Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Πρωτοσέλιδο Της ΦτΞ 17.3.2011


Να απολογηθούν όσοι διασπείρουν αυτά τα ψεύδη

Διαψεύδει κατηγορηματικά το ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, την μετατροπή
του Στρατοπέδου Στεφανίδη σε κέντρο φύλαξης λαθρομεταναστών

Αχιλλέας Τσαρτσάρας:
Να απολογηθούν όσοι
διασπείρουν αυτά τα ψεύδη


- «Δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη η μετατροπή του στρατοπέδου «Στεφανίδη» σε κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών. Αυτοί που διασπείρουν τέτοια πράγματα, καλά θα κάνουν να απολογηθούν οι ίδιοι, για την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει»

Το κτήριο που επισκευάζεται στο στρατόπεδο είναι για τους Υπαξιωματικούς και όχι για τους λαθρομετανάστες

Η φημολογία περί μετατροπής του στρατοπέδου «Στεφανίδη» στην Ξάνθη σε χώρο κράτησης λαθρομεταναστών έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Μάλιστα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κύριος Αλέκος Κοντός, υπέβαλε σχετική ερώτηση στην βουλή, προκειμένου να διευκρινιστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.
Σύμφωνα, πάντως, με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, κύριος Αχιλλέας Τσαρτσάρας, δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς δεν εμπίπτει στις προθέσεις της κυβέρνησης η μετατροπή του στρατοπέδου σε χώρο για τη κράτηση των μεταναστών.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο κύριος Α. Τσαρτσάρας, η φημολογία περί του θέματος οφείλεται στις εργασίες που ξεκίνησαν σε κτήριο του στρατοπέδου για την διαμονή υπαξιωματικών. Τότε, είναι που κάποιοι άρχισαν να γράφουν σε διάφορα blogs, ότι το στρατόπεδο «Στεφανίδη» ετοιμάζεται νε μετατραπεί σε χώρο υποδοχής μεταναστών.
Ο κύριος Α. Τσαρτσάρας αποδίδει σε παρερμηνεία την φημολογία για την δημιουργία κέντρου κράτησης των λαθρομεταναστών. «Δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη η μετατροπή του στρατοπέδου «Στεφανίδη» σε κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών. Αυτοί που διασπείρουν τέτοια πράγματα, καλά θα κάνουν να απολογηθούν οι ίδιοι, για την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει» καταλήγει χαρακτηριστικά ο κύριος Α. Τσαρτσάρας.

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Εξωστρέφεια επιχειρήσεων και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε:

Ακόμα μια λέξη ήρθε να προσθέσει στο Ελληνικό Λεξικό η κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας μας και σίγουρα θα υιοθετηθεί από το 80% του πληθυσμού της Ελλάδας. Η λέξη εξωστρέφεια, αποτελεί πλέον έναν σταθμό στην ιστορία της χώρας μας, αφού χρησιμοποιείται έντονα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. «Θα πηδήξω μπαμπά, να σε δω γιε μου», έλεγε ο αείμνηστος πατέρας μου και καθημερινά επιβεβαιώνεται, αφού για να στραφεί κάποια επιχείρηση προς τα έξω (να γίνει εξωστρεφής), θα πρέπει να μπορεί να συμμετέχει σε έναν υγιή ανταγωνισμό, ο οποίος βέβαια δεν υπάρχει στις ημέρες μας, παρά μόνο σε λεξιλόγια και χαρτιά. Για να γίνει ανταγωνίσιμη ή μάλλον για να μπορεί μια επιχείρηση να είναι ανταγωνιστική, θα πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις. Χαμηλό κόστος παραγωγής ή πιο σωστά, χαμηλότερο κόστος παραγωγής από τους ανταγωνιστές σου. Πράγμα το οποίο σημαίνει πως, θα πρέπει να βρίσκεις τα πάντα (από εργατικό δυναμικό, πρώτες ύλες και λειτουργία επιχείρησης) πιο φθηνά σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους του σιναφιού σου. Εφόσον ισχύσουν αυτές οι προϋποθέσεις και ισχύσουν όχι μόνο εγχώρια, αλλά σε συνάρτηση και με τις επιχειρήσεις του εξωτερικού, τότε είσαι ανταγωνιστικός και μπορείς να μυηθείς στον τομέα της εξωστρέφειας. Στην Ελλάδα όμως, δυστυχώς, δεν λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός, επειδή οι εκάστοτε Κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα την σημερινή, στήριζαν και στηρίζουν τα μονοπώλια, σφυρίζοντας αδιάφορα στους κανόνες της αγοράς.

Συνεδρίαση Συμβουλίου στην ΣΕΚΑΠ, με απόφαση για Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 14-4-2011, με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 25 εκατ. ευρώ, την αναδιάρθρωση της εταιρίας, καθώς και την αλλαγή καταστατικού:


Συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ προχθές και όπως οι πληροφορίες μας αναφέρουν, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 14-4-2011, με θέματα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας μέχρι το ποσό των 25 εκατ. ευρώ, την αλλαγή καταστατικού και την λήψη απόφασης για εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρίας. Βέβαια σε όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει τίποτε το αρνητικό, αλλά εμένα ο πονηρά σκεπτόμενος νους μου, με αναγκάζει να σκεφθώ μήπως επιβεβαιωθούν τα όσα εδώ και αρκετό καιρό πριν είχα αναφέρει και μας προκύψει κανένας νέος μεγαλομέτοχος της εταιρίας, ο οποίος θα βάλει το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, εφόσον αποφασιστεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ. Θα δούμε βέβαια το πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα και θα σας κρατάμε ενήμερους, αφού θεωρούμε πως η συνέχιση της λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ, αποτελεί και την συνέχιση λειτουργίας του οικονομικού πνεύμονα της περιοχής μας.

Κατευθυνόμενες και ανακριβείς οι πληροφορίες, περί πολιτικής εγκατάστασης του Γ. Παυλίδη στην Αλεξανδρούπολη:

Άρες μάρες κουκουνάρες... Μόνο αυτές τις λέξεις μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, για να απαντήσει στις ψευδείς και κακόβουλες φήμες, περί εγκατάστασης (πολιτικά πάντα μιλάμε) του Γ. Παυλίδη στην Αλεξανδρούπολη. Ο πρώην Νομάρχης Ξάνθης και πιθανώς υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ στον Νομό μας, εργάζεται στην Ξάνθη, στο δικηγορικό του γραφείο και εκεί μπορεί να τον βρει όποιος θέλει, είτε για πολιτικούς λόγους είτε για επαγγελματικούς ή ακόμα και για φιλική κουβέντα. Τα όσα κατευθυνόμενα, κατασκευασμένα και κακόβουλα κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα, προέρχονται από κύκλους πολιτικών ή πιθανών πολιτικών του αντιπάλων, προκειμένου να μην μπαίνει στον κόπο κάποιος που θέλει να τον συναντήσει.

Το κράτος οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες, και δυστυχώς αυτό δεν γίνεται με ευχολόγια, περικοπές και απαξίωση της ομάδας ΔΙΑΣ:


Η ομάδα ΔΙΑΣ, κατά κοινή ομολογία, είναι αυτή που με νύχια και με δόντια προσπαθεί να επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη, άσχετα αν αντιμετωπίζει καθημερινά ένα βουνό από προβλήματα, τα οποία φυσικά ως αφετηρία έχουν την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας και τους Κυβερνώντες.
Σε μια χώρα που δυστυχώς τα πάντα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, γιατί όσοι Κυβερνούν εδώ και χρόνια, δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν επιτυχώς τα προβλήματα των σπιτιών τους (θα λύνανε τα προβλήματα όλων των Ελλήνων;), υπάρχει μια ηλιαχτίδα ελπίδας στον τομέα της ασφάλειας και δυστυχώς αυτήν αντί να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού και να την στηρίξουμε με νύχια και με δόντια, προσπαθούμε να την αποδεκατίσουμε και να την θέσουμε σε αχρηστία.
Όχι κύριοι των Κυβερνήσεων της χώρας, σε θέματα άμυνας και αστυνόμευσης περικοπές δεν γίνονται και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσετε. Αντί λοιπόν να αγοράζετε άχρηστα άρματα μάχης, υποβρύχια που γέρνουν και μέσα τους μόνο ακροβάτες μπορούν να ισορροπήσουν, αυτοκίνητα και μηχανές που δεν προσφέρουν καμία εξυπηρέτηση στα σώματα ασφαλείας, καλό θα ήταν να συγκεντρώσετε αυτά τα χρήματα και να τα δαπανήσετε όχι όπως σας αρέσει, αλλά προς αξιόλογο εξοπλισμό των σωμάτων ασφαλείας της χώρας μας, βοηθώντας έτσι έμπρακτα στην επαναφορά του αισθήματος της ασφάλειας στον πολίτη. Όταν ο Αστυνομικός θα έχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό, θα μπορεί να κάνει καλύτερα την δουλειά του, και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την προσωπική του ασφάλεια, θα προστατεύσει και εμάς. Η ομάδα ΔΙΑΣ είναι ένα κόσμημα στο θησαυροφυλάκιο της Αστυνομίας, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να έχει καλύτερη αντιμετώπιση από το κράτος.

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών για τον Καλλικράτη στην παιδεία

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για τον νέο σχολικό χάρτη

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών
για τον Καλλικράτη στην παιδεία


Δημήτρης Ντούμος, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης:
«Οι μετακινήσεις των νηπίων είναι πολύ δύσκολες. Πώς θα γίνονται; Ποιος θα εγγυηθεί για την ασφάλεια των παιδιών; Και μετά θέλουν να μας πείσουν, ότι αυτό που γίνεται είναι παιδαγωγικό»
Δίωρη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών την Παρασκευή, ως ένδειξη διαμαρτυρίας

Δυσαρεστημένος με την μεγάλη κλίμακα συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων, στα πλαίσια του νέου σχολικού χάρτη, που εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας, δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, κύριος Δημήτρης Ντούμος.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο τελευταίος, οι αρνητικές επιπτώσεις από τις αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης θα πλήξουν μαθητές και εκπαιδευτικούς.
«Δεν περιμέναμε τόσες πολλές συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Δημ. Ντούμος. Σύμφωνα με αυτά που συμπληρώνει ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, οι ανωτέρω συγχωνεύσεις σε συνδυασμό με την κατάργηση της μετεκπαίδευσης, την μη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών και την μη διεξαγωγή εξετάσεων στο εξωτερικό, συμβάλουν καθοριστικά στην υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, καθώς του χρόνου δε θα υπάρχουν διορισμοί, ενώ πολλοί εκπαιδευτικοί δε θα μπορούν να αποσπαστούν.
Όσον αφορά, τώρα, το Νομό Ξάνθης, ο κύριος Δημ. Ντούμος επισημαίνει, ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για τα νηπιαγωγεία, καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την ασφάλεια των παιδιών που θα αναγκάζονται να μετακινούνται.
«Οι μετακινήσεις των νηπίων είναι πολύ δύσκολες. Πώς θα γίνονται; Ποιος θα εγγυηθεί για την ασφάλεια των παιδιών; Και μετά θέλουν να μας πείσουν, ότι αυτό που γίνεται είναι παιδαγωγικό» υπογραμμίζει με έμφαση ο κύριος Δημ. Ντούμος.
Σχετικά, τώρα, με τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών στις εν λόγω αλλαγές, ο τελευταίος επισημαίνει πως, η απόφαση της Ομοσπονδίας για δίωρη στάση εργασίας την προσεχή Παρασκευή είναι εντελώς άκυρη, αφού, όπως τονίζει «δεν είναι δυνατόν να αντιδράμε, μόνον, με δίωρη στάση εργασίας σε τόσο μεγάλα θέματα».
Παράλληλα, ο κύριος Δημ. Ντούμος κατηγορεί το Υπουργείο Παιδείας για αλαζονική συμπεριφορά, αφού, όπως επισημαίνει «δεν ζήτησε καν την γνώμη μας για τις αλλαγές που σκόπευε να εφαρμόσει» και συμπληρώνει με έμφαση «μας καταργούν όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα».
Κλείνοντας, ο κύριος Δημ. Ντούμος αναφέρει, ότι θα γίνει μια συνεδρίαση των εκπαιδευτικών σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να αποφασίσουν για την στάση που θα κρατήσουν με τα νέα δεδομένα σε εξέλιξη.

Από την Πέμπτη 17 μέχρι την Τρίτη 22 Μαρτίου θα απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό νομοσχέδιο

Από την Πέμπτη 17 μέχρι την Τρίτη 22 Μαρτίου θα απέχουν
από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι, ως ένδειξη διαμαρτυρίας
για το φορολογικό νομοσχέδιο

Στην Αθήνα βρέθηκε χθες για την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, κυρία Κική Κιούση

Συνήλθε χθες η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων στην πόλη των Αθηνών, προκειμένου να αποφασιστεί η στάση που θα κρατήσουν οι δικηγόροι, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με τους δικηγόρους, απαξιώνει την λειτουργία των δικηγορικών συλλόγων.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, κυρία Κική Κιούση, η οποία βρέθηκε χθες στην Αθήνα, η απόφαση της Ολομέλειας κάνει λόγο για αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους από την Πέμπτη 17 Μαρτίου μέχρι την Τρίτη 22 Μαρτίου 2011.

Ποιοι παίρνουν πριµ ενοικίου

Ποιοι παίρνουν πριµ ενοικίου

Οι προϋποθέσεις για την επιδότηση που χορηγεί ο ΟΕΚ

Ολες τις προϋποθέσεις για το νέο πρόγραµµα επιδότησης ενοικίου του Οργανισµού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) αναφέρει υπουργική απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου. Το πρόγραµµα επιδότησης ενοικίου 2011 έχει έτος αναφοράς το 2009 µε διάστηµα υποβολής αιτήσεων από την 28η Μαρτίου 2011 έως την 1η Ιουλίου 2011 στα ΚΕΠ (σ.σ. εξετάζεται αιτήσεις να γίνονται δεκτές και στα γραφεία του ΟΕΚ). Οι δικαιούχοι υπολογίζονται περίπου στους 120.000. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Το γενικό εισοδηµατικό κριτήριο για την ένταξη στο πρόγραµµα, θα είναι µέχρι €12.000, µε αυξηµένο ποσοστό επιδότησης για εισοδήµατα µέχρι €6.000 και από €6.001 έως €9.000. Π.χ. για δικαιούχο παντρεµένο χωρίς παιδιά µε εισόδηµα
α) - έως €6.000 το επίδοµα ανέρχεται στα €125,00 ανά µήνα, β) από €6.001 έως €9.000, στα €105,00 ανά µήνα και γ) από €9.001-€12.000, στα €85,00 τον µήνα. Τα όρια εισοδήµατος προσαυξάνονται κατά €2.000 και το ποσό της επιδότησης κατά €25,00 ανά προστατευόµενο µέλος. Έτσι οι δικαιούχοι εργατοϋπάλληλοι πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει:
1. Μεµονωµένα άτοµα: α) Τουλάχιστον δύο χιλιάδες οκτακόσιες (2.800) ηµέρες εργασίας, εάν ο δικαιούχος είναι µεµονωµένο άτοµο, β) τουλάχιστον δύο χιλιάδες διακόσιες (2.200) ηµέρες εργασίας, εάν ο δικαιούχος είναι µακροχρόνια άνεργος, γ) τουλάχιστον χίλιες επτακόσιες (1.700) ηµέρες εργασίας, εάν ο δικαιούχος έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, δ) τουλάχιστον χίλιες τριακόσιες (1.300) ηµέρες εργασίας, εάν ο δικαιούχος είναι τυφλός, και ε) οι εποχιακώς εργαζόµενοι, οι οποίοι δικαιούνται το εποχιακό επίδοµα από τον ΟΑΕ∆. 2. ∆ικαιούχοι έγγαµοι ή /και µε προστατευόµενα µέλη: α) Τουλάχιστον δύο χιλιάδες πεντακόσιες (2.500) ηµέρες εργασίας, εάν είναι έγγαµος, χωρίς παιδιά. β) Τουλάχιστον δύο χιλιάδες διακόσιες (2.200) ηµέρες εργασίας, εάν προστατεύει ένα (1) παιδί. γ) Τουλάχιστον χίλιες εννιακόσιες (1.900) ηµέρες εργασίας, εάν προστατεύει δύο (2) παιδιά. δ) Τουλάχιστον χίλιες εξακόσιες (1.600) ηµέρες εργασίας, εάν προστατεύει τρία (3) παιδιά. ε) Τουλάχιστον χίλιες τριακόσιες (1.300) ηµέρες εργασίας, εάν προστατεύει τέσσερα (4) παιδιά. στ) Τουλάχιστον χίλιες (1.000) ηµέρες εργασίας, εάν προστατεύει πέντε (5) παιδιά. ζ) Τουλάχιστον εννιακόσιες (900) ηµέρες εργασίας, εάν προστατεύει έξι (6) παιδιά και άνω. η) Τουλάχιστον χίλιες εννιακόσιες (1.900) ηµέρες εργασίας, εάν τέλεσαν τον γάµο τους µέσα στα δύο (2) τελευταία έτη, µέχρι την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης.
Οι δικαιούχοι του νέου προγράµµατος υπολογίζονται σε περίπου 120.000
Το γενικό εισοδηµατικό όριο για ένταξη στο πρόγραµµα θα είναι τα
- 12.000 µε αυξηµένο ποσοστό επιδότησης για εισοδήµατα µέχρι
- 6.000 και από
- 6.001 έως 9.000
Τι ισχύει για µακροχρόνια ανέργους και παραµεθόριο ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ πρέπει να έχουν πραγµατοποιήσει δύο χιλιάδες (2.000) τουλάχιστον ηµέρες εργασίας εάν είναι έγγαµοι, χίλιες οκτακόσιες (1.800) τουλάχιστον ηµέρες εργασίας εάν προστατεύουν ένα (1) παιδί, χίλιες εξακόσιες (1.600) τουλάχιστον ηµέρες εργασίας εάν προστατεύουν δύο (2) παιδιά, χίλιες τετρακόσιες (1.400) τουλάχιστον ηµέρες εργασίας εάν προστατεύουν τρία (3) παιδιά, χίλιες εκατό (1.100) τουλάχιστον ηµέρες εργασίας εάν προστατεύουν τέσσερα (4) παιδιά, οκτακόσιες (800) τουλάχιστον ηµέρες εργασίας εάν προστατεύουν πέντε (5) παιδιά και άνω. ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ των κατωτέρω ειδικών κατηγοριών πρέπει να έχουν πραγµατοποιήσει µέσα στα όρια της Επικράτειας τις παρακάτω ηµέρες εργασίας, ήτοι: οι εργατοϋπάλληλοι που κατοικούν στους νοµούς Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, Φλώρινας, Καστοριάς, Πέλλας, Σερρών και στα νησιά Ρόδο, Κω, Νίσυρο, Σύµη, Κάρπαθο, Ικαρία, Πάτµο, Λέρο, Κάλυµνο, Σάµο, Καστελλόριζο, Χίο, Λέσβο, Λήµνο, Σαµοθράκη, Τήλο, Κάσο, Χάλκη και στα πέριξ ευρισκόµενα νησιά, που υπάγονται διοικητικά στα µεγαλύτερα από αυτά, καθώς και οι δικαιούχοι που είναι τυφλοί, χίλιες διακόσιες (1.200) τουλάχιστον ηµέρες εργασίας οι έγγαµοι, χίλιες εκατό (1.100) τουλάχιστον ηµέρες εργασίας εάν προστατεύουν ένα (1) παιδί, χίλιες (1.000) τουλάχιστον ηµέρες εργασίας εάν προστατεύουν δύο (2) παιδιά, εννιακόσιες (900) τουλάχιστον ηµέρες εργασίας εάν προστατεύουν τρία (3) έως τέσσερα (4) παιδιά, οκτακόσιες (800) τουλάχιστον ηµέρες εργασίας εάν προστατεύουν πέντε (5) παιδιά, επτακόσιες (700) τουλάχιστον ηµέρες εργασίας εάν προστατεύουν έξι (6) παιδιά και άνω. Το καθεστώς για τους συνταξιούχους ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ λόγω γήρατος ή προσωρινής ή οριστικής αναπηρίας µε ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή λόγω θανατηφόρου εργατικού ατυχήµατος δικαιούνται επιδότηση ανεξαρτήτως ηµερών εργασίας, αρκεί για τις ηµέρες εργασίας που είχαν ασφαλιστεί σε οργανισµό κύριας ασφάλισης µισθωτών να είχαν καταβληθεί οι προβλεπόµενες υπέρ του ΟΕΚ εισφορές. Οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου δικαιούνται επιδότησης, αρκεί ο θανών δικαιούχος να πληρούσε τις αναφερόµενες στο παραπάνω εδάφιο προϋποθέσεις. ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ της στράτευσης, ως ηµέρες εργασίας υπολογίζονται στην ασφάλιση δέκα για κάθε µήνα στράτευσης και µόνο εφόσον αυτές απαιτούνται για τη συµπλήρωση των συνολικών ηµερών εργασίας της κατηγορίας τους. Οι ηµέρες επιδότησης λόγω ανεργίας ή ασθένειας ή κυήσεως και λοχείας υπολογίζονται ως ηµέρες εργασίας στην ασφάλιση. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που κανείς από τους δύο συζύγους δεν έχει πραγµατοποιήσει τον συνολικό αριθµό ηµερών εργασίας που απαιτούνται, συνυπολογίζονται και οι ηµέρες εργασίας που έχουν πραγµατοποιηθεί από τον ή τη σύζυγο.

Κρυμμένος θησαυρός 20 δισ. ευρώ στο υπέδαφος της Μακεδονίας και της Θράκης

Κρυμμένος θησαυρός 20 δισ. ευρώ στο υπέδαφος
της Μακεδονίας και της Θράκης

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΓΜΕ, τεράστια αποθέματα πλουτοπαραγωγικών πηγών μένουν ανεκμετάλλευτα

Βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού, αργύρου, νικελίου, μολύβδου, χαλκού και ψευδαργύρου, τα οποία με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων υπερβαίνουν σε αξία τα 20 δισ. ευρώ, «κρύβει» το υπέδαφος της Μακεδονίας και της Θράκης. Αν μάλιστα στην εκτίμηση ενταχθούν και τα δυναμικά αποθέματα είτε σε υπάρχουσες, είτε σε νέες περιοχές κοιτασμολογικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα, το προαναφερόμενο ποσό είναι σε θέση να πολλαπλασιαστεί.Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας - Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ και γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ Κ. Παπαβασιλείου, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «δυστυχώς, σήμερα, ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας αυτής αξιοποιείται παραγωγικά».
Μιλώντας στο πλαίσιο ημερίδας για τον ορυκτό πλούτος της χώρας, που οργάνωσε το Σάββατο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαβασιλείου εστίασε στο βεβαιωμένο αποθεματικό των περίπου 420 τόνων χρυσού που βρίσκεται στη Μακεδονία και τη Θράκη. «Αποτελεί κυρίαρχο οικονομικό στόχο και είναι θλιβερό το ό,τι δεν τον έχουμε αξιοποιήσει σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στα σημεία που έχουν εντοπιστεί αξιόλογα κοιτάσματα χρυσού επιθερμικού τύπου, ο κ. Παπαβασιλείου αναφέρθηκε στις περιοχές Πεύκα, Πασά Λόφου και Δημοσίου Μεταλλείου Κίρκης στις Σάππες, «όπου χρειάζεται περαιτέρω έρευνα», αλλά και σε περιοχές στο Κιλκίς και τις Σέρρες «οι οποίες βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος για τον εντοπισμό πολύτιμων μετάλλων και χαλκού».
Εκμετάλλευση Ιδιαίτερα επικριτικός για τη μη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας εμφανίστηκε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του ΕΜΠ Δημήτρης Πάνιας. «Όταν μια χώρα είναι στα όρια της χρεοκοπίας, είναι ανάγκη να παράγει αξία από τις δικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως είναι ο ορυκτός πλούτος της, ο οποίος, όμως, θα πρέπει να εξορυχτεί για να πωληθεί», είπε ο καθηγητής. Στο σημείο αυτό τάχθηκε υπέρ της επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική, καθώς -όπως είπε- «αν εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα εκεί, θα υλοποιηθεί μία επένδυση 1,2 δισ. ευρώ, θα δημιουργηθούν 1.250 άμεσες θέσεις εργασίας σε μία εποχή που αναζητούμε μία - μία τις θέσεις, ενώ τα ετήσια μεικτά έσοδα θα είναι της τάξης των 450 εκατ. ευρώ ή συνολικά στα 11 δισ. ευρώ σε όλη τη διάρκεια ζωής του μεταλλείου».Στην παρέμβασή του ο κ. Σπ. Παπαγρηγορίου, διευθύνων σύμβουλος της «Enveco Α.Ε.», που εκπόνησε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», τόνισε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι συμβατή με το περιβάλλον και την αειφορία, και χαρακτήρισε φοβική την προσέγγιση ότι επειδή έγιναν περιβαλλοντικά τερατουργήματα στο παρελθόν, αυτό προδικάζει ότι θα γίνει κάτι ανάλογο και τώρα. Για τη λεκάνη απόθεσης που προβλέπεται στην περιοχή Κοκκινόλακος σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί με υψηλές προδιαγραφές, σαν να πρόκειται να υποδεχθεί 100% επικίνδυνα στερεά απόβλητα, αν και τα τελευταία δεν θα καλύπτουν περισσότερο από το 5% των συνολικών αποθέσεων.

Η ΑΤΕ πουλά τις θυγατρικές της

Η ΑΤΕ πουλά τις θυγατρικές της
Οι βιομηχανίες Ζάχαρης και Ζωοτροφών πρώτες για πούλημα


Από τον όμιλο της Αγροτικής Τράπεζας θα ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, με την πώληση των μη χρηματοπιστωτικών θυγατρικών του, στο πλαίσιο της εξυγίανσης του τραπεζικού ιδρύματος.
Ο διοικητής της ΑΤΕ κ. Θ. Πανταλάκης έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την πώληση σε πρώτη φάση των συμμετοχών της τράπεζας στις εταιρείες Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών.
Πρόκειται για απαίτηση της τρόικας, η οποία έχει ζητήσει την απεμπλοκή της από τις μη τραπεζικές δραστηριότητες, προκειμένου να δώσει το ΟΚ για την κεφαλαιακή της ενίσχυση από τα κρατικά ταμεία. Όπως έχει αποφασιστεί, θα διενεργηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους από 325 έως 405 εκατ. ευρώ, από τα οποία το δημόσιο θα πρέπει να καλύψει το 77% περίπου, ενώ θα υπάρξει και μετατροπή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου ύψους 675 εκατ. ευρώ σε κοινές. Κατά πάσα πιθανότητα, η παραπάνω συμμετοχή θα καλυφθεί μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο θα «σπάσει» στα δύο και θα συσταθεί μία τραπεζική θυγατρική, η οποία θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΤΕ.
Παράλληλα με την αύξηση κεφαλαίου, θα τρέξει ένα πρόγραμμα μείωσης των εξόδων της τράπεζας, με τη συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων της τουλάχιστον κατά 10% και το γενικότερο εξορθολογισμό της λειτουργίας της με στόχο τη μείωση του συνολικού κόστους έως και 25%. Σημειώνεται ότι ήδη έχει μειωθεί το μισθολογικό κόστος της Αγροτικής με την περικοπή κατά 10% των αποδοχών των εργαζομένων πάνω από το επίπεδο των 1.800 ευρώ. Ο κ. Πανταλάκης με το σχέδιο που έχει καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην αποφυγή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη σύσταση του οποίου επέβαλε το ΔΝΤ για την ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων που δεν μπορούν να στηρίξουν με άλλον τρόπο τα ίδια κεφάλαιά τους.
Ο διαχωρισμός του ΤΠΔΜιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ο διαχωρισμός του ΤΠΔ θα πραγματοποιηθεί βάσει μελέτης, η σύνταξη της οποίας θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.Όπως είπε, θα επιδιωχθεί ο εκσυγχρονισμός του οργανισμού, χωρίς να θίγεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός στον τραπεζικό κλάδο.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο διαχωρισμός των λειτουργιών του ταμείου είναι απαραίτητος για θεραπεία των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, καθώς και για την αποκατάσταση της διαχείρισης των κινδύνων εντός του θεσμικού πλαισίου και λαμβάνει νομική όσο και λειτουργική μορφή.Συγκεκριμένα, η μελέτη που θα συνταχθεί:
α) Θα αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία του υπέρ του δημοσίου, χωρίς να στηρίζει μελλοντικά έσοδα του δημοσίου σε στρέβλωση του ανταγωνισμού
β) Θα θέτει τη διαχείριση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου δανείων σε κατάλληλη βάση διαχείρισης κινδύνων
και γ) Θα θέτει τη λειτουργία των παρακαταθηκών σε νέο σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο.

Kατά της πώλησης της ΕΒΖ τάσσεται η ΝΔ

Kατά της πώλησης της ΕΒΖ τάσσεται η ΝΔ

Για μεθοδεύσεις απαξίωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αλλά και της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα κάνει λόγο η Ν.Δ. με δηλώσεις του υπεύθυνου για τον Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Κασαπίδη. Tο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλάει, επίσης, για «σοβαρό τραύμα στην ελληνική περιφέρεια», αφού λόγω των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης η εθνική ποσόστωση για τη ζάχαρη κινδυνεύει πλέον να μην παράγεται στη χώρα μας αλλά να εισάγεται από το εξωτερικό και δηλώνει την αντίθεσή της στη σχεδιαζόμενη αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στη μεγαλύτερη ελληνική γεωργική βιομηχανία. Τάσσεται, επιπλέον, υπέρ του αιτήματος των παραγωγών να ισχύσει τη φετινή χρονιά το τιμολόγιο πώλησης των τεύτλων του 2009.
Πιο αναλυτικά, για το θέμα της ΕΒΖ πραγματοποιήθηκε ειδική συνάντηση εργασίας στα γραφεία της Ν.Δ. με τη συμμετοχή του Γραμματέα του κόμματος κ. Α. Λυκουρέντζου, του Υπεύθυνου Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Κασαπίδη, του αναπληρωτή Υπευθύνου Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Κόλλια, του Γραμματέα Αγροτικού κ. Γ. Καρασμάνη, των αναπληρωτών Τομεαρχών Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρα και κ. Ν. Μηταράκη, του Αναπληρωτή Εκπροσώπου του Κόμματος κ. Α. Γεροντόπουλου, των βουλευτών Σερρών κας Μ. Κόλια και κ. Θ. Λεονταρίδη, του βουλευτή Ημαθίας κ. Μ. Χαλκίδη, και του βουλευτή Έβρου κ. Α. Δερμεντζόπουλου,
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Κασαπίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με τη μέχρι σήμερα στάση της, η διοίκηση της Ε.Β.Ζ. και η κυβέρνηση, μεθοδεύουν την απαξίωση της μεγαλύτερης γεωργικής βιομηχανίας της χώρας.
Η μη ενθάρρυνση των παραγωγών να δηλώσουν συμμετοχή για την τευτλοκαλλιέργεια τη φετινή χρονιά, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικά ασύμφορη λειτουργία των εργοστασίων της Ε.Β.Ζ. Το γεγονός αυτό σημαίνει εκτίναξη του κόστους παραγωγής της ελληνικής ζάχαρης. Αυτό συμβαίνει διότι απαιτούνται 220.000 στρ. καλλιέργειας για να καλυφθεί η εθνική ποσόστωση των 158.000 τόνων ζάχαρης, τη στιγμή που η εγχώρια κατανάλωση είναι περί τους 320.000 τόνους.
Η διοίκηση της Ε.Β.Ζ. με τις ενέργειές τις προτιμά να αφήσει τα εναπομείναντα εργοστάσια χωρίς τεύτλα, που σημαίνει ασύμφορη λειτουργία αυτών και συνεπώς πλήρη απαξίωση τους.
Έτσι καθίσταται πολύ εύκολη η πώληση της Ε.Β.Ζ. σε ενδιαφερόμενους ανταγωνιστές – εμπόρους του εξωτερικού.
Το γεγονός ότι οι 158.000 τόνοι της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης δεν θα παράγονται πλέον στην Ελλάδα αλλά θα εισάγονται από το εξωτερικό (Β. Ευρώπη) αποτελεί σοβαρό τραύμα για την ελληνική περιφέρεια.
Μπροστά σ’ αυτή την προοπτική, η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει την εύκολη και εθνικά επιζήμια λύση που «μαγειρεύει» και η οποία συρρικνώνει τη Θράκη και τη Μακεδονία. Άλλες λύσεις για εισόδημα και απασχόληση για τις περιοχές αυτές δεν υπάρχουν, ενώ το εναλλακτικό κόστος για την τόνωση ή την ανάπτυξη τους μετά από το πιθανό κλείσιμο των εργοστασίων, θα είναι πολλαπλάσιο του σημερινού κόστους λειτουργίας της Ε.Β.Ζ. Άλλωστε οι άυλες αξίες, του εθνικού συμφέροντος και της γεωργικής ωφέλειας— λόγω αμειψισποράς, για τα καλλιεργούμενα εδάφη δεν έχουν αποτιμηθεί στη συνολική αξία της βιομηχανίας και στη μετοχή της.
Πιστεύουμε ότι για λόγους εθνικού συμφέροντος αλλά και γεωργικού, τα εναπομείναντα εργοστάσια της Ε.Β.Ζ. πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Τη στιγμή αυτή που η Ε.Β.Ζ. είναι τεχνητά και πρόσκαιρα σε δύσκολη θέση δεν πρέπει να αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Ζητάμε από την κυβέρνηση, να ικανοποιήσει το αίτημα των παραγωγών ώστε να ισχύσει τη φετινή χρονιά το τιμολόγιο πώλησης των τεύτλων του 2009. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει φέτος τους γεωργούς να καλλιεργήσουν με οριακό κόστος τις αναγκαίες εκτάσεις με ζαχαρότευτλα για την οικονομικά συμφέρουσα λειτουργία των εργοστασίων της Ε.Β.Ζ. Άλλωστε η φετινή χρονιά είναι η κρίσιμη για την καλλιέργεια και τη βιομηχανία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, από την επόμενη χρονιά, η καλλιέργεια των τεύτλων θα ενταχθεί στο επιδοτούμενο, με 55 ευρώ ανά στρέμμα, πρόγραμμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Παράλληλα ζητάμε από την κυβέρνηση την επεξεργασία ενός σχεδίου διάσωσης της Ε.Β.Ζ., που είναι απολύτως εφικτό να γίνει. Χρειάζεται σχέδιο και πρόβλεψη πλήρους αξιοποίησης του δυναμικού και των υλικοτεχνικών υποδομών που διαθέτει η βιομηχανία, και σε άλλους τομείς της αγροτικής μας οικονομίας (πολλαπλασιαστικό υλικό, κ.α.) όπου η χώρα είναι ελλειμματική.
Έτσι πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ε.Β.Ζ., σύντομα (σε δύο χρόνια) μπορεί να αποκτήσει θετικούς ισολογισμούς αποδίδοντας πλεονέκτημα στην όποια κυβέρνηση θα βρεθεί στο τιμόνι της χώρας, από θέση ισχύος, να σχεδιάσει το μέλλον της πλέον μεγαλύτερης γεωργικής βιομηχανίας της χώρας».

Συνήγορος του δημότη και πράσινα (καλλικρατικά) άλογα…

Συνήγορος του δημότη
και πράσινα (καλλικρατικά) άλογα…

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Ο συνήγορος του δημότη αποτελεί έναν νέο θεσμό, στα πλαίσια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, αν και κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει συνειδητοποιήσει την βαθύτερη σημασία αυτού του λειτουργήματος. Δεν λέω, είναι καλό να ακούγεται η φωνή του δημότη, αλλά δεν πιστεύω, ότι ο μοναδικός τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι η δημιουργία μιας ακόμη έμμισθης θέσης, από την οποία ο λεγόμενος διαμεσολαβητής μεταξύ πολιτών και δημοτικής αρχής, θα μεταφέρει τους προβληματισμούς των πρώτων.
Είναι να τρελαίνεσαι, μερικές φορές, με αυτά που γίνονται, αλλά τι να κάνουμε, ζούμε στον αστερισμό της ελληνικής τρέλας. Γι’ αυτό και κόβουμε από τους χαμηλοεισοδηματίες, προκειμένου να ενισχύουμε κάποιους άλλους, όπως στην περίπτωση του συνηγόρου του δημότη, που η προσφορά τους τίθεται υπό καθεστώς αμφισβήτησης. Γιατί δεν πιστεύει κανείς, και μιλάω πάντοτε για την ισχυρή πλειοψηφία του κόσμου, ότι ο συνήγορος του δημότη, θα είναι σε θέση να ικανοποιεί όλους τους συμπολίτες που θα προσέρχονται στο γραφείο του, ο καθένας με τον πόνο του. Άντε και τους άκουσε όλους, άντε και συμφώνησε με τα δίκαια αιτήματά τους, από εκεί και πέρα τι παραπάνω μπορεί να κάνει; Μήπως, να ενημερώσει τον δήμαρχο περί της απελπισίας που δέρνει την τοπική κοινωνία; Νομίζω, ότι ο κάθε Δήμαρχος της χώρας είναι ενήμερος για την άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι πολίτες. Επομένως, τι είδους βοήθεια θα προσφέρεται στους τελευταίους από τον λεγόμενος συνήγορο του δημότη; Και μη μου πει κανείς, οικονομική, γιατί θα γελάσω με την καρδιά μου. Αν είναι να βοηθηθεί όλος ο κόσμος που έχει προβλήματα, θα μπει λουκέτο στον Δήμο. Εξάλλου, έχουμε ακούσει πολλές φορές, ότι ο Δήμος δεν είναι κοινωνικό ίδρυμα, γιατί, τώρα, πάνε να μας χρυσώσουν το χάπι προβάλλοντας νέα δεδομένα; Όχι γιατί έχουν αγαθές προθέσεις, αλλά, γιατί η συγκεκριμένη κατάσταση με τον νέο αυτό θεσμό σε λειτουργία, εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα και ο νοών νοείτω.
Ούτε, μπορώ να πιστέψω, ότι ο Δήμαρχος και ο αντ’ αυτού Αντιδήμαρχος είναι τόσο απλησίαστα πρόσωπα, που δεν μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος πολίτης να τους επισκεφτεί για κάποιο θέμα τους, ώστε να είναι αναγκασμένος να προσέρχεται στον συνήγορο του δημότη, για να φροντίσει ο τελευταίος νε μεταβιβάσει τα προβλήματά του εκεί που πρέπει. Μη μας τρελαίνουν τώρα…
Από την άλλη, ο συνήγορος του δημότη θα προσφέρει τις υπηρεσίες του έναντι ισχυρού χρηματικού αντίτιμου, αυτό που το βάζετε, με δεδομένη την καλπάζουσα κρίση. Και ας μας λένε μετά, ότι προσπαθούν να περιορίσουν τα δημόσια έξοδα, για το καλό της χώρας…
Πολλούς αυτόκλητους συνηγόρους έχουμε αποκτήσει τελευταία, μόνον, που κανείς από αυτούς δεν επιτελεί τον ρόλο για τον οποίο έχει κληθεί να αναλάβει συγκεκριμένες θέσεις, δυστυχώς…

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Πράσινη ανάπτυξη, πράσινα Ευρώ και… πράσινα άλογα! Στου ονείρου την φαντασία βέβαια.
Η ραδιενέργεια σε πλήρη ανάπτυξη πάνω στους αιθέρες της Ιαπωνίας και πιθανόν το χάδι της να αγγίξει το οξυγόνο παγκοσμίως. Εδώ διχάζονται οι απόψεις των πυρηνικών επιστημόνων, που δημιουργούν κλίμα αμφιβολιών, ως προς το αν τα ραδιενεργά αέρια φθάσουν, έστω ελαχιστοποιημένα πάνω από την Ευρώπη.
Η κόλαση στην Ιαπωνία απέδειξε το μέγεθος του ανθρωπίνου εγκεφάλου, ως προς τις δυνατότητές του στην τεχνολογία, αλλά και την ανικανότητά του απέναντι στα στοιχεία της φύσεως, που όταν αγριέψουν δεν βρίσκουν ισοδύναμο αντίπαλο και βγαίνουν νικητές. Σε κάθε περίπτωση. Όσο αντιφατικό κι αν είναι, εν τούτοις είναι αδιαμφισβήτητο. Παρ’ όλα όσα τραγικά συμβαίνουν και σε αναμονή των χειρότερων που εικάζουν πως θα επέλθουν με τις πιθανές εκρήξεις των αντιδραστήρων, η Ιαπωνία θα τα καταφέρει να ανασυγκροτηθεί και να αναγεννηθεί από την τέφρα της, μέσα σε τρία χρόνια, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι διεθνώς.
Οι μέχρι τώρα αναφορές στο κόστος των ζημιών από τον σεισμό και το τσουνάμι, πέρα από τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές (αυτό δεν εκτιμάται), υπολογίζονται σε 150.000.000.000 δολάρια. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αλλά σε σύγκριση με το δικό μας χρέος προς τις τρεις πηγές της Ευρώπης, ε! τι να λέμε; Είναι σαν να μας χτύπησαν δυόμισι τσουνάμι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, και την ανάκαμψη δεν θα την δούμε ούτε σε 30 χρόνια. Γιατί; Γνωστό στους περισσοτέρους που δεν καταχωρούν τα συμπεράσματα στα πρόωρα, αλλά στα αυταπόδεικτα και τα άνευ αμφισβήτησης. Όσο κι αν μας κρύβουν την αλήθεια, ωραιοποιώντας τις επιτεύξεις των συνόδων, που αφορούν την χώρα μας, οι πολίτες έχουν τον δικό τους τρόπο να υπολογίζουν τα ιλιγγιώδη ποσά σε συσχετισμό με τα χρονικά περιθώρια.
Τα δάκρυα των Ελλήνων θα χύνονται επί δεκαετίες πάνω από τα σαθρά θεμέλια της οικονομίας, με την ελπίδα για ανάκαμψη ανέφικτη και όλα τα άλλα, που η κυβέρνηση θέλει να περάσει, να αποτελούν στοιχείο ματαιότητος.
Η Ιαπωνία θα αναγεννηθεί και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς. Άλλωστε μετά από μια Χιροσίμα και την ατομική βόμβα που επέφερε στην χώρα μύρια όσα δεινά, κατάφερε να πετύχει το αδύνατο. Να γίνει η δεύτερη οικονομικά εύρωστη χώρα παγκοσμίως και η τρίτη σε βιομηχανική ανάπτυξη! Πού να την φτάσουμε λοιπόν;
Ανεξάρτητα με όλα τα ως άνω, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις ικανότητες της τεχνολογίας, όπως και την ζημιά που οι επιτεύξεις της επιφέρουν στην ατμόσφαιρα και στον φλοιό της Γης. Η φύση εκδικείται όταν γίνεται προσπάθεια να την δαμάσουν ανθρώπινοι εγκέφαλοι, πάνω από τον μέσο δείκτη IQ και την «βιάζουν» βάναυσα, ώστε να τεθεί στην υπηρεσία συμφερόντων, χρήσης, εξυπηρέτησης και υπεροχής. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ανθρωπότητος με τα υπέρ και τα κατά. Καλά είναι τα υπέρ, όταν όμως υπάρχει η πιθανότητα ενός «κατά», τότε αντιστρέφεται ο ρόλος και από επιτυχής μεταλλάσσεται σε επικίνδυνο θηρίο που δεν περιορίζεται στον βρυχηθμό, αλλά ξεριζώνει συθέμελα τον πλανήτη Γη.
Ίσως να βρισκόμαστε σε περίοδο γήινων ανακατατάξεων, που αναμφίβολα θα στοιχίσουν την ζωή πληθυσμών και θα παρουσιάσουν φαινόμενα ανατροπής σε στεριά και θάλασσα. Αυτό είναι το μόνο που δεν μπορούν να αποφύγουν οι επιστημονικές μελέτες, η εφαρμογή τους και το έργο τους, αλλά και να το αντιμετωπίσουν…