Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Της Πολιτικής το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος


Της Πολιτικής το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος



Ιδιοκτησία τους θεωρούσαν τον Τόπειρο;

  Δικαίωμα του κάθε ένα να διεκδικεί τον Δημαρχιακό Θώκο στις ερχόμενες εκλογές στον Τόπειρο και σε κάθε άλλο Καλλικρατικό Δήμο, αλλά θα έπρεπε ορισμένοι να μην λειτουργούν θεωρώντας πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιοκτησία τους. Καλά θα κάνουν λοιπόν, τόσο ο Σ. Μωραΐτης όσο και ο Τ. Τσάκαλος να συστρατευτούν με τον Θ. Μίχογλου τον οποίο επέλεξε το κόμμα ως υποψήφιο Δήμαρχο Τοπείρου και όλοι μαζί να διεκδικήσουν αυτό που δεν μπόρεσαν για διάφορους λόγους να πράξουν, οι αξιόλογοι, όπως και ο ίδιος τόνισε, προκάτοχοι υποψήφιοι Δήμαρχοι.



Την στήριξη όλων χρειάζεται ο υποψήφιος Δήμαρχος Τοπείρου Θ. Μίχογλου:

  Θα πρέπει κάποια στιγμή, όλοι οι Νεοδημοκράτες να αντιληφθούν και δεν αναφέρομαι βέβαια στα απλά στελέχη, αλλά στα πρωτοκλασάτα που έχουν και είχαν κατά καιρούς ρόλους, ότι η μάχη των εκλογών δεν κερδίζεται με φαμφάρες αλλά με πραγματική κούραση και υπεράνθρωπες προσπάθειες. Καλές οι προσωπικές κόντρες και οι διάφοροι διαξιφισμοί ενδοπαραταξιακά, αλλά σε περίοδο εκλογών αυτά θα πρέπει να μένουν πίσω και όλοι μαζί σαν μια γροθιά, να αγωνίζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.



Και με την επίσημη στήριξη της ΝΔ, Υποψήφιος Δήμαρχος Αβδήρων ο Δ. Γαλανόπουλος:

  Πλήρης επιβεβαίωση των όσων γράψαμε της προηγούμενες ημέρες και δικαίωσή μας, γιατί πολλοί προσπάθησαν να μας λοιδορήσουν, θεωρώντας πως τίποτε από τα γραφόμενά μας δεν είχε βάση. Οι εξελίξεις μας επιβεβαίωσαν και διέψευσαν τις σειρήνες, αφού ο Δημήτρης Γαλανόπουλος και επίσημα πλέον είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος Αβδήρων με την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

  Εχθές ο υποψήφιος Δήμαρχος Αβδήρων Δ. Γαλανόπουλος είχε συνάντηση με τα στελέχη της παράταξης της νυν Δημάρχου Εύας Τσακίρη, ενώ μια ημέρα πριν είχε επαφές με στελέχη της παράταξης Ζλάτκου.



Προβλήματα αντιμετωπίζει στον Δήμο Αβδήρων ο Β. Τσολακίδης:

  Δεν πέρασε και αρκετός καιρός από την ημέρα που ο πρώην Δήμαρχος Βιστωνίδας Β. Τσολακίδης εγκατέλειψε τον Δημαρχιακό Θώκο και παρέδωσε στον Νίκο Ζλάτκο και σίγουρα κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει ξεχάσει την αλαζονεία, με την οποία συμπεριφερόταν το τελευταίο διάστημα πριν να παραδώσει την Δημαρχιακή Καρέκλα, ο εκ νέου διεκδικητής του νεοσύστατου Δήμου Αβδήρων.

  Η πικρία τότε του Β. Τσολακίδη ήταν μεγάλη και σίγουρα τον επηρέαζε αρνητικά, δημιουργώντας του ένα αρκετά αρνητικό προφίλ στην περιοχή του Δήμου Βιστωνίδας. Σήμερα και αφού ξεκουράστηκε αρκετά στην θέση της Αντιπολίτευσης, επανέρχεται δριμύτερος, όπως πολλοί του φίλοι αναφέρουν και διεκδικεί τον Δήμο Αβδήρων, θεωρώντας σίγουρη τη νίκη, αφού ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο Β. Τσολακίδης έχει και την στήριξη του νυν Δημάρχου Σελέρου, τον οποίο κάποιοι τεχνηέντως έχουν αναγάγει σε μεγαλοπαράγοντα της περιοχής, χωρίς όμως ποτέ να τον έχουν κρίνει από το έργο που έχει να παρουσιάσει, αν βέβαια έχει. Μπορεί ο Β. Τσολακίδης να θεωρεί ότι έχει μια αρκετά καλή δυναμική, αλλά δεν γνωρίζω αν οι κάτοικοι της Βιστωνίδας ξεχνάνε τόσο εύκολα ή έχουν επιλεκτική μνήμη.



Δεν κατάφεραν να μετατρέψουν την ΝΔ σε εμπριμέ Κόμμα:

  Πάλεψαν αρκετά. Προσπάθησαν υπεράνθρωπα και όμως δεν κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους. Αυτοί που κατάντησαν πριν λίγους μήνες την ΝΔ σε ερείπιο, ήθελαν να την αποτελειώσουν με χαριστική βολή, προσπαθώντας να την μετατρέψουν σε κόμμα χρώματος εμπριμέ, αλλά δυστυχώς δεν τους βγήκε.

  Ναι αγαπητοί μου, αναφέρομαι τόσο στα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στην ΝΟΔΕ Ξάνθης, όσο και σε αυτά που συνεχίσουν να συμβαίνουν στον Δήμο Τοπείρου, αφού ορισμένοι συνεχίζουν να προκαλούν με τις συμπεριφορές τους, επιδιώκοντας να επιτύχουν την πλήρη αποσύνθεση της ΝΔ στην περιοχή.

  Για παράδειγμα θα σας αναφέρω, πως δεν είναι δυνατόν να δίνει το κόμμα της ΝΔ την πλήρη στήριξή του δημόσια πλέον στον Θ. Μίχογλου και ο βολεμένος επί σειρά ετών σε έμμισθες θέσεις από την τότε Κυβέρνηση της ΝΔ Γ. Ράπτης να μην έχει συστρατευτεί ακόμα στο πλευρό του εκλεκτού της ΝΔ, συνεχίζοντας με την σιωπή του να επιβεβαιώνει την κοινή πορεία του με τον πρώην Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σωτήρη Στολίδη.



Τακτική Σ. Στολίδη: Όλοι για μένα και εγώ για κανέναν…

  Φίλος ο Σωτήρης Στολίδης αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω την τακτική του, η οποία είναι καθαρά εγωιστική. Μέχρι χθες ο ίδιος έλεγε πως θα πρέπει να συστρατευτεί μαζί του η ΝΔ για να κερδίσουν τον Δήμο Τοπείρου ως ανεξάρτητος συνδυασμός με αυτόν επικεφαλή, αλλά τώρα που η ΝΔ έδωσε επίσημα την στήριξη της στον Θωμά Μίχογλου, δεν τον είδαμε να αλλάζει άποψη και να αντιστρέφει τα όσα έλεγε για το καλό του Δήμου Τοπείρου.

  Αφού σε ενδιαφέρει φίλε Σωτήρη το καλό του Δήμου Τοπείρου, γιατί δεν συστρατεύεσαι με τον Θ. Μίχογλου για να χτυπήσετε το κατεστημένο; Είναι λογικό να στηρίξεις κάποιον που έχει την επίσημη στήριξη μιας παράταξης όταν είσαι ανεξάρτητος και μοναδικό σου μέλημα είναι το καλό του τόπου και όχι το προσωπικό συμφέρον. Είσαι μπεσαλής άνθρωπος αγαπητέ Σωτήρη Στολίδη και πιστεύω ότι στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει να σκεφθείς λογικά και να αλλάξεις ρότα στηρίζοντας τον Θ. Μίχογλου να κερδίσει το κατεστημένο τόσων ετών στον Τόπειρο, αλλά και να αποτελείς έναν από τους στενότερους συνεργάτες του, βοηθώντας στην ανάπτυξη της περιοχής.



Συνάντηση Σγουρίδη-Ξυνίδη-Τσετίν:

  Ο προεκλογικός πυρετός καλά κρατεί και σίγουρα αυτό το διάστημα την τιμητική τους έχουν οι επαφές πολιτικών παραγόντων της περιοχής μας. Όπως πληροφορήθηκα και σας το μεταφέρω αποκλειστικά, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στους κυρίους Ξυνίδη, Σγουρίδη και Τσετίν, με θέμα συζήτησης τις ερχόμενες εκλογές, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

  Το κλίμα της συνάντησης ήταν αρκετά καλό, αλλά το αποτέλεσμα μάλλον δεν είναι και τόσο ευχάριστο και για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται να επαναληφθεί η συνάντηση τις επόμενες ημέρες. Κοινός στόχος των τριών πολιτικών της περιοχές μας, είναι να υπερισχύσει το ΠΑΣΟΚ τόσο στους Καλλικρατικούς πλέον Δήμους όσο και στην Περιφέρεια, πράγμα το οποίο επιβάλλει την κοινή στρατηγική χάραξη πορείας, που θα ακολουθήσουν τα πολιτικά γραφεία. Περισσότερα για την συνάντηση αυτή δυστυχώς δεν κατάφερα να αλιεύσω, καθώς υποτίθεται πως ήταν μυστική, αλλά θεωρώ πως από τις κινήσεις των τριών ανδρών του ΠΑΣΟΚ, θα καταλάβουμε και το αποτέλεσμα των επαφών τους.

Στην Ξάνθη βρέθηκε την χθες Τετάρτη ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κύριος Νίκος Χουντής

Στην Ξάνθη βρέθηκε την χθες Τετάρτη ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κύριος Νίκος Χουντής
«Οι δημοτικές εκλογές αποτελούν τον καλύτερο τρόπο αντίδρασης στην πολιτική που ασκεί το κράτος»


Την πόλη μας επισκέφτηκε χθες, στα πλαίσια της περιοδείας του στους τρεις Νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κύριος Νίκος Χουντής. Βασικός σκοπός της επίσκεψής του, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι να γίνει γνώστης των προβλημάτων της περιοχής, αλλά και να ενημερώσει αναφορικά με τις θέσεις του Σύρριζα σε θέματα που απασχολούν το κράτος.
Να σημειωθεί, ότι το πρωί της ίδιας ημέρας ο κύριος Ν. Χουντής είχε συνάντηση με τους εργαζομένους της ΣΕΚΑΠ. Όπως δήλωσε δε, στους δημοσιογράφους η κατάσταση στην εταιρεία είναι ανησυχητική.
Παράλληλα, αναφερόμενος στην γενική εικόνα που έχει εισπράξει και από άλλες περιοδείες του σε πόλεις της Περιφέρειας, ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι οι ερχόμενες δημοτικές εκλογές αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να δείξει την δυσαρέσκειά του ο πολίτης της χώρας.
Όπως ενημέρωσε στην συνέχεια τους δημοσιογράφους, είχε και μία συνάντηση με τους υπαλλήλους της Νομαρχίας, προκειμένου να ακούσει τους προβληματισμούς τους, εξαιτίας των μετατάξεων που σηματοδοτεί η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, μέσω του Καλλικράτη.
Επίσης, με σημείο αναφοράς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κράτος, τόνισε με έμφαση, ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Να επιβάλει προγράμματα λιτότητας στο όνομα της κρίσης, που δεν δημιούργησαν οι πολίτες, αλλά οι τράπεζες.
Κλείνοντας, πρότεινε και άλλους τρόπους αντίδρασης. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που ανέφερε, θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση και από άλλες χώρες της Ευρώπης ενάντια στην ληστρική πολιτική που ακολουθούν οι τράπεζες. Να στηριχθεί το εισόδημα, η αγροτική παραγωγή και οι εργαζόμενοι.

Αναζητείται ο κρίκος επανασύνδεσης της αλυσίδας των προγραμματικών εξαγγελιών της Κυβέρνησης

Αναζητείται ο κρίκος επανασύνδεσης της αλυσίδας των προγραμματικών εξαγγελιών της Κυβέρνησης



Σωκράτης Ξυνίδης, Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος:



«Όσο πλησιάζει η 3η Σεπτεμβρίου, ημέρα που θα συνεδριάσει το εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, σε μια σημαδιακή-επετειακή ημερομηνία της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, θα ανακοινώσει ο πρόεδρος τις τελικές του αποφάσεις, σε σχέση με τους υποψήφιους που θα μας εκπροσωπήσουν στις εκλογές για τις καινούργιες Περιφέρειες, όπως έχουν γίνει με το σχέδιο Καλλικράτης»

        



  Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης και Γραμματέας του κινήματος, κύριος Σωκράτης Ξυνίδης, συνόδευσε τον βουλευτή Επικρατείας και Πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ, κύριο Ηλία Μόσιαλο στην επίσκεψή του στην πόλη της Ξάνθης.

  Με την ευκαιρία αυτή παραχώρησε δηλώσεις στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με θέματα που άπτονται της  επικαιρότητας.

  Σε ερώτηση, αν μπορεί να υπάρξει κράτος πρόνοιας σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο, όπως αυτή που βιώνουμε, ο κύριος Σ. Ξυνίδης επισημαίνει πως «Την απάντηση οφείλει και προσπαθεί να δώσει το ΠΑΣΟΚ αυτό το χρονικό διάστημα. Είναι ο κρίκος, ο οποίος θα επανασυνδέσει την αλυσίδα των προγραμματικών εξαγγελιών μας, με την δυσμενή κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα μας, μετά την παρ’ ολίγον πτώχευσή της. Νομίζω ότι παρ’ όλη την δυσκολία του εγχειρήματος, λόγω, ακριβώς, ότι τόσα χρόνια ζήσαμε σε ένα φαύλο και στρεβλό κράτος, ως προς την δομή του, υπάρχουν περιθώρια να μπορέσουμε με τις κατάλληλες κινήσεις να δώσουμε ανακουφιστικές λύσεις σε ζητήματα των πολιτών, που γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι συμπιέζονται αφόρητα με αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία στην χώρα μας.

  Πιστεύουμε, ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την δύσκολη επιταγή. Όπως ίσως γνωρίζετε, αυτό το διάστημα στο κίνημά μας, σε συνεργασία με το ΙΣΤΑΜΕ και την κοινοβουλευτική ομάδα, έχουν συσταθεί δύο ομάδες, οι οποίες ασχολούνται με τα κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα. Νομίζουμε, ότι πράγματι θα δώσουνε την δυνατότητα για μια γόνιμη κουβέντα που θα οδηγήσουνε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση σε εκείνες τις αποφάσεις, οι οποίες θα εξασφαλίσουν μια καλύτερη μέρα για τον ελληνικό λαό, όσο το δυνατόν συντομότερα γίνεται».

  Σε ότι αφορά τις Περιφερειακές εκλογές και αν έχει κλείσει από πλευράς ΠΑΣΟΚ το όνομα του υποψήφιου Περιφερειάρχη, ο βουλευτής επισημαίνει με έμφαση πως «Όχι απλά δεν έχει κλείσει, θεωρώ, ότι μπορούν να γίνονται δημόσιες συζητήσεις και βολιδοσκοπήσεις. Αυτή την στιγμή, όμως, τίποτα δεν έχει κριθεί σε επίπεδο επιλογών, ως προς τους περιφερειάρχες και πολύ περισσότερο ως προς τους Αντιπεριφερειάρχες, στους οποίους θα έχει λόγο όποιος περιφερειάρχης επιλεγεί. Θα συγκροτηθεί μια ομάδα, η οποία θα αναλάβει το πολύ δύσκολο έργο, να εφαρμόσει τον Καλλικράτη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση. Η επιτροπή συνεδριάζει, ήδη, αυτή την εβδομάδα. Νομίζω, ότι όσο πλησιάζει η 3η Σεπτεμβρίου, ημέρα που θα συνεδριάσει το εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, σε μια σημαδιακή-επετειακή ημερομηνία της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, θα ανακοινώσει ο πρόεδρος τις τελικές του αποφάσεις, σε σχέση με τους υποψήφιους που θα μας εκπροσωπήσουν στις εκλογές για τις καινούργιες Περιφέρειες, όπως έχουν γίνει με το σχέδιο Καλλικράτης».

Λόγια χωρίς αντίκρισμα…

Λόγια χωρίς αντίκρισμα…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη αναμένονται σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά την μελλοντική πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα. Τότε είναι που ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δεσμεύεται να ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις τους για την ανάπτυξη του κράτους, ένα θέμα που περιμένουν εναγωνίως κυρίως οι επαγγελματίες, των οποίων ο τζίρος βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης. Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα γίνει η περιβόητη παρουσίαση των αναπτυξιακών μέτρων της κυβέρνησης, τα οποία, όπως παραδέχονται οι περισσότεροι, έχουν αργήσει δραματικά.
Βέβαια και αυτό είναι που πρέπει να τονιστεί με έμφαση, οι καλές προθέσεις απέχουν μακράν από τις τελικές αποφάσεις που θα παρθούν για το μέλλον της χώρας, γι’ αυτό και όλοι κρατάνε μικρό καλάθι. Είναι γεγονός, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι που αποφασίζει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το τι πρέπει να γίνει στην χώρα. Ο ρόλος του πρωθυπουργού, σαφώς αποδυναμωμένος, είναι, εν ολίγοις, να μεταφέρει τις αποφάσεις της περιβόητης τρόικας και να πείθει, ότι οι προθέσεις που υπάρχουν είναι οι καλύτερες. Ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και ότι όλα θα πάνε καλά. Αυτό το έχουν εμπεδώσει οι πολίτες, γι’ αυτό και έχουν πάψει να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα που ακολουθεί.
Ούτε βέβαια είναι δυνατόν να μιλάμε για κράτος πρόνοιας, όταν οι αυξήσεις σε τιμές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης ακολουθούν διαρκώς ανοδική πορεία. Με αυτά τα δεδομένα γίνεται εύκολα κατανοητό, πως τα πράγματα αντί να καλυτερεύουν, θα δυσχεραίνουν.
Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να μαντέψουμε το περιεχόμενο των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβρη. Έχουμε μάθει καλά τον τρόπο που λειτουργεί το όλο σύστημα, ειδικά σήμερα, που άλλοι αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς.
Η ανάπτυξη για άλλη μια φορά θα πάει στις ελληνικές καλένδες. Το εθνικό χρέος αντί να μειώνεται, θα μεγαλώνει. Μη ξεχνάμε, εξάλλου, πως ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα και μείς, έτσι όπως είμαστε άξιοι της μοίρας μας, θα τραβάμε το κουπί μας.
Τα πάντα λειτουργούν με βάση τα ισχυρά συμφέροντα που υπάρχουν. Με λίγα λόγια, με βάση το περιβόητο μνημόνιο που έχουν συντάξει οι ισχυροί από την Αμερική και την Ευρώπη.
Οι καλύτερες μέρες που κάποιοι ονειρεύονται θα αργήσουν πολύ να έρθουν. Τα χρόνια που ακολουθούν, ίσως, είναι τα πιο δύσκολα, από οικονομικής απόψεως, στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Δεν είναι τυχαίο που μας προϊδεάζουν για το τι μέλει γενέσθαι.
Είχαμε τον Καραμανλή να μας συνιστά να σφίξουμε τα ζωνάρια. Σήμερα έχουμε τον Παπανδρέου να μας λέει ακριβώς το ίδιο, αλλά με δικά του λόγια. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, οι βαρύγδουπες δηλώσεις και η αλαζονική συμπεριφορά είναι που μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού.
Και όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Νοέμβρη, τα τερτίπια και τα πολιτικά παιχνίδια που θα σκάνε στην δικιά μας καμπούρα, θα πληθαίνουν…

Βογκά η Ελλάδα και αυτοί συνεχίζουν να υπόσχονται

Βογκά η Ελλάδα και αυτοί

συνεχίζουν να υπόσχονται



Επίσκεψη του Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Η. Μόσιαλου στην Ξάνθη



 «Θα υπάρχει πολιτική για την οικογένεια και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Υπάρχουν επομένως προβλέψεις και συγκεκριμένα ποσά από το ΕΣΠΑ και από τους κοινωνικούς προϋπολογισμούς. Θα περιμένουμε, όμως, μέχρι τον Σεπτέμβρη, όπου τις ανακοινώσεις θα κάνει ο Πρωθυπουργός»

 

  Στην πόλη της Ξάνθης βρέθηκε την περασμένη Τρίτη ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, κύριος Ηλίας Μόσιαλος, για να ενημερώσει την κοινή γνώμη της περιοχής, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στην χώρα, έτσι όπως διαμορφώνεται για το χρονικό διάστημα που διανύουμε, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ως πολιτικού ηγέτη.

  Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κύριος Η. Μόσιαλος αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την χώρα, δίνοντας το δικό του στίγμα πάνω σε αυτά.

  Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις διεθνείς αγορές τον προσεχή Σεπτέμβρη, με δεδομένο το γεγονός πως τα spread βρίσκονται στα ύψη, ο κύριος Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνει ότι «Δεν είπαμε ποτέ, ότι θα βγούμε στις διεθνείς αγορές τον Σεπτέμβριο. Ο κύριος Παπακωνσταντίνου δήλωσε, ότι θα προσπαθήσουμε να βγούμε στις διεθνείς αγορές στο τέλος του 2011. Έτσι και αλλιώς, έχουμε χρήματα μέχρι και το τέλος του 2012. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια μεγάλη άνεση. Η αξιοπιστία της χώρας δεν μπορεί να αποκατασταθεί μέσα σε ένα δίμηνο. Αυτό το οποίο έχουμε πετύχει σε επίπεδο αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας είναι ότι μειώσαμε το έλλειμμα σε σχέση με το 2009 κατά 40% και έχουμε κάποια ευνοϊκά αποτελέσματα, όσον αφορά τις εξαγωγές της χώρας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10% στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Σίγουρα, υπάρχουν κάποιες εξελίξεις, οι οποίες δεν είναι όσο θετικές θα θέλαμε, παράδειγμα ο πληθωρισμός. Δεν μπορούμε να κρύψουμε, ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 5,5% αυτή την στιγμή. Ως ένα βαθμό είναι και αποτέλεσμα του αυξημένου ΦΠΑ. Ως ένα άλλο βαθμό, ίσως να είναι και λόγω των στρεβλώσεων στην αγορά. Εδώ θα χρειαστεί να ξαναδούμε τον ρόλο του κράτους, των ελεγκτικών αρχών, κυρίως της επιτροπής ανταγωνισμού, αλλά και γενικά τον ρόλο της κυβέρνησης, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα δεσπόζουσας θέσης και μονοπωλίων της αγοράς».

  Σε ερώτηση, πως είναι δυνατόν το κράτος να αποκτήσει κοινωνικό πρόσωπο, την στιγμή που αυξάνεται συνέχεια ο ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, ο βουλευτής αναφέρει με έμφαση ότι «αυτό δεν είναι κάτι που θα θέλαμε να γίνει, αλλά, όταν μια χώρα έχει 14% έλλειμμα και 115%  συνολικό χρέος στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, είναι μια δυσμενής εξέλιξη. Του χρόνου το χρέος θα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς στο 115 του ΑΕΠ θα προστεθεί και το 14% που έχουμε φέτος. Επιδιώκουμε να το μειώσουμε κατά 5,5% του ΑΕΠ μέσα στο 2010 και από ότι φαίνεται το επιτυγχάνουμε σε μεγάλο βαθμό. Θα το δούμε, βέβαια, μέχρι το τέλος του χρόνου. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν, ότι, πιθανώς, να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στους στόχους που θέσαμε.

  Αυτή τη στιγμή οι κοινωνικές δαπάνες είναι πολυδιασπασμένες και δεν εστιάζονται σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη, αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα. Επομένως, πρέπει να δούμε που υπάρχει σπατάλη κοινωνικής δαπάνης. Αν οι κοινωνικές δαπάνες και τα επιδόματα δίνονται σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν πρέπει να τα παίρνουνε, με στόχο να κατευθύνουν σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη.

  Δεύτερον, μπορεί να υπάρχει εξοικονόμηση δαπάνης μέσω μείωσης σπατάλης. Ήδη, έχουμε σημαντικές επιτυχίες στον τομέα του φαρμάκου, όπου υπήρχε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης τον μήνα Ιούλιο κατά 20%. Είχαμε επιτυχίες και από τον Μάιο με τις πρώτες μειώσεις στο ΙΚΑ κατά 7%, αποτέλεσμα και της μείωσης των τιμών των φαρμάκων, αλλά και της περιστολής στην συνταγογράφηση λόγω της παρακολούθησης που κάνει το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αυτές οι προσπάθειες, όμως, θα πρέπει να ενταθούν, γιατί όση εξοικονόμηση κάνουμε, τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσά που μπορούμε να διαθέσουμε για το κοινωνικό κράτος. Παράλληλα, προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες που έχουν ως στόχο τον μέσο Έλληνα πολίτη, τον χαμηλόμισθο.

  Άλλο παράδειγμα, η απογευματινή λειτουργία των Νοσοκομείων. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε ενάμισι δισεκατομμύρια ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων στον ιδιωτικό τομέα, γιατί δεν λειτουργούν τα νοσοκομεία μας το απόγευμα και πηγαίνουμε στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Θα αναδιαρθρώσουμε τα δημόσια νοσοκομεία με την απογευματινή λειτουργία τους. Παράλληλα, υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι ανανέωσης ιατρικής τεχνολογίας μέσω του ΕΣΠΑ. Από του χρόνου θα γίνει σημαντική ανανέωση των αξονικών και των μαγνητικών τομογράφων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, έτσι ώστε να έχουμε μεταφορά των ασθενών από τον ιδιωτικό τομέα στον δημόσιο. Ήδη, ο κύριος Λοβέρδος ανακοίνωσε τα διακόσια σαράντα εκατομμύρια ευρώ για τις ενισχύσεις της κοινωνικής οικονομίας. Πολλά άλλα τέτοια μέτρα, όπως η ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών, η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου που ξεκινάει με οχτακόσια δημοτικά σχολεία, τα οποία θα λειτουργούν σε ολοήμερη βάση από τον Σεπτέμβριο και θα επεκταθούν στα επόμενα χρόνια, θα είναι μέτρα κοινωνικής ενίσχυσης των οικογενειών. Θα υπάρχει πολιτική για την οικογένεια και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Υπάρχουν επομένως προβλέψεις και συγκεκριμένα ποσά από το ΕΣΠΑ και από τους κοινωνικούς προϋπολογισμούς. Θα περιμένουμε, όμως, μέχρι τον Σεπτέμβρη, όπου τις ανακοινώσεις θα κάνει ο Πρωθυπουργός».

  Παράλληλα, αναφερόμενος στα φαινόμενα όπως η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, ο κύριος Η. Μόσιαλος τονίζει πως πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα, γι’ αυτό θα πρέπει «να ενισχυθεί ο ρόλος των εφορειών, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη εισπρακτική ικανότητα, όχι μόνον μέσω της άμεσης φορολογίας, αλλά και της έμμεσης, η οποία είναι η απόδοση του ΦΠΑ. Ήδη, όπως σας είπα έχουμε κάποιες επιτυχίες σε σχέση με πέρσι, 7% μεγαλύτερη είσπραξη. Αυτή η προσπάθεια, ωστόσο, θα πρέπει να ενταθεί. Νομίζω, ότι αυτό το αναγνωρίζουμε όλοι. Παράλληλα, όσον αφορά την εισφοροδιαφυγή ο κύριος Σπυρόπουλος, ο νέος Διοικητής του ΙΚΑ, ανακοίνωσε, ότι θα υπάρχουν εκτεταμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις. Θα πρέπει, όμως, αυτοί να γίνουν με κάποια σύνεση, γιατί δεν εισφοροδιαφεύγουν, μόνον, οι λεγόμενοι μεγάλοι οφειλέτες. Με βάση τις ανακοινώσεις του κυρίου Λοβέρδου, οχτακόσιες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις εισφοροδιαφεύγουν. Επομένως, με κάποια σύνεση θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Παράλληλα, να θυμηθούμε, ότι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο περάσαμε μια διάταξη, όπου όλες οι συναλλαγές από του χρόνου θα γίνονται, πλέον, μέσω των τραπεζών».

Της Πολιτικής το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Της Πολιτικής το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος



Γροθιά Μιχαλολιάκου στις προκλήσεις στελεχών στον Τόπειρο με ανοιχτή πλέον την στήριξη στον Θ. Μίχογλου:

  Αναμενόμενη η παρέμβαση των κεντρικών της Νέας Δημοκρατίας στις προκλητικότητες που είδαμε να συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον Τόπειρο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πυρ και μανία είναι τα κεντρικά της ΝΔ μετά από την ανακοίνωση - τοποθέτηση της ΔΗΜΤΟ Τοπείρου που στήριζε ανοιχτά την υποψηφιότητα του Σωτήρη Στολίδη και με έγγραφο το οποίο εστάλη χθες στην ΝΟΔΕ Ξάνθης, το κόμμα ανοιχτά πλέον υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Θωμά Μίχογλου, επιβεβαιώνοντας τα όσα εδώ και αρκετό καιρό υποστηρίζαμε. Ο μοναδικός άνθρωπο που είχε δικαίωμα να έχει την στήριξη της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές στον Τόπειρο, δεν μπορούσε να είναι άλλος εκτός από τον Θ. Μίχογλου, για τον οποίο κανένας δεν μπορεί να πει το παραμικρό, αφού οι αρετές που τον χαρακτηρίζουν, δύσκολα βρίσκονται σήμερα σε άνθρωπο και ακόμη πιο δύσκολα να βρεθούν σε όσους μέχρι σήμερα εκδήλωσαν τον ενδιαφέρον τους για την υποψηφιότητα. Εκείνο βέβαια το οποίο περιμένω να δω με αγωνία, είναι το τι πρόκειται να κάνει τώρα η ΔΗΜΤΟ Τοπείρου και αν θα συστρατευτεί με την απόφαση του κόμματος, ή αν θα επιδιώξει να συνεχίσει την κόντρα, όπως επίσης και το τι προτίθεται να πράξει το μέλος της ΔΗΜΤΟ Τοπείρου και στέλεχος του γραφείου του Βουλευτή Ξάνθης Αλέξανδρου Κοντού κυρία Κομματίδου, η οποία ψήφισε λευκό στην πρόταση στήριξης του Σωτήρη Στολίδη από την τοπική δημοτική οργάνωση της ΝΔ.



Ακυβέρνητο καράβι η ΝΔ στην Ξάνθη; Ή κάποιοι έτσι θέλουν να την παρουσιάσουν;

  Πολλές επιθέσεις δέχθηκε το τελευταίο διάστημα η νέα πρόεδρος της ΝΟΔΕ, ενώ παράλληλα είδαμε να μένουν στο απυρόβλητο αυτοί που συνεχώς προκαλούσαν και συνεχίζουν να προκαλούν, αλλά και όλοι αυτοί που είναι υπόλογοι για την κατάντια της ΝΔ στην Ξάνθη. Μέχρι στιγμής πάντως, η Νέα Δημοκρατία στην Ξάνθη φαίνεται πως βαδίζει αργά, αλλά σταθερά προς την ανάκαμψη και τα όσα γίνονται, έχουν άμεση σχέση με τις εντολές που έρχονται από τα κεντρικά. Είναι δύσκολος ο δρόμος της ανάκαμψης και γίνεται ακόμα δυσκολότερος, όταν ορισμένοι, οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν απαλλάξει αυτόν τον τόπο από την παρουσία τους, προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιές στην νέα πρόεδρο, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της ΝΟΔΕ που αγωνίζονται για το καλό της ΝΔ στην Ξάνθη.





Κλείνει το θέμα με τον Δήμο Αβδήρων εντός της εβδομάδας και όλα δείχνουν Δ. Γαλανόπουλο:

  Χοντρό το παρασκήνιο για τον Δήμο Αβδήρων το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που έχω στην διάθεσή μου, μπορώ με αρκετή σιγουριά να πω ότι ο Δ. Γαλανόπουλος θα είναι και ο υποψήφιος Δήμαρχος, ενώ στο ψηφοδέλτιό του θα συμπεριληφθούν πολλά πρόσωπα από τους συνδυασμούς Νίκου Ζλάτκου και Εύας Τσακίρη, ενώ και οι δυο Δήμαρχοι, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές, έχουν δεσμευτεί και δημόσια για να στηρίξουν τον Δ. Γαλανόπουλο, αν αυτός θα είναι ο εκλεκτός της ΝΔ για τον Δήμο Αβδήρων.



Την Περιφέρεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο θέλει να διεκδικήσει ο Γ. Παυλίδης, ο οποίος μέχρι πρότινος ήθελε να κρυφτεί, αλλά η χαρά του όμως τον πρόδωσε:

  Ο κόσμος το είχε τούμπανο και αυτός κρυφό καμάρι, αλλά όπως ήρθαν πλέον τα πράγματα, οι εξελίξεις για ακόμα μια φορά πρόλαβαν τον Νομάρχη Ξάνθης Γ. Παυλίδη και η διαρροές για την ανάληψη του χρίσματος στην διεκδίκηση της Περιφέρειας, μάλλον του χάλασαν την σούπα και τώρα αναγκαστικά, ο έμπειρος αλλά όχι και αλάθητος πολιτικός, τρέχει και δεν φτάνει, προκειμένου να στήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το ψηφοδέλτιό του με στόχο την νίκη, άσχετα αν το κλίμα είναι αρκετά αρνητικό ακόμα για την Νέα Δημοκρατία σε ολόκληρη την χώρα. Στο σίριαλ των προηγούμενων ημερών με το θέμα της διαρροής της υποψηφιότητας, ο κύριος Παυλίδης ήθελε να κρυφτεί, μα η χαρά του δεν τον άφησε και έτσι προκλήθηκαν τα όσα είδαμε να διαδραματίζονται με την παραίτηση Γαλανόπουλου. Αυτό το γεγονός όμως φαίνεται πως τώρα πλέον ανήκει στο παρελθόν και οι καθημερινές βολιδοσκοπήσεις για την ανεύρεση υποψηφίων που θα στελεχώσουν τον συνδυασμό καλά κρατούν, ενώ στο παιχνίδι μπαίνει όπως φαίνεται, αρκετά δυνατά, ο πρώην Αντιδήμαρχος Τριμίντσιος Στάμος, ο οποίος θα δώσει την δική του μάχη αναλαμβάνοντας την θέση του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη, άσχετα αν δεν χρειάζεται ψήφο για να εκλεγεί.



Δεν θα είναι τελικά υποψήφιος με τον Δήμαρχο Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης ο γιατρός Μάκης Αδαμίδης. Χάθηκε η ευκαιρία για έναν πολύτιμο συνεργάτη:

  Σύμφωνα με τα όσα κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα δημιούργησαν αρνητικό αντίκτυπο κατά του Δημάρχου Ξάνθης, ο Γιατρός Μάρκος Αδαμίδης δεν θα είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, καθώς όπως ακούστηκε, υπήρξαν παρεμβάσεις ώστε να μην συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου. Πρόκειται για μια περίπτωση καθαρού αυτογκόλ, το οποίο ο ίδιος ο Μ. Στυλιανίδης επέλεξε όπως φαίνεται, να βάλει στον εαυτό του, δημιουργώντας ποικίλα συναισθήματα στους υποστηρικτές του Μ. Αδαμίδη. Δεν ξέρω αν ο Δήμαρχος Ξάνθης το σκέφτηκε αρκετά ώστε να πάρει αυτήν την απόφαση, αλλά σίγουρα έχασε έναν πολύτιμο συνεργάτη.



Την κολοκυθιά θυμίζει η τακτική του Μ. Φανουράκη:

  Φίλος ο Πρόεδρος της ΔΕΑΞ, αλλά φίλτατη και η αλήθεια και δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση, ο αξιολογότερος συνεργάτης του Δημάρχου Ξάνθης Μ. Στυλιανίδη, τα έκανε μούσκεμα. Δεν ξέρω αν συνήθιζε να το παίζει σε πολλά ταμπλό, ειδικά στην πολιτική, αλλά αυτή η παρωδία με το θα είναι, δεν θα είναι υποψήφιος με τον Δήμαρχο Ξάνθης στις ερχόμενες εκλογές, κατάντησε για κλάματα και όχι για γέλια. Μπορεί το τελευταίο διάστημα να έλεγε πως δεν θα είναι υποψήφιος με την υπάρχουσα κατάσταση, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει τι εννοούσε, αλλά όπως φαίνεται δεν μπόρεσε να πει το όχι στον Μ. Στυλιανίδη και θα είναι εκ νέου υποψήφιος, αφού όπως φαίνεται η μνήμη του είναι επιλεκτική και ξέχασε τα όσα προ λίγων ημερών έλεγε περί τακτοποίησης ορισμένων εκκρεμοτήτων και μετά τέλος η πολιτική. Καλό είναι φίλε Μανώλη να κρίνουμε τους πάντες και τα πάντα, εξάλλου αυτό θα πει δημοκρατία, αλλά καλύτερο θα είναι πρώτα να έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και εσύ δυστυχώς φαίνεται πως σε αυτό το κομμάτι υστερείς και μου το αποδεικνύεις συνεχώς σε κάθε μας κουβέντα.

Σε ελεύθερη πτώση ο Τζίρος στην αγορά, μύθος η τόνωση λόγω εκπτώσεων

Σε ελεύθερη πτώση ο Τζίρος στην αγορά,
μύθος η τόνωση λόγω εκπτώσεων

Γιάννης Αλεξιάδης, Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Δεν ξέρω, πως θα γίνει να βρεθεί αυτή η χρυσή τομή, έτσι ώστε να πέσουν χρήματα στην αγορά, τουλάχιστον στους υγιείς επιχειρηματίες, ώστε να κρατηθεί ζωντανός ο εμπορικός κλάδος των μικρών επιχειρήσεων τα δύο επόμενα, δύσκολα χρόνια που θα ακολουθήσουν»

Βουτιά έχει κάνει ο τζίρος των επιχειρηματιών του εμπορικού ιστού της πόλης για την περίοδο των φετινών εκπτώσεων. Κάθε πέρσι και καλύτερα, επισημαίνουν οι επιχειρηματίες της Ξάνθης, που συνειδητοποιούν, ότι ο καταναλωτής έχει αποφασίσει να μην δελεαστεί από τις, ομολογουμένως, χαμηλές τιμές που υπάρχουν, για την περίοδο που διανύουμε.
«Οι εκπτώσεις τελειώνουν στο τέλος Αυγούστου και δυστυχώς, ως τώρα, δεν έχουμε φτάσει ούτε στα περσινά επίπεδα. Ο τζίρος, δηλαδή, είναι μικρότερος. Ο κόσμος μπορεί να βγαίνει στην αγορά, όσο του επιτρέπει ο καιρός, αλλά αγοράζει φθηνότερα προϊόντα ή δεν αγοράζει καθόλου» αναφέρει με έμφαση ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Γιάννης Αλεξιάδης.
Σε ερώτηση της εφημερίδας μας, αν η δημιουργηθείσα κατάσταση οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην καταρρακωμένη ψυχολογία του καταναλωτή, ο οποίος βομβαρδίζεται σε καθημερινή βάση με δυσοίωνες ειδήσεις για την εθνική οικονομία ή όντως ο τελευταίος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που δεν του επιτρέπουν περιττά έξοδα, ο κύριος Γιάννης Αλεξιάδης αναφέρει πως:
«Από ένα σημείο και μετά σταματάμε να μιλάμε για την ψυχολογία του καταναλωτή. Μιλάμε, πλέον, για την μείωση του εισοδήματος. Είχαμε πρόσφατα αυξήσεις σε πετρέλαια και βενζίνες και γενικά σε βασικά αγαθά, είτε λόγω αύξησης του ΦΠΑ, είτε λόγω μειώσεων ορισμένων μισθών. Το μεγάλωμα του πληθωρισμού έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, οπότε έχουμε πτώση του τζίρου».
Ερωτηθείς, για το εάν θεωρεί, πως η κατάσταση θα αλλάξει μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε τελειώνουν οι εκπτώσεις, ο κύριος Γ. Αλεξιάδης τονίζει πως «Όχι, θα ήθελα να το ελπίζω, αλλά όχι. Ούτε μέχρι το τέλος του μήνα θα βελτιωθεί η κατάσταση και πολύ φοβάμαι, ότι θα αργήσει πάρα πολύ να βελτιωθεί.
Δυστυχώς, δεν βλέπουμε να έχει πάρει τα μέτρα της η κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό που ακούμε τις τελευταίες μέρες, ότι δηλαδή θα έχουμε ύφεση 5%. Θα μειωθεί δηλαδή 5% το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μας. Αυτά δεν είναι καλά μηνύματα».
Σε ερώτηση, αν γνωρίζει για κάποιο αναπτυξιακό μέτρο της κυβέρνησης που ενδεχομένως να συμβάλει στην αναζωπύρωσης της αγοραστικής ικανότητας του καταναλωτή, ο κύριος Γ. Αλεξιάδης επισημαίνει ότι «Δυστυχώς όχι. Η ανεργία χτυπάει κόκκινο, δεν μπορούμε να την πατάξουμε. Και μέχρι το 2011 θα είμαστε σε πολύ ασφυκτικό οικονομικό κλοιό. Ψάχνουν να βρούνε χρήματα από φόρους, τα οποία τραβάνε από την αγορά. Αυτό δημιουργεί ένα κλίμα ασφυξίας.
Ένα τελευταίο μέτρο που άκουσα, ότι προωθεί η κυβέρνηση είναι να δώσει στις τράπεζες είκοσι πέντε δις ευρώ ως δάνειο και τα οποία θα διατεθούν στην αγορά. Αυτά είναι ως δάνειο. Οι τράπεζες φοβούνται να τα διοχετεύσουν στην αγορά, λόγω της επισφάλειας. Είναι ήδη σε δύσκολη θέση αρκετές τράπεζες. Δεν ξέρω, πως θα γίνει να βρεθεί αυτή η χρυσή τομή, έτσι ώστε να πέσουν χρήματα στην αγορά, τουλάχιστον στους υγιείς επιχειρηματίες, ώστε να κρατηθεί ζωντανός ο εμπορικός κλάδος των μικρών επιχειρήσεων τα δύο επόμενα, δύσκολα χρόνια που θα ακολουθήσουν.
Όσον αφορά τον κλάδο μας προτάσεις υπάρχουν χιλιάδες. Το θέμα είναι να είναι βιώσιμες. Το σίγουρο είναι ότι μας φεύγει το χαμόγελο».

Οικονομικά άγχη και ανησυχίες…

Οικονομικά άγχη και ανησυχίες…

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου



  Οι αυξήσεις σε τιμές ειδών πρώτης ανάγκης, όπως φαίνεται, αποτελούν μια πάγια πρακτική που δεν λέει να αλλάξει. Συνέχεια ακούμε για ανατιμήσεις, γι’ αυτό εξάλλου το θέμα σαν ένα de facto γεγονός, δεν μας ξαφνιάζει. Μας έχει κουράσει, βέβαια, το καθημερινό ξεζούμισμα που δεχόμαστε, καθώς οι επιδρομές στο πορτοφόλι μας είναι τραγικά συχνές, αλλά ανήμποροι όπως είμαστε, απλά παρακολουθούμε παθητικά τις εξελίξεις.

  Η κοινωνία βαδίζει σταθερά και με βήμα γοργό στον γκρεμό που φαίνεται ολοκάθαρα στην άκρη του τούνελ που μας οδήγησε η αυθαιρεσία των εκάστοτε πολιτικών μας ταγών. Η αισιοδοξία δεν υπάρχει ούτε για δείγμα και πώς να υπάρξει, άλλωστε, όταν κινούμαστε σε καθεστώς τρόμου και αδικίας (;).

  Είχαμε δεν είχαμε, μία ακόμη αύξηση σε τιμές ειδών πρώτης ανάγκης δεν την γλιτώνουμε. Εκεί που το ψωμί ήταν το πιο προσφιλές προϊόν στον καταναλωτή, εξελίσσεται σιγά-σιγά σε είδος πολυτελείας. Όπως πληροφορούμαστε μάλιστα η αύξηση στην τιμή του ψωμιού θα είναι συνεχόμενη για την φετινή χρονιά.

  Αυξήσεις και επιβολή ΦΠΑ παντού. Ότι μπορεί να φορολογηθεί, φορολογείται και με το παραπάνω. Πληθαίνει δε η φημολογία που θέλει επιβολή φόρου, ακόμα και στους χρήστες ηλιακών συστημάτων. Θα πληρώσουμε μέχρι εσχάτων, αυτή είναι η μοίρα μας. Και μετά μας λένε πως έχουμε ελευθερία και ζούμε υπό καθεστώς Δημοκρατίας. Όχι κύριοι, βιώνουμε την πιο βάρβαρη μορφή τρομοκρατίας, κρυμμένοι πίσω από προσχήματα, που δεν αξίζουν τίποτα.

  Τελικά και αυτό αποτελεί ένα τραγικό συμπέρασμα στο οποίο οδηγούμαστε κατόπιν αναλυτικής σκέψης, είμαστε αιχμάλωτοι των οικονομικών δεσμεύσεων που μας έχουν επιβάλει. Αντί να χαιρόμαστε την ζωή, που είναι τόσο σύντομη και ενίοτε απρόβλεπτη, είμαστε βυθισμένοι στα χρόνια οικονομικά προβλήματα του κράτους. Ζούμε με ένα βασικό άγχος: Πώς θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε;

  Οικονομικά άγχη και ανησυχίες αποτελούν την βασική γραμμή πλεύσης που ακολουθούμε ως άνθρωποι και πολίτες αυτής της χώρας.

  Μας λένε με ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους την πικρία, ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Τους πιστεύει όμως κανείς; Ιδού το μεγάλο ερώτημα! Χρήματα υπάρχουν και με το παραπάνω, βρίσκονται ωστόσο σε λάθος ταμείο. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος μόνον αυτό, ότι με τόσα χρήματα που έχουμε πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να είμαστε βασιλιάδες και όχι οι ρακένδυτοι της γηραιάς ηπείρου, βάσει πάντοτε της στοιχειώδους λογικής που διαθέτουμε.

  Πιπιλάμε τόσο καιρό την ίδια καραμέλα, ότι δηλαδή δεν έχουμε δεκάρα σαν κράτος. Ακόμα και αν το δεχτούμε σαν γεγονός, προκύπτει ένα άλλο ερώτημα που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί. Που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα, για τα οποία υποφέρουμε σήμερα σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής μας ζωής; Γιατί κάπου πήγαν! Αυτό είναι το μόνο βέβαιο, στην αβέβαιη, κατά τα άλλα, ζωή μας. Αρκετά υποτιμήσανε την νοημοσύνη μας οι κύριοι των γραφείων και της χαρτούρας. Ούτε βέβαια μας συγκινούν τα κροκοδείλια δάκρυά τους, όταν απειλούνται τα ατομικά και προσωπικά τους συμφέροντα. Πολύ απλά δεν πιστεύουμε πια κανέναν και τίποτα. Η πίστη μας έχει χαθεί, δυστυχώς για πάντα…

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες θετική η εξέλιξη στην ρυθμιστική για την θήρα

Από τις 20 Αυγούστου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η νέα κυνηγετική περίοδος
Με υπεράνθρωπες προσπάθειες θετική
η εξέλιξη στην ρυθμιστική για την θήρα
Ξεκίνησε η θεώρηση αδειών 2010-2011

Λοΐζος Σερραίος, Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης:
«Κυνήγι, η λύση του περιβαλλοντικού προβλήματος»

Από τις είκοσι του τρέχοντος μηνός ξεκινάει η νέα κυνηγετική περίοδος, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Να σημειωθεί δε, πως η ρυθμιστική για την νέα κυνηγετική σαιζόν, η οποία υπογράφηκε πριν από λίγες μέρες, είναι σχεδόν η ίδια με την περσινή. Παρόλο δηλαδή που υπήρξε μια έντονη ανησυχία των κυνηγετικών συλλόγων, αναφορικά με τις εξελίξεις που θα πάρει το θέμα με το παραδοσιακό κυνήγι στην χώρα, μετά την στάση που υιοθέτησε το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έδειχνε να στρέφεται κατά του κυνηγιού, το θέμα διευθετήθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Αξιοσημείωτος βέβαια είναι ο αγώνας των κυνηγετικών συλλόγων, οι οποίοι απέδειξαν ότι έχουν κάνει τρόπο ζωής τους το κυνήγι, στηριζόμενοι στις επιστημονικές μελέτες τις οποίες χρηματοδοτούν τα μέλη τους.
Σχετικά με το ζήτημα μιλάει μέσα από την ΦτΞ, ο Πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης, η «Άρτεμης», κύριος Λοΐζος Σερραίος, τονίζοντας τα ακόλουθα:
«Η νέα κυνηγετική σαιζόν ξεκινάει με το κυνήγι του ορτυκιού και του τρυγονιού, όπως επίσης της φάσας, του αγριοπερίστερου κ.τ.λ.».

Εξάμηνος αγώνας των κυνηγετικών συλλόγων για το δικαίωμά τους στην θήρα
«Έξι μήνες ασχοληθήκαμε με την νέα ρυθμιστική και τις προθέσεις του νέου Υπουργείου. Όπως ξέρετε, υπαγόμαστε στο νέο Υπουργείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μεσολάβησε, δηλαδή, μια διαβούλευση μεταξύ των αναγνωρισμένων κυνηγετικών οργανώσεων, των οικολογικών οργανώσεων και των ανθρώπων του Υπουργείου. Τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης, το απόσταγμα αυτών των συζητήσεων, είναι η νέα ρυθμιστική, που υπογράφτηκε πριν λίγες μέρες.
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά οι κυνηγετικές οργανώσεις εδώ και πολύ καιρό αντιληφθήκαμε το θέμα που λέγεται επιστημονική μελέτη. Προσλάβαμε υπαλλήλους των κυνηγετικών οργανώσεων, επιστήμονες, όπως δασολόγους, δασοπόνους κ.τ.λ.. Μπορέσαμε και μαζέψαμε στοιχεία και γνώση. Όλα αυτά γίνονται με λεφτά των κυνηγών, καθώς όλη αυτή η δράση είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Δεν παίρνουμε λεφτά ούτε από ευρωπαϊκά κονδύλια, ούτε από εθνικούς πόρους. Για να προασπίσουμε την κυνηγετική μας ιδιότητα αναγκαστήκαμε να προσλάβουμε, όπως είπα, επιστήμονες, το επιστημονικό έργο των οποίων παρουσιάσαμε στους συνομιλητές μας. Πείσαμε για το τι σημαίνει Έλληνας κυνηγός. Πείσαμε για τις προθέσεις μας. Άλλωστε και κάποιες οικολογικές οργανώσεις αναγνώρισαν ακόμα και τον ρόλο της θηροφυλακής μας. Κάνουμε ουσιαστικό έργο. Πείσαμε για την διαχείριση του Περιβάλλοντος και του θηραματικού πλούτου της περιοχής μας.
Η νέα ρυθμιστική δεν αλλάζει σχεδόν σε τίποτα από την περσινή. Κάποιοι αντί-κυνηγοί τρίβανε τα χέρια τους με την δημιουργία του νέου Υπουργείου, θεωρώντας, ότι θα βρούνε ανοιχτούς διαδρόμους μέσα στο Υπουργείο και θα μπορέσουν να περάσουν μέσα από το Υπουργείο το αντί-κυνηγετικό τους μένος, για να κάνουν ζημιά στις κυνηγετικές οργανώσεις και τους κυνηγούς γενικότερα. Δεν μπόρεσαν να περάσουν τα σχέδιά τους, καθώς οι κυνηγετικές οργανώσεις και οι κυνηγοί αποδείξανε το ρόλο τους, το έργο τους και το ότι είναι ευαισθητοποιημένοι σε σχέση με το Περιβάλλον. Σαν κυνηγοί προστατεύουμε το περιβάλλον πολύ περισσότερο από ότι άλλες κοινωνικές ομάδες. Μπορέσαμε μετά από παρουσίαση όλων των στοιχείων που είχαμε, να πείσουμε τους συνομιλητές μας. Γι’ αυτό, εξάλλου, δεν έχει αλλάξει σε τίποτα, σχεδόν, η νέα ρυθμιστική. Είναι ένας αγώνας, όμως, έξι μηνών. Ένας αγώνας, που μας έκανε να συσπειρωθούμε, να κινητοποιηθούμε και να αναζητήσουμε συμμάχους μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Εγώ για παράδειγμα μέσα από τον ρόλο μου ως Προέδρου του κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης, ζήτησα με αίτημά μου από την Υπερνομαρχία, από τον κύριο Τάτση, σε κάποια σύσκεψη που είχανε σαν διευρυμένη να τους παρουσιάσω το κυνηγετικό πρόβλημα στην Ελλάδα, τις θέσεις μας, τις απόψεις, αλλά και τους προβληματισμούς μας. Φαντάζομαι, ότι και άλλοι συνάδελφοι στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος κάνουν κάτι παρόμοιο στον τόπο τους. Είχα την τύχη να πείσω αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι με ακούσανε για τον Έλληνα, σύγχρονο κυνηγό, για το έργο του και τις απόψεις του.
Για μας το κυνήγι είναι τρόπος ζωής. Μπόρεσα και έπεισα, λοιπόν, αυτούς τους ανθρώπους, γεγονός που φάνηκε και από τα έγγραφα που έστειλε ο Νομάρχης Ξάνθης, κύριος Γ. Παυλίδης στο Υπουργείο και στον Πρωθυπουργό για τις δράσεις του συλλόγου μας. Όπως, επίσης, τα έγγραφα που έστειλε και ο κύριος Τάτσης, αλλά και άλλοι Νομάρχες της περιοχής μας, γιατί πειστήκανε για το έργο μας και αναγνώρισαν το ρόλο μας».

Κυνήγι, η λύση του περιβαλλοντικού προβλήματος
«Θέλω να πω σε όλους τους αναγνώστες σας, χρησιμοποιώντας τα λόγια του πρώην Επιτρόπου Περιβάλλοντος της ΕΕ, του κυρίου Δήμα, ότι το κυνήγι δεν είναι πρόβλημα, αντιθέτως, αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος. Όντως, αυτό είναι το κυνήγι σήμερα. Αποτελεί μέρος της λύσης του περιβαλλοντικού προβλήματος, γιατί θεωρούμε, ότι με σωστή διαχείριση μπορούμε να παράγουμε έργο, να διατηρήσουμε το περιβάλλον τουλάχιστον στην κατάσταση που είναι σήμερα, να μην το επιβαρύνουμε ,αν θέλετε.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κυνηγούς που μας συμπαρασταθήκανε στον δίκαιο αγώνα μας. Αξίζουν σε όλους τους συγχαρητήρια. Με την ευκαιρία έναρξης της νέα κυνηγετικής περιόδου να τους ευχηθώ ασφαλή και καλή χρονιά.
Να τονίσω δε, ότι η οικονομική στήριξη των μελών μας είναι απαραίτητη, για να συνεχίσουμε το έργο μας. Το έργο που μας δίνει την δυνατότητα να ξεκινάει η νέα ρυθμιστική από τις 20 Αυγούστου και να τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου του επομένου έτους. Να στηρίξουμε τον θεσμό της θηροφυλακής, κατά της λαθροθηρίας. Να στηρίξουμε τις ενέργειες και τις δράσεις της Ομοσπονδίας μας, να διατηρήσουμε τον πυρήνα μας, που για όσους δεν τον ξέρουνε είναι στην περιοχή του Σελέρου. Καλώ όλους να περάσουν από εκεί, ακόμη και τους μη κυνηγούς, για να δουν ένα υπέροχο φυσικό χώρο με άγρια ζώα και πτηνά.
Τέλος, να ξέρουν όλοι οι κυνηγοί, ότι με τον αριθμό της κυνηγετικής τους άδειας συμμετέχουν, ταυτόχρονα, στο τέλος της κυνηγετικής σαιζόν, σε μια κλήρωση τεσσάρων κυνηγετικών όπλων».

Τίτλοι τέλους για την Σχολή της Εργατικής Εστίας



Τίτλοι τέλους για την

Σχολή της Εργατικής Εστίας

Ενώ, ο βρεφονηπιακός σταθμός της αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, λόγω έλλειψης βρεφονηπιοκόμων

Δηλώσεις επί του θέματος από τον Προϊστάμενο της Εργατικής Εστίας Ξάνθης, κύριο Νίκο Λεμονίδη



  Δε θα γίνουν φέτος εγγραφές στην Σχολή της Εργατικής Εστίας Ξάνθης, μετά από σχετική απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Να τονιστεί δε, πως η Σχολή λειτουργούσε από την δεκαετία του εβδομήντα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους χρήσιμες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο του κεντήματος. Την εποχή που δημιουργήθηκε η Σχολή είχε μεγάλη απήχηση, καθώς τότε μεσουρανούσε η βιομηχανική ανάπτυξη. Το πτυχίο της Σχολής, έδινε την ευκαιρία στον απόφοιτο να απασχοληθεί επαγγελματικά στο αντικείμενο που είχε σπουδάσει. Σήμερα, όμως, που η βιομηχανική ανάπτυξη είναι ανύπαρκτη, το ενδιαφέρον τείνει να γίνει μηδενικό.

Αναφορικά με το θέμα, ο Προϊστάμενος της Εργατικής Εστίας Ξάνθης, κύριος Νίκος Λεμονίδης, επισημαίνει τα κάτωθι:

  «Υπάρχει  προφορική διαταγή, που λέει, ότι δε θα γίνουν φέτος οι εγγραφές στην Σχολή της Εργατικής Εστίας, που σημαίνει, ότι θα κλείσει. Στην Ξάνθη υπάρχει μια προϊσταμένη και μια δασκάλα, οπότε, μάλλον, αυτές θα έρθουν να δουλέψουν εδώ, στο περιφερειακό γραφείο.

  Η σχολή λειτουργεί από την δεκαετία του εβδομήντα, πολλά χρόνια. Τότε, βέβαια, ήταν άλλες οι ανάγκες. Σήμερα, οι ανάγκες έχουν αλλάξει. Δεν έρχονται, δηλαδή, σήμερα ενδιαφερόμενοι να μάθουν να πλέκουν. Έπρεπε να υπάρξει αναβάθμιση των τμημάτων της Σχολής. Να προσθέσουν και άλλα μαθήματα, παραδείγματος χάρη υπολογιστές ή και κάτι άλλο.

  Τα τμήματα που υπήρχαν προσφέρανε μαθήματα κεντήματος μηχανής, κεντήματος χειρός, πυρογραφία και υπήρχε μάθημα αγγλικών. Τα μαθήματα απευθύνονταν σε εργαζόμενους μέχρι σαράντα χρονών και σε παιδιά που τελειώνανε δημοτικό σχολείο. Η φοίτηση ήταν τρία ή τέσσερα χρόνια και παίρνανε ένα πτυχίο. Τότε, υπήρχαν οι βιομηχανίες και τα εργοστάσια, οπότε, όποιος έπαιρνε το πτυχίο, μπορούσε να πιάσει και δουλειά. Τώρα, δεν υπάρχει τίποτα.

  Έπρεπε να αναβαθμιστεί η Σχολή και να ενισχυθεί το προσωπικό, αλλά με αυτή την κρίση, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Παλιά, η Σχολή έσφυζε από ζωή, υπήρχε πολύς κόσμος. Σήμερα, δεν υπάρχει πια ενδιαφέρον. Κάποτε, έρχονταν πολλά παιδιά, τώρα δεν έρχονται. Τα παιδιά σήμερα, δε θα έρθουν να μάθουν πώς να κεντάνε, αλλά θα έρθουν να μάθουν πώς να χειρίζονται έναν υπολογιστή. Αν υπήρχαν μαθήματα εκμάθησης ηλεκτρικών υπολογιστών, θα έρχονταν πολλά παιδιά. Το ίδιο γίνεται και στις άλλες πόλεις, δεν γίνεται μόνον στην Ξάνθη».

  Στην ίδια συνέντευξη ο κύριος Νίκος Λεμονίδης, αναφέρεται και στην λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού της Εργατικής Εστίας, ο οποίος κατασκευάστηκε το 2000 και αντιμετωπίζει προβλήματα με την στελέχωση προσωπικού, για την ακρίβεια των βρεφονηπιοκόμων. Ο εν λόγω βρεφονηπιακός σταθμός,  βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο Z-palace και ενώ διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, δεν έχει επάρκεια σε προσωπικό.

   «Τέλος του μηνός ο εργολάβος, μας παραδίδει τον σταθμό, οπότε και ένας μήνας να χρειαστεί, για να τακτοποιήσουμε τα πράγματα, πιστεύω, ότι από τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει κανονικά.

  Ο δικός μας σταθμός είναι δυναμικότητας ογδόντα παιδιών. Θα φιλοξενήσουμε, όμως, μόλις σαράντα. Θα πρέπει, δηλαδή, να προσλάβουμε προσωπικό, για να πάρουν άλλα σαράντα παιδάκια. Δεν υπάρχουν βρεφονηπιοκόμοι για να προσέχουν τα παιδιά. Έχουμε μία που θα φύγει, γιατί θα γεννήσει. Βασικό πρόβλημά μας είναι η έλλειψη προσωπικού. Το πρόβλημα αυτό μέχρι τώρα λυνόταν μέσω stage. Δεν ξέρουμε, όμως, αν θα τα ανανεώσουνε, γιατί υπάρχουν σκέψεις να τα καταργήσουν. Είναι κρίμα, ένας σταθμός που είναι για ογδόντα παιδιά, να φιλοξενεί μόλις σαράντα. Θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν τόσες μητέρες. Τα παιδιά θα πηγαίνουν το πρωί και θα φεύγουν στις τέσσερις το απόγευμα. Θα υπάρχει κανονική σίτιση. Είναι ο καλύτερος σταθμός στην Ξάνθη.

  Οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές, απλά χρειάζεται παραπάνω προσωπικό, για να πάρουμε παραπάνω παιδιά. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε το πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις. Κωλυσιεργούσαν να φτιάξουν τον σταθμό. Φέτος, μεσολάβησαν από το Εργατικό Κέντρο, πιέσανε, οπότε θα ανοίξει ο σταθμός. Οι εγκαταστάσεις του είναι απέναντι από το Z-palace. Υπάρχει αρκετός χώρος για να σταθμεύουν οι γονείς τα αυτοκίνητά τους. Είναι σε πολύ καλό μέρος. Εγκαταστάσεις υπάρχουν, βρεφονηπιοκόμοι δεν υπάρχουν. Όλο το υπόλοιπο προσωπικό υπάρχει, βρεφονηπιοκόμοι δεν υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις τρεις».

ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ 2010


ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ 2010
                                   
                                     
Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010
Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
21:00 Κάρμεν Ρουγγέρη - «Ομήρου Οδύσσεια – Το παραμύθι των παραμυθιών»
Τιμή εισιτηρίου: 13€

ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010
ΚΑΙ
ΤΡΙΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010
Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
21:00 Θεατρική Παράσταση
«Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι»
Θοδωρής Αθερίδης – Σμαράγδα Καρύδη
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 24€, Φοιτητικό 17€, Παιδικό 12€


ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Και
ΠΕΜΠΤΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
21:00 Mazoo and the Zoo – The Musical
Τιμή εισιτηρίου: 18€


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο
21:00 Μουσικοθεατρικό δρώμενο Τραϊσαράβ - Στο διάβα των Τσιγγάνων
Η Μ.Κ.Ο. «Ελλήνιον» θα συμμετέχει με το μουσικόθεατρικό δρώμενο Τραϊσαράβ: στο διάβα των Τσιγγάνων. Η συγκεκριμένη παράσταση δόθηκε για πρώτη φορά στις 2/6/2010 στο φεστιβάλ «Χώρος Δράσης» του Κρατικού Θεάτρου Βορ. Ελλάδος με μεγάλη επιτυχία.






ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Πλατεία Μητροπόλεως
20:45 Επίσημη έναρξη των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης
Συναυλία Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με τους Νένα Βενετσάνου, Δημήτρη Μπάση, Δώρο Δημοσθένους
Από τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Πλατεία Μητροπόλεως
20:30 Συναυλία με τις Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή

ΤΡΙΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Πλατεία Μητροπόλεως
20:30 Νίκος Ανδρουλάκης
Συναυλία με τίτλο: «Όταν το τραγούδι συναντά το χορό» - Βραδιά Λαογραφίας

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Πλατεία Μητροπόλεως
20:30 Συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα
«Από τον Τσιτσάνη στον Χατζιδάκι...»

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Πλατεία Μητροπόλεως
20:30 Συναυλία με το Τρίφωνο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Πλατεία Μητροπόλεως
20:30 Συναυλία με τον Μπάμπη Τσέρτο

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Πλατεία Μητροπόλεως
20:30 Συναυλία με τον Σωκράτη Μάλαμα

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Πλατεία Μητροπόλεως
19:30 Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η Αγάπη»
8η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος
Μετά από μια λιτή τελετή φιλοξενίας της ιερής φλόγας θα δοθεί η μεγάλη συναυλία, αφιερωμένη στους νέους ανθρώπους και στους νέους εθελοντές αιμοδότες της Ξάνθης, χριστιανούς και μουσουλμάνους, που τα τελευταία χρόνια έχουν ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή.

20:30 Συναυλία με τους Άγγελο Μουρβάτη και Αντώνη Μουσαδέ
Τη συναυλία ανοίγουν οι COMITATO και από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης οι SINCE 10.





ΣΚΗΝΗ ΝΗΣΑΚΙ

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
ΚΑΙ
ΤΡΙΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Σκηνή Νησάκι
19:00 Κινητό Πλανητάριο STARLAB
α) Την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΩΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (σε σχέση με την ονοματολογία των αστερισμών - για τους μικρούς μας φίλους και
β) Το ΑΣΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ για τους μεγαλύτερους.

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Σκηνή Νησάκι
20:00 Θρακικό Θέατρο Σκιών Γιάννη Βουλτσίδη
Το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη θα δημιουργήσει εργαστήρι κατασκευής φιγούρας όπου τα παιδιά με την βοήθειά του και τα υλικά, θα κατασκευάσουν τις δικές τους φιγούρες. Θα ακολουθήσει παράσταση Θεάτρου Σκιών με ζωντανή ορχήστρα.

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Σκηνή Νησάκι
Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης
19:30 «Αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο - Μουσική ανάγνωση»
Μια πρωτότυπη πρόταση για μια παράσταση με μουσική και «νέα» ανάγνωση, βασισμένη σε συγκινητικές αόρατες μουσικές εικόνες γεμάτες ευγένεια και ποίηση

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Σκηνή Νησάκι
Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης
19:30 «Άπαιχτα στην Παλιά Ξάνθη»
Οι Πρόσκοποι της Ξάνθης και τα Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης του Ι.Θ.Τ.Π., προσκαλούν παιδιά της πόλης μας, μέχρι 12 ετών, να παίξουν όπως δεν έπαιξαν ποτέ, με μεγάλα παιχνίδια, να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους και να διασκεδάσουν µε την ψυχή τους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Σκηνή Νησάκι
Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
19:30 «5, 4, 3, 2, 1 … ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ!»
Αν είστε μέχρι 12 ετών, έχετε απορίες για το Σύμπαν, και θέλετε να νοιώσετε πως ταξιδεύετε πέρα από τη Γη, ελάτε να το μάθουμε παίζοντας και διασκεδάζοντας









ΝΕΑΝΙΚΗ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή - Βασ. Σοφίας & Ύδρας
22:00 Συναυλία με τους «Jazzbanistas»

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή - Βασ. Σοφίας & Ύδρας
21:00 Συναυλία με τους «Funny Essence»
21:45 Αφιέρωμα στην ποπ – ροκ μουσική του

ΤΡΙΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή - Βασ. Σοφίας & Ύδρας
21:00 Αφιέρωμα στην hard rock, heavy metal μουσική
Άγγελος Μουρβάτης – Αντώνης Μουσαδές
Το Μουσικό εργαστήριο του Άγγελου Μουρβάτη και το σύγχρονο εργαστήριο του Αντώνη Μουσαδέ, παρουσιάζουν σε συνεργασία κοινές συναυλίες με αφιερώματα στη σύγχρονη μουσική.

23:00 Συναυλία με τους «Πάρε Δώσε»
Το μουσικό συγκρότημα των «Πάρε Δώσε» δημιουργήθηκε στην Ξάνθη, τον Ιανουάριο του 2010. Οι «Πάρε Δώσε» έχουν κάνει αρκετές ζωντανές εμφανίσεις στην Ξάνθη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή Μακεδονίας-Θράκης.

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή - Βασ. Σοφίας & Ύδρας
22:00 Συναυλία με τους Skelters
Η σύγχρονη Rock nRoll μπάντα (αγγλόφωνος στίχος) με τις αμέτρητες παρουσιάσεις σε τηλεοπτικά κανάλια και συμμετοχή σε παραπάνω από 1000 συναυλίες! Το show που προσφέρουν στο κοινό και οι απεριόριστες φωνητικές τους ικανότητες τα κύρια χαρακτηριστικά τους! Ήδη έχουν στο ενεργητικό τους μια δισκογραφική δουλειά.

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή - Βασ. Σοφίας & Ύδρας
22:00 Συναυλία με τους Ex Animo
Η μπάντα έκπληξη! Ποιότητα, κέφι και ρυθμός είναι τα λιγότερα που μπορούμε να πούμε για την ταλαντούχα μπάντα των EX ANIMO! Διάφορα είδη μουσικής, αγγλόφωνος και ελληνόφωνος στίχος, κρατούν την αδρεναλίνη του ακροατή σε υψηλά επίπεδα!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή - Βασ. Σοφίας & Ύδρας
22:00 Συναυλία με τους Starbeat & Sanjuro
Starbeat
Είναι βέβαιο ότι αν ακόμα δεν ακούσατε θ’ ακούσετε σίγουρα για αυτούς.
Μια καινούρια δεμένη μπάντα με φρεσκάδα διάθεση και δύναμη στην σκηνική παρουσία και ατού την 19χρονη Άννυ.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά από τη LYRA και περιλαμβάνει 11 δικά τους τραγούδια και μια διασκευή του Ιταλικού “Un emergenza d'amore”.
Sanjuro
Τα θέματα των τραγουδιών του είναι κυρίως ερωτικά και κάποιες φορές κοινωνικά.
Η πρώτη του δουλειά (cd single) κυκλοφόρησε αρχές Μαΐου και περιλαμβάνει 3 τραγούδια, τα 2 σε συνεργασία με το group των “Anima” και ένα σε συνεργασία με τον Άγγελο Δοβλέτογλου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή - Βασ. Σοφίας & Ύδρας
22:00 Συναυλία με τους «Global Vibe»
Κλείνοντας αισίως τα οχτώ χρόνια από τη δημιουργία τους και έχοντας πλήθος εμφανίσεων στο ενεργητικό τους, παίζοντας παράλληλα δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της Reggae που έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας, οι GLOBAL VIBE από τη Θεσσαλονίκη, με ένα σετ αποτελούμενο από δικές τους συνθέσεις αλλά και γνωστές διασκευές, καταφέρνουν να γίνονται «ένα» με το κοινό διασκεδάζοντας, ενώ ταυτόχρονα περνάνε το μήνυμα της ενότητας και της ελευθερίας των ανθρώπων.







ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Le Chalet
21:00 Επίσημη Παρουσίαση της Ομάδας SKODA XANTHI F.C.
Συναυλία Going Through – Professional Sinnerz – Nevma – Thirio – Komis X
Τιμή εισιτηρίου 5€ με ποτό


ΤΡΙΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010
Κεντρική Πλατεία Ξάνθης
20:00 – 23:00 Έκθεση Βιβλίου

Τα βιβλιοπωλεία της Ξάνθης
  • ΣΠΑΝΙΔΗΣ
  • ΑΦΕΤΗΡΙΑ
  • ΤΖΕΛΕΠΗ
  • ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
  • ΠΑΡΑΣΧΙΔΗΣ
  • ΠΥΡΓΕΛΗ
Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 12 Σεπτεμβρίου 2010


ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Πάρκο Γηπέδου ΑΟΞ
11:00 Ποδηλατικός Γύρος Ξάνθης
Διοργάνωση: ΧanthiPress.gr