Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Της Πολιτικής Το ##




Της Πολιτικής Το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος


Το κράτος δυνάστης του Έλληνα πολίτη… Δεν μπορεί να κάνει διακοπή από το ΤΕΒΕ συμπολίτης μας, επειδή οφείλει, με αποτέλεσμα να χρεώνεται κάθε μήνα:


Αν αυτή η χώρα σήμερα χαρακτηρίζεται ως Μπ…..ελο, σίγουρα θα ξεσηκωθούν οι εκδιδόμενες και θα μας μηνύσουν για εξύβριση του αρχαιότερου επαγγέλματος, γιατί σε αυτές τις επιχειρήσεις λειτουργούν όλα τέλεια και δεν χρωστά κανένας σε κανέναν. Όλα αυτά που προανέφερα, προέρχονται από την αγανάκτηση μου με αυτά που μου είπε γνωστός συμπολίτης μας, ο οποίος ενώ εργάζεται πλέον ως υπάλληλος και από την μισθοδοσία του κρατούνται και οι ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες αποδίδει ο εργοδότης του προς το ΙΚΑ, δεν μπορεί να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επειδή οφείλει κάποια χρήματα στο ΤΕΒΕ από τον καιρό που ήταν επαγγελματίας και δεν δικαιούται, άκουσον άκουσον, να κάνει διακοπή, με αποτέλεσμα και ανασφάλιστος να είναι, αλλά και να χρεώνεται κάθε μήνα με ασφαλιστικές εισφορές ως επαγγελματίας, άσχετα αν έχει κλείσει την επιχείρησή του εδώ και καιρό και ο ίδιος εργάζεται ως υπάλληλος. Ειλικρινά δεν βρίσκω μια λέξη για να χαρακτηρίσω αυτήν την χώρα που μένουμε, καθώς ακόμα και η πιο άσχημη έκφραση, ωχριά μπροστά στην εικόνα της Ελλάδας.


Το καλύτερο δώρο έκανε ο Πρώην Νομάρχης Ξάνθης στους αιρετούς της Θράκης, ανοίγοντας την Τουριστική δίοδο. Ταξίδια αναψυχής σε Βουλγαρία για τους εκλεγμένους Άρχοντές μας:


Ελέω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων αγαπητοί μου, οι Άρχοντες της περιοχής μας πέρασαν ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο στην γειτονική Βουλγαρία, απολαμβάνοντας αρκετές ώρες χαλάρωσης και ξεκούρασης, μετά από το δύσκολο ξεκίνημα των Καλλικρατικών εφαρμογών. «Α α α κρουαζιέρα θα σε πάω» λέει το τραγούδι, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ταιριάζει το ταξιδάκι αναψυχής θα σε πάω στην Βουλγαρία, για να στηρίξουμε την εκεί τοπική οικονομία, αφού η δική μας ασφυκτιεί πλέον από την μεγάλη οικονομική ρευστότητα που υπάρχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Γέμισαν τα ταμεία των καταστημάτων της Ξάνθης, ήταν καιρός να γεμίσουν και τα ταμεία των καταστημάτων της Βουλγαρίας και αφού οι Άρχοντές μας έλυσαν όλα τα προβλήματα για την περιοχή, είπαν να ξεκουραστούν και λίγο.


Χιλιάδες κόσμος παρέλασε από το Praktiker τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του πολυκαταστήματος, αλλά οι αντιδράσεις για την μη ύπαρξη κόμβου οργιάζουν:


«Έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα» τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του πολυκαταστήματος Praktiker και σίγουρα όσοι βρέθηκαν εκεί δεν ήταν μόνο από την Ξάνθη. Το θέμα όμως που φαίνεται να απασχολεί τον κόσμο, είναι η μη ύπαρξη κόμβου στην είσοδο του καταστήματος, με αποτέλεσμα να παρατιούνται φαινόμενα αναστροφής των οχημάτων που θέλουν να πάνε εκεί, πράγμα το οποίο κάνει την υπόθεση εφιάλτη, αφού ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων είναι μεγάλος. Δε γνωρίζω αν πρόκειται να γίνει κάτι προς την δημιουργία κόμβου, αλλά σίγουρα δεν θα ήθελα να δω Αστυνομικούς της Αστυνομικής Διευθύνσεως Ξάνθης, να κάνουν τους ρυθμιστές της Κυκλοφορίας και τους Παρκαδόρους του συγκεκριμένου εμπορικού κέντρου. Η Ελληνική Αστυνομία έχει τον ρόλο της και αυτόν θα πρέπει να συνεχίσει να έχει, γι’ αυτό καλά θα κάνουν όσοι σκάφτονται να μετατρέψουν τους Αστυνομικούς σε παρκαδόρους, για να εξυπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα, να αλλάξουν ρότα σκέψης.


Η έρευνα αγοράς, είναι ο καλύτερος σύμμαχος των καταναλωτών και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε άμεσα, ώστε να μην πέφτουμε θύματα των πολυκαταστημάτων:

Επισκέφτηκα το νέο πολυκατάστημα που άνοιξε στην περιοχή μας και ειλικρινά πραγματοποιώντας μέσα στους διαδρόμους του μια αναγνωριστική βόλτα, ώστε να γνωρίζω το τι ακριβώς συμβαίνει, διαπίστωσα πως όχι μόνο δεν πουλά φθηνά τα προϊόντα του, αλλά υπάρχουν προϊόντα τα οποία εκεί πωλούνται ακριβότερα από ότι σε καταστήματα της Ξάνθης. Δεν με ενθουσίασε το συγκεκριμένο πολυκατάστημα και πιστεύω πως στόχος όλων αυτών των επιχειρήσεων, είναι να ξεκοκαλίσουν σιγά σιγά την αγορά της Ξάνθης και αφού μείνουν μόνοι τους στο παιχνίδι, να παίζουν όπως γουστάρουν, αφού θα αποτελούν πλέον μονοπώλιο. Εξάλλου δεν θα ήταν δυνατόν να πιστεύουν οι καταναλωτές πως, θα βρουν φθηνά επώνυμα προϊόντα εκεί, γιατί μάλλον πλένονται πλάνην οικτράν, αφού χαμηλές τιμές υπάρχουν, αλλά μόνο σε προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα. Ο εμπορικός κόσμος της Ξάνθης πεθαίνει και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός πως, επισκεπτόμενος το Praktiker διαπίστωσα να εργάζονται ως υπάλληλοι εκεί, άνθρωποι που πριν λίγο καιρό ήταν από τα πρώτα ονόματα των επαγγελματιών της Ξάνθης, οι οποίοι δυστυχώς δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις κακουχίες που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος.


Η πιο βρώμικη πλατεία των Βαλκανίων, αν όχι όλου του κόσμου, είναι αυτή της Ξάνθης, παρά τις απελπιστικές προσπάθειες των ανθρώπων της καθαριότητας:


«Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος». Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να αναφερθεί στην κεντρική πλατεία «Τέρας» της Ξάνθης, αφού η βρωμιά που έχουν συγκρατήσει επάνω και ανάμεσά τους οι πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν, δεν πρόκειται να φύγει ούτε με τσουνάμι. Στέκεται, κοιτά και σκέφτεται ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Π. Ταρενίδης, προκειμένου να βρει κατάλληλο τρόπο για να καθαρίσει τις πέτρες (από ροζ έγιναν ματ λόγω βρωμιάς), αλλά και τα κομφετί από τους αρμούς, μα λύση δεν μπορεί να βρει. Βλέπει και ξαναβλέπει τα σιντριβάνια γεμάτα βρωμιά και αναλογίζεται πως θα μπορέσει να τα καθαρίσει, αφού μέσα, εκτός από κέρματα, τα οποία αν δεν πάρουν χαμπάρι τα γυφτάκια, θα βρεις χώματα, μπουκάλια, φύλλα δέντρων, σαπουνάδα για να κάνεις μπάνιο και ότι άλλου είδους βρωμιάς μπορείς να φανταστείς. Το έργο της Πλατείας απέτυχε παταγωδώς σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα το φέρουν βαρέως στην συνείδησή τους, όσοι το υποστήριξαν.

Αφήνουν τα παιδιά τους στο Xωριό SOS Θράκης λόγω φτώχειας!

Αφήνουν τα παιδιά τους
στο Xωριό SOS Θράκης λόγω φτώχειας!

- Το 70% των γονιών επικαλείται την οικονομική κρίση

- Περισσότερες από 700 αιτήσεις για βοήθεια και φιλοξενία εκκρεμούν πανελλαδικά


Περισσότερες από 700 αιτήσεις για βοήθεια και φιλοξενία παιδιών εκκρεμούν στα Παιδικά Χωριά SOS, ενώ μόλις 300 έχουν ήδη διευθετηθεί. Η ανέχεια και η οικονομική κρίση φέρνει όλο και περισσότερους γονείς μπροστά στην τρομερά δύσκολη απόφαση να αφήσουν τα παιδιά τους σε κάποια προνοιακή δομή ώστε τουλάχιστον να έχουν τα απολύτως απαραίτητα, όπως σπίτι, τρόφιμα και ρούχα.

Το 2010 κατεγράφη 35% αύξηση των αιτημάτων σε σχέση με το 2009, ενώ το εντυπωσιακό και συνάμα απογοητευτικό είναι πως το 50% των περιπτώσεων που απευθύνθηκαν στους υπεύθυνους των Παιδικών Χωριών SOS σε όλη την Ελλάδα αφορούσε σε γονείς που δεν είχαν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα, όπως ψυχικής υγείας ή χρήσης ναρκωτικών, αλλά σε ανθρώπους που η απόφασή τους ήταν απόρροια της οικονομικής κρίσης και μόνο. Τα Παιδικά Χωριά SOS στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη και την Καλαμάτα δέχτηκαν τον τελευταίο χρόνο 1.000 νέα αιτήματα για βοήθεια και φιλοξενία από μητέρες και ζευγάρια που πάνω στην απελπισία τους προτίμησαν να ζήσουν μακριά από τα παιδιά τους παρά να τα έχουν δίπλα τους να κρυώνουν, να πεινάνε και να ταλαιπωρούνται.

Από τις 1.000 νέες περιπτώσεις οι 700 αφορούν σε οικονομικό πρόβλημα ενώ μόνο τα 300 αιτήματα έγιναν δεκτά. Οπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας και Ερευνας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας κ. Στέργιος Σιφνιός, «δυστυχώς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλα τα αιτήματα γιατί δεν διαθέτουμε τις απαραίτητες δομές.

Στόχος μας, βέβαια, είναι σε πρώτη φάση να βρούμε τρόπους να υποστηρίξουμε οικονομικά και ψυχολογικά τις μητέρες και τα ζευγάρια και μόνο αν δεν γίνεται αλλιώς να αναλάβουμε αυτά τα παιδιά, με στόχο πάντα το παιδί να επιστρέψει κάποια στιγμή στην οικογένειά του. Είμαστε εναντίον της ιδρυματοποίησης. Οι αιτήσεις που δεχτήκαμε το 2010 ήταν πολύ αυξημένες. Από αυτές το 81% είναι Ελληνες και το 19% οικονομικοί μετανάστες, ενώ οι περισσότερες ανήκουν στην κατηγορία του οικονομικού προβλήματος. Τέτοιες περιπτώσεις, μάλιστα, ήταν απειροελάχιστες στο παρελθόν.

Σίγουρα οι εξελίξεις στην οικονομική κατάσταση της χώρας μας έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη ραγδαία αύξηση». Σήμερα η βοήθεια που παρέχεται στις μητέρες και τα ζευγάρια αφορά στο υλικό κομμάτι, που είναι τα τρόφιμα, στο ενοίκιο της οικογένειας για να μπορεί να έχει στέγη, και στα ρούχα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συμβουλευτική θεραπεία και αντιμετώπιση για να μπορέσουν να διατηρούν τη σωστή επαφή με τα παιδιά τους, να βρούνε νέα εργασία, να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, η κρατική φροντίδα για την παιδική προστασία υποβαθμίζεται διαρκώς. Τα έσοδα των Χωριών προέρχονται από δωρεές, αλλά με τη δραματική αύξηση των αιτημάτων και μόνο η λειτουργία τους στο μέλλον θα καταστεί προβληματική.

«Φορολογούνται τόσο οι δωρεές, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των εσόδων μας, όσο και η ακίνητη περιουσία των Παιδικών Χωριών SOS. Φοβάμαι ότι αυτό στο τέλος θα μας γονατίσει», αναφέρει ο κ. Σιφνιός.

Εκτροχιάζεται και ο σιδηροδρομικός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη;


Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη;

Δαπανήθηκαν 80 εκατ. ευρώ για την ολοκαίνουρια γραμμή του Εβρου που θα παρακάμπτει τα στενά, ωστόσο το έργο εισέρχεται στη «ζώνη του λυκόφωτος»

Θα μπορούσε να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή στις οικονομικές σχολές των πανεπιστημίων.

Ο ΟΣΕ δαπάνησε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να εκσυγχρονίσει τις υποδομές του, να αυξήσει το επιβατικό και εμπορευματικό του έργο του και να ενδυναμώσει τις συνθήκες ασφάλειας σε πεπαλαιωμένους σιδηροδρόμους. Σήμερα όμως, λόγω της έλλειψης σαφούς στρατηγικής έφτασε στο σημείο να μην τις χρησιμοποιεί καν, και αυτές να κείτονται αναξιοποίητες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει - μεταξύ άλλων - να επιστρέψει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία συνέβαλε στην αποπεράτωση των εν λόγω έργων. Μάλιστα, το «καμπανάκι» της Ε.Ε. έχει ήδη χτυπήσει από πέρυσι στον σιδηροδρομικό άξονα της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην γραμμή Κορίνθου - Αργους/Ναυπλίου - Ανδρίτσας.

Η Τρικουπική γραμμή, η οποία δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, ανακατασκευάστηκε από την αρχή με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο 75% του κόστους. Οι λόγοι για τους οποίους προχώρησε αυτό το έργο, ήταν πρωτίστως η ασφάλεια των επιβατών, καθώς έναν αιώνα μετά την δημιουργία της άρχισαν να καταγράφονται σοβαρά ατυχήματα στις γραμμές της. Ομως, λόγω των καθυστερήσεων στην αποπεράτωσή του έργου ήδη από το 2009 είχε τεθεί ζήτημα ανάκτησης των ευρωπαϊκών πόρων, ενδεχόμενο που αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, πηγές του σιδηροδρόμου εκτιμούν ότι αυτή η υπόθεση είναι πια είναι χαμένη, λόγω της μη χρήσης της γραμμής.

Είναι ενδεικτικό ότι παρέμεινε κλειστή για πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα ο κόσμος να ξεχάσει την ύπαρξή της και στη συνέχεια, παρόλο που άνοιξε και πάλι στην κυκλοφορία, η δρομολόγηση συρμών ήταν ισχνή και δεν προσέλκυσε το επιβατικό κοινό.

Η γραμμή Ανδρίτσα - Καλαμάτα Αντίστοιχη μοίρα εκτιμάται ότι θα έχει το νότιο σκέλος του ίδιου έργου, αυτό της ανακατασκευής της γραμμής Ανδρίτσα - Τρίπολη - Καλαμάτα, που χρηματοδοτήθηκε με 44 εκατ. ευρώ, με το 35% να προέρχεται από το κοινοτικό ταμείο. Συνολικά δηλαδή, δαπανήθηκαν περίπου 70 εκατ. ευρώ για μία γραμμή που έχει κλείσει (!), εκ των οποίων τα μισά, κάπου 34 εκατ. ευρώ να βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με άμεσο τον κίνδυνο της επιστροφής τους από το δημόσιο. Η γραμμή Δυτικής Μακεδονίας Σε παρόμοια κατάσταση ενδέχεται να βρεθεί και η καινούρια γραμμή της Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα - Αμύνταιο/Κοζάνη - Αρνισσα), η οποία επίσης δεν χρησιμοποιείται. Το συνολικό έργο στοίχισε πάνω από 67 εκατ. ευρώ, με το πρώτο κομμάτι της γραμμής, Αρνισσα - Αμύνταιο - Φλώρινα να έχει χρηματοδοτηθεί με 42,5 εκατ. από εθνικούς πόρους.

Το δεύτερο όμως, τμήμα (Αμύνταιο - Κοζάνη) χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και κόστισε 25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η κοινοτική χρηματοδότηση έφτασε το 75%. Δηλαδή, αφ’ ενός «πετάξαμε» σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, αφετέρου κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε άνω των 18 εκατ. στην Ε.Ε. Πηγές του Σιδηροδρόμου εκτιμούν πάντως, ότι, εάν οι αρμόδιοι ρίξουν στις γραμμές ένα - δύο τρένα ή κηρύξουν τη γραμμή σε κατάσταση προσωρινής αναστολής δρομολογίων, ίσως και να γλιτώσουμε την «καμπάνα».

Αντίστοιχη απειλή αντιμετωπίζει και η ολοκαίνουρια γραμμή του Εβρου, η οποία ανακατασκευάστηκε με στόχο να αποτελέσει ένα σιδηροδρομικό άξονα αντίστοιχο του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου. Αποτελεί δηλαδή, έργο στρατηγικού χαρακτήρα. Αντίστοιχη απειλή αντιμετωπίζει και η ολοκαίνουρια γραμμή του Εβρου, η οποία ανακατασκευάστηκε με στόχο να αποτελέσει ένα σιδηροδρομικό άξονα αντίστοιχο του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου. Αποτελεί δηλαδή, έργο στρατηγικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, σήμερα, η μεν εμπορευματική κίνηση είναι ισχνή, η δε επιβατική μηδενική και αυτό διότι αντί συρμών, πλέον δρομολογούνται λεωφορεία. Για την αναβάθμιση και τη συντήρηση της γραμμής υπολογίζεται ότι έχουν δαπανηθεί έως και 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η πλειονότητα προέρχεται από τα αναπτυξιακά ταμεία της Ε.Ε. Μάλιστα, ο εν λόγω σιδηροδρομικός άξονας είναι εντεταγμένος στα ευρωπαϊκά δίκτυα. Και αυτά το έργο εισέρχεται στη «ζώνη του λυκόφωτος».

Η γραμμή Δυτικής Θεσσαλίας Πηγές του σιδηροδρόμου επισημαίνουν ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της Δυτικής Θεσσαλίας, η γραμμή της οποίας ανακαινίστηκε τα προηγούμενα χρόνια με χρηματοδότηση που έφτασε σχεδόν τα 50 εκατ. ευρώ. Και σε αυτό το έργο η Ε.Ε. είχε συμμετοχή, βάσει συγκεκριμένων δεικτών σκοπιμότητας, οι οποίοι δεν τηρούνται. Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι ιδιαίτερα περιορισμένος και ίσα - ίσα φτάνει για τα βασικά δρομολόγια, η μοναδική ίσως εξέλιξη που μπορεί να σώσει τις επενδύσεις στη σιδηροδρομική υποδομή είναι το πραγματικό άνοιγμα της σιδηροδρομικής αγοράς, εγχείρημα που και δύσκολο είναι και φαίνεται να αργεί.

Προνοιακά επιδόµατα από κόσκινο

Προνοιακά επιδόµατα από κόσκινο


Απογραφή 1.200.000 δικαιούχων για να καταγραφεί ποιοι παίρνουν και τι ποσά εισπράττουν




Απογραφή όλων των δικαιούχων προνοιακών επιδοµάτων ετοιµάζει η κυβέρνηση, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο, µε στόχο τον εξορθολογισµό του συστήµατος καταβολής τους. Οπως εκτιµάται, κάθε χρόνο δίνονται συνολικά 6 δισ. ευρώ για προνοιακά επιδόµατα. Υπολογίζεται δε πως τα λαµβάνουν πάνω από 1.200.000 δικαιούχοι απ’ όλους τους φορείς, γεγονός που, όπως εκτιµά το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης, µπορεί να σηµαίνει πως αρκετοί λαµβάνουν για τον ίδιο λόγο επίδοµα από πολλούς φορείς.

Σύµφωνα µε το σχέδιο που έχουν στα συρτάρια τους οι υπουργοί του οικονοµικού επιτελείου Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης, Υγείας Α. Λοβέρδος και Μ. Τιµοσίδης και Απασχόλησης Λούκα Κατσέλη και Γ. Κουτρουµάνης, η απογραφή όσων λαµβάνουν επιδόµατα θα γίνει µέσω του τραπεζικού συστήµατος ∆ΙΑΣ. Οπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, «στο µέλλον τέρµα τα ΕΛΤΑ» εννοώντας πως ακόµα και όσοι λαµβάνουν επιδόµατα µέσω ΕΛΤΑ θα πρέπει επίσης να απογραφούν.

«Οποιος δεν απογραφεί, θα σταµατήσει να λαµβάνει» τονίζεται. Οι δικαιούχοι που πληρώνονται µέσω ΕΛΤΑ θα πρέπει να συµπληρώσουν το έντυπο που θα τους φέρει κάποια στιγµή ο ταχυδρόµος. ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ για την απογραφή θα προσέλθουν είτε οι ίδιοι οι δικαιούχοι είτε πληρεξούσιοί τους, καθώς στόχος είναι να δηµιουργηθεί σε πρώτη φάση µια τράπεζα δεδοµένων και να υπάρχει σαφήςεικόνα «ποιος φορέας δίνει τι». Οπως λέγεται χαρακτηριστικά σήµερα τέτοια επιδόµατα δίνουν τρία υπουργεία και οι εποπτευόµενοι φορείς τους, Υγείας, Εργασίας και Οικονοµικών αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ηδη δικαιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ έχουν λάβει σχετικό σηµείωµα να προσέλθουν για απογραφή. «Στην πραγµατικότητα επικρατεί χάος, όλα είναι χύµα, κανείς δεν γνωρίζει τι δίνει ο άλλος» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της κυβέρνησης. Εξαιρείται το επίδοµα ανεργίας, το οποίο λαµβάνουν όλοι µέσω του ΟΑΕ∆ και το οποίο όµως δεν αποκλείεται να δοθεί στο µέλλον και µε εισοδηµατικά κριτήρια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συγκαταλέγονται επίσης και όσοι συνεχίζουν να λαµβάνουν προνοιακά επιδόµατα από ασφαλιστικά ταµεία, ενώ έχει εκλείψει πλέον ο λόγος ενίσχυσής τους: π.χ. στο ΙΚΑ από τους 330.000 ανάπηρους οι 150.000 έχουν µόνιµη αναπηρία. Εχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί από τους υπόλοιπους συνεχίζουν να λαµβάνουν επιδόµατα ενώ πλέον δεν συντρέχει λόγος. Μάλιστα υπολογίζεται ότι κάθε µήνα σε όλους τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας (κυρίως δήµους και νοµαρχίες) υποβάλλονται για εξέταση…15.000 αιτήµατα εκ των οποίων εγκρίνεται περίπου το 70%. Στις τράπεζες θα κληθούν άµεσα οι δικαιούχοι επιδοµάτων και αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ να δηλώσουν µόνοι τους τι εισπράττουν – αλλιώς θα σταµατήσει η καταβολή των επιδοµάτων. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ δίνεται ένα περιθώριο 3-4 µηνών, ώστε να µην υπάρξουν ουρές στις τράπεζες. Αφού δηµιουργηθεί η βάση δεδοµένων, θα διασταυρωθούν τα στοιχεία.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν παρατυπίες δεν θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να επιστρέψουν χρήµατα στο ∆ηµόσιο, αλλά θα διακοπεί η καταβολή του αντίστοιχου επιδόµατος. Θα πρέπει να απογραφούν ακόµα και όσοι λαµβάνουν επιδόµατα µέσω ΕΛΤΑ Ο στόχος της απογραφής Κάποιοι δικαιούχοι λαµβάνουν σήµερα το ίδιο επίδοµα από διαφορετικούς φορείς. Η απογραφή θα φέρει στην επιφάνεια τις περιπτώσεις αυτές, λένε στο υπουργείο Οικονοµικών Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ την απογραφή θα δηµιουργηθεί ενιαίο κέντρο για να εξετάζονται οι περιπτώσεις αναπηρίας καθώς, ειδικά στο Ταµείο του ∆ηµοσίου, έχει διαπιστωθεί «µεγάλο πρόβληµα». Πρόκειται για το περίφηµο ΚΕΠΑ, Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, η ίδρυση του οποίου προβλέπεται και στον Νόµο 3863. Στο υπό σύσταση Σώµα θα ενταχθούν 2.500 γιατροί ώστε «όλα τα νέα αιτήµατα αναπήρων να εξετάζονται πλέον εκεί».

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισηµαίνουν ότι µε το νέο σύστηµα «θα σταµατήσουν τα φαινόµενα διαφθοράς και οι πελατειακές σχέσεις». Στην κάρτα του πολίτη θα υπάρχει και ο αντίστοιχος αριθµός από το Εθνικό Μητρώο Αναπήρων που θα δηµιουργηθεί. Εκτός από την αλλαγή αυτή θα γίνουν και δειγµατοληπτικοί έλεγχοι σε όσους έχουν περάσει ήδη από τις αντίστοιχες επιτροπές ενώ, όπως διαβεβαιώνουν από κυβερνητικής πλευράς, «θα υπάρξει ασφαλώς η δέουσα προσοχή στην προσέγγιση των δικαιούχων».

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Όσα ξεστομίζει ο Πρωθυπουργός μόνο στην σφαίρα της φαντασίας μπορεί να συμβαίνουν. Όχι βεβαίως των πολιτών, που ουδόλως ονειροβατούν, αλλά του κ. Πρωθυπουργού. Διαφορετικά δεν εξηγείται η ευκολία με την οποία κάνει δηλώσεις εντός και εκτός Βουλής. Δηλώσεις μεγαλόστομες που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Όταν μάλιστα ισχυρίζεται πως «ως τώρα διαψεύσαμε όλες τις καταστροφολογικές προβλέψεις…», προκαλεί τον κάθε πολίτη να ισχυροποιήσει την απαξία προς τις δηλώσεις και τα πρόσωπα όσων τολμούν να εκφράσουν λόγο, που έρχεται σε αντίθεση με τις εμπεριστατωμένες απόψεις όσων πολιτών θίγονται από την κυβερνητική πολιτική και τα μέτρα που εφαρμόζει. Τελευταίως όμως, δίνει δείγματα ανεξαρτητοποίησης και τηρεί την σιωπή της Σφίγγας απέναντι στους ομοϊδεάτες του, υπουργούς και βουλευτές, που άρχισαν να αντιδρούν από την ανεπάρκεια των οικονομικών μέτρων, στην μείωση των ελλειμμάτων της χώρας. Η οφθαλμοφανής αποτυχία των θυσιών του ελληνικού λαού, που για τον Πρωθυπουργό θεωρείται επιτυχία, γίνεται αντιληπτή από τους συνεργάτες του (επιτέλους) και επόμενο είναι να προκαλεί την αντίδρασή τους. Αυτό δεν πτοεί τον κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά τον οπλίζει, ως φαίνεται, να δρα με εσωστρέφεια, ώστε κανείς να μη γνωρίζει τις μελλοντικές του προθέσεις και να αφήνει υπό ερωτηματικό τα σενάρια περί ανασχηματισμού. Έτσι η κυβερνητική ομάδα μένει απ’ έξω και συνεχίζει να διχογνωμεί ως προς τα μνημόνια και τις ψευδείς διαβεβαιώσεις περί μη λήψεως νέων περαιτέρω μέτρων. Η παραδοσιακή ομοψυχία εξέλιπεν από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και είναι ευνόητο πως εκ των παραλειπομένων θα οδηγηθεί σε νέες εξελίξεις που θα επιφέρουν τριγμούς στην κυβερνητική παράταξη. Δεν χρειάζεται κάποιος να διαθέτει μαντική ικανότητα, για να αντιληφθεί πως η παραπέρα πορεία θα έχει εκπλήξεις εντός του ΠΑΣΟΚ. Είναι καιρός να αντιληφθούν, πως η απόκρυψη της αλήθειας από τον ελληνικό λαό, δεν αποβαίνει προς όφελος ούτε των πολιτών ούτε των πολιτικών. Τα «χάδια» και οι επιβραβεύσεις της Commission έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αρνητικές διαπιστώσεις και συμπεράσματα των οικονομικών επιστημόνων, ορισμένοι εκ των οποίων διετέλεσαν στελέχη οικονομικών υπουργείων, τραπεζών, καθώς και σημαντικών προσωπικοτήτων, που έχουν σχέση και εμπειρίες επί των οικονομικών διεθνώς. Φυσικά ο Πρωθυπουργός εμμένει στην «επιτυχή» πορεία και στην αποτελεσματικότητα των μέτρων, αισιοδοξώντας και απορρίπτοντας ακόμη και την πιθανότητα, πως η Ελλάδα θα μείνει στην ιστορία ως παράδειγμα προς αποφυγήν, λόγω ανικανότητος να διαχειριστεί τα δημοσιονομικά της και όλα τα παρελκόμενα αυτών, καθώς και τα μεγέθη των χρεών, από τα οποία δεν προβλέπει κανείς πως θα απεγκλωβισθεί! Δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται, ο κυρίαρχος παίκτης της εγχώριας πολιτικής σκηνής, πως τα συμφέροντα των τραπεζικών μεγαθηρίων κινούν τα νήματα των οικονομικών συμφερόντων, περιπλέκοντας στα πλοκάμια τους τις αδύναμες χώρες, με απώτερο στόχο τον προσπορισμό και τον σφετερισμό, έτσι όπως το εννοούν αυτές. Ίσως και έως εξαφάνισής τους. Οι Έλληνες από την φύση τους δεν ανήκουν στο «τάγμα» των πεσιμιστών, αλλά απέκτησαν πλέον την ιδιότητα να ανακαλύπτουν αυτά που άλλοι αρνούνται να αντιληφθούν. Γιατί; Διότι, έχουν αχρηστέψει τις κεραίες του εγκεφάλου τους και «συλλαμβάνουν» μόνον συμφεροντολογικά ραδιοκύματα.

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 2.4.2011


«Ζητήσαμε την διασφάλιση των συμφερόντων της ΣΕΚΑΠ και των εργαζομένων της»

Στο πλευρό της ΣΕΚΑΠ δηλώνει η ΣΕΚΕ, παρά την αντίθετη άποψη των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας

Παναγιώτης Ταρενίδης, Πρόεδρος ΣΕΚΕ:

«Ζητήσαμε την διασφάλιση των συμφερόντων της ΣΕΚΑΠ και των εργαζομένων της»


«Εξουσιοδοτήσαμε τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΣΕΚΑΠ να έρθουν σε επαφή με ενδιαφερόμενους ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να γίνουν μέτοχοι ή στρατηγικοί επενδυτές στην ΣΕΚΑΠ»


Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ και της ΣΕΚΕ, αφού σύμφωνα με αυτά που αναφέρει το σωματείο εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, η μεγαλομέτοχος της Συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας, η ΣΕΚΕ, φέρει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας. Σύμφωνα με τους εργαζομένους της ΣΕΚΑΠ, η ΣΕΚΕ συμφωνεί με τα τερτίπια της ΑΤΕ και δεν κάνει κάτι ουσιαστικό, ώστε να βοηθηθεί η ΣΕΚΑΠ, που, πλέον, ατενίζει με αβεβαιότητα το μέλλον της.

Διαμετρικά αντίθετος με την άποψη των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, εμφανίζεται ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕ, κύριος Παναγιώτης Ταρενίδης, σύμφωνα με τις δηλώσεις που κάνει στην εφημερίδα μας. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που αναφέρει ο τελευταίος, η ΣΕΚΕ ενδιαφέρεται για το μέλλον της ΣΕΚΑΠ, γι’ αυτό και ζήτησε, μέσα από σχετική επιστολή προς την ΑΤΕ, συνάντηση με τον διοικητή της, ώστε να διευκρινιστούν οι προθέσεις της Αγροτικής Τράπεζας. Δυστυχώς, όμως, όπως μας ενημερώνει ο κύριος Π. Ταρενίδης, ενώ το αίτημα για συνάντηση στάλθηκε στις 22 Μαρτίου, δεν έχει δοθεί ακόμη η απάντηση. Παράλληλα, ο κύριος Π. Ταρενίδης, αφού διευκρινίζει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ, αναφέρεται στην πρόταση της ΣΕΚΕ για εξεύρεση πιθανού στρατηγικού επενδυτή, ικανού να βγάλει την εταιρεία από το οικονομικό τέλμα στο οποίο έχει οδηγηθεί.

«Εξουσιοδοτήσαμε τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΣΕΚΑΠ να έρθουν σε επαφή με ενδιαφερόμενους ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να γίνουν μέτοχοι ή στρατηγικοί επενδυτές στην ΣΕΚΑΠ» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Π. Ταρενίδης και σπεύδει να συμπληρώσει ότι «ζητούμενό μας είναι να διασφαλίσουμε το συμφέρον της εταιρείας και των εργαζομένων της». Από την άλλη, ο κύριος Π. Ταρενίδης, διευκρινίζει, πως η ΣΕΚΕ έχει ως προτεραιότητα την διασφάλιση του μέλλοντος της ΣΕΚΑΠ, μιας εταιρείας, που, όπως υπογραμμίζει με έμφαση, επιτελεί έναν σημαντικό ρόλο σε μια ευαίσθητη εθνικά και οικονομικά περιοχή, την Θράκη.

Όπως συμπληρώνει, επίσης, ο κύριος Π. Ταρενίδης, «Θέλουμε να βοηθήσουμε την ΣΕΚΑΠ. Πριν δέκα χρόνια δώσαμε ένα δισεκατομμύριο για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου».

Της Πολιτικής Το ##




Της Πολιτικής Το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος


Απόλυτο δίκιο έχει ο πρώην Υπουργός Αλέξανδρος Κοντός, στα όσα είπε για τις δυσκολίες που έφερε στην ΣΕΚΑΠ η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ:

Ήμουν, είμαι και θα είμαι ακριβοδίκαιος στα σχόλιά μου και οφείλω να αναγνωρίσω το δίκιο που έχει ο Αλέκος Κοντός, όσον αφορά τις δυσκολίες που έφεραν στην ΣΕΚΑΠ, τα μέτρα φορολογίας των τσιγάρων, από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Έφταιξαν οι προηγούμενες διοικήσεις στην ΣΕΚΑΠ για την κατάσταση της εταιρίας, αλλά η συνεχόμενη αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, ήταν ένα δυσβάστακτο φορτίο, το οποίο δεν άντεξε να σηκώνει για αρκετό καιρό η Ξανθιώτικη Καπνοβιομηχανία. Η διοίκηση Παπά παρέδωσε την εταιρία στα χέρια της διοίκησης Πράτσου, κερδοφόρα και από εκεί και μετά, ξεκίνησαν οι προσπάθειες καλυτέρευσης των οικονομικών στοιχείων της ΣΕΚΑΠ, μέχρι την στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του στην Κυβέρνηση, αποφάσισαν να αυξήσουν συνεχόμενα τρεις φορές την φορολογία στα τσιγάρα.


Προς Απόστολο Αγκόρτσα ενταύθα: Άσε τα ταξιδάκια αναψυχής και ασχολήσου λίγο με το πράσινο της Πόλης:

Φίλος ο Απόστολος Αγκόρτσας, αλλά οφείλω ως φίλος, να του υπενθυμίζω πως πρέπει να κινείται ως Αντιδήμαρχος Πρασίνου, μέσα στον δρόμο που επιβάλλει η θέση του, όταν παρεκκλίνει της πορείας του. Δεν είναι δυνατόν να περιπλανιέσαι αγαπητέ Απόστολε από χώρα σε χώρα για ταξιδάκια αναψυχής, την στιγμή που οι χώροι ευθύνης της θέσης σου είναι παραμελημένοι. Δεν είναι δυνατόν να παραμελείται το πράσινο, ειδικά τώρα που ο καιρός στρώνει και εσείς να μην έχετε κάνει ούτε μια βόλτα σε κεντρικά σημεία της Ξάνθης, προκειμένου να διαπιστώσετε το που πρέπει να παρέμβει η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Ξάνθης, που έχει δώσει μέχρι σήμερα, πολύ καλά δείγματα γραφής.


Χορεύουν τσάμικο, πάνω στο με μηχανική υποστήριξη κρατημένο στην ζωή, σώμα της ΣΕΚΑΠ Α.Ε.:


Η ΣΕΚΑΠ κατά γενική ομολογία, αυτήν την στιγμή είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί με μηχανική υποστήριξη. Λίγο έως πολύ τα ληστρικά επιτόκια της ΑΤΕ, λίγο οι λανθασμένες πολιτικές των διοικήσεων, λίγο έως πολύ οι συνεχόμενες αυξήσεις στην φορολογία των τσιγάρων, λίγο έως πολύ τα παιχνίδια των Δούρειων Ίππων και φτάσαμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε λόγο, για στρατηγικούς επενδυτές τους οποίους όμως δεν γνωρίζει κανείς, ή μάλλον δεν γνωρίζουν μόνο όσοι δεν πρέπει να γνωρίζουν. Είναι βέβαια απορίας άξιο το γεγονός, ότι κάπου πρέπει να υπάρχει ένας ενδιαφερόμενος επενδυτής (;) για την ΣΕΚΑΠ, ο οποίος κρατά καλά κρυμμένη την ύπαρξή του για τους λόγους που αυτός μόνο γνωρίζει και αυτό φαίνεται πως από το πουθενά, εμφανίστηκαν τα σενάρια για την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ με την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. «Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» λένε στα μέρη μας και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα αργήσει να φανεί. Είναι βέβαια και αυτή η φαγωμάρα που ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους με την ΣΕΚΑΠ και η υπόθεση οδηγείται εκεί που κάποιοι ήθελαν να την κατευθύνουν, σύμφωνα πάντα με τα σχέδια τους.


Έχουν βαλθεί τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να τρελάνουν τους Έλληνες. Μετά την δήλωση περί χαμένης Εθνικής Κυριαρχίας του Πρωθυπουργού, ήρθε το Υπουργείο Παιδείας να βαφτίσει σε σχολικό βιβλίο «τα Σκοπιά, ως Μακεδονία»:


Αφού έχουν υποχωρήσει ως Κυβέρνηση σε οτιδήποτε τους ζητάνε οι κατά τα άλλα ευρωπαίοι εταίροι μας, χωρίς να σκεφθούν την ζημιά που προκαλούν στην χώρα, άρχισαν να καταστρέφουν και όλους τους αγώνες που δώσαμε σαν χώρα, για να υπερασπίσουμε τόσο την εδαφική μας ακεραιότητα, όσο και την Εθνική μας Υπόσταση. Όταν ο Πρωθυπουργός δήλωνε δημόσια, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πως χάσαμε μέρος της Εθνικής μας Κυριαρχίας, τότε κάποιοι επέλεξαν να το περάσουν στα ψιλά, γνωρίζοντας πολύ καλά πως δεν αναφερόταν σε εκείνη την χρονική στιγμή, αλλά για λίγο αργότερα, αφού εμάς ως Έλληνες, θα είχαν φροντίσει πρώτα να μας αποβλακώσουν με την επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθούν όλον αυτόν τον καιρό. Θα τους αποβλακώσουμε, θα τους κάνουμε μίζερους σε σημείο να φοβούνται ακόμα και την σκιά τους και έπειτα θα ξεπουλήσουμε τα πάντα, σύμφωνα με τις προσταγές των ξένων αφεντικών μας. Έτσι και έγινε, πράγμα που αποδεικνύεται περίτρανα από τα όσα κυκλοφορούν τελευταία, με την εμφάνιση φωτογραφίας από χάρτη, σε βιβλίο της 3ης λυκείου, όπου τα Σκόπια ονομάζονται ως Μακεδονία. Αναρωτιέμαι τελικά, αν οι Κυβερνώντες την χώρα λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο οι εχθροί μας, πως θα λειτουργήσουν όταν αποφασίσουν να αλλάξουν ρότα στα μέχρι τώρα παιχνίδια τους;

Ο Εφιάλτης των πολυκαταστημάτων και οι συνεχόμενες αντιδράσεις εκπροσώπων από φορείς της Ξάνθης

Ο Εφιάλτης των πολυκαταστημάτων και οι συνεχόμενες αντιδράσεις εκπροσώπων από φορείς της Ξάνθης


Στέλιος Μωραΐτης:

«Και σαν νομαρχιακός σύμβουλος και σαν εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου έδωσα μάχη, για να μην ανοίξουν εμπορικά κέντρα στον Νομό Ξάνθης. Οι τιμές που θα έχουν, αρχικά, τα εμπορικά κέντρα, θα ισοπεδώσουν την αγορά μας και όταν μείνουν μόνα τους, θα στραγγαλίσουν τον καταναλωτή»

Παναγιώτης Ανδρικόπουλος:

«Καταστήματα όπως το Pratiker πωλούν τα πάντα, εκτός από τρόφιμα, οπότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε πολλά μαγαζιά. Η θέση του Επιμελητηρίου ήταν ενάντια σε αυτά τα πολυκαταστήματα, δυστυχώς, δεν μας άκουσαν, έδωσαν άδειες, με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να κινδυνεύουν με λουκέτο»


Το πρώτο μεγάλο εμπορικό κέντρο (στον Δήμο Αβδήρων) αποτελεί, πλέον, πραγματικότητα στον Νομό Ξάνθης, αφού ξεκίνησε το άνοιγμα καταστημάτων, που εφεξής θα προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, ισχυρό ανταγωνισμό στην τοπική αγορά. Ο εμπορικός κόσμος της Ξάνθης βλέπει με δυσφορία το άνοιγμα ενός καταστήματος όπως είναι το Pratiker, με δεδομένο το γεγονός, ότι αδυνατεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τα «μεγαθήρια», όπως πολύ χαρακτηριστικά ονομάζει τα πολυκαταστήματα που έχουν πάρει «πλώρη» για την Ξάνθη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της τοπικής αγοράς, η εγχώρια αγορά θα οδηγηθεί, πολύ σύντομα, στον αφανισμό της, εξαιτίας των μεγάλων εμπορικών κέντρων, τα οποία με την σειρά τους και αφού κλείσουν και το τελευταίο μικρό κατάστημα της Ξάνθης, θα ανεβάσουν τις τιμές τους, προκειμένου να απομυζήσουν τον οβολό του καταναλωτή. Πολύ χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κυρίου Στέλιου Μωραΐτη στην ΦτΞ αναφορικά με το θέμα, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «και σαν νομαρχιακός σύμβουλος και σαν εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου έδωσα μάχη, για να μην ανοίξουν εμπορικά κέντρα στον Νομό Ξάνθης.

Οι τιμές που θα έχουν, αρχικά, τα εμπορικά κέντρα, θα ισοπεδώσουν την αγορά μας και όταν μείνουν μόνα τους, θα στραγγαλίσουν τον καταναλωτή». Και συνεχίζει λέγοντας «θεωρώ, ότι όσες περισσότερες επιχειρήσεις υπάρχουν, τόσο το καλύτερο για το καταναλωτικό κοινό. Δεν χωράνε τόσες μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή μας». Σύμφωνα με αυτά που υπογραμμίζει, παράλληλα, ο κύριος Σ. Μωραΐτης, τα πολυκαταστήματα ενώ υπόσχονται θέσεις εργασίας, έρχονται να καταργήσουν την οκτάωρη απασχόληση, μέσω της τετράωρης εργασίας. Από την άλλη, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, για το ίδιο θέμα, επισημαίνει ότι «πάρα πολλά καταστήματα της Ξάνθης έχουν πρόβλημα.

Καταστήματα όπως το Pratiker πωλούν τα πάντα, εκτός από τρόφιμα, οπότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε πολλά μαγαζιά. Η θέση του Επιμελητηρίου ήταν ενάντια σε αυτά τα πολυκαταστήματα, δυστυχώς, δεν μας άκουσαν, έδωσαν άδειες, με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να κινδυνεύουν με λουκέτο».

Τα ελλείμματα στο ίδιο επίπεδο, το χρέος επαυξημένο και η κυβέρνηση… αγωνίζεται, με την νεοσύστατη μονοπωλιακή πολιτική του «αλλάζω» άρδην τα πάντα...

Αν ψάχναμε να βρούμε τι έμεινε αλώβητο από την κυβερνητική πολιτική θα μέναμε έκπληκτοι από την ανυπαρξία του «τι», διότι δεν άφησαν κάτι που δεν άγγιξαν με το μαγικό ραβδί της κακιάς μάγισσας. Αυτό που δεν τόλμησε καμιά κυβέρνηση, το τόλμησε το σύγχρονο ΠΑΣΟΚ, που τα τρία τελευταίο γράμματα της ονομασίας του μόνον τα αρχικά του Σοσιαλιστικού Κινήματος δεν εκφράζουν. Π.Α.ΣΟΚ, ήτοι μεταφραζόμενο μπορεί ο καθένας να το κατατάξει ως Πανελλήνιο ΣΟΚ. Διότι δεν υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που να μη σοκάρεται από όσα «μεταρρυθμιστικά» συμβαίνουν, υπό τις θριαμβευτικές ιαχές των κυβερνώντων. Υπό την χλεύη και την αγανάκτηση των πολιτών. Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα έπρεπε να δοθεί στο επιτελείο της κυβέρνησης, για τους τρόπους διαρκούς αποψίλωσης των πενιχρών εισοδημάτων και όλων των ανατροπών που έφεραν σε σημαντικάς τομείς της κοινωνίας. Τι άφησαν όρθιο; Υγεία, Παιδεία, Οικονομία και όλα τα παρακλάδια του δημοσίου βίου, των κεκτημένων δικαιωμάτων των πολιτών, τις κοινωνικές παροχές κ.α.π., τα ανέτρεψαν σε ενάμισι χρόνο και δημιούργησαν το μπάχαλο που ζούμε καθημερινά. Τελευταίο παρ’ ολίγον άγγιγμα ο «μικρός» τύπος. Γενικά οι «μικρές» εφημερίδες, που με σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου περί «Προστασίας του Ανταγωνισμού και Άλλες Διατάξεις» τις θέτουν εκτός των δημοσιεύσεων των Ισολογισμών. Να τις σβήσουν εντελώς, ώστε να παραμείνουν στον Τύπο μόνο τα μεγαθήρια που στηρίζουν πολιτικές, με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Τελικά απεσύρθη το κατάπταιστο σχέδιο νόμου, αλλά ουδείς γνωρίζει σε ποιο χρονικό περιθώριο θα επανέλθει. Ίσως η κυβέρνηση βαδίζει θαρρετά προς όλες τις μεταρρυθμίσεις του άνω-κάτω, διότι δεν αντιμετωπίζει την οργή του λαού σε κατά μέτωπον επίθεση. Οι φωνές που θα έπρεπε να είχαν ανεβασμένα ντεσιμπέλ, βρίσκονται σε ήπια καταστολή, τόση ώστε να προβληματίζει. Αντιπολίτευση; Κολλημένη στα ίδια επιχειρήματα, σε ήπιους τόνους, χωρίς δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Πολίτες; Σε κατάσταση νιρβάνα. Και είναι απορίας άξιον. Τι φταίει και η αντιμετώπιση όλων όσων εξαγγέλλει η κυβέρνηση, βρίσκουν… πολιτισμένες αντιδράσεις, δίχως εξάρσεις και βίαιες συμπεριφορές; Γι’ αυτό και μας χορεύουν… Ευρωπαϊκά. Πρόσφορο έδαφος δια παν είδος καλλιέργειας. Αλλά κι αυτό δίχως καρπούς. Τα ελλείμματα στο ίδιο επίπεδο, το χρέος επαυξημένο και η κυβέρνηση… αγωνίζεται, με την νεοσύστατη μονοπωλιακή πολιτική του «αλλάζω» άρδην τα πάντα, πειραματίζομαι στου «κασίδα» το κεφάλι, αγνοώ παντελώς τα συμφέροντα του λαού, χρησιμοποιώ τους πολίτες ως «πειραματόζωα» με τις υποδείξεις των τροϊκανών, διατηρώ την αισιοδοξία και συνεχίζω το παραμύθιασμα, για να βοηθήσω τους Έλληνες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Ε! δεν είναι λίγοι οι τρόποι επιβολής της εξουσίας! Είναι ποικίλης ύλης και διατηρούν την εικόνα μιας πλήρους σαθρότητας στα θεμέλια της χώρας και του δημοκρατικού της πολιτεύματος. Πώς λοιπόν να μη μιλάμε, για Πανελλήνιο Σοκ εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής;

Φ. Βλαχοπούλου

Τούρκοι ενδιαφέρονται για την αγορά της "Δωδώνης"



Ο τουρκικός τραπεζικός όμιλος της "ZIRAAT BANK", που δραστηριοποιείται με καταστήματα στη Θράκη, ενδιαφέρεται να αγοράσει την γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη¨ στα Γιάννινα. Αν συμβεί αυτό, τότε, θα μπορούσε να πει κανείς χαριτολογώντας, οι Τούρκοι επιστρέφουν ξανά.... κατακτητές στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Να σημειωθεί πως η "ΖΙRAAT BANK" είναι η αγροτική τράπεζα της Τουρκίας. Η τράπεζα αυτή συνδέεται εδώ και χρόνια με τους Έλληνες και μάλιστα με σχέσεις εκμετάλλευσης και οικειοποίησης των περιουσιών τους. Ιδρύθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1863, από τον κυβερνήτη του Νις, Μιχάτ Πασά, αρχικά με το όνομα «Ταμεία της Πατρίδας».

Το 1888 μετονομάστηκε σε Ziraat Bankası, έδρα την Κωνσταντινούπολη, και κεφάλαιο ύψους 10 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών.

Από το 1919 το υποκατάστημα της Τράπεζας χρηματοδότησε τον κεμαλικό αγώνα ενάντια στους Έλληνες και από το 1922 κράτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική πολιτική που ακολούθησε το νέο καθεστώς. Στη δεκαετία του 1970 άνοιξε υποκαταστήματα στη Γερμανία, στην κατεχόμενη Κύπρο, στην Ολλανδία, στα Βαλκάνια, στην Κεντρική Ασία και στον Καύκασο, στις αρχές του 1980 στη Νέα Υόρκη, ενώ το 1988 χρηματοδότησε το γνωστό πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ανατολίας (GAP). Το 2005 κατέγραψε τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία του τουρκικού τραπεζικού συστήματος και το 2009 έκανε την εμφάνισή της και στη Θράκη (Σύμφωνα με δημοσίευμα σε εφημερίδα της Κομοτηνής «οι καταθέσεις στα ελληνικά υποκαταστήματα της Ζιράτ άγγιξαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ μέσα στους πρώτους μήνες λειτουργίας»). Εδώ οφείλουμε να κάνουμε μία παρένθεση, και παραλληλίζουμε την δραστηριότητα της Ζιράτ με την παρουσία της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, μέσω της Finansbank. Ο Οσμάν Ορ, επιθυμούσε να αγοράσει ένα ακίνητο σε κεντρικό σημείο της ευρωπαϊκής ακτής του Βοσπόρου, και συμφώνησε με τη Finansbank, για την σύναψη δανείου ύψους 17,5 εκατ. δολαρίων, με σκοπό να επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Είναι όμως παγκοσμίως γνωστό ότι όταν λαμβάνεις δάνειο υποχρεώνεσαι σε εγγύηση. Η άρνηση σύναψης του δανείου, δικαιολογήθηκε από τους κρατικούς μηχανισμούς με το αιτιολογικό ότι η σχετική αίτηση δανειοδότησης του επιχειρηματία είχε γίνει σε τραπεζικό όμιλο ξένων συμφερόντων.

Το κράτος έκρινε σκόπιμο να αποτραπεί η έγκριση του δανείου, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε και υποθήκευση του ακινήτου για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκούσε το δάνειο, γεγονός που περιείχε το διακύβευμα, σε περίπτωση μη αποπληρωμής του δανείου, να περιέλθει το εν λόγω ακίνητο στην Εθνική. Ο Ορ «προσανατολίστηκε» προς άλλους ομίλους, «καταλήγοντας», ναι σωστά καταλάβατε, στη Ζιράτ, η οποία παραχώρησε το δάνειο, με βαρύτερους όμως όρους από τη Finansbank, με αποτέλεσμα «καπέλο» 300.000 ευρώ.

Στρατιωτικό υλικό αξίας 300-400 εκατ. δολαρίων πρόκειται να πωλήσει η Τουρκία στην Ινδονησία

Στρατιωτικό υλικό αξίας 300-400 εκατ. δολαρίων πρόκειται να πωλήσει η Τουρκία στην Ινδονησία Αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η πολεμική βιομηχανία δεν αποτελεί βαρίδιο, αλλά ένα δυναμικό κομμάτι της οικονομίας, η τουρκική κυβέρνηση μέσω της Υπογραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας (αντίστοιχη με την ελληνική ΓΔΑΕΕ) κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικά εξαγωγιά συμβόλαια στην Ινδονησία. Πιο συγκεκριμένα τρείς τουρκικές εταιρείες η FNSS, Aselsan και η Roketsan πρόκειται να κλείσουν σημαντικά συμβόλαια πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Ινδονησία αξίας 300-400 εκατ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η εταιρεία FNSS υπέγραψε συμβόλαιο με την Μαλαισία αξίας 600 εκατ. δολαρίων για την πώληση 257 τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων Pars 8x8. Η σημασία δε που δίνει η ισλαμική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν στην ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας και στην προώθηση των εξαγωγών στρατιωτικού υλικού φαίνεται από το γεγονός ότι τα συμβόλαια θα υπογραφούν κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της τουρκικής Δημοκρατίας στην Ινδονησία σε λίγες ήμερες. Τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα τουρκική αντιπροσωπεία από τις τρεις πολεμικές βιομηχανίες επισκέφτηκαν την Ινδονησία και διασφάλισαν τις νέες παραγγελίες. Σύμφωνα δε με τουρκικές πηγές η συμφωνία που θα υπογραφεί θα αποτελεί το πρώτο μέρος του πακέτου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας. Το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει την αγορά από την Ινδονησία τεθωρακισμένων ερπυστριοφόρων οχημάτων από την FNSS, ασυρμάτων από την Aselsan και ρουκετών από την Roketsan. Μέσα στα επόμενα σχέδια της τουρκικής βιομηχανίας είναι η προσφορά πακέτου εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16 της Αεροπορίας της Ινδονησίας, ενώ ένας ακόμα πιθανός πελάτης της τουρκικής ΤΑΙ θα μπορούσε να είναι η Αεροπορία της Ταϊλάνδης η οποία επίσης διαθέτει μαχητικά F-16. Επισημαίνεται ότι η ΤΑΙ έχει ήδη αναλάβει κατόπιν άδειας της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 των αεροπορικών δυνάμεων της Ιορδανίας και του Πακιστάν. Στόχος της Υπογραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας της Τουρκίας είναι οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού το 2011 να ξεπεράσουν τα 1,5 δις δολάρια τη στιγμή που το 2009 είχαν φτάσει τα 832 εκατ. δολάρια. Το ύψος των εξαγωγών για το 2010 δεν έχει ακόμα επίσημα ανακοινωθεί αλλά εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1 δις δολάρια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Νέος χάρτης για παραμεθόριες

Νέος χάρτης για παραμεθόριες


-Το υπουργείο προχωρά στον επαναπροσδιορισμό των παραμεθόριων περιοχών

-Σημαντικές οι αλλαγές στο καθεστώς των μετατάξεων, των προσλήψεων και στα οικονομικά προνόμια που απολαύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στις συγκεκριμένες περιοχές


Στον επαναπροσδιορισμό των παραμεθόριων περιοχών προχωρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στο ειδικό καθεστώς προσλήψεων και μετατάξεων αλλά και στα οικονομικά προνόμια που απολαύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι των συγκεκριμένων περιοχών.

Δημοσιοποιήθηκε η σχετική απόφαση της αρμόδιας γενικής γραμματέως του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία συστήθηκε επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση ως προς τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας, όπως αυτές έχουν καθοριστεί αναφορικά με θέματα προσλήψεων προσωπικού, μεταθέσεων, μετατάξεων, παροχής κανονικής άδειας, οικονομικών ή άλλων κινήτρων σε δημοσίους υπαλλήλους.

Η επιτροπή επίσης αναλαμβάνει να καταγράψει τις μετατάξεις που έχουν πραγματοποιηθεί στις παραμεθόριες περιοχές και αν έχουν συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών και τέλος θα διατυπώσει πρόταση για τον «ορθολογικότερο επαναπροσδιορισμό των παραμεθορίων περιοχών της χώρας». Το έργο της επιτροπής θα ολοκληρωθεί τους επόμενους τρεις μήνες.

Ο «Καλλικράτης»
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι η εργασία της επιτροπής θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των αλλαγών που θα πραγματοποιηθούν στην κρατική διοίκηση με το σχέδιο «Καλλικράτης στο κράτος» του υπουργείου Εσωτερικών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επεξεργάζεται προτάσεις αναμόρφωσης του υφιστάμενου καθεστώτος των μετατάξεων, προκειμένου να αυξήσει την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι στην προσπάθεια γεωγραφικού επαναπροσδιορισμού των παραμεθόριων περιοχών, θα γίνει προσαρμογή των περιοχών στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι δήμοι του Καλλικράτη.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί ο περιορισμός των νομών και των πόλεων που ανήκουν στην κατηγορία των παραμεθόριων περιοχών, τότε αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στις συγκεκριμένες περιοχές, θα χάσουν τα προνόμια που διαθέτουν.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι υπάλληλοι που μετατάσσονται ή προσλαμβάνονται σε παραμεθόριες περιοχές, λαμβάνουν ειδικό επίδομα ύψους από 40-120 ευρώ, έχουν περισσότερες μέρες άδεια κάθε χρόνο και έχουν δυνατότητα σύναψης στεγαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Τέλος, για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που δημοσιεύονται από το ΑΣΕΠ κατά προτεραιότητα, προσμετράται και η εντοπιότητα του υποψηφίου και οι επιτυχόντες οφείλουν να υπηρετήσουν στην παραμεθόριο επί 10 χρόνια.