Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

-Ποια η λογική του Δημάρχου Τοπείρου, αν είναι πραγματικότητα οι μετακινήσεις συμπολιτών μας, με δική του πρωτοβουλία, στην γειτονική Τουρκία, για να κάνουν τα ψώνια τους (;)

-Ποια η λογική του Δημάρχου Τοπείρου, αν είναι πραγματικότητα οι μετακινήσεις συμπολιτών μας, με δική του πρωτοβουλία, στην γειτονική Τουρκία, για να κάνουν τα ψώνια τους (;)
-Σάλος με τις μετακινήσεις κατοίκων του Τοπείρου στην Κεσσάνη της Τουρκίας για ψώνια με την ευγενική χορηγία του Δήμου

Και μετά αναρωτιόμαστε
γιατί σβήνει η αγορά της Ξάνθης

Ανέστης Κλιάφας, Ταμίας του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Είναι λυπηρό, εάν πράγματι είναι πραγματικότητα, Έλληνας Δήμαρχος να μετακινεί ελληνικά πορτοφόλια με ελληνικά έξοδα για να στηρίξει ξένους παζαριτζήδες και μάλιστα σε δύσκολες εποχές για την αγορά μας. Περιμένουμε μια απάντηση από τον συγκεκριμένο Δήμαρχο»
Γιάννης Αλεξόπουλος, Πρόεδρος του σωματείου υφασματοπωλών και ετοίμων ενδυμάτων Ξάνθης:
«Πως είναι δυνατόν σε περίοδο κρίσεως να παίρνουμε δημότες ενός Δήμου και να τους πηγαίνουμε με λεωφορείο του Δήμου σε ένα ξένο κράτος, για να αφήσουν εκεί χρήματα; Τη στιγμή μάλιστα που στον συγκεκριμένο Δήμο υπάρχουν Δημότες, οι οποίοι είναι μικροπωλητές, ενώ υπάρχει και παζάρι»

Οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς, δυστυχώς απουσιάζουν από τους περισσότερους συμπολίτες μας. Όταν πρόκειται για απλούς πολίτες το κακό είναι μικρό, όταν όμως πρόκειται για εκλεγμένους πολιτικούς του τόπου μας, το θέμα αλλάζει άρδην και αποκτά μια αρνητική διάσταση με απογοητευτικές προεκτάσεις.
Βέβαια, η αγένεια των πολιτικών είναι το λιγότερο σε σχέση με τα απίστευτα που διαβάσαμε πρόσφατα σε εφημερίδα της Κομοτηνής, που ανέφερε επί λέξει, ότι ο Δήμαρχος Τοπείρου, κύριος Ε. Χατζηευαγγέλου, μετέφερε με χρήματα του Δήμου εξακόσιους συμπολίτες μας (δημότες του Δήμου Τοπείρου) στην Κεσσάνη της γειτονικής Τουρκίας… για να κάνουν τα ψώνια τους.
Για να διασταυρώσουμε την πληροφορία, όπως οφείλαμε, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον κύριο Ε. Χατζηευαγέλλου, για να εισπράξουμε τελικά την αγένεια σε όλο της το μεγαλείο. Όχι απλά δεν δέχθηκε ο τελευταίος να μας μιλήσει, καθώς όπως είπε, είχε να ασχοληθεί με πιο σημαντικά θέματα, στο τέλος μας έκλεισε κατάμουτρα το τηλέφωνο, χωρίς να πει έστω ένα «γεια σας». Δεν τον αδικούμε βέβαια, καθώς στην παρούσα φάση έχει να ασχοληθεί με τον προεκλογικό του αγώνα. Όσον αφορά δε τις ερωτήσεις που του θέτουμε, μάλλον απαντάει επιλεκτικά, μόνον σε αυτές που του αρέσουν και δεν είναι ο μόνος…
Σχετικά με το θέμα της μεταφοράς Ελλήνων πολιτών, εν ενεργεία καταναλωτών του τόπου μας, που έχει προκαλέσει και την άμεση αντίδραση του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, ο οποίος μετράει τις πληγές του λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, ο κύριος Ε. Χατζηευαγγέλου δεν θέλησε να απαντήσει, προφανώς για δικούς του λόγους.
Δεν ξέρουμε αν ο «Αντιφωνητής», εφημερίδα της Κομοτηνής, αναφέρει αλήθειες ή ψέματα αναφορικά με το προκείμενο θέμα, καθώς ο εμπλεκόμενος Δήμαρχος αρνήθηκε πεισματικά να πάρει ξεκάθαρη θέση, αφήνοντας το θέμα μετέωρο, για να μπορεί να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του, έτσι τουλάχιστον μας άφησε να καταλάβουμε.
Διαβάζουμε δε, ότι ο μειονοτικός Τύπος ευγνωμονεί τον κύριο Ε. Χατζηευαγγέλου για την πρωτοβουλία του να μεταφέρει πολίτες του Δήμου του στην Τουρκία, προφανώς, γιατί με αυτό τον τρόπο συνέβαλε στην οικονομική ενίσχυση Τούρκων επιχειρηματιών. Τη στιγμή μάλιστα που οι Έλληνες επιχειρηματίες αγωνιούν για το μέλλον τους, που εξελίσσεται σε θολό και αβέβαιο.
Πάντως και αυτό είναι που πρέπει να επισημανθεί, ο εμπορικός σύλλογος Ξάνθης είναι αποφασισμένος να λάβει τις απαντήσεις του, αφού ανάλογες κινήσεις υποβιβάζουν τον ρόλο και την σημασία του. Μέσα από ανοιχτή επιστολή, τα μέλη του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης ζητάνε επιτακτικά, να διευκρινίσει ο Δήμαρχος Τοπείρου τον τρόπο σκέψης του, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, σε περίπτωση που υφίσταται ως πραγματικό γεγονός.
Όπως δηλώνουν επαγγελματίες της πόλης μας, ο εμπορικός ιστός της πόλης πλήττεται οικτρά εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων που γνωρίζει η χώρα.
Σχετικά με την δημιουργηθείσα κατάσταση με την μεταφορά ή μη εξακοσίων συμπολιτών μας στην Τουρκία, για να ασκήσουν εκεί την αγοραστική τους ικανότητα, τοποθετούνται στην εφημερίδα μας μέλη του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, επισημαίνοντας τα ακόλουθα.
Ανέστης Κλιάφας, Ταμίας του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Έπεσε στην αντίληψή μας δεκαπενθήμερο έντυπο που εκδίδεται στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στον «Αντιφωνητή». Ένα κείμενο που αφορά τον Δήμο Τοπείρου και το οποίο αναφέρει, ότι ο Δήμαρχος μετακινεί Δημότες στην Κεσσάνη της Τουρκίας. Είναι λυπηρό, εάν πράγματι είναι πραγματικότητα, Έλληνας Δήμαρχος να μετακινεί με ελληνικά έξοδα ελληνικά πορτοφόλια για να στηρίξει ξένους παζαριτζήδες και μάλιστα σε δύσκολες εποχές για την αγορά μας. Περιμένουμε μια απάντηση από τον συγκεκριμένο Δήμαρχο».
Ευθύμιος Μίλκογλου, καταστηματάρχης ειδών ένδυσης:
«Αν ισχύει αυτό που αναφέρει η εφημερίδα «Αντιφωνητής», περιμένουμε κάποια απάντηση από τον Δήμαρχο Τοπείρου, κύριο Ε. Χατζηευαγγέλου. Δεν είναι δυνατόν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς αντί να στηρίξουμε τον Νομό Ξάνθης να, στηρίζουμε άλλους ξένους επιχειρηματίες. Αυτό είναι εντελώς λάθος. Δεν χρειάζονται παραπάνω λόγια, χρειάζονται παραπάνω έργα και πράξεις. Περιμένουμε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μια απάντηση από τον κύριο Χατζηευαγγέλου».
Ενώ ο Πρόεδρος του σωματείου υφασματοπωλών και ετοίμων ενδυμάτων Ξάνθης, Γιάννης Αλεξόπουλος, από την πλευρά του επισήμανε σχετικά με το ίδιο θέμα τα κάτωθι:
«Τα ίδια ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί στον εμπορικό σύλλογο, έχουν σχηματιστεί και σε μας. Μαζί με τον εμπορικό σύλλογο περιμένω και εγώ την απάντηση του Δημάρχου. Σχηματίζονται εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο σκέψης του όλου εγχειρήματος. Πως είναι δυνατόν σε περίοδο κρίσεως να παίρνουμε δημότες ενός Δήμου και να τους πηγαίνουμε με λεωφορείο του Δήμου σε ένα ξένο κράτος, για να αφήσουν εκεί χρήμα; Τη στιγμή μάλιστα που στον συγκεκριμένο Δήμο υπάρχουν Δημότες, οι οποίοι είναι μικροπωλητές, ενώ υπάρχει και παζάρι. Με αυτό τον τρόπο πλήττονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Περιμένουμε μια απάντηση από τον Δήμαρχο, ώστε να μας διευκρινίσει το σκεπτικό του».

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Της Πολιτικής Το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος



Υποψήφιοι με Γ. Παυλίδη οι Μάρκος Αδαμίδης και Σάκης Κριτσίνης:

  Δυνατά χαρτιά και πρόσωπα που δεν έχουν προκαλέσει μέχρι σήμερα, επιλέγει, όπως όλα δείχνουν, ο νυν Νομάρχης Ξάνθης και Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Γ. Παυλίδης, προκειμένου να καταρτίσει το δυνατότερο ψηφοδέλτιο που θα μπορέσει να κατεβάσει στην προεκλογική μάχη. Έμπειρος ο Γ. Παυλίδης, εμπειρότατα και τα στελέχη που επιλέγει προκειμένου να ριχτεί από την Παρασκευή δυνατά στον προεκλογικό αγώνα. Ο Μάκης Αδαμίδης, χρόνια Νομαρχιακός Σύμβουλος και Αντινομάρχης στο πλευρό του Γ. Παυλίδη, προσέφερε το καλύτερο δυνατό τον καιρό που υπηρετούσε την Αυτοδιοίκηση, αφού και τάξη έβαλε στα παζάρια του Νομού, όπου επικρατούσε αναρχία και το υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς κρατούσε καθαρό, αλλά και βοηθούσε τους συμπολίτες, οι οποίοι κατέκλυζαν το γραφείο του, εκθέτοντας του τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Ο Σάκης Κριτσίνης, νέος, ωραίος, πράσινα μάτια, λέει το τραγούδι και εδώ μας τα χαλάει, αλλά η εντιμότητα και η δυναμικότητα που διακρίνουν τις μάχες που κατά καιρούς έχει δώσει σε διάφορες θέσεις χωρίς μέχρι σήμερα να έχει χάσει. Πρόκειται για ένα αρκετά δυνατό χαρτί στα χέρια του Γ. Παυλίδη, που σίγουρα θα προσφέρει τα μέγιστα, άσχετα αν παλαιότερα είχε δεχθεί προσωπικές επιθέσεις, από πρώην συνεργάτες του Νομάρχη Ξάνθης.



Το χρυσό βραβείο της Κωλοτούμπας επάξια ανήκει στον Ν. Φωτιάδη:

  Δικαιωματικά και χωρίς καμία διάκριση, το χρυσό βραβείο της κωλοτούμπας πρέπει να δοθεί στον Δημοτικό Σύμβουλο , στρατηγό εν αποστρατεία και φίλο μου Νίκο Φωτιάδη, αφού από την μια εδώ και τόσα χρόνια μας ζάλισε με το να υποστηρίζει πως δυο τετραετίες και τέλος και αφού βρέθηκε με τον Δήμαρχο Ξάνθης, άλλαξε γνώμη και τόνισε με έμφαση. Δυο τετραετίες για όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους εκτός από μένα. Όπως καταλάβατε, αποφασίζουμε και διατάσσουμε και σε αυτό φαίνεται πως ο Νίκος καλά κρατεί. Μετά μου λέτε εσείς πως ο κόσμος έχει σιχαθεί τους πολιτικούς και ειλικρινά δεν έχω λόγο να πιστέψω το αντίθετο. Με τέτοιες κολοτούμπες πώς να μην σιχαθεί ο κόσμος; Πώς να μην σας φτύνει κύριοι που θέλετε να μας το παίζετε και τιμητές των πάντων, χωρίς ποτέ να κάνετε την αυτοκριτική σας; Που πήγε το «τόπο στα νιάτα» αγαπητέ Νίκο που αν ήσουν μικρότερος 20 χρόνια σε ηλικία, θα ζητούσες την χείρα από κάποια αιθέρια ύπαρξη, ενώ σήμερα σκέφτεσαι ακόμα να ζητήσεις τον πόδα; Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορώ να πω ότι είσαι ένας αξιόλογος συμπολίτης μου, αλλά και αυτό αρχίζει να χάνεται με αυτές σου τις κινήσεις.



Στα μαχαίρια Δήμαρχος και Τσέπελης μετά τις εξελίξεις στο Beer festival. Μαλώνουν τα Βουβάλια και την πληρώνουν τα Βατράχια:

  Αν δεν υπήρχε η ανάμειξη του ονόματος του επί σειρά ετών Δημοτικού Συμβούλου και νυν προέδρου της ΔΕΥΑΞ Μ. Τσέπελη, κανένας δεν πρόκειται να μιλούσε ή να δημιουργούσε κάποιο πρόβλημα, αλλά τώρα δυστυχώς η κατάσταση έχει ξεφύγει και ο Δήμαρχος Ξάνθης προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Μ. Στυλιανίδης τις τελευταίες ημέρες σιγοτραγουδά το «Αφού Βάλω σε Μια τάξη τα ασυμμάζευτα» του Νότη Σφακιανάκη, αλλά αυτό δεν απαλύνει την δημιουργηθείσα κατάσταση. Ξέρω πως ο Δήμαρχος Ξάνθης τηλεφώνησε στον Μ. Τσέπελη και του ‘συρε τα μύρια όσα, αλλά μετά λέει ήταν στεναχωρημένος που μίλησε με αυτόν τον τρόπο. Δεν θα πω εγώ στον Δήμαρχο Ξάνθης το τι πρέπει να κάνει, αλλά θα του θυμίσω αυτό που ο ίδιος είχε πει πριν λίγους μήνες. Μ. Στυλιανιδης: Εγώ εκλογές χωρίς Καλαϊτζή και χωρίς Τσέπελη δεν κάνω… Τα συμπεράσματα δικά σας.



Δεν έμαθαν οι συνάδελφοι πως το «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς (γράφεις)» είναι η μέθοδος την οποία πρέπει να ακολουθήσουν πριν κρίνουν τα γραφόμενα της εφημερίδας μας;:

  Με ρωτάει ο Π. Παπαδόπουλος αν υπάρχει μεγαλύτερο αστείο από την μη κάθοδο του Δ. Γαλανόπουλου στα Άβδηρα, επειδή όπως ο ίδιος αναφέρει και όχι ο υποψήφιος Δήμαρχος Αβδήρων, δεν κατάφερε να καταρτίσει ψηφοδέλτιο και όχι γιατί τον πολέμησε η περιστασιακά φίλη (άφιλη) του Π.Π. Εύα Τσακίρη. Μα αγαπητέ Παναγιώτη υπάρχει μεγαλύτερο αστείο από το να γράφεις πως ο Δ. Χαϊτίδης κατεβαίνει υποψήφιος με τον Γ. Παυλίδη και μάλιστα πρωτοσέλιδα, την στιγμή που μέσα έγραφες πως κατεβαίνει με Φ. Καραλίδη και Άρη Γιαννακίδη; Υπάρχει μεγαλύτερο αστείο από το να διατυμπανίζεις πως ο Γαλανόπουλος πήρε τηλέφωνο τον Δήμαρχο και τον έβρισε σκαιότατα τον απείλησε και του έκλεισε το τηλέφωνο και μέσα σε λίγα λεπτά ο Δήμαρχος ο ίδιος να σου τα διαψεύδει, αναγκάζοντας σε να κάνεις στροφή 180 μοιρών και να ξεχνάς το τι έλεγες μέχρι εκείνη την στιγμή και να αναφέρεσαι πως ο Γαλανόπουλος ήθελε από τον Κοντό και τους Δημάρχους Αβδήρων Βιστωνίδας να του φτιάξουν ψηφοδέλτιο και πως ήρθε και μου είπε το τηλεφωνικό ευτυχώς επεισόδιο που υπήρξε με τον Αλέξανδρο Κοντό.



Ανάστατος ο Εμπορικός Σύλλογος της Ξάνθης με τις πρακτικές Χατζηευαγγέλου:

  Άνω κάτω κατάφερε να κάνει τον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης ο νυν Δήμαρχος Τοπείρου Σ. Χατζηευαγγέλου, αφού σύμφωνα με ερώτηση καταγγελία η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα, τα μέλη του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης αναφέρουν πως ο Δήμος Τοπείρου μισθώνει ενόψει Μπαϊραμιού λεωφορεία, προκειμένου αυτά να μεταφέρουν κατοίκους της εκεί περιοχής στην Κεσσάνη της Τουρκίας για αγορές και ψώνια. Ο εμπορικός σύλλογος βέβαια είναι αρκετά προσεκτικός στην ανακοίνωση αυτή και την απευθύνει ως ερώτημα προς τον κύριο Χατζηευαγγέλου, την στιγμή που ο ίδιος αρνείται να απαντήσει σε ερωτήματα που του τέθηκαν από συνεργάτιδα της εφημερίδας μας, λέγοντας πως έχει σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθεί και πως δεν πρόκειται να αναφερθεί στο θέμα. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Η χρυσή πεντάδα της Κυβέρνησης με καταγωγή από του πέντε Νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Η χρυσή πεντάδα της Κυβέρνησης με καταγωγή από του πέντε Νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Ανασχηματισμός:
Όπερ και εγένετο…
Αχιλλέας Τσαρτσάρας, Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης:
«Όλοι στο κόμμα, λίγο-πολύ, περιμέναμε τον ανασχηματισμό, που έγινε με απόφαση του Προέδρου του κόμματος και σηματοδοτεί ορισμένα πράγματα. Όπως καταλαβαίνετε, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα της Ανάπτυξης της χώρας. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Η κυβέρνηση όμως με την νέα σύνθεση θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της εποχής»

Με νέα κυβερνητική σύνθεση, μετά τον περιβόητο ανασχηματισμό, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει έτοιμο για μια νέα αρχή με πολλές αλλαγές, που θα στοχεύουν κυρίως στην ανάπτυξη της χώρας.
Με περισσότερους Υπουργούς και Υφυπουργούς αυτή τη φορά, καθώς έχει εγκαταλείψει την ιδέα μικρού και ευέλικτου Υπουργικού συμβουλίου, το κυβερνόν κόμμα επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα, αν και η γενικότερη εντύπωση του κόσμου δεν απηχεί την αισιοδοξία του Πρωθυπουργού, για ανοδική τάση στην πορεία που ακολουθεί η χώρα.
Η δική μας Περιφέρειας μάλιστα φαίνεται να είναι η πιο κερδισμένη από όλες τις υπόλοιπες, αφού πέντε Υπουργοί της κυβέρνησης έχουν την καταγωγή τους ακριβώς από εδώ. Κύριοι Αηδόνης, Τιμοσίδης, Ξυνίδης, Πεταλωτής και Ντόλιος αποτελούν τα ονόματα της χρυσής πεντάδας προερχόμενης από την δική μας Περιφέρεια, γεγονός που κάνει πολλούς συμπολίτες μας να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον όσον αφορά την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Σχετικά με το θέμα μιλάει μέσα από την ΦτΞ ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, κύριος Αχιλλέας Τσαρτσάρας, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Όλοι στο κόμμα, λίγο-πολύ, περιμέναμε τον ανασχηματισμό, που έγινε με απόφαση του Προέδρου του κόμματος και σηματοδοτεί ορισμένα πράγματα. Όπως καταλαβαίνετε, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα της Ανάπτυξης της χώρας.
Οι καιροί είναι δύσκολοι. Η κυβέρνηση όμως με την νέα σύνθεση θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της εποχής.
Θέλω να επισημάνω μια ακόμη παρατήρηση, που ίσως λίγοι είναι αυτοί που την προσέξανε και καταλάβανε την σοβαρότητά της. Πιστεύω, ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι οι πέντε Νομοί της Περιφέρειά μας έχουν Υπουργούς στην κυβέρνηση. Αυτό σηματοδοτεί κάτι από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

Φτωχοί σε Παιδεία και σωστούς τρόπους… Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Φτωχοί σε Παιδεία και σωστούς τρόπους…

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου



  Η έλλειψη παιδείας στην χώρα μας αποτελεί ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο και χιλιοειπωμένο. Το λέμε συνέχεια εξάλλου, σχετικοί και άσχετοι, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύς λόγος για την φτωχή παιδεία του μέσου Έλληνα πολίτη. Το θέμα είναι ότι Παιδεία δεν είναι μόνον οι βασικές γνώσεις που πρέπει να κατέχει κάποιος. Ο όρος περιέχει μια βαθύτερη σημασία με προεκτάσεις που αγγίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Ακριβώς σε αυτό εδώ το κομμάτι είναι που οι περισσότεροι υστερούν και εννοώ φυσικά τους κανόνες συμπεριφοράς, που συνθέτουν το ευρύτερο πλέγμα καλών τρόπων κάποιου ατόμου.

  Έχουμε δει πολλούς με δύο ή και τρία πτυχία, γεγονός που τους κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους για τον εαυτό τους, οι οποίοι ωστόσο στερούνται σωστών τρόπων συμπεριφοράς. Η παιδείας τους δηλαδή είναι μονόπλευρη και ουσιαστικά αποστειρωμένη από την πεμπτουσία της. Γι’ αυτό εξάλλου δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, όταν ενήλικες άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο των καθωσπρέπει, πετάνε τα σκουπίδια τους αυθαίρετα, βρωμίζοντας με αυτό τον τρόπο τον περιβάλλοντα χώρο μέσα στο οποίο ζουν και κινούνται. Είναι αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι που καυχιούνται για την νοικοκυροσύνη τους και κατακρίνουν όλους τους άλλους για το αντίθετο. Μερικές νοοτροπίες δεν αλλάζουν ποτέ, τελικά.

  Από την άλλη, στην καθημερινότητά μας δεσπόζουν και άλλες εικόνες, πολύ χαρακτηριστικές για την εποχή που ζούμε και οι οποίες αποδεικνύουν την ελλιπή παιδεία μας.

  Δύσκολα θα δεις κάποιον να σηκώνεται από την θέση του στο αστικό ή το τρόλεΐ, για να την παραχωρήσει σε κάποιον ηλικιωμένο που στέκεται δίπλα του, καταβεβλημένος και ταλαιπωρημένος. Έτσι, βλέπεις νεαρούς και νεαρές να στρογγυλοκάθονται σε μια θέση, ενώ στην διπλανή είναι πεταμένος ο σάκος τους. Να μασάνε επιδεικτικά την τσίχλα τους, σε σημείο που να σκάει στο πρόσωπό τους, αδιαφορώντας για τον συνάνθρωπό τους που έχει λυγίσει από την ορθοστασία, φορτωμένος λογής τσάντες και σακούλες με ψώνια. Αν δεν ζητήσεις ο ίδιος να σου παραχωρηθεί η θέση, κανείς δε θα σου κάνει την χάρη να ρωτήσει αν θέλεις να καθίσεις. Ποιος φταίει τελικά για την κατάντια που βιώνουμε ως άνθρωποι, αλλά και ως πολίτες μιας ευρωπαϊκής χώρας; Η Πολιτεία ή μήπως η οικογένεια; Τα πάντα δουλεύουν εναντίον μας. Δυστυχώς, αυτά είναι η παιδεία μας. Μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει. Είμαστε ασφυκτικά περιορισμένοι μέσα στα καλούπια μας. Η στενή οπτική γωνία με την οποία έχουν μάθει να βλέπουνε οι περισσότεροι τα πράγματα που τους περικλείουν, δεν αφήνει περιθώρια για την καλλιέργεια του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς τους. Οι περισσότεροι έχουν γαλουχηθεί με την ιδέα της ανωτερότητας, με αποτέλεσμα ο ατομικισμός να έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της σύγχρονης εποχής. Ο καλοπερασάκιας είναι αυτός που χαρακτηρίζει με την συμπεριφορά του την εποχή μας.

  Μπορεί τη σήμερον ημέρα η γνώση να έχει γίνει προσιτή, για κάποιον όμως λόγο η πλειοψηφία των σύγχρονων πολιτών δυσκολεύεται στην κατανόηση των πιο αυτονόητων θεμάτων...