Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η Γκιλοτίνα του ΔΝΤ γράφει το τέλος μας…

Νέα εισφορά 2% για τους δημοσίους υπαλλήλους
έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση

Η Γκιλοτίνα του ΔΝΤ γράφει το τέλος μας…

Χαράλαμπος Ευστρατίου, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης:
«Δεν είναι δυνατόν, μόνον οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώνουν το μάρμαρο της κρίσης»


Νέα εισφορά της τάξης 2% καλούνται να καταβάλλουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας, σύμφωνα με σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, στα πλαίσια της οικονομικής αναδιάρθρωσης του κράτους. Το θέμα έχει προκαλέσει πληθώρα σφοδρών αντιδράσεων από την θιγόμενη πλευρά, που ήδη έχει διαμηνύσει απεργιακές κινητοποιήσεις, ως ένδειξη αντίδρασης στα νέα μέτρα που έρχονται.
«Η κυβέρνηση έχει φανεί αναξιόπιστη ως προς τους δημοσίους υπαλλήλους. Προεκλογικά μας λέγανε πως χρήματα υπάρχουν. Μέρα με την μέρα όμως μειώνουν τις αποδοχές και τον οικογενειακό προϋπολογισμό μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ρίξουμε χρήματα στην εγχώρια αγορά, που δεινοπαθεί από την οικονομική κρίση» επισημαίνει με έμφαση ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, κύριος Χαράλαμπος Ευστρατίου και συνεχίζει λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να βάζουμε συνέχεια πλάτες».
Σύμφωνα με αυτά που συμπληρώνει παράλληλα ο τελευταίος, οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας έχουν κουραστεί να αποτελούν την μόνιμη πηγή εσόδων για το κράτος. Διευκρινίζει δε, πως υπάρχει απόλυτη συνειδητοποίηση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διανύει η χώρα στην παρούσα χρονική περίοδο, τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν, όμως, μόνον οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώνουν το μάρμαρο της κρίσης».
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην συνέχεια ο κύριος Χ. Ευστρατίου, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει άλλα μέτρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι χρειάζεται σωστή αξιοποίηση και προγραμματισμός όσον αφορά την δημόσια περιουσία, αλλά και σωστός προγραμματισμός στην δημόσια διοίκηση. Όπως σπεύδει να προσθέσει ο κύριος Χ. Ευστρατίου, η ανοργανωσιά της κυβέρνησης στην δημόσια διοίκηση αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα, καθώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για σημαντικά θέματα που αφορούν τους εργαζομένους, όπως λόγου χάρη πως θα γίνουν οι μετατάξεις τους στα πλαίσια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, δηλαδή που θα πάνε, πως θα πάνε και τι αρμοδιότητες θα αναλάβουν εκεί που θα πάνε.
«Η κυβέρνηση βάζει ένα πλάνο, δεν βλέπει όμως το background» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Χ. Ευστρατίου, αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση με τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν ξέρουν σε ποια υπηρεσία θα βρεθούν στα πλαίσια του «Καλλικράτη».
Κλείνοντας, ο κύριος Χ. Ευστρατίου ενημερώνει πως τις προσεχείς μέρες θα δημιουργηθεί ένας χώρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, όπου θα μπορούν να προσέρχονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι συνταξιούχοι, προκειμένου να καταθέτουν τους προβληματισμούς και ότι άλλο επιθυμούν να γνωστοποιείται στην κεντρική ΑΔΕΔΥ.

Μαύρα Χριστούγεννα περιμένουν επαγγελματίες και καταναλωτές

Μαύρα Χριστούγεννα περιμένουν
επαγγελματίες και καταναλωτές


Ευθύμης Μίλκογλου, Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Περιμένουμε απλά τα Χριστούγεννα, γιατί δώρα δεν θα υπάρξουν»
Νίκος Τσάβας, Αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Ελπίζω μόνον τα φετινά Χριστούγεννα να είναι απλά γκρίζα και όχι μαύρα, όπως τα περιμένουμε»

Μαύρα Χριστούγεννα περιμένουν τους περισσότερους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι δε θα μπορέσουν να κάνουν τα απαραίτητα ψώνια, αλλά και να αγοράσουν δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, όπως συνηθίζεται κάθε τέτοια χρονική περίοδο, εξαιτίας της ανίσχυρης αγοραστικής δυνατότητας. Το ξέρουν πολύ καλά αυτό οι επιχειρηματίες που έχουν ετοιμαστεί ψυχολογικά για δύσκολα Χριστούγεννα.
Πάνε οι εποχές που όλες οι νονάδες έκαναν δώρο στα βαπτιστήρια τους. Σήμερα, κοιτάνε να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, ξεχνώντας επιλεκτικά αυτές τις λεπτομέρειες, που πλέον αποτελούν πολυτέλεια.
Από την άλλη, η ψυχολογία του καταναλωτή είναι πεσμένη, εξαιτίας των νέων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, που αποτελούν πάγια πολιτική και δεν έχουν τελειωμό.
Σχετικά με το θέμα μιλάνε στην ΦτΞ, οι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Ευθύμης Μίλκογλου, Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Αν κοπούν και άλλο οι μισθοί και γίνει τρίτη αύξηση του ΦΠΑ, που θα γίνει, αυτό θα συνεπάγεται μεγάλη πτώση στον τζίρο της αγοράς, κυρίως σε καταστήματα ένδυσης και υποδημάτων. Σίγουρα, δε θα γίνουν τα καθιερωμένα δώρα των Χριστουγέννων ή τουλάχιστον θα μειωθούν τα κονδύλια για την αγορά τους. Και στην κατανάλωση τροφίμων θα υπάρξει κάποια μείωση. Περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα μας ετοιμάσουν. Περιμένουμε απλά τα Χριστούγεννα, γιατί δώρα δεν θα υπάρξουν».

Νίκος Τσάβας, Αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Πάντα από πλευράς επιχειρηματιών υπάρχει μια αισιοδοξία, ότι για τα Χριστούγεννα ο κόσμος θα βρει χρήματα για τα καθιερωμένα δώρα για τα βαφτιστήρια και τα παιδιά τους. Φέτος όμως δεν θα έχουν χρήματα και αμφιβάλλω αν θα έχει κίνηση η αγορά μας. Ελπίζω μόνον τα φετινά Χριστούγεννα να είναι απλά γκρίζα και όχι μαύρα, όπως τα περιμένουμε. Δε θα υπάρχει καλή ψυχολογική διάθεση του καταναλωτή να βγει στην αγορά και να κάνει τα ψώνια του, καθώς τα πράγματα είναι δύσκολα και οι περισσότεροι θα κοιτάξουν να καλύψουν κάποιες βασικές τους ανάγκες, ίσως να καλύψουν κάποιο δάνειο.
Οπωσδήποτε, τα καταστήματα που θα πληγούν περισσότερο από την αρνητική διάθεση των καταναλωτών είναι τα είδη ένδυσης. Φέτος, οι περισσότεροι δε θα μπορέσουν να κάνουν ρεβεγιόν και να βάλουν καινούργια ρούχα. Τα παιχνιδάδικα θα πληγούν επίσης, καθώς οι περισσότεροι γονείς, αλλά και οι νονοί δε θα μπορέσουν να κάνουν τα δώρα που θα ήθελαν. Ο θεός βοηθός…».

Τα ευτράπελα του δημοσίου που μας οδήγησαν στο οικονομικό τέλμα…


Τα ευτράπελα του δημοσίου
που μας οδήγησαν στο οικονομικό τέλμα…

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Οι τελευταίες αποκαλύψεις όσον αφορά δημοσίους υπαλλήλους που έπαιρναν δύο μισθούς και αμείβονταν εξτρά για υπερωρίες που δεν δούλεψαν, αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα της κατασπατάλησης δημοσίους χρήματος, που οδήγησε τελικά την χώρα σε δημοσιονομική ύφεση.
Ο δημόσιος τομέας καρκινοβατεί εδώ και πολλά χρόνια, το θέμα είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο. Το σαθρό σύστημα λειτουργίας πάνω στο οποίο στηρίζεται η δημόσια διοίκηση δεν έχει αφήσει και πολλά περιθώρια βελτίωσης των οικονομικής της χώρας.
Και ενώ φωνάζουν, δικαίως θα πει κάποιος, οι δημόσιοι υπάλληλοι για τα εργασιακά τους δικαίωμα, μην φέροντας ευθύνη για τις ρουσφετολογικές πρακτικές της εκάστοτε κυβέρνηση που οδήγησαν στον ασύλληπτο αριθμό τους στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες του κράτους, η εθνική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο.
Χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν, πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο δημόσιος τομέας είναι αυτός που έχει επιβαρύνει τραγικά την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Μόνον να σκεφτούμε τα διάφορα “κουφά” επιδόματα που έπαιρναν οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως λόγου χάρη επίδομα μεταφοράς φακέλου από την μια υπηρεσία στην άλλη, γίνεται φανερό ότι το “μπάχαλό” στο οποίο είχαν εξελιχθεί κάποιες δημόσιες υπηρεσίες λειτούργησε εις βάρος του κοινωνικού συνόλου της χώρας, που σήμερα καλείται να πληρώσει τα σπασμένα.
Πιο αδικημένος παραμένει ο ιδιωτικός τομέας. Σήμερα, μάλιστα, που έχει αποφασιστεί να γίνουν περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι είναι έτσι και αλλιώς κατώτεροι από αυτό που θα έπρεπε να είναι, η κατάσταση μοιάζει ακόμη πιο απελπιστική.
Όσο και να μη μας αρέσει, όλο το κακό ξεκίνησε από τους λανθασμένους χειρισμούς κυβερνήσεων, που οδήγησαν στον ασύλληπτο για τα ελληνικά δεδομένα αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, με εντελώς λάθος ανακατανομή στις διάφορες υπηρεσίες.
Το αποτέλεσμα; Υπηρεσίες ζωτικής σημασίας να ταλαιπωρούνται από ελλείψεις σε προσωπικό, αντιμετωπίζοντας αδυναμία εξυπηρέτησης πολιτών και άλλες, που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα περισσότερο από το να συμβάλλουν στην ταλαιπωρία του Έλληνα πολίτη, μέσα από την πολυπλοκότητα της γραφειοκρατίας, να έχουν δεκαπλάσιο προσωπικό από αυτό που θα έπρεπε. Αμ, δε! Πως αλλιώς θα δικαιολογηθούν οι μισθοί κάποιων, που έχουν να προσφέρουν έργο μηδέν;
Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα περιστατικά, όταν υπάλληλοι σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία έκαναν ποδόλουτρο εν ώρα εργασίας, γιατί πολύ απλά δεν είχαν να κάνουν τίποτα καλύτερο. Ενώ, κάποιοι άλλοι είχαν μετατρέψει τα γραφεία τους σε χώρο εστίασης. Απίστευτα περιστατικά, που, ωστόσο, εμπίπτουν στην δημοσιοϋπαλληλίστικη πραγματικότητα, για να μην πούμε νοοτροπία και παρεξηγηθούν κάποιοι.
Είναι να μην τρελαίνεσαι, όταν εν μέσω οικονομικής κρίσης και στα πρόθυρα χρεοκοπία της χώρας, υπάρχουν υπάλληλοι στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι παίρνουν μισθό πάνω από τρεις χιλιάδες ευρώ και λίγα λέω τώρα. Τη στιγμή μάλιστα που ο βασικός μισθός του ιδιωτικού τομέα έχει κατέβει στα πεντακόσια ενενήντα δύο ευρώ και κινδυνεύει να πέσει ακόμη περισσότερο με τα σημερινά δεδομένα(;).
Αν δεν μπει μια τάξη στο δημόσιο, προκοπή δεν πρόκειται να δει ο τόπος. Είναι τόσο απλό, όσο και δύσκολο, καθώς τα συμφέροντα που θα πληγούν δε θα επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη…

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 26.11.2010


Στοχευμένα η απαξίωση του ΕΒΕ για αλλαγή διοίκησης;

Δεν πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΕΒΕ, γιατί δεν υπήρξε απαρτία…

Στοχευμένα η απαξίωση
του ΕΒΕ για αλλαγή διοίκησης;

Ζ. Κατσαρίκας, Γραμματέας του ΕΒΕ Ξάνθης:
«Θα πρέπει τα εκλεγμένα μέλη του Επιμελητηρίου να συνειδητοποιήσουν πως η εκλογή τους έχει και κάποιες υποχρεώσεις»

Σωτήρης Τσιακίρογλου, Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ:
«Πιθανόν και το επίπεδο των συνεδριάσεων που υπάρχει να μην ικανοποιεί κάποιους από αυτούς που δεν ήρθαν. Το θέμα είναι ότι αυτό το όργανο πρέπει να πάει μπροστά και να λειτουργήσει προς όφελος του «επιχειρείν» και όλων των επιχειρηματιών του Νομού μας, διότι οι μέρες είναι πολύ δύσκολες και η κατάσταση είναι πάρα πολύ απογοητευτική»

Απογοητευμένοι οι επιχειρηματίες
με την λειτουργία του φορέα

Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ξάνθης το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, καθώς δεν υπήρξε απαρτία, με αποτέλεσμα οι ελάχιστοι από αυτούς που ήρθαν για την συνεδρίαση, να φύγουν απογοητευμένοι, εξαιτίας της γενικότερη απαξίωση του φορέα.
Δεν είναι η πρώτη φορά, εξάλλου, που δεν έχουμε απαρτία στην συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, γεγονός που προβληματίζει, μάλλον, αρνητικά τους επιχειρηματίες της πόλης, οι οποίοι πλήττονται, έτσι και αλλιώς, από την γενικότερη κρίση που υπάρχει.
Σχετικά με το θέμα ο Γραμματέας του ΕΒΕ Ξάνθης, κύριος Ζήσης Κατσαρίκας τονίζει μέσα από σχετικές δηλώσεις του στην ΦτΞ, πως τα εκλεγμένα μέλη του Επιμελητηρίου θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η εκλογή τους συνεπάγεται και κάποιες υποχρεώσεις, όπως είναι η παρακολούθηση των συνεδριάσεων του φορέα. Διευκρινίζει δε, πως δε θα έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να επιβάλλονται προβλεπόμενες από τον σχετικό κανονισμό ποινές σε αυτά τα μέλη.
Ενώ, ο κύριος Σωτήρης Τσιακίρογλου, Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, για το ίδιο θέμα επισημαίνει τα ακόλουθα:
«Για ακόμη μια φορά είχαμε μια άκαρπη πρόσκληση στο Επιμελητήριο. Η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε, διότι δεν υπήρξε απαρτία. Δεν μπορώ να γνωρίζω για ποιο λόγο δεν ήρθαν οι κύριοι, οι οποίοι προεκλήθησαν για την συνεδρίαση, αλλά είναι γεγονός ότι δεν ήρθανε. Ίσως να φταίνε πολλά. Ίσως να φταίει η κρίση, ίσως να φταίει η απαξίωση του «επιχειρείν» και τα προβλήματα που υπάρχουν στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην έχουν ενδιαφέρον, πια, για να συνεχίσουν την πορεία τους στα κοινά.
Από την άλλη, πιθανόν και το επίπεδο των συνεδριάσεων που υπάρχει να μην ικανοποιεί κάποιους από αυτούς που δεν ήρθαν. Το θέμα είναι ότι αυτό το όργανο πρέπει να πάει μπροστά και να λειτουργήσει προς όφελος του «επιχειρείν» και όλων των επιχειρηματιών του Νομού μας, διότι οι μέρες είναι πολύ δύσκολες και η κατάσταση είναι πάρα πολύ απογοητευτική».
Και καταλήγει «θεωρώ, ότι μια φωνή που θα μπορέσει να δώσει πνοή στο «επιχειρείν» πρέπει να υπάρχει και αυτή η φωνή πρέπει να είναι μέσα από το Επιμελητήριο. Ας βάλουμε λοιπόν όλοι μας τα δυνατά να κάνουμε ένα ισχυρότερο Επιμελητήριο, μέσα από το οποίο θα δίνουμε προοπτική, έστω την ελάχιστη που θέλουν οι μικροί και πολύ μικροί επιχειρηματίες, για να μπορούμε να αλλάζουμε γνώμες στο κέντρο της Αθήνας προς όφελος φυσικά των επιχειρήσεων».