Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Μια πολύ σημαντική εθελοντική δράση με εκπαιδευτικό χαρακτήρα

Όταν οι αιρετοί σφυρίζουν αδιάφορα στα
προβλήματα, τις λύσεις δίνουν οι εθελοντές




- Σχολεία του Νομού Ξάνθης συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τον καθαρισμό της παραλιακής μας ζώνης
- Μεγάλος ενθουσιασμός, αλλά και προβληματισμός για τα πολλά σκουπίδια, από τους μαθητές

Σε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα εθελοντικής δράσης με την ονομασία « Καθαρίστε τη Μεσόγειο» συμμετέχει ο Φορέας Διαχείρισης Νέστου- Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, καθαρίζοντας τις παραλίες του Νομού Ξάνθης. Συγκεκριμένα, σχολεία της περιοχής και για τρεις ημέρες θα καθαρίσουν τμήματα της παραλιακής ζώνης του Νομού. Στις 24 Μαΐου το δημοτικό σχολείο Γενισέας συμμετείχε στον καθαρισμό της παραλίας των Αβδήρων. Στις 26 Μαΐου το δημοτικό σχολείο Αβδήρων θα συμμετάσχει στον καθαρισμό της παραλίας του Αϊ- Γιάννη. Ενώ, στις 6 Ιουνίου το 4ο δημοτικό σχολείο και ο πολιτιστικός σύλλογος του Πόρτο Λάγος θα καθαρίσουν το αλσύλλιο της περιοχής και θα απελευθερώσουν κάποια πουλιά.
Να σημειώσουμε, δε, πως σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο κύριος Βασίλης Τερζής από το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Βιστωνίδας, οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τον εθελοντικό καθαρισμό της παραλιακής ζώνης του Νομού Ξάνθης έχουν δεχθεί την κατάλληλη εκπαίδευση και ενημέρωση γύρω από το θέμα. Οι μαθητές εκφράζουν ενθουσιασμό για τον καθαρισμό των παραλιών, όπως αναφέρει ο κύριος Β. Τερζής. Ενώ, προβληματίζονται αντικρίζοντας τόσα πολλά σκουπίδια πεταμένα στις αμμουδιές.
Το πρόγραμμα για τον καθαρισμό των παραλιών του Νομού μας περιλαμβάνει και καταγραφή των σκουπιδιών που μαζεύονται, ώστε να υπάρχει γνώση για την διαχείρισή τους. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ο Φορέας Διαχείρισης Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας θα αποστείλει σχετικό δελτίο τύπου προς τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφορικά με τα αποτελέσματα της δράσης.

Ανταλλάγματα στη Θράκη ζητούσε ο Ερντογάν για τη Χάλκη

Όπως προκύπτει από εµπιστευτικά τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν στο Wikileaks, οι τούρκοι αξιωµατούχοι επαναλάµβαναν τον ισχυρισµό περί «αµοιβαιότητας» ακόµη και στον Πατριάρχη




Ανταλλάγµατα για τη µειονότητα της Θράκης, από την αναγνώριση των ψευδοµουφτήδων µέχρι την αύξηση της χρηµατοδότησης των µειονοτικών σχολείων και του αριθµού των τούρκων δασκάλων, αλλά και την κατασκευή τζαµιού στην Αθήνα, ζητούσε η Αγκυρα κάθε φορά που πιεζόταν από την Ουάσιγκτον για την επαναλειτουργία της Χάλκης. Οπως προκύπτει από εµπιστευτικά τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν στο Wikileaks, οι τούρκοι αξιωµατούχοι επαναλάµβαναν τον απαράδεκτο µε βάση το ∆ιεθνές ∆ίκαιο ισχυρισµό περί «αµοιβαιότητας» ακόµη και στον Πατριάρχη, καθώς το θέµα είχε θέσει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν στον κ. Βαρθολοµαίο τον Αύγουστο του 2009.

Οσο για τους Αµερικανούς, παρ’ ότι αναγνώριζαν ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν προβλέπει πουθενά την αµοιβαιότητα, επέµειναν να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι για τη Χάλκη η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση, κάτι που απέρριψε ο Πατριάρχης. «∆εν θα ήταν λογικό να συνδεθεί το θέµα της µουσουλµανικής µειονότητας στη Θράκη και του τζαµιού στην Αθήνα µε το θέµα του Πατριαρχείου, ούτε να εµπλακεί η ελληνική κυβέρνηση στη συζήτηση για τη Χάλκη. Ακόµη κι ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη Χάλκη τουρκικό θεσµό και ότι το Πατριαρχείο δεν είναι εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης». Είναι 20 Φεβρουαρίου του 2009 και ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος αποστοµώνει τον συνοµιλητή του, γερουσιαστή του Ιλινόι Ρίτσαρντ Ντέρµπιν, από τα πιο υψηλόβαθµα στελέχη του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος και στενό συνεργάτη του Μπαράκ Οµπάµα.

Κι αυτό διότι, όπως προκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της αµερικανίδας προξένου στην Κωνσταντινούπολη Σάρον Ουίνερ, ο Ντέρµπιν – ο οποίος έχει ήδη συναντηθεί µε υψηλόβαθµους τούρκους αξιωµατούχους – αναφέρει στον κ. Βαρθολοµαίο ότι οι τούρκοι συνοµιλητές του τού έχουν επισηµάνει πως µια κίνηση αµοιβαιότητας από την Αθήνα στο θέµα της χρηµατοδότησης των µειονοτικών σχολείων στη Θράκη και της αύξησης του αριθµού των τούρκων δασκάλων θα βοηθούσε στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μάλιστα, ο Ντέρµπιν προτείνει στον Πατριάρχη να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι στελέχη της τουρκικής και της ελληνικής κυβέρνησης και να αρχίσουν τη συζήτηση. Ο κ. Βαρθολοµαίος απορρίπτει το ενδεχόµενο και αποθαρρύνει τη συζήτηση, µη δίνοντας συνέχεια στο επιχείρηµα της αµοιβαιότητας που προβάλλουν οι Τούρκοι για τον σεβασµό των θεµάτων του Πατριαρχείου.

Ο Ντέρµπιν επιµένει και ζητά από τον Πατριάρχη να του προτείνει ένα στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης που θα µπορούσε να συναντηθεί µε τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Χαϊντάρ Μπερκ. Ο Πατριάρχης επιµένει πως η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να συναντιέται γι’ αυτά τα ζητήµατα µόνο µε εκπροσώπους του Πατριαρχείου. Από το ίδιο τηλεγράφηµα προκύπτει ότι στη συνάντησή του µε τον γερουσιαστή Ντέρµπιν η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει πρόθυµη να συνοµιλήσει για τα θέµατα αυτά µε τούρκο αξιωµατούχο. Το µήνυµα µεταφέρεται στον Μπερκ, ο οποίος δηλώνει έτοιµος για διάλογο µε τον Πατριάρχη και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και πρόθυµος να συναντηθεί µε τον κ. Βαρθολοµαίο. Οπως αναφέρεται στο σχόλιο που κλείνει το τηλεγράφηµα, «ο Πατριάρχης υπογράµµισε στον Ντέρµπιν ότι είναι τούρκος πολίτης κι ότι τα ζητήµατα του Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πρέπει να λυθούν ανεξάρτητα από το τι συµβαίνει σε γειτονικές χώρες». Νωρίτερα, για να πείσει τον συνοµιλητή του σχετικά µε τη σηµασία της επαναλειτουργίας της Χάλκης για τη συνέχιση του θεσµού της Ελληνοορθόδοξης Εκκλησίας στην Τουρκία, ο κ. Βαρθολοµαίος τού λέει πως «αν το Οικουµενικό Πατριαρχείο εγκατέλειπε την παραδοσιακή του έδρα στην Κωνσταντινούπολη, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα εκπλήρωνε τη φιλοδοξία της να αναλάβει τη διοίκηση του Οικουµενικού Πατριαρχείου, κάτι που θα την έκανε ηγέτιδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το Πατριαρχείο χρειάζεται προστασία προκειµένου να µην ταπεινωθεί από την Αγκυρα κι από τις φιλοδοξίες των Ρώσων».

ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ. Από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της αµερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα προκύπτουν οι λεπτοµέρειες των συναντήσεων που είχε ο Ντέρµπιν µια µέρα νωρίτερα µε τούρκους αξιωµατούχους. Ο πρόεδρος Αµπντουλάχ Γκιουλ, σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα, του λέει ότι η τουρκική κυβέρνηση κατανοεί τις ανάγκες της Εκκλησίας στην Τουρκία, αλλά ως προς τη Χάλκη προφασίζεται νοµικές επιπλοκές που σχετίζονται µε τη λειτουργία όλων των ιδρυµάτων θρησκευτικής διδασκαλίας. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζεµίλ Τσιτσέκ υποστηρίζει ότι το θέµα δεν είναι πολιτικό, αλλά νοµικό και άπτεται του νόµου για τις θεολογικές σχολές, στόχος του οποίου είναι η ρύθµιση των ισλαµικών σχολείων «για να µη γίνει η Τουρκία Πακιστάν». Ταυτόχρονα, ωστόσο, όπως αναφέρεται, «ρώτησε ρητορικά αν θα έπρεπε και η Ελλάδα να προσέξειτους Τούρκους που ζουν στη Θράκη, των οποίων τα δικαιώµατα παραβιάζονται καθηµερινά». Οι συναντήσεις που έχει ο αµερικανός γερουσιαστής στην Τουρκία συνοδεύονται από ανάλυση των Αµερικανών για τα ζητήµατα του Πατριαρχείου.

Σε εµπιστευτικό τηλεγράφηµα από το αµερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, το Νο 2 του προξενείου Νταγκ Σίλιµαν παραθέτει τα επιχειρήµατα του Πατριαρχείου για την αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας της Χάλκης, καθώς και για το γεγονός ότι η Χάλκη ποτέ δε λειτούργησε ως ιδιωτικό θρησκευτικό σχολείο και δεν έκλεισε λόγω συνταγµατικής αλλαγής, άρα το κώλυµα δεν είναι νοµικό. Ο Σίλιµαν, πάντως, αναφερόµενος στο επιχείρηµα των Τούρκων ότι η Ελλάδα δεν σέβεται τα δικαιώµατα της µειονότητας στη Θράκη και στους ισχυρισµούς πως αν η Αθήνα έκανε κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθούσε στην επαναλειτουργία της Χάλκης, σηµειώνει ότι «η Συνθήκη της Λωζάννης δεν προβλέπει αµοιβαιότητα, αλλά υπογραµµίζει την ευθύνη των ελληνικών και των τουρκικών κυβερνήσεων απέναντι στις µειονότητές τους».

Στις 15 Αυγούστου 2009 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται αιφνιδιαστικά την Πρίγκιπο και συναντιέται µε τους θρησκευτικούς ηγέτες των µειονοτήτων, µεταξύ των οποίων και ο κ. Βαρθολοµαίος. Το χαρτί της επίσκεψης είχε παίξει επικοινωνιακά η κυβέρνηση Ερντογάν, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι θεώρησαν πως η συνάντηση έγινε για τα µάτια της ∆ύσης, προκειµένου η κίνηση αυτή να συµπεριληφθεί στην έκθεση προόδου της Κοµισιόν για την Τουρκία, η οποία συντασσόταν εκείνη την περίοδο (όπως και έγινε). Τον Αύγουστο του 2009 ο υπεύθυνος Τύπου του Οικουµενικού Πατριαρχείου πατέρας ∆οσίθεος συναντιέται µε τον πολιτικό σύµβουλο του αµερικανού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη και τον ενηµερώνει για τη συνάντηση.

«ΘΑ ΤΟ ΛΥΣΩ». Οπως προκύπτει από το εµπιστευτικό τηλεγράφηµα, οι δύο άνδρες περπάτησαν στο Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου (σ. σ. ήδη το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων είχε αποφανθεί ότι ο τίτλος έπρεπε να επιστραφεί από την Τουρκία στο Πατριαρχείο) και ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε στον Πατριάρχη ότι χαιρόταν που το Πατριαρχείο σκόπευε να χρησιµοποιήσει το Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου ως κέντρο οικολογικών σπουδών και διαθρησκειακού διαλόγου. Στη διάρκεια του περιπάτου, σηµειώνει ο ∆οσίθεος, ένας από τους διοργανωτές της συνάντησης λέει στον Ερντογάν ότι «ένα από τα µεγαλύτερα λάθη του τουρκικού κράτους ήταν ότι παραµέλησε τα δικαιώµατα των µειονοτήτων της και παραβίασε τη Συνθήκη της Λωζάννης». Οπως προκύπτει από τη διήγηση του ∆οσίθεου, ο Ερντογάν έθεσε το θέµα της αµοιβαιότητας στη Θράκη στον ίδιο τον Πατριάρχη. Τον κάλεσε να ζητήσει από την Ντόρα Μπακογιάννη να ιδρύσει το τζαµί στην Αθήνα και να δώσει περισσότερα δικαιώµατα στην «τουρκική µειονότητα της Θράκης, συµπεριλαµβανοµένου του δικαιώµατος να εκλέγει τους µουφτήδες της».

Ο Πατριάρχης τού έδειξε απέναντι τη Σχολή της Χάλκης και ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι θα έλυνε το θέµα µέχρι το τέλος του χρόνου. Υπενθυµίζεται από την τουρκική πλευρά διέρρεε τότε, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ότι ήταν θέµα εβδοµάδων να ανοίξει η Χάλκη. Ο Πατριάρχης µε τον Ερντογάν έµειναν µόνοι για 15 λεπτά. Οταν ο ∆οσίθεος ρώτησε τον Πατριάρχη τι συζητήθηκε, του απάντησε απλώς πως ήταν αισιόδοξος. Οταν και οι υπόλοιποι τούρκοι υπουργοί που συνόδευαν τον τούρκο πρωθυπουργό τούς συνάντησαν, ο κ. Βαρθολοµαίος τους κάλεσε στο Πατριαρχείο και, σύµφωνα µε τον ∆οσίθεο, ο Μπουλέντ Αρίντς και ο Εγκεµέν Μπαγίς δέχθηκαν. Σηµειώνεται ότι ο Αρίντς, σηµερινός αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, επισκέφθηκε τον Πατριάρχη αρκετά αργότερα, τον περασµένο Ιανουάριο. Ο Πατριάρχης µε αµερικανό γερουσιαστή Οπως αναφέρεται σε τηλεγράφηµα, «ο Πατριάρχης συζητώντας µε αµερικανό γερουσιαστή υπογράµµισε ότι αν το οικουµενικό Πατριαρχείο εγκατέλειπε την παραδοσιακή έδρα του στην Κωνσταντινούπολη, η Ρωσική ορθόδοξη Εκκλησία θα εκπλήρωνε τη φιλοδοξία της να αναλάβει τη διοίκηση του οικουµενικού Πατριαρχείου, κάτι που θα την έκανε ηγέτιδα της ορθόδοξης Εκκλησίας.


«Αρκετοί ένιωσαν ότι έφυγαν µε άδεια χέρια»

ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα του αµερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Βαρθολοµαίος είχε εκµυστηρευθεί στους Αµερικανούς ότι είχε πολλέςελπίδες από το γεύµα µε τον Ερντογάν καιτην οµιλία του τούρκουπρωθυπουργού, ενώάλλες πηγέςσηµείωναν στους Αµερικανούς ότι περίµεναν σχόλια για την επαναλειτουργία της Χάλκης. «Παρότι ο Ερντογάν δεν ανέφερε τη Χάλκη στα σχόλιά του, συναντήθηκε µε τον Οικουµενικό Πατριάρχη και µε εκπροσώπους της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας γιαδύο ώρες µετά το γεύµα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το Ορφανοτροφείο», αναφέρεται στο τηλεγράφηµα, στο οποίο επαφή του Πατριαρχείου φέρεται να είπεστους Αµερικανούς ότι η επίσκεψη Ερντογάν ήταν «θετική, ένα συγκεκριµένο βήµα που δεν είχε ξανασυµβεί στη θητεία του πρωθυπουργού». Ωστόσο, παρά τις προσδοκίες, δεν πείστηκαν όλοι από την κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν. «Αρκετοί από αυτούς πουσυµµετείχανστο γεύµα εντυπωσιάστηκαν από την επίσκεψη και το περιεχόµενο της οµιλίας, αλλάένιωσαν πως έφυγαν µε άδεια χέρια. ∆ύο δηµοσιογραφικές επαφές µας είπαν ότι ήταν ευχαριστηµένοιµε “όλα αυτάτα λόγια”για το δηµοκρατικό άνοιγµα, αλλά αµφέβαλλαν ότι από την κίνηση θα προέκυπτε κάτι ουσιαστικό», σηµειώνεται.

Το τηλεγράφηµα καταλήγει µε το σχόλιο ότι,δεδοµένουπως οι Εβραίοι καιοι Χριστιανοί στην Τουρκία συνιστούν λιγότερο από 2% τουπληθυσµού, «πουλώντας τους την ερµηνεία ότι η πρωτοβουλία απευθυνόταν απευθείας σε αυτούς, ο Ερντογάν ίσως να ελπίζει νακερδίσει την εύνοιατων υποστηρικτώντους στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ».


«Δεν βλέπω γιατί να µην ανοίξει η Χάλκη»

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ, το 2007, η Αγκυρα διέρρεεκαι πάλι ότι θα επέτρεπε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Την αισιοδοξία του γιατο θέµα εκφράζει στον αµερικανό βοηθό αναπληρωτή ΥΠΕΞ Μάθιου Μπράιζα ο αντινοµάρχης της Κωνσταντινούπολης για τα µειονοτικάθέµατα Φικρέτ Κασάπογλου τον Μάρτιο του 2007. Οπως προκύπτει από το εµπιστευτικό τηλεγράφηµα που υπογράφει η αµερικανίδα γενική πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη Ντέµπορα Τζόουνς, ο Κασάπογλου υποστηρίζει ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ και το Συµβούλιο Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΥΟΚ) είναι αυτά που αντιτίθενται στην επαναλειτουργία της Χάλκης, λόγω«συνταγµατικών προκλήσεων που συνδέονται µε την κοσµική φύση του κράτους». Ο Κασάπογλου επαναλαµβάνει το επιχείρηµαπερί αµοιβαιότητας και λέει πως «αν η Ελλάδαείχε κάνει βήµατα υπέρ της τουρκικής µειονότητας στη ∆υτική Θράκη – αναγνωρίζοντας τους εκλεγµένους µουφτήδες, για παράδειγµα – όταν ήταν υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε., τα πράγµατα θα ήταν καλύτερα για την ελληνική κοινότητα στην Τουρκία».

Ο Μπράιζα του υπόσχεταιότι θα συζητήσει αυτό το θέµα και µε την Αθήνα. Πάντως, ο αντινοµάρχης λέει στον Μπράιζα ότι προσωπικά δεν βλέπει να υπάρχεικανένας λόγος να µην ανοίξει η Χάλκη.


Η ΕΑΣ για τα όπλα διασποράς

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΣΤΕΙΛΑΝ στα «ΝΕΑ» τα Ελληνικά Αµυντικά Συστήµατα για την πρόσφατη αποκάλυψη σχετικά µε τησυστράτευση Ελλάδας και ΗΠΑ για τα όπλα διασποράς. Σε αυτή υποστήριξαν ότι «σε απάντηση των αναφεροµένων στο δηµοσίευµα της 19ης Μαΐου της έγκριτης εφηµερίδας σας στη σελίδα 29 µε τίτλο “Χέρι χέρι µε τις ΗΠΑ για µη κατάργηση των όπλων διασποράς” και “Μαζική παραγωγή από Ελλάδα και Τουρκία πυροµαχικών διασποράς” για παραγωγή πυροµαχικών GRM 20 107 χιλ. και GRM49 155 χιλ. από τα ΕΑΣ, σας γνωρίζουµε ότι η εταιρεία µας δεν παράγει από ετών τα εν λόγω πυροµαχικά». Απάντηση συντάκτη: Μέχρι τις 19 Μαΐου τα ΕΑΣ διαφήµιζαν κανονικά στο Ιντερνετ, στις ηλεκτρονικές σελίδες µε τα διαθέσιµα προϊόντα τους, τα πυροµαχικά διασποράς GRM20 και GRM49. Αµέσως µετά τοδηµοσίευµα, η εν λόγω εταιρεία αφαίρεσε τις συγκεκριµένες σελίδες µε τα πυροµαχικά διασποράς και προχώρησε σε αλλαγές στον κατάλογο των προϊόντων της προσθέτοντας τιςφράσεις «στο παρελθόν τα ΕΑΣ είχαν επίσης κατασκευάσει βλήµατα 155mm GRM49 και 155mm GRM49CBB». Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση των GRM20.

Οδεύουν άµεσα προς ιδιωτικοποίηση ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο αλλά και πακέτο µετοχών της ΔΕΗ

Πωλητήριο στα ασηµικά «εδώ και τώρα»

Με ένα µπαράζ ιδιωτικοποιήσεων δηµόσιων οργανισµών και επιχειρήσεων που περιλαµβάνει πώληση ασηµικών του Δηµοσίου «εδώ και τώρα» αλλά και αξιοποίηση µεγάλων κρατικών ακινήτων, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει το µήνυµα στις αγορές ότι είναι αποφασισµένη, παρά τις αντιδράσεις, να προχωρήσει την πολιτική αυτή, που αποτελεί προαπαιτούµενο από τις ίδιες αλλά και από την τρόικα για να µειωθεί το δηµόσιο χρέος. Οπως ανακοινώθηκε χθες – και προκειµένου να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και πωλήσεις ακινήτων έως το 2015 – οδεύουν άµεσα προς ιδιωτικοποίηση ο ΟΤΕ, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο αλλά και πακέτο µετοχών της ΔΕΗ. Για τον ΟΤΕ και το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο αλλά και για τον ΟΠΑΠ προβλέπεται η πώληση του συνόλου των µετοχών που κατέχει σήµερα το Δηµόσιο. Για τα λιµάνια, τις εταιρείες ύδρευσης και τη ΔΕΗ το ελληνικό Δηµόσιο σχεδιάζει να πωλήσει σηµαντικό µέρος του µετοχικού τους κεφαλαίου σε στρατηγικούς επενδυτές, ενώ για την τελευταία δεν αποκλείεται και η πώληση µονάδων.
ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ προς πλήρη ιδιωτικοποίηση είναι ο ΟΤΕ, όπου το ελληνικό Δηµόσιο θα πωλήσει στην Deutsche Telekom, που είναι ήδη ο µεγαλύτερος βασικός µέτοχος του οργανισµού, ολόκληρο το πακέτο του 16% των µετοχών, το οποίο κατέχει αυτήν τη στιγµή. Ακολουθεί το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο, όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να πωλήσει ολόκληρο το ποσοστό που κατέχει το Δηµόσιο και το οποίο αντιστοιχεί στο 34% του µετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ενώ ένα επιπλέον 10% που κατέχουν τα Ελληνικά Ταχυδροµεία θα πωληθεί και αυτό στον στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος και θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του Τ.Τ. Για τον έλεγχο του Τ.Τ. αναµένεται να εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον από µεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ Τ.Τ. εκτός από τα εισπρακτικά οφέλη που θα έχει για το ελληνικό Δηµόσιο θα επιταχύνει και τις διαδικασίες των ριζικών αλλαγών που κυοφορούνται στην ελληνική τραπεζική αγορά. Ριζικές αλλαγές αναµένεται να δροµολογηθούν και στην ελληνική ενεργειακή αγορά µετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση του 17% του µετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, όπου το ελληνικό Δηµόσιο κατέχει σήµερα το 51%. Την τελευταία στιγµή και ενώ δεν ήταν στα κυβερνητικά σχέδια για άµεση ιδιωτικοποίηση, η ΕΥΔΑΠ µπήκε στη λίστα µε την πώληση µεγάλου πακέτου µετοχών της σε ξένο στρατηγικό επενδυτή. Στην ΕΥΔΑΠ το ελληνικό Δηµόσιο κατέχει πακέτο µετοχών ύψους 61%, ενώ 10% κατέχει η ελεγχόµενη από το κράτος Αγροτική Τράπεζα.

Το ίδιο αναµένεται να συµβεί και µε την ΕΥΑΘ, στην οποία το ελληνικό Δηµόσιο κατέχει το 74% και σχεδιάζει να πωλήσει µετοχές µέχρι και 40% και φυσικά να αναλάβει το µάνατζµεντ της εταιρείας ξένος, κατά πάσα πιθανότητα, στρατηγικός επενδυτής. Για τον Οργανισµό Λιµένος Πειραιώς προβλέπεται να απορροφήσει τα λιµάνια Λαυρίου, Ελευσίνας και Ραφήνας και στη συνέχεια η πώληση πακέτου µετοχών της νέας εταιρείας, ενώ για τον ΟΛΘ προβλέπεται η περαιτέρω µετοχοποίησή του.

Ο δήµαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης του λιµανιου ενώ το Δηµοτικό Συµβούλιο δεν συµφώνησε σε κοινό ψήφισµα.

Πρωτοσέλιδο Της ΦτΞ 24.5.2011



Ανάστατοι οι αγρότες από παρεξήγηση

Ανάστατος ο αγροτικός κόσμος από την είδηση, πως στο εξής θα πληρώνει στον ΕΛΓΑ, για τις δηλώσεις των στρεμμάτων του



- Για παρεξήγηση και έλλειψη ενημέρωσης κάνει λόγο ο κύριος Κ. Γλερίδης, μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ξεκαθαρίζοντας, ότι οι αγρότες δεν θα πληρώνουν κάτι περισσότερο από αυτά που, ήδη, πλήρωναν
- Μετά την κατάργηση του 3% που πλήρωναν οι αγρότες υπέρ του ΕΛΓΑ, θα πληρώνουν ένα ποσόν, ανάλογα με την καλλιέργεια, για την δήλωση των στρεμμάτων τους


Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κόλπους των αγροτών η είδηση ότι, εφεξής, θα πληρώνουν τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να κάνουν την δήλωση των στρεμμάτων τους. Σύγχυση και πανικός επικρατεί στην ελληνική ύπαιθρο, καθώς όλοι παραδέχονται, πως ο αγροτικός κόσμος περνάει μία από τις χειρότερες φάσεις του και καλείται, για άλλη μια φορά, να επωμιστεί τις συνέπειες της κρίσης.
Σε επικοινωνία, ωστόσο, που είχαμε με τον κύριο Κώστα Γλερίδη, μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο τελευταίος ξεκαθάρισε, ότι δεν υπάρχει λόγος αναστάτωσης, αφού οι αγρότες δεν θα πληρώνουν κάτι παραπάνω από αυτά που πλήρωναν προηγουμένως. Συγκεκριμένα, ο κύριος Κ. Γλερίδης τόνισε, πως οι αγρότες πλήρωναν μέσω των αγοραστών τους 3% στον ΕΛΓΑ, επειδή, όμως, πολλοί από τους αγοραστές των προϊόντων τους δεν κατέβαλλαν, για δικούς τους λόγους, αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ, το 3% καταργήθηκε. Αντ’ αυτού, αποφασίστηκε ο κάθε αγρότης να πληρώνει στον ΕΛΓΑ , ανάλογα με την καλλιέργεια των προϊόντων, όταν κάνει την δήλωση των στρεμμάτων του.
«Συμφωνούμε σε αυτό που έγινε, ειδικά δε στους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που διανύουμε, δεν μπορεί το κράτος να μας αποζημιώνει, χωρίς πρώτα να εισπράττει».
Από την άλλη, ο κύριος Κ. Γλερίδης παραδέχτηκε, ότι για κάποιες καλλιέργειες το ποσόν που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες είναι υπερβολικό. Για παράδειγμα, για την καλλιέργεια πατάτας είναι σαράντα πέντε ευρώ ανά στρέμμα. Βέβαια, ο κύριος Κ. Γλερίδης ξεκαθάρισε, ότι οι αγρότες μπορούν να προκαταβάλλουν αυτά τα χρήματα ή να κάνουν μια υπεύθυνη δήλωση αναφέροντας πως επιθυμούν αυτά να κρατηθούν από την επιστροφή του ΦΠΑ ή κάποια άλλα δικαιώματά τους.
Παράλληλα, ο κύριος Κ. Γλερίδης άφησε αιχμές κατά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης για την αναστάτωση που προκλήθηκε, επισημαίνοντας, ότι δεν ενημέρωσε τους αγρότες αναφορικά με το θέμα, δεν τους ξεκαθάρισε, δηλαδή, ότι δεν καλούνται να πληρώσουν κάτι καινούργιο από αυτό που πλήρωναν ήδη. Ενώ, υπογράμμισε με έμφαση, πως έπρεπε προηγουμένως να γίνει μια κουβέντα με όλους τους φορείς του αγροτικού κόσμου και να ακολουθήσει η σωστή ενημέρωση των συναδέλφων τους.

Της Πολιτικής Το ##





Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Σωτήρες της Ξάνθης... Σταυρώστε τον Αντιδήμαρχο Νίκο Φωτιάδη, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για τα φανταστικά επεισόδια της Κεντρικής Πλατείας:


Άρον άρον Σταύρωσον αυτόν, φώναζαν ορισμένοι εδώ και τρεις ημέρες, δείχνοντας ξεκάθαρα τον Νίκο Φωτιάδη, Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Αστυνομίας, και σύμφωνα με τα λεγόμενα τους αποκλειστικό υπεύθυνο των όσων συνέβησαν το απόγευμα της Πέμπτης. Όλοι οι πολύξεροι, χωρίς να είναι μπροστά και χωρίς να γνωρίζουν το τι ακριβώς ειπώθηκε, έβγαλαν τα συμπεράσματα τους και ως ακριβοδίκαιοι δικαστές της Ξάνθης, εξέδωσαν την απόφαση πως πρέπει να σταυρώσουμε αυτόν, ο οποίος είχε την παλικαριά και το σθένος, να αντισταθεί στην προκλητικότατη κατάληψη των Τούρκων, οι οποίοι ήρθαν όλως τυχαίως στην Ξάνθη, για να αφήσουν τα χρήματα τους. Ναι φίλοι μου, άφησαν τόσα χρήματα στην αγορά της Ξάνθης, που όλοι οι επαγγελματίες έκλεισαν τα καταστήματα τους και πήγαν για μόνιμες διακοπές στον Άγιο Μαυρίκιο. Με απλά λόγια, δεν τους ένοιαξε τους κυρίους αυτούς, το ομαδικό σουνέτι στο Δροσερό, δεν νοιάστηκαν για την επίσκεψη της κυρίας Ερντογάν στην Θράκη για το σουνέτι των εγγονών του Σαδίκ, δεν τους πείραξε που κάποιοι στην ορεινή περιοχή, έγραψαν τους νόμους στα παλιά τους τα παπούτσια και κατασκεύασαν ένα τέμενος γεμάτο αυθαιρεσίες και αφού τους επιβλήθηκε πρόστιμο, άρχισαν να δημιουργούν και πάλι προβλήματα, ο Φωτιάδης τους πείραξε, που ζήτησε έστω και με τον γνωστό, άκομψο για τις κυρίες του Κολωνακίου τρόπο του, να φύγουν τα αυτοκίνητα από το σημείο. Για το ίδιο θέμα πάντως εχθές, έλαβα μια επιστολή τρισέλιδη του Αντιδημάρχου κυρίου Φωτιάδη, η οποία όμως αναφέρεται προς εκδότη άλλης εφημερίδας και για τον λόγο αυτό δεν την δημοσιοποιώ.

Διαμαρτυρήθηκαν λέει, τα καφέ που έχουν τραπεζοκαθίσματα στην Πλατεία Ελευθερίας για την έκθεση αυτοκινήτων της NISSAN, αλλά εμείς άλλα μαθαίνουμε:




Υπέρ ευχαριστημένος έμεινε από την πραγματοποίηση της υπαίθριας έκθεσης της NISSAN στην πλατεία Ελευθερίας ο ένας εκ των δυο επαγγελματιών που έχουν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα και ειλικρινά ο άνθρωπος μίλησε με τα καλύτερα λόγια, αφού οι εκπρόσωποι της επιχείρησης, έκαναν κατανάλωση. Αυτό και μόνο, δείχνει το πόσο άκομψο τρόπο βρίσκουν ορισμένοι, για να πλήξουν ορισμένους επαγγελματίες της Ξάνθης. Επειδή όμως δεν έλαβα καμία απάντηση από τους εμπλεκόμενους στο θέμα, οφείλω να ρωτήσω και πάλι τον αγαπητό κατά τα άλλα, όπως και λαλίστατο πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ξάνθης, ο οποίος θα έπρεπε να στηρίζει τους επαγγελματίες και όχι να τους κατηγορεί, να μου πει, πότε ως ομοσπονδία, ζήτησαν επίσημα από τον Δήμο Ξάνθης, την διάθεση κοινόχρηστου χώρου, ο οποίος θα χρησιμοποιείται από εμπόρους της Ξάνθης, που θα θέλουν να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε έκθεση για παρουσίαση των προϊόντων τους; Όπως επίσης θα ήθελα να μου απαντήσει ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αστυνομίας και των προστίμων, Νίκος Φωτιάδης, πότε επέβαλε πρόστιμο σε όλους αυτούς που χρησιμοποιούν τον πεζόδρομο της Δαγκλή και τα πεζοδρόμια της Θερμοπυλών, για να βγάζουν έξω την πραμάτεια τους, μετατρέποντάς τα όλα σε ένα απέραντο Γιουσουρούμ;

Καμία σχέση με το Λιμεναρχείο Λάγος δεν έχουν οι λιμενικοί που συνελήφθησαν για ναρκωτικά. Μεγάλη επιτυχία της Διεύθυνσης Ασφαλείας Ξάνθης:




Πραγματικά είναι συγκλονιστική η είδηση του Αστυνομικού Δελτίου που αναφέρει πως συνελήφθησαν δυο Λιμενικοί της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος και ένας αξιωματικός του Στρατού, για κατοχή και πώληση Νεκρωτικών. Με απλά λόγια, οι άνθρωποι που πληρώνονταν από το Ελληνικό Κράτος και κατ’ επέκταση από όλους εμάς που αγκομαχούμε οικονομικά εδώ και καιρό, για να πατάξουν την διακίνηση ναρκωτικών, ήταν αυτοί που εκμεταλλευόμενοι την θέση τους, πουλούσαν τον θάνατο για να τα κονομήσουν. Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η τιμωρία αυτών των ανθρώπων, αλλά θα ζητήσω από την Ελληνική δικαιοσύνη, στις αποφάσεις της να συμπεριλάβει και την επιστροφή όλων των μισθών που έχουν εισπράξει αυτοί οι κύριοι, γιατί όχι μόνο δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους, αλλά προστάτευαν και αυτό για το οποίο πληρώνονταν για να το πατάξουν. Για αυτήν την επιτυχία, αξίζουν συγχαρητήρια στους άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Ξάνθης, που πραγματικά κατάφεραν να δώσουν ένα γερό χαστούκι στο κύκλωμα που εμπορευόταν τον θάνατο.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τη Σμύρνη, με το κρουαζιερόπλοιο Ocean Majesty 388 Τούρκοι τουρίστες. Οι Τουρίστες επιλέγουν άλλες περιοχές και όχι την Ξάνθη:



Με τους χάρτες του ευρύτερου κέντρου της Θεσσαλονίκης ανά χείρας, οι 388 Τούρκοι τουρίστες, που έφθασαν νωρίς σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τη Σμύρνη, με το κρουαζιερόπλοιο Ocean Majesty, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης, ψάχνοντας είτε το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία, είτε τα αξιοθέατα της Άνω Πόλης, στα Κάστρα. Πάντως, με τον καιρό να είναι σύμμαχός τους, δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που θεάθηκαν να απολαμβάνουν τον καφέ τους στην πλατεία Αριστοτέλους. Άλλωστε, το «Ocean Majesty», θα αποπλεύσει από τη Θεσσαλονίκη στις δύο μετά το μεσημέρι, με προορισμό τον Πειραιά. Στη συνέχεια δε θα κάνει το γύρο των νησιών του Αιγαίου. Μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο, που είναι χωρητικότητας 1.000 ατόμων, θα καταπλεύσει άλλες έξι φορές στο Θερμαϊκό, έχοντας πάντα ως αφετηρία το λιμάνι της Σμύρνης. Μάλιστα, η επόμενη άφιξή του στη Θεσσαλονίκη αναμένεται στις 7 Ιουλίου.
Αυτήν την είδηση την αλίευσα εχθές από το διαδίκτυο και την αναδημοσιεύω σήμερα, θέλοντας έτσι να θίξω τόσο την συμπεριφορά αυτών που καταδίκασαν τον Νίκο Φωτιάδη επειδή εδίωξε του Τούρκους από την Κεντρική Πλατεία, όσο την ανυπαρξία των πολιτικών της περιοχής μας, οι οποίοι μόνο στα λόγια ανέπτυξαν το Λιμάνι του Πόρτο Λάγος.

Μέσα στην μελαγχολία των αποφάσεων της Κυβέρνησης, ένας καλός φίλος αποφάσισε να παντρευτεί την αγαπημένη του το απόγευμα της Κυριακής, αποδεικνύοντας πως ο έρωτας δεν σταματά σε εμπόδια:


Μπορεί η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, έπειτα από τις προσταγές του ΔΝΤ και την εκτέλεση αυτών από την Κυβέρνηση, να βάζουν φραγμούς στα όνειρα των νέων, αλλά όπως απέδειξε περίτρανα ο Γιώργος Κρόγιας, στον έρωτα δεν υπάρχουν εμπόδια. Με μάρτυρες τον Θεό και πολλούς καλούς φίλους, ο αγαπητός Γιώργος Κρόγιας παντρεύτηκε την αγαπημένη του Βασιλική, το απόγευμα της Κυριακής στον Ιερό Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου. Μέσα από την καρδιά μου, σας εύχομαι να στεριώσετε σαν τα ψηλά βουνά και καμία δυσκολία να μη σταθεί εμπόδιο στην υπόλοιπη ζωή σας.

Ευχάριστα νέα για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Θράκης

- Εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται να εκταμιευτούν τριάντα δύο με τριάντα τρία εκατομμύρια ευρώ, ως μέρος των οφειλομένων του κράτους προς τους δικαιούχους της επιδότησης 12%. Ωφελούμενες οι μεταποιητικές επιχειρήσεις.
- Δηλώσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Βιοτεχνών και Βιομηχάνων Ξάνθης, κυρίου Β. Σκαρλάτου στην ΦτΞ


Σημαντική είδηση για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Θράκης φέρνουν οι Πρόεδροι των ΣΕΒ Θράκης από την Αθήνα, όπου είχαν συζήτηση-συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κύριο Παναγιώτη Ρήγα, σχετικά με τις επιχορηγήσεις 12%, που έχουν να παίρνουν οι επιχειρηματίες της Θράκης εδώ και πέντε εξάμηνα.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών και Βιομηχάνων Ξάνθης, κύριος Βασίλης Σκαρλάτος, η δέσμευση που έλαβε από επίσημα χείλη κορυφαίων παραγόντων του Υπουργείου αναφέρει, ότι θα εκταμιευτεί ένα ποσόν των τριάντα δύο με τριάντα τρία εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να δοθεί, ως μέρος των χρωστούμενων, στους δικαιούχους του 12%, μέσα στον μήνα Μάιο.
Παράλληλα, ο αρμόδιος Υφυπουργός τόνισε, πως σε πρώτη φάση θα γίνει ένα ξεκαθάρισμα στις επιχειρήσεις, ώστε να λάβουν την δόση οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, μόνο για τις οποίες άλλωστε προβλέπεται από την νομοθεσία η σχετική επιδότηση.
Όπως ξεκαθαρίζει ο κύριος Β. Σκαρλάτος οι μεταποιητικές επιχειρήσεις είναι οι πιο παραγωγικές, επομένως είναι πολύ σημαντική η οικονομική τους ενίσχυση, ειδικά δε μέσα στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.
Σε ερώτηση εάν θεωρεί πως είναι αρκετά τα τριάντα δύο με τριάντα τρία εκατομμύρια που έχει αποφασίσει να διαθέσει το κράτος στα πλαίσια των οφειλομένων τους προς τους δικαιούχους του 12%, προκειμένου να αναστηθούν οι επιχειρήσεις της Θράκης, που ως γνωστών δεινοπαθούν από την καλπάζουσα οικονομική κρίση, ο κύριος Β. Σκαρλάτος τονίζει ότι οποιοδήποτε κονδύλι, μικρό ή μεγάλο, αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα για το «επιχειρείν». Τονίζει, δε, ότι περιμένει οι δεσμεύσεις του κράτους να γίνουν πράξη.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι στην συνάντηση Προέδρων των ΣΕΒ Θράκης με τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης συμμετείχε και ο Ξανθιώτης Αναπληρωτής Υπουργός, κύριος Σωκράτης Ξυνίδης.