Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 11.12.2010


Που είναι η κασέτα ΟΕΟ;

Φαντάσματα στο ΕΒΕ Ξάνθης έκλεψαν την μαγνητοφωνημένη κόπια της πολύκροτης και κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης


Που είναι

η κασέτα ΟΕΟ;


-Στον Εισαγγελέα Ξάνθης εχθές ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Π. Ανδρικόπουλος για να καταθέσει τα στοιχεία για την υπόθεση

-Κάποιο «αόρατο» χέρι εξαφάνισε ως δια μαγείας την κασέτα, η οποία περιείχε την συνεδρίαση της τελευταίας Διοικητικής Επιτροπής, από το Επιμελητήριο Ξάνθης

-Με επιστολή ενημέρωσε ο Διευθυντής του ΕΒΕ τον Πρόεδρο για την απώλεια της κασέτας

-Χαθήκαν τα λεγόμενα περί πλαστογραφίας;

-Ποιος έβαλε το χέρι του;


Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης:

«Ο μόνος που είχε όφελος να πάρει την κασέτα είναι ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου. Ο τελευταίος έχει ανακατέψει όλα τα γεγονότα, στην προσπάθειά του να μας μπερδέψει. Του έχω δώσει προθεσμία μέχρι την Δευτέρα να απολογηθεί. Ζητάμε να μας δώσει έγγραφα που αφορούν μετατάξεις υπαλλήλων και να μας πει με ποια διαδικασία έγινε η μετάταξη και προαγωγή της κυρίας Δημητριάδου. Σήμερα κιόλας θα πάω στον Εισαγγελέα Ξάνθης, για να διευρυνθεί αυτή η περίεργη υπόθεση»


Πραγματικά, αυτά που συμβαίνουν στο Επιμελητήριο Ξάνθης είναι τραγελαφικά. Τα τελευταία τεκταινόμενα στον οικονομικό φορέα της πόλης μας ξεπερνάνε την φαντασία των πιο ευφάνταστων σεναριογράφων, αφού θυμίζουν, όπως καταγγέλλει και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, σκηνές από τις περιπέτειες του γνωστού σε όλους μας Σέρλοκ Χολμς.

Μετά την πλαστογράφηση της υπογραφής του από τον Διευθυντή του οικονομικού φορέα, όπως καταγγέλλει στην εφημερίδα μας ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος, ο πρώτος μέσα από σχετική επιστολή που απέστειλε πριν λίγες ημέρες στον τελευταίο, τον ενημέρωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η κασέτα που καταγράφει τις συνομιλίες των μελών της τελευταίας Διοικητικής Επιτροπής, στις οποίες, όπως επισημαίνει ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος, ακούγεται η ομολογία του Διευθυντή του Επιμελητηρίου, ότι αυτός είναι που πλαστογράφησε την υπογραφή του Προέδρου για την μετάταξη και προώθηση υπαλλήλου του φορέα, έχει κλαπεί.

Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου περιγράφει την στιγμή, κατά την οποία αντιλήφθηκε, ότι η εν λόγω κασέτα απουσιάζει από το συρτάρι όπου βρισκόταν. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που αναφέρει η επιστολή που απεστάλη στον κύριο Π. Ανδρικόπουλο, ο Διευθυντής θέλοντας να ακούσει την κασέτα της τελευταίας διοικητικής επιτροπής το ίδιο βράδυ που αυτή συνεδρίασε, ανακάλυψε ανοίγοντας το συρτάρι όπου βρισκόταν, ότι η κασέτα έλειπε. Ενώ την ίδια στιγμή αντιλήφθηκε έναν θόρυβο από κλείσιμο πόρτας, αφήνοντας υπόνοιες, ότι κάποιος «άγνωστος» μπήκε και έκλεψε την κασέτα, για «άγνωστο» λόγο.

Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό που αναφέρεται στην περίεργη όπως χαρακτηρίζει την επιστολή του Διευθυντή, αλλά και που αποδίδει την εξαφάνιση της κασέτας, ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «αυτό που έγινε είναι πολύ περίεργο. Ο μόνος που είχε όφελος να πάρει την κασέτα είναι ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου. Ο τελευταίος έχει ανακατέψει όλα τα γεγονότα, στην προσπάθειά του να μας μπερδέψει. Του έχω δώσει προθεσμία μέχρι την Δευτέρα να απολογηθεί. Ζητάμε να μας δώσει έγγραφα που αφορούν μετατάξεις υπαλλήλων και να μας πει με ποια διαδικασία έγινε η μετάταξη και προαγωγή της κυρίας Δημητριάδου. Σήμερα κιόλας θα πάω στον Εισαγγελέα Ξάνθης, για να διευρυνθεί αυτή η περίεργη υπόθεση».

Ερωτηθείς, κατά πόσο πιστεύει, ότι ο Διευθυντής του φορέα, τον οποίον θεωρεί υπαίτιο όλης αυτής της κατάστασης, θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του, ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος επισημαίνει πως «λογικά θα λογοδοτήσει, αλλά επειδή το ελληνικό κράτος είναι λίγο περίεργο αντί να μπλέξει αυτός, μπορεί να μπλέξουμε εμείς».

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Πάει η κασέτα πάει... Άγνωστος ή άγνωστοι έκλεψαν από το ΕΒΕ Ξάνθης την κασέτα της μαγνητοφώνησης, από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για την υπόθεση πλαστογραφίας. Να παρέμβει άμεσα η Εισαγγελία:

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στο ΕΒΕ Ξάνθης και ειλικρινά απορώ γιατί ακόμα δεν έχει επιληφθεί του θέματος η Εισαγγελία Ξάνθης. Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, η κασέτα στην οποία υπήρχε η μαγνητοφωνημένη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, για την υπόθεση πλαστογραφίας χάθηκε και δεν υπάρχει. Την απώλεια αντιλήφθηκε ο Διευθυντής του ΕΒΕ Ξάνθης, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε έγγραφο που απέστειλε στον Πρόεδρο του φορέα Π. Ανδρικόπουλο, υποστηρίζει πως προσπάθησε να βρει την κασέτα στο συρτάρι της υπαλλήλου του ΕΒΕ προκειμένου να ακούσει το τι ειπώθηκε, αφού ο ίδιος δεν παραβρέθηκε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση και διαπίστωσε πως η κασέτα έλειπε, ενώ την ίδια στιγμή άκουσε να τρίζει μέσα στο κτίριο μια πόρτα. Δεν ξέρω τι ακριβώς παίχτηκε και χάθηκε η κασέτα, αλλά καλό θα είναι ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Π. Ανδρικόπουλος να καλέσει τους Ghost Busters να καθαρίσουν το κτίριο από τα φαντάσματα.


Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο όσοι αναφέρουν πως ο Π. Σγουρίδης θα αναλάβει τον τομέα του Συνηγόρου του Πολίτη:

Εδώ ο κόσμος χάνεται και ορισμένοι με τον νου τους κάνουν Μπαϊράμι. Είναι δυνατόν να τοποθετείτε τον Π. Σγουρίδη σε έμμισθη θέση του Καλλικρατικού Δήμου Ξάνθης, από την στιγμή που κανένας σας δεν μπήκε στον κόπο να τον ρωτήσει; Είπαμε καλό να γράφονται ειδήσεις, αλλά όχι για να δημιουργούν εντυπώσεις. Εκτός τόπου και χρόνου βρίσκονται όσοι τοποθετούν τον Π. Σγουρίδη στην θέση του Ενδιάμεσου συντονιστή ανάμεσα σε Δημότες και Δήμο Ξάνθης. Η φαντασία είναι ωραίο πράγμα, αλλά η υπερβολική φαντασία σκοτώνει την ουσία και διασπείρει ψεύδη.

Καλός ο Π. Σγουρίδης για την θέση αυτή και πραγματικά κατέχει όλα τα προσόντα, αφού οι Ξανθιώτες έχουν αποδείξει πολλές φορές πως τον έχουν μέσα στην καρδιά τους, αλλά δεν είναι δυνατόν για έναν άνθρωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ο οποίος έχει αφιερώσει στο κοινό συμφέρον την πολιτική του σταδιοδρομία, να καταλαμβάνει μια θέση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την μέχρι στιγμής πορεία του. Λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο κύριοι και πέφτετε σε μεγάλα και τραγικά σφάλματα, παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη. Το να διαμορφώνεις την άποψη της κοινής γνώμης μέσα από ενημέρωση, είναι το Α και το Ω στο λειτούργημα που λέγεται δημοσιογραφία, αλλά το να πετάς μια φούσκα έτσι απλά για να δημιουργήσεις εντυπώσεις, είναι ότι χειρότερο. Ποτέ δεν δέχθηκε αυτήν την θέση ο Π. Σγουρίδης άσχετα αν του προτάθηκε εδώ και αρκετό καιρό και την απάντηση που έδωσε στην πρόταση αυτή, την γνωρίζουν λίγοι άνθρωποι. Καλύτερα να ρωτάς πρώτα και έπειτα να μιλάς…


Να στηρίξουμε την ΣΕΚΑΠ εμείς ναι, αλλά να ενδιαφερθεί και ο Πρόεδρος λίγο, για τους λόγους που έφτασε σε αυτά τα επίπεδα η Εταιρία:

Όλα καλά και αγία με τον Πρόεδρο της ΣΕΚΑΠ Δ. Πράτσο τον οποίο βέβαια θεωρώ φίλο, αλλά στην χθεσινή του συνέντευξη θεωρώ πως υπέπεσε σε ατόπημα. Δεν είναι δυνατόν αγαπητέ Πρόεδρε η ΣΕΚΑΠ να τραβάει τα πάνδεινα εξαιτίας των κακοδιαχειρίσεων από τις εκάστοτε Διοικήσεις και εσείς σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν παρατηρήσατε ατασθαλίες από τους προηγούμενους, να λέτε πως δεν κοιτάτε το παρελθόν γιατί σας ενδιαφέρει το μέλλον. Όχι αγαπητέ Πρόεδρε, τα πράγματα δεν θα έπρεπε να είναι καθόλου έτσι, γιατί πολύ απλά, όταν βρίσκεται ένα πτώμα δολοφονημένο πάντα πραγματοποιούνται έρευνες για τους δολοφόνους, ενώ εσείς στην προκειμένη περίπτωση, αφήνετε ατιμώρητους τους δολοφόνους και κοιτάτε το πώς θα θαφτεί το θύμα. Σίγουρα δεν εννοώ πως η ΣΕΚΑΠ είναι για θάψιμο, αλλά βρίσκεται σε κώμα και μάλιστα διασωληνωμένη, πράγμα το οποίο εγκυμονεί και κίνδυνο για την περεταίρω επιβίωση της, άρα εσείς θα έπρεπε να είστε αυτός, που θα βρει τους ενόχους, αν υπάρχουν βέβαια στην τελευταία διοίκηση και να τους στείλετε εκεί όπου ο νόμος ορίζει. Τουλάχιστον κάποια στιγμή θα έπρεπε να είχε γίνει και η αρχή της τιμωρίας των ενόχων.


Δωρεάν παιδεία και του Κω….ου τα εννιάμερα... Ζητούν με επιστολές χρήματα από τους γονείς των μαθητών για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων:


Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για δωρεάν δημόσια παιδεία και οι γονείς να λαμβάνουν φάκελο στα χέρια τους, με διανομείς τα ίδια τους τα παιδιά και αυτός να περιέχει έγγραφο με το οποίο τους ζητείτε να καταβάλλουν το ποσό των 20 ευρώ εάν έχουν ένα παιδί και των 10 σε περίπτωση που έχουν δεύτερο παιδί, για να καλυφτούν οι ανάγκες των σχολείων; Ούτε το πετρέλαιο δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε οι τουαλέτες να καθαριστούν ούτε να γίνουν όσα μέχρι σήμερα γίνονταν για να προσφερθούν στα παιδάκια ως δωρεάν δημόσια παιδεία. Για ακόμα μια φορά δυστυχώς, αυτή η Κυβέρνηση αποδεικνύεται πολύ χειρότερη των περιστάσεων και το μόνο σίγουρο είναι πως, σύμφωνα με αυτά που εγώ θυμάμαι στα 33 χρόνια ζωής μου, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση κατέστρεψε την παιδεία στην Ελλάδα και το ίδιο κόμμα δίνει την χαριστική βολή.


Η αισχροκέρδεια των καυσίμων στην Ξάνθη δεν έχει τέλος... 12 λεπτά η διαφορά της αμόλυβδης από το ένα πρατήριο στο άλλο και σε απόσταση 300 μέτρων:

Aυτό και αν είναι για να κάνει τον γύρο του κόσμου. Η Ξάνθη θα πρέπει να καταλάβει μια θέση στο βιβλίο Γκίνες από το βράδυ της Πέμπτης, αφού η αισχροκέρδεια στην τιμή της αμόλυβδης ξεπέρασε κάθε όριο. Πέμπτη 9-12-2010 ώρα 21:30, βενζινάδικο στην οδό Μ. Καραολή είχε την αμόλυβδη 1.62,9/lt και σε τριακόσια μέτρα απόσταση, στο τέρμα της οδού Δημοκρίτου, άλλο πρατήριο υγρών καυσίμων, είχε την αμόλυβδη 1,51/lt. Η διαφορά όπως καταλαβαίνετε ανέρχεται στο ποσό των 12 λεπτών/lt, πράγμα που αποδεικνύει την αισχροκέρδεια. Επικοινώνησα προσωπικά με αρμόδιο επί του θέματος και μου τόνισε πως δεν υπάρχει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και πως ο κάθε ένας βάζει ότι τιμή θέλει από την στιγμή που δεν υπάρχει η αρμόδια υπηρεσία έλεγχου (βλέπε αγορανομία). Όντως αυτό το θέμα θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους, για να δούμε ακόμα ένα κακό που έφερε στην χώρα μας το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πριν αρκετά χρόνια, είχε την φαεινή, για να μην πω ηλίθια ιδέα, να καταργήσει την αγορανομία, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους δράστες της αισχροκέρδειας να χορεύουν στην πλάτη του λαού.

Με ευοίωνες προοπτικές ξεκίνησαν τα νέα, φθηνά και καλά, προϊόντα της ΣΕΚΑΠ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εταιρείας

Δημήτρης Πράτσος:

«Δεν υπάρχει καμία απόφαση
πώλησης της εταιρείας»



Με ευοίωνες προοπτικές ξεκίνησαν τα νέα, φθηνά και καλά, προϊόντα της ΣΕΚΑΠ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εταιρείας


Πρόσκληση για συνέντευξη τύπου αναφορικά με ζητήματα της ΣΕΚΑΠ απηύθυνε στους δημοσιογράφους των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ο Πρόεδρος της εταιρείας, κύριος Δημήτρης Πράτσος, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής.


Σκοπός της συνέντευξης, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κύριος Δημ. Πράτσος, είναι να βάλει τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση, όσον αφορά την φημολογία των ημερών, που κάνει λόγο για πώληση της ΣΕΚΑΠ σε κάποιον Τούρκο επιχειρηματία.


Όπως έκανε σαφές ο Πρόεδρος της εταιρείας, δεν τίθεται θέμα πώλησης της εταιρείας. Ενώ, έσπευσε να συμπληρώσει πως τα παραπολιτικά σχόλια που γράφονται στον τοπικό τύπο, αναφέροντας ότι ξεπουλιέται η εταιρεία, κάνουν μόνον κακό στην ΣΕΚΑΠ.


«Αυτή την στιγμή η εταιρεία ανασαίνει, επομένως δεν ενδιαφέρει το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βγει η ΣΕΚΑΠ από τον φαύλο κύκλο και να αυξηθούν οι πωλήσεις της» τόνισε με έμφαση ο κύριος Δημ. Πράτσος και συνέχισε λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία απόφαση πώλησης της εταιρείας».


Παράλληλα, ο κύριος Δημ. Πράτσος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα οικονομικά προβλήματα που βαραίνουν την εταιρεία, τα οποία, όπως τόνισε, επιχειρήθηκαν να αντιμετωπιστούν με μεγάλη επιτυχία, μέσω περικοπών στις δαπάνες. Τόνισε δε, ότι η ΣΕΚΑΠ επιβαρύνθηκε από πέντε ανόητους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, φόρους (τρις κανονικούς και δύο ΦΠΑ.).


«Δέκα εκατομμύρια πληρώνουμε από την τσέπη μας στο κράτος» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κύριος Δημ. Πράτσος, συμπληρώνοντας από την άλλη πως «ακολουθήσαμε μια συνετή πολιτική, έχοντας την στήριξη των μετόχων μας και από τον μήνα Σεπτέμβριο βγήκε το πρώτο μας προϊόν, το Cooper 25. Πρόκειται για ένα καλό και φθηνό προϊόν».


Στη συνέχεια, ο κύριος Δημ. Πράτσος, απευθυνόμενος προς τον Έλληνα καταναλωτή, επεσήμανε την ανάγκη να προτιμά εγχώρια προϊόντα, ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την τοπική και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία.


«Ο Έλληνας πρέπει να τιμάει το ντόπιο προϊόν, για να μην αδειάσει η τσέπη του. Πρέπει να ξέρει, ότι, όταν φεύγει ένα ευρώ από την χώρα του, αυτό γυρίζει πίσω με δάνεια. Εμείς του προσφέρουμε ένα φθηνό και καλό προϊόν».


Σε διευκρινιστική ερώτηση, για το εάν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις όσον αφορά τα προϊόντα της εταιρείας, όπως αναμένεται να γίνει σε άλλα προϊόντα, ο κύριος Δημ. Πράτσος υπογράμμισε πως «αύξηση δεν θα γίνει, γιατί ήδη κάναμε αύξηση τον Σεπτέμβρη, χωρίς βέβαια να αποφύγουμε το ανάλογο κόστος».


Από την άλλη, ο Πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ επισήμανε τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται η εγχώρια καπνοβιομηχανία από τις πολυεθνικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται περισσότερο. Δήλωσε πάντως αισιόδοξος για την τωρινή κατάσταση της ΣΕΚΑΠ, αναφέροντας ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου η εταιρεία να ανταπεξέρχεται στις οικονομικές ανάγκες της εποχής.


Ερωτηθείς, αναφορικά με το τι γίνεται με την υπόθεση των προεκλογικών προσλήψεων και προαγωγών στην εταιρεία, αλλά και για το εάν έχουν εντοπιστεί οικονομικές ατασθαλίες της προηγούμενης Διοίκησης και τι προτίθεται να κάνει, ο κύριος Δημ. Πράτσος τόνισε, πως δεν συζητά θέματα του παρελθόντος, καθώς ασχολείται, μόνον, με το παρόν και το μέλλον της εταιρείας.


Ενώ, σε ερώτηση σχετικά με το εάν γνωρίζει, αν υπάρχει σχέδιο εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ από την ΣΕΚΕ, ο κύριος Δημ. Πράτσος απάντησε με έμφαση, πως εάν η ΣΕΚΕ θέλει να παίξει, μπορεί να το κάνει.

Το ευρωπαϊκό όραμα που καταρρέει κάθε μέρα…

Το ευρωπαϊκό όραμα
που καταρρέει κάθε μέρα…

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου



Στην δεκαετία του εξήντα, σίγουρα θα το θυμούνται καλύτερα οι παλιότεροι, το αμερικάνικο όνειρο αποτελούσε ζητούμενο για τους περισσότερους πολίτες που κατοικούσαν την κεντρική Ευρώπη, πολύ περισσότερο δε για τους Έλληνες, που μάζεψαν τις βαλίτσες τους και άνοιξαν τα πανιά τους για την μακρινή ήπειρο. Εξ ου και το μεγάλο προσφυγικό κίνημα για την ίδια χρονική περίοδο, που ακόμα θυμίζει την τάση της εποχής, κυρίως λόγω των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης.


Αργότερα το αμερικάνικο όνειρο έπαψε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Έλληνα, που εναπόθεσε τις ελπίδες του στην ισχυρή Ευρώπη, έτσι όπως διαμορφώθηκε στα πλαίσια του ΕΟΚ. Η Ενωμένη λοιπόν Ευρώπη αποτέλεσε ένα νέο όραμα, που δυστυχώς σήμερα έχει σβήσει.


Οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια για μια ισχυρή ευρωπαϊκή προοπτική, την οποία θα αγκαλιάσουν και θα προασπίσουν όλοι οι Ευρωπαίοι. Ποιο είναι το ευρωπαϊκό όραμα; Θα αναρωτηθεί κάποιος μελαγχολικά, αφού γνωρίζει καλά τι εστί να είσαι κάτοικος της Ευρώπης με όλα τα καλά, αλλά και τα άσχημα που την περικλείουν. Μόνον που τα άσχημα έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα.


Η πολυτέλεια του να είσαι μέλος της Ενωμένης Ευρώπης συνεπάγεται πολλές υποχρεώσεις, ενίοτε δυσβάσταχτες για να τις αντέξει μια χώρα με «ευαίσθητη» οικονομία όπως είναι η δική μας.


Ευρωπαϊκό όραμα λοιπόν είναι οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Τα πρόστιμα και οι αποκλεισμοί αν δεν ακολουθείς πιστά τις επιταγές των ισχυρών της Ευρώπης. Ένας πύρινος κλοιός μέσα στον οποίο ζεις και κινείσαι με το άγχος της τιμωρίας από την ΕΕ, εάν δεν μπορέσεις να ικανοποιήσεις τις αιτιάσεις της.


Κουμάντο στην χώρα σου κάνουν άλλοι, μέσα από προβλεπόμενες και επικυρωμένες παρεμβάσεις που έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Δεν ωφελεί να παραπονιέσαι γιατί είσαι Ευρωπαίος και με την βούλα. Επομένως, οφείλεις να πράττεις τα δέοντα, δηλαδή αυτά που σου επιβάλλουν οι ευρωπαίοι εταίροι.


Ευρωπαϊκό όραμα είναι η καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, που με κάθε ευκαιρία σε επιπλήττει αυστηρά, σαν μια κακιά δασκάλα που δεν συγχωρεί παραπτώματα και απείθαρχες συμπεριφορές. Την μισείς κατά βάθος, αλλά η επιβλητική παρουσία της αποτελεί το αντίτιμο του να είσαι Ευρωπαίος, γι’ αυτό την υπομένεις στωικά. Εξάλλου, οι ισχυροί έχουν πάντα δίκιο, ανεξάρτητα αν δεν σε βρίσκει σύμφωνο.


Ευρωπαϊκό όνειρο είναι και ο μηχανισμός στήριξης με τους Όλι Ρεν, Στρος Καν και πάει λέγοντας. Οι επεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτικής, γιατί σου δίνουν ένα και ζητάνε πίσω δέκα.


Τέλος, ευρωπαϊκό όραμα είναι να βλέπεις τις παραφορτωμένες βιτρίνες των super markets και να μην μπορείς να αγοράσεις ούτε τα εντελώς απαραίτητα…