Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Επεισόδιο στον Έβρο

Τούρκοι δουλέμποροι άνοιξαν πυρ

κατά Ελλήνων αστυνομικών



Σοβαρό επεισόδιο με πυροβολισμούς που παραλίγο να μετατραπεί σε θερμό σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στον Έβρο. Τούρκοι δουλέμποροι που προσπάθησαν να περάσουν στα ελληνικά σύνορα περίπου 100 λαθρομετανάστες, άνοιξαν πυρ εναντίον Ελλήνων αστυνομικών με καραμπίνες χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί. Μετά από επιχείρηση των Τούρκων αστυνομικών συνελήφθησαν οι παράνομοι μετανάστες χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωθεί αν στα δίχτυα των αρχών έπεσαν και οι δουλέμποροι.

Όλα ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, όταν Έλληνες συνοριοφύλακες εντόπισαν μια ομάδα λαθρομεταναστών να προσπαθεί να εισέλθει σε ελληνικό έδαφος από παράνομα περάσματα. Αμέσως υπήρξε κινητοποίηση και κλιμάκιο συνοριοφυλάκων μετέβησαν στη νησίδα Αντάς όπου παρακολουθούσαν διακριτικά τις κινήσεις των δουλεμπόρων.

Το πρωί της Παρασκευής, όταν οι διακινητές προσπάθησαν να περάσουν τους περίπου 100 αλλοδαπούς και διαπίστωσαν ότι παρακολουθούνται από Έλληνες αστυνομικούς, σήκωσαν τις καραμπίνες και πυροβόλησαν χωρίς όμως να σημειωθούν τραυματισμοί. Οι Έλληνες συνοριοφύλακες, απομακρύνθηκαν από το σημείο ενώ οι αλλοδαποί μετανάστες συνελήφθησαν από Τούρκους αστυνομικούς.

Νοσοκομειακοί γιατροί: “Θα θρηνήσουμε θύματα εξαιτίας των συγχωνεύσεων”



Επικίνδυνες για την ίδια τη ζωή των ασθενών μπορεί να αποβούν οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων του ΕΣΥ. Σε περίπτωση που τελικά πάρουν “σάρκα και οστά”, τότε δεν αποκλείεται να θρηνήσουμε θύματα, καθώς οι άνθρωποι που θα αρρωσταίνουν δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρονται εγκαίρως για τις πρώτες βοήθειες σε κοντινά σε αυτούς νοσοκομεία.
Την επισήμανση αυτή έκανε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας. Παράλληλα, τόνισε ότι πρόθεση των νοσοκομειακών γιατρών είναι να μην επιτρέψουν τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, με τη βοήθεια δημάρχων και δημοτικών συμβούλων όλης της χώρας.Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, απαιτείται η πρόσληψη 6.500 γιατρών, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα υγείας, ενώ τα μεγαλύτερα κενά προσωπικού καταγράφονται στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας των νησιών και των παραμεθόριων περιοχών.

“Κενά παρατηρούνται σε κρίσιμες ειδικότητες γιατρών, όπως η παιδιατρική, η καρδιολογία, η ορθοπεδική, η αναισθησιολογία, η χειρουργική, η παθολογία, η ακτινολογία, η μικροβιολογία, η μαιευτική και η οφθαλμολογία”, δήλωσε ο κ. Βαρνάβας.Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιατρών Ελλάδος τόνισαν ότι σήμερα υπηρετούν 12.353 γιατροί στα νοσοκομεία και 3.073 στα κέντρα υγείας και εξήγησαν ότι για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες χρειάζονται 3.500 ειδικευμένοι και 1.100 ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία και άλλοι 400 στα κέντρα υγείας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Στάθης Τσούκαλος είπε ότι ο υπουργός Υγείας δεν λέει την αλήθεια, δεν γνωρίζει το αντικείμενο και χρησιμοποιεί αμφιβόλου ικανότητας συμβούλους, ενώ δεν κουβεντιάζει μ’ αυτούς που λειτουργούν το ΕΣΥ.

Απελπιστική η κατάσταση, πιέζει και η Τρόικα

Στο τραπέζι και πάλι η αύξηση του ΦΠΑ!


Να παρουσιάσει λίστα με τους υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση φορείς του Δημοσίου, πιέζει την κυβέρνηση η Τρόικα ζητώντας τουλάχιστον να γνωρίζει τον αριθμό τους, ώστε να πειστεί για την αποτελεσματικότητα του μέτρου που θα ενσωματωθεί και στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο.

Στόχος τους είναι να γνωρίζουν πόσα θα μπορέσει να εξοικονομήσει το Δημόσιο από μείωση στο λειτουργικό κόστος και από τις συνακόλουθες απολύσεις. Παρότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει ήδη αποκλείσει να αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο «παζάρι» που έχει ξεκινήσει μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες, μπαίνουν και πολλά μέτρα που εθεωρούντο μέχρι πριν μόλις λίγες ημέρες «ταμπού» για την κυβέρνηση. Ανάμεσά τους και η λύση της μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών, που σήμερα φορολογούνται με τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, στον υψηλό 23%, με στόχο να εξοικονομηθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ!

Ήδη, για την προετοιμασία της λίστας των προϊόντων που θα αυξηθούν εν μία νυκτί κατά 10% εργάζονται όχι μόνο οι υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και ορισμένες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ που κάνουν άρον-άρον απογραφή προκειμένου να περάσουν άμεσα τις αυξήσεις στους κωδικούς των προϊόντων.

Ορθάνοιχτο παραμένει και το ενδεχόμενο αυξήσεων στην άμεση φορολογία, στη φορολογία των ακινήτων (κυρίως μέσω αντικειμενικών αξιών), στους λοιπούς έμμεσους φόρους (κυρίως Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και ΕΦΚ στα αναψυκτικά), ενώ δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν, από φέτος κιόλας, το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε νέα έκτακτη φορολογία για υψηλά εισοδήματα και ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Δύσκολα όμως φαίνεται πως θα κάνει τελικά πίσω το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά και στην εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο, από όπου προσδοκά 400 εκατ. ευρώ μόνο για φέτος.