Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Από το Mea Culpa στο Μega Κόλπο

Κεραυνός εν αιθρία τα Νέα τέλη κυκλοφορίας
Από το Mea Culpa
στο Μega Κόλπο

-Επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η αγορά αυτοκινήτων με υψηλό κυβισμό
-Άτυχοι και αδικημένοι όσοι προμηθεύτηκαν αυτοκίνητα νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας
-Κάθε κυβέρνηση μετατρέπει τα σήματα τελών κυκλοφορίας, σε σήματα τελών ακινησίας των αυτοκινήτων
  
  Νέα δεδομένα στον κλάδο του αυτοκινήτου δημιουργεί η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για διαφοροποιημένα τέλη κυκλοφορίας.
  Συγκεκριμένα, όσα αυτοκίνητα ταξινομηθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010, οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν ανάλογα με τον κυβισμό τους. Ενώ, για όσα πωληθούν από την πρώτη Ιανουαρίου του 2011, οι ιδιοκτήτες θα καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα.
  Όπως, δηλώνει η ηγεσία του Υπουργείου, βασικός σκοπός του νέου πλαισίου υπολογισμού για τα τέλη κυκλοφορίας, είναι να μην επιβαρύνεται το Περιβάλλον από τους ρύπους που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα, κυρίως αν αυτά ξεπερνάνε τα δύο χιλιάδες κ.εκ..
  Το θέμα, ωστόσο, έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια. Γίνεται σαφές, ότι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού θα αναγκαστούν να καταβάλουν τα μεγαλύτερα τέλη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις. Εταιρείες που προωθούν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού θα δεχτούν και την μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση. Από την άλλη, εταιρείες που προωθούν τα χαμηλού κυβισμού αυτοκίνητα, βλέπουν θετικά το νέο μέτρο, γιατί τους ευνοεί οικονομικά.
  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν, ότι είναι λάθος η ανακοίνωση των νέων αυτών μέτρων, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
  Αναφορικά με το θέμα φιλοξενούμε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας μας απόψεις εμπόρων αυτοκινήτων, που δραστηριοποιούνται στην Ξάνθη και σας τις παρουσιάζουμε.

Ι. Στεργιάδης:
  «Το νέο αυτό μέτρο θα επιφέρει μειώσεις στις πωλήσεις αυτοκινήτων πολλών κυβικών. Πρόκειται για ένα φιλικό προς το Περιβάλλον μέτρο, που ακολουθεί πιστά το ευρωπαϊκό μοντέλο.
  Οι γνώμες διίστανται. Η γκρίνια προέρχεται από τις εταιρείες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού. Ενώ, αντίθετα οι εταιρείες που προωθούν αυτοκίνητα μικρού κυβισμού είναι ικανοποιημένες, γιατί ένα τέτοιο μέτρο, τους ευνοεί. Με λίγα λόγια ευνοείται η αγορά αυτοκινήτων χαμηλού κυβισμού, των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων».

Ι. Αθανασιάδης:
  «Με γνώμονα την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα θα γίνεται ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας για το 2011. Ο κινητήρας δηλαδή που ρυπαίνει περισσότερο θα πληρώνει υψηλότερα τέλη, χωρίς να εξετάζεται η παλαιότητα του αυτοκινήτου.
  Αξίζει να αναφερθεί, ότι καταργείται το κριτήριο της παλαιότητας, που είχε αναγκάσει χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να καταθέσουν τις πινακίδες τους, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις, το κόστος τελών κυκλοφορίας ήταν μεγαλύτερο από την αξία του αυτοκινήτου.
  Προσωπικά, βλέπω θετικά το μέτρο αυτό. Η μόνη αντίρρηση που έχω είναι για τον χρόνο εφαρμογής του.
  Η αγορά του αυτοκινήτου έχει παγώσει και βρίσκεται σε δραματική κατάσταση. Με τα νέα δεδομένα θα παγώσει, εντελώς, έως το τέλος του χρόνου, αφού όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές θα μεταθέσουν την αγορά του αυτοκινήτου για το επόμενο έτος. Άρα, το νέο αυτό μέτρο, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να εφαρμοστεί από αύριο κιόλας».

Δέσποινα Γκουμανίδου:
  «Καταρχήν, να σημειώσω, ότι είναι μέγα λάθος, που ανακοινώθηκαν οι διαφοροποιήσεις για τα νέα τέλη κυκλοφορίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
  Επιβαρύνεται πολύ η αγορά αυτοκινήτου υψηλού κυβισμού, που, ήδη, έχει παγώσει. Ιδιοκτήτες οχημάτων από χίλια εννιακόσια είκοσι εννιά κυβικά και άνω θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, μέχρι το τέλος του έτους, από εξακόσια ευρώ και πάνω.
  Η συγκεκριμένη περίοδος είναι πολύ ευνοϊκή για αγορά αυτοκινήτου, καθώς υπάρχουν ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές και προσφορές».

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Υποψήφια Δήμαρχος Αβδήρων η Γεωργία Ανδρέου;
  Θα βρεθεί υποψήφιος για τα Άβδηρα μας είπαν και όπερ και εγένετο αν και κανένας ακόμα δεν μας έχει επιβεβαιώσει την είδηση μέχρι τώρα. Η πολιτευτής της ΝΔ Γ. Ανδρέου ανέλαβε όπως κύκλοι αναφέρουν, μετά από συζητήσεις για ακόμα μια φορά να βγάλει καθαρή την ΝΔ στον Νομό Ξάνθης, την ώρα που κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα και υπέσκαπταν το μέλλον του κόμματος με τις διάφορες καλοστημένες πρακτικές τους. Το όνομά της έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων και η ίδια το σκεφτότανε μέχρι χθες το βράδυ. Ερωτηθείσα για το αν θα είναι τελικά υποψήφια όπως ακούγεται μας ανέφερε πως δεν έχει κλείσει ακόμα, αν και είναι θετική η σκέψη της, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μέχρι σήμερα θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα. Μπορεί κάποιοι να ήθελαν να φτάσει στο αμήν η κατάσταση για να ρεζιλευτεί και άλλο το κόμμα της ΝΔ στο Νομό μας, όχι πως πάει καλύτερα στην υπόλοιπη χώρα, αλλά δυστυχώς δεν τους βγήκε και τώρα θα περιμένω με αρκετή υπομονή, να δω τι θα πράξουν από εδώ και μετά οι γνωστοί κύκλοι που κατεύθυναν τα νήματα προς την καταστροφή.

Δεν αλλάζει άποψη ο Δήμαρχος Ξάνθης. Θέλει δυνατά ονόματα στο ψηφοδέλτιό του και δεν αποχωρίζεται τους στενούς του συνεργάτες άσχετα αν βοά η Ξάνθη:
  Δεν δέχεται κουβέντα όπως φαίνεται, ο Δήμαρχος Ξάνθης και συνεχίζει απτόητος την κάθοδο του στις ερχόμενες εκλογές, έχοντας στο πλευρό του τόσο τον Μ. Τσέπελη όσο και (πιθανότατα) τον Θ. Καλαϊτζή όπως ευρέως πλέον συζητιέται στην Ξάνθη. Ο Δήμαρχος Ξάνθης γνωρίζει καλά πως τα πράγματα θα είναι δύσκολα με την κάθοδο των Μουσουλμάνων αν αυτή γίνει και προσπαθεί να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψήφους στις ερχόμενες εκλογές και αυτό όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνεται, μεταφράζεται σε συμμετοχή Μ. Τσέπελη και Θ. Καλαϊτζή στο ψηφοδέλτιό του.

Στο έλεος του Θεού και των σκουπιδιών το Αλσύλλιο στο Πόρτο Λάγος
Απαράδεκτη η αμέλεια της Δημοτικής Αρχής των Αβδήρων:
  Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε την αμέλεια όλων των αρμόδιων φορέων σε Αλσύλλια και δάση. Δεν είναι η πρώτη φορά που μας απασχολεί η κατάσταση στο Αλσύλλιο του Πόρτο Λάγος, καθώς και το κτίριο του Τουριστικού. Μιλάμε για χρήματα, για περιουσίες οι οποίες ρημάζουν και κανένας δεν ενδιαφέρεται. Οι φωτογραφίες που σήμερα δημοσιεύω, αποδεικνύουν περίτρανα την πραγματικότητα και πως τα όσα σήμερα λέω είναι κάτι μικρό μπροστά σε αυτό που θα έπρεπε να πω. Δεν ξέρω γιατί η νυν Δημοτική Αρχή τα έχει παρατήσει εδώ και μήνες, όπως επίσης γιατί δεν παρεμβαίνει το λιμενικό ταμείο Λάγος, ώστε να καθαριστεί ο χώρος από τα σκουπίδια, αλλά γνωρίζω πολύ καλά πως αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, τότε σύντομα θα καταστραφεί ένας ακόμα πνεύμονας ζωής.

Στο Νοσοκομείο ο Φ. Καραλίδης με συμπτώματα κόπωσης, σήμερα αναμένεται να πάρει εξιτήριο:
  Δεν του βγήκε σε καλό όπως φαίνεται, η πίεση των τελευταίων ημερών του υποψηφίου Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φ. Καραλίδη και ως αποτέλεσμα της κούρασης ήταν να καταλήξει την Κυριακή στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης προληπτικά για εξετάσεις. Η αδιαθεσία την οποία ένιωσε, δεν του άφησε και πολλά περιθώρια αναγκάζοντάς τον να εισαχθεί και να παραμείνει για τρεις ημέρες παρακολούθησης στο Νοσοκομείο Ξάνθης, όπου σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μας, η υγεία του δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα και η αδιαθεσία κατά πάσα πιθανότητα να οφείλεται στην υπερκόπωση και πουθενά αλλού. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό του συγγενείς και φίλοι ευχόμενοι όλοι για γρήγορη ανάρρωση και άμεση επιστροφή κοντά τους. Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου, να μεταφέρω τις ευχές μου για γρήγορη ανάρρωση στον κύριο Καραλίδη.

Στην Ιπποκράτους δεν μετακόμισε μόνο ο Harry Potter, αλλά και ολόκληρη η ομάδα των μικρών μάγων:
  Είναι αρκετά πετυχημένη η συγκεκριμένη πρόταση και η συμπλήρωσή τους, αφού ο πρωθυπουργός της χώρας με τον μάγο της Οικονομίας μας, ανακάλυψαν το μαγικό φίλτρο που θα μας βγάλει από την δύσκολη συγκυρία και αυτό δεν είναι κάτι άλλο, παρά το να μας πάρουν ακόμα και τα σώβρακα. Η κοροϊδία στην οποία όλοι οι Έλληνες πέφτουμε, έχει το χρώμα και το όνομα της κάθε Κυβέρνησης, αφού τώρα βλέπουμε πως από την μια με την αυτοπεραίωση πάλι θα πληρώσουμε, με τα σήματα τελών κυκλοφορίας αδικούνται όσοι έχουν καινούριας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα και το έλλειμμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ειλικρινά αναρωτιέμαι αν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη γη, που να μπορέσει να μας απαλλάξει από αυτού του είδους τους εκβιασμούς και τις υφαρπαγές των χρημάτων που όλοι με τον ιδρώτα μας βγάζουμε.

Ειρωνεύτηκαν οι κολλητοί του Χατζηευαγγέλου την μεταγραφή του Άγγελου Κηλικιώτη στον Συνδυασμό Μίχογλου:
  Παροξυσμός φόβου έπιασε τους κολλητούς και τους υποστηρικτές του νυν Δημάρχου Τοπείρου Σ. Χατζηευαγγέλου και άρχισαν μέσα στην παρωδία που ζουν, να ψάχνουν τρόπους διακωμώδησης την μεταγραφή του Άγγελου Κηλικιώτη στον Συνδυασμό του Θωμά Μίχογλου, διαδίδοντας πως ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του Δημάρχου Τοπείρου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, είδε πως δεν θα εκλεγόταν με τον συνδυασμό του Χατζηευαγγέλου και αποφάσισε να αναχωρήσει, ενώ παρουσίασαν τον Άγγελο Κηλικιώτη ως αμελητέα ποσότητα για την παράταξη του νυν Δημάρχου Τοπείρου. Αφού ήταν αμελητέα ποσότητα, γιατί ρε παλικάρια τον είχατε πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου; Όσο ήταν μαζί σας, αποτελούσε έναν σημαντικό κρίκο και τώρα που σας έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια επειδή αποδείχτηκε περίτρανα πως η νυν Δημοτική Αρχή στέρησε από την περιοχή του Τοπείρου την Ανάπτυξη, είναι αμελητέα ποσότητα; Δηλαδή αυτοί που έφυγαν από Παυλακάκη μεριά για μια χούφτα καριόκες, είναι βαρυσήμαντες οντότητες της περιοχής και αυτοί που επιλέγουν να πάνε με το νέο, το άφθαρτο και το ικανό να φέρει την ανάπτυξη στην περιοχή, είναι ασήμαντοι; Είπαμε να χρησιμοποιείτε όλα τα μέσα για την προεκλογική, αλλά τόση ξεφτιλισμένη φθήνια σε επιχειρήματα, δεν την περίμενα…

Βλέποντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος…

Βλέποντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

  Ο φίλα προσκείμενος στα αμερικάνικα πρότυπα πρωθυπουργός της χώρας, αποδεικνύει σε καθημερινή βάση την γραμμή που ακολουθεί, όσον αφορά την πολιτική του πορεία.
  Αδιαμφισβήτητα, ο κύριος Γ. Παπανδρέου είναι πάρα πολύ συμπαθής, ζεστός και στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ένας ευδιάθετος πολιτικός. Ακόμη και όταν τα πράγματα ζορίζουν επικίνδυνα, λόγω των ασφυκτικών δημοσιονομικών της χώρας, αυτός συνεχίζει να είναι ένας χαμογελαστός και προσιτός πολιτικός. Δεν ξέρω, αν γι’ αυτό ευθύνεται η αμηχανία ή ο πηγαίος αυθορμητισμός του. Το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι έχει το λαϊκό έρεισμα, το οποίο, δυστυχώς, δεν έχουν οι περισσότεροι πολιτικοί ταγοί παρατάξεων και κομμάτων.
  Ένα προφίλ, που αν και ξένο για τα ελληνικά πρότυπα, γνωρίζει μεγάλη απήχηση, γιατί ο απλός πολίτης έχει μάθει να επιλέγει με βάση το λαϊκό του αίσθημα. Για να μην θυμηθώ τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της προηγούμενης κυβέρνησης, τον κύριο Αντώναρο, που τρόμαζες, μόνον, που σε κοιτούσε. Οι δηλώσεις του λιτές και απόλυτες, πάντοτε σε ύφος αυστηρό. Ούτε ένα χαμόγελο, ούτε ένα γλυκό βλέμμα βρε αδελφέ. Και να φανταστεί κανείς, ότι αυτός ο άνθρωπος αποτελούσε την δημόσια εικόνα του κόμματος, αφού μετέφερε τις αποφάσεις της κυβέρνησης στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Περασμένα ξεχασμένα...
  Σήμερα, ζούμε σε ένα νέο πολιτικό γίγνεσθαι με σοσιαλιστές, χαρούμενους πολιτικούς, που ταξιδεύουν διαρκώς στο εξωτερικό, κάνοντας ανοίγματα προς τους ευρωπαίους εταίρους.
  Που τον βρίσκεις που τον χάνεις, κάπου στην Ευρώπη θα τριγυρίζει ο ισχυρός άνδρας της χώρας. Αρχίζει να μας δημιουργείται η εντύπωση, πως περνάει τον περισσότερο χρόνο του έξω από τα σύνορα της χώρας. Δίνουν και παίρνουν οι συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Βλέπετε, βοηθάνε και τα αψεγάδιαστα αγγλικά. Στο εξωτερικό δείχνουν να τον καταλαβαίνουν καλύτερα. Εξάλλου, έχει το πρότυπο, που είναι αρεστό στους «φίλους» Αμερικάνους. Με αυτά τα δεδομένα, η πολιτική φυσιογνωμία του Γ. Παπανδρέου έχει πέραση στο εξωτερικό, αφού εκεί ξέρει να κινείται με άνεση και περισσότερη αυτοπεποίθηση.
  Σε αντίθεση με τον πρώην Πρωθυπουργό, τον Κ. Καραμανλή (είμαι σίγουρη πως τον θυμάστε ακόμα), ο οποίος πέρα από το γεγονός, ότι είχε αδούλευτα τα αγγλικά του και δεν μπορούσε να βρει μια χρυσή τομή με τους ξένους ηγέτες, που τον κοιτούσαν με στραβό μάτι, ο σημερινός πρωθυπουργός, κινείται στην Ευρώπη με μεγάλη άνεση.
  Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί στην “μεγάλη” ιδέα, ότι όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από την Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να μένει έξω από ευνοϊκές συνεργασίας με τις υπόλοιπες ισχυρές χώρες. Αντιθέτως, η γειτονική Τουρκία έχει πιάσει το νόημα, αφού εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες που της δίνονται.
  Οι ανούσιες θεωρητικές προσεγγίσεις σημαντικών ζητημάτων που δεν αποδίδουν, απέχουν μακράν από ουσιαστικές πρωτοβουλίες, ικανές να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας. Γιατί στην Ελλάδα έχουμε μάθει να ασχολούμαστε με το περιτύλιγμα και όχι με το περιεχόμενο. Και όσο ο πρωθυπουργός μας αλωνίζει την Ευρώπη, δίνοντας συνεντεύξεις και ποζάροντας σε φακούς δημοσιογράφων, στα πλαίσια της εξωτερικής του πολιτικής, εμείς πάμε από το κακό στο χειρότερο…

Απαιτείται μια πιο ενεργητική και δημοκρατική εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα

Ένα σύγχρονο βιβλίο για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας του Ν. Κοτζιά, παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο «Π» των Καπναποθηκών
«Απαιτείται μια πιο ενεργητική και δημοκρατική εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα»

  Το βιβλίο του, με τίτλο «Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στον εικοστό πρώτο αιώνα», παρουσίασε ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Πειραιώς, κύριος Νίκος Κοτζιάς, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσία πλήθος κόσμου, που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.
  Να σημειωθεί, ότι ο κύριος Ν. Κοτζιάς έχει περάσει από νευραλγικές θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, προσφέροντας ένα σημαντικό έργο, μέσα από ουσιαστικές επισημάνσεις του, αναφορικά με την εξωτερική στρατηγική της χώρας.
  Το βιβλίο του είναι διαποτισμένο από πατριωτικό πνεύμα και βασισμένο σε βιώσιμες προτάσεις, σχετικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις ζυμώσεις που γίνονται στον σύγχρονο κόσμο.
  Στα πλαίσια της ομιλίας του, ο συγγραφέας αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, εστιάζοντας στις στρατηγικές που πρέπει να αναπτύξει, ώστε να μπορέσει να βρίσκεται στο προσκήνιο των διεθνών εξελίξεων και να μην οδηγείται διαρκώς στην περιθωριοποίηση, εξαιτίας της απομόνωσης από τις αναδυόμενες ισχυρές χώρες του σύγχρονου πλανήτη.
  Στην συνέντευξη, που παραχώρησε στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο κύριος Ν. Κοτζιάς φάνηκε πρόθυμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την ισχυρή και εμπεριστατωμένη άποψη πάνω σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
  Με σημείο αναφοράς τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο, όπως είναι η παγκοσμιοποίηση και η μετακίνηση ισχύος από τις ΗΠΑ στην Ασία, ο κύριος Ν. Κοτζιάς, τονίζει ότι «πρέπει να γίνει κατανόηση αυτών των αλλαγών, με σκοπό την ένταξη αυτών των αλλαγών στην εθνική στρατηγική και την ανάλυση των επιπτώσεων που έχουν. Θα πρέπει η ελληνική εξωτερική πολιτική να αφομοιώσει αυτές τις αλλαγές και να κάνει τις προσαρμογές που χρειάζεται να κάνει, όσον αφορά τα μεγάλα εθνικά προβλήματα, δηλαδή την περιοχή της, την περιοχή των Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Κύπρου».
  Σχετικά με την ελληνική εξωτερική πολιτική, ο κύριος Ν. Κοτζιάς σημειώνει, ότι αυτή «δείχνει μια υστέρηση. Δεν έχει κάνει επαρκείς αναλύσεις για το τι συμβαίνει στον σημερινό κόσμο και τι σημαίνει για τις δικές της προσαρμογές».
  Εκτιμά δε, ότι «πρέπει να περάσουμε σε μια ουσιαστική εξωτερική πολιτική, που να είναι ενεργητική. Να ανοίξει ένα δημοκρατικό διάλογο μέσα στην κοινωνία. Να μπορέσει να αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και να βαδίσει με θάρρος στο μέλλον».
  Σε ερώτηση, αν η συμμετοχή της Τουρκίας στους G20 σημαίνει ταυτόχρονα, ότι έχει θέση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κύριος Ν. Κοτζιάς σημειώνει, ότι «η Τουρκία έχει θέση στους G20  και η Ελλάδα δεν έχει απαντήσει, ακόμη, σε αυτό το ζήτημα. Εγώ έχω κάνει μια πρόταση, να δημιουργήσει η Ελλάδα μια ομάδα χωρών από τους G21 μέχρι τους G30, να εκπροσωπήσει αυτές τις χώρες. Μην ξεχνάτε, ότι πολύ πλούσιες χώρες, που είναι στις είκοσι πλουσιότερες, δεν ανήκουν στους G20. Παραδείγματος χάρη η Ολλανδία και η Ισπανία. Θα μπορούσε, λοιπόν, η Ελλάδα να αναλάβει μια πρωτοβουλία με αυτές τις χώρες, ώστε να βρει τρόπο εμπλοκής της και ένταξής της στις συζητήσεις που γίνονται στους G20, που, όπως είναι γνωστό αφορούν και το μέλλον της Ελλάδος. Εάν, η Τουρκία έχει μέλλον στην ΕΕ, αυτό είναι ένα θέμα, που πρέπει να το αξιολογήσει πρώτα η Άγκυρα».
  Ερωτηθείς, για το εάν το άνοιγμα που επιχειρεί η χώρα μας προς το Ισραήλ, θα ωφελήσει την Ελλάδα, ο κύριος Ν. Κοτζιάς αναφέρει πως «είναι σωστό να ανοίγουμε την γκάμα των συμμάχων για την χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τις χώρες που έχουν μεγάλη κληρονομιά πολιτισμού στην περιοχή μας και αναφέρομαι σε χώρες, όπως είναι το Ισραήλ, το Ιράν, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ινδία, για να προχωρήσω και πιο πέρα από την περιοχή μας. Γενικά, πρέπει να κάνουμε πιο πολυδιάστατη την εξωτερική μας πολιτική. Το πώς θα την κάνουμε και αν αυτή θα είναι ορθή δεν αρκεί από το με ποιον συνομιλούμε και πως συνομιλούμε».
  Να σημειωθεί δε, ότι για το βιβλίο του κυρίου Ν. Κοτζιά μίλησε κ. Άγγελος Συρίγος, Δικηγόρος, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Γραμματέας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Ο τελευταίος αναφερόμενος στην προσωπικότητα και το βιβλίο του κυρίου Ν. Κοτζιά, δήλωσε μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
  «Ο Νίκος Κοτζιάς δεν είναι ένας θεωρητικός του είδους. Είναι καθηγητής Πανεπιστημίου μεν, αλλά έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, έχει λειτουργήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών για πολλά χρόνια. Είναι Πρέσβης Εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει χειριστεί πολλά θέματα. Ήταν αυτός, ο οποίος οδήγησε στην προσέγγιση Ελλάδος-Τουρκίας μετά την σύλληψη Οτσαλάν το 1999. Είναι αυτός, οποίος έθεσε τα θέματα σχετικά με το Ελσίνκι για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είναι ο κατεξοχήν άνθρωπος, ο οποίος ξέρει τι γίνεται από μέσα.
  Το βιβλίο του Κοτζιά δεν είναι από τα βιβλία που λένε, ότι πρέπει να κάνουμε αυτό ή πρέπει να κάνουμε εκείνο. Σου λέει, θέλουμε περισσότερη διαφάνεια και περισσότερη Δημοκρατία στην εξωτερική πολιτική».