Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Το κλάσιμο, το φτέρνισμα και η αναπνοή μόνο δεν φορολογούνται στην Ελλάδα:


Πήξαμε στους φόρους και κανένας από αυτούς που μας κυβερνούν τα τελευταία χρόνια, δεν ανέλαβε την ευθύνη να στείλει στην φυλακή τους κλέφτες. Φώναζε ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος σε μια ελληνική ταινία «Έξω οι κλέφτες», « Έξω οι λωποδύτες» και ειλικρινά αναρωτιέμαι αν αυτά τα λόγια του σεναρίου εκείνης της παλιάς ελληνικής ταινίας, κάποιος είχε σκεφθεί ότι θα αποδειχθούν πραγματικότητα μετά από μερικά χρόνια.
Για να σας εντάξω στο κλίμα, θα ξεκινήσω με μια μικρή ιστορική αναδρομή, αναφέροντάς σας πως τα σπίτια μας φορολογούνται, τα αγαθά που καθημερινά καταναλώνουμε επίσης, τα σχολεία, τα φροντιστήρια, τα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα ποτά, τα ξενύχτια, τα προφυλακτικά και όλα τα υπόλοιπα. Τα μοναδικά αγαθά που δεν φορολογούνται σε αυτήν την χώρα που λέγεται Ελλάδα, είναι το κλάσιμο, το φτέρνισμα και η αναπνοή. Σύμφωνα με αποδεδειγμένες επιστημονικές μελέτες, ο υγιής ανθρώπινος οργανισμός, αερίζεται σε καθημερινή βάση 36 φορές, πράγμα το οποίο φαίνεται αρκετά ελκυστικό για τους ανθρώπους του Υπουργείου Οικονομικών, αφού αν μπει φορολογία και σε αυτό, θα εισπράττουν τον συγκεκριμένο φόρο επί τριάντα έξι φορές την ημέρα, επί 30 περίπου ημέρες τον μήνα και το σύνολο αυτού επί δώδεκα μήνες τον χρόνο. Συνεπώς με απλά μαθηματικά, το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας θα λυθεί μέσα σε έναν χρόνο. Εάν δε, αφού η σημερινή Κυβέρνηση είναι επιρρεπής στην πράσινη ανάπτυξη, γεμίσει την χώρα με αιολικά πάρκα και επιβάλλει στους Έλληνες να κλάνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, τότε θα μπορέσουμε να παράξουμε Αιολική ενέργεια που θα καλύψει ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Χαμός του Χαμού στο ΕΒΕ Ξάνθης... Ζούνε στον Αστερισμό της πλαστογραφίας και των εκ τηλεφωνικής περιφοράς συνεδριάσεων:

Αρκετά οικονομικά σκέφτονται στο ΕΒΕ και όπως αποδείχτηκε, εκεί που θα περίμεναν να γεμίσει η αίθουσα από κόσμο σε κάθε συνεδρίαση, πράγμα το οποίο τους αναγκάζει να ξοδεύουν χρήματα για το ρεύμα που θα κάψουν, αποφάσισαν να κάνουν τις συνεδριάσεις τηλεφωνικά δια περιφοράς. Αυτά υποστηρίζουν ορισμένα από τα μέλη του ΕΒΕ και το ΔΝΤ σκέφτεται να τους δώσει ακόμα και βραβείο οικονομίας. Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος και δυστυχώς κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, όχι για αυτά που έγιναν, τα οποία λίγο πολύ είναι γνωστά, αλλά για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Αν έσφαλε αυτός που πλαστογράφησε, θα πρέπει να τιμωρηθεί όχι χάνοντας την δουλειά του, γιατί ο άνθρωπος έχει και οικογένεια η οποία θα πρέπει να ζήσει, αλλά θα πρέπει να απομακρυνθεί τάχιστα από την θέση που κατέχει και να τοποθετηθεί σε άλλη θέση υποδεέστερη αυτής που κατείχε, γιατί με την συμπεριφορά του απέδειξε πως δεν άξιζε αυτό που είχε στα χέρια του. Εκείνο βέβαια που έχει σημασία, είναι πως κανένας από αυτούς που σήμερα συμμετέχουν στην διοίκηση του ΕΒΕ, δεν θα πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος, γιατί πολύ απλά απέδειξαν πως, όχι μόνο δεν προσέφεραν στις επιχειρήσεις, αλλά με την άγνοιά τους για τα όσα συνέβαιναν μέχρι σήμερα εκεί, βοηθούσαν στο να δημιουργούνται τέτοιου είδους καταστάσεις.

Σφάζονται για τις έμμισθες θέσεις στον Δήμο Ξάνθης, με το Δασικό Χωριό, την Καθαριότητα και τον Πολιτισμό να κατέχουν τις πρώτες θέσεις προτίμησης:

Δεν πρόκειται να ησυχάσει ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης και αυτό γιατί, έδειξε αρκετά αποθέματα ανοχής και υπομονής απέναντι στους Δημοτικούς του Συμβούλους. Αφού λοιπόν λίγο έλλειψε να χάσει στις περασμένες εκλογές, επειδή κάποιοι επαναπαύτηκαν και δεν έτρεξαν καθόλου, τώρα αντιμετωπίζει και τις συνεχόμενες πιέσεις τους, προκειμένου να τους τοποθετήσει σε έμμισθες θέσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που υποστήριξα δημόσια την άποψή μου για αυτούς που εκλέγονται και αποφασίζουν να ασχοληθούνε με τα κοινά και σίγουρα δεν θα διστάσω να το επαναλάβω και σήμερα. Όσοι εκλέχτηκαν, ενδιαφέρονται για τα χρήματα των θέσεων και για τίποτε άλλο. Οι άνθρωποι έχουν μάθει στο να κάθονται και να πληρώνονται χωρίς καν να τους νοιάζει για το τι γίνεται τριγύρω. Κανένας από αυτούς που κατέχουν έμμισθες θέσεις στον Δήμο Ξάνθης, και αναφέρομαι στους αιρετούς, δεν ενδιαφέρθηκε να δει μήπως υπάρχει κάποιος εργαζόμενος του Δήμου, που με το ζόρι προσπαθεί να ζήσει την οικογένειά του, προκειμένου να τους βοηθήσουν. Λίγοι δημοτικοί σύμβουλοι παραχωρούν τα χρήματα που δικαιούνται από τις συνεδριάσεις, σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και αυτό το γνωρίζει καλά ο κόσμος.

Οικονομικά ζόρια για τον Δήμο Ξάνθης... Βεβαιώθηκαν στο Δημόσιο Ταμείο τα απλήρωτα πρόστιμα για παράνομες σταθμεύσεις, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές:

Αρκετά ήταν τα τηλεφωνήματα που δέχθηκα τις δυο τελευταίες ημέρες από συμπολίτες μας, οι οποίοι διαμαρτυρόμενοι γιατί ο Δήμος Ξάνθης αποφάσισε να βεβαιώσει τα πρόστιμα από τις παραβάσεις τους στο Δημόσιο Ταμείο, μου στηλίτευαν το γεγονός ότι αυτό συνέβη μετά από τις εκλογές και όχι πριν. Ποιος να έχει δίκιο και ποιος άδικο άραγε στην προκειμένη περίπτωση, αφού από την μια οι Δημότες έχουν κάθε δικαίωμα να φωνάζουν για τα πρόστιμα μέσα σε αυτήν την οικονομική κρίση και από την άλλη ο Δήμος Ξάνθης πρέπει να μαζέψει τα χρήματα για τις κλήσεις αυτές. Γνωρίζω πολύ καλά πως τα χρήματα στους Δήμους με τον Καλλικράτη, θα είναι πολύ περιορισμένα και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού Εσωτερικών κυρίου Ραγκούση, το τελεσίγραφο προς τους Δημάρχους ανέφερε τα εξής: Οι Δήμοι θα πρέπει να εισπράττουν τα χρήματα από τα Δημοτικά Τέλη και γενικότερα από τους οφειλέτες τους (και όπου οφειλέτες βάλτε ακόμα και αυτούς οι οποίοι αφήνουν απλήρωτες τις κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας). Βέβαια αν η κλήση αφορούσε κάποιον Δημοτικό Σύμβουλο, το σίγουρο είναι πως αυτή θα είχε σβηστεί και δεν θα είχε επιβληθεί πρόστιμο, αλλά θα μου πείτε πως τα αυτοκίνητα των συμβούλων είναι γνωστά και κανείς από τους Δημοτικούς Αστυνομικούς δεν μπαίνει ούτε στην σκέψη να τα γράψει.

Άγρια ξυλοφορτώθηκε Νοσηλευτής των Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου μας, από παρέα:


Το βράδυ της Δευτέρας ένα περιστατικό σημάδεψε το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Πρόκειται για τον ξυλοδαρμό που δέχθηκε νοσηλευτής από πέντε ή έξι άτομα αγνώστων στοιχείων, τα οποία ήταν σε κατάσταση μέθης, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες. Το περιστατικό έγινε γνωστό στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, αλλά για άγνωστους προς εμάς λόγους, μέχρι στιγμής δεν εκδόθηκε κανένα δελτίο τύπου που να μας ενημερώνει για την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το θύμα του ξυλοδαρμού υπέστη τραυματισμό στο κεφάλι και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο. Απορίας άξιο στην όλη υπόθεση, είναι το γεγονός ότι στο Γενικό Νοσοκομείο υπάρχει φύλαξη από ιδιωτική εταιρία Security, που μάλλον όπως αποδεικνύεται, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις προβλεπόμενες ανάγκες.

Ενδέχεται να ζητηθεί και συνδρομή του Εισαγγελέα, για να λάμψει η αλήθεια

Έχουν παρθεί όλα τα μέτρα, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση με την πλαστογράφηση της υπογραφής του Προέδρου του ΕΒΕ από υπάλληλο του φορέα

Ενδέχεται να ζητηθεί και συνδρομή του Εισαγγελέα, για να λάμψει η αλήθεια

Γιάννης Σιούτας, μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου Ξάνθης:
«Το Επιμελητήριο Ξάνθης βρίσκεται στα όρια της παρανομίας. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση του ίδιου του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης»





Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης:
«Μακάρι να επέμβει το Υπουργείο, αυτό θέλουμε, γιατί θα μας λύσει τα χέρια. Εμείς τουλάχιστον σαν Διοικητική Επιτροπή δεν έχουμε κάνει καμία παρατυπία και καμία παρανομία, οπότε δεν μας ενδιαφέρει. Εγώ δε θα απολογηθώ ούτε για την παράνομη πράξη του συγκεκριμένου υπαλλήλου, αλλά ούτε και γι’ αυτά που λέει ο κύριος Σιούτας. Ο κύριος Σιούτας είναι μέλος του ΔΣ, ήταν παρών στο περασμένο ΔΣ και ξέρει ακριβώς τι ελέχθει. Από εκεί και πέρα, μπορεί να έχει μια άλλη άποψη ή μπορεί να είναι λίγο απληροφόρητος»

Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στο Επιμελητήριο Ξάνθης, μετά την αποκάλυψη της απίστευτης ιστορίας με την πλαστογράφηση της υπογραφής του Προέδρου από τον Διευθυντή του Φορέα, προκειμένου να προωθηθεί σε θέση Προϊσταμένης συγκεκριμένη υπάλληλος. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κύριος Π. Ανδρικόπουλος, από την πλευρά του δηλώνει άγνοια για την υπογραφή που μπήκε ως δική του και ζητά διαλεύκανση της υπόθεσης. Ήδη, ο τελευταίος έχει ζητήσει από τον Διευθυντή έγγραφη απολογία για την πράξη του, ώστε να δει τι μέτρα θα λάβει στη συνέχεια. Όπως αναφέρει, μάλιστα, μέσα από δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, είναι αποφασισμένος να φτάσει το θέμα μέχρι και τον Εισαγγελέα. Όσον αφορά δε την συγκεκριμένη υπάλληλο, η οποία με αδιαφανή τρόπο, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, προωθήθηκε σε αξίωμα, η σχετική διαδικασία για την προαγωγή της έχει παγώσει, μέχρι να ερευνηθεί σε βάθος το όλο θέμα.
Η υπόθεση απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες την κοινή γνώμη της Ξάνθης, αλλά πολύ περισσότερο τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Ξάνθη.
Πολλά μέλη του Επιμελητηρίου έσπευσαν να πάρουν θέση για το θέμα, κατακρίνοντας ως παράνομες τέτοιου είδους πρακτικές.
Σύμφωνα δε με τις δηλώσεις του κυρίου Γιάννη Σιούτα, τις οποίες φιλοξενούμε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας μας, το Επιμελητήριο Ξάνθης βρίσκεται στα όρια παρανομίας, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Πρόεδρο για λάθος χειρισμούς όσον αφορά την συνολική λειτουργία του φορέα.
«Πως μπορεί να είναι σωστή η λειτουργία του Επιμελητηρίου Ξάνθης, όταν δεν κάνει συμβούλιο κάθε μήνα όπως ορίζει ο Νόμος, αλλά μια φορά το δίμηνο ή τρίμηνο;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά ο κύριος Γ. Σιούτας και συνεχίζει λέγοντας «πως μπορεί να θεωρείται σωστή και σύννομη η λειτουργία του Επιμελητηρίου, όταν κάνει συμβούλια δια περιφοράς που δεν γίνονται σε κανένα άλλο Επιμελητήριο της χώρας; Περιφέρονται δηλαδή με έγγραφα από γραφείο σε γραφείο, χωρίς να ορίζουν συνεδρίαση σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, για να γράφονται και τα αντίστοιχα πρακτικά. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, παρά μόνον στην Ξάνθη».
Όσον αφορά δε, το θέμα της πλαστογράφησης, ο κύριος Γ. Σιούτας δηλώνει πεπεισμένος ότι η διοίκηση γνώριζε για το συμβάν. Προσθέτει από την άλλη, ότι είναι πάγια πολιτική στο Επιμελητήριο να υπογράφουν υπάλληλοι για θέματα που αφορούν τον Πρόεδρο. Γεγονός, που ο κύριος Γ. Σιούτας αποδίδει στην άσχημη διοίκηση του φορέα από τον κύριο Π. Ανδρικόπουλο.
«Όταν δεν λειτουργείς το Επιμελητήριο με τον ίδιο τρόπο που διοικείς την επιχείρησή σου, είναι λογικό να υπάρχει αυτή η άσχημη κατάσταση» τονίζει ο κος Γ. Σιούτας.
Σπεύδει να συμπληρώσει δε, πως «Η διοίκηση του Επιμελητηρίου χαρίζει κάθε χρόνο σαράντα χιλιάδες ευρώ στους υπαλλήλους για υπερωρίες που δεν γίνονται. Λεφτά του κοσμάκη δίνονται ως «δώρο» στους υπαλλήλους του φορέα, οι οποίοι υπάλληλοι διευκολύνονται και με δάνεια από το ταμείο του Επιμελητηρίου, το οποίο αυτή την στιγμή δεν έχει λεφτά για να φτιάξει τα μαγαζιά του και να τα παραχωρήσει για ενοίκιο. Η διοίκηση παίζει «παιχνιδάκια» της πλάκας, αντί να είναι κοντά στους επιχειρηματίες και να τους βοηθάει» αναφέρει παράλληλα ο κύριος Γ. Σιούτας.
Και καταλήγει «είναι δυνατόν να ξανά είναι υποψήφιος ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος για την θέση του Προέδρου; Το Επιμελητήριο θέλει μια ανατροπή θέλει αυτοί που θα αναλάβουν τις τύχες του, να είναι επαγγελματίες, οι οποίοι θα το λειτουργήσουν με τον τρόπο που λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους».

Εντελώς διαφορετική άποψη, πάντως, επί του θέματος εκφράζει στην ίδια συνέντευξη στην ΦτΞ, ο κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Καταρχήν, ο τελευταίος διαψεύδει ρητά, ότι γνώριζε κάτι για την περιβόητη, πλέον, πλαστογραφία της υπογραφής τους και εξηγεί αναλυτικά πως έγιναν τα πράγματα.
«Όλα ξεκίνησαν από κάποιο συμβούλιο, το οποίο επρόκειτο να γίνει 30/7 και δεν έγινε. Από την στιγμή που δεν έγινε, είναι λογικό να μην υπάρχουν αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Μου ζητήθηκε, λοιπόν, να υπογράψω μια απόφαση Προέδρου, η οποία είχε σχέση με αυτό το συμβούλιο και δεν δέχτηκα, διότι δεν υπήρχαν πρακτικά διοικητικού συμβουλίου. Παρόλα αυτά πλαστρογαφήθηκε η υπογραφή μου και εστάλησαν έγγραφα στο υπηρεσιακό συμβούλιο, αλλά και στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Πρόκειται για μετάταξη και προαγωγή συγκεκριμένης υπαλλήλου. Αυτά υπέπεσαν στην αντίληψή μας τον τελευταίο καιρό, όταν, δηλαδή, ήρθε σε μας η εφημερίδα της κυβέρνησης και οι αποφάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου. Τότε, καταλάβαμε ότι είχαν γίνει ενέργειες, τις οποίες δεν γνώριζε ούτε ο Πρόεδρος, ούτε και η διοικητική επιτροπή. Πάρθηκε μια απόφαση να σταματήσουν όλα αυτά τα πράγματα και να διερευνηθεί, εάν είναι σύννομη ή όχι η διαδικασία περί προαγωγής και μετάταξης της συγκεκριμένης υπαλλήλου. Στην χθεσινή Διοικητική Επιτροπή πάρθηκε πάλι η ίδια απόφαση και καλείται ο αρμόδιος υπάλληλος, ο Προϊστάμενος των Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου, να απολογηθεί για όλη αυτή την διαδικασία» αναφέρει ενδεικτικά ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος και συνεχίζει λέγοντας «από εκεί και πέρα, θα περιμένουμε τι θα πουν οι Νομικοί και τι θα πρέπει να γίνει στην συνέχεια. Θεωρώ, ότι πρέπει οπωσδήποτε να προβούμε σε ακύρωση όλων αυτών των αποφάσεων. Περιμένουμε την απολογία του υπαλλήλου που πλαστογράφησε την υπογραφή μου, για να πράξουμε ανάλογα».
Σε ερώτηση, εάν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του συγκεκριμένου υπαλλήλου από την θέση του, ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος αναφέρει ότι «δεν ξέρω. Στην επόμενη Διοικητική Συνεδρίαση θα αποφασίσει η Διοικητική Επιτροπή για το τι πρέπει να κάνουμε, αφού πρώτα πάρουμε τις συμβουλές του νομικού συμβούλου και ενδεχόμενα και του ίδιου του εισαγγελέα. Πρέπει να δούμε νομικά, πως μπορούν να ακυρωθούν όλες αυτές οι αποφάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου, οι οποίες κατά την άποψή μου είναι παράτυπες, όπως και η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης».
Ερωτηθείς, σχετικά με το εάν εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα σε αυτή την ιστορία, ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος επισημαίνει ότι «δεν το γνωρίζω. Ξέρω, μόνον, για τα συγκεκριμένα δύο πρόσωπα. Είμαστε σε μια διαδικασία αυτή την στιγμή για την διαλεύκανση της υπόθεσης, δεν ξέρω, βέβαια, που θα καταλήξει».
Αναφερόμενος δε, στις δηλώσεις του κυρίου Γ. Σιούτα για τα παράνομα συμβούλια δια περιφοράς, ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος διευκρινίζει ότι «επρόκειτο να γίνει συμβούλιο στις 30 Ιουλίου, το οποίο τελικά δεν έγινε. Είχαμε δύο θέματα, τα οποία θεωρήθηκαν επείγοντα και αποφασίστηκε να γίνει συμβούλιο δια της περιφοράς. Γράφονται, δηλαδή, τα θέματα και πηγαίνεις, κατ’ ιδίαν, σε όλους τους συμβούλους, για να εκφέρουν άποψη, αν συμφωνούν ή διαφωνούν γι’ αυτά. Υπογράφουν και γίνεται ένα πρακτικό, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε ποτέ και ούτε πήγαν ποτέ σε κανέναν, για να του πούνε να υπογράψει εάν συμφωνεί η διαφωνεί. Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από είκοσι ένα άτομα, έπρεπε να πάνε στα είκοσι ένα αυτά άτομα, στο γραφείο ή στις επιχειρήσεις τους, για να πάρουν το «ναι» ή το «όχι» και την υπογραφή τους, αλλά και να συνταχθεί ένα πρακτικό. Πρακτικό δεν συντάχθηκε ποτέ, εν γνώσει ημών τουλάχιστον. Εάν συντάχθηκε από τους ίδιους, αυτό θεωρείται ψεύτικο πρακτικό.»
Αναφορικά, τώρα, με τις δηλώσεις του κυρίου Γ. Σιούτα, ότι το Επιμελητήριο βρίσκεται στα όρια παρανομίας και χρήζει από παρέμβαση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος τονίζει με έμφαση τα εξής:
«Μακάρι να επέμβει το Υπουργείο, αυτό θέλουμε, γιατί θα μας λύσει τα χέρια. Εμείς τουλάχιστον σαν Διοικητική Επιτροπή δεν έχουμε κάνει καμία παρατυπία και καμία παρανομία, οπότε δεν μας ενδιαφέρει. Εγώ δε θα απολογηθώ ούτε για την παράνομη πράξη του συγκεκριμένου υπαλλήλου, αλλά ούτε και γι’ αυτά που λέει ο κύριος Σιούτας. Ο κύριος Σιούτας είναι μέλος του ΔΣ, ήταν παρών στο περασμένο ΔΣ και ξέρει ακριβώς τι ελέχθει. Από εκεί και πέρα, μπορεί να έχει μια άλλη άποψη ή μπορεί να είναι λίγο απληροφόρητος. Έπειτα, δυστυχώς υπάρχουν σε πολλά πράγματα οικογενειακοί δεσμοί, γι’ αυτό, εξάλλου, το ελληνικό κράτος έχει καταντήσει εδώ που κατάντησε. Συζητάμε ποιος είναι ο ξάδερφος, ο κουμπάρος και ο κολλητός, αυτά κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσουν. Δυστυχώς, έχουμε μάθει να λειτουργούμε με αυτή την λογική, κάποτε, όμως, πρέπει να σταματήσει».

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, η λύπη, όμως, είναι ακόμα εδώ


Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν,

η λύπη, όμως, είναι ακόμα εδώ

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι προ των πυλών, ωστόσο δεν έχουμε μπει ακόμη στο κλίμα των γιορτών. Η οικονομική κρίση, ως πηγή του κακού έχει εξαπλωθεί παντού, σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Η δυστυχία είναι διάχυτη και απορρέει από τα οικονομικά βάρη που μας έχουν φορτώσει οι λαλίστατοι πολιτικοί μας.
Τα Χριστούγεννα, η μεγάλη αυτή γιορτή της αγάπης, πλέον δεν φαίνεται να γεμίζει με θέρμη τις ψυχές, τουλάχιστον των περισσότερων από εμάς. Και πώς να τις γεμίσει άλλωστε, όταν η άδεια μας τσέπη σφυρίζει την μελωδία της «αφραγκιάς».
Τα καθιερωμένα ψώνια των Χριστουγέννων ανήκουν στην ιστορία, τότε, όταν είχαμε τις καλές μέρες και μπορούσαμε να αγοράσουμε κάποιο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τα φετινά Χριστούγεννα είναι πολύ μελαγχολικά, γιατί πίσω από αυτά κρύβεται η φτώχεια και η μιζέρια, ως απόρροια της δημοσιονομικής ύφεσης του κράτους.
Περπατάς στους εμπορικούς δρόμους της πόλης με την πίκρα ζωγραφισμένη στο πρόσωπό σου. Οι τιμές στα λογής αγαθά και προϊόντα που γεμίζουν τις στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων, αν και σε σχετικά καλά επίπεδα, είναι απρόσιτες για το δικό σου πορτοφόλι.
Δεν έχεις τα απαραίτητα κονδύλια για να καλύψεις τις βασικές σου ανάγκες, πόσο μάλλον να βρεις περισσότερα και να κάνεις τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια; Χαζεύεις απλώς τις βιτρίνες και ονειρεύεσαι καλύτερες ημέρες, εκείνες που δεν ήρθαν ακόμη και μάλλον δε θα έρθουν ποτέ. Ένα αίσθημα απαισιοδοξίας κατακλύζει ολοκληρωτικά το «είναι» σου, αλλά το καταπνίγεις και «σκας» ένα προσποιητό χαμόγελο. Αυτή είναι η ευημερία που μας τάζανε προεκλογικά και εμείς πέσαμε στην παγίδα. Πόσο ανίδεοι ήμασταν τελικά, σκέφτεσαι για μια στιγμή. Τελικά, ήταν πολύ ωραία για να είναι αληθινά, αυτά που μας έλεγαν, μέσα από τις βαρύγδουπες δηλώσεις τους, οι σημερινοί πολιτικοί ταγοί της χώρας. Περασμένα ξεχασμένα μεγαλεία. Σήμερα, που έχει γίνει στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών από την κυβέρνηση, χρήματα δεν υπάρχουν για κανέναν. Τι κι αν τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, φέρνοντας ένα μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας που εκ των πραγμάτων θα έπρεπε να υπάρχει κάθε τέτοια χρονική περίοδο.
Η γέννηση του θεανθρώπου θα έπρεπε να σβήσει την λύπη από τα πρόσωπά μας. Δυστυχώς, όμως είναι δύσκολο να γίνει, καθώς πρακτικά προβλήματα δεν μας αφήνουν να νιώσουμε ελεύθεροι άνθρωποι, ικανοί να γιορτάσουμε και να χαρούμε τις μεγαλύτερες θρησκευτικές μας γιορτές. Κάποιοι μας στέρησαν το δικαίωμα να ζούμε σαν άνθρωποι. Μας έχουν μετατρέψει με τα μέτρα τους σε ρομποτάκια που κοιμούνται και ξυπνάνε με μόνιμο άγχος, το πώς θα εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους, για να πληρώσουν τους φόρους, άμεσους και έμμεσους, που μας έχουν φορτώσει οι ισχυροί άνδρες της χώρας.
Το μόνο που μας μένει είναι να ευχηθούμε Καλά μας Χριστούγεννα, τουλάχιστον για τους τύπους…

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 7.12.2010


Ο «Καλλικράτης» τώρα και στην εκπαίδευση…

Ο «Καλλικράτης» τώρα
και στην εκπαίδευση…

-Καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών με σκοπό την δημιουργία αυτόνομων εκπαιδευτικών μονάδων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες της εκάστοτε περιοχής
-Μέχρι τις αρχές του νέου έτους θα είναι έτοιμος προς ψήφιση ο σχετικός Νόμος


Σάββας Μελισσόπουλος, Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης:
«Θα ανεξαρτητοποιηθούν μονάδες, θα υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα πετύχουμε την αυτοτέλεια και την αυτοδυναμία της σχολικής μονάδας, έτσι ώστε να μπορεί να χειρίζεται και να αποφασίζει για τον εαυτό της πράγματα και να προκρίνει επιλογές. Αυτό θα γίνει με μια διευθέτηση όλης της δομής του οργανογράμματος της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανά Νομό»


Σημαντικές αλλαγές έρχονται στον χώρο της εκπαίδευσης με πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας, στα πλαίσια αναδιάρθρωσης, εξορθολογισμού και καλύτερης οργάνωσης της διοίκησης στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Η αποκέντρωση του «πολυδαίδαλου» συστήματος λειτουργίας της δημόσιας εκπαίδευσης αποτελεί ζητούμενου του Υπουργείου. Ο συγκεντρωτικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης, δεν επιτρέπει στην κάθε σχολική μονάδα να αναπτύσσει αυτόνομο έργο και να το αξιολογεί. Οι πολλές υπηρεσίες που επικαλύπτουν η μια την άλλη, χωρίς πολλές φορές να παράγουν έργο, κρατάνε δέσμιες της περιφερειακές εκπαιδευτικές μονάδες της χώρας, χωρίς οι τελευταίες να μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους, εάν πρώτα δεν μεσολαβήσει κεντρική επέμβαση.
Οι αλλαγές που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, θα καταργούν και θα συγχωνεύσουν πολλές υπηρεσίες στον χώρο της εκπαίδευσης, όπως διάφορες διευθύνσεις εκπαίδευσης, καθιστώντας την εκπαίδευση απελευθερωμένη από ανούσιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και ικανή να διαχειρίζεται τα προβλήματά της, ανάλογα με τις γεωγραφικές και τοπικές της ιδιαιτερότητες.
Σχετικά με το θέμα μιλάει στην ΦτΞ ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, κύριος Σάββας Μελισσόπουλος, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Νομίζω, ότι είναι αναγκαίες οι αλλαγές που επιχειρούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σε αυτό συμφωνούν όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ελπίζουμε, ότι οι επικείμενες αλλαγές θα γίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να απλοποιηθεί η δομή του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Θα ανεξαρτητοποιηθούν μονάδες, θα υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα πετύχουμε την αυτοτέλεια και την αυτοδυναμία της σχολικής μονάδας, έτσι ώστε να μπορεί να χειρίζεται και να αποφασίζει για τον εαυτό της πράγματα και να προκρίνει επιλογές. Αυτό θα γίνει με μια διευθέτηση όλης της δομής του οργανογράμματος της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανά Νομό» και συνεχίζει λέγοντας ότι «θεωρώ, πως, αφού συμμετάσχουν όλοι οι παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας στην δημόσια διαβούλευσης που ακολουθεί αναφορικά με το εγχείρημα που επιχειρείται στην χώρο της εκπαίδευσης, το αποτέλεσμα που θα προκριθεί και θα υιοθετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, θα είναι προς το συμφέρον όλου του εκπαιδευτικού σχήματος».
Σε ερώτηση, πως θα αξιοποιηθεί το δυναμικό που θα προκύψει μετά την κατάργηση πολλών υπηρεσιών, ο κύριος Σ. Μελισσόπουλος αναφέρει ότι «το δυναμικό αυτό θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αφού δούμε τι ανάγκες υπάρχουν, όσοι εκπαιδευτικοί δεν χρειάζονται θα γυρίσουν στα σχολεία και οι υπόλοιποι θα αναλάβουν, ο κάθε ένας τον τομέα που πρέπει, ώστε να γίνει ένας καλύτερος συντονισμός της λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος».
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της δημόσια διαβούλευσης για τις επικείμενες αλλαγές που ακολουθούν στον χώρο της εκπαίδευσης, ο κύριος Σ. Μελισσόπουλος αναφέρει ότι «από πληροφορίες που έχουμε, μέχρι τα τέλη του χρόνου, το περισσότερο μέχρι αρχές του νέου έτους, θα έρθει σε ψήφιση ο σχετικός Νόμος στη βουλή».

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Μίζερος ο στολισμός της πόλης για τα Χριστούγεννα. Δήμαρχε χρωστάς στους Ξανθιώτες κάτι πολύ καλύτερο:

Είπα να μην ασχοληθώ με το θέμα του στολισμού της Πόλης μας για τα Χριστούγεννα, αλλά δυστυχώς μια βραδινή βόλτα στην Ξάνθη, αντί να με χαροποιήσει, με στενοχώρησε ακόμα περισσότερο. Ο φετινός στολισμός της πόλης είναι μίζερος και ειλικρινά δεν σου κάνει αίσθηση να βγεις έξω ούτε για μια απλή βόλτα. Τα λάθη που έγιναν από τους υπευθύνους είναι τραγικά, αφού οι κύριοι επέλεξαν να στολίσουν με φωτοσωλήνα, τις νέες κολόνες φωτισμού της πλατείας, με αποτέλεσμα τα διακοσμητικά να μην φαίνονται. Η απόφαση να μην μπει ξανά εκείνο το τερατούργημα που τόσα χρόνια είχαμε για δέντρο, με βρήκε απόλυτα σύμφωνο, αλλά με την διαφορά πως στην θέση του θα έπρεπε να είχε τοποθετηθεί ένα αληθινό δέντρο, όπως αυτό που κοσμεί την πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

Παταγώδης η αποτυχία του Αντιδημάρχου Μπεκτές Σαμπρή στον στολισμό της πόλης μας, ενώ αντιδράσεις προκαλεί το ότι επελέχθη ένας συμπολίτης μας μουσουλμάνος, για να αναλάβει τον στολισμό της πόλης για την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης:

Την στιγμή λοιπόν που οι ομόθρησκοι του Κυρίου Μπεκτές, ζητούν από τον Δήμαρχο Ξάνθης και αυτός τους παραχωρεί το Αμοιρίδιο προκειμένου να γιορτάσουν με μεγαλοπρέπεια την επέτειο από την γέννηση του Μωάμεθ, ο κύριος Μπεκτές ανέλαβε να στολίσει την Πόλη μας για την μεγαλύτερη Χριστιανική γιορτή και αποδεδειγμένα τα έκανε μούσκεμα. Δεν ξέρω αν αυτό έγινε εσκεμμένα, αλλά και λόγω ανικανότητας να είχε γίνει, θα έπρεπε να είχε παρέμβει άμεσα ο Δήμαρχος δίνοντας ρητές εντολές οι οποίες θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε εφαρμογή άμεσα. Δεν μπορώ να πιστέψω πως επίτηδες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος λειτούργησε έτσι, αλλά δεν μπορώ ταυτόχρονα να ανεχθώ και αυτού του είδους την μιζέρια στον στολισμό της πόλης. Δήμαρχε άμεσα πάρε τα ηνία στα χέρια σου και βαλε τα συνεργεία των Ηλεκτρολόγων του Δήμου, να καλύψουν την ανυπαρξία των εντολών που είχαν μέχρι τώρα.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο ΕΒΕ, ενώ κύκλοι εκ των έσω αναφέρουν και προσπάθεια συγκάλυψης, στην τελευταία περίπτωση (πλαστογραφία λένε) που είδε το φως της δημοσιότητας:


«Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος» λέει ο σοφός λαός μας και στην περίπτωση του ΕΒΕ Ξάνθης φαίνεται πως κάτι τέτοιο αναλογεί. Αφού λοιπόν οι διοικούντες συνεδρίασαν κεκλεισμένων των θυρών (θαρρείς και δεν θα υπήρχαν διαρροές) αποφάσισαν να λύσουν τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν μάλλον με λανθασμένο τρόπο όπως ακούγεται, αφού ήδη εκ των έσω, κάποιοι κάνουν λόγο για κουκούλωμα της υπόθεσης πλαστογραφίας. Ήδη εδώ και δυο ημέρες γίνεται εκτεταμένη αναφορά για λάθος και όπως εχθές πληροφορήθηκα κάποιοι κάνουν λόγο για μπέρδεμα, αφού ο άνθρωπος ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση, λέγεται ότι υπογράφει αντί του Πρόεδρου στα Δελτία Τύπου και έτσι μπερδεύτηκε και υπέγραψε αντί του Π. Ανδρικόπουλου, σε απόφαση προαγωγής υπαλλήλου, την στιγμή που την θέση αυτή δικαιωματικά θα έπρεπε να είχε πάρει άλλος υπάλληλος εδώ και αρκετά χρόνια, αφού πληρούσε τις προϋποθέσεις, άσχετα αν αυτό ποτέ δεν διερευνήθηκε. Εγώ ως καλλωπιστής δεν έχω κανέναν λόγο να υποστηρίξω πως δεν πρόκειται για λάθος, εφόσον οι αρμόδιοι μου απαντήσουν στο εξής ερώτημα. Πως είναι δυνατόν να μπερδεύεται κάποιος υπάλληλος του ΕΒΕ και να περνάει την προαγωγή συναδέλφισσάς του ή συναδέλφου του, για δελτίο τύπου το οποίο όμως δεν αποστέλλεται στα ΜΜΕ, αλλά στο Εθνικό Τυπογραφείο προκειμένου να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ; Απαντήστε μου κύριοι σε αυτό και εγώ πολύ ευχαρίστως να δεχτώ ότι πρόκειται για λάθος και πως τα όσα έγραψα για το ΕΒΕ από το καλοκαίρι, ήταν κακόβουλα σχόλια.

Ακόμα μια μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, μας αποπροσανατολίζει από τα δεινά που περνάμε, με την βοήθεια πάντα των Αθηναϊκών ΜΜΕ:

Και πάλι γίναμε μάρτυρες των μεγάλων επιτυχιών της ΕΛΛΑΣ μέσα στην παραζάλη της μιζέριας και των προβλημάτων. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Όλοι οι Έλληνες καλούνται με μια φωνή να πουν ζήτω το Έθνος, ζήτω η Ελλάς, ξεχνώντας τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, (Οικονομικού και Σεξουαλικού) χαρακτήρως. Προβλήματα που μας στέλνουν στον άλλο κόσμο με εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια. Κοινώς οι Κυβερνόντες σε συνεργασία με τα Αθηναϊκά ΜΜΕ, αντικατέστησαν από πρώτη είδηση την επέλαση των Βαρβάρων (βλέπε ΔΝΤ) με την επέλαση – επιδρομή της ΕΛΛΑΣ σε γιάφκες τρομοκρατών. Θα μου πείτε πως κάτι είναι και αυτό και πως δεν θα πρέπει να λειτουργώ μηδενίζοντας αυτήν την μεγάλη επιτυχία, αλλά πριν πείτε κάτι ανάλογο, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι κανένα από τα όπλα που κατασχέθηκαν, δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε παλαιότερες επιθέσεις.

Ατυχείς τοποθετήσεις, αποφυγή ξεκάθαρων απαντήσεων και πολλά ψέματα από τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο στο θέμα υποβάθμισης του Νοσοκομείου Ξάνθης:

Μπορεί με το ασφαλιστικό να φάνηκε ότι τα κατάφερε και να θεωρείται επιτυχημένος ως Υπουργός, αλλά στο θέμα της Υγείας ο Ανδρέας Λοβέρδος αρμόδιος Υπουργός έπεσε έξω και με ψέματα προσπάθησε να καλύψει τα λάθη. Φιλοξενούμενος την Κυριακή το πρωί στην εκπομπή του Ξανθιώτη Ιορδάνη Χασαπόπουλου και ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο τι μέλλει γενέσθαι για το Νοσοκομείο Ξάνθης, απέφυγε να απαντήσει και άλλαξε κουβέντα λέγοντας πως για αυτά που θα γίνουν στην Υγεία, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση (διαβούλευση) το λένε τώρα, και θα αποφασιστεί η πορεία τους τον ερχόμενο Απρίλιο του νέου έτους. Ξέχασε βέβαια ο κύριος Λοβέρδος πως στην αρχή της εκπομπής δήλωνε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν μεγάλα νοσοκομεία σε απόσταση 60 χιλιομέτρων το ένα από το άλλο και για τον λόγο αυτό θα προβούν σε συγχωνεύσεις, με αυτά τα οποία θα καταργηθούν, να καταλαμβάνουν πλέον το όνομα των κέντρων υγείας, όπου θα κάνουν την πρακτική τους, οι αγροτικοί ιατροί. Ο κύριος Λοβέρδος βέβαια ξέχασε για ακόμα μια φορά, την δική του προσωπική περιπέτεια υγείας που είχε και το γεγονός ότι όλοι οι Έλληνες δεν διαθέτουν ελικόπτερα για άμεση διακομιδή τους σε μεγάλα νοσοκομεία όπως ο ίδιος και αυτό, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την θέση του.

Πετάνε χρήματα για καλλωπιστικά φυτά που θα αντέξουν λίγες ημέρες και δεν ξοδεύουν μια, για τοποθέτηση μεγάλων δένδρων στην Κεντρική Πλατεία:
Ο Δήμος Ξάνθης στο μεγαλείο του. Προς Σοφία Καραγιαννίδου, αγαπητή φίλη ενταύθα: Δεν μπορώ να ανεχθώ το γεγονός ότι η υπηρεσία πρασίνου εχθές φύτευε λουλούδια στα παρτέρια της κεντρικής πλατείας, τα οποία με την κακοκαιρία που έρχεται δεν πρόκειται να αντέξουν παρά μόνο λίγες ημέρες και δεν τοποθετήθηκαν αντί αυτών, μεγάλα δένδρα στον χώρο. Τα δέντρα δίνουν οξυγόνο και ομορφαίνουν την ζωή μας, ενώ τα φυτά απλά δίνουν μόνο μια απλή όμορφη εικόνα. Είναι καλό το να φυτεύονται λουλούδια, αλλά αφού πρωτίστως έχουν φυτευτεί και τα απαραίτητα δέντρα και όταν αναφέρομαι σε δέντρα, σίγουρα δεν εννοώ αυτά των 60 εκατοστών, αλλά σε αυτά που ξεπερνούν κατά την τοποθέτηση τους τα τρία μέτρα. Ήδη με την κατασκευή της πλατείας, το πολυτιμότερο ίσως για όλους τους Ξανθιώτες δέντρο ο πλάτανος, αποτελεί πλέον παρελθόν, αφού την σκιά του και την δροσιά την προσφέρει χάρη στους ακαλαίσθητους μελετητές του έργου, σε ένα κακόγουστο σιντριβάνι- καταρράκτη, για το οποίο ούτε ο απαραίτητος φωτισμός ανάδειξής του δεν τοποθετήθηκε.

Πλαφόν και στο επίδομα των τριτέκνων

Βρέθηκαν οι κατέχοντες χρήματα και η κυβέρνηση αποφάσισε
να βάλει το χέρι της στην τσέπη τους
Πλαφόν και στο επίδομα των τριτέκνων

- Απαράδεκτη η αντιμετώπισή τους από Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές στην Αθήνα
- Ούτε λεπροί να ήταν δεν θα είχαν αυτήν την τύχη


Νίκος Τσαούσης, Πρόεδρος συλλόγου Τριτέκνων Ξάνθης:
«Όχι απλά δεν δίνουν κίνητρα, αλλά κόβουν και αυτά που υπάρχουν. Πως θα λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα; Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δε θα υπάρχουν νέοι στην χώρα μας. Η Ελλάδα θα είναι μια χώρα γερόντων και απορώ πως θα λύσουν το ασφαλιστικό το 2050. Ποιοι θα δουλεύουν και ποιοι θα παίρνουν σύνταξη; Αυτά προσπαθήσαμε να περάσουμε, αλλά δεν μπορέσαμε. Δεν μας δέχτηκε κανείς στην Αθήνα, απλά πήραν τα υπομνήματα και μας έκλεισαν την πόρτα».
-Δυναμικές κινητοποιήσεις στην πόλη της Αθήνας ετοιμάζουν οι τρίτεκνοι για τις 15 και 17 του μηνός
-Το προσεχές σαββατοκύριακο θα μοιραστούν τρόφιμα, μόνον, στους δικαιούχους τρίτεκνους

Κεραυνός εν αιθρία η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να μπει πλαφόν στο επίδομα που λαμβάνουν οι τρίτεκνες οικογένειες. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία σε συνδυασμό με τις περικοπές που επιχειρεί η κυβέρνηση δεν δίνει περιθώρια στους Έλληνες να κάνουν παιδιά, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του συλλόγου Τριτέκνων Ξάνθης, κύριος Νίκος Τσαούσης.
Όταν μάλιστα η Ομοσπονδία των Τριτέκνων την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στην Αθήνα, προκειμένου να διεκδικήσει τα δικαιώματά της, με βαθύτερο στόχο την διατήρηση του επιδόματος για τους δικαιούχους χωρίς πλαφόν, συνάντησε κλειστές τις πόρτες των αρμοδίων πολιτικών παραγόντων.
Σύμφωνα, πάντως, με αυτά που τονίζουν οι τρίτεκνοι, δια στόματος των εκπροσώπων τους, είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις και πορείες διαμαρτυρίας, ενάντια στις αποφάσεις της κυβέρνησης, που πλήττουν τα συμφέροντά τους.
Μέσα από το σχετικό υπόμνημα που άφησαν οι τρίτεκνοι στο αρμόδιο Υπουργείο και στην Βουλή των Ελλήνων, τίθεται σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα όσον αφορά την χώρα μας, γεγονός που όπως επισημαίνουν θα έπρεπε να θορυβήσει την Πολιτεία. Όπως καταγγέλλουν από την άλλη οι τρίτεκνοι, το κράτος αντί να δίνει κίνητρα, πράττει το εντελώς αντίθετο, στερώντας τα ήδη υπάρχοντα κίνητρα από τις ελληνικές οικογένειες, ώστε να κάνουν πάνω από δύο παιδιά.
Αναφορικά με την επίσκεψη στην πόλη των Αθηνών, για την διεκδίκηση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους, ο Πρόεδρος του συλλόγου τριτέκνων Ξάνθης, κύριος Νίκος Τσαούσης, αναφέρει χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:
«Την Παρασκευή η Ομοσπονδία μας πραγματοποίησε πορεία στην πόλη της Αθήνας. Πήγαμε στον κύριο Σαχινίδη, τον Υφυπουργό Οικονομικών, δεν μας δέχτηκε, ωστόσο, ο ίδιος. Μας δέχτηκε ο ιδιαίτερος του, στον οποίον καταθέσαμε υπόμνημα. Δεν μπορέσαμε να κάνουμε συζήτηση. Από εκεί πήγαμε στην βουλή, όπου καταθέσαμε υπόμνημα στον Πρόεδρο της βουλής και σε όλα τα κόμματα. Αργότερα, πήγαμε στο Μέγαρο Μαξίμου, εκεί δεν μας δέχτηκαν. Μας έστειλαν πίσω στην βουλή για να δώσουμε υπόμνημα σε εκπρόσωπό τους. Δεν καταφέραμε να μιλήσουμε με κανέναν στην Αθήνα. Μας έστελναν ο ένας στον άλλο. Μόνον υπομνήματα δίναμε. Δεν μας άκουσε κανένας. Πάνε με την λογική και τις οδηγίες του μνημονίου, δηλαδή ότι πει το μνημόνιο. Οπότε, δεν δέχονται καμία άλλη συζήτηση. Επικαλούνται πάντα το μνημόνιο».
Σε ερώτηση, εάν το μνημόνιο αποτελεί δικαιολογία για την κυβέρνηση, προκειμένου να επιβάλει μέτρα που θίγουν αδύναμες κοινωνικές ομάδες της χώρας, εν προκειμένω τους τρίτεκνους, ο κύριος Ν. Τσαούσης αναφέρει πως «για μένα το μνημόνιο είναι δικαιολογία. Θα πρέπει, όμως, η Πολιτεία να δει και το δημογραφικό πρόβλημα που είναι πολύ σοβαρό, αλλά δεν το αντιμετωπίζει καθόλου ως τέτοιο».
Σε διευκρινιστική ερώτηση της εφημερίδας μας, εάν υπάρχουν κίνητρα για κάποιον, ώστε να κάνει παιδιά, ο κος Ν. Τσαούσης επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «όχι απλά δεν δίνουν κίνητρα, αλλά κόβουν και αυτά που υπάρχουν. Πως θα λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα; Το επίδομα κατά κάποιο τρόπο ήταν κίνητρα, για να κάνει ο κόσμος παιδιά. Όταν του κόβεις τα «φτερά», πως περιμένεις να κάνει παιδιά;».
Αναφερόμενος στην νέα τάξη πραγμάτων που επιχειρείται για τις τρίτεκνες οικογένειες, ο κος Νίκος Τσαούσης αναφέρει πως «Όλοι οι τρίτεκνοι παίρναμε επίδομα και τώρα μπήκε πλαφόν σαράντα χιλιάδες ευρώ για τους δικαιούχους. Αν είναι δυνατόν! Είναι σαφώς άδικο αυτό που γίνεται» και συνεχίζει λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε να αντιδράμε. Στις δεκαέξι με δεκαεπτά του μηνός, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τριτέκνων έχει προγραμματίσει πορεία στην Αθήνα. Αυτό που θέλουμε είναι τουλάχιστον να πετύχουμε κάποια διαφορά στο πλαφόν. Τα σαράντα να πάνε στα εξήντα».
Ερωτηθείς, αναφορικά με το εάν θεωρεί, ότι οι κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι τρίτεκνοι θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο κύριος Ν. Τσαούσης απαντάει ότι
«εμείς δεν θεωρούμε τίποτα, αυτό θα το θεωρήσει η Πολιτεία. Το μόνον που θέλουμε είναι να φέρουμε θετικά αποτέλεσμα, γι’ αυτό και προχωράμε σε κινητοποιήσεις.
Πριν λίγους μήνες ο ίδιος ο κύριος Σαχινίδης μας είχε πει, ότι δεν τίθεται θέμα περικοπής επιδομάτων. Δυστυχώς, σήμερα τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά».
Σε ερώτηση, εάν υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον, ο κύριος Ν. Τσαούσης επισημαίνει χαρακτηριστικά «Δυστυχώς όχι. Από την στιγμή που δεν δέχονται να συζητήσουν, τι αισιοδοξία να υπάρχει; Πρόκειται για ειλημμένες αποφάσεις, οι οποίες απλά επιβάλλονται. Εμείς, βέβαια, θα πρέπει να πράξουμε το καθήκον μας, δηλαδή να προβούμε σε κινητοποιήσεις. Δεν υπάρχει μέλλον, όχι μόνον για τους τρίτεκνους, αλλά και για όλη την χώρα».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις που κυκλοφορούν, ότι σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε χώρα των γερόντων, ο κύριος Ν. Τσαούσης αναφέρει ότι «έχουμε επισημάνει πολλές φορές, πως έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δε θα υπάρχουν νέοι στην χώρα μας. Η Ελλάδα θα είναι μια χώρα γερόντων και απορώ πως θα λύσουν το ασφαλιστικό το 2050. Ποιοι θα δουλεύουν και ποιοι θα παίρνουν σύνταξη; Αυτά προσπαθήσαμε να περάσουμε, αλλά δεν μπορέσαμε. Δεν μας δέχτηκε κανείς στην Αθήνα, απλά πήραν τα υπομνήματα και μας έκλεισαν την πόρτα».
Κλείνοντας, να επισημάνουμε ότι στις έντεκα και δώδεκα Δεκέμβρη, δηλαδή το προσεχές σαββατοκύριακό, από τις δέκα το πρωί μέχρι τις δύο το μεσημέρι, θα μοιραστούν τρόφιμα, ρύζι και μακαρόνια, μόνον στους δικαιούχους τρίτεκνους και όχι σε όλους. Τα κριτήρια είναι εισοδηματικά και δικαιούχοι είναι αυτοί που έχουν υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά τους, σύμφωνα με αυτά επισημαίνει στην ΦτΞ ο κύριος Ν. Τσαούσης. Η διανομή τροφίμων θα γίνει σε μια αποθήκη που έχει νοικιάσει στην περιοχή Ευμοίρου και Μορσίνης. Συγκεκριμένα θα δοθούν έξι κιλά ρύζι ανά άτομο και δώδεκα κιλά μακαρόνια πάλι ανά άτομο. Ήταν να δοθεί τυρί, αλλά τελικά δε θα δοθεί.

Ακολουθεί το υπόμνημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων το οποίο αναφέρει τα κάτωθι:

Καταγγελία Τριτέκνων
Καταγγέλλουμε την αναλγησία, την αδιαφορία και την υποκρισία της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος. Ως Κυβέρνηση για να αιτιολογήσει τα σκληρά και επώδυνα μέτρα που λαμβάνει- εν πολλοίς άδικα για τις οικογένειες με τρία τέκνα και άνω-που θεσμοθετήθηκαν σε πρόσφατα νομοσχέδια (Παιδείας, Ασφαλιστικό, Συνταξιοδοτικό) προέταξε(τι ειρωνεία;) την υπογεννητικότητα και την γήρανση του πληθυσμού ως την βασική αιτία της κατάρρευσης του υφιστάμενου συστήματος. Αναμέναμε, λογικά, την παράλληλη θεσμοθέτηση μέτρων για το δημογραφικό πρόβλημα. Είναι και επιταγή του Συντάγματος (παραγρ.5 του άρθρου 21) θεσμοθετώντας μέτρα και για το δημογραφικό πρόβλημα..
Αντί αυτών η Κυβέρνηση άρχισε να περιορίζει ή/και καταργεί υφιστάμενες παροχές, φορολογεί αδιακρίτως και αδιαφορεί προκλητικά για το μέλλον των οικογενειών με πολλά παιδιά(τρία και άνω) που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας. Τις τελευταίες ημέρες με την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού 2011 από τον Υπουργό Οικονομικών, και με το πρόσχημα εντολών του ΔΝΤ,ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΝΤΑΙ τουλάχιστον για 400.000 οικογένειες με τρία παιδιά και άνω τα πενιχρότατα πολυτεκνικά επιδόματα καθιερώνοντας απαράδεκτα κριτήρια. Με την παρούσα οικονομική κρίση και αυτά τα ποσά είναι αναγκαία για την οικογένειες, που έχουν δει μέχρι τώρα να μειώνεται το εισόδημά τους τουλάχιστον 20% με επακόλουθο το ποσοστό φτώχειας στις οικογένειες με τρία τέκνα και άνω να ξεπερνά το 33%. Η κυβέρνηση εμμένει σε πρακτικές του παρελθόντος, παρά του ότι έχουν εκπέσει από το ΣτΕ, και προσπαθεί τώρα επικαλούμενη λόγους εθνικού συμφέροντος να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο. Μα και το δημογραφικό πρόβλημα με δείκτη γονιμότητος μόλις στο 1, όταν για την ανανέωση των γενεών απαιτείται 2,1 δεν είναι πλέον εθνικό ζωτικό πρόβλημα;
Ποτέ δεν αρνηθήκαμε να συνεισφέρουμε αυτό που μας αναλογεί αν και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι οι οικογένειες με τρία παιδιά και άνω οι αίτιοι που φτάσαμε εδώ αλλά η κακοδιαχείριση, η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος εδώ και 30 χρόνια, η διαπλοκή που έχει επώνυμο σε συνάρτηση της υφιστάμενης ιδιόρρυθμης ασυλίας-ατιμωρησίας.
Καταδικάζουμε απερίφραστα τις όποιες σκέψεις για μείωση ή περικοπή των προνοιακών επιδομάτων από τις οικογένειες με τρία παιδιά και άνω. Δηλώνουμε όλοι με μια φωνή ότι προχωρούμε ενωμένοι μέχρι την δικαίωση του αγώνα μας που δεν είναι άλλη από την λήψη επιτέλους σοβαρών και με προοπτική μέτρων για το δημογραφικό πρόβλημα.
Οι προτάσεις των τρίτεκνων γονέων που ζητούν από την Πολιτεία και την Κυβέρνηση να θεσμοθετηθούν είναι:
-Να υλοποιήσει τις προτάσεις του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
-Να σταματήσει άμεσα να τιμωρεί την οικογένεια με τρία παιδιά και άνω αλλά να τις υποστηρίξει με σοβαρά μέτρα και όχι να περιορίζει ή καταργεί υφιστάμενα.
-Να θεσμοθετήσει αποτελεσματικά και με προοπτική μέτρα, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, χωρίς παλινωδίες και υπαναχωρήσεις, μετά από συνεργασία και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς με το δημογραφικό πρόβλημα και την υπογεννητικότητα.

Δεν το οφείλετε σε μας, δε το οφείλετε στα παιδιά μας.
Το οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΠΟΤΤΕ)


Ακολουθεί η διακήρυξη του Συλλόγου Τριτέκνων Ξάνθης αναφορικά με το θέμα:

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ
ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΟΥΝ

Όταν η Χώρα στην οποία ζούμε αντιμετωπίζει οξύτατο ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, που οι ολέθριες επιπτώσεις του ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην κοινωνική ασφάλιση, στην αποτελεσματική παροχή πρόνοιας, στις συντάξεις, στην οργάνωση της εργασίας, στην μείωση της παραγωγικότητας, στην στελέχωση των ενόπλων δυνάμεων, στις αμοιβές, στην υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης, στην οικονομική ύφεση, στην ποιοτική διαφοροποίηση πληθυσμού κ.ά), Όταν τα στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του ΟΗΕ για τα δημογραφικά δεδομένα του ελληνικού πληθυσμού είναι αμείλικτα και εμφανίζουν την Ελληνίδα με τον μικρότερο δείκτη γονιμότητας όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια, Όταν ο ειδικός κατά ηλικία δείκτης γονιμότητας τα τελευταία 10 χρόνια (1997 – 2007) έχει μετατοπισθεί από την ομάδα ηλικιών 20 – 24 ετών, που ήταν από την αρχή της δεκαετίας του 1980, προς τις μεγαλύτερες ηλικίες στην ηλικιακή ομάδα 30 – 34 το έτος 2005. Επομένως περιορίζεται έτι περαιτέρω ο γόνιμος διαθέσιμος χρόνος(από 10 έτη σε 5 έτη). Σε ερώτηση: Σε ποια ηλικία σκέπτεσθε να κάνετε παιδιά; Απάντησαν το 58,3% σε ηλικία 30-40 ετών (Ψηφοφορία στον ιστότοπο WWW.YOURBABY.GR), Όταν για την 11ετία 1998-2008,το ποσοστό συμβολής της καθαρής εισροής μεταναστών στην αύξηση του πληθυσμού της χώρας ήταν 97,3% της συνολικής αύξησης του πληθυσμού, Όταν τα 10 τουλάχιστον τελευταία χρόνια ο ελληνικός πληθυσμός μειώνεται, δεδομένου ότι οι θάνατοι των Ελλήνων ξεπερνούν τις γεννήσεις από Ελληνίδες μητέρες, Όταν η σχέση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και συνταξιούχων με την μετανάστευση το 2010 η είναι 3,5 άτομα 1, το 2035 θα είναι 2,3 προς 1 και το 2060 1,8 προς 1 ενώ χωρίς τους μετανάστες η σχέση αυτή θα είναι 2,0 προς 1 το 2035 και 1 προς 1 το 2060. Η επιδείνωση του δείκτη αυτού θα αυξήσει ανάλογα τις δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων για τις συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των συνταξιούχων, Όταν στο 30%, από 16% που είναι σήμερα, αναμένεται να φτάσει το 2060, στην Ελλάδα, ο δείκτης γήρανσης, δηλαδή το ποσοστό των υπερηλίκων στο σύνολο του πληθυσμού, ενώ ο δείκτης οικονομικής εξάρτησης από 25% που είναι σήμερα, στο ίδιο χρόνιο όριο αναμένεται να αγγίξει το 57%,δηλαδή, ένας και πλέον υπερήλικας θα αντιστοιχεί σ' ένα άτομο παραγωγικής ηλικίας, Όταν, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του ΚΕΠΕ, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της υπογεννητικότητας η σχέση εργαζομένου προς συνταξιούχο όλο και θα φθίνει με αποτέλεσμα περί το 2050 να αντιστοιχεί 1 προς 1 και 500.000 εργαζόμενοι θα είναι λιγότεροι. Τότε το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα μπορεί να υποστηριχθεί οικονομικά, Όταν από τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρονται στη γυναικεία απασχόληση και στη γονιμότητα, φαίνεται ότι αποτελεί μύθο ότι η γυναικεία απασχόληση να ευθύνεται για τη μείωση της γονιμότητας. Συχνά μπορεί να ισχύει το αντίστροφο, παράδειγμα ποσοστών γυναικείας απασχόλησης στην Σουηδία: Απασχόληση 70,5%,Γονιμότητα 1,75,στην Φινλανδία: Απασχόληση 65,6%,Γονιμότητα1,80, στην Ελλάδα: Απασχόληση 45,2%,Γονιμότητα 1,30 (συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών), Όταν η πρώτη από τις προτάσεις που περιέχονται στο ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Bουλής του 1993 ήταν να ενταχθούν οι οικογένειες με 3 παιδιά στις πολύτεκνες. Παρ’ όλο ότι έχουν περάσει 17 χρόνια από την κατάθεση του πορίσματος, η πρόταση αυτή δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί με την δικαιολογία το υψηλό κόστος εφαρμογής της, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι διατίθενται τεράστια ποσά για έργα βιτρίνας (για να μην αναφερθεί κανείς στην αλόγιστη σπατάλη του δημόσιου χρήματος...), Όταν το οικονομικό κόστος(με βάση τα δεδομένα του προϋπολογισμού του 2006, η επιπλέον απαιτούμενη αύξηση είναι 190,5 εκατ. ευρώ) της ένταξης των οικογενειών με 3 παιδιά είναι πραγματικά ελάχιστο και είναι πραγματικά ασήμαντο μπροστά στο εθνικό όφελος, Όταν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΗΜ, Μιχαήλ Παπαδάκης, «ενώ για την οικονομική κρίση υπάρχει προβληματισμός, η δημογραφική, μολονότι πιο μακρόχρονη, δεν έχει απασχολήσει όσο θα έπρεπε, ούτε την Ελλάδα, ούτε την Ε.Ε." «Έως το 2035, η μετανάστευση θα είναι εκείνη που θα επηρεάσει την όποια πληθυσμιακή αύξηση και από εκεί και έπειτα, η μετανάστευση θα υποχωρήσει και θα ξεκινήσει η κάμψη του πληθυσμού, τόσο στην Ε.Ε., όσο και στην Ελλάδα», Όταν, κατά τον ΟΗΕ, μία χώρα με ποσοστό μεγαλύτερο του 7% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών επί του συνολικού πληθυσμού της θεωρείται γερασμένη και τώρα έχουμε ποσοστό μεγαλύτερο του 17,1% και με προοπτικές το 2020 να πλησιάζει το 24% δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές ( Χ 3 ! ) άνω του ορίου,
Όταν μέσα σε 4 μόνο χρόνια μειώθηκε ο αριθμός των πολύτεκνων μητέρων που λαμβάνουν την ισόβια σύνταξη κατά 10357 μητέρες, Όταν, σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ που απέδειξε ότι η μετανάστευση ως λύση για την αντικατάσταση των γενεών δεν λύνει το δημογραφικό πρόβλημα ενός κράτους, Όταν σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ CIA η Ελλάδα κατατάσσεται 188η στον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού της, σε ρυθμό γεννήσεων 206η και σε δείκτη γονιμότητος 199η,
Όταν η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ (World Population Ageing 2009) είναι 12η στην πιο μεγάλη μέση ηλικία (41,3 έτη) και η 7η πιο γηρασμένη χώρα παγκοσμίως,
Όταν το κράτος ενώ επιμένει να διακηρύσσει το ενδιαφέρον του για την τόνωση των γεννήσεων και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, όπως το αναφέρει στις κατά καιρούς δημιουργούμενες επιτροπές, και ενώ ακόμη και Διακομματική Επιτροπή στη Βουλή συνέστησε (το 1993), για την εξέταση του ζητήματος αυτού, εξακολουθεί να μη λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα, Όταν καμιά συζήτηση δεν γίνεται για τη δημογραφική κρίση που μαστίζει τη χώρα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, κρίση που είναι η ρίζα του ασφαλιστικού προβλήματος, δεδομένου ότι η κρίση αυτή επηρεάζει τόσο τις δαπάνες για συντάξεις και περίθαλψη όσο και τα έσοδα από εισφορές των ασφαλιστικών Ταμείων, Όταν τα ζευγάρια δεν αποκτούν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν για: α) οικονομικούς(η ανεπάρκεια των εισοδημάτων τους) και β) λόγους που σχετίζονται με την έλλειψη μέτρων στήριξης της οικογένειας(η ελάχιστη βοήθεια που παρέχει το κράτος στην οικογένεια και το παιδί (έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών, ανεπαρκή οικογενειακά επιδόματα και φορολογικές απαλλαγές, ανεπαρκή σχολεία με ακατάλληλα ωράρια για εργαζόμενους γονείς κ.λπ.),
Όταν το κόστος αυτό μόνο μια κοντόφθαλμη πολιτική θα το υπολόγιζε εφόσον οι επιπτώσεις της δημιουργούμενης ανισορροπίας στην πυραμίδα του πληθυσμού, λόγω της μείωσης των γεννήσεων έχουν ήδη γίνει αισθητές: γήρανση, επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, ερήμωση περιοχών, κλείσιμο σχολείων, για να αναφέρουμε επιλεκτικά μόνον ορισμένες,Τότε, το ελάχιστο που μπορούσαμε να πράξουμε εμείς οι γονείς με τρία τέκνα, ήταν και είναι να δημιουργούμε συλλόγους που θα έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: την ενημέρωση του κόσμου για την τραγική κατάσταση που ευρίσκεται η Χώρα όσον αφορά το δημογραφικό και την υπογεννητικότητα και την άσκηση πίεσης προς την Πολιτεία για την λήψη σοβαρών μέτρων με προοπτική και όχι ευκαιριακές (ψηφοθηρικές) αποφάσεις που αίρονται κατά περίπτωση μετά από λίγο χρόνο, που στόχο θα έχουν την αναστροφή αυτής της σοβαρής κατάστασης.Πότε επιτέλους θα αντιληφθούν τα κόμματα εξουσίας ότι το δημογραφικό αποτελεί το υπ' αριθμ. 1 εθνικό μας πρόβλημα, βόμβα στα θεμέλια του Κράτους που έχει εκραγεί;Εμείς οι γονείς με τρία τέκνα έχουμε πρόταση, που είναι δίκαιη και υλοποιήσιμη.Η εφαρμογή των προτάσεων του ομόφωνου πορίσματος, επικαιροποιημένων, της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων.Δεν το οφείλετε σε μας, δεν το οφείλετε στα παιδιά μας.Το οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ

Σε καλό στάδιο η αποδοχή της περαίωσης από τους επαγγελματίες

Σε καλό στάδιο η αποδοχή της
περαίωσης από τους επαγγελματίες



Χρήστος Κετύπης, Επόπτης Ελέγχου Α’ ΔΟΥ Ξάνθης:
«Σε όσους ήρθε περαίωση, ενώ είχαν κάνει περαίωση ή αυτοπεραίωση ή τους είχε γίνει έλεγχος από την ΔΟΥ και περιλαμβάνονται αυτά τα στοιχεία στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα, μπορούν να κάνουν αίτηση διόρθωσης. Όσοι αποδεχτούν το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης αυτής και πληρώσουν όλο το φόρο που προκύπτει, μπορούν να καταστρέψουν τα βιβλία και τα στοιχεία που τηρούσαν μέχρι 31/12/2005»

Μέχρι τις 13/12 του 2010 θα εκδίδονται τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την περαίωση. Όσοι λοιπόν από τους φορολογούμενους επιθυμούν να περαιώσουν και δεν έχουν πάρει το εκκαθαριστικό σημείωμα, πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση μέχρι τις 13/12/2010. Ενώ, η αποδοχή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων είναι μέχρι τις 28/12/ του 2010, δηλαδή οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν μέχρι αυτή την ημερομηνία στις τράπεζες αν έχουν πάρει το εκκαθαριστικό σημείωμα από την ΓΓΠΣ ή στην ΔΟΥ αν το σημείωμα εκδόθηκε από εκεί , σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο κύριος Κετύπης Χρήστος, Επόπτης Ελέγχου Α’ ΔΟΥ Ξάνθης.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει παράλληλα ο κύριος Χ. Κετύπης στην ΦτΞ, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν ελεγμένες υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια που δεν παρήλθε ημερομηνία συμβιβασμού, μπορούν να κάνουν αίτηση για να υπαχθούν στις διατάξεις του Νόμου 3888/2010. Αίτηση μπορούν να κάνουν μέχρι τις 17/12/10.
Ενώ, οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει ή έχουν εκδώσει μη νόμιμα φορολογικά στοιχειά ( εικονικά), μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 17/12/10 στην ΔΟΥ ειδικό σημείωμα δήλωσης της λήψης ή έκδοσης μη νόμιμων φορολογικών στοιχείων.
Ερωτηθείς, αναφορικά με τα επίπεδα είσπραξης σε σχέση με αυτά που περίμεναν να πάρουν από την περαίωση, ο κύριος Χ. Κετύπης, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για την δική μας υπηρεσία, λόγο του γεγονότος ότι αυτοί που πήραν εκκαθαριστικό σημείωμα του ΓΓΠΣ τα πληρώνουν απευθείας στις τράπεζες. Σε γενικές γραμμές όμως υπάρχει αποδοχή. Μάλιστα είναι σε καλό στάδιο η αποδοχή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την περαίωση από τους επαγγελματίες της Ξάνθης».
Από την άλλη, ο κύριος Χ. Κετύπης τονίζει ότι «σε όσους ήρθε περαίωση, ενώ είχαν κάνει περαίωση ή αυτοπεραίωση ή τους είχε γίνει έλεγχος από την ΔΟΥ και περιλαμβάνονται αυτά τα στοιχεία στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα, μπορούν να κάνουν αίτηση διόρθωσης. Όσοι αποδεχτούν το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης αυτής και πληρώσουν όλο το φόρο που προκύπτει, μπορούν να καταστρέψουν τα βιβλία και τα στοιχεία που τηρούσαν μέχρι 31/12/2005»
Και καταλήγει «αυτοί που δε θα δεχτούν το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης αυτής, θα γίνει έλεγχος σε όλες τις ανέλεγκτες χρήσεις, μετά την ολοκλήρωση της περαίωσης».

Εγώ πότε θα πάρω σύνταξη;


Εγώ πότε θα πάρω σύνταξη;

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Εγώ πότε θα πάρω σύνταξη; Ένα επιτακτικό ερώτημα της νέας γενιάς, της λεγόμενης και ως επτακοσίων ευρώ, τα οποία με τα σημερινά δεδομένα έχουν κατέβει στα τετρακόσια ή και τριακόσια ευρώ, αλλά κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται, αφού η χώρα οδεύει στο οικονομικά κραχ που της έχουν δημιουργήσει οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες που εδρεύουν μέσα και έξω από τα επίσημα εθνικά σύνορα.
Σύνταξη, λοιπόν, εμείς οι νέοι και εν δυνάμει παραγωγικοί πολίτες αυτής της χώρας κατά πάσα πιθανότητα δε θα πάρουμε ποτέ. Για να είμαστε, βέβαια, ειλικρινείς δεν μας ενδιαφέρει και τόσο, καθώς είμαστε πεπεισμένοι ότι δε θα φτάσουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα, για να έχουμε δικαίωμα στη συνταξιοδότηση. Φορτωμένοι λογής οικονομικά προβλήματα έχουμε λυγίσει. Δεν υπάρχει κουράγιο για τίποτα. Από υπομονή, έχουμε στερέψει! Δεν μας έχει μείνει άλλη. Τα γεράματα και οι συντάξεις φαντάζουν ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας του μυαλού μας. Δυστυχώς, είμαστε η πιο αδικημένη γενιά, καθώς η μόρφωση και οι γνώσεις μας έχουν μείνει ανεκμετάλλευτες ή κοστολογούνται με μισθούς πείνας, γεγονός που καθιστά την χώρα ανίκανη να διασφαλίσει τα δικαιώματά μας σε έναν υγιή και ποιοτικό τρόπο ζωής και εργασίας.
Πλέον, ούτε ο δημόσιος τομέας φαντάζει ως η ιδανικότερη λύση, για να προοδεύσει κάποιος στη ζωή του. Η σταδιακή κατάρρευση του δημοσίου, έτσι όπως την βιώνουμε σήμερα, αποδεικνύει ότι σε λίγα χρόνια ούτε εκεί τα πράγματα θα είναι ρόδινα. Το όνειρο των γονιών μας να γίνουμε υπάλληλοι του δημοσίου τομέα καταρρέει και αυτό μαζί με την εθνική οικονομία. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, αυτό είναι η ελληνική πραγματικότητα.
Η μετρολαγνεία της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει τέλος, με την μικρή επισήμανση, ότι κανένα από αυτά δεν έχει θετικό πρόσημο για το κοινωνικό σύνολο που επωμίζεται όλες τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης. Ένα αβέβαιο, θολό τοπίο πλαισιώνει την καθημερινότητα του πολίτη, που αγκομαχεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Η επιβίωση έχει γίνει ζητούμενο. Ένας ανελέητος πόλεμος να κρατηθείς στη ζωή και τίποτα παραπάνω. Αυτή είναι η κοινωνική μέριμνα του ελληνικού κράτους. Η περιβόητη ανακούφιση του φτωχού και ταλαιπωρημένου πολίτη αυτής της χώρας, που υποτίθεται ότι θα ερχόταν μέσα σε μόλις εκατό ημέρες από την εκλογή του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνησης. Πέραν όμως από περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις δεν έχουμε δει τίποτα άλλο. Μάλιστα μας υπόσχονται χειρότερα χρόνια, καθώς τα χρήματα που μας λέγανε ότι υπάρχουν και μάλιστα με στόμφο, τελικά έχουν κάνει «φτερά».
Στάχτη έχουν γίνει τα όνειρά μας. Όνειρα που δεν πήραν ποτέ σάρα και οστά, γιατί πολύ απλά κάποιοι μας «έκλεψαν» το μέλλον, υποστηρίζοντας ότι πράττουν τα δέοντα, ώστε να κρατηθεί η χώρα σε στέρεη βάση, Το πολιτικό θράσος έχει περισσεύσει, με αποτέλεσμα να ξεχειλίσει το ποτήρι της δικής μας οργής…