Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Της Πολιτικής το ##-Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος


Προς τους αγαπητούς μου φίλους Ιπποκράτη Γαλάτη και Πάνο Παπαδόπουλο ενταύθα: είναι λογικό προεκλογικά να διαφημίζετε καθημερινά την εμπάθειά σας απέναντί μου, επειδή μάλλον σας το ζήτησε ο ανήμπορος να αντιμετωπίσει την αλήθεια και τα γραφόμενά μου Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης, κάτι βέβαια που φαντάζομαι αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω. Ο κάθε ένας από εμάς αγαπητοί μου φίλοι, μεταφέρει την ειδησεογραφία ανάλογα με το πώς την αντιλαμβάνεται και από εκεί και πέρα κρίνει ο κόσμος και οι αναγνώστες μας. Σας αναγνωρίζω κάθε δικαίωμα, να υπερασπίζεστε τα γραφόμενά σας, απέναντι στα δικά μου γραφόμενα, πράγμα το οποίο βέβαια αποδεικνύει πως η Ελευθερία του τύπου καλά κρατεί στην περιοχή μας. Δεν σας αναγνωρίζω όμως, το να έρχεστε ως γραφεία τύπου του κυρίου Παυλίδη, του Νομάρχη εκ Γρεβενών δηλαδή και να απαντάτε σε γραφόμενά μου, αντί να το κάνει ο ίδιος. Στην περιοχή μας αγαπητοί μου φίλοι, ο κόσμος λέει πως «τα πόδια τα απλώνουν μέχρι εκεί που μπορούν να τα σκεπάσουν» και δυστυχώς ο κύριος Νομάρχης σας, τα άπλωσε λίγο παραπάνω, χωρίς να καταλάβει πως οι συνεργάτες του έχουν και αξιοπρέπεια και ήθος. Άλλο να πει μια κουβέντα παραπάνω ο κύριος Παυλίδης και άλλο να ρίξει ευθύνες για διαρροές («ρουφιανιά» να υποθέσω το λέει ο σοφός λαός μας) στον μέχρι πρότινος στενό του συνεργάτη.


  Επίσης  αγαπητέ Π. Παπαδόπουλε, θα πρέπει τουλάχιστον, αφού θέλεις να λειτουργείς ως γραφείο υπεράσπισης του (άφιλου – φίλου σου) Νομάρχη Ξάνθης, να προσέχεις και τις εκφράσεις που χρησιμοποιείς όταν αναφέρεσαι σε μένα, όχι γιατί με ενοχλούν, αλλά γιατί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αναφέρομαι βέβαια στα γραφόμενά σου και στο ότι μου προσάπτεις πως εγώ βρίζω τον Νομάρχη, πράγμα που δεν το έπραξα ποτέ και το γνωρίζεις καλά. Μπορείς να πεις ότι έχω εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση, αλλά όχι πως τον βρίζω και αν μη τι άλλο αυτό θα πρέπει να το επανορθώσεις, την επόμενη φορά που θα (αυτό;) κληθείς ως υπερασπιστής του μέχρι πρότινος Αχάριστου και Άφιλου Νομάρχη εκ Γρεβενών. Όσο για το ποιος ασχολείται με τα γραφόμενα του άλλου, σε παραπέμπω αγαπητέ Παναγιώτη στην προχθεσινή έκδοση της εφημερίδας σου, γιατί μάλλον ξέχασες τα όσα έχεις γράψει, πράγμα το οποίο μου προκάλεσε έκπληξη, γιατί σε γνωρίζω πολύ καλά και ξέρω πως η μνήμη σου δεν σε απατά. Όσο για τον κύριο Παυλίδη, εγώ στα γραφόμενά μου τουλάχιστον, έχω την μαγκιά και γράφω το όνομά μου, ενώ αντίθετα, οι απαντήσεις του κυρίου Νομάρχη στα γραφόμενά μου δεν φέρουν την δική του υπογραφή.
   Αλλάζω θέμα και θα σας μεταφέρω έναν προβληματισμό που έχω τις τελευταίες ημέρες και ειλικρινά έχω φτάσει σε σημείο να μην ξέρω τι πρέπει να κάνω. Είναι η πρώτη φορά που άνοιξα λεξικό στην ζωή μου, για να βρω ακριβώς την σημασία της λέξεως «Κωλοτούμπα» και ειλικρινά εξεπλάγην με το θέαμα που αντίκρισα. Στην σελίδα όπου φιλοξενείται η λέξη «Κωλοτούμπα», είδα φωτογραφίες γνωστών μου προσώπων και ειλικρινά δεν πίστευα στα μάτια μου. Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου, γιατί ενώ περίμενα να δω την σημασία της λέξης γραμμένη, οι κύριοι του λεξικού επέλεξαν να βάλουν φωτογραφίες γνωστών μου «φίλων» από την Ξάνθη και πραγματικά με υπέβαλαν στην διαδικασία του Σκοτσέζικου Ντους για να συνέλθω.
  Δεν μας απάντησε ο κύριος Παυλίδης, για ποιο λόγο έκανε Αντινομάρχη στην θέση του Δ. Γαλανόπουλου, τον οποίο κάποιοι χθες παρουσίαζαν πως παραιτήθηκε επειδή του το ζήτησε ο κύριος Παυλίδης, τον Π. Λύρατζη και όχι τον Σ. Μωραΐτη; Γιατί κύριε Νομάρχη δεν απαντάτε σε αυτό το ερώτημα, τι φοβάστε; Εκτός βέβαια και αν σε αυτό το θέμα η μνήμη σας δεν είναι επιλεκτική και θυμάστε πολύ καλά τους λόγους για τους οποίους ζητήσατε την Παραίτηση του Στέλιου από την θέση του Αντινομάρχη. Ναι κύριε Παυλίδη, αναφέρομαι σε εκείνη την χρονική στιγμή, που βγήκατε κραυγάζοντας για τον προκάτοχο της θέσης σας, αλλά σε μια εβδομάδα αναγκαστήκατε να μαζευτείτε και να ζητήσετε την παραίτηση του τότε στενού συνεργάτη σας, γιατί η αποκάλυψη μας, πως εκείνη η υπόθεση είχε σχέση και με την δική σας θητεία, σας έφερε σε δύσκολη θέση. Όσον αφορά την Παλικαρίσια παραίτηση του Δ. Γαλανόπουλου, για την οποία κάποιοι θυμήθηκαν επιλεκτικά πως υπάρχει και η Δεοντολογία, σήμερα θεωρώ πως και λίγα έγραψε ο άνθρωπος, άσχετα αν σε μερικές αράδες παρουσίασε με τον γλαφυρότερο τρόπο την Αλήθεια των πραγμάτων.
  Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι των χωριών Ζυγός και Φελώνη, εξαιτίας της βρώμας και της δυσωδίας που βγάζει το κανάλι που υπάρχει στην περιοχή, όπου πέφτουν τα απόβλητα γνωστής Γαλακτοβιομηχανίας. Επειδή το θέμα πρώτος το είχα θίξει εγώ, προκαλώντας την παρέμβαση εκπροσώπου της εταιρίας, ο οποίος μου είπε πως θα μου αποστείλει και απάντηση στα γραφόμενά μου, αλλά απάντηση δεν έλαβα, ρωτώ για ακόμα μια φορά την Νομαρχία Ξάνθης και τον Νομάρχη, ο οποίος τηλεφωνικά μου τόνισε για το θέμα αυτό, πως το πρόβλημα παρατηρήθηκε επειδή κάποιοι «έξυπνοι», όπως τους αποκάλεσε, μπάζωσαν το ρέμα - κανάλι και έμεναν στάσιμα τα νερά, να μου πουν σε ποια φάση βρίσκεται η υπόθεση και αν πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος των υγρών που υπάρχουν στο ρέμα αυτό, για να διαπιστωθεί αν αυτά προέρχονται μετά από επεξεργασία στον βιολογικό της γαλακτοβιομηχανίας ή όχι.
  Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων του Αυξεντίου, για την μπόχα που είναι διάχυτη στην περιοχή και δεν τους επιτρέπει να έχουν ανοιχτά τα παράθυρα των σπιτιών τους καλοκαιριάτικα. Για το θέμα αυτό βέβαια, οι κάτοικοι του χωριού ενημέρωσαν τους αρμόδιους, τόσο στον Δήμο Βιστωνίδας όσο και στην Νομαρχία και η απάντηση που έλαβαν ειλικρινά μου προκάλεσε γέλια. «Θέλετε να κλείσει η επιχείρηση που προκαλεί την δυσοσμία για να ησυχάσετε;» τους είπαν και οι κάτοικοι δεν πίστευαν σε αυτά που άκουγαν. Ναι κύριοι, αν η επιχείρηση αυτή παραβαίνει τους όρους λειτουργίας της, θα πρέπει να κλείσει, αφού όπως γνωρίζουμε, της έχουν επιβληθεί αρκετές φορές πρόστιμα από την Νομαρχία, αλλά μπροστά στα τεράστια κέρδη τι είναι ένα μικρό προστι

Προεκλογικός αναβρασμός…

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Καθώς πλησιάζουν οι τοπικές εκλογές του Νοέμβρη τα πράγματα δείχνουν να σκληραίνουν, όσον αφορά τον αντιπολιτευτικό αγώνα των υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών, σε πανελλαδικό επίπεδο.
Όπως πληροφορούμαστε τον Σεπτέμβρη θα ανακοινωθούν τα ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που θα δώσουν αγώνα για την θέση του αιρετού, πλέον, Περιφερειάρχη.
Θα μου πείτε, βέβαια, πως με τόσα προβλήματα που έχει ο μέσος Έλληνας, ποσώς τον ενδιαφέρει η ταυτότητα των πολιτικών προσώπων που θα διεκδικήσουν θέσεις και αξιώματα. Έλα μου ντε, που τα πράγματα αν και φαινομενικά αστεία, στην πράξη λειτουργούν, εντελώς, διαφορετικά.
Και όλα αυτά, γιατί οι ενδιαφερόμενοι των πολιτικών θώκων, έχουν την εντύπωση, πως οι προσωπικές τους φιλοδοξίες αποτελούν το κέντρο του κόσμου.
Δεν έχει ξεκινήσει καλά - καλά η προεκλογική περίοδος και ήδη εμφανίστηκαν οι πρώτες κόντρες και αψιμαχίες. Αναφέρομαι, πάντοτε, γενικά, για να μην χάνουμε το θεωρητικό του θέματος.
Ο κόσμος πεινάει. Οι νέοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων με δύο και τρεις τίτλους σπουδών, βρίσκουν διαρκώς ερμητικά κλειστές πόρτες. Δεκάδες θέσεις εργασίας χάνονται καθημερινά. Η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία κρατούν τα ηνία των εργασιακών σχέσεων. Και κάποιοι συνεχίζουν να έχουν την εντύπωση πως όλα είναι ρόδινα, όπως ακριβώς είναι η ζωή τους.
Λεφτά “γιόκ” θα πω χαριτολογώντας, στην προσπάθειά μου να διασκεδάσω την πικρία μου. Ο πράσινος παράδεισος που μας υπόσχονταν πριν κάτι μήνες οι σημερινοί μας κυβερνώντες αποδείχτηκε, τελικά, πλασματικός, ουτοπικός και ψεύτικος. Κάλπικα λόγια που ποτέ δεν γίνανε πράξη.
Ανήμποροι, όπως είμαστε, να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας, να βγουν από το γενικότερο τέλμα που μας έχουν οδηγήσει, επαναπαυόμαστε στα προβλήματά μας, που, τουλάχιστον, για την περίοδο που διανύουμε είναι λίγο-πολύ ίδια για όλους.
Η κινητικότητα, ωστόσο, όσον αφορά τις πολιτικές ζυμώσεις, συνεχώς, αυξάνει. Βλέπετε, έχουμε προεκλογική περίοδο. Ο Νοέμβρης δεν είναι και πολύ μακριά.
Ένα θα πω μόνον,- έχουν να δουν πολλά τα ματάκια μας και ακόμα περισσότερα να ακούσουν τα αυτάκια μας. Δεν μας ξαφνιάζει τίποτα. Ακόμα και τα πιο τρελά, τα πιο παράλογα και απίστευτα, ηχούν σαν εντελώς φυσιολογικά στα δικά μας τα αυτιά. Που μας κατάντησαν οι πολιτικάντηδες… Οι οποίοι μας θυμούνται, μόνον, κάτι τέτοιες περιόδους, όταν, δηλαδή, έχουν ανάγκη την ψήφο μας.
Τα ίδια για να μην πω χειρότερα, αφού λόγω της γνωστής κρίσης τα πράγματα έχουν αγριεύσει επικίνδυνα, θα δούμε και στις ερχόμενες εκλογές.
Τα ίδια πρόσωπα, τα ίδια λόγια, τα ίδια χαμόγελα, οι ίδιες υποσχέσεις.
Τους έχουμε μάθει καλά, όλα αυτά τα χρόνια. Θέλοντας και μη ανεχόμαστε την παρουσία τους. Πάντοτε, όμως, όταν πέφτει η “αυλαία” των εκάστοτε εκλογών, αισθανόμαστε ως απλοί “ψήφοι” που πήγαν σε λάθος κάλπη.
Για το κοστούμι και την γραβάτα γίνεται όλος ο σαματάς, που λέγεται προεκλογικός αγώνας. Δυστυχώς, η ανιδιοτέλεια σε τούτη την χώρα είναι μια λέξη χωρίς περιεχόμενο. Υπάρχει απλά για να εμπλουτίζει το λεξιλόγιο των σύγχρονων δημαγωγών. Κατά τα άλλα, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και τα μυαλά στα κάγκελα, όπως θα έλεγε το οργισμένο “νιάτο”, που πασχίζει απεγνωσμένα για μια θέση στον ήλιο. Οι θέσεις, όπως καταλαβαίνεται, είναι μετρημένες στα δάχτυλα και αν δεν έχεις βύσμα, απλά μένεις “εκτός”. Είναι τόσο απλό, όσο και τραγικό.
Ο εκλογικός αγών τώρα ξεκινάει…

Καλλικράτης και στην Παιδεία…

Καλλικράτης και στην Παιδεία…

Ενώ, δεκάδες εκπαιδευτικοί υποβάλλουν καθημερινά αιτήσεις σε όλη την χώρα για να βγουν σε σύνταξη

Δηλώσεις του Προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης, κυρίου Κώστα Πυλαρινού, αναφορικά με το θέμα





  Οι δεκάδες αιτήσεις εκπαιδευτικών για να βγουν στην σύνταξη, αποτελούν σημείο έντονου προβληματισμού για το Υπουργείο Παιδείας, που διαπιστώνει πως με αυτά τα δεδομένα θα δημιουργηθούν κενά, όσον αφορά το εκπαιδευτικό δυναμικό.

  Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για συνταξιοδότηση λήγουν στις είκοσι Αυγούστου. Μέχρι, τότε, μάλιστα, προβλέπεται ο αριθμός των αιτήσεων να αυξηθεί δραματικά. Αν εγκριθούν όλες οι αιτήσεις, γίνεται εμφανές, πως θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, που θα πρέπει να καλύψουν για άλλη μια φορά αναπληρωτές και ωρομίσθιοι καθηγητές.

  Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου, ο αριθμός των αιτήσεων θα υπερβεί τις 11.000, όταν πέρσι, μάλιστα, υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μόλις 4.000 άτομα.

  Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει εκφράσει δημόσια την πρόθεσή της να καταργήσει τον “θεσμό” των ωρομισθίων και αναπληρωτών καθηγητών, με αυτά τα αναπάντεχα δεδομένα σε εξέλιξη, ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν.

  Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης, κύριος Κώστας Πυλαρινός, αναφέρει, πως δέκα αιτήσεις εκπαιδευτικών του Νομού, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνταξιοδοτηθούν, έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, δύο εκ των οποίων, μάλιστα, έχουν υπογραφεί από τον ίδιο. Από κει και πέρα, όπως επισημαίνει, ο κύριος Κ. Πυλαρινός, απαιτείται μια διαδικασία για να οριστικοποιηθεί η συνταξιοδότηση κάποιου.

  Ήδη, το Υπουργείο Παιδείας έχει ενημερωθεί από τον κύριο Πυλαρινό, αναφορικά με τις αιτήσεις για συνταξιοδότηση των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών στο Νομό.

  Το θέμα που προκύπτει είναι κατά πόσο το υπάρχον μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό θα μπορέσει να αναπληρώσει τα κενά που θα δημιουργηθούν.

  Όπως αναφέρει παράλληλα ο κύριος Κ. Πυλαρινός  η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης αντιμετωπίζει σοβαρά κενά, όσον αφορά και το διοικητικό προσωπικό της.

  «Ζητούσα δώδεκα άτομα και έστειλαν μόλις πέντε στην Διεύθυνση» τονίζει χαρακτηριστικά ο κύριος Κ. Πυλαρινός.

  Κλείνοντας, ο τελευταίος αναφέρει πως υπάρχει πρόθεση του Υπουργείου να καταργηθούν τα γραφεία εκπαίδευσης της Διεύθυνσης, στα πλαίσια του Καλλικράτη.

  Σχετικά, τώρα, με το ίδιο θέμα, όπως υφίσταται στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ακολουθεί ενημέρωση σε επόμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας.

Σε λίγες ημέρες θα λειτούργει ο Ρομποτικός Κάδος

Απάντηση στις αντιδράσεις για
το σημείο επιλογής που τοποθετήθηκε
Κώστας Γιαγτζόγλου, Αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την καθαριότητα στον Δήμο Ξάνθης:
««ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, γι’ αυτό προσπαθούμε»


Σε μια βδομάδα, περίπου, θα λειτουργήσει ο πρώτος ρομποτικός κάδος στην πόλη της Ξάνθης, στην οδό Ηρώων. Το θέμα προκάλεσε ορισμένες αντιδράσεις, καθώς εκφράστηκε από κάποιους η άποψη, πως η θέση που θα τοποθετηθεί ο εν λόγω κάδος, δε θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των περισσότερων Ξανθιωτών.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, πάντως, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την καθαριότητα στον Δήμο, κύριος Κώστας Γιαγτζόγλου, επισημαίνει με λάβρα φωνή, πως στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης, ο ρομποτικός κάδος θα αντικαταστήσει τους συνολικά εννιά κάδους που υπήρχαν, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση κονδυλίων και εργατικών χεριών.
Να σημειωθεί δε, πως η λειτουργία του ρομποτικού κάδου θα βασίζεται αποκλειστικά στην τεχνολογία. Όπως αναφέρει ο κύριος Κ. Γιαγτζόγλου, η χωρητικότητά του ισοδυναμεί με πενήντα απλούς κάδους και θα εξυπηρετεί όλη την αγορά της πόλης. Τα σκουπίδια θα πρεσάρονται μέσα στον κάδο και θα μαζεύονται από κει μέσω μιας χοάνης, από τα απορριμματοφόρα του Δήμου.
«Αν υπήρχαν περισσότεροι τέτοιοι κάδοι δε θα είχαμε σκουπίδια μέσα στην πόλη» τονίζει χαρακτηριστικά ο κύριος Κ. Γιαγτζόγλου και προσθέτει πως «Αντί να πηγαίνουν τρία απορριμματοφόρα για να αδειάσουν πενήντα κάδους, θα πηγαίνει ένα απορριμματοφόρο, όταν γεμίζει ο ρομποτικός κάδος».
Αναφερόμενος στο θέμα της καθαριότητας στην πόλη, ο κύριος Κ. Γιαγτζόγλου, επισημαίνει πως η κατάσταση είναι άριστη και ο ίδιος είναι ικανοποιημένος. Συμπληρώνει δε, πως υπάρχουν απαράδεκτες συμπεριφορές συμπολιτών μας, όταν πετάνε σκουπίδια έξω από τους άδειους κάδους, γιατί σιχαίνονται να ανοίξουν το καπάκι.
«Είναι άριστη η κατάσταση σε σχέση με άλλες ελληνικές πόλεις, όπως δηλώνουν και οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης. Με το προσωπικό που διαθέτουμε, γιατί είναι γνωστό ότι έχουμε σημαντικές ελλείψεις, τα πράγματα στον χώρο της καθαριότητας βαίνουν καλώς. Τα παιδιά δουλεύουν με αυτοθυσία, με όλες τις καιρικές συνθήκες. Θα πρέπει, βέβαια, να επισημάνω για άλλη μια φορά, πως θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι να φροντίζουμε για την δημόσια εικόνα της πόλης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος.
Ερωτηθείς, σχετικά με τις αιχμές που δέχτηκε από την αντιπολίτευση για την αγορά πεντακοσίων κλάδων, την στιγμή, μάλιστα, που τα οικονομικά του Δήμου είναι ασφυκτικά περιορισμένα, ο κύριος Κ, Γιαγτζόγλου, επισημαίνει με έμφαση πως «Οι πεντακόσιοι αυτοί κάδοι είναι αγορασμένοι από πέρσι. Φέτος δεν αγοράσαμε κανέναν κάδο. Αγοράσαμε πέρσι, για να αντικαταστήσουμε τους πεντακόσιους κατεστραμμένους που υπήρχαν. Πριν δύο χρόνια είχαμε αγοράσει άλλους πεντακόσιους».
Κλείνοντας, ο κύριος Κ. Γιαγτζόγλου τονίζει πως «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, γι’ αυτό προσπαθούμε».

Περισσότερες οι διανυκτερεύσεις Βουλγάρων αυτόν το μήνα

Περισσότερες οι διανυκτερεύσεις Βουλγάρων αυτόν το μήνα στον Νομό, σε σχέση με τον προηγούμενο, θα μπορούσαν, όμως, να ήταν πολύ περισσότερες

Απόστολος Αγκόρτσας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης:

«Φταίμε όλοι εμείς οι αιρετοί, οι οποίοι δεν φροντίσαμε να μεθοδεύσουμε τις καταστάσεις, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την τουριστική σεζόν»

  

  Πάνω από τέσσερις χιλιάδες πολίτες Βουλγαρίας πέρασαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προωθούμενοι στην χώρα μας, το περασμένο Παρασκευοσαββατοκύριακο,  μέσω της τουριστικής διόδου Θέρμες-Ζλάτογκραντ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης.

  Το θέμα από την μία είναι θετικό, γιατί, αν μη τι άλλο, ένα τόσο μεγάλο κύμα Βουλγάρων, θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τον τοπικό τουρισμό του Νομού, κάτι, εξάλλου, που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το διάνοιγμα των συνόρων. Από την άλλη, όμως, σύμφωνα και με δηλώσεις των επαγγελματιών της τοπικής κοινωνίας, η τουριστική κίνηση στον Νομό από την γείτονα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και επομένως δεν είναι ικανή να αναθερμάνει την εγχώρια οικονομία.

  Έχει παρατηρηθεί και το εξής φαινόμενο, Βούλγαροι τουρίστες να προωθούνται μέσω της τουριστικής διόδου σε όμορους Νομούς, αποφεύγοντας τον δικό μας. Οι περισσότεροι, μάλιστα, επιλέγουν, ως προορισμούς τους τις παραλίες της Ροδόπης και της Καβάλας, καθώς επίσης και το νησί της Θάσου, παραγκωνίζοντας τις δικές μας.

  Όλοι παραδέχονται πως η εξήγηση βρίσκεται στην έλλειψη υποδομών όσον αφορά την δικιά μας παραθαλάσσια ζώνη. Το γεγονός, εξάλλου, ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν έχουμε πάρει ούτε μια γαλάζια σημαία σαν Νομός, δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση.

  Οι τουρίστες, ορμώμενοι εκ Βουλγαρίας, και δεν εννοώ φυσικά τα κακοποιά  στοιχεία που έρχονται στον Νομό για να επωφεληθούν εις βάρος της κοινωνίας μας, προτιμάνε τις παραλίες όμορων Νομών και όχι τις δικές μας.

  Αναφορικά με το θέμα μιλάει στην ΦτΞ ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, κύριος Απόστολος Αγκόρτσας.

  Απαντώντας σε ερώτηση, πόσοι από τους τέσσερις χιλιάδες τριακόσιους περίπου Βούλγαρους, που πέρασαν τα σύνορά μας για το προηγούμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο, έμειναν στον Νομό Ξάνθης, ο κύριος Α. Αγκόρτσας επισημαίνει τα ακόλουθα:

  «Επίσημα στοιχεία θα υπάρχουν, περίπου, σε δύο μήνες, από την ημέρα που τα ξενοδοχεία τα δίνουν στην αστυνομία. Δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε ακόμα, καθώς όλα τα ξενοδοχεία ενημερώνουν με σχετικό έγγραφο την αστυνομία, σχετικά με  τις διανυκτερεύσεις  του προηγούμενου μήνα, κάθε πέντε του μηνός. Επομένως, δεν μπορούμε να έχουμε στοιχεία για τον Ιούλιο, μέσα στον Ιούλιο. Θα έχουμε τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, γιατί ο Αύγουστος είναι ένας νεκρός μήνας. Από κει και πέρα δεν υπάρχει κάποιο πιστοποιητικό, που να σου λέει, ότι περάσανε τα σύνορα τέσσερις χιλιάδες αυτοκίνητα και μείνανε τέσσερις χιλιάδες άτομα. Κάποιος μπορεί να το μάθει, παίρνοντας τηλέφωνο  στα ξενοδοχεία, αναφορικά, δηλαδή, με το πόσοι από αυτούς που έμειναν ήταν βουλγαρικής υπηκοότητας, γιατί  βλέπουμε τα διαβατήρια ή μέσω του Συνδέσμου Ξενοδόχων. Μπορώ να πω υπεύθυνα εκ μέρους του Συνδέσμου, ότι είναι ελάχιστες οι βουλγάρικες διανυκτερεύσεις. Σαφώς, όμως, είναι περισσότερες από ότι ήταν τον προηγούμενο μήνα. Αν τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή, είχαμε δέκα διανυκτερεύσεις Βουλγάρων στα είκοσι ξενοδοχεία της Ξάνθης, αυτό το μήνα θα έχουμε εκατό, μπορεί και εκατόν πενήντα. Αυτή είναι η διαφορά. Το δεκαπλάσιο σε σύγκριση με το δέκα. Πάλι, όμως, είναι κάτι. Θα μπορούσαν, όμως, να είναι χίλιες την εβδομάδα».

  Κληθείς να σχολιάσει, γιατί οι Βούλγαροι τουρίστες δεν προτιμάνε τις παραλίες του Νομού και στρέφονται αλλού,  ο κύριος Α. Αγκόρτσας, επισημαίνει με έμφαση τα κάτωθι:

  «Γιατί, όταν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να πάνε σε κάποια παραλία, μπαίνουν στο διαδίκτυο, όπου μπορούν να δουν φωτογραφίες της παραλίας, αλλά και τις προδιαγραφές της. Το να πάρεις μια γαλάζια σημαία είναι κάτι πάρα πολύ εύκολο, που πιστοποιεί πόσο καλή είναι μια παραλία. Εμείς δεν έχουμε πάρει καμία γαλάζια σημαία. Είχαμε, μάλλον, και την χάσαμε. Αυτό δεν είναι γιατί οι παραλίες μας δεν είναι καλές, αλλά γιατί δεν οργανωθήκαμε, δεν κάναμε τα απαραίτητα έγγραφα, δεν δημιουργήσαμε τις κατάλληλες υποδομές από τουαλέτες, κάδους σκουπιδιών κ.ο.κ..

  Αυτές οι ευθύνες βαραίνουν φυσικά τους αιρετούς, μεταξύ αυτών και μένα, γιατί όχι. Γιατί και εγώ δεν πίεσα σε ικανοποιητικό βαθμό, μέσω του συνδέσμου ξενοδόχων, τους Δημάρχους των παραθαλάσσιων περιοχών ή την Νομαρχία ή τους άλλους φορείς, όλους τους αιρετούς. Οι δημόσιοι λειτουργοί θα σου πουν απλούστατα, ότι, -εμείς δεν έχουμε πάρει εντολές ή δεν έχουμε τα απαραίτητα κονδύλια.

  Φταίμε όλοι εμείς οι αιρετοί, οι οποίοι δεν φροντίσαμε να μεθοδεύσουμε τις καταστάσεις, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την τουριστική σεζόν».