Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Θάβουν χωρίς ίχνος ντροπής την ανάπτυξη του Νομού μας

Ανοιχτή διαβούλευση και καβαλημένα καλάμια στο Φορέα Διαχείρισης

Θάβουν χωρίς ίχνος ντροπής
την ανάπτυξη του Νομού μας

-Για ακόμα μια φορά ασελγούν επάνω στο μέλλον της Ξάνθης
-Θέλουν να ελέγξουν αναδρομικά έργα και επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν
-Εντείνουν την ύπαρξη της γραφειοκρατίας και λειτουργούν με πρακτικές του περασμένου αιώνα
-Έρμαιο στα χέρια των αδίστακτων, όπως αποδεικνύεται, τοποθετημένων υπαλλήλων, ο κάθε φουκαριάρης επαγγελματίας
-ΟΕΒΕ, ΕΒΕ, Δήμοι, Φορείς κ.λ.π., αντιδράστε άμεσα
-Κόντρα στις ήδη όπως φαίνεται, ειλημμένες αποφάσεις η Νομαρχία Ξάνθης, από την πρώτη στιγμή εξέδωσε ανακοίνωση κατά των μεθοδευμένων κινήσεων

Με εγκληματική ελαφρότητα ο Φορέας Διαχείρισης υπό τις οδηγίες του νέου προέδρου του Δρ. Μάνου Κουτράκη (Ιχθυολόγος – Βιολόγος , υπάλληλος του ΙΝΑΛΕ που εδρεύει στην Πέραμο), προσπαθεί να επιβάλει ολοκληρωτικές και φανατικές απόψεις για την περιοχή μας και μάλιστα αναδρομικά!!!!
Στις 22 Αυγούστου εστάλη με ηλεκτρονική αλληλογραφία σχέδιο ΠΔ που όχι μόνο ανατρέπει συνολικά την υφιστάμενη ΚΥΑ, αλλά ζητάει επανέλεγχο υφιστάμενων δράσεων, αδειοδοτημένων και υπό αδειοδότηση επιχειρήσεων και προβλέπει ακόμη και παύση λειτουργίας τους. Με λίγα λόγια η νέα διοίκηση του Φορέα θεωρεί ανεπαρκή την προηγούμενη διοίκηση και ζητάει να ξαναπεράσουν από τον ‘’πάγκο’’ όλοι όσοι δραστηριοποιούνται εντός της προστατευμένης περιοχής και τους απειλεί ακόμη και με λουκέτο!!!
Ύποπτη επίσης είναι η περίοδος που επιλέχθηκε να δημοσιοποιηθούν όλα αυτά αλλά και η βιαστική και συνοπτική διαδικασία που επιλέχθηκε και δεν αφήνει περιθώρια ουσιαστικής διαβούλευσης.
Εδώ και καιρό είναι φανερό ότι ο Φορέας υπό την κάλυψη της επιστημονικής επιτροπής του, γνωμοδοτεί με μονόπλευρη και φανατική θεώρηση και ουσιαστικά χωρίς επιστημονική και σφαιρική τεκμηρίωση και μόνο υπό το πρίσμα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος, εκφράζοντας όμως ακραίες, φανατικές και μονόπλευρες απόψεις. Με ποια σχετική εμπειρία γνωμοδοτούν αυτοί οι κύριοι; Η επαγγελματική τους εμπειρία δικαιολογεί την θέση τους ή ξέρουν τα πράγματα μόνο θεωρητικά;
Απορία προκαλεί η προσπάθεια τους να ξαναεξετάσουν θέματα που πέρασαν 1 και 2 χρόνια πριν. Είναι η φανατική τοποθέτηση τους που προκαλεί αυτή την προσπάθεια ή αποτελεί ευθεία μομφή για την προηγούμενη σύνθεση του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης; Όπως και εάν το σκέφτονται ένα είναι το σίγουρο, είναι αρνητικό σημείο του σχεδίου η αναδρομική ισχύς και ο επανέλεγχος. Είναι αδιανόητο ένα ευνομούμενο κράτος να τιμωρεί από θέση ισχύος τούς πολίτες του οι οποίοι, βασιζόμενοι στην συνέχεια του κράτους, ξόδεψαν χρόνο και χρήμα και ξαφνικά με μία απόφαση όλα να διαγράφονται. αναδρομικότητα είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει σε πλήθος προσφυγών σε δικαστικές αρχές. Δεν μπορεί να ελεγχθούν έργα αναδρομικά ενώ βρίσκονται σε στάδιο αδειοδότησης έχουν εγκρίσεις κλπ. Με την λογική αυτή θα πρέπει να επαναξιολογηθούν και όλα τα έργα που λειτουργούν!! Αυτά δε συμβαίνουν ούτε στον…τρίτο κόσμο πλέον!!!
Ο νέος Πρόεδρος, Κος Μάνος Κουτράκης διορισμένος από την νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, επιδεικνύει απαξιωτική συμπεριφορά για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής μας. Είναι δεδομένο ότι όταν ασκείται εξουσία από ανθρώπους με ολοκληρωτικές και κάθετες απόψεις, έχουμε παρόμοια φαινόμενα έπαρσης και μονόπλευρης θεώρησης πραγμάτων. Η επιστημονική επιτροπή (της οποίας μέλη δυστυχώς είναι και Ξανθιώτες), γνωμοδοτεί με φανατικές και ολοκληρωτικές αντιλήψεις και πατρονάρεται από τον γνωστό για τις φανατικές πεποιθήσεις του, Κο Χανς Γερετρουπ. Το ίδιο άραγε κάνουν με τις προσωπικές τους υποθέσεις;
Το σίγουρο είναι ότι αργήσαμε να τους καταλάβουμε. Τώρα όμως θα τους παρακολουθούμε. Φημολογείται όχι μόνο δεν θα λάβουν τη διαβούλευση υπόψη τους, αλλά έχουν και τα τελικά κείμενα τους έτοιμα για να τα στείλουν στο ΥΠΕΚΑ. Ελπίζουμε να μην είναι αλήθεια και στο τέλος να επικρατήσει η επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη και όχι η φανατική και μονόπλευρη θεώρηση.

Για το όλο θέμα εχθές η Νομαρχία Ξάνθης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Oχι σε νέους πειραματισμούς και ακρότητες στο Εθνικό Πάρκο (RAMSAR).
Όχι στον στραγγαλισμό της αειφόρου αναπτυξιακής προοπτικής».

Σχετικά με τις νέες επιχειρούμενες αλλαγές στην ΚΥΑ για το Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ, ο Νομάρχης Ξάνθης κ.Γιώργος Παυλίδης δήλωσε:
«Το 1996, με τρόπο πρόχειρο εκδόθηκε η ΚΥΑ για το Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ. Στην κυριολεξία δημιούργησε πολύπλευρα προβλήματα στην περιοχή, τροφοδότησε, μέσα από τις ακραίες ρυθμίσεις της, αντίθετες και ανεπιθύμητες καταστάσεις. Αντί να προστατεύσει το περιβάλλον, είχε την απόρριψη των τοπικών κοινωνιών με αυτονόητες αρνητικές επιπτώσεις. Το 2008 εκδόθηκε η νέα ΚΥΑ, μετά από δεκαετή περίπου διάλογο, την οποία χαρακτηρίσαμε «εξορθολογισμένη» σε σχέση με την προηγούμενη.
Τώρα, 2 χρόνια μετά, επέρχονται νέες ανατροπές στις ρυθμίσεις των προστατευόμενων περιοχών, που τείνουν, όπως λάβαμε γνώση, να στραγγαλίσουν εκ νέου την ισορροπία μεταξύ περιβάλλοντος, κοινωνιών και ανάπτυξης. Είμαστε υπέρ της αειφόρου ή πράσινης ανάπτυξης, στηρίζουμε αμετακίνητα τις πάγιες καθαρές θέσεις μας, ως κοινωνίας του νομού, που ήταν αποτέλεσμα μακρού διαλόγου και σύνθεσης απόψεων, απορρίπτουμε, όμως, την λογική αναπτυξιακού αποκλεισμού όλης της παράκτιας ζώνης της ΑΜΘ. Με τις νέες ρυθμίσεις ενδεικτικά: τα κτίσματα της «Φωνής της Αμερικής», αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ, κατά την εκτίμησή μας, με τις επιχειρούμενες ρυθμίσεις αχρηστεύονται με την αντίστοιχη ζημία και της περιοχής και του Δημοσίου. Απορία επίσης δημιουργούν οι αλλαγές στις απαγορεύσεις, η επαναοριοθέτηση ζωνών και ο αποκλεισμός των παραλιών από νησίδες τουριστικής ανάπτυξης. Ανατρέπονται και υφιστάμενες καταστάσεις. Οι αποκομμένες λογικές δήθεν «περιβαλλοντικής» λειτουργίας, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και επιτακτικής ανάγκης ανάπτυξης, είναι στην κυριολεξία ακατανόητες από εμάς. Οι υπερβολές, οι ακρότητες, δεν γίνονται αποδεκτές, και καλούμε τους τοπικούς Βουλευτές, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, απέναντι, όχι μόνο στην κοινωνία της Ξάνθης, γι αυτό που επιχειρείται, αλλά και έναντι όλης της κοινωνίας της ΑΜΘ. Μονόδρομος είναι oι παραλίες της ΑΜΘ, να γίνουν τουριστικά αναπτυγμένες παραλίες, με σεβασμό στο περιβάλλον, για τους κατοίκους της περιοχής και της βαλκανικής ενδοχώρας. Να προστατεύσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο πρωτίστως εμείς ζούμε, αλλά με μέτρο, λογική και προτεραιότητες. Να μην περάσουν οι ακρότητες και η οπισθοδρόμηση».

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Της Πολιτικής Το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος



Ο Διαμεσολαβητής Μανώλης Φανουράκης, άριστος στις δημόσιες σχέσεις, με διακαή πόθο την ένταξη του Δημάρχου Σταυρούπολης στο ψηφοδέλτιο Στυλιανίδη:

  Την παρεξήγηση ανάμεσα σε Γ. Καρασακαλίδη και Δήμαρχο Ξάνθης ανέλαβε εχθές το πρωί να λύσει ο Μ. Φανουράκης και από ότι μαθαίνω δεν τα πήγε και άσχημα. Βλέπετε ήταν διακαής πόθος του Μ. Φανουράκη να έχει συνυποψήφιό του στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου Ξάνθης, τον νυν Δήμαρχο Σταυρούπολης, πράγμα για το οποίο συνεχίζει να παλεύει με νύχια και με δόντια, άσχετα αν δεν του έχει βγει ακόμα. Μετά λοιπόν από την παρεξήγηση των δυο αιρετών, ήρθε εχθές το πρωί ο Μ. Φανουράκης και τους συνένωσε στο Καφέ του Ρωμανού Κοντογιαννίδη, προκειμένου να τα βρουν. «Σκληρό καρύδι» ο Δήμαρχος Σταυρούπολης, αλλά φαίνεται πως η σκληράδα του κρατά μόνο για λίγο και ακόμα λιγότερο, όταν απέναντί του έχει έναν έμπειρο πολιτικά άνθρωπο, όπως ο Δήμαρχος Ξάνθης.



Όποια πέτρα και αν σηκώσεις, τον Τσέπελη θα βρεις από κάτω:

  Δεν είναι η πρώτη φορά που ο νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ και στενός συνεργάτης του Δημάρχου Ξάνθης, βρίσκεται παντού και πάντα, άσχετα αν έχει ή όχι αρμοδιότητα. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταργεί με την παρουσία του τους πάντες, αφού ως νέος Superman, εμφανίζεται και προσπαθεί να δώσει λύσεις σε κάποια προβλήματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που σκέφτεται για εμάς (;) χωρίς εμάς, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία.

  Αυτή τη φορά ο «φάντης μπαστούνι» Μ. Τσέπελης έκανε και πάλι το θαύμα του, λειτουργώντας ως Καλλικρατικότερος του Καλλικράτη και αντί να συνεννοηθεί με τις υπηρεσίες του Δήμου Σταυρούπολης για το αν χρειάζονται υδροφόρα, η οποία θα τροφοδοτήσει ένα κομμάτι του Πιλήματος, τώρα που πραγματοποιούνται εργασίες σύνδεσης της υδροδότησης των σπιτιών με την νέα δεξαμενή, αποφάσισε να λειτουργήσει αυτόβουλα, στέλνοντας υδροφόρα με νερό στους κατοίκους, καταργώντας αρκετούς μήνες πιο μπροστά τον Δήμο Σταυρούπολης και τις υπηρεσίες του και επιδιώκοντας να εξαφανίσει από κάθε είδους δραστηριότητα τον Δήμαρχο Σταυρούπολης Γ. Καρασακαλίδη.

  Είπαμε Μανώλη να είσαι αεικίνητος αλλά χωρίς να προσβάλλεις θεσμούς. Καλή η προσφορά σου και κανένας δεν θα μπορούσε να πει το παραμικρό, αν αυτή γινόταν αρκετούς μήνες πιο μπροστά και όχι μέσα στην προεκλογική περίοδο.



Αγανακτισμένος Ξανθιώτης διαφήμισε το «θεάρεστο» έργο της ΔΕΥΑ Ξάνθης στο «Τρομακτικό», επειδή του έκοψαν για 40 ευρώ το νερό, την στιγμή που έχουν καταχρεώσει την επιχείρηση με λανθασμένους χειρισμούς:

  Για πολλοστή φορά η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου μας, απασχολεί με την λειτουργία της την κοινή γνώμη, αλλά και το Πανελλήνιο. Σύμφωνα με ανάρτηση στο Bolg Tromaktiko, Ξανθιώτης αγανακτισμένος δεν άντεξε άλλο την υποκρισία και δημοσιοποίησε την ακόλουθη δήλωση: «Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου και έχουν όλοι δικαίωμα να το κάνουν χρήση. Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο οποιοσδήποτε αρμόδιος να πηγαίνει και να το κόβει επειδή από ένα λάθος μου ,είχα την εντύπωση ότι το πλήρωσα και για 40 € το κόψανε... Δεν είχαν την ευσυνειδησία να στείλουν έστω μια επιστολή να μου το υπενθυμίσουν. Ακόμη και χρήματα να μην έχεις να πληρώσεις είναι εξωφρενικό να σου κόβουν το πολυτιμότερο αγαθό επειδή είναι κάποιοι διαχειριστές του. Και το τονίζω να το ακούσουν κάποιοι κύριοι που αποφασίζουν. Χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο έζησαν για εκατομμύρια χρόνια οι άνθρωποι και μπορούν να χαρακτηριστούν είδη πολυτελείας. Όχι όμως χωρίς νερό. Δεν το κόβουμε κύριοι έτσι εύκολα το νερό. Και άντε εγώ το χρειαζόμουν μόνο για την τουαλέτα του καταστήματος μου. Δηλαδή αν ήταν κάποιος οικογενειάρχης που δεν μπορούσε να το πληρώσει ή έπρεπε να κλέψει από κάπου νερό ή έπρεπε να πεθάνει από την δίψα . Για τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν βάλει μέσα την ΔΕΥΑΞ δεν άκουσα να έχει πληρώσει κάποιος υπεύθυνος και να εξαντλούν όλη την αυστηρότητα τους, παρά το κάνουν σε απλούς καταναλωτές. Ντροπή σας κύριοι».

  Αυτά συμβαίνουν στην ΔΕΥΑΞ, την στιγμή που ο Πρόεδρός της προεκλογικά, ενδιαφέρεται περισσότερο για τους ορεινούς οικισμούς του Δήμου Σταυρούπολης.





Την τιμητική της είχε εχθές η Ξάνθη στο Blog Tromaktiko:

  Εκτός από την υπόθεση με τα γραφόμενα Ξανθιώτη για την ΔΕΥΑΞ, ακόμα ένα θέμα από την Ξάνθη απασχόλησε εχθές το συγκεκριμένο Blog και δεν ήταν άλλο από τις «γιορτές Νέστος 2010», οι οποίες σύμφωνα με τον γράφοντα την ανάρτηση στο Tromaktiko, εξελίχτηκαν σε προεκλογική Φιέστα του νυν Νομάρχη Ξάνθης. Ο διαμαρτυρόμενος αναγνώστης τόνισε, πως ενώ περίμεναν μια ώρα για να ξεκινήσει η συναυλία του Χ. Δάντη την Κυριακή, με το που ήρθε στον χώρο ο Νομάρχης Ξάνθης, ανέβηκε στην εξέδρα μια νεαρή κοπέλα και αφού διαφήμισε το έργο του Νομάρχη μας, ευχήθηκε για την επανεκλογή του και έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη της συναυλίας. Βέβαια, κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις και αυτή είναι η μια, γιατί η άλλη όψη έχει να κάνει σχέση με την πραγματικότητα και όντως το γεγονός ότι οι γιορτές Νέστου οφείλονται σε ιδέα του νυν Νομάρχη, ενώ η υλοποίηση τους οφείλεται καθαρά και μόνο στις συνεχείς αγωνιώδεις προσπάθειες των ανθρώπων τις Εταιρίας Τουριστικής Προβολής του Νομού. Όσον αφορά την καθυστέρηση στην έναρξη της συναυλίας, οφείλω να ομολογήσω πως τόσα χρόνια δυστυχώς, δεν έχω δει καμία τέτοια εκδήλωση να ξεκινά ακριβώς στην ώρα της και αυτό είναι μια πραγματικότητα.



Και δεύτερη περίπτωση αιρετού του Νομού μας εξετάζει η Περιφέρεια;

  Πληροφορίες μας αναφέρουν, πως εκτός από την περίπτωση που εχθές σας αποκαλύψαμε για Δήμαρχο του Νομού μας, του οποίου οι συμπεριφορές σε κάποια θέματα περνούν από το μικροσκόπιο της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειάς μας, υπάρχει και ακόμα μια περίπτωση που αφορά νυν αιρετό και πρώην Δήμαρχο του Νομού μας, η οποία περνά και αυτή από το μικροσκόπιο και εξετάζεται. Δεν ξέρω ποια θα είναι η κατάληξη και των δυο αυτών υποθέσεων, αλλά σίγουρα θα πρέπει να μην με αφήνει αδιάφορο το γεγονός, ότι παύτηκε από τα καθήκοντα του ο Νομάρχης Καβάλας για δυο περιπτώσεις εκ των οποίων η μια αφορούσε προ δεκαετίας σχεδόν, γεγονός, άσχετα αν τα δικαστήρια τον αθώωσαν και στην Ξάνθη υπάρχουν υποθέσεις οι οποίες όπως φαίνεται προεκλογικά, δεν πρόκειται να τελειώσουν.

Σε ελεύθερη πτώση και η αγορά αυτοκινήτου στην Ξάνθη

Σε ελεύθερη πτώση και η αγορά

αυτοκινήτου στην Ξάνθη



Τι λένε τα επίσημα στοιχεία από το γραφείο συγκοινωνιών που αφορούν τον δικό μας Νομό, όπως επίσης και οι άνθρωποι που ασχολούνται με το επάγγελμα



  Την κατιούσα έχει πάρει η αγορά του αυτοκινήτου για την τελευταία χρονική περίοδο, ως αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής κρίσης και δημοσιονομικής αστάθειας που χαρακτηρίζουν την χώρα.

  Η συντήρηση ενός αυτοκινήτου έχει γίνει πλέον πολυτέλεια. Ενώ, η αύξηση στην τιμή των καυσίμων λειτούργησε ως ένας, ακόμη, ανασταλτικός παράγοντας στην απόκτηση αυτοκινήτου.

  Η κάθετη αυτή πτώση στις πωλήσεις οχημάτων έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο στους επιχειρηματίες του κλάδου, που βλέπουν τον τζίρο τους να ακολουθεί διαρκώς καθοδική πορεία.

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουμε από το τμήμα Συγκοινωνιών και Μεταφορών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης, για τον μήνα Ιούλιο 2010 οι μεταβιβάσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν δραματικά. Ειδικά δε, αν κάνουμε μια σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, θα διαπιστώσουμε, πως οι πωλήσεις έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι για τον μήνα Ιούνιο 2010 οι μεταβιβάσεις ανέρχονται τις 660. Ενώ για τον μήνα Ιούλιο 2010 τις 629.

  Για το ίδιο θέμα φιλοξενούμε στην εφημερίδα μας δηλώσεις της κυρίας Δέσποινας Γκουμανίδου, Υπεύθυνης Πωλήσεων της εταιρείας Nissan στην Ξάνθη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει η τελευταία «ο μήνας Ιούλιος του 2010, υπήρξε ο χειρότερος μήνας του χρόνου, με ποσοστό πτώσης 64,3%, όσον αφορά τις πωλήσεις της δικής μας εταιρείας».

  Σε διευκρινιστική ερώτηση της εφημερίδας μας, που οφείλεται η έλλειψη ενδιαφέροντος για την απόκτηση αυτοκινήτου, έτσι όπως καταγράφεται για το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κυρία Δ. Γκουμανίδου σημειώνει χαρακτηριστικά πως «οι επανειλημμένες αυξήσεις στην φορολογία, τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας, καθώς και οι φόροι πολυτελείας, οδήγησαν στο πάγωμα την αγορά του αυτοκινήτου».

  Πρέπει να επισημανθεί δε, ότι ο συγκεκριμένος κλάδος αντιμετωπίζει γενικά προβλήματα για το έτος που διανύουμε, εξαιτίας των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων, όσον αφορά την εθνική οικονομία. Παρόλο που το πρώτο τετράμηνο του 2010 σημειώθηκε μια μικρή αύξηση στις πωλήσεις του αυτοκινήτου, ακολούθησε αμέσως μια φθίνουσα πορεία, με αποκορύφωμα τον μήνα Ιούλιο, όπου τα πράγματα πήραν την πιο άσχημη τροπή τους.

  Να υπογραμμίσουμε από την άλλη πως και ο μήνας Απρίλιος του 2010 χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους χειρότερους, αφού οι πωλήσεις ήταν πολύ κάτω από το μέσο όρο των αντίστοιχων μηνών για την χρονική περίοδο 2004-2009.

  Για το ίδιο θέμα τοποθετούνται στην εφημερίδα μας δύο άλλοι επίσημοι αντιπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αυτοκινήτου, κύριοι Γιάννης Αθανασιάδης και Ιωάννης Στεργιάδης.

  Όπως αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά ο πρώτος «η κατάσταση όσον αφορά τις πωλήσεις αυτοκινήτου είναι πολύ χάλια. Βρισκόμαστε σε μαύρο χάλι. Έχουμε πτωτική τάση της τάξης του 70% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Μιλάω πάντοτε για μήνες Ιούλιο και Αύγουστο» και συνεχίζει προσθέτοντας με έμφαση, πως «έχουμε ένα καλαμάκι και παίρνουμε αέρα από εκεί. Λειτουργούμε δια της φυσικής λειτουργίας της αναπνοής. Με λίγα λόγια υπολειτουργούμε. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να αγοράσει αυτοκίνητο, παρότι οι τιμές είναι πολύ καλές».

  Πολύ χαρακτηριστική είναι και η σχετική μαρτυρία του κυρίου Ι. Στεργιάδη αναφορικά με το ίδιο θέμα. Όπως σημειώνει ο τελευταίος «ο Αύγουστος είναι ο χειρότερος μήνας για μας. Οι πωλήσεις είναι 70% κάτω. Όσον αφορά τις πωλήσεις του Ιουλίου, αυτές κινήθηκαν ανάλογα με την μάρκα του αυτοκινήτου. Αυτοκίνητα μεγάλων κυβικών είχαν πτώση της τάξης του 60%. Ενώ, αυτοκίνητα μικρών κυβικών σημείωσαν πτώση της τάξης του 30%».

  Όπως παραδέχονται όλοι οι αντιπρόσωποι, τα μεγάλα πακέτα προσφορών, μέσω χαμηλών τιμών και ευνοϊκών ρυθμίσεων για την απόκτηση αυτοκινήτου μένουν, εντελώς, ανεκμετάλλευτα.

  «Έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των πολιτών, αλλά τίποτα» καταλήγει ο κύριος Γ. Αθανασιάδης.

Συνάντηση αρμοδίων φορέων μετά από πρόσκληση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, με θέμα συζήτησης τον νέο αναπτυξιακό νόμο, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ΕΒΕ Ξάνθης

Συνάντηση αρμοδίων φορέων μετά από πρόσκληση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, με θέμα συζήτησης τον νέο αναπτυξιακό νόμο, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ΕΒΕ Ξάνθης
Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης:
«Υπάρχουν περιοχές στην Θράκη με πολύ μεγάλες ιδιαιτερότητες, όπως είναι ο Βόρειος Έβρος και η Ορεινή Ξάνθη. Για αυτές τις περιοχές θα πρέπει να δοθούν λειτουργικά κίνητρα, ικανά να συμβάλουν στην ανάπτυξή τους»

Μετά από σχετική πρόσκληση του Επιμελητηρίου Ξάνθης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης συνάντηση Προέδρων Επιμελητηρίων Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, καθώς της Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών των Νομών Θράκης. Να επισημανθεί δε, πως τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Νομών Θράκης εκπροσώπησε ο κύριος Σκαρλάτος.
Σκοπός της σύσκεψης, η διερεύνηση της πρότασης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τον αναπτυξιακό νόμο. Στα πλαίσια της ανωτέρω συζήτησης αναλύθηκαν προτάσεις, αναφορικά με την ανάπτυξη της Θράκης. Συμφωνήθηκε από την άλλη, να καταγραφούν όλες αυτές οι προτάσεις, ώστε να υπάρχουν συγκεντρωμένες σε ένα επίσημο έγγραφο. Την δουλειά αυτή ανέλαβε το Επιμελητήριο Ξάνθης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών. Ενώ, αναμένεται το κείμενο να ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη.
Να σημειωθεί επίσης, πως υπήρξε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των φορέων, σχετικά με το όλο θέμα που συζητήθηκε.
Η γενική άποψη που επικράτησε αναφέρει, ότι θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι σχετικά με το πώς μπορούν να προβληθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής, με βαθύτερο σκοπό την ανάπτυξή της.
Αναφορικά με τις επισημάνσεις που έγιναν από τους φορείς, σχετικά με τον νέο αναπτυξιακό Νόμο, ο κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, σημειώνει πως «Τα αφορολόγητα αποθεματικά στα οποία δίνει ιδιαίτερο βάρος το Υπουργείο είναι σχεδόν αδιανόητο να χρησιμοποιηθούν σε υπάρχουσες επιχειρήσεις της Θράκης. Αν επωφεληθούν κάποιες, αυτές θα είναι ελάχιστες. Δεν πιστεύουμε, ότι δια μέσου των αφορολόγητων αποθεματικών μπορεί να γίνει επένδυση. Επίσης, δεν συμφωνούμε στον τρόπο αξιολόγησης των συμμετεχόντων. Όπως και στην κατανομή των κονδυλίων. Στην πραγματικότητα με τον τρόπο που επιλέγει το Υπουργείο, πολύ δύσκολα θα μπορέσει κανείς να πάρει έγκριση. Επειδή το κονδύλι θα είναι περιορισμένο και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται κάθε έξι μήνες, κάποιοι που θα έχουν θετική βαθμολογία δεν θα πάρουν έγκριση, γιατί θα την πάρουν κάποιοι άλλοι. Αυτό για μας είναι εντελώς λάθος.
Ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί κανείς αυτά που λέει ο αναπτυξιακός νόμος, θα καθορίσει την σωστή ή όχι λειτουργία του. Πολλές λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στο έγγραφο που θα συντάξουμε».
Κλείνοντας, ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος αναφέρει με έμφαση, πως «δεν μπορούμε να πάρουμε περισσότερα κίνητρα από αυτά που έχει ο Νομός Δράμας και Καβάλας. Ωστόσο, υπάρχουν περιοχές στην Θράκη με πολύ μεγάλες ιδιαιτερότητες, όπως είναι ο Βόρειος Έβρος και η Ορεινή Ξάνθη. Για αυτές τις περιοχές θα πρέπει να δοθούν λειτουργικά κίνητρα, ικανά να συμβάλουν στην ανάπτυξή τους».

Περιμένοντας για μια θέση κάτω από τον ήλιο…

Περιμένοντας για μια θέση κάτω από τον ήλιο…

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου



  Η ανακοίνωση των βάσεων για τις διάφορες σχολές της χώρας σήμανε το τέλος της αγωνίας των υποψηφίων. Η περιβόητη κατάργηση της βάσης του δέκα έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς υποψηφίους να περάσουν στα διάφορα ΤΕΙ που υπάρχουν, κυρίως σε περιφερειακές περιοχές.

  Γίνεσαι φοιτητής και θεωρείς ότι επιτέλους μια καινούργια ζωής ανοίγεται διάπλατα μπροστά σου. Είναι η λεγόμενη εποχή της αθωότητας, γι’ αυτό και είσαι ακόμα σε θέση να κάνεις όνειρα. Τα πιο τρελά όνειρα της ζωής σου. Για παράδειγμα πιστεύεις, εντελώς εσφαλμένα, ότι η εισαγωγή σου σε ένα πανεπιστήμιο συνεπάγεται μια λαμπρή καριέρα στο μέλλον. Είπαμε, όμως, έχεις βολευτεί στο ροζ συννεφάκι σου και αρνείσαι να πιστέψεις τις δυσοίωνες προβλέψεις, που σε τακτά χρονικά διαστήματα ακούγονται για το μέλλον σου. Συνεχίζεις να ονειρεύεσαι ακάθεκτος όλα αυτά τα ωραία που έχεις φανταστεί. Έλα μου ντε, που η ζωή είναι πιο σκληρή από ότι φαίνεται και τα πράγματα γυρίζουν μπούμερανγκ.

  Η Ελλάδα, μια μικρή γεωγραφικά χώρα, έχει γεμίσει λογής πτυχιούχους. Η απόκτηση ενός πτυχίου έχει γίνει μια εύκολη υπόθεση, καθώς η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει απαξιωθεί δραματικά από τις κατά καιρούς αποφάσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Φέτος, μάλιστα, περάσανε σε ΤΕΙ υποψήφιοι που παρέδωσαν λευκή κόλλα στις εξετάσεις. (Τώρα μάλιστα, αυτή είναι η δωρεάν δημόσια παιδεία). Η κατάργηση της βάσης του δέκα αποτελεί μια κραυγαλέα περίπτωση κακοποίησης του εκπαιδευτικού συστήματος. Πλέον, οι σπουδές έχουν γίνει αυτοσκοπός, αφού η επαγγελματική αποκατάσταση φαντάζει ένα εγχείρημα δύσκολο και σχεδόν ακατόρθωτο.

  Άντε και μπήκες στο πανεπιστήμιο, τι γίνεται, όμως, μετά την απόκτηση του πολυπόθητου πτυχίου; Ποιος σου εξασφαλίζει τα επαγγελματικά σου δικαιώματα; Απολύτως κανείς! Τελικά η δωρεάν, δημόσια, παιδεία που αναφέρουν με λάβρα φωνή οι πολιτικοί μας, είναι πολύ ακριβή. Το θέμα είναι ότι δεν είναι και ανταποδοτική. Σπουδάζεις χωρίς καμία εγγύηση για μια θέση εργασίας. Το κράτος οφείλει να μεριμνάει για τους νέους και μορφωμένους ανθρώπους, τους οποίους έχει σπουδάσει.

  Δεν είναι δυνατόν, από την άλλη, οι πτυχιούχοι της χώρας να είναι δεκαπλάσιοι από τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν. Ούτε να υπάρχουν ΤΕΙ με ειδικότητες που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχει η ελληνική αγορά εργασίας. Ποιόν κοροϊδεύουμε επιτέλους; Οι νέοι πτυχιούχοι που βρέθηκαν στον δρόμο της ανεργίας, δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία. Το ίδιο το κράτος συνέβαλε με τις ενέργειές του στην άσχημη αυτή κατάληξη μεγάλης μερίδας νέων πολιτών αυτής της χώρας, οι οποίοι φέρουν τίτλους σπουδών και περιμένουν, ακόμα, για μια θέση κάτω από τον ήλιο…