Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Με αφορμή καταγγελίες στον Τύπο

Εισαγγελική έρευνα για τις συμφωνίες διαφημιστικών εταιρειών με ΜΜΕ




Το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ανέλαβε να διενεργήσει την έρευνα για το καθεστώς που εφαρμόζεται μεταξύ διαφημιστικών εταιριών με ΜΜΕ όσον αφορά στις επιστροφές χρημάτων σε μεγάλα διαφημιστικά πακέτα.Οι Εισαγγελείς, καλούνται να διερευνίσουν αν τηρείται κατά την διαδικασία πώλησης διαφημιστικών πακέτων σε ΜΜΕ, από μεγάλες εταιρίες του χώρου, το προβλεπόμενο από το νόμο ποσοστό επιστροφής του 9,9 % του ποσού ή αν παρανόμως δίδεται «κάτω από το τραπέζι» μεγαλύτερο ποσοστό.Για την υπόθεση ζήτησε με παραγγελία του τη διενέργεια έρευνας ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ι. Σακελάκος, με αφορμή καταγγελίες στον Τύπο ότι μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες προχωρούν σε συμφωνίες σε ΜΜΕ για επιστροφές πλέον του 9,9 τοις εκατό που ορίζει ο νόμος για διαφημιστικά πακέτα και ότι οι επιστροφές είτε σε χρήμα είτε σε τηλεοπτικό χρόνο, ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 20 %, με αποτέλεσμα να εγείρονται ζητήματα για τη διάπραξη αδικημάτων φοροδιαφυγής ή άλλων.


Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας πρωτοδικών ζητά από το Οικονομικό Τμήμα να διερευνίσει την υπόθεση και να εντοπίσει αν προκύπτει και από ποιους η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων.

Αντιπυρική περίοδος 2011

Τα ασύρματα δίκτυα της ΤΗΛ.Ε.ΘΡΑ.

και στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Μαΐου η Αρτοκλασία της Τηλεπικοινωνιακής Ένωσης Θράκης στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, Αβδήρων Ξάνθης, ενόψει της τυπικής έναρξης της Αντιπυρικής περιόδου και υπέρ της καλής λειτουργίας των δικτύων της, που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια, για την τηλεπικοινωνιακή κάλυψη του Νομού Ξάνθης σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΤΗΛ.Ε.ΘΡΑ. ανάμεσα σε πολύ κόσμο έδωσαν το παρών, τιμώντας το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου Αβδήρων που πραγματικά αξίζει τον κόπο να το επισκεφτούμε όλοι και να απολαύσουμε το δροσερό αεράκι και την θέα της περιοχής.

Ευχαριστούμε την Μητρόπολη Ξάνθης, τον Αρχιμανδρίτη Πατέρα Αντώνιο, τον εφημέριο και την επιτροπή του Ναού, καθώς και όλους τους Αβδηρίτες για την θερμή φιλοξενία και την αμέριστη βοήθειά τους.

Ξεχωριστά ευχαριστούμε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης για την δυνατότητα που δίνουν στην ΤΗΛ.Ε.ΘΡΑ. να επικοινωνεί με τους πολίτες της περιοχής.

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 19.5.2011



«Ασελγούν» στην «παρθένα» περιοχή της Σταυρούπολης…



Οργή και αγανάκτηση για την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Σταυρούπολης. Ενώ, όλο και περισσότερο αποκτούν βάση οι φήμες, που θέλουν την δημιουργία κέντρου συγκέντρωσης λαθρομεταναστών στην Ξάνθη και δη την Σταυρούπολη


«Ασελγούν» στην «παρθένα»
περιοχή της Σταυρούπολης…




Η καμαριέρα του ΔΝΤ βρίσκεται στην ορεινή Ξάνθη, αφού οι οικονομικές περικοπές ωθούν τον πρώην Δήμο στον «τάφο»


Γιώργος Καρασακαλίδης, πρώην Δήμαρχος:
«Το κλείσιμο του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την εξαφάνιση της Σταυρούπολης, της μόνης περιοχής που πλήρωσε τόσο ακριβά τις συνενώσεις των Δήμων»

Πολλές και σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Ξάνθης η είδηση, ότι, τελικά, το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Σταυρούπολης έχει κλείσει, όπως προκύπτει και από την σχετική απάντηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στην έκδοση σχετικού ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης.
Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, στα πλαίσια εξοικονόμησης πόρων, έχει αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας αρκετών στρατοπέδων της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτού της Σταυρούπολης, ανεξάρτητα, βέβαια, που η τοπική κοινωνία καταδικάζει απερίφραστα μια τέτοια εξέλιξη.
Αναφορικά με το θέμα τοποθετείται στην ΦτΞ ο τελευταίος Δήμαρχος Σταυρούπολης, κύριος Γιώργος Καρασακαλίδης, επισημαίνοντας, ότι πρόκειται για ένα τραγικό λάθος της Πολιτείας, το οποίο θα επιφέρει μακροπρόθεσμα σοβαρά, αρνητικά προβλήματα σε όλη την περιοχή.
Σύμφωνα με τον κύριο Γιώργο Καρασακαλίδη, ο πρώην Δήμος Σταυρουπόλεως πληρώνει περισσότερο από όλους τους άλλους Δήμους της χώρας τις αρνητικές συνέπειες του «Καλλικράτη», της διοικητικής μεταρρύθμισης με τις συνενώσεις των Δήμων.
Από την άλλη, ο τελευταίος επισημαίνει, ότι η Πολιτεία συνεχίζει να λέει ψέματα στον λαό, ότι δηλαδή τα πάντα γίνονται στο πλαίσιο εξοικονόμησης κονδυλίων, καθώς στην περίπτωση της Σταυρούπολης, δεν υπολογίστηκαν τα οφέλη από την ύπαρξη του συγκεκριμένου Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. Το οποίο, μάλιστα, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην συνέχεια ο κύριος Γ. Καρασακαλίδης, αποτελεί ένα κέντρο με άρτια κτηριακή εγκατάσταση, από τις καλύτερες της χώρας, ενώ η δουλειά που γινόταν σε αυτό για τους στρατεύσιμους είναι άξια επαίνων.
Παράλληλα, ο κύριος Γ. Καρασακαλίδης αναφέρει, πως η νέα διοικητική μεταρρύθμιση έφερε πολλά δεινά στην περιοχή της Σταυρούπολης, τα περισσότερα απ’ ότι σε κάθε άλλο Δήμο της χώρας, όπως τόνισε και πιο πάνω, επισημαίνοντας, δε, την κατάργηση του σιδηροδρόμου και τα προβλήματα που διαφαίνονται στην λειτουργία του Κέντρου Υγείας Σταυρουπόλεως.
«Το κλείσιμο του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την εξαφάνιση της Σταυρούπολης, της μόνης περιοχής που πλήρωσε τόσο ακριβά τις συνενώσεις των Δήμων» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κύριος Γ. Καρασακαλίδης.
Επίσης, σύμφωνα με τον κύριο Γ. Καρασακαλίδη, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, ότι το κράτος επιχειρεί την δημιουργία κέντρου συγκέντρωσης λαθρομεταναστών στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στην Σταυρούπολή.
Τέλος, τονίζει, πως σύμφωνα με πληροφορίες που έχει ο ίδιος, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης θα εξαγγείλει το κλείσιμο ακόμη διακοσίων - τριακοσίων στρατοπέδων, γεγονός, που σύμφωνα με τον κύριο Γ. Καρασακαλίδη, αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα.

Της Πολιτικής Το ##





Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος


Να συσταθεί ειδική επιτροπή στην Βουλή των Ελλήνων για την εξέταση της υπόθεσης Στρος Καν και καμαριέρας:


Η μοναδική περίπτωση που υπάρχει στον κόσμο, να την βγάλει καθαρή ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, είτε έπραξε είτε όχι αυτά για τα οποία κατηγορείται, είναι να περάσει από ειδική επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Με αυτήν την διαδικασία είναι σίγουρο πως ούτε στοιχεία θα βρεθούν εναντίον του, αλλά και να βρεθεί κάτι το μεμπτό, πιθανότατα η υπόθεση να έχει παραγραφεί και αυτός να απαλλαχτεί λόγω παραγραφής. Και τα αναφέρω αυτά εκ πείρας, αφού για όλα τα σκάνδαλα που στιγμάτισαν την χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια, όσοι κατηγορήθηκαν στην αρχή και πέρασαν από 40 κύματα, σήμερα απολαμβάνουν την ελευθερία τους, καθώς και την καθαρότητα τους, όχι βέβαια για την μη συμμετοχή τους σε αυτά, αλλά γιατί απαλλαχθήκαν λόγω παραγραφών. Άσε που για όλες τις οικονομικές ατασθαλίες που διέπραξαν αυτοί που τόσα χρόνια κυβερνούν την χώρα, συνεχώς τις πληρώνει ο Ελληνικός λαός και κανένας άλλος.

Διαμάχη χωρίς τέλος ανάμεσα σε Πούλιο και Τσέπελη με ανακοινώσεις άνευ ουσίας. Τα παράπονα σας κύριοι στις εκάστοτε Κυβερνήσεις που δίνουν δικαιώματα αυξήσεων σε αντιμισθίες, την στιγμή που στραγγίζουν οικονομικά τον λαό:

Τελικά, μάλλον οι αιρετοί του Δήμου Ξάνθης έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν, αφού αλλιώς δεν εξηγείται η μανία με την οποία προσπαθούν συνεχώς να κερδίσουν τις εντυπώσεις μέσα από δελτία τύπου. Για τις αντιμισθίες στη ΔΕΥΑΞ έκαναν λόγο οι «Πολίτες για την Αλλαγή» την επομένη του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, για τις αντιμισθίες απάντηση εξέδωσε εχθές η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης δια της υπογραφής του Πρόεδρου της. Στην όλη υπόθεση πάντως ουσία δεν υπάρχει, αφού από την μια η μεν παράταξη του Δημάρχου Ξάνθης έπραξε σύμφωνα με τον νόμο, την στιγμή που η παράταξη του Χ. Πούλιου στηλίτευε το ηθικό κομμάτι, τονίζοντας πως μέσα σε μια οικονομική κρίση, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται αυξήσεις. Θα προτιμούσα βέβαια, ο φίλος μου ο Χ. Πούλιος να έκανε τα παράπονα του στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που δίνει με νόμους το δικαίωμα αυξήσεων στις αντιμισθίες και όχι να επιτίθεται κατά της ΔΕΥΑΞ και του Προέδρου της, αφού αυτοί τήρησαν τα νόμιμα, αποδεικνύοντας βέβαια για ακόμα μια φορά πως, εγώ προσωπικά έχω απόλυτο δίκιο όταν λέω πως είναι πολύ λίγοι αυτοί που ασχολούνται με τα κοινά χωρίς να υπολογίζουν τα οικονομικά οφέλη και πως θα πρέπει έστω και για μια φορά κάποιος Υπουργός, να περάσει νομοσχέδιο με το οποίο θα καταργούνται οι αντιμισθίες στους αιρετούς, για να δούμε τότε, το πόσοι θα ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στον πάγο η Αναπτυξιακή Α.Ε. Νομού Ξάνθης και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον δικό τους Γολγοθά:


Πολλά ειπώθηκαν και ακούστηκαν για την Αναπτυξιακή και για το τι ακριβώς συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, αλλά παρά τις δεσμεύσεις ορισμένων αρμοδίων, η Εταιρία συνεχίζει να βρίσκεται στην κατάψυξη και οι εργαζόμενοι τραβούν τον δικό τους Γολγοθά, χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό για το μέλλον τους. Δυστυχώς στην Ξάνθη και στην χώρα μας γενικότερα, η ανευθυνότητα και ο Ζαμανφουτισμός που διακρίνει τους Πολιτικούς δεν περιορίζεται σε καμιά περίπτωση και όπως είναι γνωστό, πάντα την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε. Ειλικρινά αναρωτιέμαι αν στην θέση των εργαζομένων της Αναπτυξιακής βρισκόταν συγγενικά πρόσωπα των πολιτικών της περιοχής μας που κρέμεται από τα χέρια τους η λειτουργία αυτής τις επιχείρησης, τι θα είχε συμβεί και για πόσο θα παρέμεναν απλήρωτοι.

Προβληματισμένοι οι κάτοικοι της Σταυρούπολης από τις Καλλικρατικοποιήσεις που μαραζώνουν την περιοχή:


Σβήνει το χαμόγελο από τα χείλη των κατοίκων της Σταυρούπολης, οι οποίοι παρακολουθούν άναυδοι τις εξελίξεις να μαραζώνουν την περιοχή τους. Η απογοήτευση είναι χαραγμένη στα πρόσωπα τους και ειλικρινά κανένας δεν φαίνεται πως μπορεί να τους βοηθήσει, αφού μετά από μια αρκετά μεγάλης χρονικής διάρκειας παραγκωνισμού της περιοχής από τα κέντρα των αποφάσεων, ήρθε η ώρα κάποιοι να ασχοληθούν με αυτήν, όχι όμως για την ανάπτυξη της, αλλά για να την αποτελειώσουν οριστικά. Τελευταίο περιστατικό, η αναστολή λειτουργίας ως κέντρου υποδοχής νεοσυλλέκτων, του Στρατοπέδου Αναλογίδη χωρίς όμως να αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο το ΥΕΘΑ πως αυτό σημαίνει και το οριστικό κλείσιμο του, στα πλαίσια εξοικονόμησης κρατικών δαπανών.

Προς ΔΕΥΑΞ και πρόεδρο αυτής Μ. Τσέπελη. Απαράδεκτη καθυστέρηση απαντήσεων σε ερωτήματα:


Ρώτησα και ξαναρωτώ σήμερα δημόσια τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ να μου πει, τους τηλεφωνικούς αριθμούς τους οποίους καλούσαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, με τα έξοδα της ΔΕΥΑΞ, αλλά δυστυχώς διαπιστώνω μια απαράδεκτη καθυστέρηση στην απάντηση. Όταν βγαίνεις στα ραδιόφωνα αγαπητέ Μ. Τσέπελη και δίνεις απαντήσεις, είναι καλό αυτές να στοιχειοθετούνται από έγγραφα και όχι από απλά λόγια του αέρα. Τόνισες πως η ΔΕΥΑΞ πλήρωσε ένα μεγάλο ποσό για κινητά τηλέφωνα, τα οποία χρησιμοποιούνταν από εργαζόμενους της, προκειμένου να υπάρχει μεταξύ τους επαφή για τις εργασίες της επιχείρησης, αλλά μέχρι σήμερα, δεν έδωσες στην δημοσιότητα τους αριθμούς με τους οποίους επικοινωνούσαν τα κινητά τηλέφωνα που πληρώνουν οι Ξανθιώτες, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν αυτά δεν έχουν σχέση και με τις προσωπικές δουλειές των εργαζομένων. Μέχρι λοιπόν να ξεκαθαρίσεις το συγκεκριμένο θέμα, εγώ θα θεωρώ πως οι Ξανθιώτες πληρώνουν την νύφη χωρίς να έχουν καμιά υποχρέωση.

Εγκαταλελειμμένοι από την Πολιτεία, οι Πωλητές της λαϊκής αγοράς

Εδώ και έξι μήνες δεν μπορούν να θεωρήσουν τις άδειές τους, λόγω της αδυναμίας του κράτους να δημιουργήσει τον κατάλληλο μηχανισμό, μετά την κατάργηση του τμήματος εμπορίου




Χρήστος Χατζόπουλος, Πρόεδρος Πωλητών Λαϊκής Αγοράς Ξάνθης:
«Αν μας ελέγξουν, όλοι είμαστε παράνομοι.
Όταν ήθελαν να μας βάλουν ταμειακές μηχανές, σε μια βδομάδα είχαν βρει τους κατάλληλους μηχανισμούς, σήμερα γιατί δεν πράττουν το αντίστοιχο, ώστε να μπορούμε να θεωρήσουμε τις άδειές μας; Δεν ξέρω ποιοι είναι οι λόγοι τους, αλλά το μυαλό μου πάει στο πονηρό»
Εγκαταλελειμμένοι από την Πολιτεία δηλώνουν οι Πωλητές της Λαϊκής Αγοράς Ξάνθης, καθώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει δημιουργηθεί μηχανισμός, βάσει του οποίου θα θεωρούν τις άδειές τους, ύστερα από την διάλυση του τμήματος εμπορίου, στα πλαίσια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, ευρέως γνωστής και ως «Καλλικράτης».
«Εδώ και έξι μήνες περιμένουμε την σχετική εγκύκλιο, από τότε δηλαδή που διαλύθηκε το τμήμα εμπορίου και οι αρμόδιες επιτροπές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το θέμα είναι διαδικαστικό, χωρίς κανένα κόστος για το κράτος, ωστόσο δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα τόσον καιρό» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Πωλητών Λαϊκής Αγοράς Ξάνθης, κύριος Χρήστος Χατζόπουλος και συνεχίζει λέγοντας ότι «δέκα φορές κάναμε έγγραφη καταγγελία στην Περιφέρεια, αλλά και εκεί περιμένουν την απάντηση του Υπουργείου. Δεν υπάρχει κράτος για τις λαϊκές αγορές».
Παράλληλα, ο κύριος Χ. Χατζόπουλος αναφέρει, ότι αποτέλεσμα της ανωτέρω κατάστασης είναι όλοι οι πωλητές των λαϊκών αγορών να μην έχουν θεωρημένες τις άδειές τους.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι παράνομοι, αφού οι άδειές μας είναι αθεώρητες εδώ και τόσους μήνες» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κύριος Χ. Χατζόπουλος.
Από την άλλη, ο τελευταίος υπογραμμίζει, ότι «όταν ήθελαν να μας βάλουν ταμειακές μηχανές, σε μια βδομάδα είχαν βρει τους κατάλληλους μηχανισμούς, σήμερα γιατί δεν πράττουν το αντίστοιχο, ώστε να μπορούμε να θεωρήσουμε τις άδειές μας; Δεν ξέρω ποιοι είναι οι λόγοι τους, αλλά το μυαλό μου πάει στο πονηρό».
Σύμφωνα με τον κύριο Χ. Χατζόπουλο, εάν έρθει και στήσει τον πάγκο του στην λαϊκή αγορά κάποιος παράνομος πωλητής, κανείς δεν θα είναι σε θέση να τον διώξει, αφού τυπικά όλοι είναι παράνομοι, εξαιτίας της αδυναμίας της Πολιτείας να λύσει το πρόβλημα, όσον αφορά τις θεωρήσεις των αδειών στους επαγγελματίες της λαϊκής αγοράς.
«Αν μας ελέγξουν, όλοι είμαστε παράνομοι» συμπληρώνει ο κύριος Χ. Χατζόπουλος.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Πωλητών Λαϊκής Αγοράς Ξάνθης, τονίζει ότι ο τζίρος των συναδέλφων του έπεσε 50% κάτω, γεγονός για το οποίο δεν ευθύνεται, μόνον, η απόφαση αρκετών καταναλωτών να δημιουργήσουν δικούς τους μπαχτσέδες, αλλά και λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης.

19 Μαΐου, ημέρα πένθους για τους Έλληνες του Πόντου

Θεόδωρος Ρωμανίδης, Πρόεδρος συλλόγου Ποντίων Ξάνθης:
«Η Τουρκία πρέπει και οφείλει να πει μια μόνον λέξη, συγγνώμη, αυτό θέλουμε να ακούσουμε, για να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν. Από εκεί και πέρα είμαστε πρόθυμοι να ρίξουμε τις γέφυρες φιλίας, χωρίς, βέβαια, να ξεχνάμε το παρελθόν»


Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα πένθους για όλους τους Έλληνες του κόσμου, η γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους. Μια μέρα γεμάτη αναμνήσεις και δάκρυα για τους Έλληνες του πόνου, οι οποίοι θανατώθηκαν και ξεριζώθηκαν βάναυσα από τις πατρογονικές τους εστίες.
Ο Πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, κύριος Θεόδωρος Ρωμανίδης, στα πλαίσια της σημασιολογίας της ημέρας στέλνει το δικό του μήνυμα μέσω της εφημερίδας μας προς όλους τους Έλληνες του κόσμου, να είναι ενωμένοι και να θυμούνται τους προγόνους τους, ειδικά αυτούς που έχασαν την ζωή τους με απάνθρωπο τρόπο και βρέθηκαν στον δρόμο της προσφυγιάς.
Παράλληλα, ο κύριος Θ. Ρωμανίδης στέλνει και ένα μήνυμα με περιεχόμενο προς την γειτονική Τουρκία, «η Τουρκία πρέπει και οφείλει να πει μια μόνον λέξη, συγγνώμη, αυτό θέλουμε να ακούσουμε, για να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν. Από εκεί και πέρα είμαστε πρόθυμοι να ρίξουμε τις γέφυρες φιλίας, χωρίς, βέβαια, να ξεχνάμε το παρελθόν».
Σύμφωνα με αυτά που συμπληρώνει, επίσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, οι Πόντιοι, ιδιαίτερα η νέα γενιά, θα επιμένουν μέχρι να δικαιωθούν στο αίτημά τους, να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ποντίων σε διεθνές επίπεδο.

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Τα βιογραφικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση εργασίας. Το πρώτο που καταθέτει ένας πολίτης ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι η προσκόμιση του βιογραφικού του σημειώματος, στο οποίο αναγράφονται τα τυπικά του προσόντα και η τυχόν εμπειρία του στο αντικείμενο, που καλείται και ενδιαφέρεται να «υπηρετήσει».
Τα τυπικά προσόντα στην σύγχρονη εποχή δεν είναι τόσο σπάνια, αφού τα ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΙΕΚ απορροφούν νεολαίους και τους τροφοδοτούν με πτυχία και διπλώματα, καθώς και άλλου είδους περγαμηνές ως συνέχεια των ήδη υπαρχουσών. Έτσι, για να διαφέρουν από το πλήθος των συνήθη τυπικών προσόντων, που στοιχίζουν στους γονείς όσο ένα αξιόλογο «προικιό» των πάλαι ποτέ εποχών. Παιδεία χωρίς αντίκρισμα, άρα δίχως εμπειρία. Ένας αγώνας που αρκετές φορές, ίσως και τις περισσότερες ακυρώνεται εξ’ αντικειμένου και όχι μόνο.
Όσοι πρόλαβαν τον Κύριον είδαν! Οι των προηγούμενων γενιών σίγουρα. Όχι μόνο ασκούσαν το επάγγελμα της ειδικότητάς τους, αλλά αμείβονταν γι’ αυτό. Συγκεκριμένα. Αυτό εξυπακούετο, αφού η προσπάθεια στις σπουδές και η επιτυχής αποφοίτηση από αυτές άνοιξαν τους ορίζοντες για σταδιοδρομία. Ούτε επί το ελάχιστον παρέκκλιση εξ’ αυτής.
Η αγορά εργασίας διψούσε και ζητούσε ειδικότητες με πτυχία και διπλώματα έγκυρα και με την βούλα! Άλλωστε με το να κατέχει κάποιος ένα τυπικό προσόν πάνω από τον μέσο όρο της συνήθως υποχρεωτικής εκπαίδευσης ήταν δακτυλοδεικτούμενος στην ελληνική κοινωνία, με το επάγγελμα του να προΐσταται του ονοματεπωνύμου του… ως τίτλος τιμής. Πώς λένε οι Άγγλοι Σερ, Λόρδος, Δούκισσα κ.λ.π.! Πάντα όμως υπήρχαν και οι εμπειροτέχνες που έβαζαν τα γυαλιά στους πτυχιούχους. Οι άτυποι «επιστήμονες» της εμπειρίας, οι κατέχοντες οξυδέρκεια που την χρησιμοποιούσαν στο… ψάξιμο νέας πατέντας, προς επίλυσιν των δυσκολιών που προκύπτουν στην άσκηση του επαγγέλματός τους.
Τι συμβαίνει όμως με όσους έχουν υιοθετήσει το «ότι δηλώσεις είσαι;». αυτό που το συναντάμε στην σύγχρονη εποχή περισσότερο από ποτέ και ακούμε τους ερασιτέχνες να δηλώνουν επαγγελματίες που δεν ανταποκρίνονται σε τυπικά προσόντα, αλλά ούτε και ουσιαστικά.
Οι ασχολούμενοι όμως με αυτά δηλώνουν αυτάρεσκα πως είναι ειδήμονες του είδους, άρα και δικαιούνται να αυτοαποκαλούνται όπως οι ίδιοι θέλουν. Αναφαίρετο δικαίωμα στην πλάνη έναντι των άλλων που αναρωτιούνται πώς προέκυψε αυτό. Γελοιότητες και ανικανότητα να εκτιμήσου το IQ του απέναντί τους, που ειρωνεύονται, διότι έχουν αντιληφθεί το «ψώνιο»! Και βέβαια τα «ψώνια» περίσσεψαν στην σύγχρονη κοινωνία, διακρίνονται, απομονώνονται και γελοιοποιούνται, αλλά ευτυχώς γι’ αυτούς ζουν στον κόσμο τους. Δυστυχώς για τους υπολοίπους που αναγκάζονται να υπομένουν αδιαμαρτύρητα την έπαρση και το «ψώνιο» του καθ’ ενός, ο οποίος δηλώνει αυτό που στην πραγματικότητα δεν είναι και αρκετές φορές παρασύρει στα μονοπάτια της κοροϊδίας συμπολίτες του, που καλή τη πίστη τον ακούν και δεν αντιδρά.
Οι οπαδοί του «ότι δηλώσεις είσαι» ευτυχώς δεν οικειοποιούνται επαγγέλματα, όπως την ιατρική, την νομική και κάνα δυο ακόμη, που θα απέβαιναν μοιραία είτε για την ζωή είτε για το δίκαιο των συμπολιτών τους. Αφού λοιπόν προτιμούν ανώδυνα για το σύνολο του πληθυσμού επαγγέλματα, ας τους αφήσουμε να βαυκαλίζονται και να εξαπατούν εαυτούς, όχι όμως και εμάς.

Πρόστιμο στη Nova για τις τσόντες αλλά και στην "Δέλτα Τηλεόραση"

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΠΟΣΟ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΡ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ;




Την επιβολή δύο προστίμων συνολικού ύψους 30.000 ευρώ, επέβαλε χθες στη Nova, το ΕΣΡ για προβολή περιεχομένου πορνό.Η κύρωση, η οποία επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία, προκάλεσε αίσθηση γιατί τα κανάλια της Nova (Novacinema 1 και Novacinema 3), αφενός είναι συνδρομητικά αφετέρου, παρέχουν τη δυνατότητα στους τηλεθεατές να κλειδώσουν την υπηρεσία.Το πρόστιμο, το οποίο είναι μοναδικό για τα δεδομένα δυτικοευρωπαϊκής χώρας, επιβλήθηκε γιατί το Συμβούλιο θεώρησε ότι υπήρξε υποβάθμιση τηλεοπτικού προγράμματος.

Με την απόφαση διαφώνησαν οι πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, καθώς και το μέλος Κώστας Στεφανάκης, η θέση τους ωστόσο μειοψήφησε.Αξίζει να αναφερθεί ότι τέτοιου είδους περιεχόμενο περιλαμβάνεται στο μπουκέτο των συνδρομητικών καναλιών, από την ημέρα της ίδρυσής της Nova -από τα τέλη της δεκαετίας του 90 δηλαδή- ενώ στη φάση του ανταγωνισμού με τον Alpha Digital στην αρχή της δεκαετίας του 2000, παρέχονταν και από τις δύο πλατφόρμες, σε όλους τους συνδρομητές, ειδικά κανάλια με τέτοιου είδους περιεχόμενο, χωρίς ποτέ να επιβληθεί κάποια κύρωση. Κατά τα λοιπά, χθες επιβλήθηκε η κύρωση της σύστασης, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για τη μετάδοση σειράς μυθοπλασίας, στις 5μμ -σε ζώνη τηλεθέασης ανηλίκων δηλαδή-, κατά τη διάρκεια της οποίας γινόταν χρήση από τους πρωταγωνιστές ναρκωτικών ουσιών.Από την τσιμπίδα του ΕΣΡ δεν γλίτωσαν ούτε οι σταθμοί της περιφέρειας.

Πρόστιμο 15.000 ευρώ επιβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση, Νομού Έβρου, για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση, υπέρβαση του ορίου των 12 λεπτών διαφήμισης ανά ώρα, καθώς και για παράνομη δικτύωση και μάλιστα χωρίς άδεια και πέραν του επιτρεπόμενου χρόνου των 3 ωρών, με το κανάλι MAD.

Σε τροχιά εκλογών η χώρα;

Aν επιμείνει, που όπως φαίνεται θα επιμείνει, η τρόϊκα στην υπογραφή συμβολαίου αποδοχής από τη Ν.Δ. για να αποδεσμεύσει την 5η δόση των 110 δισ. ευρώ, τότε είναι πολύ πιθανό η χώρα να οδεύσει σε εκλογές. Ο Α.Σαμαράς δείχνει απίθανο να δεχθεί τώρα να δώσει θετική ψήφο σε μία σειρά μέτρων που θα είναι εξουθενωτικά για τους Έλληνες πολίτες.
Ή τουλάχιστον πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι μία τέτοια κίνηση θα δικαιώσει τους αντιπάλους του ΠΑΣΟΚ, Ντόρα Μπακογιάννη και ΛΑΟΣ που είχαν ψηφίσει υπερ του Μνημονίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ισχύσει η ίδια συνθήκη μετεκλογικά σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.
"Η διακομματική συναίνεση και η έγκριση του προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, των στόχων και των πολιτικών του, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη περαιτέρω βημάτων σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα", δήλωσε ο Rehn όπως μεταδίδει το Reuters.
"Είναι πραγματικά κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να ανακοινώσουν αποφασιστικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το μονοπάτι της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα επιτευχθεί, με βάση το πρόγραμμα, και ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα ξεκινήσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί πλήρως".
"Όταν ληφθούν αυτά τα μέτρα, το Eurogroup θα διερευνήσει τα επόμενα πιθανά βήματα"."Αυτό απαιτεί διακομματική στήριξη των δημοσιονομικών στόχων και των πολιτικών του προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ", επανέλαβε.
"Αφού η συναίνεση επετεύχθη στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, γιατί όχι και στην Ελλάδα;" σημείωσε ο Rehn και πρόσθεσε. "Αυτό δεν είναι ένα θέμα πολιτικών παιχνιδιών αλλά εθνικού πεπρωμένου. Είναι ζήτημα θεμελιώδους εθνικής υπευθυνότητας για όλες τις πολιτικές δυνάμεις". O Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι είναι απαραίτητο για τη χώρα να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων τις επόμενες ημέρες για την επίτευξη των στόχων του 2011.
Στη συνέχεια ο Rehn ανέφερε πως η αναδιάταξη των όρων μπορεί να εξεταστεί, διευκρινίζοντας πως η εθελοντική επιμήκυνση της διάρκειας ωρίμανσης είναι πιθανή.
Αναφέρθηκε επίσης στη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα για την ανακοίνωση και νέων προσπαθειών τις επόμενες ημέρες με στόχο να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.
Όπως διευκρίνισε τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων.
"Η Ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναλάβει επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής τις επόμενες ημέρες" προκειμένου να πετύχει τους στόχους για τον περιορισμό του ελλείμματος το 2011 και για τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Rehn. "Η εθνική συνεννόηση αποτελεί ανάγκη, ωστόσο η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα επιπλέον μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011", τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην ομιλία του από το βήμα του 15ου Συνεδρίου του βρετανικού περιοδικού "Economist" στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως "μικρή επανάσταση" το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής ενώ αναφέρθηκε στα περαιτέρω μέτρα που προβλέπονται για τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Τόνισε ότι το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο θα ευθυγραμμίζεται με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και θα ανταμείβει την παραγωγικότητα και προανήγγειλε κλείσιμο φορέων που δεν εξυπηρετούν τους στόχους της ίδρυσής τους. Επίσης, έκανε λόγο για στόχευση των κοινωνικών επιδομάτων και επαναξιολόγηση των φοροαπαλλαγών.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης τη μείωση ή και εξάλειψη του μεριδίου του κράτους σε εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Όσον αφορά τα σενάρια για αναδιάρθρωση, δήλωσε ότι "πολλοί το συζητούν και ορισμένοι το προεξοφλούν" ωστόσο τόνισε ότι "όλοι εκτιμούμε ότι το κόστος θα είναι περισσότερο από το όφελος".

150.000 εργαζόμενους διώχνει "με το καλό ή με το κακό" η κυβέρνηση

Ο ένας στους τέσσερις δημοσίους υπαλλήλους θα φύγει από το δημόσιο τα επόμενα τέσσερα χρόνια "με το καλό ή με το κακό". Δηλαδή με συνταξιοδότηση ή με απόλυση! Πρώτοι στην σειρά απόλυσης οι εργαζόμενοι στο δημόσιο με σχέση αορίστου χρόνου, οι οποίοι θα κριθούν υπεράριθμοι και μη αναγκαίοι!
Σαφέστατος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε στην εν λόγω αποκάλυψη μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στο Λαγονήσι. Πιθανότατα ο αριθμός να είναι και μεγαλύτερος αν εννοεί ότι θα μειωθεί ο συνολικός αριθμός κατά 150.000, την επόμενη τετραετία, αφού υπάρχουν και αυτοί που θα προσληφθούν. Κάποιοι λίγοι...
Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν μειωθεί κατά 82.000, περίπου, ενώ αναγνώρισε ότι για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν κάθε Έλληνας έπραξε προσωπικές και μεγάλες θυσίες. Πρόσθεσε δε ότι θα λάβει κάθε πρόσθετο μέτρο που χρειάζεται ώστε να συνεχιστεί η πορεία εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση. Ο πρωθυπουργός, χαρακτηριστικά, τόνισε ότι θα επανεξετασθούν τα επιδόματα και οι φοροαπαλλαγές που χορηγούνται, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.Στο πλαίσιο αυτό, επίσης, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι έως το 2015 θα μειωθεί κατά 150.000 υπαλλήλους ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο μέσα από συνταξιοδοτήσεις, λήξεις συμβάσεων αλλά και εθελούσιες εξόδους.
Ο ίδιος δήλωσε αποφασισμένος να λάβει κάθε πρόσθετο μέτρο που θα χρειαστεί, προκειμένου να φύγει η χώρα από την ύφεση και προανήγγειλε εθελούσιες εξόδους και στο Δημόσιο, με στόχο, μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις, να μειωθεί κατά 150.000 ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο.Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη μείωση του ελλείμματος κατά 5 μονάδες, σε σειρά μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα και στα επαγγέλματα, καθώς και σε στοιχεία όπως η αύξηση των εξαγωγών, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της ναυτιλίας και του τουρισμού.Ο ίδιος επεσήμανε την άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς σε σχέση με το τελευταίο του 2010 καθώς και τη σταθερή υποχώρηση του ρυθμού του πληθωρισμού στην οικονομία, στοιχεία που τα χαρακτήρισε ως ενδείξεις εξόδου από την ύφεση.
Όλα αυτά με φόντο την απειλή της μη καταβολής της 5ης δόσης από την τρόϊκα (αν τολμάνε ας το κάνουν να δούμε πόσες τράπεζές τους θα καταρρεύσουν την επόμενη ημέρα και που θα πάει το ευρώ και ολόκληρη η ευρωζώνη. "Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει", η ευρωζώνη, όμως...) και της πίεσης στον Αντώνη Σαμαρά να συναινέσει στα νέα οικονομικά μέτρα εξαθλίωσης. Και μάλιστα με ενυπόγραφη δήλωση...
Ο Γιώργος Πεταλωτής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά και του υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς τις επόμενες μέρες για να αναζητήσουν συναίνεση και συνεννόηση.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΜΕΓΚΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε «ότι τις επόμενες μέρες, με την εξειδίκευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας, που θα έχει πενταετή προοπτική, θα κληθούν τα κόμματα και οι φορείς για να γίνει συζήτηση με στόχο να υπάρξει ένας άξονας πάνω στην οποία θα επιδιωχθεί να διαμορφωθεί εθνική συνεννόηση». Ο Γ.Πεταλωτής τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο και επανέλαβε ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα γίνει με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής (151 ψήφοι).
Στο ίδιο δελτίο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι «η ΝΔ περιμένει τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς έχει καθορίσει που συμφωνεί και πού όχι. Η μπάλα είναι στα πόδια του κ. Παπανδρέου», κατέληξε.