Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Επίσημα στην κόντρα με Καλλικράτη ο Δήμος Σταυρούπολης

Επίσημα στην κόντρα με Καλλικράτη
ο Δήμος Σταυρούπολης

-Το ‘πε και το ‘κανε ο Γ. Καρασακαλίδης που παλεύει κατά της αδικίας σε βάρος του ορεινού Δήμου του Νομού μας
-Κατατέθηκε χθες αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Σταυρούπολης Νομού Ξάνθης κατά της αναγκαστικής συνένωσης του εν λόγω Δήμου με τον Δήμο Ξάνθης, που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Καλλικράτης




  Στην αίτηση αυτή ακυρώσεως που υπογράφεται από τους Καθηγητές Δημοσίου Δικαίου και Συνταγματικού Δικαίου αντιστοίχως  κ.κ. Μ. Μουστάκα και Κ. Χρυσόγονο, προβάλλεται ως πρώτο επιχείρημα η αντίθεση με το Σύνταγμα και το Kοινοτικό Δίκαιο της παραπάνω αναγκαστικής συνένωσης, δεδομένου ότι δεν λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου Σταυρούπολης και κυρίως η ορεινότητά του.
  Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τόσο το Σύνταγμά όσο και το Κοινοτικό Δίκαιο εμπεριέχουν σαφείς διατάξεις για την λήψη ιδιαίτερων μέτρων για την προστασία των ορεινών περιοχών, οι οποίες δεν φαίνεται να λήφθηκαν επαρκώς στην προκειμένη περίπτωση.
  Περαιτέρω, υποστηρίζεται ότι ο νέος Δήμος, που προκύπτει από την αναγκαστική συνένωση, δεν είναι λειτουργικός για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των ορεινών περιοχών, κάτι που συνιστά υπέρβαση των ορίων της διακριτικής ευχέρειας του νομοθέτη να οργανώνει την τοπική αυτοδιοίκηση και να αναδιατάσσει τις μονάδες της, όπως ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος. Αυτό άλλωστε έχει δεχθεί και το Συμβούλιο Επικρατείας στο πλαίσιο της μέχρι τώρα νομολογίας του.
  Τέλος, προβάλλεται το επιχείρημα ότι η εν λόγω αναγκαστική συνένωση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου προβλέπεται ότι οι δημόσιες υποθέσεις θα πρέπει να ασκούνται κατά προτίμηση από αρχές που είναι εγγύτερα στους πολίτες.

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Τα πάνω κάτω έφερε για ακόμα μια φορά, με δημόσια τοποθέτησή του, ο Δ. Γαλανόπουλος:
  Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δ. Γαλανόπουλος βάζει τα πράγματα στην θέση τους, μιλώντας ανοιχτά για όλους και για όλα. Βέβαια, από αυτήν του την τοποθέτηση, ενοχλήθηκε πολύ ο κατά καιρούς φίλος του Αλέκου Κοντού, Π. Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν μπόρεσε για ακόμα μια φορά να κρύψει τόσο το μένος του κατά του Δ. Γαλανόπουλου όσο και κατά εμού του ιδίου, αφού τις τελευταίες ημέρες όπως πληροφορήθηκα, ασχολείται με τα γραφόμενά μου, βγάζοντας πάντα τα δικά του συμπεράσματα και παρουσιάζοντας τα πράγματα όπως στον ίδιο μάλλον συμφέρουν. Δεν πειράζει Π.Π. «λέγε ότι θες λέγε» λέει ο Καρράς και εγώ επαυξάνω. Δικαίωμά σου να υπερασπίζεσαι τον κύριο Κοντό όποτε σου γουστάρει, αλλά καλό θα είναι πρώτα να κρίνεις τον εαυτό σου και μετά τους άλλους. Όσο για τις Μ…..ες που είπες πως εμένα εκπροσωπεί ο Γαλανόπουλος, δεν με αγγίζουν, γιατί πολύ απλά τις λες εσύ που εκπροσωπείς μόνο τον εαυτό σου. Αυτά τα ολίγα και τίποτε περισσότερο, εκτός από το τραγούδι που σου αφιέρωσα πιο πάνω.

Πρωί - Πρωί εχθές έσπευσαν Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης και Μ. Τσέπελης να βρεθούν στα Κιμμέρια για να ευχηθούν στους Μουσουλμάνους:
  Νωρίς το πρωί και μόλις είχε τελειώσει η προσευχή των Μουσουλμάνων στο Τζαμί των Κιμμερίων, εμφανίστηκαν ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μ. Τσέπελης προκειμένου να ευχηθούν στους Μουσουλμάνους των Κιμμερίων για το Μπαϊράμι. Οι δυο άνδρες έφτασαν στο σημείο με ξεχωριστά αυτοκίνητα και όχι με ένα, πράγμα το οποίο δεν ξεκαθαρίζει για το αν οι σχέσεις τους έχουν αποκατασταθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις ή όχι. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να μην παραλείψω να αναφέρω, πως στον χώρο μπροστά από το τζαμί, την ίδια χρονική στιγμή βρέθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μπαντάκ Χουσεΐν ο οποίος δέχθηκε τις ευχές τόσο του Δημάρχου όσο και του Μ. Τσέπελη.

Στην ορεινή περιοχή εχθές ο Νομάρχης Ξάνθης και υποψήφιος Περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης, για να ευχηθεί στους Μουσουλμάνους ενόψει της γιορτής του Μπαϊραμιού:
  Στα Πομακοχώρια του Νομού μας, σύμφωνα με πληροφορίες μας, βρέθηκε εχθές το απόγευμα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες, προκειμένου να ευχηθεί στους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας για το Μπαϊράμι. Ο κύριος Παυλίδης παρά την κούραση, λόγω των αναγκών της προεκλογικής περιόδου, κατάφερε να επισκεφθεί τα κεντρικότερα σημεία στη ορεινή περιοχή, ώστε να συναντήσει όσο το δυνατόν περισσότερους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας.

Σήμερα στα ορεινά του Νομού Ξάνθης οι Άρης Γιαννακίδης και Φ. Καραλίδης, για ευχές στους Μουσουλμάνους:
  Στην ορεινή περιοχή του Νομού μας, κοντά στους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας, θα βρεθούν ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ Άρης Γιαννακίδης και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης του στην Ξάνθη Φ. Καραλίδης, πιθανότατα συνοδευόμενοι από στελέχη του συνδυασμού, προκειμένου να ευχηθούν για την γιορτή του Μπαϊραμιού. Μετά από την περιοδεία τους στα ορεινά, θα επισκεφθούν τα σοκάκια της παλιάς Ξάνθης ενόψει της κορύφωσης των εκδηλώσεων.

Η Δικηγόρος Κική Σιούτη-Κιούση υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με Φ. Καραλίδη:
  Η γνωστή δικηγόρος και διεκδικήτρια προ λίγων ετών της προεδρίας του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, θα είναι ένα από τα αξιόλογα στελέχη που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια μας και στο Π. Διαμέρισμα Ξάνθης με υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη τον Φ. Καραλίδη και υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Άρη Γιαννακίδη.

Δύσκολη η εκλογική μάχη σε όλα τα μέτωπα:
  Όσο και αν εμφανίζονται σίγουροι οι διεκδικητές των Περιφερειακών και Δημαρχιακών Θώκων για το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι λίγο δύσκολο να τους πιστέψουμε. Όλοι τους σίγουρα αισθάνονται νικητές, αλλά τα βράδια στον ύπνο τους οι εφιάλτες καραδοκούν, αναγκάζοντάς τους να ιδρώνουν και να ξυπνούν μέσα στα χαράματα, επιστρέφοντας άμεσα στην πραγματικότητα της ηρεμίας. Για κανέναν αυτές οι εκλογές δεν πρόκειται να είναι εύκολες και το πιο σίγουρο από όλα είναι πως, τόσο οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, όσο και αυτοί που έχουν την στήριξη της ΝΔ θα κουβαλούν βαρέως στην πλάτη τους, την δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στον κόσμο η στάση που κρατούν τα δυο μεγάλα κόμματα τα τελευταία χρόνια.

Τα μαζεύει (;) η Κυβέρνηση στην εξίσωση των τιμών πετρελαίου:
  Είδαν και απόειδαν η Κυβερνόντες και αφού φοβήθηκαν τις αντιδράσεις του κόσμου, είπαν και ελάλησαν πως θα εξισώσουν την τιμή του Πετρελαίου Θέρμανσης με την τιμή αυτού της κίνησης, αν τελικά το πράξουν, από τις 1-1-2011. Βγήκαν και οι γνωστοί παπαγάλοι των Αθηνών και υποστήριξαν αυτήν την απόφαση, λέγοντας πως δίνει ανάσα η Κυβέρνηση στους Έλληνες, άσχετα αν τέλος Δεκεμβρίου θα στερέψει το οξυγόνο από την φιάλη και θα πεθάνουμε όλοι από οικονομική ασφυξία.

Συνάντηση Π. Λύρατζη με Δήμαρχο Αβδήρων Εύα Τσακίρη;:
  Σύμφωνα με πληροφορίες μας, εχθές επρόκειτο να συναντηθούν ενόψει Δημοτικών Εκλογών, η νυν Δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη με τον ενδιαφερόμενο, όπως παρουσιάστηκε από τον τοπικό τύπο, για υποψήφιο Δήμαρχο Π. Λύρατζη. Δεν ήταν δυνατόν μέχρι αυτήν την στιγμή να μάθω αν τελικά πραγματοποιήθηκε η συνάντηση και το τι ειπώθηκε, αλλά υπόσχομαι πως τις επόμενες ημέρες θα μπορέσω να συγκεντρώσω πληροφορίες και να σας τις μεταφέρω.

Μανώλης Φανουράκης: «Η ζεστή φιλοξενία και η περισσή αγάπη των πολιτιστικών συλλόγων είναι που κάνουν ελκυστικές τις Γιορτές Παλιάς Πόλης»

Μανώλης Φανουράκης:
«Η ζεστή φιλοξενία και η περισσή αγάπη των πολιτιστικών συλλόγων είναι που κάνουν ελκυστικές τις Γιορτές Παλιάς Πόλης»

  Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, γεγονός που προσδίδει χαρά και ικανοποίηση στους διοργανωτές και τους υπόλοιπους Ξανθιώτες, οι οποίοι αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι για την όμορφη πόλη τους.
  Τα δαιδαλώδη λιθόστρωτα σοκάκια, με τις γραφικές γωνιές και τα μοναδικά σε κάλλος αρχιτεκτονικά μνημεία, που αποπνέουν ιστορικότητα και απηχούν την μοναδικότητα της Παλιάς Ξάνθης, προσελκύουν πολύ κόσμο από διάφορες γωνιές της χώρας.
  Αναφορικά με την επισκεψιμότητα του κόσμου στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ξάνθης, κύριος Μανώλης Φανουράκης, δηλώνει πλήρως ικανοποιημένος για τον τρόπο διεξαγωγής του θεσμού, όπως εξελίσσεται για την φετινή χρονιά.
  Όπως αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά μέσα από σχετικές δηλώσεις του στην ΦτΞ ο τελευταίος, τα πράγματα εξελίσσονται πολύ θετικά, καθώς είναι πολύς ο κόσμος που τιμάει με την παρουσία του τις διάφορες εκδηλώσεις των γιορτών για την Παλιά Ξάνθη. Σημειώνει δε, πως μόνον για την ημέρα Τρίτη η κίνηση του κόσμου ήταν ελαφρώς μειωμένη, λόγω του καιρού, που δεν βοηθούσε προς την αντίθετη κατεύθυνση.
  Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην συνέχεια ο κύριος Μ. Φανουράκης, αρκετοί είναι και οι ξένοι επισκέπτες στην πόλη μας, οι οποίοι έρχονται, ακριβώς, για τις γιορτές. Όπως υπογραμμίζει από την άλλη, γίνονται πολλές μονοήμερες εκδρομές στην Ξάνθη, στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης.
  Ερωτηθείς, για το ποια είναι η συνταγή της επιτυχία που κάνει τόσο ελκυστικές τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, με αποτέλεσμα να προσελκύουν κάθε χρόνο πολύ κόσμο, ο κύριος Μ. Φανουράκης επισημαίνει με έμφαση, πως οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης, οι οποίοι αγκαλιάζουν με περισσή αγάπη και ποιοτική φιλοξενία τον επισκέπτη, είναι αυτοί που καθορίζουν την αυξημένη επισκεψιμότητα.
  «Βρισκόμαστε σε μια ομολογουμένως δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αυτό που ζητάει ο επισκέπτης, μέσα σε αυτά τα πλαίσια, είναι η αγάπη και η ζεστή φιλοξενία, στοιχεία που εισπράττει και με το παραπάνω από τους πολιτιστικούς συλλόγους της Ξάνθης. Τα πάντα γίνονται με πολύ μεράκι, κάτι που εκλαμβάνει θετικά ο ξένος επισκέπτης» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Μ. Φανουράκης και καταλήγει πως «Η κίνηση του κόσμου θα κορυφώνεται, όσο συνεχίζονται οι γιορτές».

Κάλπικα λόγια, ψεύτικες συμπεριφορές…

Κάλπικα λόγια, ψεύτικες συμπεριφορές…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

  Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης με τον ιμάντα του Καλλικράτη, έτσι όπως αναμένεται να εφαρμοστεί μετά τις προσεχείς εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, θα σηματοδοτήσει μια καινούργια αρχή για την χώρα. Μια αρχή που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε αμφιβόλου ποιότητας πορεία, καθώς τα κριτήρια για τον καθορισμό των νέων ορίων στα επιμέρους τμήματα της ελληνικής αυτοδιοίκησης έγιναν με γνώμονα τα πολιτικά συμφέροντα του κυβερνώντος κόμματος και όχι τα εθνικά συμφέροντα που θα έφερναν ανάπτυξη και ευημερία στα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδος.
  Η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και αυτό αποτελεί γενική ομολογία, ενέπιπτε σε μια επιτακτική ανάγκη, για να περιοριστεί η αχαλίνωτη γραφειοκρατία που είχε απλώσει τα πλοκάμια της σε σημείο κακουργήματος. Τίτλοι και αξιώματα, που δεν υπηρετούσαν κανέναν εκτός από κάποια προσωπικά συμφέροντα, αντλούσαν αργά και σταθερά πόρους από το εθνικό ταμείο του κράτους, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο την χώρα στο οικονομικό της τέλμα.
  Η συρρίκνωση της γραφειοκρατίας, για να περιοριστούν οι αδηφάγες ορέξεις των φωστήρων του πολιτικού στίβου, αποτελεί μια απαραίτητη παράμετρο στο εγχείρημα που ονομάζεται εξυγίανση του ελληνικού κράτους. Το θέμα είναι τα πάντα να γίνουν με βάση το καλό του κράτους και όχι το καλό των κομματικών συμφερόντων. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε μάθει να λειτουργούμε ιδιοτελώς και ακολουθώντας το ατομικό μας συμφέρον. Μια νοοτροπία που δύσκολα μπορεί να αλλάξει, γεγονός που μας διδάσκουν παραδείγματα τόσων χρόνων. Αρκεί μόνον να αποθησαυρίσουμε την μνήμη μας.
  Ο περιβόητος Καλλικράτης που έχει συγκεντρώσει ποικίλα σχόλια, αρνητικά και θετικά, αποτελεί μια πολυδάπανη προσπάθεια, που δεν ξέρουμε ακόμη για το μέγεθος των συνεπειών που θα έχει για την χώρα.
  Το μόνο σίγουρο και θεωρώ πως σε αυτό θα συμφωνήσουν οι πάντες, ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι, είναι ότι η ανάπτυξη που περιμένουν εναγωνίως πολίτες και επιχειρηματίες της χώρας, αργεί να έρθει για κάποιον ανεξήγητο λόγο. Ενώ πάρθηκαν εύκολα και αβίαστα οικονομικά μέτρα που πλήττουν τους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους, τα αναπτυξιακά μέτρα που θα συνέβαλαν στην οικονομική τόνωση της χώρας, έχουν μείνει απλώς στην θεωρία.
  Και ενώ με βαρύγδουπες δηλώσεις του, ο λαλίστατος πρωθυπουργός της χώρας, έκανε σαφές, ότι τα πάντα στο κράτος θα απλοποιηθούν με απώτερο στόχο την ευέλικτη λειτουργία τους, ξαφνικά και ενώ είχε αποφασίσει αρχικά να περιορίσει τον αριθμό των Υπουργών του, επανέρχεται με σαφώς διευρυμένο το υπουργικό σχήμα, στα πλαίσια του ανασχηματισμού. Τελικά ποιος φάσκει και αντιφάσκει; Ποιος μας λέει ψέματα και λειτουργεί μονόπλευρα; Ρητορικά ερωτήματα που ωστόσο απασχολούν τον Έλληνα πολίτη, που αγανακτισμένος παρακολουθεί αυτού του είδους τα πολιτικά πισωγυρίσματα.
  Οι επικείμενες αυξήσεις σε φόρους, σε τιμές βασικών ειδών και υπηρεσιών είναι απαραίτητες τελικά. Αμ, δε! Πως θα πληρωθούν όλοι αυτοί οι Υπουργοί και Υφυπουργοί που ορκίστηκαν πρόσφατα; Γιατί μιλάμε για παχυλούς μισθούς, με τρελούς αριθμούς, ασύλληπτους για εμάς τους απλούς και ταπεινούς πολίτες αυτής της χώρα, που έχουμε μάθει να ζούμε με τα λίγα που περισσεύουν.

Πραγματικότητα το Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Διασυνοριακής Συνεργασίας στον Δήμο Βιστωνίδας

Πραγματικότητα το Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων
Διασυνοριακής Συνεργασίας στον Δήμο Βιστωνίδας

Την Κυριακή τα εγκαίνια από τον Νομάρχη Ξάνθης

Ευχαριστημένος ο Δήμαρχος Βιστωνίδας Νίκος Ζλάτκος που είδε να πραγματοποιείται κάτι τόσο σημαντικό μετά από τις προσπάθειες του ιδίου και των συνεργατών του

  Τελεσφόρησε τελικά η προσπάθεια του Δημάρχου, κυρίου Νίκου Ζλάτκου, παρά τους αρχικούς κακούς οιωνούς.
  Την  Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου και 18.30 το απόγευμα, θα τελεστούν τα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Διασυνοριακής Συνεργασίας του Δήμου Βιστωνίδας, που θα στεγάζεται στην Παλιά Καπναποθήκη της Γενισέας, η οποία έχει ανακαινιστεί πλήρως. Ένα έργο ενταγμένο στο πρόγραμμα INTERREG, που ύστερα από έναν πραγματικό αγώνα του Δημάρχου, κυρίου Νίκου Ζλάτκου, ξεπέρασε όλα τα εμπόδια που προέκυψαν στην πορεία και τελικά πήρε σάρκα και οστά.
Βασικός σκοπός λειτουργίας του Κέντρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Διασυνοριακής Συνεργασίας είναι η προώθηση των πολιτιστικών επαφών μεταξύ της ευρύτερης περιοχής μας με τις βαλκανικές χώρες. Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στην τοπική πολιτιστική παράδοση, μέσα από σχετικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες.
  «Απώτερος σκοπός λειτουργίας του Κέντρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Διασυνοριακής Συνεργασίας είναι η ανταλλαγή πολιτιστικών καταβολών μεταξύ της ευρύτερης περιοχής μας και των γειτονικών χωρών. Ήδη, ξεκινήσαμε τις πρώτες πολιτιστικές επαφές με χώρες όπως η Σερβία και η Βουλγαρία. Στον χώρο όπου στεγάζεται το Κέντρο θα μπορούσε να λειτουργήσει και μια έκθεση με θέμα τα εικαστικά. Στοχεύουμε να δώσουμε έμφαση και στα πολιτιστικά του τόπου μας, λόγου χάρη παραδοσιακές φορεσιές προερχόμενες από τα γεωγραφικά διαμερίσματα της ευρύτερης περιοχής.
  Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο παρ’ όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις, μέσα από τα προβλήματα που συνάντησε, τελικά τελεσφόρησε» σχολιάζει μέσα από σχετικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Βιστωνίδας, κύριος Νίκος Ζλάτκος.     
  Να σημειωθεί δε, ότι τα εγκαίνια θα τελέσει ο Νομάρχης Ξάνθης, κύριος Γιώργος Παυλίδης.
  Ο Δήμαρχος Βιστωνίδας, κύριος Νίκος Ζλάτκος και το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να τιμήσουν με την παρουσία τους τα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Διασυνοριακής Συνεργασίας του Δήμου.
  Παράλληλα, ο Δήμος Βιστωνίδας στις 19.00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας διοργανώνει την παρουσίαση βιβλίου, «Γενισέα Νέα πόλη του Νέστου - τόπος συνάντησης πολιτισμών», των συγγραφέων Δημητρίου Μαυρίδη και Γιώργου Τσιγάρα. Το βιβλίο, που εξέδωσε ο Δήμος Βιστωνίδας, θα προλογίσει ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων και θα παρουσιάσει ο καθηγητής του Α. Π. Θ. Κύριος Φωκίων Κοτζαγεώργης, καθώς και οι συγγραφείς του.