Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Πολιτικά παιχνίδια ή κάτι άλλο; Ιδού το μεγάλο ερώτημα

Πολιτικά παιχνίδια ή κάτι άλλο;
Ιδού το μεγάλο ερώτημα

Εύα Τσακίρη, Δήμαρχος Αβδήρων:
«Ο κύριος Δημ. Γαλανόπουλος ξέρει πολύ καλά αν τον στηρίζω ή όχι»
Νίκος Ζλάτκος, Δήμαρχος Βιστωνίδας:
«Δεν έχω καμία επίσημη διαβεβαίωση από το κόμμα, ότι στηρίζει τον κύριο Γαλανόπουλο για την θέση του Δημάρχου στον νέο Δήμο Αβδήρων. Αυτά λέγονται σε προφορικό λόγο. Δε θέλω να απαντήσω αυτή τη στιγμή για το εάν θα τον στηρίξω στις επικείμενες εκλογές. Εάν και εφόσον υπάρξει επίσημο έγγραφο που θα λέει κάτι τέτοιο, θα το συζητήσουμε»

Φαίνεται πως ο πολιτικός αναβρασμός όσο πλησιάζει η 7η Νοεμβρίου, ημέρα ορόσημο για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση, που έλαβε το βάπτισμα του πυρός με νονό του το ΠΑΣΟΚ, ως Καλλικράτης, χτυπάει κόκκινο. Οι διεργασίες ενόψει των επικείμενων εκλογών και τα πολιτικά παιχνίδια έχουν ξεκινήσει δυναμικά. Τα πάντα μαρτυρούν μια ιδιαίτερα θερμή προεκλογική περίοδο, όσο πλησιάζει η στιγμή της κάλπης.
Μετά τους αγώνες του Δήμου Βιστωνίδας αποφασίστηκε, τελικά, η έδρα του νέου Καλλικρατικού Δήμου Αβδήρων να μεταφερθεί στην Γενισέα. Αυτό αποτέλεσε την απαρχή των περίεργων πολιτικών ζυμώσεων, που όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, καλά κρατούν στον νέο Δήμο.
Το θέμα, βέβαια, που ξαφνιάζει περισσότερο από όλα, είναι η στάση που συνεχίζουν να κρατάνε οι δύο γαλάζιοι Δήμαρχοι, Βιστωνίδας και Αβδήρων, κύριοι Ζλάτκος και Τσακίρη αντίστοιχα απέναντι στην υποψηφιότητα του Δημήτρη Γαλανόπουλο, ο οποίος έχοντας λάβει την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, διεκδικεί τον δημαρχιακό θώκο του νέου Δήμου.
Να θυμίσουμε, ότι όσον αφορά την κυρία Τσακίρη, υπήρξε από την πλευρά της στήριξη στο πρόσωπο του κυρίου Δημ. Γαλανόπουλου, τουλάχιστον αυτό μας ανέφερε ο τελευταίος μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας. Το γεγονός επιβεβαίωσε και η ίδια, αφού σε δηλώσεις που έκανε στην ΦτΞ τόνισε με έμφαση πως «ο κύριος Δημ. Γαλανόπουλος ξέρει πολύ καλά αν τον στηρίζω ή όχι». Αυτό που δεν κολλάει, βέβαια, στην όλη υπόθεση είναι η άρνηση της τελευταίας να πάρει επίσημα θέση, αναφορικά με το όλο θέμα. Διαβάζουμε από την άλλη στον τοπικό τύπο, πως η κυρία Τσακίρη επιθυμεί να κατέβει στις εκλογές ως υποψήφια Δήμαρχος του νέου Δήμου Αβδήρων, γεγονός που αν και δεν έχει επιβεβαιώσει, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε στα μέσα Ιουνίου. Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην ανακοίνωση, είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει ένα κοινό και ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, του οποίου θα ηγείται ένα κοινά αποδεκτό άτομο για την θέση του Δημάρχου. Δεν ξέρουμε αν σήμερα έχει αλλάξει κάτι, αφού η απάντησή της σε ερώτηση της εφημερίδας μας, σχετικά με το τι στάση θα κρατήσει στις επικείμενες εκλογές, αναφέρει πως «για οποιαδήποτε θέση μου θα βγω με ανακοίνωση» και συνεχίζει τονίζοντας πως «δεν είμαι υποχρεωμένη να απαντήσω. Τον Ιούνιο εξέδωσα ανακοίνωση που αναφέρει τις θέσεις μου. Εμμένω σε αυτές, γιατί δεν είμαι ούτε χθεσινή, ούτε καμιά μαϊμού».
Ο κύριος Ν. Ζλάτκος από την άλλη, σε ερώτηση αν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του κυρίου Δημ. Γαλανόπουλο για το αξίωμα του Δημάρχου στον νέο Δήμο Αβδήρων, με δεδομένο το γεγονός, ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που στηρίζει επίσημα η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, απαντάει με νόημα πως «εγώ δεν έχω καμία επίσημη διαβεβαίωση από το κόμμα, ότι στηρίζει τον κύριο Γαλανόπουλο για την θέση του Δημάρχου στον νέο Δήμο Αβδήρων. Αυτά λέγονται σε προφορικό λόγο. Δε θέλω να απαντήσω αυτή τη στιγμή για το εάν θα τον στηρίξω στις επικείμενες εκλογές. Εάν και εφόσον υπάρξει επίσημο έγγραφο που θα λέει κάτι τέτοιο, θα το συζητήσουμε». Και όλα αυτά, την στιγμή που η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ, κυρία Σούλα Ιακωβίδου, έχει δηλώσει δημόσια και όχι μόνον μια φορά, πως ο κύριος Δ. Γαλανόπουλος έχει την επίσημη στήριξη του κόμματος.
Η συνέχεια θα δείξει τις πραγματικές προθέσεις που υπάρχουν από όλες τις πλευρές. Μέχρι τότε θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σχετικά με το όλο θέμα, ώστε να μην ξεχνάνε κάποιοι, επιλεκτικά, για το τι ακριβώς είχαν δηλώσει σε παρελθόντα χρόνο.

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Της Πολιτικής Το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος



Πόσα θέλεις Δήμαρχε Βιστωνίδας για να μας τρελάνεις;

  Είπαμε καλό το Δημαρχιλίκι, αλλά δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να προσπαθούν να παίζουν με την νοημοσύνη μας. Ναι, για εσένα το λέω αγαπητέ μου Νίκο, Δήμαρχε Βιστωνίδας, που βάλθηκες να μας τρελάνεις. Είναι δυνατόν να επικοινωνεί μαζί σου συνεργάτης της εφημερίδας μας και να σε ρωτάει τι προτίθεσαι να πράξεις στις ερχόμενες εκλογές και εσύ ως απάντηση να λες πως δεν έχεις κάτι επίσημο στα χέρια σου για την στήριξη της ΝΔ στον υποψήφιο Δήμαρχο Αβδήρων Δ. Γαλανόπουλο; Είναι δυνατόν σε συνεντεύξεις της η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ, τόσο στην εφημερίδα μας, όσο και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης, να δηλώνει δημόσια πως το κόμμα στηρίζει τις υποψηφιότητες Μίχογλου για Τόπειρο και Γαλανόπουλου για τον Δήμο Αβδήρων και εσύ να μας λες πως δεν υπάρχει κάτι επίσημο; Έλεος αγαπητέ Νίκο Ζλάτκο, έλεος. Δηλαδή Δήμαρχε Βιστωνίδας δεν μπορείς να ξεκαθαρίσεις την θέση σου και είσαι ήξεις αφήξεις;



Ενδιαφέρεσαι Εύα Τσακίρη για υποψήφια Δήμαρχος ή όχι; Πες μας και άσε τα περί μαγνητοφωνήσεων που μάλλον κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια:

  Δεν μας τα λέει καλά η Δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη τελευταία και ειλικρινά αναρωτιέμαι, αν η φουρτούνα που επικρατεί στην θαλάσσια περιοχή των Αβδήρων από το περασμένο Σάββατο, έχει επηρεάσει και τις κινήσεις της νυν Δημάρχου Αβδήρων Εύας Τσακίρη; Αν θα είσαι εκ νέου υποψήφια Δήμαρχε των Αβδήρων, οφείλεις να μας ενημερώσεις και να μην παίζεις την κολοκυθιά (αλλά στο τηλέφωνο και άλλα κατ ιδίαν). Αν δεν θα είσαι υποψήφια πες μας τι προτίθεσαι να κάνεις στις ερχόμενες εκλογές και μην προσπαθείς συνέχεια να παίζεις κρυφτό. Απλά πράγματα αγαπητή Εύα και μπορούν να γίνουν πιο απλά, αν εσύ έχεις το θάρρος να φανερώσεις τις προθέσεις σου. Όσο για τα όσα είπες τηλεφωνικά σε συνεργάτιδα της εφημερίδας μας περί μαγνητοφωνήσεων, καλά θα κάνεις να μην τα λες, γιατί θα με αναγκάσεις να σου πω, ότι μάλλον εξ’ ιδίων κρίνεις τα αλλότρια. Αυτά και τίποτε περισσότερο.



«Σφήγκα» ο Γ. Παυλίδης στην ανακοίνωση ονομάτων:

  Δεν ανακοινώνει ούτε ένα όνομα επίσημα ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης, σχετικά με τους συνεργάτες που θα επιλέξει να πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιό του και το μοναδικό που λέει όταν ρωτάτε, είναι πως καμία ανακοίνωση ακόμα δεν προτίθεται να κάνει και δεν ξέρει πότε θα το πράξει αυτό. Εκείνο που μπορώ εγώ να σας πω όμως μέχρι τώρα, είναι πως για την θέση του Αντιπεριφερειάρχη στην Ξάνθη, τις προηγούμενες ημέρες έπαιξε και το όνομα της Πελαγίας Βώβου, χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιωθεί από κανέναν.



Τα παιχνίδια του Μπιρόλ σε Βιστωνίδα-Άβδηρα και Σέλερο:

  Το γαλάζιο παιδί της Μειονότητας, όπως αποκαλείται από πολλούς που γνωρίζουν καλά τα της ΝΔ στην Ξάνθη, παίζει ένα πολύ καλοστημένο παιχνίδι, αφού έχει αναδειχθεί από ορισμένους, ως ρυθμιστής της κατάστασης στον νεοσύστατο Δήμο Αβδήρων. Αφού λοιπόν ο εκλεκτός του Άρχοντα στον Νομό μας, μίλησε με Τσολακίδη και όπως κύκλοι αναφέρουν έχει συμφωνήσει απλά ακόμα παζαρεύει, επέλεξε να έρθει σε επαφές και με τον Δ. Γαλανόπουλο προσπαθώντας να δει τι έχει να κερδίσει παραπάνω, γνωρίζοντας πολύ καλά πως και οι δυο υποψήφιοι θέλουν την στήριξή του. Ο νυν Δήμαρχος Σελέρου γυρίζει όπως και η ρουλέτα, προσπαθώντας να κερδίσει τα μέγιστα και σίγουρα δεν πρόκειται άμεσα να ξεκαθαρίσει την θέση του για τις ερχόμενες εκλογές, τουλάχιστον δημόσια.



Ταξίδι Αστραπή του Σωκ. Ξυνίδη στην Ξάνθη, το Σάββατο το Βράδυ:

  Δεν είναι και λίγες όπως φαίνεται, οι υποχρεώσεις του Γενικού Γραμματέα του Κινήματος και μόλις βρίσκει έστω και λίγες ώρες κενό, επισκέπτεται με ταξίδια αστραπή την Ξάνθη, προκειμένου να βρεθεί για λίγο κοντά στην οικογένειά του, αλλά και να δει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους του μπορεί, μέσα στις λίγες ώρες που του μένουν. Αυτήν την φορά ο Σωκ. Ξυνίδης ήρθε στην Ξάνθη το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή το μεσημέρι αναχώρησε, προκειμένου να βρεθεί κοντά στην σκληρή πραγματικότητα της θέσης που κατέχει.



Υποψήφιος με τον Δήμαρχο Ξάνθης ο Στάμος Τριμίντσιος;

  Αρκετό θόρυβο προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες η είδηση πως ο παραιτηθής Δημοτικός Σύμβουλος Στάμος Τριμίντσιος, πιέστηκε έντονα και βλέπει θετικά το να είναι εκ νέου υποψήφιος με τον Δήμαρχο Ξάνθης Μ. Στυλιανίδη στις ερχόμενες εκλογές. Η συγκεκριμένη είδηση πάντως δεν προκάλεσε και θετικές συζητήσεις, αφού από την μια κατά την παραίτηση του Στάμου Τριμίντσιου, είχε λεχθεί ότι αυτή προκλήθηκε λόγω της συμμετοχής του Θ. Καλαϊτζή στο Δημαρχιακό σχήμα, πράγμα το οποίο ο ίδιος είχε διαψεύσει και από την άλλη τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος άφησε να διαρρεύσει στον τοπικό τύπο πως θα συμμετέχει πως έγινε κρούση ώστε να είναι υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης και στην συνέχεια αποφάσισε να μην είναι, μπερδεύοντας αρκετά τους πάντες και τα πάντα.



Με τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ ψάχνει υποψήφιο Περιφερειάρχη και σε όλες υπερισχύει των υπολοίπων ο Π. Σγουρίδης, αναγκάζοντας τους να βγάλουν εκτός αυτών το όνομα του:
  Έχουν βρει τον μπελά τους στο ΠΑΣΟΚ με την ιδέα των δημοσκοπήσεων, για την ανάδειξη υποψηφίου Περιφερειάρχη, (βλέπεις η διαβούλευση πήγε περίπατο) επειδή ο Π. Σγουρίδης έρχεται πρώτος στην προτίμηση των κατοίκων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ είναι τόσο δύσκολα, που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν, το όνομα του Π. Σγουρίδη δεν αναφέρεται πουθενά και την θέση του έχουν καταλάβει, τόσο το όνομα του κυρίου Πεταλωτή όσο και αυτό του κυρίου Ζαμπουνίδη, αφού ο μεν κύριος Γιαννακίδης δεν αποδίδει τα μέγιστα επιθυμητά αποτελέσματα και ο δε κύριος Τιμοσίδης όσο και αν πιέζεται, δεν ενδίδει στις προτάσεις. Ο Π. Σγουρίδης πάντως, γνωρίζοντας καλά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τηρεί σιγή ιχθύος και αναμένει τις εξελίξεις για να δει το πώς θα κινηθεί.

Επίτιμος δημότης του Δήμου Ξάνθης ανακηρύχθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος

Επίτιμος δημότης του Δήμου Ξάνθης ανακηρύχθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος

Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου μας, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, την περασμένη Κυριακή με την ευκαιρία των λατρευτικών εκδηλώσεων του Τιμίου Προδρόμου, Πολιούχου της Ξάνθης. Το γεγονός, σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου, κυρίου Μιχάλη Στυλιανίδη, αποτελεί «ιδιαίτερη ευλογία και τιμή για όλους τους Ξανθιώτες. Με την συμμετοχή του λάμπρυνε τους εορτασμούς του Πολιούχου μας και τους προσέδωσε ξεχωριστή σημασία». Παράλληλα, ο κύριος Μ. Στυλιανίδης υπογράμμισε με έμφαση τα κάτωθι:
«Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ανακηρύξει τον Μακαριότατο επίτιμο δημότη του Δήμου μας και να του απονέμει το χρυσό μετάλλιο του Δήμου της Ξάνθης, αναγνωρίζοντας παράλληλα και την μεγάλη του προσφορά στα ορθόδοξα και τα χριστιανικά θέματα της εκκλησίας μας, για το μεγάλο κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο, που έχει επιτελέσει ως ποιμενάρχης της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λειβαδίας και τα τελευταία χρόνια στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η παραμονή του στην πόλη μας, θεωρώ, ότι ήταν πάρα πολύ τιμητική, αλλά και η ευλογία του σημαντική για όλους τους κατοίκους της περιοχής μας».

Με θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα στην ατζέντα, συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Δημαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης

Με θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα στην ατζέντα, συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Δημαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης



  Με δώδεκα θέματα ρουτίνας στην ατζέντα των συζητήσεων συνεδρίασε χτες το μεσημέρι η Δημαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης. Να σημειωθεί ότι τα θέματα εγκρίθηκαν στο σύνολό τους και αφορούσαν ως επί τω πλείστω τεχνικά έργα του Δήμου.

  Μεταξύ των άλλων εγκρίθηκε η χορήγηση άδειας λειτουργίας μουσικής σε δημόσια κέντρα που προβλέπεται από τις αστυνομικές διατάξεις και χορηγούνται σύμφωνα με την Α5/3010/85 υγειονομική διάταξη. Αποφασίστηκε δε, η επισκευή του 4ου και 6ου Γυμνασίου που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις σκεπές τους. Για το θέμα μάλιστα ο κύριος Κρίτων Καλογερής επισήμανε σαν παρατήρηση, να είναι περισσότερα τα χρόνια εγγύησης των συγκεκριμένων έργων. Εγκρίθηκε από την άλλη η κατασκευή πεζοδρομίων στην περιοχή των σαράντα εκκλησιών και γύρω από την πλατεία Ελευθερίας από εργολαβίες που έχουν μείνει. Ενώ, θετική ήταν η απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής στην έκκληση του Δασαρχείου Ξάνθης να γίνει διάνοιξη δασικού δρόμου στο περιαστικό δάσος, ώστε να λειτουργήσει ως ζώνη ασφαλείας.

  Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, κύριος Χρίστος Πούλιος μετέφερε στον Δήμαρχο το πρόβλημα που του εξέθεσαν προ ημερών άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς το δημοτικό λεωφορείο που τους μεταφέρει δεν έχει οδηγό. Συγκεκριμένα του ζήτησαν να μεσολαβήσει, ώστε να λυθεί το θέμα ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και να γίνεται η μεταφορά για κάποιες συγκεκριμένες ώρες.

  Ο Δήμαρχος, κύριος Μ. Στυλιανίδης, ανέθεσε το θέμα στον αντιδήμαρχο κύριο Γιώργο Παπασταματίου με την παράκληση να διευθετηθεί εντός της εβδομάδος. Μάλιστα, όπως ανέφερε για το ίδιο ζήτημα, θα μπορούσε κάποιος υπάλληλος του Δήμου, που έχει επαγγελματικό δίπλωμα να αναλάβει την μεταφορά των ΑΜΕΑ για τις συγκεκριμένες ώρες που ζητάνε. Σε διαφορετική περίπτωση να ψάξουν οι ίδιοι για κάποιον οδηγό με επιχορήγηση από τον Δήμο.

  Στο τέλος της συνεδρίασης ο κύριος Χ. Πούλιος, στα πλαίσια των εκτός ημερήσιας διατάξεως θεμάτων, ζήτησε νομική γνωμάτευση για το έγγραφο μεταγραφής του 5ου δημοτικού σχολείου ως δημοτικής ιδιοκτησίας, γιατί όπως ανέφερε στην συνέχεια,  κλήθηκε ως Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής να υπογράψει το προκείμενο έγγραφο, το οποίο, όπως σημείωσε, είχε συνημμένο τοπογραφικό, που δηλώνει την κατάργηση του πεζοδρομίου μπροστά από την είσοδο του σχολείου. Όπως επισήμανε ο κύριος Πούλιος, υπάρχει δικαστική απόφαση, η οποία δικαιώνει ιδιώτη και του αποδίδει τον συγκεκριμένο χώρο (δηλαδή εκεί που βρίσκεται το πεζοδρόμιο), με αυτά τα δεδομένα ο προαύλιος χώρος του σχολείου βρίσκεται μέσα σε έναν ιδιωτικό χώρο.

  «Θα πρέπει να μεριμνήσει ο δήμος για την δημιουργηθείσα κατάσταση. Αν υπάρχει πολιτική βούληση να αποκτήσουμε τον συγκεκριμένο χώρο, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα, ας πληρώσουμε στον ιδιώτη αυτά που ορίζει ο Νόμος» επισήμανε με έμφαση ο κύριος Χ. Πούλιος. Ζήτησε δε, να μάθει μέσω νομικής γνωμάτευσης αν η υπογραφή του στο προαναφερθέν έγγραφο θα σημαίνει την νομιμοποίηση της κατάργησης του πεζοδρομίου ή όχι.        

Ο γάμος της χρονιάς…

Ο γάμος της χρονιάς…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Ως γάμος της χρονιάς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτός του Νικόλαου και της Τατιάνας, γόνων βασιλικών οικογενειών, που επέλεξαν να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου στο νησί των Σπετσών, πριν λίγες ημέρες. Το μεγαλείο του συγκεκριμένου γάμου μαρτυρά την αριστοκρατική καταγωγή των νεόνυμφων. Ως κοινοί θνητοί βέβαια δε θα μπορούσαμε ποτέ να παραβρεθούμε δια της φυσικής μας παρουσίας στον χώρο, όπου έλαβε χώρα ο εν λόγω γάμος. Οι εικόνες, ωστόσο, που έχουμε από φωτογραφίες και τα σχετικά βίντεο που τραβήχτηκαν δείχνουν μια χλιδή δίχως προηγούμενο. Πώς να το κάνουμε άλλωστε; Βασιλικό ζεύγος είναι αυτό! Τα πράγματα δε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Ο πλούτος ξεχείλισε και οι νεόνυμφοι έλαμψαν μέσα από αυτόν. Αυτό δεν ήταν μια απλή γαμήλια τελετή, αλλά μια υπερπαραγωγή που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μόνον στους κινηματογράφους.
Για άλλη μια φορά η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο, αυτή τη φορά, όμως, για καλό σκοπό, μέσω του βασιλικού γάμου, που θα έχουμε να θυμόμαστε για πολύ καιρό ακόμα. Όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά για τις ιδιαιτερότητές του, που προκάλεσαν αρνητικά, παρά άρεσαν στον κόσμο που τον παρακολούθησε από τις μεταδώσεις των δημοσιογράφων.
Μπορεί ο μισός πλανήτης να πεινάει, τα παιδιά στις τρίτες χώρες να πεθαίνουν από αδικαιολόγητες στερήσεις, οι νέοι να πασχίζουν απεγνωσμένα για μια θέση εργασίας με σχεδόν ανύπαρκτο μισθό, τα πάντα με λίγα λόγια να λειτουργούν κατά του μεγαλύτερου κοινωνικού συνόλου, οι γαλαζοαίματοι συνεχίζουν να ζουν στο ροζ παραμυθάκι τους, αδιαφορώντας για την κατάντια του κόσμου.
Μετά την τέλεση του γάμου, ακολούθησε το πατροπαράδοτο γλέντι. Τα πάντα έγιναν με ακρίβεια και πολύ χρήμα. Η επιλογή από το νυφικό μέχρι τα μαχαιροπίρουνα έγινε προσεγμένα, ώστε τα πάντα να είναι στην εντέλεια, όπως αρμόζει, εξάλλου, σε έναν γάμο αυτού του βεληνεκούς. Τα πάντα έπρεπε να είναι εξεζητημένα, ακόμα και οι καλεσμένοι. Μπορεί βέβαια να ήταν πολλοί οι διάσημοι που σαμποτάρανε τον γάμο, όπως η βασιλομήτωρ Ελισάβετ που έλαμψε δια της απουσίας της, η λάμψη και η γκλαμουριά του, ωστόσο, δεν επηρεάστηκαν από αυτές τις ασήμαντες λεπτομέρειες.
Η Ελλάδα βρέθηκε εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικών προβλημάτων. Οι ευρωπαίοι την κατηγόρησαν σκληρά για την δεινή της θέση. Δημοσιεύματα δίνανε και παίρνανε, έχοντας ως πρωτοσέλιδα χαρακτηριστικούς τίτλους όπως «η πτώχευση της Ελλάδας», οι “βασιλικοί” ωστόσο την επιλέγουν για να κάνουν τους γάμους τους και μάλιστα να τους προωθούν στην ευρύτερη κοινωνία ως events της χρονιάς. Τελικά η φτώχεια κατοικεί στην ίδια γειτονιά με τον πλούτο. Και ας μας λένε μετά ότι η κρίση είναι παγκόσμια. Αυτή η κρίση, τελικά, έχει πολύ επιλεκτικό χαρακτήρα, ξέρει ποιανού την πόρτα πρέπει να χτυπήσει… Δε λένε πως η φτώχεια θέλει καλοπέραση; Να λοιπόν που κάποιοι καλοπερνάνε, όσο εμείς δεινοπαθούμε από το κοινωνικό αυτό φαινόμενο της εποχής.

Πληροφορίες αναφέρουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ΔΟΥ της χώρας

Πληροφορίες αναφέρουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ΔΟΥ της χώρας

Δηλώσεις επί του θέματος από τον Προϊστάμενο της Α΄ ΔΟΥ Ξάνθης, κύριο Κ. Φαρμάκη

«Ήδη μελετάται από το Υπουργείο σχετικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών, που όπως φημολογείται θα είναι γνωστό μέχρι τα Χριστούγεννα, με στόχο την αποτελεσματικότερη απόδοση των ΔΟΥ σε φόρους…»



  Πλούσια είναι η φιλολογία των ημερών αναφορικά με την αναδιάρθρωση υπηρεσιών στις ΔΟΥ της χώρας, με σκοπό την καλύτερη λειτουργία τους, καθώς και η αλλαγή στον τρόπο φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

  Σχετικά με το θέμα τοποθετείται στην εφημερίδα μας ο Προϊστάμενος της Α΄ ΔΟΥ Ξάνθης, κύριος Κώστας Φαρμάκης. Αναφερόμενος στους τρόπους που διενεργούνται οι φορολογικοί έλεγχοι, ο τελευταίος αναφέρει τα ακόλουθα:

  «Οι φορολογικοί έλεγχοι είναι οι εξής:

  Οι προληπτικοί έλεγχοι, οι οποίοι κατά βάση διενεργούνται από το ΣΔΟΕ και περιορισμένα από την ΔΟΥ, με σκοπό να διαπιστώσουν την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης, αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, τιμολογίων, καθώς και την έγκυρη ενημέρωση των βιβλίων.

  Οι προσωρινοί έλεγχοι που διενεργούνται από τις ΣΔΟΕ και τα ελεγκτικά κέντρα, με σκοπό να καταλογίσουν για φόρους, φόρους ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και λοιπά, τους οποίους δεν έχουν αποδώσει οι επιχειρήσεις ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

  Οι τακτικοί έλεγχοι, τους οποίους πραγματοποιούν τόσο η ΔΟΥ, όσο και τα ελεγκτικά κέντρα και αποσκοπούν στον έλεγχο όλων των φορολογικών αντικειμένων, των χρήσεων των επιχειρήσεων ή ελευθέρων επαγγελματιών που είναι ανέλεγκτοι. Είναι αυτό που ο κόσμος αποκαλεί συνήθως ως έλεγχο πενταετίας. Μπορεί να είναι και εξαετίας ή επταετίας, ανάλογα με τα χρόνια που είναι ανέλεγκτα. Πολλές φορές αντί των τακτικών ελέγχων, εκδίδονται κατά περιόδους διάφορες αποφάσεις περαίωσης με βάση τις οποίες εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα, με ορισμένο ποσό φόρου για κάθε επιχείρηση. Εφόσον πληρωθεί ο φόρος περαιώνονται οι ανέλεγκτες χρήσεις, χωρίς την διενέργεια τακτικού ελέγχου με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου έχουμε σοβαρές παραβάσεις, μη έκδοση τιμολογίου, έκδοση πλαστών – εικονικών τιμολογίων κ.τ.λ.».

  Σε ερώτηση της ΦτΞ, κατά πόσο είναι αποτελεσματικοί οι παραπάνω φορολογικοί έλεγχοι, με δεδομένο το γεγονός, ότι έχουμε πολλά κρούσματα φοροδιαφυγής ή και ανεξόφλητων φόρων από επαγγελματίες, ο κύριος Κ. Φαρμάκης απαντάει πως «Άλλο πράγμα είναι οι ανεξόφλητοι φόροι, οι οποίοι είναι βεβαιωμένοι και άλλο οι φόροι τους οποίους δεν έχουν αποδώσει οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες. Μπορεί κάποιος να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ για δύο δίμηνα ή τρίμηνα. Αυτοί οι φόροι είναι διαφορετικοί.

  Είναι αποτελεσματικοί οι φορολογικοί έλεγχοι που διενεργούνται, αλλά λόγω και των οικονομικών συνθηκών οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τον φόρο σαν κεφάλαιο κίνησης, όπως διαπιστώνουμε πολλές φορές, και έτσι δεν τον αποδίδουν».

  Ερωτηθείς για το εάν θα έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος που διενεργούνται οι φορολογικοί έλεγχοι, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η όλη διαδικασία, ο κύριος Κ. Φαρμάκης επισημαίνει με έμφαση πως «ήδη μελετάται από το Υπουργείο σχετικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών, που όπως φημολογείται θα είναι γνωστό μέχρι τα Χριστούγεννα, με στόχο την αποτελεσματικότερη απόδοση των ΔΟΥ σε φόρους…».

  Απαντώντας σε ερώτηση, πώς θα εξελιχθούν οι ΔΟΥ στα πλαίσια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, του λεγόμενου Καλλικράτη, ο κύριος Κ. Φαρμάκης αναφέρει ότι «αυτό που ακούγεται είναι ότι οι μεγάλες ΔΟΥ θα συγχωνευτούν και θα αποτελέσουν τα λεγόμενα Περιφερειακά Φορολογικά Κέντρα Είσπραξης. Όπου υπάρχουν μικρές ΔΟΥ ειπώθηκε ότι αυτές θα καταργηθούν. Αν ισχύσουν αυτά που λέγονται, πιστεύουμε ότι στην Ξάνθη, πιθανόν, να ενοποιηθούν οι δύο ΔΟΥ.

  Θεωρώ, ότι αυτό γίνεται προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης λειτουργίας της ΔΟΥ. Πρέπει, βέβαια, να ληφθεί υπόψη, ότι έχουμε πολύ προσωπικό που θα συνταξιοδοτηθεί. Εάν αυτή η συνένωση έχει και επάρκεια προσωπικού, τότε πιστεύω ότι θα είναι προς το καλύτερο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα δημιουργηθούν κάποια κενά. Σε αποχωρήσεις πέντε υπαλλήλων θα προσλαμβάνεται ένας, αντί των πέντε που έχουν αποχωρήσει».

  Σε ερώτηση, εάν προκύψουν πιθανές δυσλειτουργίες στις συναλλαγές πολιτών με  υπηρεσίες, εξαιτίας των κενών που θα δημιουργήσουν οι συγχωνεύσεις των υπηρεσιών, ο κύριος Κ. Φαρμάκης αναφέρει ότι «Πιστεύω πως ναι. Ειδικά στις δικές μας υπηρεσίες, διότι είναι υπηρεσίες που έχουν τεράστιο όγκο δουλειάς. Δεν ξέρω βέβαια αν γίνουν μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες, όπου πλεονάζει το προσωπικό. Εάν δεν αναπληρωθούν αυτά τα κενά, βεβαίως θα υπάρξουν ουρές, κυρίως κατά τις τελευταίες ημέρες πληρωμής των φόρων, δεδομένου του ότι περιμένουν όλοι τις τελευταίες ημέρες για να πληρώσουν τους φόρους».