
η Philip Morris μέσα στην Ξάνθη


-Ανελέητος πόλεμος με χτυπήματα κάτω από την μέση, ακόμα και μέσα στην έδρα της μοναδικής Ξανθιώτικης καπνοβιομηχανίας
-Πληρώνουν όσο-όσο, για να βγουν τα τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ, έξω από τα σημεία πώλησης στην ορεινή περιοχή
-Ο αθέμιτος ανταγωνισμός δεν διώκεται στην χώρα που κάνουν κουμάντο τα ξένα κεφάλαια
-Το 45% της αγοράς που δικαιωματικά κατέχει η ΣΕΚΑΠ, είναι αυτό που πληγώνει τα ξένα κεφάλαια και για τον λόγο αυτό θέλουν να εξαφανίσουν την εταιρία από προσώπου γης
-Στηρίξτε την Ξανθιώτικη ΣΕΚΑΠ, γυρνώντας την πλάτη στα ξένα συμφέροντα


Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα, με στόχο την πρόκληση ανεπανόρθωτης ζημιάς στην ΣΕΚΑΠ. Η μοναδική Ξανθιώτικη Καπνοβιομηχανία, μια από τις δυο Ελληνικές στην χώρα, μπορεί να ματώνει καθημερινά με τα τερτίπια των εκάστοτε Κυβερνήσεων και την συνεχή αύξηση του Ειδικού Φόρου, αλλά αντέχει στα χτυπήματα αυτά, γιατί πολύ απλά κάποιοι αγωνίζονται με νύχια και με δόντια, για την διατήρησή της στην ζωή.
Δυστυχώς όμως, στην χώρα όπου κουμάντο κάνουν τα ξένα συμφέροντα και όχι εμείς οι Έλληνες, είναι πολύ δύσκολο να σηκώσεις κεφάλι, απέναντι στα «αφεντικά» της αγοράς, πρώτον γιατί δεν διαθέτεις τα τεράστια οικονομικά ποσά, που αυτοί έχουν και δεύτερον γιατί κανένας πολιτικός παράγοντας αυτής της χώρας, δεν βλέπει σοβαρά τα συμφέροντα μας και αρκείται μόνο στο να εισπράττει παχυλούς μισθούς κάθε μήνα.
Το τελευταίο διάστημα και αφού η ΣΕΚΑΠ άντεξε στα επανωτά χτυπήματα με τις αυξήσεις των φόρων και όχι μόνο, έγινε στόχος ανελέητου πολέμου και αντικανονικών χτυπημάτων της πολυεθνικής Philip Morris, η οποία επιχειρεί την άλωση της Ξανθιώτικης Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας, με αθέμιτους τρόπους, που όμοιοι τους δεν είχαν εμφανιστεί μέχρι σήμερα.
Για την ιστορία θα πρέπει να σας αναφέρουμε πως η ΣΕΚΑΠ εδώ και χρόνια «πληγωνόταν» από τις απαράδεκτες τακτικές που ακολουθούσαν τόσο τα κατά καιρούς διοικητικά συμβούλια που την οδηγούσαν με λανθασμένες αποφάσεις στον οικονομικό όλεθρο όσο και από τον δανεισμό με απαράδεκτα και εξοντωτικά επιτόκια από την ΑΤΕ. Σήμερα όμως φθάσαμε σε ένα οριακό σημείο και παρατηρούμε πως η ΣΕΚΑΠ δεν ματώνει λόγω κακοδιαχείρισης, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης και των επανωτών αυξήσεων σε ειδικούς φόρους και ΦΠΑ, που επέβαλε η Κυβέρνηση Παπανδρέου (αναγκάζοντας την ΣΕΚΑΠ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να απορροφά τις αυξήσεις), στοιχεία τα οποία έχουν δημιουργήσει προβλήματα στον κλάδο των τσιγάρων, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται περίτρανα και από τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Παπαστράτος (θυγατρική της Philip Morris) κυρίου Χρ. Τσόλκα, οι οποίες φιλοξενήθηκαν στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ» με τον τίτλο, « Παπαστράτος: Πώς έγιναν καπνός κέρδη 88 εκατ. ευρώ» και υπότιτλο: «Η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και η μείωση της κατανάλωσης, «γονάτισαν» την θυγατρική της Phillip Morris».
Στις δηλώσεις του, ο κύριος Τσόλκας αναφέρει πως είναι η πρώτη φορά που η Παπαστράτος δηλώνει οριακές ζημίες και αυτό οφείλεται τόσο στην απορρόφηση της συνεχούς αύξησης των φόρων, όσο και στην χασούρα που έχουν στο μερίδιο της αγοράς, από εταιρίες οι οποίες παράγουν φθηνότερα σήματα. Το μερίδιο που κατέχει η ΣΕΚΑΠ στην αγορά της περιοχής μας, φθάνει σε ποσοστό πολύ πιο πάνω από το 43% και αυτό είναι που ενοχλεί την πολυεθνική μεγαλοκαπνοβιομηχανία Philip Morris, της οποίας τα σαΐνια, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αλλά και με τα όσα ευρέως πλέον κυκλοφορούν στην ορεινή περιοχή του Νομού Ξάνθης και όχι μόνο, πληρώνουν όσο-όσο, για να βγάλουν από τα μαγαζιά τους οι κατά τόπους επαγγελματίες που πουλούν τσιγάρα, τα πακέτα της ΣΕΚΑΠ, επιδιώκοντας έτσι, να καταφέρουν ένα ισχυρότατο πλήγμα στην εταιρία που τόσα χρόνια στηρίζει οικονομικά την περιοχή μας.
Αν κάποιος πάρει και δει τα Οικονομικά και όχι μόνο, στοιχεία της ΣΕΚΑΠ και τα συγκρίνει με αυτά των πολυεθνικών εταιριών, θα παρατηρήσει ότι η Ξανθιώτικη Καπνοβιομηχανία έχει υποστεί λιγότερη ζημία από όλες τις άλλες. Η υπόθεση διατήρησης στην ζωή για την ΣΕΚΑΠ, δεν έχει να κάνει μόνο σχέση με τον πόλεμο που δέχεται. Τον σημαντικότερο ρόλο για την συνέχιση της λειτουργίας πρέπει να τον διαδραματίσουμε εμείς οι ίδιοι οι Ξανθιώτες, στηρίζοντας ακόμα πιο δυνατά τα προϊόντα που παράγει στον τόπο μας η εταιρία και γυρνώντας επιδεικτικά και οριστικά την πλάτη μας, στα προϊόντα των πολυεθνικών, που δεν ξόδεψαν ούτε ένα ευρώ στην περιοχή μας και δεν έδωσαν ποτέ την ευκαιρία για δημιουργία θέσεων εργασίας. Στηρίξτε τα Ξανθιώτικα προϊόντα. Στηρίξτε την ΣΕΚΑΠ, γιατί στηρίζει τόσα χρόνια τον τόπο μας.

Συμβολική κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Ξάνθης από τους δικηγόρους, εχθές το πρωί

Συμβολική κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Ξάνθης από τους δικηγόρους, εχθές το πρωί

- Στη Βουλή εχθές και το επίμαχο νομοσχέδιο για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους
- Εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις οι δικηγόροι της χώρας, πλην Αθηνών και Πάτρας


Συμβολική κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Ξάνθης, δύο περίπου ωρών, πραγματοποίησαν εχθές το πρωί οι δικηγόροι του Νομού, στα πλαίσια εισαγωγής του επίμαχου νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους στην Βουλή.
Σύσσωμος ο δικηγορικός κόσμος της Ξάνθης έστειλε προς πάσα κατεύθυνση το δικό του μήνυμα, δηλαδή την έντονη αντίδρασή του στις αλλαγές που προωθούνται για το επάγγελμά τους από την κυβέρνηση.
Να σημειωθεί, ότι δύο είναι οι κόκκινες γραμμές που έχουν τραβήξει οι δικηγόροι της χώρας, πλην της Αθήνας και του Πειραιά, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Η κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών και των ελάχιστων αμοιβών αποτελούν τα δύο “καυτά” ζητήματα που βρίσκουν αντίθετους τους δικηγόρους.

Υποχρεωμένοι με ευρωπαϊκό κανονισμό από το 2002, να αναγράφουν όλα τα στοιχεία που αφορούν τα βοοειδή κρέατα, οι Κρεοπώλες της χώρας

Υποχρεωμένοι με ευρωπαϊκό κανονισμό από το 2002, να αναγράφουν όλα τα στοιχεία που αφορούν τα βοοειδή κρέατα, οι Κρεοπώλες της χώρας


Γιώργος Μπατζακίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης:
- «Είναι πολύ σοβαρή παράλειψη, από την πλευρά των κρεοπωλών, εάν δεν τηρούν τον σχετικό κανονισμό και θα πρέπει να συμμορφωθούν άμεσα, γιατί ο ΕΦΕΤ δεν αστειεύεται σε αυτό το θέμα»
- Αυστηρές κυρώσεις σε παραβάτες από τον ΕΦΕΤ και το τμήμα εμπορίου

Υποχρέωση όλων των κρεοπωλών της χώρας η αναγραφή πλήρεις στοιχείων σε ειδική ταμπέλα, που θα αναφέρεται ξεχωριστά σε όλα τα βοοειδή κρέατα που εμπορεύονται. Ο σχετικός κανονισμός είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται σε ισχύ από το 2002, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης, κύριος Γιώργος Μπατζακίδης.
Να συμπληρωθεί, πως ο κανονισμός έχει συμπληρωθεί το 2005 με επιπλέον στοιχεία και σήμερα προβλέπει, μόνον, για τα βοοειδή, όπως επισημάνθηκε πιο πάνω, αναγραφή της ταυτότητας του κρέατος, δηλαδή ημέρα γέννησης του ζώου, ημέρα σφαγής, αλλά και την μονάδα εκτροφής του.
Ο σχετικός κανονισμός αποσκοπεί στην ενημέρωση του καταναλωτή όσον αφορά το κρέας που καλείται να αγοράσει.
Ενώ, σύμφωνα με αυτά που υπογραμμίζει με έμφαση ο κύριος Γιώργος Μπατζακίδης, «είναι πολύ σοβαρή παράλειψη, από την πλευρά των κρεοπωλών, εάν δεν τηρούν τον σχετικό κανονισμό και θα πρέπει να συμμορφωθούν άμεσα, γιατί ο ΕΦΕΤ δεν αστειεύεται σε αυτό το θέμα».
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο κύριος Γιώργος Μπατζακίδης, ο ΕΦΕΤ, αλλά και το τμήμα εμπορίου είναι αρμόδιοι για την επίβλεψη, όσον αφορά την εφαρμογή του εν λόγω κανονισμού από τους κρεοπώλες.
Σε ερώτηση, εάν είναι τακτικοί οι σχετικοί έλεγχοι του τμήματος εμπορίου, ο κύριος Γιώργος Μπατζακίδης, τονίζει ότι «το τμήμα εμπορίου, στο μέτρο του δυνατού, κάνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ελέγχους. Βέβαια, έρχεται και ο ΕΦΕΤ, για να συμπληρώσει τους ελέγχους που γίνονται».
Όσον αφορά, τώρα, τις εξαγγελίες της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μιλένας Αποστολάκη, ότι, δηλαδή, εφεξής θα γίνεται ανάρτηση στο διαδίκτυο των κρεοπωλών που πωλούν αποκλειστικά ελληνικά κρέατα και ξεχωριστό μητρώο για τους κρεοπώλες που πωλούν κρέατα εισαγωγής, προκειμένου να γνωρίζει ο καταναλωτής τι κρέας αγοράζει, ο κύριος Γιώργος Μπατζακίδης αναφέρει, πως δεν μπορεί να πάρει επίσημη θέση, από την στιγμή που υπάρχουν, μόνον, εξαγγελίες και όχι κανονισμοί ή οδηγίες.
«Επειδή δεν είμαι μόνος μου στο σωματείο, αλλά υπάρχει ένα ολόκληρο Διοικητικό Συμβούλιο και μέλη, έχουμε αποφασίσει να μην παίρνουμε επίσημα θέση, όταν υπάρχουν εξαγγελίες από Υπουργούς και Υφυπουργούς και αφορούν το επάγγελμά μας. Επίσημη θέση θα παίρνουμε, όταν γίνεται κάτι στην πράξη» καταλήγει ο κύριος Γιώργος Μπατζακίδης.

Συζήτηση Διδασκαλικού Συλλόγου και ΕΛΜΕ Ξάνθης για τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων

Συζήτηση Διδασκαλικού Συλλόγου και ΕΛΜΕ Ξάνθης για τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων

Ντούμος Δημήτριος, Πρόεδρος Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης:
«Αν θέλει το Υπουργείο να προχωρήσει σε αλλαγές, αυτές θα πρέπει να γίνουν με σεβασμό και αγάπη προς τους μαθητές. Αυτό που ζητάμε είναι οι αλλαγές αυτές να γίνουν με συγκεκριμένα κριτήρια, παιδαγωγικά και κοινωνικά, για να υπάρξει ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, όπου οι μαθητές θα διδάσκονται, παράλληλα, κάποιες βασικές αξίες. Τα παιδιά δεν είναι ούτε εμπορεύματα, ούτε και πελάτες, για να γίνονται εις βάρος της μόρφωσης τους οικονομικές περικοπές»

Συγκέντρωση με θέμα συζήτησης τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων πραγματοποίησε εχθές τον απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, από κοινού με την ΕΛΜΕ Ξάνθης.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κύριος Δημήτριος Ντούμος, οι όποιες αλλαγές γίνουν στην εκπαίδευση, θα πρέπει να έχουν παιδαγωγικά και κοινωνικά κριτήρια. Ενώ, τόνισε με έμφαση, πως είναι ανεπίτρεπτες οι περικοπές στην παιδεία.
Με σημείο αναφοράς τις επικείμενες συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων, ο κύριος Δημ. Ντούμος κάνει σαφές, πως οι εκπαιδευτικοί είναι αντίθετοι στην δημιουργία πολυδύναμων σχολείων, αναλύοντας λεπτομερώς τους λόγους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις επισημάνσεις του τελευταίου, τα πολυμελή σχολεία εγκυμονούν πολλούς κινδύνους, ενίοτε πολύ επικίνδυνους, για την περιρρέουσα κοινωνία. Επικαλούμενος επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει, ο κύριος Δημ. Ντούμος, τονίζει ότι σε πολυδύναμες σχολικές μονάδες παρατηρούνται φαινόμενα εγκληματικότητας. Ενώ, δεν υπάρχει αίσθημα ασφάλειας, αλλά και οι στενές σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, που αναπτύσσονται στα μικρά σχολεία. Παράλληλα, ο κύριος Δημ. Ντούμος, υπογραμμίζει πως τα μεγάλα σχολεία, με τα ανωτέρω προβλήματα, που συνήθως παρουσιάζουν, δημιουργούν τεταμένες κοινωνικές σχέσεις.
Βέβαια και αυτό πρέπει να τονιστεί, ο κύριος Δημ. Ντούμος αναφέρει, πως υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές σχολικές μονάδες, που θα πρέπει να συγχωνευτούν με άλλες. Αυτά οπωσδήποτε, σύμφωνα με διευκρινήσεις του τελευταίου, αποτελούν εξαίρεση στο θέμα συνολικά.
Από την άλλη, με σημείο αναφοράς τις τελευταίες αυτές εξελίξεις που προωθούνται δυναμικά από το Υπουργείο Παιδείας και αφορούν συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, ο Πρόεδρος του διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης, τονίζει πως τα πολυδύναμα σχολεία απαιτούν ανάλογη κτηριακή εγκατάσταση, καλώντας ταυτόχρονα τους Δήμους του Νομού να επιληφθούν του θέματος, μιας και στο εξής, αυτοί θα φέρουν την αρμοδιότητα για τις σχολικές μονάδες.
«Προσωπικά δε θα δεχτώ να κάνουν μάθημα σε προκάτ οι μαθητές. Οι Δήμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την κατασκευή νέων σχολείων, αλλά και νηπιαγωγείων» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Δημ. Ντούμος.
Παράλληλα, ο τελευταίος θέτει και το ζήτημα των περιορισμένων κονδυλίων για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων, αναφέροντας στα μηδενικά αποθεματικά και την ελλιπή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
«Αν θέλει το Υπουργείο να προχωρήσει σε αλλαγές, αυτές θα πρέπει να γίνουν με σεβασμό και αγάπη προς τους μαθητές. Αυτό που ζητάμε είναι οι αλλαγές αυτές να γίνουν με συγκεκριμένα κριτήρια, παιδαγωγικά και κοινωνικά, για να υπάρξει ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, όπου οι μαθητές θα διδάσκονται, παράλληλα, κάποιες βασικές αξίες. Τα παιδιά δεν είναι ούτε εμπορεύματα, ούτε και πελάτες, για να γίνονται εις βάρος της μόρφωσης τους οικονομικές περικοπές» καταλήγει χαρακτηριστικά ο κύριος Δημ. Ντούμος.

Δημόσια διαβούλευση και πράσινα άλογα…

Δημόσια διαβούλευση και πράσινα άλογα…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Η λέξη διαβούλευση αν και σχετικά καινούργια στο λεξιλόγιο του Έλληνα πολίτη, από τότε δηλαδή που ανέλαβε τα ηνία του κράτους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει εισβάλει δυναμικά στην ζωή μας.
Όλοι, λοιπόν, διαβουλεύονται… στα λόγια και όχι στις πράξεις, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι στον λόγο μας, στα πλαίσια της διακυβέρνησης του κράτους.
Πολύ φιλολογία για το τίποτα θα σπεύσω να συμπληρώσω, αφού από λόγια χορτάσαμε. Τι να κάνουμε όμως, αυτό θέλει να περάσει ως κεντρική ιδέα η σημερινή κυβέρνηση, ότι δηλαδή ζούμε στην εποχή της δημόσιας διαβούλευσης.
Η συζήτηση… εκ των υστέρων ή η δημόσια διαβούλευση, όπως εύλογα έχει χαρακτηριστεί από τους πολιτικούς ταγούς μας η συμμετοχή του κοινωνικού συνόλου στις ειλημμένες αποφάσεις του κράτους, σίγουρα δεν απηχεί τα «θέλω» των πολιτικοποιημένων πολιτών της χώρας.
Επιμένει, όμως, η πολιτική ηγεσία στο εγχείρημα της δημόσιας διαβούλευσης, που γίνεται σε χρόνο ανύποπτο και σε τόπο άγνωστο. Βρε τι πάθαμε λέω εγώ, εκεί που τα είχαμε όλα, μας παραχωρήθηκε το δικαίωμα συμμετοχής στην δημόσια… διαβούλευση. Μας δουλεύουν ψιλό γαζί, αλλά τι να κάνουμε, αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα και την «τρώμε» με το κουτάλι.
Όλα για το θεαθήναι και τίποτα παραπάνω, ραμμένα και κομμένα στα μέτρα των άμεσα εμπλεκομένων και όπου βλέπεις “εμπλεκόμενους” έχει υπόψη σου τους λαλίστατους ταγούς της πολιτικής σκηνής.
Και στο κάτω-κάτω γιατί να υπάρχει η δημόσια διαβούλευση, από την στιγμή που αυτή δεν εφαρμόζεται στην πράξη; Με δεδομένο και το γεγονός, πως ειλημμένες αποφάσεις της περιβόητης τρόικας περνάνε με το έτσι θέλω, καλυμμένες με τον μανδύα της χρηματοοικονομικής κρίσης, η δημόσια διαβούλευση ουσιαστικά μας είναι άχρηστη.
Οι «ταμπέλες» χωρίς νόημα δεν αποδίδουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Εμείς, όμως, επιμένουμε σε κάτι που είναι εντελώς θεωρητικό, για να κρατάμε τους τύπους.
Η δημοκρατία, για την οποία είμαστε τόσο υπερήφανοι ως έθνος, δεν υπάρχει, παρά μόνον στα λόγια, όπως επίσης δεν υπάρχει η πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελίζονται οι ισχυροί άνδρες της χώρας. Το μόνο που υπάρχει είναι τα πράσινα άλογα, αλλά και αυτά μόνον στα λόγια. Άλλο τόσο υπάρχει και η δημόσια διαβούλευση…
Τελικά, υποτιμάνε σε σημείο κακουργήματος την στοιχειώδη νοημοσύνη μας, αλλά εμείς δεν το κάνουμε θέμα. Συνεχίζουμε να τρώμε «κουτόχορτο», με το οποίο μας ταΐζουν τακτικά και επίμονα.
Η δημόσια διαβούλευση που μας πασάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι ανύπαρκτη, τουλάχιστον σε επίπεδο πράξης. Δεν φτάνει, όμως, να μας χρυσώνουν το χάπι, για να περάσουν τις πολιτικές θέσεις τους. Έχουμε περάσει, πλέον, από αυτό το στάδιο και εννοώ βέβαια την περίοδο, όταν τα λόγια είχαν κάποια απήχηση στα «αυτιά» μας, για να πιστεύουμε τα εύκολα, τα λόγια τα μεγάλα…

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Τώρα τι να σκεφθούμε και τι να πούμε; Η δήλωση του κ. Ντερούς ισοπέδωσε τα πάντα. Περί ξεπουλήματος πατρώας γης! Από την άλλη όμως οι δηλώσεις του κ. Όλι Ρεν και κ. Κλοντ Γιούγκερ, που ελαφρώς κλίνουν προς το μέρος μας, δίνουν έστω μια μικρή δόση ανάκαμψης της… αξιοπρέπειάς μας. Ως χώρα πλέον μας υπολογίζουν ελάχιστα, αφού μας κατατάσσουν στην αμελητέα ποσότητα του ευρωπαϊκού χώρου.
Η αυθαιρεσία του Ντερούς και η υπόδειξη του στον χειρισμό εξόφλησης του χρέους των 50 δις, ξεπέρασε τον ρόλο και τις αρμοδιότητές του, με αποτέλεσμα τις αντιδράσεις του πολιτικού χώρου και του Πρωθυπουργού, που επιτέλους δραστηριοποιήθηκε με «οδηγό» την διάθεση μη αποδοχής προτάσεων, που μειώνουν την εικόνα της χώρας και όχι μόνο.
Επίσπευση ψήφισης νόμου, που θα απαγορεύει την πώληση δημόσιας γης. Επιτέλους, κάλλιο αργά παρά ποτέ η επιστροφή, εν τινί μέτρο, στην διαφύλαξη των αυτονόητων, δίχως πατρωνία και πάτρωνες. Κάπως έτσι οφείλει η κυβέρνηση να λειτουργεί, σε ακραίες παρεμβάσεις τρίτων, οι οποίοι έχουν παρανοήσει τους ρόλους τους και επεμβαίνουν εκεί που δεν τους παίρνει. Η συνταγματική και νομοθετική ρύθμιση και κατοχύρωση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας είναι το πρώτο βήμα στην προσπάθεια να διασφαλίζει το κράτος τα κεκτημένα, έτσι ώστε προτάσεις, όπως του κ. Ντερούς να πέφτουν στο κενό.
Πολλά κακά υπάρχουν στον πολιτικό βίο! Ένα από αυτά η έλλειψη συναίνεσης σε κάθε πρόταση της κυβέρνησης, γεγονός που αποδεικνύεται κάθε φορά που προτείνει και θέτει υπό ψήφισιν όσα θεωρεί πως πρέπει να βελτιωθούν στην χώρα.
Η στείρα και επαναλαμβανόμενη επιχειρηματολογία εκφράζεται και επαυξάνει τις αμφιβολίες περί ουσιαστικού λόγου και αντίλογου στις προτάσεις. Η πρόταση-φωτιά του Ντερούς ξάφνιασε κυβέρνηση και λαό. Εάν υπήρχε αντιπολιτευτική συναίνεση σε ορισμένα θέματα, είναι σίγουρο πως θα εφαρμόζονταν μια στρατηγική προσέγγισης των λύσεων των προβλημάτων, αλλά συγχρόνως και η χώρα θα τύγχανε διαφορετικής αντιμετώπισης σε όλους τους τομείς. Εντός και εκτός της χώρας.
Άλλωστε η μέχρι τώρα υποδειγματική πειθαρχία-υποτέλεια καλόμαθε την τρόικα και τους συν αυτοίς εξουσιαστές και διαχειριστές των χρεών και των δανείων της χώρας, ώστε διαρκώς να αυξάνονται οι πιέσεις και απαιτήσεις τους. Κακή αρχή, μαύρο τέλος.
Η ύφεση καταποντίζεται αντί να ξεθωριάζει, η ανεργία αυξάνεται (ομολογείται βάσει στοιχείων), η ένδεια ταλανίζει, οι τροϊκανοί απαιτούν, ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από το κατεστημένο που δημιούργησε η υπερβολική του διάθεση να αποδείξει πως είναι ο πλέον υπάκουος πολιτικός άνδρας και η ανυπαρξία ρευστού χρήματος επί του προκειμένου, αδυνατίζει την αγορά και την πλήττει καίρια εκεί όπου πάσχει.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι επόμενο η Ελλάδα να θεωρείται ως αδύναμος κρίκος της αλυσίδας των ευρωπαϊκών χωρών, που μπορεί ο οιοσδήποτε να «λιμάρει» και να την λεπτύνει τόσο έως του σημείου να κινδυνεύει να κοπεί. Έτσι μαζί με όλα τα δεινά που προέκυψαν θέλουν να προσθέσουν κάτι επιπλέον. Την υποτίμηση των ακινήτων του ελληνικού δημοσίου με την διαδικασία του ξεπουλήματος τους, μαζί και της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών. Οφείλουμε λοιπόν να τους απευθύνουμε το «μολών λαβέ» συνοδευόμενο με την χειρονομία της ανοιχτής παλάμης.