Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Κατέκλυσαν ασφυκτικά την πλατεία Μητροπόλεως για την έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης

Κατέκλυσαν ασφυκτικά την πλατεία Μητροπόλεως για την έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης
Η επιτυχία από
την πρώτη μέρα

Για εικοστή συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται οι γιορτές Παλιάς Πόλης, ο σημαντικότερος ίσως θεσμός της πόλης μας, που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον και εισπράττει πολύ αγάπη από Ξανθιώτες και ξένους επισκέπτες, που έρχονται στην πόλη μας κάθε τέτοια χρονική περίοδο, ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό.
Παρουσία αρχών και φορέων του Νομού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη των γιορτών Παλιάς Πόλης για το 2010 από τον Δήμαρχο, κύριο Μιχάλη Στυλιανίδη.
Ο τελευταίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε μέσα από σχετικές δηλώσεις του στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα ακόλουθα:
«Νομίζω πως και φέτος το ενδιαφέρον του κόσμου για τις γιορτές της Παλιάς Ξάνθης είναι πάρα πολύ μεγάλο. Θέλω να τονίσω πως το φετινό πρόγραμμα δεν υπολείπεται των περασμένων ετών. Αντιθέτως, θα έλεγα, ότι έχουμε ένα πλήθος πολιτιστικού ενδιαφέροντος εκδηλώσεων. Έχουμε και μεγάλη συμμετοχή τοπικών καλλιτεχνών, τοπικών συγκροτημάτων και ιδιαίτερα νέων, δημιουργώντας την σκηνή των νέων. Έχουμε επίσης ειδική σκηνή για τα παιδιά. Πέραν από την κεντρική σκηνή της πλατείας Μητροπόλεως, ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Θεωρώ, ότι η επιτυχία των γιορτών με την βοήθεια του Θεού και του καιρού, θα είναι δεδομένη. Η Ξάνθη μας θα προβληθεί για μια ακόμη φορά με όλα τα θετικά που έρχονται από αυτές τις γιορτές».
Ενώ, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης του Δήμου Ξάνθης, κύριος Μανώλης Φανουράκης, επισήμανε με έμφαση, ότι «οι νέοι θα έχουν το δικό τους βήμα, ώστε να προβάλουν τα δικά τους σημεία και να δώσουν το στίγμα τους. Οι γιορτές Παλιάς Πόλης συμπληρώνουν φέτος είκοσι χρόνια ζωής. Ο Δήμος Ξάνθης θα απαντήσει στην οικονομική κρίση με τις γιορτές Παλιάς Πόλης. Θα ήθελα να δώσουμε την δυνατότητα στους συνανθρώπους μας, να νιώσουν λίγες ώρες ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης».
Ο Νομάρχης Ξάνθης, κύριος Γιώργος Παυλίδης ανέφερε για το ίδιο θέμα πως «Οι γιορτές Παλιάς Πόλης είναι ένας θεσμός βαθιά ριζωμένος στην συνείδηση του Ξανθιώτικου λαού και όχι μόνον. Δεν είναι θεσμός μόνον της Ξάνθης. Είναι θεσμός όλης της Ελλάδος και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν είναι απλά ένα πολιτιστικό γεγονός. Είναι ένα γεγονός που αποτελεί ιμάντα ανάπτυξης και πνευματικής προώθησης πραγμάτων και ιστορικών γεγονότων. Δημιουργείται μια σημαντική οικονομική κίνηση. Ενώ, έχουμε και εξαιρετικές εκθέσεις. Θέλω να συγχαρώ όλους εκείνους που συμμετέχουν, τον Δήμο και τον Δήμαρχο, αλλά πάνω από όλα τους συλλόγους και κυρίως τους πολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στις γιορτές. Αν αυτός ο θεσμός έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, αυτό είναι η συμμετοχή και η ενεργοποίηση των πολιτών».
Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Πολίτες για την Αλλαγή”, κύριος Χρίστος Πούλιος, ανέφερε από την άλλη, πως «αυτό που μας έκανε εντύπωση φέτος είναι ο πολύ λιγότερος κόσμος σε σχέση με άλλες χρονιές. Έκανα βόλτα σε όλα τα στέκια των συλλόγων και διαπίστωσα ότι η κίνηση φέτος είναι σαφώς μειωμένη. Η οικονομική κρίση χτύπησε και αυτό τον θεσμό. Εκτός από την οικονομική κρίση, ο θεσμός εκφυλίζεται από μόνος του χρόνο με τον χρόνο. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές τον κίνδυνο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη μετεξέλιξης του θεσμού, ώστε να υπάρχει εναλλακτικός τρόπος διασκέδασης και όχι μια απέραντη “σουβλακιάδα”. Αν γίνουμε Δημοτική Αρχή θα προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα από κοινού με τους παράγοντες των γιορτών, ώστε να γίνουν ελκυστικές οι γιορτές Παλιάς Πόλης».
Να σημειωθεί, ότι την έναρξη των γιορτών ακολούθησε μια όμορφη μουσική βραδιά, πλαισιωμένη από ονόματα γνωστών καλλιτεχνών. Ενώ, όπως επιβάλει και το έθιμο, στήθηκαν τραπέζια κατά μήκος των λιθόστρωτων σοκακιών της Παλιάς Ξάνθης από τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, για να απολαύσουν οι ενδιαφερόμενοι το παραδοσιακό Ξανθιώτικο σουβλάκι.

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Ανάστατοι οι κάτοικοι σε Άβδηρα και Βιστωνίδα μετά τις τελευταίες εξελίξεις:

  Εκεί που όλα έδειχναν μαγικά πλασμένα και ήρεμα, δυστυχώς τα τελευταία γεγονότα στην περιοχή του νεοσύστατου Δήμου Αβδήρων ήρθαν για να ταράξουν τα ήσυχα νερά στην μικρή κοινωνία, αφού τα όσα ειπώθηκαν στην συνεδρίαση της ΝΟΔΕ, ενόχλησαν τόσο αυτούς οι οποίοι παραβρέθηκαν όσο και αυτούς οι οποίοι θα έπρεπε να παραβρεθούν, αλλά επέλεξαν να λάμψουν δια της απουσίας τους. Τα όσα διέρρευσαν στον τοπικό τύπο από την συνεδρίαση της ΝΟΔΕ και από τα λεγόμενα του Δ. Γαλανόπουλου, ήταν πρωτοφανή, αφού είναι μια από τις λίγες φορές που ειπώθηκαν τα πράγματα με το όνομα τους.



Απειλές πολιτικού άνδρα της ΝΔ προς Γαλανόπουλο:

  Τα όσα ακλούθησαν μετά από την συνεδρίαση της ΝΟΔΕ και ειδικότερα μέσα στο Σαββατοκύριακο, μόνο κωμικοτραγικά μπορούν να χαρακτηριστούν, για να μην πω γελοία. Τσατίστηκε πολύ πολιτικός άνδρας της περιοχής μας, ο οποίος δέχθηκε τα πυρά του Δ. Γαλανόπουλου κατά την συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Ξάνθης που τον πήρε τηλέφωνο την Κυριακή και άρχισε να τον βρίζει, λέγοντας του τι είναι αυτά που είπες για μένα σαν δεν ντρέπεσαι, πες μου που είσαι να έρθω να σε Γ…… και θα γίνει χαμός, άσχετα αν ο Δ. Γαλανόπουλος του είπε και που ήταν και πως τον περίμενε με αγωνία, αλλά δυστυχώς ο συγκεκριμένος πολιτικός άνδρας που πολύ χοντρά μας τα κόβει, δυστυχώς δεν εμφανίστηκε ποτέ και επέλεξε να μείνει μόνο στους δια τηλεφώνου τσαμπουκάδες, αναγκάζοντας τον Δ. Γαλανόπουλο να αναρωτηθεί μήπως θα έπρεπε να ανανεώσει το ραντεβού.



Να βγουν δημόσια η Δήμαρχος Αβδήρων και ο Δήμαρχος Βιστωνίδας και να ξεκαθαρίσουν την θέση τους:

  Αν κάποιοι που τόσα χρόνια εκλέγονται με την σημαία της ΝΔ, έχουν ξεχάσει ορισμένα πράγματα και την κομματική τους ταυτότητα την θυμούνται μόνο όποτε τους συμφέρει, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν δημόσια τις θέσεις τους και να μην παίζουν άλλο με την νοημοσύνη μας. Όχι όποτε μας συμφέρει είμαστε με την σημαία της ΝΔ και τώρα είμαστε με την σημαία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ξεκάθαρες κουβέντες και σίγουρα περιμένουμε ξεκάθαρες τοποθετήσεις, τόσο από την Εύα Τσακίρη, όσο και από τον Δήμαρχο Βιστωνίδας Νίκο Ζλάτκο, ο οποίος σε κατ’ ιδίαν κουβέντα που είχαμε την Κυριακή το πρωί, μου τόνισε πως δεν θα έπρεπε να αναφέρομαι στο όνομά του, γιατί έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.






Δεν κάνει πίσω η Κυβέρνηση στην εξίσωση της τιμής του Πετρελαίου, ενώ σκέφτεται να περάσει επίδομα θέρμανσης σε τρεις δόσεις:

  Τι άλλο θα ζήσουμε σε αυτήν την άδικη ζωή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως η σημερινή Κυβέρνηση οδεύει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα και μας παρασύρει σε μια αρκετά δυσκολότερη ζωή, από αυτήν που έζησαν οι πρόγονοί μας σε καιρούς πολέμου. Δεν πρόκειται να πάρουν πίσω το θέμα με την εξίσωση στην τιμή του Πετρελαίου θέρμανσης και κάνουν λόγο για μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο κίνησης. Άσχετα αν μέχρι σήμερα όπως όλοι γνωρίζουμε είναι πως, στην χώρα μας όποια τιμή ανεβαίνει, δεν πρόκειται ποτέ να πέσει.



Beer festival: πολύς λόγος γιατί στο Ξενοδοχείο Elisso αναμιγνύεται το όνομα του Μ. Τσέπελη:

  Για το θέμα αυτό μπορώ να μιλήσω αρκετές ώρες και να γράψω πολλά περισσότερα από όσα κανείς μπορεί να φανταστεί, αλλά θεωρώ πως αν μακρηγορήσω θα χαθεί η ουσία της υπόθεσης και αυτό σίγουρα δεν θα το ήθελε κανένας. Αποφάσισαν τα μέλη του συλλόγου Καφεζυθοπολιτών να πραγματοποιήσουν ένα φεστιβάλ μπύρας, προκειμένου μέσα στις γιορτές παλιάς πόλης, ο κόσμος που θα επιλέξει να παραβρεθεί εκεί, να έχει την δυνατότητα της γνωριμίας με όλα τα είδη ή τα περισσότερα αν προτιμάτε, από αυτά που υπάρχουν σε βαρελίσια μπύρα. Έστησαν τα κιόσκια στον χώρο που υπάρχει δίπλα από το ξενοδοχείο, ζήτησαν από την Νομαρχία την βοήθειά της στο να δοθεί ένα μέρος της εξέδρας από την συναυλία που είχε στις γιορτές Νέστος 2010, αλλά κανένας τους δεν φαντάστηκε πως θα συγκέντρωναν το μένος και τις επιθέσεις από συγκεκριμένους κύκλους, πρώτον γιατί κάποιοι υπερασπίζονται τα οικονομικά τους συμφέροντα και δεύτερον γιατί υπάρχει η ανάμιξη του ονόματος, του Μ. Τσέπελη στην επιχείρηση του ξενοδοχείου και όχι στο Φεστιβάλ Μπύρας. Τα όσα από εκεί και μετά ακούγονται περί κονόμας, δεν είναι δυνατόν να στέκουν μονόπλευρα, αφού όπως είναι γνωστό, κανένας σύλλογος από αυτούς οι οποίοι συμμετέχουν στις γιορτές παλιάς πόλης, δεν μοιράζει τζάμπα τα προϊόντα που διαθέτει στον κόσμο. Εκτός βέβαια και αν υπάρχουν σύλλογοι που το κάνουν αυτό και εμείς δεν τους έχουμε μάθει. Αντί ορισμένοι λοιπόν να δουν την δική τους πορεία, κάθονται και ασχολούνται με κάτι πρωτοποριακό που συμβαίνει στην πόλη μας, επειδή θεωρούν τις γιορτές παλιάς πόλης ιδιοκτησία τους.



Ο Γ. Κουράκος υποψήφιος με τον συνδυασμό του Δημάρχου Ξάνθης Μ. Στυλιανίδη:

  Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, ο πρώην διευθυντής της Νομαρχίας Ξάνθης και εκπαιδευτικός στο επάγγελμα Γ. Κουράκος, έδωσε το χέρι στον Δήμαρχο Ξάνθης αποδεχόμενος την πρόταση, να είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του. Πρόκειται για άνθρωπο ήπιων τόνων και αρκετά αναγνωρισμένο στον χώρο εργασίας του, τον οποίο εφόσον εκλεγεί ο Δ. Ξάνθης σκέφτεται να τον αξιοποιήσει κατάλληλα.



Καθημερινή η επιβεβαίωσή μας για την είδηση της επιλογής του Κ. Ζαγναφέρη στην θέση του Αντιπεριφερειάρχη:

  Ήμασταν οι πρώτοι που δημοσιοποιήσαμε την είδηση και αυτοί που έτρεξαν να μειδιάσουν στο άκουσμα της, σήμερα μας επιβεβαιώνουν με τα γραφόμενά τους. Δεν βαριέσαι, έτσι είναι η ζωή και όλοι κρινόμαστε από τον κόσμο, πράγμα το οποίο μας αναγκάζει να ευλογήσουμε, έστω και για λίγο, τα γένια μας.

Μεγάλη η απήχηση του κόσμου, Ξανθιωτών και ξένων επισκεπτών, στο Φεστιβάλ μπύρας που ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία στην πόλη μας

Μεγάλη η απήχηση του κόσμου, Ξανθιωτών και ξένων επισκεπτών, στο Φεστιβάλ μπύρας που ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία στην πόλη μας
Beer festival
in xanthi

Σαράντα τρεις γεύσεις βαρελίσιας μπύρας σε πολύ χαμηλές τιμές προσφέρονται προς τους λάτρες της ποιοτικής μπύρας

Στα πλαίσια των γιορτών Παλιάς Πόλης ο σύλλογος μπύρας Βορείου Ελλάδος, με την χαρακτηριστική ονομασία το «Περιζυθίον», με έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί φεστιβάλ μπύρας στην Ξάνθη.
Σε έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα, στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου Elisso, πραγματοποιείται το φεστιβάλ μπύρας, με μεγάλη απήχηση από πλευράς του κόσμου. Κυρίως συμπολίτες μας της μέσης ηλικίας, μεταξύ σαράντα και εξήντα χρόνων, είναι αυτοί που δείχνουν σημαντικό ενδιαφέρον για το φεστιβάλ. Ενώ, δεν λείπουν και πολλοί νεολαίοι, κυρίως φοιτητές, που έχουν αγκαλιάσει θερμά την γιορτή μπύρας που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην πόλη μας.
Ο σύλλογος «Περιζυθίον» είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο περίπου. Ξεκίνησε αρχικά για τα καταστήματα μπύρας στην Θεσσαλονίκη και επεκτάθηκε αργότερα σε όλη την Βόρειο Ελλάδα. Μέλη του συλλόγου μπορούν να γίνουν όλες οι μπυραρίες της περιοχής.
Βασικός σκοπός της λειτουργίας του είναι η προβολή της ελληνικής μπύρας, όπως είναι η Βεργίνα, η Μάγκνους, η Φίξ και άλλες, μεταξύ των υπολοίπων ξένων μπυρών που είναι ευρέως γνωστές.
Πρέπει να υπογραμμιστεί με έμφαση, πως το φεστιβάλ μπύρας στην Ξάνθη δεν έχει είσοδο. Με τρεισήμισι ευρώ ο καταναλωτής μπορεί να απολαύσει βαρελίσια μπύρα της αρεσκείας του. Ενώ, η γιορτή διεξάγεται υπό τους ήχους live μουσικής. Με αυτό τον τρόπο συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του θεσμού των γιορτών Παλιάς Πόλης, καθώς συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον και από την πλευρά των ξένων επισκεπτών. Παράλληλα, ενισχύει την προβολή της Ξάνθης. Πρόκειται για μια εναλλακτική λύση στα πλαίσια των γιορτών που διανύουμε, που σαν ιδέα γνωρίζει μεγάλη απήχηση και συμμετοχή του κόσμου.
Στον χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ μπύρας λειτουργεί περίπτερο, από όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προμηθευτεί ποτήρια μπύρας και λοιπά σουβενίρ που έχουν σχέση με την μπύρα.
Στα διάφορα σταντ που έχουν στηθεί στα πλαίσια του φεστιβάλ, οι λάτρες της μπύρας μπορούν να δοκιμάσουν διάφορες γεύσεις βαρελίσιας μπύρας. Για την ακρίβεια σαράντα τρεις γεύσεις βαρελίσιας μπύρας, ελληνικής και ξένης, προσφέρονται προς τους καταναλωτές. Το προσωπικό που εξυπηρετεί τους καταναλωτές αποτελεί πολύ καλούς γνώστες του αντικειμένου, οι οποίοι μπορούν παράλληλα να πληροφορήσουν και να συμβουλεύσουν τους ενδιαφερόμενους για όλα τα θέματα που αφορούν την μπύρα.
Δεν ήταν λίγοι μάλιστα αυτοί που εξέφρασαν την επιθυμία τους στους διοργανωτές, το φεστιβάλ μπύρας να συνεχιστεί και άλλες χρονικές περιόδους στην πόλη μας, εξελίσσοντας, γιατί όχι, ακόμη και σε θεσμό.
Να προσθέσουμε από την άλλη, πως στις είκοσι δύο Σεπτεμβρίου παρόμοιο φεστιβάλ μπύρας θα πραγματοποιηθεί στο νομαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποδεικνύει την σημαντικότητα της εκδήλωσης, αφού ο ίδιος ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης επιλήφθηκε προσωπικά το ζήτημα με τον χώρο, όπου θα φιλοξενηθεί το φεστιβάλ.
Αναφορικά με το θέμα μιλάνε στην εφημερίδα μας δύο ιδρυτικά μέλη του συλλόγου που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, ο κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος και ο κύριος Γρηγόρης Παπαδόπουλος.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην λειτουργία και την δράση του συλλόγου, ο κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, επισημαίνει μέσα από σχετικές δηλώσεις του τα ακόλουθα:
«Είναι ένας σύλλογος, ο οποίος ιδρύθηκε με πρωτοβουλία ορισμένων καταστημάτων που πουλάνε μπύρα στην Θεσσαλονίκη και προσπαθεί να επεκταθεί σε όλη την Βόρειο Ελλάδα, με έδρα βέβαια την Θεσσαλονίκη. Σκοπός του συλλόγου είναι η προβολή της μπύρας. Εκτός από τις ξένες μπύρες παρουσιάζουμε και τις ελληνικές, όπως είναι η Βεργίνα, η Ιωνική από την Κέρκυρα, η Μάγκνους από την Ρόδο, η Φίξ, που είναι και αυτή μια καινούργια μπύρα στην αγορά» και συνεχίζει αναφερόμενος στην διεξαγωγή του φεστιβάλ μπύρας στην πόλη μας, τονίζοντας με έμφαση τα κάτωθι:
«Φεστιβάλ Μπύρας γίνονται εδώ και χρόνια από διάφορες εταιρείες, που βάζουν εισόδους και τα σχετικά. Εμείς σαν σύλλογος το παρακάμψαμε. Φέτος κάνουμε δύο φεστιβάλ. Το ένα πραγματοποιείται τώρα στην Ξάνθη και το δεύτερο στις 22 Σεπτεμβρίου στην Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, μας παραχώρησε την αυλή του Νομαρχιακού Μεγάρου, για να γίνει αυτό το φεστιβάλ και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.
Το φεστιβάλ μπύρας στην Ξάνθη ξεκίνησε προχθές και θα διαρκέσει, όσο διαρκέσουν οι γιορτές Παλιάς Πόλης.
Δεν έχουμε σκοπό ούτε να κερδίσουμε, ούτε να βλάψουμε κανέναν. Απλώς, κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ο σύλλογος ξόδεψε πάρα πολλά χρήματα, διότι φτιάξαμε πολύ ωραίες εγκαταστάσεις. Θεωρούμε, ότι με αυτή την παρουσία αναβαθμίζουμε και τις γιορτές Παλιάς Πόλης. Είναι ίσως μια επιθυμία όλων των Ξανθιωτών, οι γιορτές να συνεχιστούν, αλλά να μην είναι μονότονες. Να υπάρχουν και κάποιες εναλλαγές. Αυτή την στιγμή, πιστεύω, ότι εμείς προσφέρουμε την εναλλακτική λύση».
Ενώ, ο κύριος Γρηγόρης Παπαδόπουλος από την πλευρά του ανέφερε τα κάτωθι:
«Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην παρουσίαση της ελληνικής μπύρας. Βέβαια, αν παρουσιάζαμε μόνον τις ελληνικές μπύρες, ο κόσμος, ενδεχομένως, να μην το έβλεπε θετικά. Ενώ, με τον τρόπο που κάνουμε την παρουσίαση, η ελληνική μπύρα προβάλλεται μέσα από τις ξένες. Αξίζει να προωθήσουμε τις ελληνικές μπύρες, περισσότερο στην εποχή που ζούμε.
Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε, οπωσδήποτε, την ελληνική μπύρα. Το μικρό ελληνικό ζυθοποιείο, το οποίο έχει ανάγκη να επιβιώσει. Σε αυτή την ποικιλία βάζουμε και τις ξένες, που τις ξέρουμε και τις δουλεύουμε, γιατί είναι άξιες μπύρες. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να πείσουμε τον Έλληνα καταναλωτή, ότι οι ελληνικές μπύρες έχουν την ίδια αξία. Από και πέρα, ο καταναλωτής μόνος του πρέπει να αποφασίσει τι πρέπει να στηρίξει.
Εγώ σήμερα θα στήριζα οπωσδήποτε τις ελληνικές μπύρες. Υπάρχουν μικρά ελληνικά ζυθοποιεία, τα οποία είναι ποιοτικά στημένα, ώστε να υποστηριχθούν από μας.
Το πιο σημαντικό είναι ότι θέλουμε να δείξουμε κάτι διαφορετικό στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να το κάνουμε. Βέβαια, στοίχησε πάρα πολύ για να στηθεί όλη αυτή η προσπάθεια, καθώς πλησιάζει ευρωπαϊκά στάνταρ».
Σχετικά με το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε το φεστιβάλ μπύρας κατά την εναρκτήρια ημέρα διεξαγωγής τους, ο κύριος Γ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει πως «υπήρξε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την πρώτη μέρα. Μιλάμε για κόσμο, ο οποίος μας παρακάλεσε να συνεχίσουμε το φεστιβάλ σε οποιαδήποτε μορφή.
Όλοι πρέπει να καταλάβουν, ότι εμείς δεν δουλεύουμε για να βγάλουμε κέρδος. Με μεγάλο ρίσκο πραγματοποιούμε όλη αυτή την προσπάθεια.
Νομίζω πέτυχε, πως πετύχαμε τον στόχο μας, αυτό τουλάχιστον συμπεραίνουμε από την απήχηση που είχε το φεστιβάλ. Αν οι σύλλογοι μας λέγανε παιδιά μην το κάνετε, γιατί θα χάσουμε χρήματα, δε θα το κάναμε. Ίσια-ίσα οι σύλλογοι είδανε θετικά το θέμα. Από κει και πέρα δεν βλέπω κανένα πρόβλημα. Νομίζω, ότι κάναμε μια σωστή κίνηση» και καταλήγει «Η Θεσσαλονίκη διαφημίζει ήδη αυτό το φεστιβάλ. Καθορίζει την τιμή της μπύρας και επιβάλει είσοδο. Εμείς δεν λειτουργούμε έτσι. Σαν μπυραρίες Βορείου Ελλάδος με την παρουσία μας αναβαθμίζουμε τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και δεν βάζουμε εισόδους. Στην σημερινή εποχή με τις αυξήσεις και τους πολλούς μεσάζοντες, ένας σύλλογος με κάποια μέλη μπορεί να ασκήσει πίεση προς τον προμηθευτή, με αποτέλεσμα όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή για τον καταναλωτή. Ο σύλλογος βγάζει δικό του περιοδικό, που διανέμεται δωρεάν στα μαγαζιά που είναι μέλη του, π.χ. Beer house. Τονίζουμε πολύ το σλόγκαν της Νομαρχίας -Ξάνθη Ζήσε τις διακοπές σου-, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προβολή της πόλης μας. Αυτό επιδιώκουμε και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε μέσα από την δράση μας».

Την ποιητική συλλογή της με θέμα την αγάπη, παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή η γνωστή και αγαπημένη εκπαιδευτικός της πόλης μας, κυρία Βάσω Τριανταφυλλίδου- Κηπουρού

Την ποιητική συλλογή της με θέμα την αγάπη, παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή η γνωστή και αγαπημένη εκπαιδευτικός της πόλης μας, κυρία Βάσω Τριανταφυλλίδου- Κηπουρού

«Δίνω κάποια βιβλία, γιατί πρέπει να περισσέψει σε όλους μας η αγάπη. Θέλω αγάπη για όλο τον κόσμο»



  Την ποιητική συλλογή της, που αριθμεί συνολικά τρία βιβλία, τα οποία πραγματεύονται την αγάπη, παρουσίασε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής η κυρία Βάσω Τριανταφυλλίδου-Κηπουρού, γνωστή εκπαιδευτικός της πόλης μας. 

  Το πρώτο βιβλίο φέρει τον τίτλο «Ταξίδι ζωής» και περιέχει ποιήματα διαφόρων περιεχομένων, κυρίως θρησκευτικά και κοινωνικά.

  Το δεύτερο βιβλίο λέγεται «Η Αγάπη μακροθυμεί». Εκεί θα διακρίνει κανείς περισσότερο θέματα που αφορούν την αγάπη και τον έρωτα κατ’ επέκταση, στην ζωή του ανθρώπου.

  Το τρίτο βιβλίο έχει γραφτεί για ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχασε η κυρία Β. Τριανταφυλλίδου-Κηπουρού, τον εγγονό της, τον Χρήστο. Το βιβλίο γράφτηκε μέσα σε σαράντα μέρες και περιέχει όλη την σύντομη ζωή του μικρού Χρήστου.

  Να σημειωθεί δε, πως τα έσοδα από την πώληση των βιβλίων θα πάνε στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης. Και όπως δηλώνει η ίδια η κυρία Β. Τριανταφυλλίδου- Κηπουρού «Το μήνυμα των βιβλίων μου είναι η αγάπη, γιατί δυστυχώς έχει εκλείψει από τον κόσμο και τους ανθρώπους. Οι περισσότεροι έχουν βάλει σαν στόχο το χρήμα και τον πλουτισμό, το πώς θα περάσουν καλά και τα σχετικά. Μου έκανε εντύπωση μια αφίσα του συλλόγου εθελοντών-αιμοδοτών που είδα αυτές τις ημέρες στην Ξάνθη και η οποία αναφέρει -Δίνουμε το αίμα μας, γιατί μας περισσεύει η αγάπη-. Εγώ λέω αυτή την στιγμή, ότι -Δίνω κάποια βιβλία, γιατί πρέπει να περισσέψει σε όλους μας η αγάπη. Θέλω αγάπη για όλο τον κόσμο».

Μοναστήρια της Ξάνθης Μια Ιστορία με ανεξίτηλα γράμματα

Μοναστήρια της Ξάνθης
Μια Ιστορία με ανεξίτηλα γράμματα

Λίγο πριν ξεκινήσει η επίσημη έναρξη των γιορτών Παλιάς Πόλης για την φετινή χρονιά, το απόγευμα της Κυριακής, μια άλλη σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πινακοθήκη της Ξάνθης με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης. Τα εγκαίνια της φωτογραφικής εκθέσεως, με θέμα τα μοναστήρια της Ξάνθης.
Παρουσία αρχών και φορέων του Νομού πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της φωτογραφικής εκθέσεως, που όπως φάνηκε συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά του κόσμου.
«Με την χάρη του Θεού διανύουμε τον Φθινοπωρινό μήνα Σεπτέμβριο. Είναι εκείνος ο μήνας, ο οποίος συνδέεται με τις γιορτές της Παλιάς Πόλης. Είναι αυτές οι γιορτές, οι οποίες αναδεικνύουν τον παραδοσιακό οικισμό της πόλης μας. Βλέπει κανείς ακόμη και την πρώτη μέρα των εορτών τόσο πολύ κόσμο να επισκέπτεται την πόλη μας και την καρδιά της πόλης, που είναι αυτός εδώ ο χώρος. Στις γιορτές της Παλιάς Πόλης εδώ και αρκετά χρόνια συμμετέχει και η Μητρόπολη, θέλοντας να προβάλει αυτόν εδώ τον τόπο, την παράδοσή μας, την τέχνη μας, τον πολιτισμό μας, τα έργα της πίστεώς μας και τα θρησκευτικά μας μνημεία, τα οποία κοσμούν την πόλη μας και η οποία δίκαια ονομάζεται αγγελοφύλακτος, αγγελόκαστρος από τις μονές που την περιβάλλουν» τόνισε με έμφαση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμον και συνέχισε λέγοντας πως «η έκθεση φέτος είναι αφιερωμένη στα μοναστήρια της περιοχής μας. Στην μονή των Ταξιαρχών που οι ιστορικές απαρχές της ανάγονται στον 9ο αιώνα. Στην μονή της Παναγιάς της Καλαμούς, που από τα χειρόγραφα που βρίσκονται στην Βουλγαρία συμπεραίνουμε ότι αρχίζει η ζωή της στον 11ο αιώνα και στην μονή της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας που είναι και το καμάρι της περιοχής μας. Το μνημείο εκείνο, το οποίο με υπερηφάνεια επιδεικνύουμε και το οποίο μαρτυρεί την ευλάβεια και την πίστη του λαού, κτίσμα του 14ου αιώνα. Θα έχουμε την ευκαιρία αυτές τις ημέρες να δούμε τις φωτογραφίες των ιερών μονών.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλαν στην οργάνωση αυτής της έκθεσης. Τους συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως, τον κύριο Μαυρίδη και τον κύριο Τσιγάρα. Τον πατέρα Παντελεήμονα, τον Πρωτοσύγκελο, ο οποίος συνέγραψε και ένα πολύ ωραίο βιβλίο «Τα μοναστήρια της Ξάνθης». Να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Ξάνθης, το δημοτικό συμβούλιο, τους συνεργάτες του Δήμου, τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης του Δήμου για την παραχώρηση του χώρου, αλλά και για τις διευκολύνσεις που μας παρέχει. Να ευχηθώ να πάνε καλά οι γιορτές, που είμαι βέβαιος ότι θα πάνε καλά, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να επισκεφτεί την πόλη μας, για να δει τους ευγενείς ανθρώπους που την κατοικούν, αλλά και να θαυμάσει την ομορφιά της Παλιάς Πόλης. Έναν χώρο έχουμε παραχωρήσει στον σύλλογο Κυπρίων, σε αυτό τον ζωντανό σύλλογο, για να εκθέσει και αυτός μια έκθεση για την ηρωική και μαρτυρική μας μεγαλόνησο «Κύπρος πέρα από το χρώμα».

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, από την πλευρά του υπογράμμισε τα ακόλουθα:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα, διότι η Ιερά Μητρόπολη πέρα από το τεράστιο ποιμαντικό έργο, πέραν από μεγάλη κοινωνική προσφορά, το φιλανθρωπικό έργο μέσα από τις γιορτές αυτές, αλλά και την διαρκή συμμετοχή της σε εκδηλώσεις του Δήμου, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τις τέχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό και την διάσωση της παράδοσής μας, κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Μέσα από την έκθεση αυτή μπορούμε και εμείς οι Ξανθιώτες, αλλά κυρίως οι επισκέπτες, να γνωρίσουμε τα μοναστήρια μας. Τα ιδιαίτερα στοιχεία που παρουσιάζουν και την ιστορία τους, η οποία είναι συνυφασμένη με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας».

Νίκος Φωτιάδης, Απόστρατος στρατηγός και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ξάνθης

Νίκος Φωτιάδης, Απόστρατος στρατηγός και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ξάνθης:

«Όταν η ψήφος του οικονομικού μετανάστη, του αγράμματου δεκαοχτάχρονου τσιγγανόπουλου μετράει το ίδιο με την ψήφο του Προέδρου Δημοκρατίας, τότε θα έχουμε το φαινόμενο αυτό που ζούμε χρόνια τώρα και στον Δήμο μας και σ’ όλη την Ελλάδα κι επαληθεύεται η ρήση του Λαού: «τα πορτοκάλια του χωριού φορτώνουνε βαπόρι. Ότι σκ..ά είναι ο Δήμαρχος είναι κι οι ψηφοφόροι»



Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι προ των πυλών. Ο προεκλογικός αναβρασμός των ημερών είναι έντονα διάχυτος, καθώς η κάθε πλευρά επιδιώκει να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψήφους για λογαριασμό της.

Ο Καλλικράτης, όπως αποκαλείται η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, έχει εισπράξει ποικίλα σχόλια, αρνητικά και θετικά από την πλευρά της ελληνικής κοινωνίας, που στην παρούσα φάση έχει μετατοπίσει τον προβληματισμό της σε άλλου είδους θέματα, κυρίως οικονομικής φύσεως.

Επειδή, όμως, η διοικητική μεταρρύθμιση θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή όσον αφορά την πολιτική και κοινωνική οργάνωση του τόπου, το θέμα θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με την πρέπουσα σοβαρότητα που απαιτεί.

Σχετικά με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση τοποθετείται στην εφημερίδα μας ο  Απόστρατος Στρατηγός και πρώην Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Νικόλαος Φωτιάδης, γνωστός για τον “πύρινο” λόγο του.

  «Το Σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» (Νόμος του Κράτους πλέον), που αντικαθιστά το Σχέδιο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» είναι μια επανάσταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρόνια δήθεν το «πάλευε» ο… καθηγητής της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος και αργότερα ο ΠΑΣΟΚΟΣ Υπουργός κ. Ραγκούσης και επιτέλους ψηφίστηκε παρά τις αντιρρήσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ και τώρα καλούνται οι «Υπερδήμαρχοι» και οι «Υπερυπουργοί» να τον εφαρμόσουν» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Ν. Φωτιάδης και συνεχίζει λέγοντας πως «  Είπε τον Μάϊο ο κ. Τάτσης για τον «Καλλικράτη»: «Γελοιογραφία πρώτου βαθμού και άνευ αντικειμένου». Είπε επίσης ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δράκος: «Τόσο καιρό περιμέναμε να δούμε τον «Καλλικράτη» να παίρνει σάρκα και οστά. Σήμερα είδαμε μόνο τα οστά». Αυτές οι εκφράσεις και άλλες πολλές είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι αυτή που επαγγέλλονται κάποιοι ότι «μπαίνουμε σε νέα εποχή», εξοικονομούνται τεράστια κονδύλια, αξιοποιείται το Προσωπικό των διαφόρων Υπηρεσιών, αποκτούμε διοικητική μορφή Ευρωπαϊκής χώρας.»

  Ερωτηθείς για τις αλλαγές που θα σηματοδοτήσει η νέα αυτή διοικητική μεταρρύθμιση, ο κύριος Ν. Φωτιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά «Τονίζω ότι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» επιφέρει αναδιοργανώσεις στον πρώτο και δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραχωρεί νέες αρμοδιότητες από την Κεντρική Εξουσία και απαιτούνται νέοι νομοθετημένοι πόροι. (Με το ξεκίνημα χρειάζονται 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ !!!)» .

  Παράλληλα, αναφερόμενος στον τρόπο που γίνεται η επιλογή των υποψηφίων από τα μεγάλα κόμματα, ο κύριος Ν. Φωτιάδης παρατηρεί πως «υπάρχει γενικώς ανά το Πανελλήνιον ένας αναβρασμός και ένας αγώνας από τα κόμματα να επιλέξουν όχι τους καλύτερους αλλά αυτούς που «τραβούν» ψήφους. Για να δείτε κατάντια, να δείτε που ζούμε το 2010, να δείτε πώς «ευνουχίζεται» η γνώμη και η θέληση του Έλληνα πολίτη να επιλέξει τον καλύτερο για να τον διοικήσει. Τα κόμματα λοιπόν, με τους μηχανισμούς τους, τις κομματικές επιτροπές αξιολόγησης (η Ν.Δ. είχε τον ανεκδιήγητο Ζαγορίτη, τώρα έχει τον Μιχαλολιάκο και το ΠΑΣΟΚ έχει τον «κολλητό» του Γ. Παπανδρέου Θανάση Τσούρα). Με την ευκαιρία να σας δώσω και τον ορισμό του κόμματος, κατά τον σπουδαίο Εμμανουήλ Ροΐδη: «ΚΟΜΜΑ=Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν’ αναγιγνώσκωσι και ν’ αρθρογραφώσιν, εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπό έναν οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν’ αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν Πρωθυπουργού, ίνα παρέχει αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι»!!!

  Ακούω λοιπόν για Περιφερειάρχες κάτι απίθανες φάτσες, διαβάζω ότι εντός των ημερών θα εκφράσουν τα κόμματα την «στήριξή» τους (πριν το έλεγαν «χρίσμα») και αισθάνομαι οργή…

  Για τους Δημάρχους συμβαίνει περίπου το ίδιο, με επιπλέον το γεγονός ότι ο ένας «καρφώνει» τον άλλο βλέποντας ότι με τον περιορισμό των Δήμων (από 1100 σε 350 περίπου) χάνουν την «κουτάλα».

  Στην περιοχή μας τώρα, για να μη μακρηγορώ, ακόμη γίνονται «ζυμώσεις», υπάρχει μια παραφιλολογία θα είναι ή δεν θα είναι ο τάδε με τον τάδε, διαπιστώνουμε μια «ομερτά» και διαβάζουμε στον τύπο για δήθεν «βόμβες μεγατόνων» με… κούφια ονόματα !!!»

  Εκτιμά δε, ότι «τα κόμματα δεν πρέπει να έχουν καμία ανάμειξη στις τοπικές εκλογές και οι ψηφοφόροι έχοντας παιδεία (που δυστυχώς δεν υπάρχει) να επιλέγουν τους ΑΡΙΣΤΟΥΣ για να χειριστούν θέματα διοικητικά, οικονομικά, περιβαλλοντολογικά, κοινωνικά κ.λ.π..»

  Δανείζοντας λόγια του σπουδαίου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα, έτσι όπως καταγράφηκαν προ χιλιάδων ετών, ο κύριος Ν. Φωτιάδης αναφέρει πως: «Εάν στην πόλη επιλέγονται οι Άριστοι Άρχοντες, οι οποίοι πειθαρχούν καις τους Άριστους Νόμους, οι δε Νόμοι είναι κυρίαρχοι των Αρχόντων και οι Άρχοντες δούλοι αυτών των Νόμων, τότε στην πόλη αυτή έρχονται όλα τα αγαθά του Θεού». Και ο Ισοκράτης επίσης είπε: «Από την Εξουσία να φεύγεις όχι πιο πλούσιος, αλλά πιο δοξασμένος, γιατί ο έπαινος του Λαού είναι καλύτερος από τα πολλά χρήματα.

  Κάποτε πρέπει να σοβαρευτούμε όμως, να βάλουμε δικλείδες για να γίνεται σωστή επιλογή και να πετάγονται έξω οι φελλοί και οι ανίκανοι, ώστε τις κοινωνίες να τις διοικούν οι «Αριστείς». Όταν όμως η ψήφος του οικονομικού μετανάστη, του αγράμματου δεκαοχτάχρονου τσιγγανόπουλου μετράει το ίδιο με την ψήφο του Προέδρου Δημοκρατίας, τότε θα έχουμε το φαινόμενο αυτό που ζούμε χρόνια τώρα και στον Δήμο μας και σ’ όλη την Ελλάδα κι επαληθεύεται η ρήση του Λαού: «τα πορτοκάλια του χωριού φορτώνουνε βαπόρι. Ότι σκ..ά είναι ο Δήμαρχος είναι κι οι ψηφοφόροι».

  Σοβαρότης λοιπόν, υπευθυνότης, παιδεία πολιτική και κοινωνική, για να δούμε άσπρη μέρα».

  Σχετικά με τον νέο συνδυασμό του νυν Δημάρχου, Κυρίου Λ. Στυλιανίδη, και τι δυνατότητες έχει να ξαναβγεί Δήμαρχος, με δεδομένη την έντονη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας για τα πολλαπλά άλυτα προβλήματα του Δήμου, ο κύριος Ν. Φωτιάδης επισημαίνει με έμφαση πως:

  «Για τους υποψηφίους του Δημάρχου Λάκη Στυλιανίδη στον νέο Συνδυασμό, θα σας μιλήσω μια άλλη φορά. Εκ προοιμίου όμως σας λέω ότι και την τετραετία αυτή ο κ. Στυλιανίδης, ο αγωνιστής, ο έμπειρος, ο γενικής αποδοχής, ο έντιμος και καθ’ όλα ικανός θα προτιμηθεί από τον Ξανθιώτικο λαό και τους Δημότες της Σταυρούπολης» .