Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 29.4.2011



Στο έλεος του παραεμπορίου η αγορά της Ξάνθης

- Εξευτελίζεται η τοπική οικονομία, ενώ τίθεται θέμα δημόσιας υγείας των καταναλωτών
- Επικίνδυνα παιχνίδια, αναπτήρες και άλλα «προβληματικά» αντικείμενα προσφέρονται σε εξευτελιστικές τιμές στους καταναλωτές
- Τεράστια η φοροδιαφυγή, την στιγμή που όλοι οι επαγγελματίες θεωρούνται από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις φοροφυγάδες
- Τι αναφέρουν παράγοντες της τοπικής αγοράς, ποιους θεωρούν υπεύθυνους και τι λύσεις προτείνουν


Σε μάστιγα, που διαρκώς παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, εξελίσσεται το παραεμπόριο στην Ξάνθη, καθώς σε καθημερινή βάση προστίθενται νέοι πλανόδιοι πωλητές στους, ήδη, υπάρχοντες. Οι έμποροι της Ξάνθης κρούουν των κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καρό, χωρίς, ωστόσο, να εισακούονται από τους αρμόδιους για το θέμα φορείς, σύμφωνα με αυτά που αναφέρουν στην εφημερίδα μας παράγοντες της τοπικής αγοράς.
Το τελευταίο, μάλιστα, διάστημα το φαινόμενο έχει επιδεινωθεί, κυρίως, από την παράνομη εμπορική δραστηριότητα κάποιων πλανόδιων πωλητών, ορμώμενων εκ της γειτονικής Βουλγαρίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αγοράζοντας από τους πλανόδιους, μπορεί να θεωρούμε πως κάνουμε ένα καλό, αφού και αυτοί ως άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη ζωή, αλλά στην πραγματικότητα βοηθούμε στο να μειώνονται τα έσοδα του κράτους, αφού η συγκεκριμένη λειτουργία είναι το Α και το Ω στην φοροδιαφυγή. Το κράτος ανήμπορο ή αν προτιμάτε γνωρίζοντας πως οι επαγγελματίες είναι η εύκολη λεία, μας θεωρεί όλους φοροφυγάδες, την στιγμή που δεν ενδιαφέρεται για την πάταξη του παραεμπορίου.
Ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Ευθύμης Μίλκογλου, μιλώντας στην ΦτΞ, επισημαίνει, ότι, παρά τις προσπάθειες που έκανε ο σύλλογος, η υφιστάμενη κατάσταση δεν έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα να θίγεται η τοπική οικονομία, αλλά και η δημόσια υγεία των καταναλωτών.
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι περισσότεροι πλανόδιοι πουλάνε παιχνίδια και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας.
Σύμφωνα, δε, με αυτά που υπογραμμίζει με έμφαση ο κύριος Γιάννης Αλεξιάδης, μέλος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, τα αντικείμενα που πουλάνε οι πλανόδιοι συνεπάγονται επικινδυνότητα, την οποία αψηφούν πολλές φορές οι καταναλωτές. Για παράδειγμα οι μεγάλοι αναπτήρες που πουλάνε κάποιοι μαύροι, μπορούν να σκάσουν στο πρόσωπο του καταναλωτή.
Παράλληλα, ο κύριος Γ. Αλεξιάδης τονίζει, ότι τα περισσότερα προϊόντα που πωλούνται παράνομα είναι πολύ ακριβά σε σχέση με την ποιότητα που προσφέρουν, με αποτέλεσμα να πλουτίζουν οι προμηθευτές, οι οποίοι εφοδιάζουν τους πλανόδιους πωλητές με την πραμάτεια τους.
Από την άλλη, ο τελευταίος κάνει σαφές, πως η οριστική λύση του προβλήματος είναι μια πολιτική απόφαση, που θα πρέπει να παρθεί άμεσα από την Δήμαρχο, αφού αυτός είναι που συντονίζει την δημοτική αστυνομία.
Όσον αφορά, τώρα, την προσπάθεια του Επιμελητηρίου Ξάνθης να «χτυπήσει» το παραεμπόριο, ο κύριος Γ. Αλεξιάδης τονίζει, πως είναι εντελώς ανοργάνωτη. Σύμφωνα με τον κύριο Γ. Αλεξιάδη, θα πρέπει το εγχείρημα να σχεδιαστεί από ανθρώπους που ξέρουν την αγορά. Ενώ, συμπληρώνει, πως δεν φτάνουν μόνον σποτάκια στο ραδιόφωνο, αλλά απαιτούνται εκδηλώσεις μέσα στην ίδια την αγορά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Αντιπροέδρου του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κυρίου Νίκου Τσάβα, ο οποίος διαπιστώνει με λύπη του, ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, για να προστατευτεί η τοπική οικονομία και ο καταναλωτής, που πέφτει στα «δίχτυα» του παράνομου εμπορίου.
«Πλανόδιοι από την Βουλγαρία κυκλοφορούν αβέρτα κουβέρτα με αλυσοπρίονα, φακούς, μπογιές και άλλα αντικείμενα. Οι μαύροι από την άλλοι αλωνίζουν την πόλη με τσάντες, γυαλιά και ζώνες Gucci, εξευτελίζοντας τις τιμές» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Νίκος Τσάβας.
Η αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, από την πλευρά της, κυρία Χρυσούλα Γρηγορίου, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, επισημαίνει, πως έχουν πολλές προτάσεις, για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου από τους παράγοντες της τοπικής αγοράς, προς τις αρχές, χωρίς να υπάρξει κάποια εξέλιξη. Για παράδειγμα, προτάθηκε στον Δήμαρχο να ζητήσει την συνδρομή της αστυνομίας στο θέμα, αλλά και να δημιουργηθεί ένας τετραψήφιος αριθμός, όπου θα μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν παράνομες εμπορικές συναλλαγές στους δρόμους της Ξάνθης, χωρίς ακόμη να πάρει ο τελευταίος μια ξεκάθαρη θέση επί του θέματος.

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Κυνηγούσαν παράνομα λαγούς, με αεροβόλα και φακούς το βράδυ της Τετάρτης. Κατά την διάρκεια της καταδίωξής τους από θηροφύλακες, πέταξαν τα όπλα και εξαφανίστηκαν:


Μια επιτυχία για τους άνδρες της θηροφυλακής επιφύλασσε το βράδυ της Τετάρτης. Οι θηροφύλακες του κυνηγητικού συλλόγου Ξάνθης πραγματοποιώντας την καθιερωμένη περιπολία έλεγχου, διαπίστωσαν στην περιοχή του Ερασμίου πως δυο άνδρες νεαρής ηλικίας, κυνηγούσαν μέσα στα αγροκτήματα λαγούς με αεροβόλα όπλα, στα οποία είχαν τοποθετήσει φακό, με απώτερο σκοπό την τύφλωση του θηράματος ώστε να αποτελεί εύκολο στόχο. Μόλις οι θηροφύλακες προσπάθησαν να πλησιάσουν στους λαθροθήρες, αυτοί τους αντιλήφθηκαν και ετράπησαν σε φυγή με δίκυκλη μοτοσυκλέτα. Η καταδίωξη κράτησε περίπου μισή ώρα και σε κάποια στιγμή οι δυο λαθροθήρες αναγκάστηκαν να πετάξουν τα αεροβόλα προκειμένου να μην τους εμποδίζουν, έτσι ώστε να ξεφύγουν εύκολα, όπως και έγινε. Τα όπλα κατασχέθηκαν από τους Θηροφύλακες και μεταφέρθηκαν στα γραφεία του κυνηγητικού συλλόγου Ξάνθης, όπου στην συνέχεια θα μεταφερθούν στο Δασαρχείο και θα επακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία. Στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε, απεικονίζονται οι κύριοι Σαρχόσης και Πυλαρινός, Θηροφύλακες και ο νέος πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Ξάνθης κύριος Καραγιάννης. Η συμβολή των Θηροφυλάκων στο Κυνήγι είναι σημαντική και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο κατά την κυνηγητική περίοδο, αλλά και μετά την λήξη της.

Ανεξέλεγκτα αυξάνεται το παραεμπόριο στην Ξάνθη και κανένας δεν ενδιαφέρεται για το μαύρο χρήμα που κινείται στην αγορά: Δεν βγαίνουν τα οικονομικά της χώρας και όσα σχέδια επί χάρτου να κατασκευάζει ο Υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αυτά δεν αποδίδουν τα προβλεπόμενα. Ως λύση σε αυτό που σας προανέφερα, το Υπουργείο Οικονομικών βάζει στο στόχαστρο χιλιάδες επαγγελματίες τους οποίους θεώρει φοροφυγάδες και δεν κοιτά να περιορίσει και να πατάξει ακόμα την διακίνηση μαύρου χρήματος στο παραεμπόριο το οποίο αυξάνεται μέρα με την ήμερα στην χώρα μας. Καθημερινά όλοι γινόμαστε μάρτυρες εικόνων από μαύρους, κινέζους και τελευταία γύφτο - βούλγαρους, οι οποίοι πωλούν αντικείμενα στους δρόμους της Ξάνθης, χωρίς να αποδίδουν ΦΠΑ, χωρίς να κόβουν αποδείξεις και χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό στην χώρα μας, παρά μόνο να εισπράττουν τα πολύτιμα πλέον ευρώ όλων μας και να τα στέλνουν στην χώρα από την οποία προέρχονται. Μέχρι σήμερα δυστυχώς, οι αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί για το θέμα αυτό στην Ξάνθη είναι πολύ μικρές, πράγμα το οποίο μας αναγκάζει να σκεφτούμε ότι, οι εκπρόσωποι των φορέων των επαγγελματιών, περισσότερο νοιάζονται για το θεαθήναι παρά για την πάταξη του φαινομένου, άσχετα αν στην πραγματικότητα χάνουν ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς.

Αναπτύσσονται τα Λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας την στιγμή που το Λιμάνι στο Πόρτο Λάγος, βουλιάζει καθημερινά:


Θα μπορούσα να γράφω σελίδες ατελείωτες σχετικά με τα λάθη της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Ξάνθης επί Κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, αλλά θεωρώ πως την προκειμένη στιγμή θα ήταν άσχετο. Οφείλω όμως να ασχοληθώ και λίγο με ένα θέμα που αφορά την ανάπτυξη της Ξάνθης και έχει να κάνει σχέση με το παρατημένο πλέον Λιμάνι του Πόρτο Λάγος, το οποίο στην κυριολεξία βουλιάζει μέρα με την ημέρα. Δε μπορώ να ξεχάσω τα λόγια του Φ. Τσαλίδη περί Λιμανιού Εθνικής σημασίας και την κόντρα απάντηση του Αλ. Κοντού, πως με δικές του ενέργειες αυτό είχε γίνει. Δε μπορώ να ξεχάσω τα όσα γράφτηκαν στον τοπικό τύπο τότε για τους δυο άνδρες και για το θέμα αυτό, όπως δεν μπορώ να ξεχάσω πως ο Αλ. Κοντός όντας ο μοναδικός Βουλευτής της ΝΔ στην Ξάνθη, ξέχασε το συγκεκριμένο θέμα και δεν αναφέρθηκε ποτέ του, ούτε με μια απλή ερώτηση για το τι προτίθεται να κάνει η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Κάτι ανάλογο βέβαια θα περίμενα και από τον εταίρο εξωκοινοβουλευτικό πολιτικό της ΝΔ Φ. Τσαλίδη, ο οποίος κατέχει θέση στον Τομέα Παιδείας του Κόμματος και θα μπορούσε κάλλιστα να διακινήσει το θέμα, ώστε να κατατεθούν ερωτήσεις στην Βουλή. Η ΝΔ κύριοι θέλει οργάνωση και η οργάνωση απαιτεί συνέχεια και συνέπεια σε λόγια και πράξεις, πράγμα για το οποίο το κόμμα αυτό που κάποιοι το κατάντησαν απόκομμα, θα πρέπει να δουλέψει αρκετά.

Δεν έμαθε ακόμα από τα παθήματά του ο Δήμαρχος Ξάνθης. Συνεχίζει να τον εκθέτει ο στενός του συνεργάτης Μ. Τσέπελης:


Αρκετές φορές και σχεδόν όλα τα τοπικά ΜΜΕ, έχουμε επισημάνει στον Δήμαρχο Ξάνθης πως βρίσκεται εκτεθειμένος από τις λανθασμένες συμπεριφορές του στενού του συνεργάτη Μ. Τσέπελη, αλλά δυστυχώς, φαίνεται πως τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα. Τόσα μέρη έχει η Ξάνθη, στα οποία μπορεί η ΔΕΥΑΞ να κατασκευάσει όσες δεξαμενές θέλει, έπρεπε να επιλέξετε το συγκεκριμένο σημείο κύριοι και να ξεσηκωθούν ακόμα και οι πέτρες; Δεν έχετε λίγο μυαλό, ώστε να σκεφθείτε το πώς πρέπει να πράξετε; Και άντε ο Μ. Τσέπελης θέλει να κατασκευάσει την δεξαμενή ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, προκειμένου να έχει έργο να παρουσιάσει, ο Δήμαρχος Ξάνθης δεν βλέπει το τι γίνεται για να συμμαζέψει την κατάσταση; Είναι δυνατόν από το τίποτα να δημιουργείτε τόσο σοβαρά θέματα, ενώ θα μπορούσαν να είχαν γίνει όλα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα;

Χωρίς προμήθειες λόγω «Καλλικράτη», έχει μείνει ο Δήμος Ξάνθης

Δεν υπάρχει ούτε… λάμπα…
Τζάμπα πάει ο «Καλλικράτης», Τζάμπα




- Χωρίς καύσιμα τα περισσότερα οχήματα του Δήμου Ξάνθης
- Με δικά τους έξοδα καλύπτουν κάποιες βασικές ανάγκες του Δήμου οι υπάλληλοι στις διάφορες υπηρεσίες
- Τον Μάιο θα λυθεί το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, κύριο Μ. Στυλιανίδη
- Ως δραματική περιγράφει την κατάσταση ο Πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων, κύριος Δημ. Γαλανόπουλος

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης, εξαιτίας της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, γνωστής και ως «Καλλικράτη», αφού οι προϋπολογισμοί που έπρεπε να γίνουν πέρσι, έγιναν μόλις τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς τις απαραίτητες προμήθειες οι διάφορες δημοτικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος της πόλης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, ήδη, έχει ξεκινήσει η διαδικασία με τους διαγωνισμούς, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα με τους προμηθευτές τον επόμενο μήνα. Προς το παρόν η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη, αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.
Για παράδειγμα, η υπηρεσία πρασίνου αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού εξαιτίας έλλειψης προμηθευτών, δεν μπορεί να φυτέψει στην πόλη τα εποχιακά φυτά, που πρέπει να φυτευτούν αυτή την περίοδο.
Από την άλλη, το πρόβλημα με τα καύσιμα αντιμετωπίστηκε, ύστερα από παρέμβαση της δημοτικής αρχής στον επίτροπο, από τον οποίον ζητήθηκε να παραταθεί η σύμβαση με τον προηγούμενο προμηθευτεί, μέχρι να γίνει η νέα δημοπράτηση.
Όσον αφορά, τώρα, τα απορριμματοφόρα της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης, αυτά προμηθεύονται καύσιμα από τον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων.
Παράλληλα, όμως, τίθεται σοβαρό πρόβλημα με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, καθώς, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει, επίσης, στην ΦτΞ ο Πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων Ξάνθης, κύριος Δημήτρης Γαλανόπουλος, δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη υλικά, όπως χαρτί, καθαριστικά, λάμπες φωτισμού κ.ο.κ..
Ο κύριος Δημήτρης Γαλανόπουλος, αφού διευκρινίζει, ότι για την υφιστάμενη κατάσταση δεν ευθύνεται ο Δήμος, αλλά οι σχετικές διατάξεις του «Καλλικράτη», τονίζει, ότι τα πράγματα είναι δραματικά, αφού, όπως συμπληρώνει, «οι ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία στις υπηρεσίες του Δήμου είτε καλύπτονται από την τσέπη των υπαλλήλων, είτε δεν καλύπτονται καθόλου. Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε μια δημοτική λάμπα, γιατί δεν υπάρχει…».

Τέρμα τα δίφραγκα…

- Το υπεραστικό ΚTEΛ Ξάνθης διακόπτει την μεταφορά των μαθητών στα σχολεία
- Καταγγέλλουν ως αποκλειστικά υπεύθυνο τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Άρη Γιαννακίδη




Δεν λέει να τελειώσει το σίριαλ με την μεταφορά των μαθητών από το υπεραστικό ΚTEΛ της Ξάνθης και αυτό αποδεικνύεται εκ νέου με έγγραφο, το οποίο δημοσιοποίησε εχθές στα τοπικά ΜΜΕ ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ, καταγγέλλοντας για αδιαφορία τον Περιφερειάρχη, στο θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων. Το έγγραφο κοινοποιείται τόσο προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Σωκράτη Ξυνίδη όσο και προς τους Βουλευτές Ξάνθης και αναφέρει με τον πιο γλαφυρό τρόπο, για ποιο λόγο οδηγήθηκαν στην απόφαση αυτή. Ταλαιπωρίας συνέχεια λοιπόν για τους μαθητές και το μόνο σίγουρο είναι ότι την πληρώνουν πάντα αυτοί που δε θα έπρεπε.








Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

«Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, δεν την σκιάζει φοβέρα καμιά. Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς την δόξα τραβά…»! Μεγαλώσαμε μ’ αυτό, συγκινούμασταν, το πιστεύαμε και γεμίζαμε εθνική υπερηφάνεια, έχοντας πάντα στα μάτια μας και στο μυαλό μας (προσωποποιημένη) την εικόνα της Ελλάδος, ως κόρη χλαμυδοφορούσα, με σπασμένη την αλυσίδα που ήταν δεμένη στους καρπούς των χεριών της, ωσάν χειροπέδες και απαραιτήτως δαφνοστεφανωμένη!
Αναπολώντας το παρελθόν αρκετές ή μερικές δεκαετίες πριν, συγκρίνω για άλλη μια φορά το τότε με το σήμερα, αφού πρωτίστως διαμορφώνω, πάντα προσωποποιημένη, την εικόνα της Ελλάδος του σήμερα. Πώς; Η περιγραφή και η σύγκριση ίσως να μην περιορίζεται στην δική μου σκέψη, αλλά να βρίσκεται και στην ευχέρεια στοχασμού αρκετών πολιτών της χώρας.
Η Ελλάδα-κόρη του παρόντος, βάναυσα κακοποιημένη, τραυματισμένη, δίχως δάφνινο στεφάνι, με ξεσκισμένη χλαμύδα, γονατισμένη και συρόμενη με άρρηκτες τις αλυσίδες των χεριών της, στα διεθνή παζάρια και κυρίως αυτά της Ενωμένης Ευρώπης. Ο απόλυτος διασυρμός της χώρας, με την υποτέλεια δεδομένη και την υπερηφάνεια τσαλακωμένη. Χαροπαλεύει η Ελλάδα και κανείς δεν γνωρίζει αν κατορθώσει να επιβιώσει.
Η «φοβέρα» σκιάζει την καθημερινότητα, αλλά δεν αγγίζει την κυβέρνηση. Διότι η κυβέρνηση ζει το δικό της πλασματικό γίγνεσθαι, εθελοτυφλεί και προσπαθεί να πείσει τους «υπηκόους», πως σύντομα θα νοιώθουν εθνικά υπερήφανοι! Αφού πρωτίστως ο Πρωθυπουργός έπεισε τον εαυτό του γι’ αυτό!
Η «δόξα» προ πολλού ξεχασμένη. Μουχλιασμένη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και κιτρινισμένα τα φύλλα από την πολυκαιρία. Από πού να πιαστούμε, ώστε να σηκώσουμε ως χώρα το ανάστημά μας και να ανακτήσουμε την χαμένη αξιοπιστία μας, την υπερηφάνεια, την ικανότητα διαλλακτικότητας, ήθους και κύρους. Μια άτονη κυβέρνηση, που αποτελείωσε το «ολίσθημα» και όχι μόνον αυτό, της προηγούμενης κυβέρνησης.
Μια κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση που συμπεριφέρονται τόσο χλιαρά, διότι περιορίζονται στον αγώνα απόδοσης ευθυνών ο ένας κατά του άλλου. Η χώρα σε πτώχευση, αλλά όχι σε χρεωκοπία. Τι μ’ αυτό; Υπάρχουν σωτήρες; Εδώ η κατάσταση θυμίζει ζούγκλα, διότι εκεί επικρατεί το «ο θάνατός σου η ζωή μου» και από πίσω ακολουθεί το αποτελείωμα των πτωμάτων από τις ύαινες που ελλοχεύουν. Κάπως έτσι εξελίσσεται η κατάσταση στα καθ’ ημάς, όπου όλοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, ώστε να αποτελειώσουν την χώρα μας ηθικά και οικονομικά.
Ακόμη κι αυτή η γεωστρατηγική ξεχάστηκε αφήνοντας κενά στην πολιτική αντιμετώπιση των άσπονδων φίλων, που βλέπουν την Ελλάδα τεμαχισμένη και μοιρασμένη. Όσο κι αν αυτό φαντάζει, ως γέννημα της φαντασίας.
Κι ενώ οι πολίτες τρελαίνονται από τις δυσοίωνες προβλέψεις, που απορρέουν από το γενικό κλίμα που επιδεινώνεται διαρκώς εις βάρος της χώρας, η κυβέρνηση περί άλλων «τυρβάζει»!
Την δυναμική της συμμετοχή στην διπλωματία !!! Σε ρόλο ρυθμιστή στις μετά την κατάπαυση του πυρός ημέρες στην Λιβύη. Γενικώς η εικόνα του καλού παιδιού, που ο Γ. Παπανδρέου διοχετεύει στην διεθνή κοινή γνώμη, μπορεί να συμβάλλει στην αισιοδοξία του, που για τους πολίτες της χώρας θεωρείται εκτός τόπου και χρόνου, άρα προκαλεί το δημόσιο αίσθημα που εκφράζεται ποικιλοτρόπως και δεν είναι κολακευτικό γι’ αυτόν.
«Ζει στον κόσμο του», θα μπορούσε ο καθένας να το ισχυριστεί και να επιχειρηματολογήσει επ’ αυτού. Διότι πλέον ο Έλληνας έμαθε μέσα από την εθνική κατάντια, να διαχωρίζει, να κρίνει, να επικρίνει, να θλίβεται και να ανησυχεί, δίχως να επηρεάζεται από τα Πρωθυπουργικά χαμόγελα και τις προσπάθειες για δημόσιες σχέσεις. «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει»; Ξεχάστε το. Η Ελλάδα ταχύτατα σβήνει !!!

Στο «στοίχημα» των εξαγωγών ποντάρουν οι Βορειοελλαδίτες


Αυξημένες κατά 40% εμφανίζονται οι εγγραφές νέων μελών στα μητρώα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αντανακλώντας το σημαντικό ενδιαφέρον των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων για την αξιοποίηση της δυναμικής που δείχνουν τον τελευταίο καιρό οι εξαγωγές.
Τα νέα μέλη είναι τόσο παλαιές όσο και νέες εταιρείες που θέλησαν να ενταχθούν σε έναν εξαγωγικό σύνδεσμο όπως ο ΣΕΒΕ προκειμένου να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία του τόσο σε επίπεδο παρεμβάσεων σε θεσμικό επίπεδο για θέματα που απασχολούν τους εξαγωγείς όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης. Άλλωστε, πέρα από τις αυξημένες εγγραφές, αθρόα είναι και η συμμετοχή στα σεμινάρια που διοργανώνει ο σύνδεσμος για την εκπαίδευση των επιχειρήσεων στις εξαγωγές. Ήδη ο ΣΕΒΕ έχει πραγματοποιήσει τρεις κύκλους σεμιναρίων και σχεδιάζει έναν νέο για τον Ιούνιο. «Με το που ανακοινώσαμε τα σεμινάρια, οι θέσεις υπερκαλύφθηκαν ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς.Το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι τυχαίο. Πλέον, η πορεία προς τις εξαγωγές αποτελεί μονόδρομο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με δεδομένα τα προβλήματα της εγχώριας αγοράς και τη βουτιά της κατανάλωσης. Είναι ενδεικτικό ότι τον Φεβρουάριο οι εξαγωγές της χώρας -χωρίς τα πετρελαιοειδή- αυξήθηκαν κατά 15,8%, στο 1,18 δισ. ευρώ, έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Έτσι, η συνολική αξία των εξαγωγών -χωρίς τα πετρελαιοειδή- κατέγραψε το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου αύξηση κατά 20,2%, στα 2,33 δισ. ευρώ, έναντι του πρώτου διμήνου του 2010.Ανάχωμα κράτος και τράπεζεςΤην ίδια στιγμή, πάντως, η όρεξη και η προσπάθεια των βορειοελλαδιτών εξαγωγέων να αξιοποιήσουν και να ενισχύσουν περαιτέρω τη δυναμική των εξαγωγών, ίσως του μόνου κλάδου της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζει θετικά πρόσημα, βρίσκει εμπόδια στην ασυνέπεια του κράτους, όσον αφορά τις οφειλές του, αλλά και στα προβλήματα ρευστότητας που πηγάζουν από την τραπεζική αγορά. Κι ενώ οι εξαγωγές τρέχουν με σημαντικούς ρυθμούς, εξέλιξη που πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί, έχουν αρχίσει και υπάρχουν περιπτώσεις βορειοελλαδιτών εξαγωγέων που δεν μπορούν να εκτελέσουν τις παραγγελίες τους προς τις ξένες αγορές γιατί σκοντάφτουν στους δύο αυτούς σκοπέλους.Σχολιάζοντας τα αγκάθια που ανακόπτουν την ορμή των εξαγωγέων, όπως οι πολυαναμενόμενες επιστροφές ΦΠΑ και άλλες υποχρεώσεις του κράτους προς τις επιχειρήσεις, αλλά και οι κλειστές στρόφιγγες από τις τράπεζες, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρεται σε παραδείγματα εξαγωγέων της περιοχής, με υγιείς επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να καταγράψουν σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών τους, αν υπήρχε ρευστότητα, για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις για πρώτες ύλες και για άλλα κόστη και για να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στην εκτέλεση των παραγγελιών τους. Με δεδομένο, δε, ότι οι ξένοι πελάτες έχουν αρχίσει να ξεπερνούν την προκατάληψη με την οποία αντιμετώπιζαν τον τελευταίο καιρό τις ελληνικές εταιρείες, η στιγμή είναι κρίσιμη προκειμένου το κύμα των εξαγωγών να «φουσκώσει» περισσότερο, δίνοντας αναπτυξιακή διέξοδο στο επιχειρείν. «Όταν ο τζίρος μιας εξαγωγικής επιχείρησης αυξάνεται, πρέπει να υπάρχει ρευστότητα, για να μπορείς να υποστηρίξεις την περαιτέρω ενίσχυσή του», εξηγεί ο κ. Λακασάς, παραπέμποντας στη συνεχή επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Ο ΣΕΒΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει την ικανοποίησή του για την έμφαση που έχει δώσει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε θέματα εξωστρέφειας και σε ζητήματα που αφορούν την αρμονική συνεργασία με τους εξαγωγείς. Ο πρόεδρός του, πάντως, τονίζει πως το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Εξωστρέφειας, που αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τους εξαγωγείς, έχει καθυστερήσει. Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη δημιουργίας μιας γενικής γραμματείας Εξωστρέφειας, όπως είχε προτείνει και παλαιότερα ο ΣΕΒΕ, ώστε να υπάρξει ολιστική αντιμετώπιση της στρατηγικής για την εξωστρέφεια.Τέλος, ο κ. Λακασάς, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα», ο προϋπολογισμός του οποίου αυξήθηκε πρόσφατα στα 100 εκατ. ευρώ, από 30 εκατ. ευρώ, εκφράζει την ικανοποίησή του, καθώς ξεπεράστηκε -μετά και από παρέμβαση του ΣΕΒΕ, όπως σημειώνει- ο σκόπελος που αντιμετώπιζαν δύο στους τρεις εξαγωγείς, οι οποίοι, ενώ ήθελαν να ενταχθούν, δεν μπορούσαν, γιατί είχαν καλύψει το όριο de minimis από άλλα προγράμματα.

Δημόσιο 40 ωρών και e - συναλλαγές

-Αυξάνονται οι ώρες εργασίας την εβδομάδα σε Δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ
-Οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται ηλεκτρονικά έγγραφα που επιθυμούν, αλλά και να πληρώνουν παράβολα, χαρτόσημα, τέλη, ένσημα και πρόστιμα


Εργασία 40 ωρών την εβδομάδα για τους δημοσίους υπαλλήλους και συναλλαγές των πολιτών με τον δημόσιο τομέα μέσω Ίντερνετ θεσπίζει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.
Η αύξηση ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες αφορά τους εργαζομένους στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ. Την ίδια ώρα στα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών συμπεριλαμβάνεται η απογευματινή λειτουργία υπηρεσιών αιχμής του Δημοσίου τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, με παράλληλη μείωση ωραρίου την Παρασκευή.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες ο Γ. Ραγκούσης, «είναι σαν να προσλαμβάνουμε 45.000 υπαλλήλους δουλεύοντας μισή ώρα παραπάνω». Επιπλέον το σχέδιο νόμου για την «Ηλεκτρονική διακυβέρνηση» φέρνει ριζικές αλλαγές στο Δημόσιο με στόχο τον δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και, ταυτόχρονα, τη μείωση του κόστους κατά 25%, καθώς θα χορηγούνται ηλεκτρονικά στους πολίτες τα έγγραφα που επιθυμούν.
Έτσι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν από τον υπολογιστή τους πιστοποιητικά όπως: γέννησης, οικογενειακής κατάστασης, ποινικού μητρώου και ληξιαρχική πράξης γέννησης ή και ακόμα να πληρώσουν φόρους και παράβολα χωρίς να σπαταλήσουν χρόνο σε τράπεζες και εφορίες.
Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πληρωμή μέσω Ίντερνετ τελών, ενσήμων, χαρτοσήμων, προστίμων με χρέωση τραπεζικών λογαριασμών ή λογαριασμών πληρωμής που τηρούν οι πολίτες ή με χρέωση καρτών πληρωμής που έχουν εκδοθεί στο όνομά τους.
Για την εκτέλεση πράξης ηλεκτρονικής πληρωμής πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως ο κωδικός υποχρέωσης που αντιστοιχεί στην οφειλή, το ποσό καταβολής και η ημερομηνία και προθεσμία καταβολής. Η ηλεκτρονική πληρωμή ολοκληρώνεται όταν στον πολίτη κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά η επιβεβαίωση της συναλλαγής.