Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

«Τα οικονομικά μέτρα πιάσανε τόπο και πλέον μας εμπιστεύονται οι Ευρωπαίοι Εταίροι»

Αχ. Τσαρτσάρας:
«Τα οικονομικά μέτρα πιάσανε τόπο και πλέον
μας εμπιστεύονται οι Ευρωπαίοι Εταίροι»


-Απορρίπτει τα σενάρια για επιστροφή της χώρας στην δραχμή ο Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ξάνθης
-Θεωρεί επιτυχία της κυβέρνησης την επιμήκυνση στην αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους


Ως θετική εξέλιξη αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους πολιτικούς η επιμήκυνση στην αποπληρωμή του δανείου που βαραίνει την χώρα. Μάλιστα, η επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ, κυρίου Ντομινίκ Στρος Καν, είχε χαρακτήρα επιδοκιμασίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, αφού ο τελευταίος τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης, δηλώνοντας μάλιστα πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα, όσον αφορά την εθνική οικονομία. Βέβαια, ο κύριος Ν. Στρος Καν δεν παρέλειψε να επισημάνει, ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, τονίζοντας μεταξύ άλλων την επιτάχυνση για μεταρρυθμίσεις, την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς και την ανάπτυξη της χώρας.
Σχετικά με το θέμα μιλάει στην ΦτΞ ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, κύριος Αχιλλέας Τσαρτσάρας, υπογραμμίζοντας με έμφαση, πως η επιμήκυνση στην αποπληρωμή του δανείου αποτελεί επιβράβευση της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική της, αλλά και μεγάλη διευκόλυνση για την χώρα, η οποία θα έχει περισσότερο χρονικό περιθώριο στην διάθεσή της, για να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος.
«Η επιμήκυνση στην αποπληρωμή του χρέους μας αποδεικνύει, ότι τα οικονομικά μέτρα πιάσανε τόπο και πλέον μας εμπιστεύονται οι Ευρωπαίοι Εταίροι» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Α, Τσαρτσάρας.
Ερωτηθείς, εάν η επιμήκυνση στην αποπληρωμή του χρέους θα συνεπάγεται νέα μέτρα, ο κύριος Α. Τσαρτσάρας αναφέρει ότι «το ζήτημα της αποπληρωμής δεν έχει καμία σχέση με τις δεσμεύσεις του μνημονίου, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αμερικανού Οικονομολόγου, κυρίου Νιουριέλ Ρουμπίνι, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να επιστρέψει στην δραχμή, καθώς δεν αρκούν τα μέτρα που παίρνει για την αναδιάρθρωση της εθνικής οικονομίας, ο κύριος Α. Τσαρτσάρας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο κύριος Ρουμπίνι είναι ένας διαπρεπής Οικονομολόγος, αλλά πρέπει να επισημάνω, πως τα ίδια μας έλεγε και πριν ένα χρόνο. Ωστόσο, μετά από ένα χρόνο, βλέπουμε τα πράγματα να έχουν καλυτερεύσει για την χώρα μας. Ήδη, έχει μειωθεί το χρέος μας κατά έξι μονάδες».

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 8.12.2010


Υποχρέωση των Αγροτών η καλλιέργεια τριών διαφορετικών προϊόντων

Νέες αλλαγές στον τρόπο καλλιέργειας αναμένονται από την αρχή του καινούργιου έτους

Υποχρέωση των Αγροτών
η καλλιέργεια τριών διαφορετικών προϊόντων



Κώστας Γλερίδης, μέλος ΠΑΣΕΓΕΣ:
«Θεωρώ, ότι τα νέα αυτά δεδομένα στοχεύουν στο να φύγουν από την μέση οι μικροκαλλιεργητές, όπως είναι οι καπνοπαραγωγοί του ορεινού όγκου»

Σημαντικές αλλαγές έρχονται από το νέο έτος, όσον αφορά τις αγροτικές καλλιέργειες στην χώρα μας και δη στον τρόπο καλλιέργειας. Τα νέα που φτάνουν από τις Βρυξέλλες στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο ευχάριστα για τους Έλληνες αγρότες και πόσο μάλλον για τους νέους αγρότες που περιμένουν να ενταχθούν στον κλάδο, αφού από εκεί που η αγροτική τάξη καλλιεργούσε ένα προϊόν, με τα νέα δεδομένα, θα αναγκαστεί να καλλιεργούν τρία διαφορετικά προϊόντα.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας, αναφορικά με το θέμα, ο κύριος Κώστας Γλερίδης, μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, υπάρχουν έντονοι φόβοι, ότι με τις νέες αυτές αλλαγές στην αγροτική παραγωγή, ενδεχομένως να οδηγηθούν στον εξαφανισμό οι μικροκαλλιεργητές, όπως είναι παραδείγματος χάρη οι καπνοπαραγωγοί του ορεινού όγκου.
«Πως είναι δυνατόν να καλλιεργήσουν και άλλα δύο διαφορετικά είδη προϊόντων οι καπνοπαραγωγοί που ζουν στον ορεινό όγκο του Νομού μας. Θεωρώ, ότι τα νέα αυτά δεδομένα στοχεύουν στο να φύγουν από την μέση οι μικροκαλλιεργητές, όπως είναι οι καπνοπαραγωγοί του ορεινού όγκου» σχολιάζει πολύ χαρακτηριστικά ο κύριος Κ. Γλερίδης.
Παράλληλα, ο τελευταίος επισημαίνει, πως η αγροτική τάξη είναι η μόνη που παράγει και εξάγει προϊόντα στην χώρα, με αποτέλεσμα να αποτελεί τον μοχλό τη ανάπτυξης. Τονίζει δε, την ανάγκη να αντιμετωπιστεί με ευνοϊκούς όρους ο πρωτογενής τομέας, καθώς από αυτόν η χώρα θα αντλήσει την ανάπτυξη που της είναι απαραίτητη για να βγει από την οικονομική κρίση.
«Οι αγρότες είναι οι μόνοι στην χώρα μας που παράγουν και εξάγουν προϊόντα. Εάν δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, η χώρα θα οδηγηθεί σε ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό μαρασμό».
Αναφερόμενος δε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας, ο κύριος Κ. Γλερίδης υπογραμμίζει ενδεικτικά ότι «θα πρέπει να φροντίσουμε, ώστε να περιοριστεί το κόστος παραγωγής. Είναι πραγματικά πολυδάπανες οι καλλιέργειές μας. Για παράδειγμα, αρδεύουμε τα χωράφια μας με πολύ υψηλό κόστος. Το τεράστιο αρδευτικό- περιβαλλοντικό έργο που έλεγαν, ότι θα γίνει στον Νομό μας και θα δώσει ζωή στην ύπαιθρο, έχει βαλτώσει. Κάτι πρέπει να γίνει».
Από την άλλη, ο κύριος Κ. Γλερίδης τονίζει με έμφαση, ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει πρώτα να συζητηθούν με τους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή με τους ίδιους τους αγρότες και μάλιστα, όχι μόνον σε πανελλαδικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συμπληρώνει από την άλλη, ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι που αφορούν το θέμα.
«Όλοι οι αγρότες βρισκόμαστε εν αναμονή των εξελίξεων. Περιμένουμε από τους τοπικούς μας άρχοντες να πράξουν τα δέοντα. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι τρεις από τους τέσσερις Δήμους της Ξάνθης είναι αγροτικοί» καταλήγει χαρακτηριστικά ο κος Κ. Γλερίδης.