Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 4.2.2011


Ναι ή όχι στην κατάργηση της 24ωρης Ναι ή όχι στην κατάργηση της 24ωρης

Να καταργηθεί η εικοσιτετράωρη βίζα για τους Τούρκους τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν την περιοχή μας, ζητάνε τουριστικοί φορείς της Θράκης και δη της Ξάνθης

Ναι ή όχι στην κατάργηση της 24ωρης
βίζας για τους Τούρκους τουρίστες;


Το ζήτημα τίθεται έπειτα από αίτημα Τουριστικών Φορέων της Θράκης

Τι αναφέρουν οι εκπρόσωποι φορέων του Νομού μας: Φ. Καραλίδης Αντιπεριφερειάρχης, Απ. Αγκόρτσας Αντιδήμαρχος Ξάνθης σε θέματα τουρισμού, Γ. Αλεξόπουλος Γραμματέας Εμπορικού Συλλόγου και Σ. Τσιακίρογλου Πρόεδρος ΟΕΒΕ


Να καταργηθεί η εικοσιτετράωρη βίζα για τους Τούρκους που θέλουν να έρθουν για τουρισμό στην χώρα μας ζητάει η Ένωση Ξενοδόχων Θράκης, άποψη με την οποία συντάσσονται και οι εμπορικοί σύλλογοι Έβρου και Ξάνθης, στα πλαίσια τόνωσης της τοπικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την γενικότερη άποψη των φορέων τουρισμού της περιοχής, η γειτονική Τουρκία μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του τουρισμού της Περιφέρειας. Ως ανασταλτικός παράγοντας στην ανωτέρω εξέλιξη αντιμετωπίζεται η εικοσιτετράωρη βίζα, καθώς αποτρέπει πολλούς Τούρκους τουρίστες να έρθουν και να ξοδέψουν τα λεφτά τους στην χώρα μας. Αυτά εν ολίγης ακούστηκαν και κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης για την καταγραφή τουριστικών προβλημάτων της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ξάνθης, πριν λίγες ημέρες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που επισημαίνει με έμφαση ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Αντιδήμαρχος τουρισμού στον Δήμο Ξάνθης, κύριος Απόστολος Αγκόρτσας, θα πρέπει να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση από την γειτονική Τουρκία, ώστε να ωφεληθεί οικονομικά η τοπική κοινωνία.
Ο εμπορικός σύλλογος Ξάνθης έχει την ίδια άποψη, καθώς σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει ο Γραμματέας του, κύριος Γιάννης Αλεξόπουλος, «είμαστε υπέρ της κατάργησης της εικοσιτετράωρης βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να επισκεφτούν την περιοχή μας, γιατί θεωρούμε πως με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσουμε καταναλωτές από την Τουρκία».
Για ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων όχι μόνον με την Τουρκία, αλλά και την Βουλγαρία, κάνει λόγο και ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, κύριος Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο οποίος τονίζει πως «δίπλα μας έχουμε ένα πολύ μεγάλο αστικό κέντρο, της τάξεως δεκαπέντε με είκοσι εκατομμύρια. Το ένα τοις εκατό μόνον αυτών να έρθουν στην περιοχή μας θα ενισχυθούμε σημαντικά. Είμαστε υπέρ της τριήμερης βίζας, εβδομήντα δύο ωρών. Θα πρέπει να προσέξουμε και τους τουρίστες από τον βορρά, είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι , γι’ αυτό και οι Δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου, οφείλουν να αναβαθμίσουν πάρα πολύ τις παραλίες μας. Βέβαια, η Ξάνθη από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει τουριστικό προορισμό. Στο σύνολό της όμως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αποτελεί έναν πάρα πολύ καλό τουριστικό προορισμό για δύο και τρεις ημέρες».
Όσον αφορά τώρα την άποψη της Περιφέρειας, σχετικά με το αίτημα των τουριστικών φορέων της περιοχής, να καταργηθεί η 24ωρη βίζα για τους Τούρκους τουρίστες, για να έρχονται περισσότεροι και επομένως να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στην περιοχή, φιλοξενούμε την άποψη του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κυρίου Φώτη Καραλίδη, ο οποίος δηλώνει ότι κάθε κίνηση που διευκολύνει και κάνει πιο γρήγορη την διέλευση των τουριστών στην χώρα μας είναι προς την θετική κατεύθυνση, καθώς συμβάλει στην ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων, πάνω από όλα όμως στην ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων.