Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Αν αυτό που ζούμε λέγεται Καλοκαίρι, τότε στο Ντουμπάι σίγουρα οι άνθρωποι γνωρίζουν από χιόνια. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε πως το κλίμα της Ξάνθης και ο καιρός, έχουν επηρεαστεί αρκετά από την ύπαρξη του φράγματος στον Θησαυρό. Όσο και αν μας κάνει ζέστη, η οποία πολλές φορές είναι ανυπόφορη, μας ανταμείβει με τις καθημερινές βροχοπτώσεις ο καιρός και σίγουρα μας χαλάει την διάθεση για θάλασσα. Όσοι από εμάς ρισκάρουμε βέβαια, κερδίζουμε πάντα στο τέλος, αφού στην παραλιακή ζώνη δεν πέφτει ούτε σταγόνα και έτσι απολαμβάνουμε με άνεση τα καλοκαιρινά μας μπάνια.
Ρωτάμε ποιοι στηρίζουν τον Σ. Μωραΐτη για υποψήφιο Δήμαρχο Τοπείρου και η απάντηση είναι, πως τον στηρίζει ο μέχρι πρότινος ενδιαφερόμενος για την υποψηφιότητα και κουμπάρος του Τάσος Τσάκαλος και καμιά 20αριά ακόμα, των οποίων βέβαια τα στοιχεία είναι άγνωστα και μάλλον βρίσκονται στην σφαίρα της φαντασίας. Εκείνο που δεν μπόρεσα να καταλάβω όμως στην προκειμένη περίπτωση, είναι το γεγονός πως ο Σ. Μωραΐτης ανέλαβε πριν λίγες ημέρες τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Τάσο Τσάκαλο και Θωμά Μίχογλου, προσπαθώντας να πείσει τον δεύτερο να κάνει πίσω, ώστε να προχωρήσει μπροστά ο πρώτος, που όπως προανέφερα είναι και κουμπάρος του πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ Ξάνθης. Πώς γίνεται να είσαι μεσολαβητής και μετά να μας προκύπτεις και ενδιαφερόμενος για την υποψηφιότητα; Μήπως τελικά θα πρέπει να βγάλετε ένα βιβλίο εσείς οι αγαπητοί Σαρακατσάνοι, που θα εξηγεί τους κώδικες στους οποίους λειτουργείτε και εκπέμπετε; Όχι για κάτι σημαντικό, αλλά για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις.
Αν νομίζει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ και αγαπητός Μ. Τσέπελης πως όλα δουλεύουν ρολόι, μάλλον πλανάται πλάνην οικτράν. Με την χθεσινή βροχόπτωση, η οποία δεν ήταν και ασήμαντη, αλλά ούτε και σημαντική σε μεγάλο βαθμό, στην Μ. Καραολή, σε δρόμο ο οποίος αναπλάστηκε πρόσφατα, ξεχείλισε το δίκτυο της αποχέτευσης και γέμισε ο δρόμος ανθρώπινα λύματα, για να μην πω Σ…..α. Αν νομίζετε πως έτσι λειτουργεί σωστά το αποχετευτικό σύστημα της Ξάνθης, μάλλον βρίσκεστε εκτός τόπου, χρόνου και πραγματικότητας. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε, που παρατηρείται να πετάγονται μετά από βροχόπτωση τα καπάκια από τα φρεάτια και να πλημμυρίζουν δρόμοι με οτιδήποτε μπορεί να υπάρξει μέσα στους υπονόμους.
Εγώ με τα χθεσινά μου γραφόμενα, για το θέμα που συζητήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, σχετικά με την ΔΕΥΑΞ και τον νέο Δανεισμό της με την εγγύηση του Δήμου Ξάνθης, προσπάθησα να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στον Δήμαρχο όσο και στους Δημοτικούς Συμβούλους, γιατί αν διαβάσει κανείς τους όρους του δανείου, θα καταλάβει πως όντως υποθηκεύεται το μέλλον του Δήμου Ξάνθης, αφού σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή δεν τηρηθεί η πληρωμή του δανείου από την ΔΕΥΑΞ, θα δεσμεύονται τα χρήματα που έχει να λαμβάνει ο Δήμος Ξάνθης από προγράμματα, Υπουργεία και άλλα και θα καλύπτουν το κενό που θα αφήσει η ΔΕΥΑΞ στην αποπληρωμή του δανείου. Από όσο ξέρω, τα οικονομικά της ΔΕΥΑΞ δεν είναι και στην καλύτερη φάση, οπότε είναι πολύ λογικό να πιστεύω πως όχι μόνο δεν θα μπορέσει να καλύψει το δάνειο, αλλά σε λίγο καιρό ίσως να χρειαστεί να πάρει ακόμα ένα για την πληρωμή του προηγούμενου.
Συμφωνώ απόλυτα με το γεγονός ότι θα πρέπει ο Νεόφυτος Τριανταφυλλίδης να αποκαλύψει το όνομα του πολιτικού παράγοντα της ΝΔ με τον οποίο συνέφαγε την περασμένη εβδομάδα στο «Κτήμα».
Βέβαια θα μου πείτε πως αφού την είδηση την αποκάλυψα εγώ, θα πρέπει να αποκαλύψω και το όνομα του «Νεοδημοκράτη», αλλά αυτή τη φορά αφήνω λίγα περιθώρια για να υπάρχει και λίγο σασπένς στην όλη υπόθεση.
Για να σας βοηθήσω βέβαια, θα σας αποκαλύψω πως ο πολιτικός αυτός παράγοντας προσφάτως αγόρασε και καινούριο αυτοκίνητο μικρομεσαίας κατηγορίας, σκούρου χρώματος…

Πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Άγγελος Μπεμπεκίδης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης:

«Είναι απαράδεκτη η στάση και του Υπουργού Εργασίας και της κυβέρνησης»

Σήμερα έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ τα συνδικάτα της χώρας κατά του μνημονίου



  Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας πραγματοποιούν σήμερα τα συνδικάτα της χώρας ενάντια στο περιβόητο μνημόνιο. Όπως μάλιστα δηλώνει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κύριος Άγγελος Μπεμπεκίδης, υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την δικαστική απόφαση.

  «Σήμερα θα κάνουμε μια προσφυγή στο ΣτΕ για το μνημόνιο. Ήδη, έχουμε ένα καλό προηγούμενο η ΓΕΣΕΕ είχε προσφύγει στο ΣτΕ για το ασφαλιστικό, τότε κάποιοι δικαστές από μόνοι τους βγήκαν και είπαν, ότι αρκετά από αυτά που προτείνει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, είναι παράνομα. Από τις λίγες φορές, όταν από μόνοι τους οι δικαστές βγήκαν και δήλωσαν αυτά τα πράγματα. Αυτό σημαίνει, πως το μνημόνιο, έτσι όπως κατατίθεται στην βουλή από την κυβέρνηση, δεν υφίσταται» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Α. Μπεμπεκίδης και συνεχίζει λέγοντας πως «Δυστυχώς, η κυβέρνηση και εκτός μνημονίου ψηφίζει Νόμου και άρθρα σε βάρος των εργαζομένων. Αυτό φάνηκε και από τον Υπουργό Εργασίας.

  Η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει τίποτα και προηγείται του μνημονίου, σε βάρος των εργαζομένων. Αυτά θα καταθέσει σήμερα η ΓΣΕΕ από κοινού με την ΑΔΕΔΥ. Νομίζω, ότι με αυτό τον τρόπο θα καταργηθεί το μνημόνιο, αν όχι ολόκληρο, αλλά αρκετά από τα άρθρα του. Το μόνον σίγουρο είναι ότι θα γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στο μνημόνιο».

  Κλείνοντας, ο κύριος Α. Μπεμπεκίδης καταλήγει πως «Θεωρείται απαράδεκτη η στάση του Υπουργού Εργασίας. Ενώ η ΓΣΕΕ συμφώνησε με τους εργοδότες, ο Υπουργός Εργασίας βγαίνει και λέει, ότι θα κάνει πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να μην πάρουν αυξήσεις οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Οι ίδιοι αυτοί, οι μυστήριοι τύποι που έρχονται και κάθονται σε αυτό το μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας, είχαν πει, ότι δεν αναφέρονται στο μνημόνιο για πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Από μόνη της η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας βγήκαν και είπαν, ότι,- εμείς με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα το κάνουμε αυτό. Είναι απαράδεκτη η στάση και του Υπουργού και της κυβέρνησης. Από την άλλη χαρίζει εισφορές στους εργοδότες, μειώνοντας έτσι την εισροή εσόδων στο ΙΚΑ, τη στιγμή που το ΙΚΑ αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα και αύριο - μεθαύριο δε θα έχει να πληρώνει ούτε τις συντάξεις. Δεν περιμέναμε μια τέτοια συμπεριφορά από σοσιαλιστική κυβέρνηση».

«Τουρισμό, πληρώνοντας τους τουρίστες δεν κάνω

Μιχάλης Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης:
«Τουρισμό, πληρώνοντας τους τουρίστες δεν κάνω»

Με τριάντα οκτώ θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων συνεδρίασε χτες το μεσημέρι το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού καταστήματος επί της οδού Μαυρομιχάλη 6.
Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, ενημέρωσε το σώμα αναφορικά με την έγκριση αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού της πόλης, που θα συνεπάγεται την ένταξη κάποιων περιοχών στο σχέδιο της πόλεως. Ως μεγάλη επιτυχία του Δήμου και κυρίως των αρμοδίων υπαλλήλων του τμήματος Πολεοδομίας, χαρακτήρισε ο κύριος Μ. Στυλιανίδης την συγκεκριμένη έγκριση, κάνοντας λόγο για αναβάθμιση της Ξάνθης.
Στην συνέχεια, με σημείο αναφοράς το κλείσιμο ενός έτους από τον θάνατο της Χριστίνας Χριστοδούλου, Ελληνίδας πρωταθλήτριας, ανέφερε πως υπάρχει σκέψη να ονομαστεί κάποιος αθλητικός χώρος του Δήμου με το όνομά της, ως μια ελάχιστη ένδειξη τιμής και αναγνώρισης στο όνομά της.
Ακολούθησε το ανάγνωσμα από τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου της επιστολής που στάλθηκε στο σώμα από τους εργαζομένους του ΟΣΕ, μέσα από την οποία ζητούν υποστήριξη του ΟΣΕ, με δεδομένο το ότι επιχειρείται από το Υπουργείο Υποδομών συρρίκνωση του περιφερειακού σιδηροδρόμου. Ύστερα και από πρόταση του Δημάρχου, αποφασίστηκε η έκδοση της επίσημης στάσης του Δήμου για την διατήρηση του σιδηροδρομικού σταθμού στην Σταυρούπολη.
Ο κύριος Νίκος Φωτιάδης, δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, πρότεινε δε, να εκδοθεί ψήφισμα υποστήριξης προς του εργαζομένους της ΣΕΚΑΠ. Η πρόταση του τελευταίου εγκρίθηκε από όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
Μετά και την πρόταση του κυρίου Σάββα Μελισσόπουλου, δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, προτάθηκε για συζήτηση το 25ο θέμα εντός ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την οικονομική ενίσχυση αθλητικών συλλόγων και σωματείων από τον Δήμο Ξάνθης, ως συνδιοργανωτή στο ανοιχτό διεθνές πρωτάθλημα Ταεκβοντό στην Ξάνθη.
Πρώτος επί του θέματος τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης, επισημαίνοντας πως είχε δεχθεί να συμβάλει οικονομικά στην πρόταση για διοργάνωση Μεσογειακών αγώνων στην Ξάνθη, όταν δέχτηκε επίσκεψη με σχετικό αίτημα από τον Πρόεδρο του συλλόγου Ταεκβοντό Ξάνθης, κύριο Ανδρέα Χρηστίδη μαζί με εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας. Τελικά, όπως συμπλήρωσε ο Δήμαρχος στην συνέχεια αντί για μεσογειακούς αγώνες, έχει αποφασιστεί για τον επόμενο Νοέμβρη διοργάνωση ενός αθλητικού meeting στο οποίο θα συμμετέχουν αθλητές από άλλες χώρες.
«Οι αγώνες αυτοί δεν γίνονται από την επίσημη Ομοσπονδία, αλλά από μια ένωση συλλόγων. Δεν είμαστε σε θέση να καλύψουμε τα έξοδα και τις ανάγκες των αθλητών που θα έρθουν» τόνισε σε έντονο ύφος ο κύριος Μ. Στυλιανίδης. Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι απαιτήσεις της Ένωσης είναι παράλογες, αφού όπως τόνισε, ζητάνε την κάλυψη, από πλευράς Δήμου, της διαμονής και διατροφής των αθλητών, τα μετάλλια, τις στολές, μέχρι και τις σφυρίχτρες που θα χρειαστούν.
Το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν τον λόγο πήραν μέλη της αντιπολίτευσης, που ήθελαν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για την διοργάνωση και τα καθέκαστα με αυτήν.
Ο Δήμαρχος επέμενε, ωστόσο, πως πρόκειται για μια διοργάνωση που δεν εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας και δε θα προσφέρει τίποτα στην κοινωνία της Ξάνθης, εκτός από επιπλέον έξοδα, σε περίπτωση που αναλάβει ο Δήμος την χρηματοδότησή της.
Ο Πρόεδρος του συλλόγου Ταεκβοντό Ξάνθης, κύριος Α. Χρηστίδης, από την άλλη, έκανε λόγο για μια προσπάθεια που στοχεύει στην δημιουργία ενός αθλητικού θεσμού με διεθνή φήμη, που θα προβάλει την Ξάνθη. Διευκρίνισε δε, πως λόγω οικονομικής δυσκολίας της χώρας αποφασίστηκε η πραγματοποίηση των μεσογειακών αγώνων στο Μαρόκο, τονίζοντας πως αυτό δεν αποτελεί ευθύνη των αθλητικών συλλόγων και σωματείων.
Παράλληλα ο κύριος Α. Χρηστίδης επισήμανε με έμφαση, πως γύρω στους δύο χιλιάδες αθλητές θα μαζεύονται στην Ξάνθη, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Ο κύριος Χρίστος Πούλιος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με το ίδιο θέμα, τόνισε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με διάθεση στρατηγικής επένδυσης.
«Δε θα έπρεπε να απογοητεύονται στα πρώτα τους βήματα άτομα που επιχειρούν τέτοιου είδους προσπάθειες, οι οποίες μπορούν να φέρουν κόσμο στην Ξάνθη. Η προσωπική μου γνώμη λέει, ότι θα πρέπει να βοηθάμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Μην ξεχνάμε, ότι του χρόνου δε θα έχουμε ομάδα μπάσκετ στην Ξάνθη».
Κατόπιν ανάλυσης του ζητήματος αποφασίστηκε να ζητηθεί έγγραφο από την Ομοσπονδία, με το οποίο θα στηρίζει την εν λόγω διοργάνωση. Ο Δήμος δε, θα παραχωρήσει για τους σκοπούς της διοργάνωσης τις αθλητικές του εγκαταστάσεις και θα συμβάλει οικονομικά, στο μέτρο, πάντοτε, των δυνατοτήτων του.
«Τουρισμό, πληρώνοντας τους τουρίστες δεν κάνω. Ζητάνε λαγούς με πετραχήλια. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να καλύψουμε όλα αυτά τα έξοδα» επισήμανε ρητά ο κύριος Μ. Στυλιανίδης.
Αξίζει να σημειωθεί δε, η πρόταση του δημοτικού συνδυασμού των «Πολιτών για την Αλλαγή», στα πλαίσια των εκτός ημερησίας διατάξεως θεμάτων, να έρθουν σε επαφή παράγοντες των δύο Δήμων, Ξάνθης και Σταυρούπολης, προκειμένου να συζητηθούν κάποια σημαντικά θέματα που αφορούν την συνένωση των δύο Δήμων εξαιτίας της διοικητικής μεταρρύθμισης. Η πρόταση έγινε δεκτή από το δημοτικό συμβούλιο και αναμένεται η αντίδραση του Δήμου Σταυρούπολης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Απίστευτο, αλλά ελληνικό…

Απίστευτο, αλλά ελληνικό…

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου



  Η ατμομηχανή της εθνικής μας οικονομίας, ο τουρισμός, περνάει, ομολογουμένως,  μια κρίση δίχως προηγούμενο. Γεγονός τόσο λυπητερό, όσο και απαράδεκτο. Ο βασικός αυτός πυλώνας της οικονομίας, που αποφέρει χρήματα και αναγνώριση στην χώρα, έχει κλονιστεί αρκετά. Η αξιοπιστία της Ελλάδος, βλέπετε, για την οποία γίνεται πολύς λόγος το τελευταίο διάστημα από τους λάβρους, πολιτικούς μας ηγέτες, έχει μείνει στην θεωρία. Εξάλλου, ήμασταν από ανέκαθεν οι καλύτεροι στις θεωρητικές αναλύσεις σημαντικών θεμάτων, αφού δεν μπορούσαμε να τα προσεγγίσουμε με άλλο τρόπο.

  Και ενώ έχουμε την εντελώς εσφαλμένη εντύπωση πως οι ελληνικές παραλίες είναι οι μοναδικές στον κόσμο, η γείτονος αποκομίζει τεράστια οικονομική οφέλη από τις δικές της. Προφανώς, γιατί έχει μάθει ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας. Τουτέστιν, εκμεταλλεύεται όλες τις ευκαιρίες που της παρέχουν οι προνομιούχες περιοχές της. Όταν κάποιος, βέβαια, βλέπει τα πράγματα, μόνον, από την δική του, στενή, οπτική γωνία, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες, πολύ πιο ευρείες, επαναπαύεται, απλώς, στις δάφνες του, μέσα δηλαδή στην απραξία του, χωρίς να κάνει κάτι σημαντικό.

  Ο μουσακάς και το τζατζίκι, αν και εθνικά πιάτα, όπως μαθαίνουμε παρασκευάζονται με μεγάλη επιτυχία και στην διπλανή Τουρκία. Επομένως, δεν πρέπει να μένουμε, μόνον, εκεί. Θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά και άλλες παραμέτρους, που ενδεχομένως θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της θετικής εικόνας της χώρας μας.

  Είναι εξοργιστικό το γεγονός, ότι σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, σταμάτησαν εντελώς, λόγω της έρπουσας κρίσης, οι χρηματοδοτήσεις για τις αρχαιολογικές ανασκαφές και γενικότερα για όλο τον κλάδο. Αν μη τι άλλο, η μοναδικότητα της χώρας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το ιστορικό της παρελθόν, που πιστοποιείται από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα αρχαιολογικά ευρήματα που διαθέτει, ευτυχώς σε αφθονία. Δεν είναι μόνον ο Παρθενώνας και το “χλιδάτο” Μουσείο της Ακρόπολης που απαρτίζουν το ένδοξο παρελθόν της χώρας. Η συνολική εικόνα του περιλαμβάνει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την ελληνική επικράτεια, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

  Μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως, όταν πριν μερικά χρόνια ξέσπασαν οι πύρινες λαίλαπες στην Πελοπόννησο, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων, να κινδυνέψει και το Μουσείο της Ολυμπίας, η χώρα είχε δείξει αδυναμία ως προς την εφαρμογή μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία του συγκεκριμένου χώρου.

  Ενώ, δηλαδή, θα μπορούσε να εστιάσει στα κατεξοχήν συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως είναι και ο αρχαιολογικός πλούτος της. Αυτή προτιμά να τον κρατά στην αφάνεια. Το επάγγελμα του αρχαιολόγου έχει πεθάνει μαζί με τα ιδανικά του αρχαίου κόσμου. Οι διορισμοί γίνονται με το σταγονόμετρο, αλλά και με την λογική της σύμβασης ορισμένου χρόνου απασχόλησης.

  Ιστορικές περιοχές μένουν χωρίς ξεναγούς. Δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε πολύ μακριά για να καταλάβουμε ποιες είναι αυτές. Για παράδειγμα, η Παλιά Πόλη της Ξάνθης, το στολίδι όχι μόνον του δικού μας Νομού, αλλά ολόκληρης της βορείου Ελλάδος, που αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα λόγιας και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, δεν έχει ούτε έναν ξεναγό για να περιηγήσει τους επισκέπτες της. Δεν υπάρχουν με λίγα λόγια οργανωμένα προγράμματα, ικανά να προσελκύσουν κόσμο και τουριστικά γκρουπάκια. Έχουμε στα χέρια μας χρυσό και δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε.

  Αντί να δίνεται βαρύτητα στα πλεονεκτήματα της χώρας, αυτή μετατοπίζεται στα πιο ελάσσονος σημασίας θέματα. Είπαμε είναι αναγκαίες οι περικοπές που επιχειρεί το κράτος, όχι όμως, αυτές που είναι εις βάρος του. Χρηματοδοτήσεις μηδέν για αρχαιολογικά έργα και δραστηριότητες, για αυτά δηλαδή που αναδεικνύουν την χώρα νούμερο ένα σε όλο τον κόσμο. Αυτό και αν δεν είναι παράλογο και όμως… απίστευτο, αλλά ελληνικό…