Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Πρωτοσέλιδο Της ΦτΞ 22.3.2011


Ποιό είναι το μυστικό της επίσκεψης Νταβούτογλου στην Καβάλα;

Ποιό είναι το μυστικό της επίσκεψης Νταβούτογλου στην Καβάλα;

Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας αρκετές φορές κρύβονται ειδήσεις με τεράστια σημασία ιδιαίτερα δε όταν οι ειδήσεις αυτές προέρχονται από γειτονικές χώρες και αφορούν τη χώρα μας. Πιο αναλυτικά πριν από μερικές ημέρες επισκέφτηκε την Ελλάδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ ο οποίος κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Θράκη και την Μακεδονία σταμάτησε στην πόλη της Καβάλας. Αρκετοί απόρησαν για τον λόγο για τον οποίο ο Τούρκος ΥΠΕΞ σταμάτησε στην συγκεκριμένη πόλη.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο Νταβούτογλου επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Μεχμέτ Αλή Πασά. Όπως αποδείχτηκε αργότερα η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν ήταν και τόσο αθώα τελικά. Συγκεκριμένα σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aksam αναφέρεται ότι στην Καβάλα θα συσταθεί και θα λειτουργήσει «Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας»!!!
Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Καβάλας ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ «Το Ινστιτούτο Μεχμέτ Αλή Πασά από την Καβάλα και το Πανεπιστήμιο Bahcesehir θα ιδρύσουν Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας με κέντρο την Καβάλα. Το εν λόγω Κέντρο θα οδηγήσει στην προσέγγιση Τουρκίας και Ελλάδας από πολιτιστικής πλευράς. Ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης των Σχέσεων με τα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Bahcesehir Ονούρ Ουισάλ είπε ότι ο ευρισκόμενος στην Ελλάδα ΥΠΕΞ Νταβούτογλου σχεδιάζει να επισκεφθεί σήμερα το κέντρο αυτό.
Ο ίδιος είπε ότι το κέντρο που συστάθηκε από το Princeton και από τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Bahcesehir Heath W. Lowry θα πραγματοποιήσει εργασίες αναφορικά με τον τουρκικό, τον ελληνικό και τον αραβικό κόσμο και πρόσθεσε ακόμα πως στο κέντρο αυτό που θα έχει μια πλούσια βιβλιοθήκη θα δίνονται διαλέξεις και σεμινάρια. Ακόμα θα γίνονται έρευνες σε σχέση με την ιστορία, την φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη ζωγραφική».
Όμως ποιος είναι ο καθηγητής Heath W. Lowry του Πανεπιστημίου του Bahcesehir που αν και κάτοικος Κωνσταντινούπολης περνά μεγάλο μέρος από το χρόνο του στην πόλη της Καβάλας ; Ο εν λόγω 68χρονος Αμερικανός ακαδημαϊκός είχε ηγηθεί κίνησης για να αποτρέψει την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από την Αμερικανική Γερουσία και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρνητές της.
Επιπλέον ο Heath W. Lowry κατέβαλε συστηματική προσπάθεια για να απαξιώσει τα στοιχεία που παρέδωσε στην Ιστορία και το σύνολο της ανθρωπότητας ο αμερικανός πρέσβης στην Οθωμανική αυτοκρατορία Ε. Μορκεντάου τα οποία αποτελούν μια σημαντική πηγή πληροφοριών για τα εγκλήματα που διέπραξε το κεμαλικό καθεστώς σε βάρος των Αρμενίων και Ελλήνων της Μικράς Ασίας(http://en.wikipedia.org/wiki/Heath_W._Lowry).
Φυσικά ο Αμερικανός ακαδημαϊκός δεν έκανε ότι έκανε χωρίς λόγο, αφού ο Lowry Heath κατέχει κατά σύμπτωση την έδρα «ΚΕMΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ» στο πανεπιστήμιο του Princeton από το 1993, ενώ την περίοδο 1973-1980 ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου(http://www.princeton.edu/~nes/faculty_lowry.html). Ακολούθως το 1983 με την βοήθεια και άλλων ακαδημαϊκών και την γενναία χρηματοδότηση της τουρκικής κυβέρνησης ίδρυσε το Ινστιτούτο Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Georgetown University. Στην συνέχεια κατέλαβε μια ακόμη έδρα αυτή την φορά στο τουρκικό πανεπιστήμιο Bahcesehir(http://www.bahcesehir.edu.tr/fakultesayfa/akademikkadro/act/fenedebiyat/program/genelegitim/id/0109), ενώ για πολλά χρόνια εργάστηκε στην Τουρκία για διάφορες έρευνες που αφορούν το Οθωμανικό της παρελθόν.
Ο νέος ρόλος του Αμερικανού ακαδημαϊκού φαίνεται ότι θα είναι η λειτουργία τους ως συνδετικού κρίκου μεταξύ του Ινστιτούτο Μοχάμεντ Αλί στην Καβάλα και των δύο πανεπιστημίων Princeton και Bahcesehir. Το ζητούμενο είναι πώς γίνεται ένα πολιτιστικό ίδρυμα του οποίου το καταστατικό ανέφερε για συνεργασία με την Αίγυπτο να αλλάξει ξαφνικά το καταστατικό του και μνα αναφέρει συνεργασία με Μεσογειακές χώρες βλέπε Τουρκία.
Μήπως έχουμε μία ακόμα προσπάθεια της Άγκυρας να διευρύνει την παρουσία της μέσα από τους συνηθισμένους και αθώους διόδους του πολιτισμού της τέχνης και της ιστορίας στον Νομό Καβάλας διευρύνοντας έτσι την ήδη υπάρχουσα παρουσία της στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης και αν ναι ποιος αποφάσισε για αυτό ; Πως εξηγείται το γεγονός ότι στο ενημερωτικό φυλλάδιο του νέου ιδρύματος περιλαμβάνεται η διοργάνωση ενός καλοκαιρινού σεμιναρίου με συμμετέχοντες τους μαθητές των διπλωματικών ακαδημιών των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας ;Οι ελληνικές αρχές άραγε τί γνωρίζουν για όλα αυτά;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Όχι στην επίσκεψη της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης για Βουλγαρία, γιατί πολύ απλά δεν δεχόμαστε την κοροϊδία από ορισμένους συμμετέχοντες στην αποστολή:

Μας κάλεσε το τοπικό ΠΑΣΟΚ να συμμετέχουμε σε αποστολή, η οποία από εχθές βρίσκεται στην Βουλγαρία, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε από πρώτο χέρι, πως οι γείτονές μας έχουν προχωρήσει και έχουν τελειώσει τον δρόμο μέχρι την συνοριογραμμή του Δημαρίου και να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση την συντόμευση των έργων από την πλευρά της Ελλάδας, έτσι ώστε επιτυγχάνοντας τον στόχο αυτό, να φέρουμε τον τουρισμό στην Ξάνθη πιο σύντομα. Συνειδητά επέλεξα να μην συμμετέχω σε αυτήν την επιστολή, πρώτον γιατί δεν θα συμμετείχαν όλα τα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης των φορέων της Ξάνθης, αλλά και γιατί όπως έμαθα, θα συμμετείχε και κάποιος ο οποίος ενώ από την μια για να προβάλλεται «παλεύει και αγωνίζεται» για την στήριξη της Ξανθιώτικης αγοράς, ενώ ο ίδιος ψωνίζει από γειτονικούς Νομούς για το κατάστημά του, αλλά στηρίζει κιόλας οικονομικά, τις μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων που έχουν παραρτήματα στην Ξάνθη. Όχι αγαπητέ Αχιλλέα Τσαρτσάρα, σε αυτήν την κοροϊδία, εγώ συμμέτοχος δεν πρόκειται ποτέ να γίνω.

Ποιοι παίζουν υπόγεια παιχνίδια εκ των έσω(;), με στόχο την εξαγορά του Elisso (νέου Ξενία), έναντι πινακίου φακής; Η ΕΤΕΝΕΞ εξέδωσε διαταγή πληρωμής κατά της εταιρίας, εν αγνοία του Δημάρχου, χρησιμοποιώντας δικηγόρο ο οποίος δεν είναι νομικός σύμβουλος του Δήμου Ξάνθης:

Έντονη είναι τελευταία η φημολογία, για ενδιαφερόμενους αγοραστές του Elisso, οι οποίοι προσπαθούν με υπόγειους τρόπους, να εξαγοράσουν το γνωστό Ξενοδοχείο έναντι πινακίου φακής. Όπως λένε στην χώρα μας «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά» και στην προκειμένη περίπτωση ο «καπνός» είναι αρκετός και μάλιστα όπως πληροφορούμαι είναι εκ των έσω. Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως εν αγνοία του Δημάρχου Ξάνθης Μ. Στυλιανίδη εξεδόθη διαταγή πληρωμής, η οποία ανατέθηκε σε δικηγόρο ο οποίος δεν είναι νομικός σύμβουλος του Δήμου Ξάνθης, αναγκάζοντάς μας να αναρωτηθούμε, για ποιο λόγο τότε ο Δήμος Ξάνθης, πληρώνει πάγια τους Νομικούς του Συμβούλους; Θα έχουμε αρκετές εξελίξεις από ότι μαθαίνω στην συγκεκριμένη υπόθεση και σίγουρα θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.

Τώρα ξύπνησαν ορισμένοι για την ΣΕΚΑΠ; Ποσό μέχρι 25 εκατ. ευρώ και όχι 25 εκατ. Ευρώ, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, πράγμα που σημαίνει πως ίσως πουληθεί η εταιρία με αρκετά λιγότερα χρήματα:

Αφού λοιπόν φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού, ήρθαν κάποιοι να ορίσουν τους εαυτούς τους σωτήρες και να μας αφυπνίσουν, άσχετα αν εδώ και αρκετό καιρό είχα γράψει πως τα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη της ταλαιπωρημένης από πολλούς «ιούς» εταιρίας έχουν ως στόχο την πώλησή της. Μπορεί ορισμένοι σήμερα να κάνουν λόγο για στρατηγικό επενδυτή εκ Τουρκίας, αλλά εμένα το μυαλό μου στρέφεται προς μια και μοναδική κατεύθυνση, αυτήν της Philip Morris, η οποία έχει ως εταιρία, αρκετά παρακλάδια με εντελώς διαφορετική βιτρίνα, που θα μπορέσουν να κάνουν την δουλειά, χωρίς να φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού η συγκεκριμένη πολυεθνική. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ακόμα και το ποιοι έχουν καλές και όχι μόνο, επαγγελματικές σχέσεις με την Philip Morris στην Ξάνθη, γιατί ίσως τους δούμε να λειτουργούν και ως δούρειοι ίπποι, μιας και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που έρχεται ως θέμα στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΣΕΚΑΠ, δεν απαιτεί το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ, όπως κάποιοι τεχνηέντως διαδίδουν, αλλά ποσό μέχρι 25 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο να ξεπουλάς, παρά να τιμωρείς τους υπευθύνους για την κατάντια των συνεταιριστικών εργοστασίων:

Πολύ καλά το γνωρίζει η μεγαλομέτοχος των συνεταιριστικών ΑΤΕ Bank και το τηρεί κατά γράμμα, αφού πιο εύκολο για την ίδια είναι να ξεπουλήσει τα συνεταιριστικά εργοστάσια και τα κουφάρια τους, από το να τιμωρήσει τους πραγματικά ενόχους που τα οδήγησαν εδώ. Ανέκαθεν αυτά τα εργοστάσια εξυπηρετούσαν αποκλειστικά και μόνο πολιτικά παιχνίδια και για την σημερινή κατάσταση, η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους πολιτικούς της περιοχής μας και κανέναν άλλον. Ναι μιλάω για αυτούς που βόλευαν κόσμο και κοσμάκη, προκειμένου να κερδίσουν ψήφους σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, για αυτούς που τοποθετούσαν στα εργοστάσια αυτά και σε θέσεις κλειδιά, ανθρώπους που δεν ήταν ικανοί να φέρουν βόλτα τον οικονομικό προϋπολογισμό των οικογενειών τους, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα. Ανθρώπους οι οποίοι θεωρούσαν τις εταιρίες αυτές δικό τους μαγαζί, αλλά μόνο στα έσοδα και γι’ αυτό αλόγιστα κατασπαταλούσαν χρήματα των εταιριών, σε λανθασμένες, όπως αποδείχτηκαν, στρατηγικές. Τιμωρήστε τους ενόχους και αφήστε ήσυχο τουλάχιστον, το τελευταίο εργοστάσιο «συνεταιριστικού» χαρακτήρα.

Ανεπιτυχής η απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, την περασμένη Παρασκευή, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νέο σχολικό χάρτη

Ανεπιτυχής η απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, την περασμένη Παρασκευή, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νέο σχολικό χάρτη

Σε οικονομικά και όχι σε εκπαιδευτικά κριτήρια αποδίδουν τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί

Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης:
«Πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά, να ματώσουμε, γιατί δεν τα φάγαμε μαζί, διαφορετικά στρώθηκε το τραπέζι»

Η επόμενη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών αναμένεται να είναι από κοινού με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ

Χωρίς ισχυρή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η ολιγόωρη απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στον νέο σχολικό χάρτη, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, κύριος Δημήτρης Ντούμος.
Σύμφωνα με τον τελευταίο, η μη επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης, την οποία χαρακτηρίζει ως άκυρη με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε, οφείλεται στην επανάπαυση όλου του κόσμου γενικότερα στις, ομολογουμένως, πολύ δύσκολες συγκυρίες, που διανύει όλη η ελληνική κοινωνία, σε όλα τα επίπεδα ζωής και δράσης.
«Πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά, να ματώσουμε, γιατί δεν τα φάγαμε μαζί, διαφορετικά στρώθηκε το τραπέζι» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Δημ. Ντούμος, αναφερόμενος στην υφιστάμενη οικονομική κατάσταση, που έχει ως άμεσo αποτέλεσμα τις περικοπές σε όλους τους τομείς κοινωνικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων και των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολικών μονάδων.
Ο κύριος Δημ. Ντούμος επισημαίνει, πως πρέπει να διεξαχθεί ένας ενωτικός αγώνας, μέσα από έναν γενικότερο λαϊκό ξεσηκωμό, με σκοπό την διεκδίκηση των συμφερόντων της κοινωνίας. Γι’ αυτό τον λόγο, η επόμενη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με αυτά που τονίζει ο κύριος Δημ. Ντούμος, θα πρέπει να γίνει από κοινού με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.
Παράλληλα, αναφερόμενος, ειδικά, στις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στα μεγάλα αστικά κέντρα, ο κύριος Δημ. Ντούμος κάνει λόγο για σχολεία «μαμούθ», αφού δεν υπάρχει ούτε η κατάλληλη κτηριακή υποδομή, ούτε ο απαιτούμενος αύλειος χώρος, ούτε και ασφαλής μεταφορά των παιδιών.
Όπως προσθέτει, παράλληλα, ο κύριος Δημ. Ντούμος, για να γίνουν οι συγχωνεύσεις που ζητά το κράτος, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστούν τα ανωτέρω, αλλά και η σύμφωνη γνώμη των γονέων, για να «μιλάμε με επιστημονικούς όρους και όχι με οικονομικούς, όπως κάνει το Υπουργείο Παιδείας σήμερα».

Δε θα έρθει τελικά τον μήνα Μάρτιο, όπως λεγόταν, ο Αντώνης Σαμαράς, στην Θράκη

Δε θα έρθει τελικά τον μήνα Μάρτιο, όπως λεγόταν,
ο Αντώνης Σαμαράς, στην Θράκη

Τι αναφέρει σχετικά με το θέμα η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης


Μπορεί να έχουν ακουστεί πολλά για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κυρίου Αντώνη Σαμαρά, στην περιοχή της Θράκης, ωστόσο, αυτή, μάλλον, θα μείνει στα σκαριά… τουλάχιστον προς το παρόν.
Ο κύριος Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που υπήρχαν, θα επισκεπτόταν την Θράκη, αλλά και την πόλη της Ξάνθης, τον μήνα που διανύουμε. Τελικά, για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους, ο Πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης έχει αναβάλει, για ακόμη μια φορά, το ταξίδι του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αν και η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης, κυρία Σούλα Ιακωβίδου, υπογραμμίζει με έμφαση, πως είναι στις προθέσεις του τελευταίου, μια επίσκεψη στην περιοχή μας, πολύ σύντομα.

Χωρίς την συμμετοχή της Γραμματείας Νέας Γενιάς πραγματοποιήθηκε το 4ο πανελλήνιο συνέδριο νέων εθελοντών-αιμοδοτών

Χωρίς την συμμετοχή της Γραμματείας Νέας Γενιάς πραγματοποιήθηκε το 4ο πανελλήνιο συνέδριο νέων εθελοντών-αιμοδοτών

- «οι εθελοντές-αιμοδότες έχουν μάθει να ανταπεξέρχονται, τόσα χρόνια, στα προβλήματα που συναντάνε, χωρίς την βοήθεια της Πολιτείας»
- Τι αναφέρει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών-αιμοδοτών Ν. Ξάνθης, κύριος Γιάννης Παπαχρόνης


Από τις 18 μέχρι τις 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Ξυλόκαστρο της Κορινθίας το τέταρτο πανελλήνιο συνέδριο νέων εθελοντών-αιμοδοτών, με πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς συζητήθηκαν νέες τεχνικές και μέθοδοι, ώστε τα επόμενα χρόνια, να μεγαλώσει ο αριθμός των νέων αιμοδοτών και να σταματήσουν οι εισαγωγές αίματος από χώρες του εξωτερικού, που συνεπάγονται τεράστια οικονομική επιβάρυνση για το ελληνικό κράτος.
Σχετικά με το θέμα μιλά στην ΦτΞ ο πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών-αιμοδοτών Ξάνθης, «η Αγάπη», κύριος Γιάννης Παπαχρόνης, ο οποίος υπενθυμίζει, πως το πρώτο ιδρυτικό συνέδριο είχε γίνει στην πόλη της Ξάνθης το 2008.
Αναφορικά με τα αποτελέσματα του τετάρτου πανελλήνιου συνεδρίου νέων εθελοντών-αιμοδοτών, ο κύριος Γιάννης Παπαχρόνης επισημαίνει, ότι «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, καθώς μπήκαν οι βάσεις για να υιοθετηθεί η εθελοντική αιμοδοσία από τους περισσότερους νέους μας, τα επόμενα χρόνια».
Να σημειώσουμε, ότι, η εθελοντική αιμοδοσία στην χώρα μας συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα οικονομικής φύσεως, αφού έχουν καταργηθεί και οι επιδοτήσεις τέτοιων δράσεων.
Βέβαια, όπως σημειώνει και ο κύριος Γιάννης Παπαχρόνης, οι εθελοντές-αιμοδότες έχουν μάθει να ανταπεξέρχονται, τόσα χρόνια, στα προβλήματά που συναντάνε, χωρίς την βοήθεια της Πολιτείας.
Αρκεί, να σημειωθεί, μόνον, πως από το πανελλήνιο συνέδριο νέων εθελοντών-αιμοδοτών απουσίαζε αν και είχε προσκληθεί η Γραμματεία Νέας Γενιάς. Αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι το 2011 έχει χαρακτηριστεί ως ευρωπαϊκό έτος εθελοντικής αιμοδοσίας, η ανωτέρω απουσία θα μπορούσε να θεωρηθεί κραυγαλέα.
Τέλος, να σημειώσουμε, πως από το Σάββατο 26 Μαρτίου ξεκινάει το επταήμερο αιμοδοσίας που θα καλύπτει όλο τον Νομό Ξάνθης.
«Ελπίζουμε, να έχουμε την μεγαλύτερη συμμετοχή αιμοδοτών» σχολιάζει ο κύριος Γ. Παπαχρόνης, αναφερόμενος στο επικείμενο επταήμερο αιμοδοσίας.

Η πρόκληση σε όλο της το μεγαλείο…

Η πρόκληση σε όλο της το μεγαλείο…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Τόσα χρόνια δεν ξέραμε, καν, πόσους δημοσίους υπαλλήλους είχαμε σαν κράτος. Επομένως, πληρώναμε χωρίς να γνωρίζουμε που και πόσα δίνουμε από τον δημόσιο κορβανά. Μάλιστα, για να υπολογίσουμε τον αριθμό του δυναμικού που απασχολείται στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, χρειάστηκε να γίνει ένας ειδικός μηχανισμός μέτρησής τους. Και αφού, επιτέλους, συνειδητοποιήσαμε και με βάση την αριθμητική, ότι είναι πολύ περισσότεροι οι δημόσιοι υπάλληλοι από αυτό που είχαμε στο μυαλό μας, αποφασίσαμε σε επίπεδο κράτους να τους… περιορίσουμε (βλέπε καταργήσεις υπηρεσιών, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και πάει λέγοντας).
Το θέμα, όμως, είναι ότι εκεί που πάμε να διορθώσουμε την κατάσταση την κάνουμε πολύ χειρότερη. Ενώ, δεν αναγνωρίζουμε ως εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τους υπαλλήλους των stages, εφευρίσκουμε διάφορες άλλες υψηλόμισθες θέσεις, για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα, όπως στην περίπτωση του νέου θεσμού που καλείται ως «συνήγορος του δημότη». Όλα τα είχαμε, ο συνήγορος του δημότη μας έλειπε. Τη στιγμή μάλιστα, που κάποιοι άλλοι άνθρωποι χάνουν τον μισθό τους, ο οποίος δεν ξεπερνά τα πεντακόσια ευρώ, στο όνομα της χρηματοοικονομικής κρίσης.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως για την ταμπακιέρα δεν έχει παρθεί ούτε μια απόφαση. Τα πάντα κινούνται γύρω από την περιβόητη κρίση. Όταν, όμως, τα πράγματα αφορούν κάποια ισχυρά συμφέροντα, επικρατεί η απόλυτη σιωπή. Κάποιοι, απλά, κάνουν τους Κινέζους και παραβλέπουν επιδεικτικά την δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου.
Απολύουμε κάποιους, για να προσλάβουμε άλλους με πολύ πιο μεγάλες οικονομικές αποδοχές και μετά θέλουν να μας πείσουν, ότι τα πάντα γίνονται για το καλό της εθνικής μας οικονομίας. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο…
Ο απλός φορολογούμενος πολίτης, χαμηλοεισοδηματίας ή άνεργος, καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα (σε απλά ελληνικά, να πληρώσει τα σπασμένα του ελληνικού κράτους). Ματώνουμε, ξαναματώνουμε και φτου και από την αρχή… Αποτέλεσμα; Μηδέν...!
Η «επιδρομή» που δεχόμαστε σε καθημερινή βάση από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα είναι αδίστακτη και ανελέητη. Κάποιοι, κατά τα άλλα ευυπόληπτοι πολίτες της χώρας, κρυμμένοι πίσω από τίτλους και αξιώματα, χρησιμοποιούν την δύναμη που τους δίνει η πολιτική εξουσία, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε ελέφαντες και ας μην τρώμε κουτόχορτο. Η πρόκληση δεν έχει όρια και όμως, εμείς επιμένουμε να λεγόμαστε πολίτες ενός πολιτισμένου κράτους, που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό του την δημοκρατία.

Οι βρισιές, όταν έχουν αποδέκτες αθώους πολίτες και εκφράζονται από εκπρόσωπο του μείζονος θεσμού της ελληνικής δημοκρατίας (;)...

Με αφορμή το γιαούρτωμα του κ. Πάγκαλου, που ως είδηση απασχόλησε ποικιλοτρόπως τα ΜΜΕ εδώ και μέρες, μου έφερε στο νου την δεκαετία του 1960-1970 κατά την οποία το γιαούρτωμα είχε μπει στα σχολεία, με αποδέκτες τους… καθηγητές. Αποτέλεσμα αυτού η θέσπιση του νόμου 4.000 περί τεντιμποϊσμού, ώστε να αναχαιτισθεί η «ιδιάζουσα θρασύτητα και προκλητικότητα έναντι της κοινωνίας». Βέβαια το… σπορ της ρίψης γιαουρτιού και φρούτων ακόμη, δεν περιορίζονταν μόνο στα σχολεία αλλά και εκτός αυτών, με αποδέκτες ηλικιωμένους και γυναίκες.
Η εφαρμογή του νόμου άρχισε από τις 3 Σεπτεμβρίου 1958. Οι πρώτοι νεαροί που συνελήφθησαν οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια, για το παράπτωμα του γιαουρτώματος και της εξύβρισης κατά της Αρχής, όπου τους κούρεψαν με την ψιλή, τους έσκισαν τα ρεβέρ των παντελονιών τους και στη συνέχεια τους περιέφεραν στους δρόμους με χειροπέδες και με κρεμασμένη στο λαιμό πινακίδα που έγραφε: «Είμαι τεντιμπόης και έριξα γιαούρτι σε γυναίκα». Δηλαδή η πλήρης αποδιοπομπή και εξευτελισμός, με διχασμένη την κοινή γνώμη.
Ο νόμος 4.000, αφού έκανε τον κύκλο του, καταργήθηκε το 1983. Η εφαρμογή του κατ’ επέκτασιν, εναντίον όλων όσων υπέπιπταν στα παραπτώματα της εξύβρισης, περιύβρισης αρχής, έργω εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής, σωματική βλάβη κ.λ.π., έλαβε τέλος, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι αντιδράσεις, που τις επόμενες δεκαετίες ξεθώριασαν και σπάνιζαν ως ένδειξη ευθιξίας. Το γιαούρτωμα ή και η ρίψη αυγών ανήκει πλέον στα σπάνια είδη αντίδρασης και έκφρασης δυσαρέσκειας ή αγανάκτησης. Εμφανίζονται απέναντι στον πολιτικό κόσμο, για να τονισθεί η απαξία προς τους θεσμούς, που τελευταίως υιοθετήθηκε από τους πολίτες εξαιτίας των εξαθλιωτικών μέτρων που η κυβέρνηση εφαρμόζει. Τελικά όμως τι είναι το πλέον απαξιωτικό; Το γιαούρτωμα ή οι βρισιές; Τι πονάει πιο πολύ; Μήπως βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους;
Το γιαούρτωμα προς τον κ. Πάγκαλο σίγουρα ως πράξη δεν είναι ότι καλύτερο. Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, που εξαπέλυσε ο Αντιπρόεδρος προς τους πολίτες, επίσης δεν αρμόζουν στο «φέρεσθαι» ενός πολιτικού ανδρός. Η ισορροπία λοιπόν δεν υφίσταται. Οι βρισιές, όταν έχουν αποδέκτες αθώους πολίτες και εκφράζονται από εκπρόσωπο του μείζονος θεσμού της ελληνικής δημοκρατίας (;), δεν μπορεί να ανήκει στις «εξ απαλών ονύχων» βολές, ώστε να μην αγγίζουν την ευαισθησία των πολιτών. Ούτε απαλλάσσουν τον υβριστή και το… ήθος του, λόγω ελαφρυντικών. Εξ’ αυτού λοιπόν, πόσοι πολίτες δεν ικανοποιήθηκαν από την ρίψη προς αυτόν γιαουρτιού και δεν το ευχαριστήθηκαν, έστω κι αν δεν τόλμησαν να το ομολογήσουν για να αποφύγουν τον χαρακτηρισμό του χαιρέκακου, του απάνθρωπου και του απολίτιστου; Άλλωστε η σύγχρονη εποχή ακυρώνει τον λόγο του Χριστού περι παρειών και χαρακτηρίζεται από το «δόγμα» του «νόμου της ζούγκλας», του «οφθαλμού αντί οφθαλμόν», του «μάχαιραν έδωσες, μάχαιραν θα λάβεις» ή ακόμη «ο θάνατός σου η ζωή μου».
Στο κάτω-κάτω μέχρι πότε οι πολίτες θα ανέχονται συμπεριφορές αυτών που καλύπτονται πίσω από την βουλευτική ασυλία και μπορούν να συμπεριφέρονται λόγω και έργω απαξιώνοντας τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι μάλιστα καλούνται να πληρώσουν όσα οι πολιτικές, δια των συνηγορούντων προς αυτές, εφαρμόζουν και αποβαίνουν εις βάρος των συμφερόντων του λαού; Ας αφήσουμε λοιπόν την βιτρίνα της μεγαλοψυχίας κι ας ομολογήσουμε οι περισσότεροι πως ευχαριστηθήκαμε το γιαούρτωμα κι έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, ώστε να το λέμε.
Επειδή η «θεία δίκη» δεν επεμβαίνει σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, τον ρόλο αναλαμβάνει η «ανθρώπινη δίκη».

Φ. Βλαχοπούλου