Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 9.12.2010


Στενάζει οικονομικά ο Δήμος Ξάνθης

Νέα οικονομικά βάρη για τους Δήμους της χώρας

Στενάζει οικονομικά
ο Δήμος Ξάνθης



Μέχρι και με τα πρόστιμα της Ε.Ε. για τα απόβλητα θα αναγκαστούν να επιβαρυνθούν οι Δήμοι

-Παρελθόν το πρόγραμμα «Θησέας»
-Κανένα σίγουρο ποσόν από το ΕΣΠΑ
-Η ίδια απογοήτευση και για το ΠΕΠ
Μ. Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης: «Πολύ δύσκολα τα πράγματα»

Απογοητευτικά ήταν τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κυρία Θεοδώρα Κόκλα, στους νεοεκλεγέντες Δημάρχους των πέντε Νομών της Περιφέρειας, όσον αφορά τα διάφορα προγράμματα στα οποία συμμετέχουν οι Δήμοι της χώρας, κατά την διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχαν πριν δύο ημέρες στην πόλη της Κομοτηνής.
Οι οικονομικές δυσκολίες των νέων Δήμων αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτό που φαντάζονταν κάποιοι αρχικά. Οι περικοπές στην χρηματοδότηση των Δήμων πολύ σημαντικές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα από αυτά που είχαν στο πρόγραμμά τους.
Όπως αναφέρει μάλιστα ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, τα οικονομικά των Δήμων είναι σε πραγματικά άσχημη κατάσταση, στα πλαίσια της δημοσιονομικής ύφεσης του κράτους.
Το πρόγραμμα «Θησέας» έχει κλείσει από τον περασμένο Ιούνιο, με αποτέλεσμα πολλά έργα να μείνουν στον «αέρα». Όπως διευκρινίζει, ωστόσο, ο κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, όσα από αυτά τα έργα έχουν ολοκληρωθεί, θα πληρωθούν κανονικά, αλλά με κάποια καθυστέρηση.
Όσον αφορά δε, το ΕΣΠΑ δεν έχει διευκρινιστεί, ακόμη, πόσα από τα κονδύλια του προγράμματος θα διατεθούν για τις ανάγκες των Δήμων. Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Ξάνθης, δεν δόθηκε σαφής απάντηση για το θέμα ούτε και από την Περιφερειάρχη, κυρία Θεοδώρα Κόκλα. Ενώ, θα πρέπει να τονιστεί, ότι από τους ίδιους πόρους θα γίνουν εθνικής εμβέλειας έργα στην Περιφέρεια, γεγονός που δεν βρίσκει σύμφωνο τον κύριο Μ. Στυλιανίδη, που τονίζει πως «αυτού του είδους τα έργα, που οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τα τομεακά των Υπουργείων».
Ενώ, απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία του ΠΕΠ για την δική μας Περιφέρεια, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο κύριος Μ. Στυλιανίδης.
Να σημειωθεί δε, ότι σύμφωνα με αυτά που επισημάνθηκαν από την κυρία Θεοδώρα Κόκλα κατά την διάρκεια συνάντησης και συζήτησης με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους της Περιφέρειας, οι Δήμοι είναι αυτοί που θα επωμιστούν τα πρόστιμα που ετοιμάζει οι Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την διαχείριση στέρεων απόβλητων. Ο κος Μ. Στυλιανίδης εκφράζει την αντίθεσή του σε μια τέτοια προοπτική, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά τα πρόστιμα θα πρέπει να επιβαρύνουν το κράτος και όχι τους Δήμους, που έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζουν πολλαπλά οικονομικά προβλήματα».

Επιτακτική παραμένει η ανάγκη για προσλήψεις

Οι ελλείψεις προσωπικού το μεγάλο αγκάθι
των Βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου μας

Επιτακτική παραμένει η ανάγκη για προσλήψεις

Γιάννης Χρηστίδης, Πρόεδρος των Βρεφονηπιακών σταθμών Ξάνθης:
«Ζητάμε από το 2008 μόνιμες προσλήψεις, αλλά δεν μας τις εγκρίνουν. Το πρόβλημα αποτελεί μόνιμο αγκάθι για την ομαλή λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών»

Επιτακτική παραμένει η ανάγκη για πρόσληψη βρεφονηπιοκόμων στους Παιδικούς σταθμούς της Ξάνθης, προκειμένου να συνεχίσουν την ομαλή λειτουργία τους και να μην αναγκαστούν να κλείσουν κάποια από τα τμήματά τους.
Η απόφαση της κυβέρνησης να μην πραγματοποιούνται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχει παραλύσει πολλές κοινωνικές υπηρεσίες όλων των Δήμων της χώρας.
Λόγω έλλειψης προσωπικού, το Διοικητικό Συμβούλιο των Παιδικών σταθμών Ξάνθης ζήτησε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να γίνει πρόσληψη πέντε βρεφονηπιοκόμων, απόφοιτων ΤΕΙ, προκειμένου να καλυφθούν κενά σε προσωπικό, που θα δημιουργηθούν μετά την συνταξιοδότηση πέντε υπαλλήλων που είναι προ των πυλών. Το αίτημα για την συγκεκριμένη πρόσληψη αναμένει την έγκρισή του από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αφορά δίμηνες συμβάσεις μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ.
«Ζητάμε από το 2008 μόνιμες προσλήψεις, αλλά δεν μας τις εγκρίνουν. Το πρόβλημα αποτελεί μόνιμο αγκάθι για την ομαλή λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Γιάννης Χρηστίδης, Πρόεδρος των Βρεφονηπιακών σταθμών Ξάνθης, μέσα από σχετικές δηλώσεις του.
Όπως διευκρινίζει, παράλληλα, ο τελευταίος, σκοπός προς το παρόν είναι να εγκριθούν οι δίμηνες συμβάσεις για τους βρεφονηπιακούς, ώστε να γίνουν στη συνέχεια οκτάμηνες και εντεκάμηνες, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της πόλης.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην συνέχεια ο κύριος Γ. Χρηστίδης, ζητούμενο παραμένουν οι μόνιμες προσλήψεις, από την στιγμή, όμως, που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, λόγω σχετικής απόφασης του κράτους, τονίζει, ότι πρέπει να γίνουν κάποιες συμβάσεις εργασίας, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν όλα τα τμήματα των βρεφονηπιακών. Επισημαίνει δε, πως σε περίπτωση μη έγκρισης των συγκεκριμένων συμβάσεων, οι συγχωνεύσεις τμημάτων στους βρεφονηπιακούς θα αποτελέσουν αναγκαίο κακό.

Στην χώρα του ΔΝΤ τα πάντα μοιάζουν απελπιστικά μελαγχολικά


Στην χώρα του ΔΝΤ τα πάντα μοιάζουν
απελπιστικά μελαγχολικά


Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Στην Ελλάδα ή καλύτερα στην χώρα του ΔΝΤ οι πολίτες έχουν μάθει καλά τι θα πει να αναλαμβάνεις το κόστος της πολιτικής αυθαιρεσίας, μιλώντας πάντοτε διαχρονικά και σε βάθος χρόνου. Οι πολιτικές πρακτικές των τελευταίων τριάντα χρόνων, αν μη τι άλλο, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως αποτυχημένες. Τρανταχτό παράδειγμα η οικονομική εξαθλίωση της χώρας, που σίγουρα δεν είναι αποτέλεσμα μιας μόνον κυβερνητικής πολιτικής.
Και όταν αναλογιζόμενος την σημερινή κατάσταση της εθνικής οικονομίας, διερωτάσαι φωναχτά «πως φτάσαμε σε αυτό εδώ το σημείο;» οι απαντήσεις κατακλύζουν το μυαλό σου σωρηδόν. Ξέρεις τι και ποιοι έφταιξαν, αλλά δεν ωφελεί να τους κατονομάσεις. Τα «παραθυράκια» που σκοπίμως έχουν δημιουργηθεί στους διάφορους ποινικούς Νόμους εξυπηρετούν συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία είναι ή ήταν σε υψηλά ιστάμενες θέσεις. Ξέρεις, λοιπόν, ότι δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα. Ο καταγγελτικός λόγος σου δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, γι’ αυτό πολύ απλά δεν ασχολείσαι, παρά μόνον με τα δικά σου προβλήματα, που στην παρούσα φάση είναι πολλά και διάφορα.
Φτάσαμε λοιπόν και επίσημα να ακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές από εξωτερικούς παράγοντες, που ως «εισβολείς» σε ξένα εδάφη βρήκαν την ευκαιρία να βάλουν στο «μάτι» ότι πιο σημαντικό είχε από ανέκαθεν η χώρα μας.
Ενώ, «τρίτοι» αλωνίζουν στην χώρα, πάντοτε με την μεταφορική έννοια της λέξης, εμείς περιμένουμε τι άλλο θα μας ετοιμάσουν. Το «μαχαίρι» σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις είναι αυτό που αναμένεται να κόψει το νήμα της ζωής μας.
Η ασφυκτική πολιτική του κράτους μας πνίγει σε καθημερινή βάση. Μια αργή αλλά επώδυνη διαδικασία που έχει στόχο να μας αποτελειώσει. Περιμένουμε, μόνον, ποιος θα λυγίσει και θα πέσει πρώτος. Ο αγώνας για την επιβίωση είναι σκληρός και ανελέητος, σαν να ήταν παιχνίδι κάποιας αρρωστημένης φαντασίας που απολαμβάνει να βλέπει ανθρώπους να βασανίζονται από τις νέες παγίδες που τους στήνουν, κάθε φορά που πάνε να αποφύγουν τις παλιές. Δεν εξηγούνται διαφορετικά τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης που λαμβάνονται μόνον εις βάρος μας, δηλαδή μόνον εις βάρος του απλού, φτωχού και ταλαιπωρημένου πολίτη αυτής της χώρας. Ως εύκολα θύματα και ταυτόχρονα ως σύγχρονοι «χαμάληδες», είμαστε αυτοί που σηκώνουν το βάρος της κρίσης. Μια κρίση που δημιουργήθηκε ειδικά για μας, στην προσπάθεια κάποιων να δικαιολογήσουν την «φυγάδευση» χρημάτων του κράτους για άλλες Πολιτείες…