Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ένας δύσκολος και κρύος χειμώνας περιμένει τους περισσότερους Έλληνες πολίτες

Ένας δύσκολος και κρύος χειμώνας περιμένει τους περισσότερους Έλληνες πολίτες

Εντείνει η Κυβέρνηση τα κοινωνικά προβλήματα

με την αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Από 65 λεπτά στο 1,10 η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Μαζί με το ΦΠΑ η αύξηση θα φτάσει 1,30

Γιάννης Σιούτας, Πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Νομού Ξάνθης:

«Θα δημιουργηθούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Παιδιά και ηλικιωμένοι θα παγώσουν»



  Κατακόρυφη είναι η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που υπάρχουν. Από τα 65 λεπτά το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να φτάσει το 1,10. Μαζί δηλαδή με το ΦΠΑ, η αύξηση θα φτάσει το 1,30.

  Αναφορικά με το θέμα τοποθετείται στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Νομού Ξάνθης, κύριος Γιάννης Σιούτας, επισημαίνοντας πως υπάρχει σχετική κυβερνητική απόφαση, που αν εφαρμοστεί, θα συνεπάγεται «καταδίκη όχι μόνον για τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά για όλη την κοινωνία».

  Το κράτος στην προσπάθειά του να πάρει άκοπα φόρο από τα διυλιστήρια, έχει σκεφτεί την προκείμενη αύξηση. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να περιμένει απόδοση ΦΠΑ από super markets, παντοπωλεία, μανάβικα και κρεοπωλεία.

  «Πρέπει να δούμε το θέμα σφαιρικά» αναφέρει ο κύριος Γ. Σιούτας σχετικά με την αύξηση στην τιμή πετρελαίου. Τονίζει δε, πως «θα δημιουργηθούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα με αυτό τον τρόπο. Ο κλάδος μας επιτελεί ένα κοινωνικό έργο τον Χειμώνα, μοιράζει πετρέλαιο θέρμανσης. Με αυτές, όμως, τις εξελίξεις, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα. Παιδιά και ηλικιωμένοι θα παγώσουν».

Δε θα γίνει αύξηση του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ, και θα γίνει αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Δε θα γίνει αύξηση του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ, και θα γίνει αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης
Μας δουλεύει ψιλό γαζί η Κυβέρνηση
και παίζει με τα νεύρα μας

Πως αξιολογούν αυτή την εξέλιξη οι Πρόεδροι Εμπορικού συλλόγου και ΟΕΒΕ Ξάνθης

Ματαιώνεται η αύξηση του ΦΠΑ, που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση, εξαιτίας των ισχυρών αντιδράσεων που υπήρξαν από παράγοντες της ελληνικής αγοράς, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Βέβαια, η εναλλακτική λύση της κυβέρνησης γι’ αυτή την περίπτωση, είναι η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Σχετικά με το κατά πόσο μια τέτοια εξέλιξη είναι περισσότερο θετική ή αρνητική, τοποθετούνται στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κ. Γιάννης Αλεξιάδης και ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, κύριος Σ. Τσιακίρογλου.

Γιάννης Αλεξιάδης:
«Δεν μπορούμε ακόμα να κρίνουμε αυτή την εξέλιξη, γιατί δεν μπορούμε να υπολογίσουμε αν η επιβάρυνση που γλιτώνει το καλάθι της νοικοκυράς, δηλαδή τα βασικά έξοδα ενός σπιτιού, είναι λιγότερη από την επιβάρυνση που θα συνεπάγεται η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου. Αν η επιβάρυνση του πετρελαίου ξεπερνάει την επιβάρυνση του καλαθιού της νοικοκυράς, τότε θα είναι αρνητική αυτή η εξέλιξη. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ξάνθη μας είναι στην Βόρεια Ελλάδα, πράγμα που αυξάνει την κατανάλωση πετρελαίου συγκριτικά με άλλες περιοχές, όπως είναι η Κρήτη και η Πελοπόννησος. Δυστυχώς, εδώ καταναλώνουμε περισσότερο πετρέλαιο. Δεν ξέρουμε ακόμη, αν τα αποτελέσματα θα είναι περισσότερο θετικά ή αρνητικά. Είναι καλό που δεν ανεβαίνει η τιμή στα τρόφιμα, αλλά αυτή η μεγάλη αύξηση στο πετρέλαιο, πιθανόν, να έχει άλλη επίπτωση στην Βόρεια Ελλάδα».

Σωτήρης Τσιακίρογλου:
«Δυστυχώς, όπως βλέπουμε ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει. Τα έσοδα είναι μειωμένα, διότι δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά. Δεν υπάρχει ουσιαστικός κύκλος εργασιών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν έσοδα και δεν ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός.
Είναι μια απλή λογική για την κυβέρνηση, που βλέπει μόνον αριθμούς και όχι ευημερία επιχειρήσεων και κόσμου. Μόνον για να ευημερήσουν οι αριθμοί πρέπει να αυξηθεί το ΦΠΑ ή να αυξηθεί ο φόρος πετρελαίου. Αν αυξανόταν ο συντελεστής ΦΠΑ από 11 σε 23 σε πολλά είδη και σε πολλές υπηρεσίες, όπως είχαν σκεφτεί να πράξουνε, αυτό θα τροφοδοτούσε πάρα πολύ τον πληθωρισμό και θα υπήρχε κοινωνική έκρηξη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αναζητήσουνε τα ίδια έσοδα από άλλες πηγές. Μια στάνταρ και αποδοτική πηγή είναι το πετρέλαιο θέρμανσης που θα έχει ίση τιμή με το πετρέλαιο κίνησης, με αποτέλεσμα ο Χειμώνας να είναι πολύ δύσκολος. Τα νοικοκυριά δε θα μπορέσουν να αντέξουν. Ήδη, δεν πληρώσανε πέρσι τα κοινόχρηστα, φανταστείτε τι έχει να γίνει φέτος».

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Πάταγος με το μίγμα αποστάγματος πηγών Σταυρούπολης, Παραδείσου και γεωτρήσεων Δροσερού Τσέπελ-ύδωρ:

  Άνω κάτω για ακόμα μια φορά, έκανα την Ξάνθη και αυτό όντως είναι λόγος για να καυχιέμαι, αφού η πρωτοποριακή μου ιδέα να βγάλω εμφιαλωμένα νερά με την ονομασία του Προέδρου της ΔΕΥΑΞ, βρήκε μεγάλη απήχηση στον κόσμο και τα μηνύματα ήταν περισσότερο θετικά από τα αναμενόμενα. Μπορεί η προεκλογική περίοδος να ξεκίνησε νωρίς και υπό το βάρος της καταχνιάς των εξελίξεων στην οικονομία και για τον λόγο αυτό χρειάζεται λίγο χιούμορ να δώσει όμορφο χρώμα στην ζωή μας. Το ότι χάσαμε κάθε είδους χιούμορ και διάθεση για την ζωή ή μας ανάγκασαν να τα χάσουμε είναι μια πραγματικότητα και αυτό για να αλλάξει θέλει πολύ προσπάθεια από όλους μας.



Κίνηση μοτοσυκλετών στους πεζόδρομους και παταγώδης αποτυχία του Δήμου Ξάνθης στην επίλυση του κυκλοφοριακού:





  Αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό, είδαμε να ασχολούνται τοπικά ΜΜΕ με το θέμα της κίνησης μοτοσυκλετών στους πεζόδρομους της Ξάνθης, αλλά δυστυχώς δεν διαπιστώσαμε σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις, να γίνεται αναφορά στην ουσία του προβλήματος. Σίγουρα οι πεζόδρομοι γίνονται για τους πεζούς, αλλά πάντα και εφόσον υπάρχουν εμπεριστατωμένες κυκλοφοριακές μελέτες. Στην Ξάνθη δυστυχώς όπως όλοι γνωρίζουμε, οι κυκλοφοριακές μελέτες βρίσκονται μόνο στην σφαίρα της φαντασίας Δημοτικών Υπαλλήλων, οι οποίοι καλούνται πολλές φορές να αποδείξουν, πως ο Ελέφαντας είναι Μυρμήγκι, άσχετα αν αυτό δεν γίνεται ούτε και με την βοήθεια του μεγαλοδύναμου. Η ουσία στην όλη υπόθεση είναι πως ο Δήμος Ξάνθης λειτουργεί ως συνήθως με προχειρότητα σε αυτές τις περιπτώσεις, γεμίζει πεζόδρομους το κέντρο της πόλης, χωρίς ποτέ να νοιαστεί όμως για το που θα πάνε τα χιλιάδες αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες που κυκλοφορούν καθημερινά στην Ξάνθη. Πολλοί οδηγοί έχουν παρατήσει τα αυτοκίνητά τους και μετακινούνται με δίκυκλα δίνοντας έτσι λύση στο κυκλοφοριακό της πόλης, αλλά δυστυχώς και για αυτούς η μετακίνηση έχει γίνει Γολγοθάς, αφού από την μια δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης για τα δίκυκλα και από την άλλη οι οδηγοί των αυτοκινήτων καταλαμβάνουν ολόκληρο το οδόστρωμα χωρίς να αφήσουν περιθώρια ώστε να περάσει από δίπλα τους ένα μηχανάκι.



Οι περίεργες βόλτες με το πολυτελές τζιπ της Δημοτικής Αστυνομίας:



  Αρκετός καιρός πέρασε από την ημέρα που είχαμε θέσει κάποια ερωτήματα προς την Δημοτική Αστυνομία και προς τον Δήμο Ξάνθης και απάντηση μέχρι σήμερα δεν λάβαμε. Θα μου πείτε πως τι απάντηση να σου δώσουν, όταν είναι εκτεθειμένοι από την κορυφή ως τα νύχια. Το τελευταίο διάστημα βέβαια, παρατήρησα και κάτι ακόμα για το οποίο απευθύνω στους πιο πάνω και άλλα ερωτήματα, ζητώντας να μου απαντήσουν σε όλα. Τι δουλειά έχει το τζιπ της Δημοτικής Αστυνομίας στην Ορεινή Περιοχή κύριοι; Ποιες είναι οι ώρες λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας και κατά πόσο πρέπει το πολυτελές τζιπ να μετακινείται τα βράδια μετά της 12; Υπάρχει βιβλίο κίνησης του οχήματος ή δεν χρειάζεται;



Βολιδοσκοπεί η Κυβέρνηση παίζοντας με τον πόνο μας προεκλογικά:

Καλός πραγματικά ο Γ. Παπανδρέου ο νεώτερος και οι συνεργάτες του, στο παιχνίδι των εντυπώσεων του ψυχρού πολέμου. Βγάζουν ένα φασούλι, μετράνε τις αντιδράσεις και το παίρνουν πίσω, εφόσον αυτές είναι πολλές και αρνητικές, προσπαθώντας να κερδίσουν την μάχη στις ερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές. Πιο πρόσφατο παράδειγμα το μάζεμα των αυξήσεων του ΦΠΑ σε αγαθά πρώτης ανάγκης, την στιγμή που πλήθαιναν τόσο οι αντιδράσεις για το θέμα αυτό και γιγαντώνοντας οι αντιδράσεις για την αύξηση στην τιμή του Πετρελαίου Θέρμανσης, αφού θέλουν στην προηγούμενη τιμή να εξισώσουν τον φόρο και πουλώντας το, όπως χθες το πρωί διέρρευσε, στην τιμή 1,10 ευρώ/λίτρο. Δεν του βγαίνει του Πρωθυπουργού μας η φορομπηχτική πολιτική και το σίγουρο είναι πως επενδύει πάρα πολλά στο παιχνίδι των εντυπώσεων, αφού στην ουσία η χώρα μας, δλδ η ζωή όλων μας, πάει από το κακό στο χειρότερο. Για τα θέματα αυτά βέβαια, δεν είδα ούτε τον φίλο Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Ξάνθης Σωκ. Ξυνίδη να παίρνει θέση, ούτε όμως και την Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης να βγάζει μιλιά, άσχετα αν τις τελευταίες ημέρες επέλεξαν να είναι λαλίστατοι και να επιτίθενται σφοδρότατα κατά αιρετών της περιοχής μας, οι οποίοι ανήκουν στην παράταξη της ΝΔ.



Δυσαρεστημένοι οι Δήμαρχοι Αβδήρων, Βιστωνίδας με τα γραφόμενά μας, αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση και παίζουν την κολοκυθιά:



  Δεν επιδίωξα ποτέ και ούτε πρόκειται να επιδιώξω, να είμαι αρεστός σε αιρετούς και μη της περιοχής μας με τα γραφόμενα μου και αυτό όσοι το καταλάβουν γρηγορότερα, τόσο καλύτερα θα είναι για τους ίδιους. Τελευταία δείγματα γραφής είναι πως όπως πληροφορήθηκα από κατοίκους τόσο της Βιστωνίδας όσο και των Αβδήρων, τα έχουν πάρει άγρια στο κρανίο ο Ν. Ζλάτκος και η Εύα Τσακίρη με τα γραφόμενά μου, επειδή πολύ απλά η αλήθεια δεν τους είναι αρεστή. Ξεκαθαρίστε πρώτα κύριε και κυρία την θέση σας, αφήνοντας πίσω τα ήξεις αφήξεις και μετά κρατήστε όποια στάση θέλετε, αλλά καλό θα είναι πρώτα, να εμπεδώσετε και το ποιος είμαι, αλλά και το τι χαρακτήρας είμαι, όχι τίποτα για να μην στενοχωριέστε. Αν εσείς που είστε Δήμαρχοι δεν έχετε τα κότσια να ξεκαθαρίσετε την θέση σας, φταίω εγώ που αμφισβητώ το ότι θα στηρίξετε τον Δ. Γαλανόπουλο και πως παίζετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη του, πράγμα το οποίο μου το επιβεβαίωσαν αρκετοί κάτοικοι των δυο Δήμων που εσείς διοικείτε τα τελευταία χρόνια; Μπορεί να κατηγόρησα σε εισαγωγικά για αλαζονική συμπεριφορά τον Β. Τσολακίδη, αλλά δυστυχώς για εσάς, αρχίζω να σχηματίζω αρνητικότερες εντυπώσεις, άσχετα αν την καλημέρα μου σας την λέω από καρδιάς.

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για φωτοβολταϊκά από αγρότες

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων
για φωτοβολταϊκά από αγρότες

Βασίλης Σαρρής, Διευθυντής ΔΕΗ Ξάνθης:
«Με βάση τον Νόμο οφείλουμε να καλύψουμε πρώτα την ισχύ των αγροτών και αφού καλύψουμε αυτό το κομμάτι, θα περάσουμε στους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους για το πρόγραμμα πολίτες μας»

Την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ για την τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών, στα πλαίσια σχετικού προγράμματος που αφορά κατά κύριο λόγο τους αγρότες.
«Υπάρχει μια σειρά από δικαιολογητικά που πρέπει να μας υποβληθούν. Από προχθές το πρωί ξεκινήσαμε να δεχόμαστε δικαιολογητικά. Υποβλήθηκαν συνολικά τριάντα έξι τέτοια αιτήματα. Συνήθως πρόκειται για μονάδες 100 KW. Το πρόγραμμα συνεχίζεται, δεν ξέρουμε ακόμη για πόσο χρονικό διάστημα. Το Υπουργείο είναι αυτό που θα αποφασίσει για την λήξη του προγράμματος.
Οι αιτήσεις αξιολογούνται στην ΔΕΗ. Σε πρώτη φάση προτεραιότητα έχουν οι αγρότες» επισήμανε για το θέμα ο Διευθυντής ΔΕΗ Ξάνθης, κύριος Βασίλης Σαρρής.
Παράλληλα, ο τελευταίος τονίζει μέσα από δηλώσεις του στην ΦτΞ, πως «με βάση τον Νόμο, οι αγρότες έχουν πλήρη προτεραιότητα, σε πρώτη φάση, για όσα αιτήματα υποβληθούν. Βέβαια, υπάρχουν και οι τεχνικές επάρκειες του δικτύου. Για παράδειγμα, εάν έρθουν εκατό αγρότες και υποβάλλουν αίτημα για φωτοβολταϊκά στο χωριό Μέλισσα. Είναι αυτονόητο, ότι το δίκτυο του συγκεκριμένου χωριού, δεν μπορεί να ηλεκτροδοτήσει εκατό φωτοβολταϊκά αγροτών. Εκεί λοιπόν θα υπάρχουν τεχνικοί περιορισμοί. Δεν παύει όμως να είναι γεγονός, ότι τα φωτοβολταϊκά των αγροτών έχουν προτεραιότητα έναντι όλων των υπολοίπων. Άρα, όσα αιτήματα έχει δεχθεί η ΔΕΗ μέχρι σήμερα και όσα θα δεχτεί από δω και πέρα και δεν έχουν σχέση με τους αγρότες, αυτά θα εξετάζονται, αφού αξιολογηθούν τα σχετικά αιτήματα των αγροτών» και συνεχίζει επισημαίνοντας πως «με βάση τον Νόμο οφείλουμε να καλύψουμε πρώτα την ισχύ των αγροτών και αφού καλύψουμε αυτό το κομμάτι, θα περάσουμε στους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους για το πρόγραμμα πολίτες μας. Οι περιορισμοί πάλι θα είναι οι ίδιοι. Πρώτος περιορισμός το Πρωτόκολλο, δηλαδή η σειρά προτεραιότητας. Οι παλιοί θα έχουνε προτεραιότητα. Ο δεύτερος περιορισμός θα είναι χωροταξικός. Αν δηλαδή σε μια περιοχή υπάρχει πολύ μεγάλη πυκνότητα φωτοβολταϊκών από μη αγρότες, εκεί πιθανών κάποιοι να κοπούν. Αυτό θα γίνει, επειδή το δίκτυο δεν θα σηκώνει, όπως λέμε, αυτά τα φωτοβολταϊκά. Άρα, υπάρχει περίπτωση ένας σχετικά πρόσφατος μη αγρότης, που θα επιβάλει αίτημα και είναι σε μια παρθένα περιοχή να εξυπηρετηθεί, ενώ ένας παλιότερος, που θα είναι σε μια πυκνή περιοχή, να μην μπορέσει να εξυπηρετηθεί».
Ερωτηθείς, σχετικά με το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά σε τοπικό επίπεδο, ο κύριος Β. Σαρρής αναφέρει χαρακτηριστικά, πως «Την πρώτη μέρα υπήρξε μεγάλη κινητικότητα. Κατατέθηκαν τριάντα έξι αιτήματα. Σήμερα (χθες,) δεύτερη μέρα, μέχρι τη στιγμή που μιλάμε και είναι δώδεκα το μεσημέρι, έχουν κατατεθεί μόνον δύο αιτήματα. Δηλαδή, αυτοί που είχαν ενδιαφέρον έτρεξαν να προλάβουν την πρώτη μέρα. Επομένως, έχουν δυνατότητα και άλλοι πολίτες μας που δεν είναι αγρότες να μπουν στο πρόγραμμα. Ότι ισχύς περισσέψει θα δοθεί στους υπόλοιπους».

Άναψε τα αίματα στο ΕΒΕ ο Αναπτυξιακός Νόμος και ξέσπασαν για την μείωση των μισθωμάτων


Άναψε τα αίματα στο ΕΒΕ ο Αναπτυξιακός Νόμος
και ξέσπασαν για την μείωση των μισθωμάτων

Μωραΐτης VS Αθανασιάδης
Δεν έλειψαν διαπληκτισμοί και καβγάδες, στα πλαίσια του προεκλογικού κλίματος

  Με τέσσερα θέματα στην ατζέντα συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ξάνθης.
  Η συνεδρίαση του σώματος ξεκίνησε με την ενημέρωση του Προέδρου, κυρίου Παναγιώτη Ανδρικόπουλου, γύρω από τους στόχους και τα αποτελέσματα της πρόσφατης σύσκεψης των παραγωγικών φορέων της Θράκης αναφορικά με τον νέο αναπτυξιακό Νόμο. Να σημειωθεί, ότι στην σύσκεψη παραβρέθηκαν Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, των Συνδέσμων Βιομηχάνων και των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων της Θράκης. Όπως τόνισε ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος, έγινε μια διαλογική συζήτηση που κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά την ανάπτυξη στον Νομό. Συμπλήρωσε δε, πως αποφασίστηκε να καταγραφούν όλες οι προτάσεις σχετικά με τα αναπτυξιακά μέτρα που αφορούν την Θράκη και να παρουσιαστούν σε μορφή υπομνήματος τις επόμενες ημέρες στους πολιτικούς παράγοντες του τόπου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που θα γίνουν.  
  Όπως φάνηκε όμως ο κύριος Γιάννης Σιούτας δεν πείστηκε από την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης προσπάθειας που επιχειρεί το ΕΒΕ Ξάνθης σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Φορείς της Θράκης.
  «Το Επιμελητήριο Ξάνθης έρχεται στο παρά πέντε για να δείξει ότι ενδιαφέρεται για τον αναπτυξιακό Νόμο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Γ. Σιούτας και συνεχίζει προσθέτοντας με νόημα, πως «έπρεπε να ενδιαφερθεί νωρίτερα. Τώρα, πλέον, είναι αργά. Ο Νόμος είναι έτοιμος από τον Μάιο και έχει πάρει τον δρόμο της βουλής».
  Το θέμα έδωσε έναυσμα για περισσότερη συζήτηση, αφού άμεσα αντέδρασε ο κύριος Σ. Μωραΐτης, ζητώντας να πάρει λόγο. Όπως δήλωσε με έμφαση ο τελευταίος, το Επιμελητήριο συμμετείχε και στις τρεις συναντήσεις του αρμοδίου Υπουργείου, σχετικά με τον νέο αναπτυξιακό Νόμο. Κατηγόρησε δε, την κυβέρνηση για κατάργηση της ανάπτυξης στην χώρα και στην περιοχή μας κατ’ επέκταση, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα, όπως είναι η συνθήκη Ραμσάρ, η ΚΥΑ και η προσφυγή οικολογικής οργάνωσης στο ΣτΕ που έχει αφήσει στα σκαριά ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο του Νομού, τα οποία ωστόσο δεν φαίνεται να απασχολούν κανέναν, όπως συμπλήρωσε στην συνέχεια.
  Κλείνοντας, ο κύριος Σ. Μωραΐτης προσπάθησε να μετατοπίσει την ευθύνη από το ΕΒΕ στον «ισχυρό άνδρα», όπως χαρακτήρισε τον κύριο Σ. Ξυνίδη, καθώς και τους δύο Θρακιώτες Υπουργούς που βρίσκονται στην κυβέρνηση, αναφέροντας εμφατικά πως «αν δεν μπορούν να κάνουν κάτι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, τι μπορεί να κάνει το Επιμελητήριο;».
  Ενώ, άμεση υπήρξε η ανταπάντηση του κυρίου Γ. Σιούτας.
  «Αγαπητέ Στέλιο» σημείωσε ο τελευταίος, απευθυνόμενος στον κύριο Μωραΐτη και συνέχισε, υπενθυμίζοντας στον Γ. Σιούτα, πως σε παρελθόντα χρόνο, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, «ισχυρός άνδρας ήταν ο κύριος Κοντός, καθώς και δύο άλλοι Νέο Δημοκράτες από την δική μας Περιφέρεια, κύριοι Στυλιανίδης και Τζίμας οι οποίοι»,  όπως επισήμανε, «δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα για το ίδιο ζήτημα».
  Το επόμενο θέμα αφορούσε το αίτημα της επιχείρησης Roma-pizza προς το ΕΒΕ να γίνει μείωση στην μίσθωση από τις δυόμιση χιλιάδες στις δύο χιλιάδες ευρώ, σταθερά για τα επόμενα δύο χρόνια. Ένσταση επί του θέματος εκφράστηκε από τον κύριο Γ. Αθανασιάδη, ο οποίος αμφισβήτησε την νομιμότητα μιας τέτοιας απόφασης. Για το ίδιο θέμα μάλιστα ζήτησε νομική γνωμάτευση, που θα επιβεβαιώνει ότι το ΔΣ του Επιμελητηρίου μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση.
  Παράλληλα, ο κύριος Γ. Αθανασιάδης αναφέρθηκε στην υπόθεση Γεωργανά, ο οποίος λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προς το ΕΒΕ, με αποτέλεσμα να χρωστάει αρκετά μισθωτήρια. Η επιχείρηση του κυρίου Γεωργάνα έκλεισε, ενώ η δικαστική διαδικασία που ακολουθήθηκε, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί, κάνει λόγο για καταβολή εξήντα μία περίπου χιλιάδων ευρώ από πλευράς του. Ο κύριος Γ. Αθανασιάδης μέσα από την τοποθέτησή του εξέφρασε την απορία, γιατί ο συγκεκριμένος επαγγελματίας δεν θεωρήθηκε έκπτωτος από τις πρώτες μη καταβολές μισθωτηρίων, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί κατ’ αυτό τον τρόπο το ΕΒΕ.
  Για το ίδιο θέμα ζήτησε λόγο ο κύριος Σ. Μωραΐτης. Με την γνωστή λάβρα φωνή που τον διακρίνει, ο τελευταίος κατήγγειλε τον κύριο Αθανασιάδη για την ευαισθησία του προς τους επαγγελματίες της πόλης, που όπως παρατήρησε είναι ανύπαρκτη.
  «Που ήταν η ευαισθησία σας κύριε Αθανασιάδη, όταν ήρθαν στο Νομαρχιακό συμβούλιο τα μεγαθήρια που πάνε να ρημάξουν την τοπική αγορά;» σημείωσε ο κύριος Σ. Μωραΐτης, αναφερόμενος στην δημιουργία εμπορικών κέντρων στον Νομό Ξάνθης.
  Ακολούθησε το γνωστό επεισόδιο με τους δύο άνδρες να διαπληκτίζονται για λίγα ακόμη λεπτά. Στο τέλος αποφασίστηκε, ύστερα και από πρόταση του κυρίου Γ. Σιούτα, να βρεθεί μια χρυσή τομή μεταξύ Επιμελητηρίου και κυρίου Γεωργανά, καθώς ο επαγγελματίας βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Όταν επιτέλους ηρέμησαν τα πνεύματα συνεχίστηκε κανονικά η συνεδρίαση.
  Στα πλαίσια των ανακοινώσεων που ακολούθησαν αποφασίστηκε να συμμετάσχει το Επιμελητήριο στις επόμενες συνεδριάσεις του Τομέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, καθώς με την νέα ΚΥΑ υποβιβάζεται εντελώς η παραλιακή ζώνη του Νομού. Ενώ, η συνθήκη Ραμσάρ δεν δίνει δυνατότητα ανάπτυξης του Νομού.