Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 28.12.2010


Να καταγγείλουν οι εργαζόμενοι, τους εργοδότες που δεν έδωσαν δώρο

Σε επιφυλακή το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

Να καταγγείλουν οι εργαζόμενοι,
τους εργοδότες που δεν έδωσαν δώρο


Άγγελος Μπεμπεκίδης, Πρόεδρος Ε.Κ. Ξάνθης:
«Οποιοσδήποτε συνάδελφος δεν πληρώθηκε το δώρο Χριστουγέννων, να έρθει και να το καταγγείλει στο Εργατικό Κέντρο, ώστε σε συνεργασία με την επιθεώρηση εργασίας, να κάνουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει, για να το πληρωθεί»

Η μη καταβολή του δέκατου τρίτου μισθού στους εργαζόμενους συνεπάγεται ποινικές κυρώσεις για τους εργοδότες, που δεν συμμορφώνονται με τον σχετικό νόμο, ο οποίος αν και άγνωστους στους περισσότερους εργαζόμενους, ισχύει εδώ και πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κύριος Άγγελος Μπεμπεκίδης, όποιος εργαζόμενος δεν έχει λάβει το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούται από τον Νόμο, πρέπει να καταγγείλει το γεγονός στο Εργατικό Κέντρο, ώστε αυτό με την σειρά του, σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας, να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους και να αναγκάσει τον εργοδότη να πράξει το καθήκον του.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που αναφέρει στην ΦτΞ ο κύριος Α. Μπεμπεκίδης « Να ευχηθούμε υγεία, γιατί Χρόνια πολλά και καλά σαν εργαζόμενοι, αλλά και σαν πολίτες δεν μπορούμε να έχουμε. Σε ότι έχει σχέση για τα εργασιακά, εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες και τον αγώνα μας. Ακούσαμε και από τις τηλεοράσεις, ότι εάν δεν πληρωθεί το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, ο Εισαγγελέας μπορεί αυτεπάγγελτα να κάνει παρέμβαση. Αυτά βέβαια ισχύουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο νόμος δεν έχει αλλάξει» και συνεχίζει λέγοντας «εμείς σαν Εργατικό Κέντρο δεν είχαμε κάποια επίσημη καταγγελία. Είχαμε ένα παρατράγουδο με μια επιχείρηση του Νομού. Επικοινωνήσαμε αμέσως με την επιθεώρηση εργασίας για να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Τελικά, το θέμα και με την βοήθεια της Επιθεώρησης Εργασίας τακτοποιήθηκε και οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν το δώρο Χριστουγέννων, όπως έπρεπε να γίνει. Από εκεί και πέρα δεν έχει έρθει αυτές τις μέρες τίποτα στο Εργατικό Κέντρο για μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από εργοδότη».
Και καταλήγει «θα είμαστε σε επιφυλακή. Οποιοσδήποτε συνάδελφος δεν πληρώθηκε το δώρο Χριστουγέννων, πρέπει να έρθει και να το καταγγείλει στο Εργατικό Κέντρο, ώστε σε συνεργασία με την επιθεώρηση εργασίας, να κάνουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει, για να το πληρωθεί».
Παράλληλα, ο κύριος Α. Μπεμπεκίδης, αναφερόμενος στο νέο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, στα πλαίσια της γενικότερης δυσαρέσκειας που υπάρχει στην χώρα, εξαιτίας των νέων οικονομικών και εργασιακών μέτρων, επισημαίνει πως «συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα ο αγώνας των εργαζομένων. Ήδη, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στις ΔΕΚΟ, έχουν αποφασιστεί και άλλες εικοσιτετράωρες απεργίες και στάσεις εργασίας. Θεωρώ, ότι αυτό θα συνεχιστεί για πάρα πολύ καιρό. Θα είμαστε σε επιφυλακή και ότι αποφασίσει από το τριτοβάθμιό μας όργανο, εμείς θα δώσουμε «παρών»».

Της Πολιτικής το ##

Της Πολιτικής το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Με δυσκολία βγαίνει πλέον από τα χείλη το «Χρόνια Πολλά». Α, ρε Ελλάδα πως μας κατάντησαν; Από φιλόξενοι, γίναμε ψυχρές παγοκολόνες:

Χρόνια πολλά θα ήθελα να σας ευχηθώ ξεκινώντας σήμερα τα σχόλια μου, άσχετα αν αυτή η φράση βγαίνει με δυσκολία από τα χείλη όλων μας. Δυστυχώς όλους εμάς, τους καλούς, τους αγαθούς, τους φιλόξενους, τους θερμούς, άρχισαν να μας μετατρέπουν σε ψυχρές παγοκολόνες, αφού ακόμα και τις ευχές που κάποτε απλόχερα μοιράζαμε, αρχίσαμε να τις ξοδεύουμε με αρκετό σκεπτικισμό και πάνω από όλα με αρκετή τσιγγουνιά. Όντως οι πολιτικοί της χώρας μας, κατάφεραν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, να μας κάνουν Σκρούτζ και όντως δεν υπάρχει σωτηρία, αφού στον καταραμένο κόσμο που ζούμε, τα πνεύματα δεν υπάρχουν.

Μπαράζ εγκληματικών ενεργειών κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. Την ανησυχία τους για τις επόμενες ημέρες εκφράζουν οι Αστυνομικές Αρχές:

Η οικονομική εξαθλίωση των Ελλήνων, θα οδηγήσει ως επακόλουθο και σε αύξηση της εγκληματικότητας, την οποία βέβαια στην Ξάνθη δεν βιώνουμε σε τεράστιο βαθμό, αλλά σε έναν αρκετά μεγάλο όπως όλοι γνωρίζετε, αφού τα περιστατικά διαρρήξεων, κλοπών και ληστειών, έκαναν εδώ και καιρό την εμφάνισή τους στην Ξάνθη και δυστυχώς συνεχίζονται. Εκτός από ένοπλη ληστεία ταχυδρόμου στο Εύμοιρο, είχαμε και διαρρήξεις, συλλήψεις για ναρκωτικά και όλα τα καλά που υπάρχουν στον μπαξέ της εγκληματικότητας. Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, εκφράζει τις ανησυχίες της για την εξέλιξη της εγκληματικότητας, καθώς βλέπει την φτώχεια ως τον νούμερο ένα παράγοντα, επιδείνωσης της κατάστασης.

Διέρρηξαν το πολιτικό γραφείο του Φ. Τσαλίδη στην οδό Τσιμισκή:

Για εγκληματικότητα έγραφα και δεν ήταν δυνατόν να μην αναφέρω πως, τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, άγνωστος ή άγνωστοι δράστες, διέρρηξαν το πολιτικό γραφείο του πρώην Βουλευτή της ΝΔ Φ. Τσαλίδη στην οδό Τσιμισκή. Από την έρευνα που διενήργησε η Ασφάλεια Ξάνθης, δεν διαπιστώθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα των δραστών, ενώ από το γραφείο δεν εκλάπησαν αντικείμενα αξίας. Αυτές τις ημέρες γίνεται η καταγραφή των εγγράφων για να διαπιστωθεί αν λείπουν και τι αφορούν αυτά τα οποία πιθανόν να λείπουν.

Ε, όχι και εισιτήριο εισόδου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτό είναι αισχροκέρδεια σε όλο της το μεγαλείο

Δεν ήταν δυνατόν να μην σχολιάσω τις δηλώσεις του προέδρου του σωματείου ιδιοκτητών καφέ μπαρ της Ξάνθης, αφού όχι μόνο θεωρώ πως προσπάθησε να παίξει με την νοημοσύνη μας, αλλά επιδίωξε να συγκαλύψει αυτού του είδους την αισχροκέρδεια, αναφερόμενος σε διάφορα ανταποδοτικά τερτίπια. Βάζουν είσοδο 5 ευρώ, δηλαδή στα καταστήματά τους, εισπράττουν από τους νέους αυτά τα χρήματα και εφόσον ο νεαρός πάρει έναν καφέ, του δίνουν το δικαίωμα να πάει μια καθημερινή εκεί και να πάρει ακόμα έναν καφέ δωρεάν. Με αυτόν τον τρόπο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου των καφέ μπαρ, προστατεύονται τα παιδιά, αφού αν πάνε κάποια εκδρομή με το σχολείο τους, δεν θα χρειάζεται να γυρίζουν στους δρόμους, αλλά θα μπορούνε να πάνε στα καταστήματα καφέ μπαρ και να πιουν τον καφέ τους σε χώρο ελεγχόμενο Τα συμπεράσματα δικά σας, καθώς η δική μου άποψη, είναι άκρως αντίθετη με αυτά που υιοθετούν οι κύριοι αυτοί.

Εδώ αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν λόγω τιμών στα καύσιμα και αυτοί τα πρόστιμα ανεβάζουν:

Μα καλά δεν έχει μάθει από τα παθήματά της αυτή η Κυβέρνηση; Τα παθήματα να γίνονται μαθήματα, λέει ο σοφός λαός μας αλλά δυστυχώς αυτή η Κυβέρνηση δεν θέλει να το κατανοήσει, αφού από την μια είδε τα αποτελέσματα της αύξησης του ΦΠΑ τα οποία ήταν κατώτερα των προσδοκιών της και τώρα θέλει να αυξήσει τα πρόστιμα για τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, χωρίς όμως να σκεφθεί πως δεν κυκλοφορούν πλέον αυτοκίνητα στους δρόμους, λόγω των υπερβολικών τιμών στα καύσιμα. Εδώ σε λίγο δεν θα κυκλοφορεί μύγα έξω και εσείς ανεβάζετε τα πρόστιμα για το θεαθήναι; Αντί να δώσετε κίνητρα στον κόσμο ώστε να κινηθεί και να κάνετε αυστηρότερα τα μέτρα ελέγχου ώστε να πατάξετε τα ατυχήματα, προσπαθείτε με ασπιρίνες να γιατρέψετε τον καρκίνο.

Δύο οργανωμένες ληστείες στιγμάτισαν τα φετινά Χριστούγεννα στον Νομό Ξάνθης

Δύο οργανωμένες ληστείες στιγμάτισαν τα
φετινά Χριστούγεννα στον Νομό Ξάνθης


Σχετικά ήσυχα πέρασε το τριήμερο των Χριστουγέννων από άποψη τάξης στον Νομό, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην ΦτΞ ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, κύριος Ιωακείμ Τσουκνάδης.
Δύο σημαντικές ληστείες, η μία στο δημοτικό διαμέρισμα Ευμοίρου και η άλλη στο Σέλερο, αμαύρωσαν την γιορτινή διάθεση της κοινής γνώμης της Ξάνθης. Όσον αφορά την πρώτη ληστεία, άγνωστοι δράστες με την απειλή όπλου αφήρησαν μεγάλο χρηματικό ποσό που προοριζόταν κυρίως για συντάξεις, από τον ταχυδρομικό διανομέα, αφού πρώτα τον ξυλοκόπησαν. Η άλλη ληστεία, πάλι, από άγνωστο ή άγνωστους δράστες έγινε στον ΟΠΑΠ Σελέρου.
Σύμφωνα, πάντως, με αυτά που επισημαίνει ο κύριος Ι. Τσουκνάδης, έχει γίνει η συλλογή πληροφοριών και ενδείξεων σχετικά με τα δύο αυτά περιστατικά, προκειμένου να διαλευκανθούν και να εντοπιστούν οι δράστες.
Κατά τα άλλα, δεν υπήρξε αύξηση όσον αφορά κλοπές και διαρρήξεις, με μοναδικό αξιοσημείωτο περιστατικό, όταν συμπολίτισσά μας άρπαξε τσάντα μιας άλλης συμπολίτισσας και τράπηκε σε φυγή. Τελικά, η πρώτη εντοπίστηκε και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Ξάνθης.
Όσον αφορά, τώρα, τα τροχαία ατυχήματα τα πράγματα εξελίχθηκαν ομαλά στον Νομό, χωρίς να θρηνήσουμε θύματα.
Κληθείς να σχολιάσει την εγκληματικότητα στον Νομό και πως βλέπει να εξελίσσεται στο άμεσο μέλλον στον Νομό Ξάνθης, ο κύριος Ι. Τσουκνάδης τονίζει χαρακτηριστικά, ότι αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης.
«Λόγω της φτώχειας οι κλοπές θα αυξηθούν. Ιδιαίτερα δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τις χαμηλές κοινωνικές και οικονομικές ομάδες. Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Οι φυλακές αδειάζουν. Δύσκολα κάποιος μπαίνει στην φυλακή. Θα ζήσουμε πολύ χειρότερες καταστάσεις».

Έντονες αντιδράσεις από την ελληνική εκκλησία

Νέα πρόκληση από την ομάδα εργασίας του Υπουργείου Παιδείας: Η μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογία που θα αφορά όλα τα θρησκεύματα και θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε... τζαμιά, για να μην ξενίζουν οι μαθητές με τους αλλόθρησκους συμπολίτες τους

Έντονες αντιδράσεις από την ελληνική εκκλησία

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων:
«Δεχτήκαμε και δεχόμαστε όλους εκείνους, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα σαν μετανάστες από την πόρτα και όχι από την σκεπή. Όμως, η παρουσία τους εδώ δεν θα αλλάξει την δική μας ταυτότητα και τον δικό μας τρόπο ζωής. Σε όποιον αρέσει. Εγώ σέβομαι τον άλλον, την πίστη του κάθε ανθρώπου και όταν διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, μπορεί ο μουσουλμάνος, ο βουδιστής ή ο ινδουιστής να απέχει από το μάθημα, όχι όμως, να αλλάξουμε εμείς την ταυτότητά μας, εξαιτίας της παρουσίας μαθητών με διαφορετικά θρησκεύματα»

Μετά το μάθημα της Ιστορία που ενδέχεται να γίνει προαιρετικό στα πλαίσια του νέου συστήματος εκπαίδευσης (βλέπε Νέο Λύκειο), το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει βάλει στο στόχαστρο το μάθημα των Θρησκευτικών, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις από την πλευρά της ελληνικής εκκλησίας, αλλά και της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με αυτά που έκανε σαφές η ομάδα εργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μέσα από σχετικές δηλώσεις των μελών της, τα θρησκευτικά θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά μοντέλο διδασκαλίας, αλλά και της ύλης, καθώς, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες επισημάνσεις, το μάθημα των θρησκευτικών, με την σημερινή του μορφή, έχει κατηχητικό και δογματικό χαρακτήρα.
Οι αλλαγές, λοιπόν, που συζητιούνται από την ίδια ομάδα εργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αναφέρουν διεύρυνση του μαθήματος, προκειμένου να καλύπτει όχι μόνον την Ορθόδοξη, αλλά και άλλες θρησκείες, Ισλάμ, Βουδισμός, Καθολικισμός κ.τ.λ.. Ειδικά για την εκμάθηση του Ισλάμ προβλέπονται επισκέψεις των μαθητών σε τζαμιά, ώστε να γνωρίσουν τα επιμέρους στοιχεία του και να μην τους ξενίζουν συμπολίτες που ασπάζονται διαφορετικό δόγμα.
Με λίγα λόγια, το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με τις προτάσεις της ομάδας εργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, θα πρέπει να αποβάλει τον δογματικό του χαρακτήρα και να αποκτήσει ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση όλων των μεγάλων θρησκειών.
Παράλληλα, τα μέλη της ομάδας εργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κάνουν λόγο για προαιρετικό χαρακτήρα του μαθήματος, ακόμη και για τους μαθητές που είναι Ορθόδοξοι στο θρήσκευμα, βασιζόμενοι στην άποψη, ότι η πίστη εμπίπτει στις προσωπικές ελευθερίες του ανθρώπου.
Βέβαια, οι ανωτέρω εξελίξεις στον χώρο της Παιδείας δε θα μπορούσαν να γίνουν αποδεχτές από την επίσημη ελληνική εκκλησία, η οποία αντέδρασε σφοδρά και μάλιστα ζήτησε εξηγήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με αυτά που ακούγονται.
Ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος αν και συνηθίζει να κρατά χαμηλούς τους τόνους, πήρε θέση επί του ζητήματος, επισημαίνοντας ότι η εκκλησία δε θα μείνει «άφωνη» μπρος σε αυτά τα νέα δεδομένα που πάνε να περάσουν στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Σχετικά με το θέμα μιλάει στην ΦτΞ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων, υπογραμμίζοντας με έμφαση, ότι δεν έχει ψηφιστεί ακόμη κανένα σχέδιο Νόμου όσον αφορά τις νέες αυτές προτάσεις της ομάδας εργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Ενώ, τονίζει ότι υπήρξε ρητή διαβεβαίωση της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου, Υπουργού Παιδείας, ότι οι ανωτέρω προτάσεις, που μελετώνται από το αρμόδιο Υπουργείο, θα πάρουν και την σχετική γνώμη της ελληνικής εκκλησίας στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης, όταν πάρουν ολοκληρωμένη μορφή.
«Η κυρία Διαμαντοπούλου διαβεβαίωσε την εκκλησία, η οποία διαμαρτυρήθηκε για τις προτάσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και διεμήνυσε στην εκκλησιαστική επιτροπή που την επισκέφτηκε, ότι είναι μόνον προτάσεις που μελετώνται. Δεν έχει γίνει ακόμη το σχέδιο νόμου, το οποίο, όταν γίνει, θα δοθεί στην εκκλησία, για να κάνει τις δικές της παρατηρήσεις. Αυτό μας είπε η Υπουργός» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και συνεχίζει λέγοντας πως «γι’ αυτό που λέγεται, ότι το μάθημα των Θρησκευτικών έχει έναν κατηχητικό και ομολογιακό χαρακτήρα, έχω να πω το εξής: Η θρησκειολογία διδάσκεται στην θεολογική Σχολή. Και όταν λέμε θρησκειολογία, εννοούμε στοιχεία των άλλων θρησκειών. Τώρα, γιατί ο μαθητής του γυμνασίου πρέπει να ξέρει τι διδάσκει ο βουδισμός ή τι διδάσκει ο μωαμεθανισμός, αυτό δεν το καταλαβαίνω. Δεν βρίσκω απαραίτητο, το παιδάκι του γυμνασίου να διδαχτεί θρησκειολογία. Βέβαια, εμείς δεχτήκαμε και δεχόμαστε όλους εκείνους, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα σαν μετανάστες από την πόρτα και όχι από την σκεπή. Εκείνους δηλαδή που ήρθαν νόμιμα. Τους δεχτήκαμε και τους σεβόμαστε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μαζί τους και συνυπάρχουμε μαζί τους. Όμως, η παρουσία τους εδώ δεν θα αλλάξει την δική μας ταυτότητα και τον δικό μας τρόπο ζωής. Σε όποιον αρέσει. Εγώ σέβομαι τον άλλον, την πίστη του κάθε ανθρώπου και όταν διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, μπορεί ο μουσουλμάνος, ο βουδιστής ή ο ινδουιστής να απέχει από το μάθημα, όχι όμως, να αλλάξουμε εμείς την ταυτότητά μας, εξαιτίας της παρουσίας μαθητών με διαφορετικά θρησκεύματα».
Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος φέρνει ως παράδειγμα την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της Αυστραλίας για ένα παρόμοιο θέμα, επισημαίνοντας ότι «εμείς έχουμε μια παράδοση, αυτή την κρατάμε και σε όποιον αρέσει» και συμπληρώνει με έμφαση ότι «θα πρέπει και στην δική μας χώρα να σοβαρευτούμε λίγο. Για αυτά που είπαμε προηγουμένως, είναι όντως προτάσεις για το Νέο λύκειο και επειδή διαμαρτυρήθηκε η εκκλησία, πήρε την διαβεβαίωση από την Υπουργό, ότι το θέμα θα συζητηθεί. Θα γίνει ένα σχέδιο Νόμου και θα κάνουμε και εμείς τις δικές μας παρεμβάσεις. Όντως, η εκκλησία θα αντιδράσει στο να παύσει να είναι το μάθημα ομολογιακό και κατηχητικό και να γίνει θρησκειολογία».
Σχολιάζοντας την πρόταση της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Παιδείας το μάθημα των θρησκευτικών να γίνει προαιρετικό, ο Σεβασμιώτατος αναφέρει ότι «εάν το Υπουργείο κάνει προαιρετικό το μάθημα των θρησκευτικών, θα το μετανιώσει, γιατί αύριο θα πουν και η ιστορία να γίνει προαιρετική. Που πάμε και που οδηγούμεθα; Οι κύριοι στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα πρέπει λίγο να σοβαρευτούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ξαναζωντανεύει η Εμπορική Λέσχη Ξάνθης

Ξαναζωντανεύει η Εμπορική Λέσχη Ξάνθης
Σαν τους παλιούς καλούς καιρούς


Από επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Εμπορική Λέσχη Ξάνθης, για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, την περασμένη Παρασκευή

Μέσα από μια όμορφη βραδιά, πλαισιωμένη από χαρούμενους ήχους και πολλές γεύσεις, γιόρτασαν οι Ξανθιώτες έμποροι, αλλά και άλλοι πολίτες της πόλης, τον ερχομό των Χριστουγέννων, την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου στην αίθουσα της Εμπορικής Λέσχης Ξάνθης.
Πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, τίμησαν με την παρουσία τους την γιορτή που στήθηκε στον χώρο της Εμπορικής Λέσχης. Η βραδιά εξελίχθηκε σε ένα όμορφο γλέντι με πολύ χορό και ζωντανή μουσική, που κάλυπτε όλα τα γούστα.
Οι χαρούμενες νότες και τα γέλια των Ξανθιωτών, οι οποίοι βρέθηκαν στην γιορτή, αποτελούν, σίγουρα, μια χαρακτηριστική ένδειξη της μεγάλης αλλαγής που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην λειτουργία της Εμπορικής Λέσχης, ώστε ο φορέας να ζωντανέψει και να αποκτήσει τον ρόλο που του αξίζει στην κοινωνία της Ξάνθης.
Κρίνοντας και από την επιτυχία της εκδήλωσης, μπορούμε εύκολα να προδικάσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για την πορεία και το μέλλον της Εμπορικής Λέσχης, που θέλει και πρέπει να διαδραματίσει έναν σπουδαίο ρόλο στα κοινά πράγματα της Ξάνθης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν οι έμποροι που βρέθηκαν στην γιορτή, οι οποίοι επισήμαναν, ότι η Εμπορική Λέσχη αποκτά μια άλλη όψη, πολύ πιο οικεία και θετική για τον εμπορικό κόσμο της Ξάνθης.

Κάθε πέρσι και καλύτερα…

Μικρή αναθέρμανση της τοπικής αγοράς στα πλαίσια του τριημέρου των Χριστουγέννων

Κάθε πέρσι και καλύτερα…

Μια μικρή άνοδο σημείωσε ο τζίρος των καταστηματαρχών του εμπορικού ιστού της Ξάνθης για τις τελευταίες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, γεγονός που δημιούργησε μια πρόσκαιρη ικανοποίηση στους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι ταλανίζονται βάναυσα από τις συνέπειες της κρίσης.
Η συγκρατημένη αισιοδοξία των παραγόντων της τοπικής αγοράς βασίζεται στο γεγονός, ότι η ψυχολογία του καταναλωτή επηρεάζεται από την εορταστική περίοδο. Βέβαια, αν και αναθερμάνθηκε κάπως η κίνηση στον εμπορικό ιστό της πόλης, δεν έχει καμία σχέση με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Ευθύμης Μίλκογλου, «Όπως είχα πει, η αγορά κινήθηκε, όχι βέβαια όπως πέρσι. Κάθε πέρσι και καλύτερα, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Μπορώ να πω ότι ήταν ικανοποιητική η κίνηση στην τοπική αγορά και υπάρχει αισιοδοξία πως θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα. Θα δούμε τι θα γίνει στην συνέχεια».
Ερωτηθείς, σχετικά με το εάν το ενδιαφέρον του καταναλωτή υπήρξε το ίδιο σε όλους τους τομείς της αγοράς ή εάν κάποιοι από αυτούς δεν γνώρισαν την ίδια «ένταση», ο κύριος Α. Μπεμπεκίδης αναφέρει ότι « όπως έχουμε επισημάνει, πρώτα είναι το φαγητό, μετά ακολουθούνε τα παιδάκια μας και για μας ότι περισσέψει. Σε γενικές γραμμές, όμως, κινήθηκε όλη η αγορά, γιατί όπως έχω πει και παλιότερα, η Ξάνθη προσφέρει ποιότητα και καλές τιμές».
Ενώ, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, κύριος Σωτήρης Τσιακίρογλου, για το ίδιο θέμα τόνισε ότι η αύξηση του τζίρου υπήρξε ελάχιστη σε σχέση με τα περσινά δεδομένα. Ενώ, δεν παρέλειψε να τονίσει πως η πεζοδρόμηση της 28ης οδού, η οποία θα γίνει και αυτή την Πέμπτη, έχει συμβάλει θετικά στην αναθέρμανση της αγοράς, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Τις τελευταίες μέρες, όντως, υπήρξε μια αναθέρμανση της αγοράς, η οποία, όμως, ήταν υποδεέστερη των προηγούμενων ετών, που σημαίνει, ότι η πτώση του τζίρου είναι βέβαιη. Εμείς από την δικιά μας πλευρά, ως συνδικαλιστές, προσπαθήσαμε όχι να αλλάξουμε το εισόδημα των καταναλωτών, γιατί αυτό δεν αλλάζει, αλλά να αλλάξουμε την διάθεσή τους με την πεζοδρόμηση που κάναμε την προηγούμενη Πέμπτη, η οποία θα γίνει και την επόμενη Πέμπτη. Θεωρώ, ότι ήταν ένα θετικό μέτρο μέσα από το οποίο, πιστεύω, ότι άλλαξε η ψυχολογία των καταναλωτών και υπήρξε μια κίνηση καλύτερη και μεγαλύτερη. Πάντως και αυτό πρέπει να επισημανθεί, γενικά, η κίνηση υπήρξε πεσμένη, ακόμη και στα τρόφιμα. Επομένως, το γιορτινό τραπέζι ήταν πολύ πιο λιτό σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Εφόσον είχαμε πτώση στα τρόφιμα, κρέατα και ψωμί, η πτώση στα δευτερεύοντα προϊόντα υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη. Θεωρώ, ότι η φετινή χρονιά είναι πολύ δύσκολη, με πολύ μεγάλη και κάθετη πτώση του τζίρου».