Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Κακά μαντάτα για τους Δήμους της χώρας…

Κακά μαντάτα για τους
Δήμους της χώρας…


Μιχάλης Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης:
«Οι εργολάβοι είναι με το χέρι στην σκανδάλη. Έχουν τελειώσει έργα και εμείς δεν έχουμε χρήματα να τους πληρώσουμε. Θα βγάλουν διαταγές πληρωμής και τότε δεν ξέρω τι θα κάνουμε»

Με άδειο το καλάθι επέστρεψε από την πόλη των Αθηνών ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, όπου βρέθηκε για το συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, πριν λίγες ημέρες.
Αυτό που επισημάνθηκε στους Δημάρχους της χώρας κατά την διάρκεια του συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τίποτα. Το θέμα είναι ότι δεν δόθηκαν ούτε συγκεκριμένες ημερομηνίες για την αποπληρωμή κονδυλίων για προγράμματα στα οποία συμμετέχουν οι Δήμοι, με αποτέλεσμα εργολάβοι και εργαζόμενοι που μετέχουν στα διάφορα δημοτικά έργα, να μην μπορούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.
Όπως επισημαίνει ο κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, «δεν έρχονται ούτε τα χρήματα που συμφωνήσαμε για τις τέσσερις δόσεις του προγράμματος επενδύσεων, ΣΑΤΑ. Μας ήρθε μια ολόκληρη δόση και μια άλλη “κουτσουρεμένη”. Για τις υπόλοιπες δύο, μας είπαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα».
Να επισημάνουμε δε, πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα έργων που έχουν ολοκληρωθεί ή που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ξάνθη, μεταξύ των οποίων και η ανακατασκευή του κτηρίου της Τραπέζης της Ελλάδος, όπου θα φιλοξενηθεί το νέο Δημαρχείο της πόλης.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, οι εσωτερικές εργασίες του κηρίου έχουν τελειώσει και το μόνον που μένει είναι η τοποθέτηση καυστήρα, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.
«Οι εργολάβοι είναι με το χέρι στην σκανδάλη. Έχουν τελειώσει έργα και εμείς δεν έχουμε χρήματα να τους πληρώσουμε. Θα βγάλουν διαταγές πληρωμής και τότε δεν ξέρω τι θα κάνουμε» τονίζει ο κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, αναφερόμενος στην υφιστάμενη οικονομική κατάσταση των Δήμων, καθώς όπως διευκρινίζει το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και αποτελεί μέρος του μνημονίου.
Η αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τα συμφωνηθέντα κονδύλια για να αποπληρωθούν εργοδότες και εργατικό δυναμικό που εργάστηκαν στα δημοτικά έργα, προκαλεί πονοκέφαλο στους Δημάρχους της χώρας, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Η απάντηση «κάντε υπομονή», αυτή δηλαδή που δόθηκε στους Δημάρχους της χώρας από παράγοντες της κυβέρνησης, σίγουρα δεν βοηθάει την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που έχουν να διαχειριστούν.
Να σημειωθεί από την άλλη, ότι κατά την διάρκεια συνεδρίασης του συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ έγινε συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011. Μια άλλη δυσάρεστη, αλλά αναμενόμενη έκπληξη περίμενε τους Δημάρχους, οι οποίοι μέσα στα πλαίσια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, ευρέως γνωστής ως Καλλικράτης, θα έχουν σημαντικά αυξημένες αρμοδιότητες, χωρίς ωστόσο αυτές να συνοδεύονται από τα αντίστοιχα κονδύλια για τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
«Έγινε πολύ βιαστικά η νέα διοικητική μεταρρύθμιση» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, αναφερόμενος στην νέα τάξη πραγμάτων όσον αφορά τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους, που ήδη αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της αλλαγής.
Παράλληλα, ο κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης αναφέρει με έμφαση ότι δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση ούτε για την συνέχιση των κοινωνικών προγραμμάτων, όπως είναι το Βοήθεια στο Σπίτι.
«Εμείς κοιτάμε κουτσά στραβά να πληρώνουμε τους υπαλλήλους αυτών των προγραμμάτων. Στους άλλους Δήμους είναι απλήρωτοι» τονίζει ο Δήμαρχος και καταλήγει «δυστυχώς το πρόβλημα θα μεγαλώνει».

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην γίνονται προσλήψεις προσωπικού, έχει οδηγήσει σε απόγνωση την υπηρεσία καθαριότητας

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην γίνονται προσλήψεις προσωπικού, έχει οδηγήσει σε απόγνωση την υπηρεσία καθαριότητας

Κώστας Γιαγτζόγλου, Υπεύθυνος Αντιδήμαρχος για την καθαριότητα στον Δήμο Ξάνθης:
«Θα μείνουμε χωρίς προσωπικό στο τέλος. Δεν ξέρω τι θα γίνει τότε, μάλλον θα έρθει ο Γιωργάκης να καθαρίσει την πόλη»

Ένα πανελλαδικό πρόβλημα, που τείνει
να μετατρέψει την χώρα σε απέραντο σκουπιδότοπο

Έληξαν προχθές οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας Ξάνθης, γεγονός που έδωσε ανάσα ανακούφισης στην πόλη, η οποία γέμισε σκουπίδια, καθώς δεν γινόταν η αποκομιδή τους τις τελευταίες ημέρες.
Να σημειώσουμε, ότι ο καθαρισμός της πόλης ξεκίνησε με εντατικούς ρυθμούς και όπως δηλώνει στην εφημερίδα μας ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την καθαριότητα στον Δήμο Ξάνθης, κύριος Κώστας Γιαγτζόγλου, «σχεδόν τα μισά από τα συσσωρευμένα σκουπίδια της πόλης έχουν μαζευτεί. Οι υπάλληλοι του τμήματος έχουν καταφέρει μέσα σε μια μέρα να καθαρίσουν την πόλη».
Παράλληλα, ο κύριος Κ. Γιαγτζόγλου δεν παραλείπει να υπογραμμίσει με έμφαση, πως η έλλειψη σε προσωπικό παραμένει το μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την λειτουργία του τμήματος καθαριότητας, διευκρινίζοντας πως αυτό αποτελεί πανελλαδικό φαινόμενο, εξαιτίας της απαγόρευσης της κυβέρνησης να γίνονται νέες προσλήψεις σε προσωπικό.
Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις του Αντιδημάρχου, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και η κυβέρνηση δεν αλλάξει την απόφασή της να μην γίνονται προσλήψεις, όλη η χώρα θα μετατραπεί σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο, αφού δε θα υπάρχουν εργαζόμενοι για να καθαρίζουν.
«Δεν έχουμε επάρκεια σε προσωπικό. Ορισμένων έληξαν οι συμβάσεις, ενώ μέχρι τα τέλη του έτους θα πάρουν σύνταξη καμιά δεκαριά ακόμη άτομα. Θα μείνουμε χωρίς προσωπικό στο τέλος. Δεν ξέρω τι θα γίνει τότε, μάλλον θα έρθει ο Γιωργάκης να καθαρίσει την πόλη» αναφέρει ο κύριος Κώστας Γιαγτζόγλου και συνεχίζει λέγοντας ότι «εύχομαι η κυβέρνηση να βάλει νερό στο κρασί της και να γίνουν οι προσλήψεις που χρειαζόμαστε».

Γύρω στο 40% των οδηγών ταξί Ξάνθης είναι ανασφάλιστοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Προέδρου του σωματείου, κυρίου Γ. Σαμπανίδη

Γύρω στο 40% των οδηγών ταξί Ξάνθης είναι ανασφάλιστοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Προέδρου του σωματείου, κυρίου Γ. Σαμπανίδη

Είναι απίστευτο αλλά ελληνικό, το θέμα που έχει προκύψει με τους ανασφάλιστους οδηγούς ταξί στην Ξάνθη. Και για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ο Πρόεδρος του σωματείου Οδηγών Ταξί Ξάνθης, κύριος Γιώργος Σαμπανίδης, έκανε καταγγελία το Καλοκαίρι στο ΙΚΑ Ξάνθης, η οποία αναφέρει, πως υπάρχουν οδηγοί ταξί, οι οποίοι δεν έχουν κάνει ασφάλιση στο ΙΚΑ όπως προβλέπει ο Νόμος για τους επαγγελματίες του κλάδου, προκειμένου να γλιτώσουν εισφορές που φτάνουν τα τετρακόσια περίπου ευρώ.
Η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίστηκε η καταγγελία από τους αρμόδιους για το θέμα φορείς αποδεικνύεται από την απραξία τόσων μηνών, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει ο κύριος Γ. Σαμπανίδης.
Για την ιστορία πρέπει να επισημάνουμε ότι για να δουλέψει κάποιος ως οδηγός ταξί οφείλει να έχει κάνει ασφάλιση στο ΙΚΑ. Μερικοί όμως επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι σύμφωνα με εκτιμήσεις του κυρίου Γ. Σαμπανίδη φτάνουν το 40% του συνόλου, στα πλαίσια της γενικότερης οικονομικής κρίσης που υπάρχει, δεν έχουν διευθετήσει αυτή την υποχρέωση.
Σε κάποια σεμινάρια που γίνονται για τους οδηγούς ταξί ο κύριος Γ. Σαμπανίδης παρατήρησε ότι υπάρχουν συνάδελφοί του, οι οποίοι δεν έχουν προσκομίσει την ασφάλιση του ΙΚΑ παρά τις επίμονες οχλήσεις του. Ύστερα από την έρευνα που πραγματοποίησε ο κύριος Γ. Σαμπανίδης, αποδείχτηκε ότι είναι αρκετοί οι οδηγοί ταξί, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι. Το θέμα είναι ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται προβλήματα συνολικά στον κλάδο, καθώς σε περίπτωση τρακαρίσματος δεν μπορεί να καλυφθεί η ζημιά από την ασφάλεια.
«Πρέπει να κάνουν έλεγχο κάποια στιγμή, για να σταματήσει η γκρίνια που υπάρχει στους συναδέλφους. Όταν το Καλοκαίρι έκανα καταγγελία και πήγα στον Διευθυντή του ΙΚΑ ο τελευταίος με έστειλε στον Προϊστάμενο, ο οποίος είπε ότι θα δούμε. Ακόμα περιμένουμε» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Γιώργος Σαμπανίδης.

Κανένα φως στην άκρη του τούνελ…


Κανένα φως στην άκρη του τούνελ…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Η οικονομική κατάσταση της χώρας μοιάζει με αδιέξοδο, αφού κανείς δεν έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο, στα πλαίσια της γενικότερης αναδιάρθρωσης του κράτους.
Ένα θέατρο παραλόγου που παίζεται στις πλάτες μας, για να ενισχυθούν οι “πλουτοτοφάγες”, ας μου επιτραπεί η λέξη, δυνάμεις που εξουσιάζουν τον κόσμο.
Η κυβέρνηση, ενώ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς δεσμεύτηκε προεκλογικά να φέρει εις πέρας το μέγα έργο της ανάταξης των σημαντικών παραμέτρων λειτουργίας της χώρας. Στην πορεία, σχεδόν την επομένη των εθνικών εκλογών, σημείωσε αλλαγή πλεύσης στην επίσημη κυβερνητική πολιτική της με επικίνδυνους ελιγμούς, που έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε ένα τέλμα, το οποίο δεν φαίνεται να έχει κάποια πόρτα διεξόδου.
Οι ανακρίβειες στις δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν έχουν τέλος. Πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου δήλωνε με ύφος, ότι δεν πρόκειται να έρθουν νέα μέτρα για το 2011. Στην πράξη όμως βλέπουμε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους μας, ότι οι μαύρες μέρες δεν έχουν φτάσει ακόμη.
Το θέμα είναι ότι μέτρα βλέπουμε, αποτέλεσμα δεν βλέπουμε. Πόσο ακόμη θα αντέξει η χώρα την σκληρή πολιτική που ακολουθούν οι εκ των έσω και οι εκ των έξω ισχυροί παράγοντες; Πόσο θα αντέξει η αγελάδα αν δεν την ταΐζεις; Και αγελάδα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο ελληνικός λαός, που δεινοπαθεί από τις αυθαίρετες πολιτικές της χώρας.
Δεν πρόλαβαν καλά – καλά να τελειώσουν οι Καλλικρατικές εκλογές και έχουν προκύψει νέα μέτρα, όπως η τρίτη αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη τροφίμων, μειώσεις στις αποδοχές των ιδιωτικών υπαλλήλων και πάει λέγοντας. Τα μέτρα δεν σταματάνε, αποτελούν μια μόνιμη κατάσταση, πολύ χαρακτηριστική για την χώρα μας.
Και ύστερα μας λέει ο πρωθυπουργός, ότι μετά τα επώδυνα μέτρα έρχονται καλύτερες μέρες, τον πιστεύει κανείς; Δε νομίζω…
Με τόσα ψέματα που έχουμε εισπράξει, πλέον δεν πιστεύουμε απολύτως τίποτα και σίγουρα είναι απριλιάτικο αστείο η δήλωση, ότι η χώρα θα ανακάμψει στο άμεσο μέλλον. Δεν διαφαίνεται φως στον ορίζοντα, δυστυχώς…
Η περιβόητη τρόικα που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα και κινεί τα ηνία της χώρας, κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Το ξεζούμισμα της χώρας αποτελεί βασικό σημείο του προγράμματος σταθερότητας, που μας έχουν επιβάλει με το έτσι θέλω, χωρίς να ρωτήσουν καν την γνώμη μας. Τελικά είμαστε υποχείρια της τρόικας και τίποτα παραπάνω…

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 24.11.2010




Τέλος στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που θα μετατραπούν σε επιχειρησιακές…

Τέλος στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας,

που θα μετατραπούν σε επιχειρησιακές…

Π. Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης:
«Με αυτό τον τρόπο θα μπούμε σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό, δηλαδή εγώ που είμαι πιο σκληρός επιχειρηματίας θα πληρώνω λιγότερα λεφτά και θα μπορώ να ανταγωνίζομαι κάποιον άλλον, ο οποίος πληρώνει κανονικά τους μισθούς των υπαλλήλων του. Αυτό θέλει η τρόικα να γίνει»


Α. Μπεμπεκίδης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης:
«Παλιότερα, αν θυμάστε μιλούσαμε για την γενιά τον επτακοσίων ευρώ, τώρα πλέον μιλάμε για την γενιά των πεντακοσίων ενενήντα δύο ευρώ και με τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα μιλάμε για γενιά κάτω των επτακοσίων ενενήντα δύο ευρώ»

Πραγματικότητα γίνονται πλέον

οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Κεραυνός εν αιθρία οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που έρχονται μετά τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης, που αν και βρίσκονται ακόμα σε επίπεδο διαβούλευσης, αποτελούν ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Η μετατροπή των κλαδικών συμβάσεις εργασίας, μετά και τις σχετικές προτροπές της τρόικας, σε επιχειρησιακές, ανοίγει τον δρόμο για μειώσεις σε εισοδήματα όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, καθώς με αυτό τον τρόπο, εργοδότες θα αποκτήσουν δικαίωμα να προχωρούν σε περικοπές μισθών, αν το κρίνουν απαραίτητο για την επιβίωση της επιχείρησής τους.
Αναφορικά με το θέμα ο κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, αναφέρει ότι «η κυρία Λούκα Κατσέλη θέλει να γίνεται μείωση μισθών με ένα συγκεκριμένο ποσοστό 15-20% στις επιχειρήσεις ,οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και είναι στο παρά πέντε να κλείσουν. Θεωρώ, ότι αυτό το μέτρο δεν βοηθάει, καθώς, όταν μια επιχείρηση φτάσει στο σημείο να κλείσει, ότι και να κάνει δύσκολα θα σωθεί.»
Σε ερώτηση, εάν θεωρεί πως κάποιοι εργοδότες θα χρησιμοποιήσουν αυτό το μέτρο, προκειμένου να ωφεληθούν οι ίδιοι, ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος υπογραμμίζει ότι «όπως το θέτει η Υπουργός είναι δύσκολο να γίνει. Εάν, όμως, πάμε σε αυτό που θέλει η τρόικα, να υπάρχουν δηλαδή ξεχωριστές συμβάσεις, οι οποίες θα γίνονται μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματία ή μεταξύ μιας μεγάλης επιχείρησης και των εργαζομένων και οι οποίες συμβάσεις θα είναι κάτω από την συλλογική σύμβαση, τότε το θέμα εξελίσσεται τελείως διαφορετικά. Εκεί, πλέον, μπορούμε να πούμε ότι κάποιοι εργοδότες θα ωφεληθούν και αυτό θα βλάψει πάρα πολλούς εργαζόμενους. Με αυτό τον τρόπο θα μπούμε σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό, δηλαδή εγώ που είμαι πιο σκληρός επιχειρηματίας θα πληρώνω λιγότερα λεφτά και θα μπορώ να ανταγωνίζομαι κάποιον άλλον, ο οποίος πληρώνει κανονικά τους μισθούς των υπαλλήλων του. Αυτό θέλει η τρόικα να γίνει».
Και καταλήγει «θεωρώ, ότι το πιο σωστό είναι να υπάρχει πάντα ένα πλαφόν προς τα κάτω. Δεν ξέρω, αν θα είναι τα χίλια, οχτακόσια ή εξακόσια ευρώ, αλλά, οπωσδήποτε, πρέπει να υπάρχει ένα πλαφόν, στο οποίο όλοι να είναι σύννομοι».
Για το ίδιο θέμα μιλάει στην εφημερίδα μας και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κύριος Άγγελος Μπεμπεκίδης, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Μετά από τα νομοσχέδια που είχε καταθέσει ο κύριος Λοβέρδος, σαν υπουργός εργασίας, ενάντια στους εργαζόμενους, συνταξιούχους, αλλά και τους ανέργους, έρχεται τώρα η κυρία Λούκα Κατσέλη ζητώντας να μην ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο καταργείται και η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Τώρα προτείνουν επιχειρησιακές συμβάσεις, που σημαίνει ότι ο εργοδότης θα μπορεί να καλέσει τους εργαζόμενους και να τους πει -κύριοι, αυτή είναι η σύμβαση που υπογράφουμε είτε σας αρέσει, είτε δεν σας αρέσει. Όποιος θέλει υπογράφει και θα πληρώνεται κάτω από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, γιατί εγώ σαν επιχείρηση θεωρώ ότι είμαι στο κόκκινο και επομένως έχω το δικαίωμα από την κυβέρνηση και την κυρία Λ. Κατσέλη να κατεβάσω τους μισθούς. Με τα νομοσχέδια που έχει καταθέσει ο κύριος Λοβέρδος κατεβαίνουν οι μισθοί στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Αν καταργηθεί και η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας και δίνεται το δικαίωμα στον κάθε εργοδότη να κάνει μειώσεις, πείτε μου ποιος εργοδότης δε θα το κάνει αυτό; Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα επιβάλλονται και οι εργαζόμενοι θα έχουν αρκετή μείωση των μισθών τους. Παλιότερα, αν θυμάστε μιλούσαμε για την γενιά τον επτακοσίων ευρώ, τώρα πλέον μιλάμε για την γενιά των πεντακοσίων ενενήντα δύο ευρώ και με τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα μιλάμε για γενιά κάτω των επτακοσίων ενενήντα δύο ευρώ».