Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 19/10/2010


Της Πολιτικής το ##

Της Πολιτικής το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Σε Γκραν Γκινιόλ εξελίχθηκε η υπόθεση κατάθεσης των συνδυασμών στο πρωτοδικείο:
Όπως ήταν γνωστό η 17η Οκτωβρίου ήταν η καταλυτική ημερομηνία κατάθεσης συνδυασμών στο πρωτοδικείο, από τους υποψήφιους Δήμαρχους. Ενώ τα πράγματα πήγαιναν ομαλά για τους περισσότερους υποψήφιους, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αβδήρων Σπύρος Χαλκίδης συνειδητοποίησε λίγα μόλις λεπτά από την λήξη της προθεσμίας, ότι δεν είχε μέσα στα έγγραφα που κατέθεσε στο πρωτοδικείο, πιστοποιητικό γεννήσεως και δυστυχώς δεν έγινε δεκτό το αίτημα θεραπείας που κατέθεσε με αποτέλεσμα να μην του επιτραπεί η συμμετοχή του στις εκλογές και ο ίδιος να προβεί σε αναγκαστική παραίτηση στην οποία επικαλείται προσωπικούς λογούς. Κατά τα άλλα, όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που εδώ και καιρό είδαμε να φιγουράρουν στα ΜΜΕ πλην του Κ. Αντωνιάδη, κατέθεσαν κανονικά τους συνδυασμούς τους και ουσιαστικά από χθες ρίχνονται στην μάχη.

Έφτασε στην βρύση ο Σπύρος Χαλκίδης και δεν μπόρεσε να πιει νερό, λόγω παιχνιδιών Εύας Τσακίρη και Νίκου Ζλάτκου:
Πλήρης είναι η δικαίωσή μας στα όσα γράφουμε εδώ και καιρό για τον πόλεμο που δέχθηκαν όλοι όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για υποψήφιοι Δήμαρχοι Αβδήρων και το κερασάκι στην τούρτα, ήρθε και έπεσε το βράδυ της Κυριακής, όπου ο Σπύρος Χαλκίδης έφτασε στην βρύση και δεν ήπιε νερό, λόγω μιας παράλειψης η οποία είναι σίγουρο ότι έγινε λόγω της πίεσης των τελευταίων ημερών, αφού ο Σπύρος Χαλκίδης από το πουθενά κατάφερε να κάνει ψηφοδέλτιο, έχοντας απέναντι του τόσο τον Δήμαρχο Τοπείρου, όσο και την Δήμαρχο Αβδήρων, οι οποίοι φρόντισαν να μην τον στηρίξουν, πράγμα το οποίο διαφαίνεται αφού κανένας από τους εν ενεργεία συνεργάτες των νυν Δημάρχων, δεν είναι στο ψηφοδέλτιο που κατήρτισε ο Σπύρος Χαλκίδης. Είπαμε πως δεν χρειάζεται να ερχόμαστε σε διαμάχες για τα όσα γράφουμε, αφού μας δικαιώνει ο χρόνος και έτσι σήμερα, οι πολέμιοι του τότε υποψήφιου Δημάρχου Αβδήρων Δ. Γαλανόπουλου λένε πως είχε απόλυτο δίκιο που τα βρόντηξε και έφυγε.

Μετά την ανακάλυψη της ανεξαρτησίας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης ανακάλυψε και την ηλεκτρονική διαβούλευση:
Έχει βαλθεί να μας τρελάνει με την καλή έννοια πάντα, ο νομάρχης Ξάνθης και υποψήφιος Περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης και αυτό διαφαίνεται από τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία κινείται, από την εποχή των ατμομηχανών, στην ηλεκτρονική εποχή και μάλιστα να κάνει λόγο για ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες. Ο Mr. Εγώ, τελικά αποφάσισε τώρα που η κατάσταση είναι αμφίβολη για την εκλογή του, αφού η υπόθεση οδηγείται στην δεύτερη Κυριακή όπως όλα δείχνουν, να έρθει σε επαφή με τον κόσμο μέσω ηλεκτρονικής διαβούλευσης, αφού δεν προλαβαίνει λόγω χρόνου, να έρθει σε προσωπική επαφή με όλους τους κατοίκους της Περιφέρειάς μας. Ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της ΝΔ και τώρα ανεξάρτητος, σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα, αποφάσισε να σκύψει λίγο χαμηλά προκειμένου να έρθει σε επαφή με τον απλό κοσμάκη και έτσι μας έκανε γνωστό πως μπορούν οι κάτοικοι της Περιφέρειας, να απευθύνουν ερωτήματα μέσω της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, στα οποία όπως επισημαίνεται θα απαντά ο ίδιος, κάτι το οποίο μας θυμίζει βέβαια τον Πρωθυπουργό της χώρας και την διαφήμιση που επιχειρούσαν στην αρχή να κάνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απαντά στα μηνύματα των πολιτών μέσα στον ηλεκτρονικό τόπο κοινωνικής δικτύωσης γνωστό και ως (Face Book).

Τον άδειασαν τον Καραλίδη οι μειονοτικοί συνεργάτες του την τελευταία στιγμή, με παρέμβαση τίνος άραγε;:
Έτρεχε και δεν έφτανε ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ Φ. Καραλίδης τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να καλύψει το κενό που του προκάλεσαν οι μέχρι πρότινος μειονοτικοί συνεργάτες του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης, αφού τον άδειασαν κατόπιν εντολών (;) την τελευταία στιγμή και αρνήθηκαν να κατέλθουν υποψήφιοι. Έμπειρος στην αυτοδιοίκηση και φίλος ο Φώτης Καραλίδης, για τον οποίο κατηγορήθηκα προσωπικά από άλλα ΜΜΕ, επειδή είχα υποχρέωση να του δώσω πολλές φορές βήμα μέσα από την εφημερίδα μου, για να παρουσιάσει τις θέσεις και τις απόψεις του, πάντα στα πλαίσια της δεοντολογίας, αλλά θα πρέπει να μάθει πως η απόλυτη σιγουριά πολλές φορές οδηγεί και σε παταγώδη αποτυχία, ειδικά όταν κάποια πράγματα υπερεκτιμούνται και αγγίζουν το όριο του καλαμοκαβαλήματος. Εκείνο που μου προξένησε μεγάλη εντύπωση πάντως, είναι πως σε δελτίο τύπου του υποψηφίου Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, γίνεται λόγος πως παρουσιάστηκε η ενότητα του συνδυασμού του για την Ξάνθη την περασμένη Κυριακή στα ΜΜΕ, χωρίς όμως ποτέ εμείς να έχουμε λάβει πρόσκληση, ενώ κάποιοι άλλοι συνάδελφοι την έλαβαν την Κυριακή τα ξημερώματα. Μάλλον ο κύριος Γιαννακίδης και οι Αντιπεριφερειάρχες του, δεν ενδιαφέρονται και τόσο για τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο Τάσος Κουγιουμτζόγλου υποψήφιος Δήμαρχος Αβδήρων;
Μετά την αναγκαστική παραίτηση Χαλκίδη, λόγω παράλειψης κατάθεσης δικαιολογητικού προβλεπόμενου από τον νόμο ως απαραίτητη προϋπόθεση, το όνομα που έπαιξε ως επικρατέστερος για υποψήφιος Δήμαρχος Αβδήρων ήταν αυτό του Τάσου Κουγιουμτζόγλου, υποψηφίου δημοτικού συμβούλου μέχρι τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπήρξε ακόμα μια εκδήλωση ενδιαφέροντος από άλλον υποψήφιο, αλλά μέχρι αυτήν την στιγμή που σας γράφω, δεν έχει ξεκαθαρίσει το ποιος θα αναλάβει το τιμόνι του συνδυασμού.

Έσπασε την σιωπή του ο Π. Σγουρίδης ξεμπροστιάζοντας όλους αυτούς που ξεπουλάνε την Θράκη για μια Χούφτα μειονοτικούς ψήφους:
Για πολιτικούς και πολιτευτές «εξαρτώμενους από το Τουρκικό Προξενείο», κάνει λόγο ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Σγουρίδης! Ο κ. Σγουρίδης με τη γραπτή δήλωσή του στο Onalert, αφήνει να εννοηθεί ότι τελικά δεν του έδωσαν από το ΠΑΣΟΚ το χρίσμα για την Περιφέρεια, επειδή εκείνος «δεν στέκεται δίπλα στη σημαία της Δυτικής Θράκης»! Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής ο οποίος εκλεγόταν για πολλά χρόνια βουλευτής Ξάνθης, παρά το πόλεμο που δεχόταν από τους «σκληροπυρηνικούς» μουσουλμάνους κάνει λόγο για συνδιοίκηση του Τουρκικού Προξενείου με τοπικούς πολιτικούς και πολιτευτές της Θράκης και για κέντρα “που μας παίζουν στα ζάρια για μια χούφτα μειονοτικούς πελατειακούς ψήφους”. Την ίδια στιγμή βέβαια, κάποιου από το ΠΑΣΟΚ ανέφεραν πως δεν επελέγη ο κύριος Σγουρίδης επειδή έχει πρόβλημα με την μειονότητα, πράγμα απόλυτα ψευδές, αφού ο ίδιος του έχει πολλές φορές βρεθεί και συμπαρασταθεί σε μουσουλμάνους της περιοχής μας βοηθώντας τους. Βέβαια αυτοί που δεν επέλεξαν τον Π. Σγουρίδη για υποψήφιο Περιφερειάρχη, γνωρίζουν τις άριστες σχέσεις του με την μειονότητα και τις πολύ κακές σχέσεις του με το Προξενείο της Κομοτηνής και τους Εγκάθετους της Άγκυρας, οι οποίοι παίζουν κορώνα γράμματα την Θράκη, σε συνεργασία πάντα με τους γνωστούς αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς παράγοντες της περιοχής μας.


Αντί η ΝΟΔΕ Ξάνθης να διαγράψει τον Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ, ασχολείται με την επίσκεψη της κυρίας Κόκλα στο ΣΕΛΕΡΟ:
Αγαπητή η Σούλα Ιακωβίδου και όλα τα μέλη της ΝΟΔΕ Ξάνθης, αλλά μάλλον στραβά αρμενίζουν τελευταία. Γνωρίζω πολύ καλά πως δεν αναλάβατε καθόλου εύκολο έργο, αλλά είναι καιρός πλέον να σταματήσετε να λειτουργείτε σαν παιδική χαρά. Η κυρία Κόκλα θεώρησε πως έπρεπε να πάει στο Σέλερο και πήγε, εξάλλου δικαίωμα της ήταν, όπως και δικό μας δικαίωμα ως ΜΜΕ να κρίνουμε αυτήν την επίσκεψη, εσείς όμως ως το ανώτατο κομματικό όργανο της ΝΔ στον Νομό Ξάνθης, αντί να μπαίνετε σε λειτουργίες κριτικής, καλό θα ήταν να διαγράψετε τον κύριο Μπιρόλ, αγαπητό παιδί του ανεξάρτητου στελέχους σας, που πήγε και συμφώνησε να υποστηρίξει τον Β. Τσολακίδη υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Κάποιου συνάδελφοι αναφέρουν κύριοι της ΝΟΔΕ, αλλά και της Τοπικής Δημοτικής Οργάνωσης Ξάνθης, πως το Κόμμα το κάνατε Μπ…ο, αλλά εγώ θα συνεχίσω να επιμένω πως το κόμμα το κάνατε εμπριμέ. Δεν είχα κανέναν σκοπό να μπω σε αυτήν την διαδικασία, αλλά με τέτοιου είδους λειτουργίες θεωρώ πως με προκαλείτε και μαζί με εμένα προκαλείτε και όλους τους Νεοδημοκράτες.

Παίζουν την Θράκη …στα Ζάρια

Π. Σγουρίδης:
Παίζουν την Θράκη
…στα Ζάρια



5 Δεν και μια αλήθεια…
-Δεν τους έκανα, επειδή δεν πουλήθηκα στο Προξενείο για μια χούφτα ψήφους
-«Δεν στάθηκα και δεν πρόκειται ποτέ να σταθώ δίπλα στη σημαία της Δυτικής Θράκης»!
-Δεν δέχομαι στην ακριτική και ευαίσθητη 1η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. τη συνδιοίκηση με το Τουρκικό Προξενείο
-Δεν δέχομαι για μια χούφτα μουσουλμανικούς ψήφους να οδηγείται η περιοχή σε επικίνδυνα μονοπάτια
-Δεν δέχομαι να υψώνεται η σημαία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης σε κάθε εκδήλωση παρουσία του Προξένου και σε κάθε επίσκεψη των επικεφαλής των «γκρίζων λύκων», και βέβαια δεν δέχομαι με τίποτα Έλληνες πολιτικούς να φωτογραφίζονται δίπλα από αυτήν”

Για πολιτικούς και πολιτευτές «εξαρτώμενους από το Τουρκικό Προξενείο», κάνει λόγο ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Σγουρίδης! Ο κ. Σγουρίδης με τη γραπτή δήλωσή του στο Onalert, αφήνει να εννοηθεί ότι τελικά δεν του έδωσαν από το ΠΑΣΟΚ το χρίσμα για την Περιφέρεια, επειδή εκείνος «δεν στέκεται δίπλα στη σημαία της Δυτικής Θράκης»! Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής ο οποίος εκλεγόταν για πολλά χρόνια βουλευτής Ξάνθης, παρά το πόλεμο που δεχόταν από τους «σκληροπυρηνικούς» μουσουλμάνους κάνει λόγο για συνδιοίκηση του Τουρκικού Προξενείου με τοπικούς πολιτικούς και πολιτευτές της Θράκης και για κέντρα “που μας παίζουν στα ζάρια για μια χούφτα μειονοτικούς πελατειακούς ψήφους”. Το όνομα του κ.Σγουρίδη είχε ακουστεί έντονα ως υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ για τη 1η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τελικά δεν επιλέχθηκε με την δικαιολογία ότι “δεν τα πάει καλά με το μουσουλμανικό στοιχείο”. Για να μην προκληθούν υποτίθεται αντιδράσεις στη μειονότητα ο κ. Σγουρίδης δεν επελέγη. Αποτέλεσμα να κατέβουν στις εκλογές σε Ξάνθη και Κομοτηνή δύο ανεξάρτητη συνδυασμοί οι οποίοι εκπροσωπούν το "σκληρό" κομμάτι της μειονότητας. “Στα πολλά που γράφηκαν σε σχέση με τους <<δεκατρείς μικρούς πρωθυπουργούς>> ξεχώρισα κάτι που αναρτήθηκε και αφορούσε την υποψηφιότητα μου”, λέει ο κ. Σγουρίδης. “Γράφουν λοιπόν για την 1η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την επιλογή για αυτήν του Άρη Γιαννακίδη ότι: έχουν γίνει καταγγελίες σε βάρος του για παρατυπίες σε έργα της Νομαρχίας Ροδόπης, θέμα που αναμένεται να αναδείξει κατά την προεκλογική περίοδο ο αντίπαλός του, Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης. Μάλιστα λέγεται ότι αυτά είναι σε γνώση της Ιπποκράτους και γι΄ αυτό επιχειρήθηκε να επιλεγεί ο Μιχάλης Τιμοσίδης καθώς ο έτερος ανθυποψήφιός του Παναγιώτης Σγουρίδης είχε αποκλεισθεί εξ΄αρχής λόγω κακής σχέσης με το μουσουλμανικό στοιχείο.” Ο Π. Σγουρίδης στη συνέχεια της δήλωσής του, είναι καταιγιστικός για «πολιτικούς και πολιτευτές» της Θράκης,τους οποίους κατηγορεί για εξάρτηση από το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής: “Όμως η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις μου με το μουσουλμανικό στοιχείο είναι καλές έως πολύ καλές. Είναι κακές με τους ανθρώπους του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής και τους εξαρτώμενους από αυτό πολιτικούς και πολιτευτές. Διότι δεν δέχομαι στην ακριτική και ευαίσθητη 1η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. τη συνδιοίκηση με το Τουρκικό Προξενείο. Δεν δέχομαι για μια χούφτα μουσουλμανικούς ψήφους να οδηγείται η περιοχή σε επικίνδυνα μονοπάτια. Δεν δέχομαι να υψώνεται η σημαία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης σε κάθε εκδήλωση παρουσία του Προξένου και σε κάθε επίσκεψη των επικεφαλής των «γκρίζων λύκων», και βέβαια δεν δέχομαι με τίποτα Έλληνες πολιτικούς να φωτογραφίζονται δίπλα από αυτήν.” Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, επισημαίνει ότι οι σχέσεις του με το μουσουλμανικό στοιχείο ήταν και είναι εξαιρετικές και υπενθυμίζει μία σειρά μέτρων που είχαν ληφθεί στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, τη περίοδο που ο ίδιος ήταν βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής: “Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μου είναι άνθρωποι του μόχθου όπως και οι χριστιανοί. Ενδιαφέρονται για το μεροκάματο, τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, τη μόρφωση των παιδιών τους, την υγεία, την ασφάλιση, την περίθαλψη της οικογένειάς τους και τις χωρίς διακρίσεις ίσες ευκαιρίες προς όλους. Αυτό το στοίχημα το έκανα πράξη με σύμμαχο μου την κυβέρνηση στην περίοδο της Αντιπροεδρίας μου στη Βουλή από το 1993 μέχρι το 2004 και έβαλα τα θεμέλια να συνεχισθεί μέχρι σήμερα και στο διηνεκές. Εκτός από την περίπτωση που οι χριστιανοί θα γίνουν μειονότητα στον τόπο αυτό. - Έτσι, μετά το 1994 έπεσαν οι «μπάρες» στις περιοχές της ορεινής Ροδόπης που προηγουμένως χρειαζόταν διαβατήριο για να τις επισκεφθείς. - Έτσι ψηφίστηκε ο νόμος για τη μειονοτική εκπαίδευση που βελτίωσε τη μάθηση στους μουσουλμανόπαιδες και την καθιέρωση της εισαγωγής τους με ειδικό ποσοστό 5% στα ελληνικά πανεπιστήμια. - Έτσι, ασφαλτοστρώθηκε το 85% των δρόμων της ορεινής περιοχής και τηλεφωνοδοτήθηκαν και ηλεκτροδοτήθηκαν και τα πιο απομακρυσμένα και ορεινά χωριά. - Έτσι καταργήθηκαν τα εμπόδια των οποιωνδήποτε «αδειοδοτήσεων» στους μουσουλμάνους συντοπίτες μας. Δυστυχώς όμως, αυτή η ανοιχτή πολιτική ενσωμάτωσης αφαιρούσε το επιχείρημα της Τουρκίας διεθνώς για μια καταπιεσμένη μουσουλμανική μειονότητα στην ελληνική επικράτεια και χαλούσε το μακρόπνοο σχεδιασμό της. Συνεπώς, οι πρωτεργάτες αυτής της πολιτικής έπρεπε να καταστούν πολιτικά ανενεργοί ως «επικίνδυνοι, με το γενικό αφορισμό ότι «δεν τα πάνε καλά με το μουσουλμανικό στοιχείο». Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας. Υ.Γ. Εκφράζω την αμυδρή ελπίδα των συμπατριωτών μου ότι στην Αθήνα δεν μας παίζουν «στα ζάρια» για μια χούφτα μειονοτικούς πελατειακούς ψήφους". Η κάθοδος μειονοτικών συνδυασμών σε Κομοτηνή και Ξάνθη έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη κυβέρνηση, αλλά ...κατόπιν εορτής. Πηγή: http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=65
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τριήμερη έκθεση φωτογραφίας και προσκοπικών αναμνήσεων στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης


Χαράλαμπος Νασσόπουλος, Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ξάνθης:
«Θεωρώ, ότι η κοινωνία χρειάζεται σήμερα πιο πολύ από ποτέ την ύπαρξη του προσκοπισμού, ο οποίος θα σταθεί δίπλα μας σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή»

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Ξάνθης, στα πλαίσια εορτασμού των εκατό χρόνων του ελληνικού προσκοπισμού, διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, στο φουαγιέ του δημοτικού αμφιθεάτρου Ξάνθης μια έκθεση φωτογραφίας και προσκοπικών αναμνήσεων, για το τριήμερο από τις δεκαπέντε έως τις δεκαεπτά Οκτωβρίου.
Να σημειώσουμε, ότι το κίνημα του προσκοπισμού μετρά ενενήντα χρόνια ζωής στην Ξάνθη, μέσα στην πάροδο των οποίων έχουν σημειωθεί σημαντικές δράσεις προσφοράς προς την ευρύτερη κοινωνία.
Η Ξάνθη έχει εκατόν πενήντα εγγεγραμμένα μέλη, τα οποία, οπωσδήποτε, πλαισιώνονται από την κίνηση των οικογενειών τους, τις επιτροπές γονέων και την Ένωση Παλαιών Προσκόπων, που διαθέτει άλλα πενήντα μέλη εγγεγραμμένα.
Όπως παραδέχεται και ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ξάνθης, κύριος Χαράλαμπος Νασσόπουλος, «υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι, αλλά έρχονται συμπαραστάτες στο έργο και τις εκδηλώσεις μας».
Στην τριήμερη έκθεση που διοργανώθηκε, ο επισκέπτης είχε την μοναδική ευκαιρία να δει ιστορικές φωτογραφίες, που αποτυπώνουν πολλές πτυχές του προσκοπισμού συνολικά.
Φωτογραφίες, βιβλία, αποκόμματα εφημερίδων και βραβεία αποτέλεσαν σημείο αναφοράς της έκθεσης, δίνοντας αναμνήσεις στους παλιότερους και γνώσεις για το κίνημα στους νεότερους.
Παράλληλα, την περασμένη Κυριακή η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ξάνθης διοργάνωσε μνημόσυνο για όλα τα αποθανόντα μέλη της, στον ίδιο χώρο.
Αναφορικά με το θέμα μιλάει, μέσα από συνέντευξη που παραχωρεί στην ΦτΞ, ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ξάνθης, κύριος Χ. Νασσόπουλος, σημειώνοντας τα ακόλουθα:
«Πρόκειται για μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε και να εκθέσουμε το αρχειακό υλικό που έχουμε, ώστε να δώσουμε στην κοινωνία της Ξάνθης, στην οποία υπήρξαν πάρα πολλοί πρόσκοποι, την δυνατότητα να θυμηθεί κάποιες δράσεις και εκδηλώσεις από την ίδρυση του προσκοπισμού έως και σήμερα. Η έκθεση είναι δομημένη, ξεκινώντας από την ίδρυση του προσκοπισμού και τελειώνοντας με την νεότερη γενιά, σήμερα. Ξεκινάμε από τις ασπρόμαυρές φωτογραφίες και τελειώνουμε στα πιο σύγχρονα μέσα προβολής».
Σε ερώτηση, για το πότε χρονολογείται η πιο παλιά φωτογραφία της έκθεσης, ο κύριος Χ. Νασσόπουλος σημειώνει, ότι «οι παλιότερες φωτογραφίες είναι ανατυπωμένες. Κάποιοι μας τις φέρνανε, τις σκανάραμε και με αυτό τον τρόπο τις κρατούσαμε στο αρχείο μας. Η πρώτη είναι από το 1912, μας την έστειλαν σε ανατύπωση από την κεντρική διοίκηση, την Αθήνα. Έχουμε και φωτογραφίες από τις ομάδες που ήταν στην Μικρά Ασία. Είναι αυτοί που ήρθαν και ίδρυσαν τον προσκοπισμό στην Ξάνθη μετά το 1922, από την Κάτω Παναγιά, από τα Σόγια και όλες τις πόλεις τις Δυτικής Θράκης».
Ερωτηθείς, για το εάν έχει απήχηση ο προσκοπισμός ως τρόπος ζωής στις νεότερες ηλικίες, ο κύριος Χ. Νασσόπουλος, σημειώνει ότι «νομίζω, ότι σήμερα παρά ποτέ είναι αναγκαία η ύπαρξη του προσκοπισμού. Υπάρχει απήχηση και αυτό φαίνεται από την αύξηση της δύναμης της Περιφέρειας της Ξάνθης. Η Ξάνθη πάει καλά, αναπτύσσεται, έχουμε συνεχώς νέα παιδιά. Οι δράσεις γίνονται πιο σύγχρονες. Τα παιδιά έρχονται για να μάθουν, καθώς ο προσκοπισμός είναι μια συμπληρωματική κίνηση διαπαιδαγώγησης στην οικογένεια και το σχολείο. Μέσα από την ενασχόληση με όλους αυτούς τους τομείς που έχουμε, δίνουμε διέξοδο στις κλίσεις του κάθε παιδιού, για να ανακαλύψει τον εαυτό του και να μάθει παίζοντας».
Αναφορικά με το έργο και τις δράσεις του προσκοπικού κινήματος, ο κύριος Χ. Νασσόπουλος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι, «Καταρχήν, ο πρόσκοπος δεν ασχολείται όπως ένα αθλητικό σωματείο, μόνον, με τον αθλητισμό. Ασχολείται με θέματα πνευματικής καλλιέργειας, δηλαδή με τον πολιτισμό. Ασχολείται με το περιβάλλον, ασχολείται με την κοινωνική ζωή της πόλης. Είναι πολλοί οι τομείς που μπαίνουν στο πρόγραμμα. Η ζωή του προσκόπου από λυκόπουλο, από τα επτά μέχρι τα δεκαοχτώ του χρόνια, δίνει την ευκαιρία να γνωρίσει εκτός από όλους αυτούς τους τομείς, αδελφούς προσκόπους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο, αν μπορέσει να συμμετέχει σε κάποια εκδήλωση. Να πάρει για την ζωή του εφόδια, ώστε να βγει αύριο ένας καλός πολίτης στην κοινωνία, που τόσο ανάγκη έχουμε.
Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Ξάνθης, ξεκινώντας από τις δεντροφυτεύσεις τα πρώτα χρόνια στο δάσος του Πόρτο Λάγους, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία, προσφέρει ένα πολύ σημαντικό έργο. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαστε σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, προσφέροντας εράνους, διάφορα χρηματικά ποσά, αλλά και με συλλογή παιχνιδιών το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, για τα παιδιά της πόλης μας που είναι από φτωχές οικογένειες.
Φυσικά, πολλοί από μας είμαστε αιμοδότες. Έχουμε συνεργαστεί αρκετές φορές με τον σύλλογο αιμοδοτών. Έχουμε καλέσει και τους γονείς των παιδιών να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις και όπου αλλού χρειαστεί, στην πυρασφάλεια του περιαστικού μας δάσους, στους καθαρισμούς των ακτών. Είμαστε παρόντες πάντα σε όλα τα κελεύσματα της τοπικής κοινωνίας».
Σε ερώτηση, για το εάν η Πολιτεία στηρίζει τον προσκοπισμό, ο κύριος Νασσόπουλος αναφέρει, ότι «Η Πολιτεία υπό τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες είναι μεν στο πλευρό μας, διότι το σώμα Ελλήνων προσκόπων εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουμε δε, ηθική υποστήριξη, αρκετές φορές, από τις τοπικές αρχές και έτσι προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Σίγουρα, μεγάλες εθελοντικές οργανώσεις, όπως ο νεοπροσκοπισμός, ο ερυθρός σταυρός και αρκετές άλλες, χρειάζονται, αυτή την στιγμή, την στήριξη των τοπικών αρχών στις δραστηριότητές τους. Εμείς που ασχολούμαστε, κυρίως, με παιδιά, θεωρώ, ότι πρέπει να επενδύσουμε σε αυτά, αν θέλουμε η κοινωνία μας να έχει οικολογικές και κοινωνικές ευαισθησίες, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά να προσφέρουν. Τα τελευταία χρόνια ο προσκοπισμός έχει γίνει μια μορφή μόδας, αλλά πρέπει να τον έχεις και σαν τρόπο ζωής.» και συνεχίζει λέγοντας «Θεωρώ, ότι η κοινωνία χρειάζεται σήμερα πιο πολύ από ποτέ την ύπαρξη του προσκοπισμού, ο οποίος θα σταθεί δίπλα μας σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή».
Αναφορικά με την δράση του κινήματος σε τοπικό επίπεδο, ο κύριος Νασσόπουλος σημειώνει, ότι «Κάθε Σαββατοκύριακο ο προσκοπισμός έχει δράση, αλλά και η Ένωση Παλαιών Προσκόπων που δραστηριοποιείται όχι κάθε σαββατοκύριακο, αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα, με τις δικές τις δράσεις και δυνατότητες, πανελλήνια και πανθρακικά. Νομίζω, ότι η Ξάνθη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες Περιφέρειες. Οι δράσεις που έχουμε κάνει αυτά τα ενενήντα χρόνια στην περιοχή μας δίνουν αίγλη στον προσκοπισμό της Ξάνθης. Θεωρώ, ότι είναι και ένας λόγος που έρχονται κοντά μας αρχές και κοινωνία, συμπαραστάτες στο έργο μας.»
Και καταλήγει «Εκατό χρόνια προσφοράς και δράσης. Εκατό χρόνια ζωής για ένα κίνημα, όπως ο προσκοπισμός, το οποίο πρέπει να αγκαλιάσει η κοινωνία, γιατί είναι
καλό για τα παιδιά μας».

Για άλλη μια φορά η συμμετοχή του κόσμου είναι εντυπωσιακή

Στα πλαίσια της Εθελοντικής Αιμοδοσίας που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Ξάνθη, ο πολιτιστικός σύλλογος, «Νεολέρα», πρόσφερε σαράντα λογοτεχνικά βιβλία στην υπό ίδρυση δανειστική βιβλιοθήκη του Κενταύρου

Για άλλη μια φορά η συμμετοχή του κόσμου είναι εντυπωσιακή

Με μεγάλη επιτυχία, όπως και τις υπόλοιπες φορές, ξεκίνησε η Εθελοντική Αιμοδοσία, μια πρωτοβουλία του συλλόγου Εθελοντών- Αιμοδοτών Ξάνθης, «Η Αγάπη», το περασμένο Σάββατο για να ολοκληρωθεί το επόμενο, στις 23 του τρέχοντος μηνός.
Για άλλη μια φορά, η προσπάθεια αγκαλιάστηκε με περισσή θέρμη από πολλούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι έσπευσαν να προσφέρουν λίγο από το αίμα τους, για να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή που έχει την ανάγκη όλων. Η ευαισθησία ξεχείλισε, καθώς, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά εποχές, η αγάπη για τον συνάνθρωπο είναι κάτι που συνεχίζει να υπάρχει.
Αξιοσημείωτη είναι και η στήριξη αρκετών φορέων της πόλης, της προσπάθεια του συλλόγου Εθελοντών-Αιμοδοτών Ξάνθης.
Το περασμένο Σάββατο η αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε στην Λέσχη Αξιωματούχων. Συνολικά εκατόν είκοσι ένα άτομα προσέφεραν το αίμα τους, μεταξύ των οποίων η ομάδα Εθελοντών Αιμοδοτών Μουσουλμάνων Γυναικών από τον Κένταυρο, ο Σύλλογος Κυπρίων, η Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Ξάνθης, οι Xanthi Funs, ο Αθλητικός Όμιλος «Ποσειδώνας», οι εργαζόμενοι της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., ο πολιτιστικός σύλλογος Ξάνθης «Νεολέρα».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πολιτιστικός σύλλογος «Νεολέρα», στα πλαίσια της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, πρόσφερε σαράντα λογοτεχνικά βιβλία στην υπό ίδρυση δανειστική βιβλιοθήκη του Κενταύρου.
Ομάδα νέων ατόμων του Κενταύρου αποφάσισε να ιδρύσει δανειστική βιβλιοθήκη και όπως φαίνεται, η ανταπόκριση του κόσμου να την πλουτίσουν είναι μεγάλη. Ήδη, έχει δεχτεί πέρα από τα σαράντα λογοτεχνικά βιβλία και κάποιες εγκυκλοπαίδειες.
Κλείνοντας, να υπογραμμίσουμε, ότι την περασμένη Κυριακή η αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε στο Ωραίο και στα Κιμμέρια, με εντυπωσιακή προσέλευση του κόσμου.

Δεν θα περάσει ο Καπνορατσισμός…

Επανέφεραν από εχθές τα σταχτοδοχεία στους κλειστούς δημόσιους χώρους οι Έλληνες επαγγελματίες, ως αντίδραση στον αντικαπνιστικό νόμο, ο οποίος, όπως δηλώνουν, έχει θίξει τα οικονομικά τους συμφέροντα

Δεν θα περάσει ο Καπνορατσισμός…

Μέσα στην εβδομάδα συνεδριάζει και η Γενική Συνέλευση του σωματείου επαγγελματιών café-bar και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης Ξάνθης, προκειμένου να αποφασίσει για το τι στάση θα κρατήσει στις νέες αυτές εξελίξεις, αλλά και για το πώς θα διαχειριστεί τις συνέπειες των αποφάσεών της

Επανέφεραν από εχθές τα σταχτοδοχεία στα τραπέζια των κλειστών δημοσίων χώρων που διαχειρίζονται οι Έλληνες επαγγελματίες, μετά τις καταστροφικές, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, επιπτώσεων στον τζίρο τους από την εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού μέτρου.
Να θυμίσουμε, ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων πήρε ομόφωνη απόφαση να μην εφαρμόσει την αντικαπνιστικό νόμο από την ερχόμενη Δευτέρα, αν δεν γίνουν σε αυτόν τροποποιήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο. Φαίνεται, πως το τελευταίο δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΠΟΕΣΕ και έτσι οι επαγγελματίες τήρησαν την απειλή τους και επανέφεραν τα σταχτοδοχεία που είχαν απομακρύνει, στα πλαίσια εφαρμογής του σχετικού νόμου.
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο πρώην Πρόεδρος του σωματείου επαγγελματιών café- bar και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης Ξάνθης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, κύριος Δημήτριος Πασσαλής, μέσα στην εβδομάδα θα γίνει η Γενική Συνέλευση του σωματείου, προκειμένου να παρθούν από κοινού αποφάσεις, για το τι στάση θα υιοθετήσουν οι επαγγελματίες της Ξάνθης.
Σε περίπτωση που οι τελευταίοι αποφασίσουν να πάνε κόντρα στον νέο νόμο, θα κληθούν, όπως είναι λογικό, να αναλάβουν και τις συνέπειες που θα συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση από μέρους τους.
Όπως δηλώνουν, πάντως, οι ίδιοι οι επαγγελματίες, ο νέος νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλές επιχειρήσεις, ενώ άλλες επωμίζονται το κόστος της απαγόρευσης στον καθημερινό τους τζίρο, που ακολουθεί, διαρκώς, καθοδική πορεία.
Η απόφαση της ΠΟΕΣΕ αναφέρει ρητά πως θα πρέπει να γίνει ανάκληση του αντικαπνιστικού νόμου, μέχρι να περάσει η περίοδος της οικονομικής κρίσης. Ενώ, θα πρέπει να στελεχωθεί κατάλληλα ο ελεγκτικός μηχανισμός, ώστε να μην πληρώνουν την συνέπειά τους οι επαγγελματίες που εφαρμόζουν τον νόμο με το να χάνουν την πελατεία τους.