Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Πρωτοσέλιδο Της ΦτΞ 1.4.2011


Ο «θάνατος» των εμπόρων


Τρομοκρατημένος ο Εμπορικός Κόσμος της Ξάνθης

με το άνοιγμα του Praktiker

Ο «θάνατος» των εμπόρων


Τι αναφέρουν παράγοντες της τοπικής αγοράς στην ΦτΞ σχετικά με το θέμα:

- Γ. Αλεξιάδης μέλος Ε.Σ. Ξάνθης: «Βλέπω κατά βάση αρνητικά το άνοιγμα του Praktiker στην Ξάνθη»

- Νίκος Τσάβας Γραμματέας Ε.Σ. Ξάνθης: «Θα έχει άσχημες επιπτώσεις στην τοπική αγορά»

- Μ. Σαραλέκος Πρόεδρος της Εμπορικής Λέσχης: «Η αγορά της Ξάνθης δεν σηκώνει το άνοιγμα ενός τέτοιου καταστήματος»



Σήμερα, Παρασκευή 1 Απριλίου 2011, ανοίγει και στην Ξάνθη κατάστημα Praktiker, προκαλώντας προβληματισμό στον εμπορικό κόσμο της περιοχής μας. Σύμφωνα με αυτά που δηλώνουν οι περισσότεροι έμποροι της Ξάνθης, το άνοιγμα ενός τέτοιου καταστήματος θα σημαίνει, ταυτόχρονα, «ταφόπλακα» για πολλά καταστήματα της τοπικής μας αγοράς.

Η ανησυχία του εμπορικού κόσμου βασίζεται στο γεγονός, ότι ένα κατάστημα στον αυτού του τύπου είναι ικανό να ρίξει, ακόμη, περισσότερο τον τζίρο της τοπικής αγοράς. Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει ο κύριος Γιάννης Αλεξιάδης, πρώην Πρόεδρος και μέλος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, «βλέπω κατά βάση αρνητικά το άνοιγμα του Praktiker στην Ξάνθη. Ήδη, η αγορά μας έχει πολλά προβλήματα και έχει πέσει πολύ ο τζίρος μας. Με το άνοιγμα ενός τέτοιου καταστήματος, θα κλείσουν πολλά άλλα. Εξάλλου, οι μισθοί που θα προσφέρονται στο Praktiker θα καλύπτουν την τετράωρη εργασία. Θα πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε τοπικά».

Ενώ, ο Γραμματέας του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Νίκος Τσάβας, από την πλευρά του, επισημαίνει τον έντονο προβληματισμό του, όσον αφορά την λειτουργία ενός τέτοιου καταστήματος στην περιοχή μας, αφού, όπως επισημαίνει, θα έχει άσχημες επιπτώσεις στην τοπική αγορά.

«Το Praktiker θα κάνει ζημιά στα καταστήματα που πουλάνε έπιπλα, πλακάκια, υδραυλικά κ.τ.λ., γιατί δεν έχει το ίδιο κοστολόγιο με τα υπόλοιπα καταστήματα» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Ν. Τσάβας.

Για το ίδιο θέμα τοποθετείται στην εφημερίδα μας και ο Πρόεδρος της Εμπορικής Λέσχης Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Σαραλέκος, υπογραμμίζοντας με έμφαση, ότι «ανησυχώ πάρα πολύ ως ελεύθερος επαγγελματίας (δικηγόρος) και ως Πρόεδρος της Εμπορικής Λέσχης για όλους τους εμπόρους που έχουν να ανταγωνιστούν όλους αυτούς τους κολοσσούς. Και καταλήγει «η αγορά της Ξάνθης δεν σηκώνει το άνοιγμα ενός τέτοιου καταστήματος».

Της Πολιτικής Το ##





Της Πολιτικής Το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος


Διαψεύδει, ερχόμενος από την Αθήνα, ο Αχ. Τσαρτσάρας το κλείσιμο του κέντρου νεοσυλλέκτων Σταυρούπολης


Μιλώντας εχθές τηλεφωνικά με τον συντονιστή του ΠΑΣΟΚ Αχιλλέα Τσαρτσάρα, μου τόνισε πως για το κέντρο νεοσυλλέκτων Σταυρούπολης δεν έγινε ποτέ λόγος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πως ο Υπουργός Ευ. Βενιζέλος πληροφορήθηκε το θέμα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες, ενώ διαβεβαίωσε τον Ξανθιώτη Συντονιστή του ΠΑΣΟΚ, πως δεν συζητήθηκε ποτέ το θέμα κλεισίματος του Στρατοπέδου Αναλογίδη, αλλά στα πλαίσια εξοικονόμησης χρημάτων από τις ένοπλες δυνάμεις, θα κλείσουν κάποιες μονάδες σε ολόκληρη την χώρα και οι οπλίτες θα μεταφερθούν σε άλλα στρατόπεδα, πράγμα το οποίο σημαίνει πως, στα στρατόπεδα της Ξάνθης θα έρθουν και άλλοι φαντάροι. Ως συνεπακόλουθο όλων αυτών, θα είναι και η εν μέρει τόνωση της Ξανθιώτικης αγοράς, αφού οι φαντάροι στις εξόδους τους, ξοδεύουν τα χρήματα τους στην Ξάνθη.


Λειτουργία των Ζαχαρουργείων ως αποθηκευτικούς χώρους και ως συσκευαστήρια. Όχι ως ζαχαρουργεία:

Μπορεί οι δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη να διαστρεβλώθηκαν ή να διατυπώθηκαν λάθος, προκαλώντας σύγχυση τόσο στον τοπικό τύπο όσο και στην κοινωνία της Ξάνθης, αλλά οι διαβεβαιώσεις του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κάνουν λόγο για λειτουργία των μονάδων της ΕΒΖ που έκλεισαν, με την μορφή αποθηκών και συσκευαστηρίων. Αυτή η είδηση βέβαια, μας αφήνει να καταλάβουμε πως αν τεθεί σε εφαρμογή, θα υπάρξει δημιουργία κάποιων θέσεων εργασίας στην περιοχή μας, αλλά κατά την δική μου άποψη πάντα, αυτό θα αργήσει να γίνει.


Από 14 Απριλίου σε εκκαθάριση η ΕΤΕΝΕΞ με τους εργαζόμενους να πηγαίνουν στα σπίτια τους:


Αμαρτωλή ξε αμαρτωλή η ΕΤΕΝΕΞ δεν ξέρω, καθώς οι χαρακτηρισμοί δίνουν και παίρνουν τον τελευταίο καιρό, αλλά εκείνο που γνωρίζω, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, η συγκεκριμένη εταιρία τίθεται σε εκκαθάριση και κλείνει. Από τις 14 Απριλίου οι εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι και θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, αφού δεν απορροφήθηκαν από τον Δήμο Ξάνθης ή από κάποια άλλη επιχείρηση του Δήμου Ξάνθης. Το θέμα πάντως δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται, αφού η συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν αποκλειστικά αρμόδια να εισπράττει τα ενοίκια από το πρώην Ξενία και όπως σας αποκάλυψα τις τελευταίες ημέρες, εδόθη και εντολή, να ζητηθούν με εξώδικο τα οφειλόμενα από την εταιρία Elisso.


Ομάδα ΔΙΑΣ... Πως απαξιώνεται το καλύτερο εργαλείο της Ελληνικής Αστυνομίας, που αντί να βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη, τρέχει να φυλά τους χώρους στάθμευσης των σουπερ μάρκετ;


Η ομάδα ΔΙΑΣ συστάθηκε για να βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη και με σκοπό να παρεμβαίνει άμεσα, λόγω της μετακίνησης των ανδρών της με μοτοσυκλέτες σε όλα τα περιστατικά. Το τελευταίο διάστημα η συγκεκριμένη ομάδα στην Ξάνθη απαξιώνεται, αφού είναι αναγκασμένη αντί να παρεμβαίνει άμεσα σε περιστατικά, να κυνηγά τους επαίτες σε κεντρικά σημεία της Ξάνθης και στα πάρκινγκ των σουπερ μάρκετ. Αν είναι δυνατόν να επιτρέπεται αυτή η κατάσταση που απαξιώνει την λειτουργία και την ύπαρξη της ομάδας ΔΙΑΣ. Αν είναι δυνατόν από την μια να μιλάμε πως γίνονται προσπάθειες για να μεταφερθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες με την δημιουργία της ομάδας ΔΙΑΣ και από την άλλη, να τους μετατρέπουμε σε κυνηγούς επαιτών από κεντρικούς δρόμους και από χώρους στάθμευσης των σουπερ μάρκετ. Και άντε στην περίπτωση των επαιτών που συχνάζουν σε κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης να παρεμβαίνει η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, με όποια υπηρεσία της κρίνει απαραίτητη, αλλά στην δεύτερη περίπτωση, όπου πρόκειται για ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης των σουπερ μάρκετ, δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει η Ελληνική Αστυνομία, αφού οι εταιρίες αυτές θα πρέπει να φυλάσσουν τους χώρους τους με ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης. Οι Αστυνομικοί δεν είναι τσιράκια κανενός αγαπητέ Γ. Γκοδοσίδη, Αστυνομικέ Διευθυντά Ξάνθης,και για τον λόγο αυτό, θεωρώ πως πρέπει να ζητήσεις από τα σουπερ μάρκετ να φυλάσσουν μόνοι τους τους ιδιωτικούς τους χώρους και να μην απασχολούν του δικυκλιστές της ομάδας ΔΙΑΣ.


Συνεχίζουν να μη λειτουργούν τα φανάρια στην διασταύρωση 40 Εκκλησιών και Ανδρέου Δημητρίου, ταλαιπωρώντας τους οδηγούς:

Δεν μπορούμε να μάθουμε σε τι οφείλεται η μη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών στην διασταύρωση 40 Εκκλησιών και Ανδρέου Δημητρίου, αλλά με βεβαιότητα μπορούμε να σας πούμε πως, η μη λειτουργία τους δημιουργεί μεγάλο πονοκέφαλο σε οδηγούς, αλλά παράλληλα κρύβει και πολλούς κινδύνους, αφού ο κάθε ένας νομίζει πως έχει προτεραιότητα και προσπαθεί να περάσει πρώτος. Εχθές έγινα μάρτυρας σε ένα παρόμοιο περιστατικό, όπου ευτυχώς δεν υπήρξε ατύχημα, λόγω της έγκαιρης αντίδρασης του ενός οδηγού, ο οποίος σκεπτόμενος πως από την δεξιά πλευρά του κάποιος έξυπνος Έλληνας οδηγάρας θα περνούσε, θεωρώντας πως ήταν δικός του ο δρόμος, έκοψε ταχύτητα και ακινητοποίησε το όχημά του εγκαίρως.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά η δημοτική αρχή Ξάνθης;

Δύο μέτρα και δύο σταθμά η δημοτική αρχή Ξάνθης;

Δεν ενοχλούνται οι ταξιτζήδες

από την μη καταβολή του τέλους

διαφήμισης των Αστικών Λεωφορείων

Ενώ, οι οδηγοί ταξί πλήρωναν κανονικά τα τέλη διαφήμισης, οι οδηγοί αστικών λεωφορείων δεν έπρατταν το αντίστοιχο

Βασίλης Γεωργιάδης, Πρόεδρος Οδηγών Ταξί Ξάνθης: «Αυτό που ήταν να κάνουμε το κάναμε. Δεν μπορώ να πάρω θέση και να κατηγορήσω κάποιον. Εμείς είμαστε νόμιμοι και τυπικοί»


Χωρίς να θέλουμε να κατηγορήσουμε για δύο μέτρα και δύο σταθμά τον Δήμο Ξάνθης, το τελευταίο περιστατικό με τα τέλη διαφήμισης, μας προβληματίζει, αν μη τι άλλο, αρνητικά, όσον αφορά την αντιμετώπιση των συμπολιτών μας από την δημοτική αρχή. Ενώ, επί τόσα χρόνια οι οδηγοί ταξί πληρώνουν κανονικά και με τον νόμο τέλη διαφήμισης στον Δήμο, έχει αποδειχτεί ότι δεν έπρατταν το αντίστοιχο οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων. Μάλιστα, σήμερα που το θέμα έχει γνωρίσει το φως της δημοσιότητας, μαθαίνουμε ότι ο Δήμαρχος, κύριος Μ. Στυλιανίδης, έδωσε εντολή να αποσταλεί σχετικό έγγραφο από τον Δήμο, ώστε να εισπραχθούν τα οφειλόμενα αναδρομικά. Κανείς δεν ξέρει την έκβαση που θα πάρει το συγκεκριμένο θέμα, σίγουρα, όμως, είναι προκλητικό να μαθαίνουμε, ότι, ενώ κάποιοι πληρώνουν, κάποιοι άλλοι χαίρουν ευνοϊκής αντιμετώπισης από την πλευρά του Δήμου.

Κληθείς να πάρει θέση αναφορικά με το θέμα, ο Πρόεδρος των οδηγών ταξί Ξάνθης, κύριος Βασίλης Γεωργιάδης, αν και δηλώνει απρόθυμος να σχολιάσει τα τεκταινόμενα, λόγω καλής σχέσης με τον Δήμο και τους οδηγούς αστικών λεωφορείων, παραδέχεται πως πρακτικά οι οδηγοί ταξί χάνουν από μια τέτοια κατάσταση.

«Αυτό που ήταν να κάνουμε το κάναμε. Δεν μπορώ να πάρω θέση και να κατηγορήσω κάποιον. Εμείς είμαστε νόμιμοι και τυπικοί». Σε διευκρινιστική ερώτηση, εάν θεωρεί τους οδηγούς ταξί θιγμένους από μια τέτοια κατάσταση, ο κύριος Β. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι «θεωρητικά δεν χάνουμε κάτι από μια τέτοια κατάσταση, πρακτικά, όμως χάνουμε».

Ανυπόστατη η είδηση κλεισίματος του Στρατοπέδου Αναλογίδη στην Σταυρούπολη σύμφωνα με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ

Ανυπόστατη η είδηση κλεισίματος του Στρατοπέδου Αναλογίδη στην Σταυρούπολη σύμφωνα με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ

Αχ. Τσαρτσάρας: Ποτέ δεν συζητήθηκε αυτό το θέμα στο γραφείο του Ευ. Βενιζέλου

- Τι δήλωσε στον τελευταίο ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας, σχετικά με το θέμα στην συνάντηση που είχαν στην Αθήνα


Διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, την είδηση που είχε κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το κλείσιμο μεταξύ άλλων Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και αυτό της Σταυρούπολης. Σύμφωνα με επίσημη διαβεβαίωση που έχει λάβει ο κύριος Α. Τσαρτσάρας από τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας, κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν τίθεται θέμα κλεισίματος του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Σταυρουπόλεως. Όπως τόνισε ο τελευταίος στον κύριο Α. Τσαρτσάρα, το Υπουργείο Άμυνας προχωράει στην αναδιάταξη του στρατεύματος. Σε αυτά τα πλαίσια θα καταργηθούν οι μονάδες στην υπόλοιπη χώρα, οι οποίες δεν χρησιμεύουν σε τίποτα. Οι στρατιώτες θα μεταφερθούν στα νησιά του αιγαίου και την περιοχή της Θράκης. Όσον αφορά το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Σταυρουπόλεως, αυτό όχι μόνον δεν αποφασίστηκε, αλλά δεν συζητήθηκε καν.

Σύμφωνα, δηλαδή, με τον κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο, όχι απλά δε θα κλείσει κανένα κέντρο εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στην Ξάνθη, αλλά το αντίθετο, τα υπάρχοντα κέντρα της περιοχής μας θα ενισχυθούν με επιπλέον στρατιώτες.

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θράκης


ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Δραματική είναι η κατάσταση στα Νοσοκομεία της Ξάνθης, της Δράμας και της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Θεοδώρα Λεπτίδου - Κερεστετζή, από τον Αύγουστο μέχρι και το Νοέμβριο του 2010 αποχώρησαν από το νοσοκομείο 16 γιατροί και μέχρι σήμερα δεν έχει αντικατασταθεί κανένας.Τα τμήματα με τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το καρδιολογικό, αφού υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος, και το παθολογικό, με τρεις γιατρούς -δύο τμήματα με τους περισσότερους ασθενείς.Μάλιστα, το νοσοκομείο φτάνει στο σημείο να «δανείζεται» ιατρικό προσωπικό από κέντρα υγείας ή από το νοσοκομείο της Δράμας.Προβλήματα εμφανίζουν, επίσης, τα νοσοκομεία της Δράμας και της Αλεξανδρούπολης.

Στο νοσοκομείο της Δράμας κινδυνεύει να μπει λουκέτο στη μονάδα εντατικής θεραπείας, η οποία διαθέτει 7 κλίνες, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας εντατικολόγος, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θράκης, Σάββας Δευτεραίος, «οι τρεις γιατροί της μονάδας δεν επαρκούν και δανειζόμαστε άλλον έναν παιδίατρο από την αντίστοιχη κλινική, οι οποίοι αναγκάζονται να εφημερεύουν χωρίς να πληρώνονται».Παράλληλα, 100 κλίνες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι κλειστές και τα 5 από τα 14 χειρουργικά τραπέζια δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι, σύμφωνα με τον κ. Δευτεραίο, και η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, όπου υπάρχουν μόλις δύο αγροτικοί γιατροί (με 7 εφημερίες ο καθένας το μήνα).Το Κέντρο Υγείας, δηλαδή, λειτουργεί το μισό μήνα, ενώ λόγω της κατάστασης ο διευθυντής του Κέντρου αποφάσισε να παραιτηθεί.


Νέο λύκειο με 19 λιγότερα μαθήματα

Νέο λύκειο με 19 λιγότερα μαθήματα


- Τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η εφαρμογή των αλλαγών στο Λύκειο

- Το νέο σύστημα μειώνει κατά 19 τα διδασκόμενα μαθήματα - Καινούργιος τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ θα ισχύσει σε τρία χρόνια

Μείωση μαθημάτων (19 συνολικά), περισσότερες επιλογές, καινοτομίες με νέα μαθήματα όπως η ερευνητική εργασία και παρακολούθηση επιπλέον διδακτικών ωρών σε επιλεγμένα από τον μαθητή μαθήματα, είναι οι βασικές αλλαγές του σχεδίου για το Νέο Λύκειο, όπως το παρουσίασε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Βασική «φιλοσοφία» του νέου Λυκείου, σύμφωνα με την Άννα Διαμαντοπούλου, είναι η απεξάρτηση του λυκείου από τις εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, ενδοσχολικές εξετάσεις που δεν θα απαιτούν αποστήθιση και αντιγραφή και περισσότερος ελεύθερος χρόνος για τους έφηβους μαθητές, οι οποίοι είναι «οι πιο σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες», όπως χαρακτηριστικά είπε η ίδια. Από την ερχόμενη χρονιά η Α΄ Λυκείου θα είναι τάξη γενικής Παιδείας και στη συνέχεια η Β΄ και Γ΄ τάξη θα έχει εξειδικεύσεις με μικρό αριθμό βασικών μαθημάτων. Όσον αφορά στο εξεταστικό σύστημα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε συσχέτιση με τις αλλαγές στο λύκειο, στο πλαίσιο της προσπάθειας απεγκλωβισμού του σχολείου από την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Διευκρινίστηκε πάντως ότι η βαθμολογία της Α΄ λυκείου δεν θα μετράει για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ότι η εξεταστέα ύλη θα έχει ευρύτερη μορφή και δεν θα είναι αυστηρά προκαθορισμένη όπως σήμερα. Όσον αφορά στο μάθημα των θρησκευτικών θα είναι υποχρεωτικό στην Α και Β΄ Λυκείου και επιλογής στη Γ΄ τάξη. Στις δύο όμως τελευταίες τάξεις θα ονομάζεται Θρησκεία και Κόσμος και θα υπάρχουν αναφορές και στις υπόλοιπες θρησκείες. Σε γενικές γραμμές η πρόταση του υπουργείου, η οποία θα σταλεί σήμερα στην αρμόδια επιτροπή του ΕΣΥΠ, ώστε να οριστικοποιηθεί, προβλέπει τα εξής: Μείωση μαθημάτων στην Α΄ λυκείου από 16 σε 8 και εισαγωγή ενός νέου μαθήματος, της ερευνητικής εργασίας. Στη Β΄ λυκείου δύο κατευθύνσεις και μείωση μαθημάτων από 17 σε 12. Στη Γ΄ λυκείου τρεις κατευθύνσεις και μείωση μαθημάτων από 16 σε 10. Οι μαθητές ακόμη και στη Γ΄ λυκείου θα μπορούν να αλλάζουν κατεύθυνση αν αυτό επιθυμούν, στην αρχή βέβαια της χρονιάς. Στη Β΄ και Γ΄ λυκείου οι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθούν επιπλέον ώρες μαθημάτων (μαθήματα εμβάθυνσης) με βάση τις ανάγκες για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Σε όλες τις τάξεις εισάγεται η ερευνητική εργασία (συνθετική εργασία ή project) ως διακριτή ενότητα του προγράμματος σπουδών, με στόχο οι μαθητές να αποκτήσουν εμπειρία στη διαχείριση ανοικτού τύπου μαθησιακών έργων, που απαιτούν ικανότητες όπως είναι ο σχεδιασμός, η επίλυση προβλημάτων, η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, η καινοτομία, η εφαρμογή της θεωρητικής γνώσης σε πραγματικά πλαίσια εφαρμογών, ο συνδυασμός των γνώσεων από διάφορα μαθήματα κλπ. Τo project είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές. Αξιολογείται αυτόνομα και ο βαθμός του προσμετράται ισότιμα με τους βαθμούς των υπολοίπων μαθημάτων.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Ποια μαθήματα θα διδάσκονται στις τρεις τάξεις του Λυκείου

Α' ΛΥΚΕΙΟΥ: Η πρώτη τάξη του λυκείου θα παρέχει γενική παιδεία στους μαθητές με 7 υποχρεωτικά μαθήματα, ελληνική γλώσσα (μάθημα με τρεις κλάδους Αρχαία, Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία), Θρησκευτικά, Ιστορία, Μαθηματικά, ξένη γλώσσα, Φυσικές επιστήμες (Φυσική-Χημεία Βιολογία) και Φυσική Αγωγή. Επίσης οι μαθητές θα έχουν και ένα μάθημα επιλογής, αυτό της ερευνητικής εργασίας ανά τετράμηνο με θέμα που εντάσσεται στους κύκλους «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες», «Τέχνη και Πολιτισμός», «Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία» και «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Κάποια εργασία θα μπορεί να γίνεται και στα αγγλικά και όλες θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο Β' ΛΥΚΕΙΟΥ: Στη Β΄ τάξη θα υπάρχουν δυο κατευθύνσεις (Α΄ και Β΄). Η κατεύθυνση Α' θα απευθύνεται σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν θετικές, τεχνολογικές ή επιστήμες υγείας και η Β' τις κλασικές σπουδές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ: Στη Γ΄ λυκείου θα υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις με τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα και δύο επιλογής. Η κατεύθυνση Α' θα δίνει έμφαση στις θετικές επιστήμες (με Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία ή Υπολογιστές). Η κατεύθυνση Α΄- Β΄ στις Κοινωνικές και Οικονομικές επιστήμες (με Μαθηματικά, Στατιστική, Οικονομία). Η κατεύθυνση Β΄ στις Νομικές, Φιλοσοφικές και Πολιτικές Επιστήμες (με Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία).

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗΣ

Στις δύο τελευταίες, και άρα πιο κρίσιμες για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, τάξεις (Β' και Γ' Λυκείου) στους μαθητές παρέχεται εντός του κυρίως προγράμματος του σχολείου η δυνατότητα παρακολούθησης επιπλέον διδακτικών ωρών σε επιλεγμένα μαθήματα (μαθήματα εμβάθυνσης), με βάση τις ανάγκες τους για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ανάμεσα στα μαθήματα επιλογής υπάρχουν μαθήματα εμβάθυνσης σε βασικά γνωστικά αντικείμενα, που συνήθως είναι ιδιαίτερης σημασίας για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα της επιπλέον διδασκαλίας εντός του σχολείου των μαθημάτων αυξημένης γι' αυτούς βαρύτητας. ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑΕισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ με νέο σύστημα εξετάσεων Όπως ανακοίνωσε η Άννα Διαμαντοπούλου, από τις αλλαγές που θα γίνουν δεν θα αιφνιδιαστούν οι μαθητές, καθώς από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Α' Λυκείου θα λειτουργήσει με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών, ενώ από το σχολικό έτος 2012-13 θα είναι έτοιμα και τα νέα προγράμματα σπουδών για τη Β' και την Γ' Λυκείου. Οι μαθητές που θα φοιτούν στην Α' Λυκείου το ερχόμενο σχολικό έτος θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με βάση το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, το οποίο θα ισχύσει για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2013-14. Προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να καταλήξει στο οριστικό σχέδιο για το νέο εξεταστικό σύστημα στο επόμενο διάστημα θα οργανωθεί ευρύτατη διαβούλευση με όλους τους πολιτικούς, επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι διαδικασίες και τα κριτήρια του εξεταστικού. Η υπουργός δήλωσε ότι οι αλλαγές στο νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα ακολουθήσουν τις εξής βασικές αρχές: Οι εξετάσεις θα διεξάγονται κεντρικά και με διαδικασίες που διασφαλίζουν το αδιάβλητο, ενώ μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα. Οι εξετάσεις θα αφορούν σε έναν μικρό αριθμό μαθημάτων και τα ΑΕΙ θα καθορίζουν τον συντελεστή βαρύτητας αυτών των μαθημάτων, ώστε ουσιαστικά να συμμετέχουν τα ίδια στα κριτήρια επιλογής των μελλοντικών φοιτητών τους. Επίσης, οι βαθμοί της Α' Λυκείου δεν θα υπολογίζονται για την εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, ενώ η εξεταστέα ύλη δεν θα είναι αυστηρά προκαθορισμένη. Κατά τη διάρκεια της Γ' Λυκείου το ίδιο το σχολείο θα κάνει προσομοίωση της εξεταστικής διαδικασίας, με στόχο οι μαθητές να αντιληφθούν και να προετοιμασθούν στο σχολείο από τους καθηγητές τους για όλα όσα θα είναι αναγκαία.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Νέο φάσμα επιλογών για τους μαθητές

Τα μαθήματα της Γλώσσας (Νέα και Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία - Λογοτεχνία), η Ιστορία και σε μεγάλο βαθμό τα Μαθηματικά συνιστούν έναν λιτό πυρήνα μαθημάτων γενικής παιδείας, τα οποία παίρνουν οι μαθητές ανεξάρτητα από την περαιτέρω εξειδίκευσή τους. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι μαθητές θα έχουν πιστοποιηθεί στη Γ' Γυμνασίου στην καλή γνώση της Αγγλικής Γλώσσας και στη χρήση της Πληροφορικής. Διευρύνεται ουσιαστικά το φάσμα των επιλογών των μαθητών. Ο μαθητής προβαίνει σε μια σειρά επιλογών στο Νέο Λύκειο ανάλογα με τις ανάγκες του για την εισαγωγή του στην ανώτατη εκπαίδευση ή τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του. Επιλέγει το θέμα της ερευνητικής εργασίας, με την οποία θέλει να ασχοληθεί σε καθεμιά από τις τρεις τάξεις του Λυκείου. Επιλέγει την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει στη Β' και στη Γ' Λυκείου ανάλογα με τους στόχους του μετά το Λύκειο. Αυξάνεται ο αριθμός μαθημάτων επιλογής από τρία σε επτά συμπεριλαμβανομένης και της ερευνητικής εργασίας.

Απίστευτο! Είχαν γίνει καταγγελίες για το μωρό που βίασε και σκότωσε ο πα-τέρας του και οι αρχές τις αγνόησαν


-Το μόλις 18 μηνών κοριτσάκι κηδεύτηκε στην Ξάνθη ενώ ο πατροκτόνος προφυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη

-ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ "ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ"


Ένα κοριτσάκι, μόλις 18 μηνών, κακοποιήθηκε σεξουαλικά και σωματικά από τον ίδιο του τον πατέρα -τέρας και κατέληξε έπειτα από τα σοβαρά τραύματα που έφερε.Τον Αύγουστο του 2010 για την συγκεκριμένη περίπτωση είχε λάβει καταγγελία η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Για Τα Παιδιά SOS 1056 και είχε προβεί σε επιτόπια παρέμβαση.

Ωστόσο, κατόπιν του απαραίτητου εργαστηριακού ελέγχου, τα παιδιά επέστρεψαν στο οικείο περιβάλλον τους καθώς, όπως ενημέρωσαν Το Χαμόγελο του Παιδιού, οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει αυτή η ομάδα πληθυσμού δεν επιτρέπει ουσιαστικότερη παρέμβαση στον τρόπο ζωής τους αφού πρόκειται για αθίγγανους!Τον Οκτώβριο του 2010 έλαβε εκ νέου καταγγελία στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Για Τα Παιδιά SOS 1056 και την είχε διαβιβάσει άμεσα στις αρμόδιες αρχές. "Δε μπορούμε πλέον παρά να αναρωτηθούμε πόσα ακόμη παιδιά βιώνουν καθημερινά την κακοποίηση παρά τις καταγγελίες που φτάνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες, όπως φαίνεται, αδυνατούν να αναγνωρίσουν και να επιλύσουν το πρόβλημα", τονίζουν οι άνθρωποι του οργανισμού.

O Πρόεδρος του οργανισμού Kώστας Γιαννόπουλος αποκαλύπτει στο TLIFE πως οι αρμόδιες υπηρεσίες άφησαν να επιστρέψει το κοριτσάκι στο ακατάλληλο περιβάλλον που ζούσε και να έχει αυτή την τραγική κατάληξη."Αυτό είναι η πολλοστή φορά που γίνεται! Εμείς δεχόμαστε καταγγελίες, κάνουμε παρέμβαση και μετά οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν αυτό που έκαναν και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Με αυτό το περιστατικό έχουν να κάνουν οι υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, η Πρόνοια κλπ.

Υπήρξε και δεύτερη καταγγελία και δεν μέναμε μόνο σε αυτό. Τα παιδιά τα παίρναμε κιόλας αλλά τα επέστρεφαν... Μιλάμε σαν οργανισμός σήμερα, επειδή μόλις διασταυρώσαμε το όνομα του παιδιού και καταλάβαμε ότι πρόκειται για αυτή την περίπτωση. Για εμάς ήταν μυστικό το όνομα, οι δημοσιογράφοι το ξέρανε... καταλαβαίνετε!"Δόθηκε εισαγγελική εντολή, τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και είπαν ότι έπρεπε να απομακρυνθούν από το περιβάλλον. Τα παιδιά βρέθηκαν μόνα τους στο δρόμο εγκαταλειμμένα, έγινε η καταγγελία και ειδοποιήθηκε η αστυνομία.

Τα πήραμε τα παιδιά και έγινε ό,τι σας είπα. Οι καταγγελίες γίνονταν ανώνυμες από γείτονες...Η ουσία είναι ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Δυστυχώς σε λίγο καιρό θα ξαναμιλάμε για ανάλογη περίπτωση αν δεν αλλάξουν τα πράγματα. Δεν μπορούμε να λεγόμαστε κοινωνία που ενδιαφέρεται για τα παιδιά και να γίνονται όλα αυτά στις μέρες μας.

Πρέπει να γίνει μια ουσιαστική επένδυση... Είναι θέμα νοοτροπίας... Αυτά τα λίγα παιδιά που κινδυνεύουν στην Ελλάδα μπορούν να σωθούνε. Δίνουμε εκατομμύρια για να σωθούνε παιδιά στον υπόλοιπο κόσμο και έχουμε παιδιά που πεθαίνουν στη διπλανή μας πόρτα και δεν κάνουμε τίποτα. Όλα παδιά είναι σίγουρα... Αλλά ας κάνουμε κάτι και για τα δικά μας. Για το 2010 δεχτήκαμε καταγγελίες για 1.000 παιδιά!"

Χρειάζονται «κότσια» για την αντιμετώπιση των μηχανισμών στήριξης, που στην ουσία θεωρείται πως είναι μηχανισμοί αποσύνθεσης των χωρών που...

Όσοι παρακολούθησαν στην ΝΕΤ την εκπομπή «Εξάντας», με θέμα το «Πείραμα της Αργεντινής», θα ένοιωσαν πλήρεις συναισθημάτων. Προβληματισμός, θαυμασμός (αυτό προέκυψε στο τέλος), οργή, θλίψη, συμπόνια και άλλα πολλά, αναλόγως της ιδιοσυγκρασίας του καθενός. Η Αργεντινή γλύτωσε στο παρά… ένα από την εξαφάνισή της. Κατόρθωσε να απελευθερωθεί από τα εξοντωτικά δεσμά του Δ.Ν.Τ.. Ξεπλήρωσε το χρέος της, μπήκε σε πορεία ανάπτυξης και παραγωγής εκ των έσω και επανήλθε στο καθεστώς του «εξουσιάζω τον εαυτό μου». Δίχως νταβα…, κηδεμόνες που δεσμεύουν και διοικούν με τους δικούς τους όρους, που περιορίζουν ελευθερίες, υφαρπάζουν δικαιώματα και συμπιέζουν ως μέγγενη τους πολίτες που βρίσκονται υπό καθεστώς υποτέλειας. Μπορεί στην Αργεντινή οι φτωχοί και οι άνεργοι να περίσσεψαν, έχουν όμως την ευχέρεια της ελευθερίας. Τους στοίχισε ακριβά η πορεία της αποδέσμευσης από το Δ.Ν.Τ., αφού η γενιά των εφήβων και των νέων που σχεδόν ξεκληρίστηκε, αποτέλεσε το μεγαλύτερο τίμημα στον αγώνα για ανάκαμψη. Χρειάζονται «κότσια» για την αντιμετώπιση των μηχανισμών στήριξης, που στην ουσία θεωρείται πως είναι μηχανισμοί αποσύνθεσης των χωρών που προσανατολίζονται προς αυτούς και συσφίγγονται στα γρανάζια αυτών, προσπαθώντας με σπασμωδικές κινήσεις να ξεφύγουν από την σύνθλιψη. Επί ματαίω. Με λάθος πολιτική, χαλαρή και άτονη, με υπέρβαση της ανυπαρξίας ικανοτήτων διαχείρισης, συναλλαγής και αδιαλλαξία (το τελευταίο αφορά την πλευρά της τρόικας), η Ελλάδα συνεχίζει την πορεία της προς την καταστροφή. Η πραγματικότητα επαληθεύει την ως άνω διαπίστωση των περισσοτέρων πολιτών, που έρχεται σε αντίθεση με τις κυβερνητικές δηλώσεις. Η Αργεντινή δεν αποτελεί πλήρως παράδειγμα προς μίμησιν. Η στάση της όμως απέναντι στο Δ.Ν.Τ. ήταν… παλικαρίσια. Όπως ήταν και η στάση των απολυμένων υπαλλήλων των εργοστασίων και των επιχειρήσεων, που έκλεισαν λόγω χρεών. Για να επανέλθω στα δικά μας και κυρίως σε ότι αφορά την παραμεθόρια περιοχή μας τολμώ να συγκρίνω τα ασύγκριτα και να ανατρέξω στο παρελθόν των κινήτρων, για την ανάπτυξη των ευαίσθητων περιοχών της χώρας μας. Ιδρύθηκαν βιομηχανίες υπό την προστασία της χρηματοδοτικής πρόνοιας του κράτους. Χαράς ευαγγέλια! Αρωγοί οι νεοσύστατοι βιομήχανοι στην μείωση της ανεργίας του νομού, περιβεβλημένοι συγχρόνως και με την αίγλη της ιδιότητας τους, αφού είχαν στην διάθεσή τους την δύναμη των… «πακέτων». Για πόσο όμως; Όταν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της υγιούς ανάπτυξης προς την κατηφόρα της φθοράς και της κακής διαχείρισης, ως ελέχθη τότε, έκλεισαν τα εργοστάσια, βγήκε κόσμος στην ανεργία και τα απομεινάρια των εργοστασίων φάνταζαν σαν κατοικίες των βαμπίρ. Άγνωστο βεβαίως, αν τα πακέτα εξαντλήθησαν για τους λόγους και τους σκοπούς εφ’ ώ ετάχθησαν. Οι πονηροί εγκέφαλοι των πολιτών όμως, έχουν πάντα την ευχέρεια να «αμαρτάνουν» με αχαλίνωτες σκέψεις και συμπεράσματα. Ο Θεός και η ψυχή τους. Η ουσία είναι πως δεν επανήλθε η ανάπτυξη των «κονδυλίων» στο νομό μας και σίγουρα δεν είναι ο μόνος νομός της χώρας που πάσχει από την μη ανάκαμψη. Τι απέμεινε λοιπόν; Ο καφές της παρηγοριάς, που ευνοείται με τα τραπεζοκάρεκλα που διαρκώς αυξάνονται στην πόλη.
Φ. Βλαχοπούλου