Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 2.2.2011


Δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, που θα ξεκινήσουν από τις 7 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον σε πρώτη φάση οι αγρότες της Ξάνθης

Ξεκινάνε κινητοποιήσεις με δεκατρία μπλόκα, από την Θράκη μέχρι την Θεσσαλία, οι Έλληνες αγροτοσυνδικαλιστές

Δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, που θα ξεκινήσουν από τις 7 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον σε πρώτη φάση οι αγρότες της Ξάνθης

Κώστας Γλερίδης, μέλος ΠΑΣΕΓΕΣ:
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις φετινές καλλιέργειες»

Κινητοποιήσεις, από την Θράκη μέχρι την Θεσσαλία, έχουν εξαγγείλει οι Έλληνες αγροτοσυνδικαλιστές από τις 7 Φεβρουαρίου, με βασικά αιτήματα τις αποπληρωμές από ΟΠΕΚΕΠΕ, τις αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ, τα προγράμματα για σχέδια βελτίωσης και νέους αγρότες, καθώς και νέα ΚΑΠ 2014.
Συνολικά δεκατρία μπλόκα των αγροτών αναμένεται να σχηματίσουν εστίες διαμαρτυρίας των αγροτών.
Σύμφωνα, πάντως, με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο κύριος Κώστας Γλερίδης, μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι αγρότες της Ξάνθης δε θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους. Ενώ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αγρότες της Ξάνθης να προσχωρήσουν στις κινητοποιήσεις στην συνέχεια, καθώς τα αιτήματα των συναδέλφων τους είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο κύριος Κ. Γλερίδης, οι καλλιέργειες στην Ξάνθη πήγαν φέτος καλά, ειδικά όσον αφορά το καλαμπόκι και το σιτάρι. Το μοναδικό είδος που δεν απέδωσε, λόγω φθοράς που υπέστη από σκουλήκι, είναι το βαμβάκι, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην έχουν ισχυρό λόγο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Βέβαια, όπως συμπληρώνει και ο κύριος Κ. Γλερίδης, υπάρχει καθυστέρηση όσον αφορά την αποπληρωμή χρωστούμενων στους αγρότες από το πρόγραμμα natura, στο οποίο έχει ενταχθεί η περιοχή μας εδώ και πέντε χρόνια.
Το πρόγραμμα natura προβλέπει πενήντα ευρώ κατά στρέμμα στον αγρότη. Οι αγρότες δε της Ξάνθης έχουν πληρωθεί μόνον τα δύο πρώτα χρόνια της ένταξής τους στο εν λόγω πρόγραμμα, από τα συνολικά πέντε έτη.
Όσον αφορά τώρα την επιδότηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης του βαμβακιού, αυτή δε έχει πληρωθεί ακόμη. Με δεδομένη, όμως, την φθορά του προϊόντος φέτος από το σκουλήκι που αναφέρθηκε παραπάνω, είναι δύσκολη η πληρωμή της επιδότησης. Για την ακρίβεια, για να λάβουν οι αγρότες την επιδότηση, θα πρέπει να παραδώσουν εκατόν ογδόντα κιλά βαμβάκι ανά στρέμμα.


Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Δεν τους απασχολεί η ανάπτυξη της περιοχής, αλλά η αυτοπροβολή τους μέσα από επιθετικά δελτία τύπου:


Όντως καθημερινά μου έρχεται στο μυαλό το πτωχεύσαμε πολιτικά και αυτό επειδή οι πολιτικοί της χώρας μας συνεχώς, μου το επιβεβαιώνουν με τις πράξεις τους. Δεν μπορώ να κατανοήσω, γιατί θα πρέπει ένα έργο που αφορά την περιοχή, αντί να αποτελεί πόλο έλξης σκέψεων, προτάσεων, αλλά και κοινού αγώνα, να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης και αντιπαραθέσεων. Αντί λοιπόν όλοι μαζί σαν μια γροθιά, να πολεμήσουν τους οικολόγους που κατάφεραν να κερδίσουν την μάχη για το αρδευτικό, πολιτικοί και μη της περιοχής μας επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου, για το ποιος θα μπορέσει να πλήξει με εκφράσεις, πολιτικά τον άλλον. Όχι κύριοι αυτό δεν είναι αγώνας για το καλό του τόπου, αλλά αγώνας για την πολιτική σας επιβίωση και αναφέρομαι τόσο στα λεγόμενα των Γ. Παυλίδη και Αλ. Κοντού, όσο και στα λεγόμενα Καραλίδη, την φτωχού περιεχομένου απάντηση Ξυνίδη. Μη μας κοροϊδεύετε άλλο κύριοι. Αν έχετε να προσφέρετε στην περιοχή κάντε το και αφήστε τα λόγια του αέρα.

Θερμά συγχαρητήρια στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης που ενθαρρύνει τους Έλληνες να επενδύουν σε χώρες εκτός Ελλάδας, την στιγμή που η χώρα μας δεν παράγει τίποτε:

Το ΠΑΣΟΚ θα αναπτύξει την χώρα μας και θα δώσει πνοή ζωής στις επιχειρήσεις, με το να ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες στο να εγκαθιστούν τις εταιρίες τους σε χώρες εκτός Ελλάδος. Είναι ο μοναδικός τρόπος ανάπτυξης για το ΠΑΣΟΚ και αυτό φάνηκε από το τελευταίο ανδραγάθημα του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, ο οποίος εγκαινίασε εταιρία στην Βουλγαρία, την στιγμή που οι ιδιοκτήτες της άφησαν χιλιάδες εργαζόμενους στον δρόμο, κλείνοντας το παράρτημά τους στην Ξάνθη. Αυτό είναι το σημερινό ΠΑΣΟΚ και ειλικρινά αναρωτιέμαι τι έχει να πει για όλη αυτή την κατάσταση, ο φίλος συντονιστής Αχιλλέας Τσαρτσάρας.

Εν μια νυχτί απέλυσαν δεκάδες εργαζόμενους στην Alumil Ξάνθης και τα Αθηναϊκά ΜΜΕ δεν έβγαλαν μιλιά για το θέμα, σε σχέση με τα όσα τότε έλεγαν για την απαγωγή Μυλωνά:


Θρίλερ για όλη την χώρα αποτέλεσε η απαγωγή του κυρίου Μυλωνά και θυμάμαι το πόσες ώρες αφιέρωσαν αυτοί οι φωστήρες της δημοσιογραφίας στα Αθηναϊκά κανάλια, ώστε να μας κρατούν ενήμερους για την εξέλιξη της απαγωγής του. Θαρρείς και από αυτό το θέμα κρεμόταν η τύχη της χώρας μας. Σήμερα, και ενώ ο κύριος αυτός πέταξε στον δρόμο δεκάδες εργαζόμενους στην Ξάνθη, κανένα από τα μεγάλα αυτά δημοσιογραφικά κανάλια δεν ασχολήθηκε με το θέμα, στερώντας από όλους τους Έλληνες το δικαίωμα της ενημέρωσης, τόσο για τα έργα και τις ημέρες αυτού του κυρίου όσο και για πολλές από τις πρακτικές άλλων μεγάλων επιχειρηματο-καρχαριών της χώρας μας. Όπως έχω πληροφορηθεί, οι απολύσεις είναι παράνομες και για αυτές το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης ενημέρωσε άμεσα το Υπουργείο Εργασίας, ζητώντας την παρέμβασή του.

Η φτώχεια φέρνει εξαθλίωση και η εξαθλίωση οδηγεί σε παιχνίδια με τον θάνατο. Νεκρός από το δέντρο που έκοβε για καυσόξυλα ένας συμπολίτης μας:
Ένας συμπολίτης μας έχασε την ζωή του και ακόμα ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Ξάνθης, αφού το δέντρο που επιχείρησαν να κόψουν για να το μετατρέψουν σε καυσόξυλα, τους καταπλάκωσε. Το περιστατικό συνέβη στο Κότινο και ο θανών άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο ασθενοφόρο και κατά την διάρκεια της διακομιδής του προς το Νοσοκομείο Ξάνθης. Περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες.

Απέκτησε επιτέλους την δική του «στέγη» το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης

Απέκτησε επιτέλους την δική του «στέγη»
το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης



Με προσωπικά έξοδα των μελών του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και δωρεές των φίλων έγινε η στελέχωση των γραφείων


Χαράλαμπος Ευστρατίου, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης:
«Ευελπιστούμε και ελπίζουμε στην συνέχιση της στήριξης από τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κύριο Φώτη Καραλίδη, αλλά και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριο Άρη Γιαννακίδη, καθώς γνωρίζουν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, αυτή την στιγμή, χρειάζεται στήριξη από όλους»

Απέκτησε, επιτελούς, την δική του «στέγη» το νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Τα γραφεία του συνδικαλιστικού κινήματος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης στεγάζονται, πλέον, στον χώρο του Παλιού Οργανισμού Καπνού, επί της οδού Αναξάρχου. Από τα συνολικά πέντε γραφεία του χώρου, η ΑΔΕΔΥ Ξάνθης χρησιμοποιεί τρεις χώρους, δύο γραφεία και μια αίθουσα για τις συνεδριάσεις όλων των πρωτοβάθμιων συλλόγων του Νομού.
Αξίζει να τονιστεί, ότι τα γραφεία στελεχώθηκαν με προσωπικά έξοδα και πολύ εργασία των ίδιων των μελών της ΑΔΕΔΥ. Ενώ, έγιναν και κάποιες πολύ σημαντικές δωρεές από φίλους των πρώτων, ώστε να μετατραπούν σε ευπρεπή γραφεία, οι συγκεκριμένοι χώροι του Παλιού Οργανισμού Καπνού.
Να σημειωθεί, σύμφωνα και με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, κύριος Χαράλαμπος Ευστρατίου, «εδώ και πολλά χρόνια, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης είχε αδρανοποιηθεί. Είχαν να γίνουν εκλογές πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή, αποφασίσαμε, ότι πρέπει να ξαναλειτουργήσει και κινήσαμε τις διαδικασίες για τις εκλογές. Έχει εκλεγεί ένα εννεαμελές συμβούλιο, που αυτή την χρονική στιγμή βρίσκεται σε αυτόν εδώ τον χώρο, συνεδριάζει και δέχεται τα αιτήματα και τους προβληματισμούς των συναδέλφων. Οι εκλογές έγιναν τον Μάιο. Μόλις εκλεγήκαμε και συστάθηκε το Προεδρείο, κάναμε έγγραφο στην τότε Νομαρχία Ξάνθης και τον τότε Νομάρχη, κύριο Γιώργο Παυλίδη, ο οποίος μας παραχώρησε με έγγραφό του, από τον Γενικό Διευθυντή της τότε Νομαρχίας, κύριο Καρακώστα, αυτόν τον χώρο, που βρίσκεται επί της οδού Αναξάρχου. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε κάποιους συναδέλφους, από όλους τους κλάδους, οι οποίοι ήρθαν εδώ και βοήθησαν για να διαμορφωθεί αυτός ο χώρος».
Σε ερώτηση της εφημερίδας μας, σχετικά με την συνεργασία μεταξύ της ΑΔΕΔΥ και της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, ο κος Χ. Ευστρατίου επισημαίνει, πως «ευελπιστούμε και ελπίζουμε στην συνέχιση της στήριξης από τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κύριο Φώτη Καραλίδη, αλλά και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριο Άρη Γιαννακίδη, καθώς γνωρίζουν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, αυτή την στιγμή, χρειάζεται στήριξη από όλους» και συμπληρώνει πως «έχουμε ζητήσει ραντεβού με τον κύριο Φ. Καραλίδη, ώστε να του θέσουμε τους προβληματισμούς μας. Θεωρούμε, ότι πρέπει να μάθουν τα προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους σε επίπεδο Νομού. Επειδή, όμως, κάποιοι συνάδελφοι, λόγω της εργασίας τους, δεν μπορούσαν να συναντήσουν τον Αντιπεριφερειάρχη πρωινές ώρες, κανονίσαμε η συνάντηση να γίνει μέσα στην εβδομάδα, απογευματινές ώρες».
Ο ίδιος τονίζει δε, ότι «θέλουμε την συνεργασία και την βοήθειά του Αντιπεριφερειάρχη σε ότι αφορά τα συνδικαλιστικά θέματα. Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε συγκαλέσει όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του Νομού, που ήταν στην δύναμη της ΑΔΕΔΥ, σε σύσκεψη. Παραβρέθηκαν από την Νομαρχία, τον Δήμο, από τους καθηγητές, τους δασκάλους, το πολιτικό προσωπικό του στρατού, οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, αν μου διαφεύγει κάποιος σύλλογος ζητάω συγγνώμη. Ο περισσότεροι, δυστυχώς, δεν ήρθαν, γιατί αυτή την στιγμή υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες στην Ξάνθη, που δεν είναι οργανωμένες. Δεν έχουν συλλόγους και συνδικαλιστικούς φορείς ή έχουν συνδικαλιστικούς φορείς, οι οποίοι είναι στην Αθήνα και εκπροσωπούνται από ανθρώπους της Αθήνας. Το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ καλείται να καλύψει αυτό το κομμάτι, γιατί δεν μπορεί ο εργαζόμενος που έχει κάποιο πρόβλημα τοπικά και μπορεί να λυθεί από εμάς, να το λύνει μέσω Αθηνών. Υπάρχει ένα τηλεφωνικό νούμερο, για το οποίο οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την Νομαρχία και την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, για να μπορούμε να δεχόμαστε τηλεφωνήματα. Έτσι, ανά πάσα στιγμή, κάποιος μπορεί να εκφράσει τους προβληματισμούς, τις θέσεις, ακόμη και τις προτάσεις του για την καλύτερη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος. Εδώ που φτάσαμε, το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ξεφύγει από τα στενά κομματικά κριτήρια, ώστε να κατέβουμε στις εκλογές πιο διευρυμένα, ως ένα συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν πρέπει να κατεβαίνουν, πλέον, κομματικές ταμπέλες. Πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, ώστε οι συνάδελφοι να επιλέξουν αυτόν που θεωρούν, ότι μπορεί να τους εκπροσωπήσει καλύτερα, για να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα. Πιστεύω, ότι, κάποιος που δεν είναι πίσω από μια ταμπέλα, μπορεί να μιλήσει πιο ελεύθερα και πιο καθαρά».
Ερωτηθείς, για το εάν το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα έχει χάσει την αυτοδυναμία του, έτσι όπως καταγγέλλουν πολλοί εργαζόμενοι Έλληνες πολίτες, ο κύριος Χ. Ευστρατίου, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «φυσικά και έχει χάσει την αυτοδυναμία του αυτή την στιγμή, γι’ αυτό και πολύς κόσμος, δυστυχώς, δεν μας πιστεύει. Όλοι οι μεγάλοι συνδικαλιστές των Αθηνών, από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά, βρίσκονται πίσω από κομματικές ταμπέλες και μέσω του συνδικαλισμού κυνηγάνε κάποιες θέσεις σε πολιτικό σκηνικό, όταν θα έρθει το κόμμα τους ως κυβέρνηση. Εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτό».
Παράλληλα, ο κύριος Χ, Ευστρατίου, ενημερώνει ότι «έγινε συνεργασία με τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, με τα νομαρχιακά τμήματα της νέας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για δύο θέματα που απασχολούν όλους τους εργαζόμενους της Περιφέρειας. Ένα θέμα είναι το διοικητικό δικαστήριο, το οποίο αυτή την χρονική στιγμή συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο και εξετάζει κάποιες προσφυγές δημοσίων υπαλλήλων, όσον αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους θέματα. Θα πάμε να δούμε τον Πρόεδρο του Εφετείου και να ζητήσουμε, εάν μπορεί και εφόσον θέλουν οι δικαστές, αυτές τις δύο ή τρεις φορές τον χρόνο, να τις κάνει τέσσερις ή πέντε. Όπως, επίσης, και την άλλη βδομάδα, θα βρεθούμε όλοι μαζί, για να δούμε το θέμα του επιδόματος των παραμεθορίων περιοχών. Επιδιώκουμε κάποια συνεννόηση με όλους τους πολιτικούς φορείς της Ξάνθης για να μην καταργηθεί το επίδομα παραμεθορίου, καθώς αποτελεί ένα κίνητρο, ώστε να παραμείνουν κάποιοι άνθρωποι στην περιοχή. Εξάλλου, δεν είναι μεγάλο το ποσόν, είναι μόλις 120 ευρώ, το μισό εισιτήριο, δηλαδή, για να κατέβει κάποιος να κάνει την δουλειά του στην Αθήνα».

Η νέα μόδα στην αυτοκίνηση

Υγραέριο Κίνησης, μια σημαντική οικονομία σε σχέση με την βενζίνη

Η νέα μόδα
στην αυτοκίνηση


Εβδομήντα επτά λεπτά το λίτρο, η τιμή του υγραερίου κίνησης στην Ξάνθη

Γιάννης Σιούτας, Πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης:
«Ο κόσμος γύρισε προς το υγραέριο κίνησης, γιατί βλέπει την διαφορά στην τσέπη του»

Αυξάνεται ο αριθμός των Πρατηρίων Υγραεριοκίνησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με γενικότερη την αντίληψη, πως αποτελούν μια πιο οικονομική λύση για τους Οδηγούς, ειδικά γι’ αυτούς που διανύουν μεγάλες αποστάσεις.
Όσον αφορά την Ξάνθη, προς το παρόν έχει ανοίξει ένα Πρατήριο Υγραεριοκίνησης, ενώ ετοιμάζεται να ανοίξει και ένα δεύτερο.
Για να καταλάβει κάποιος την οικονομική διαφορά που προκύπτει από την χρήση του υγραερίου κίνησης, αρκεί να φέρουμε ως παράδειγμα την διαδρομή Ξάνθη-Θεσσαλονίκη, που με το υγραέριο κίνησης θα στοιχίσει σε έναν οδηγό την μισή τιμή από αυτό που θα πληρώσει, εάν ταξιδέψει με βενζίνη.
«Ο κόσμος γύρισε προς το υγραέριο κίνησης, γιατί βλέπει την διαφορά στην τσέπη του» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κος Γιάννης Σιούτας, Πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης.
Το υγραέριο κίνησης, πέρα από μια οικονομικότερη λύση για έναν οδηγό, αποτελεί και ένα ασφαλές καύσιμο για το Περιβάλλον. Συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπων, λόγω της μειωμένης εκπομπής ρύπων. Σύμφωνα, ωστόσο, με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο κύριος Γιάννης Σιούτας, ο Ξανθιώτης οδηγός αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα το νέο αυτό εναλλακτικό καύσιμο στον τομέα του αυτοκινήτου, καθώς δεν έχει πειστεί, ακόμη, ότι πρόκειται για ένα οικονομικό προϊόν.
Πάντως, η στροφή από την βενζίνη στο υγραέριο κίνησης αναμένεται να γίνει άμεσα από τους οδηγούς, με δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση στην τιμή της βενζίνης, που πλέον έχει γίνει ασύμφορη για έναν οδηγό.
Σύμφωνα με αυτά που τονίζει, παράλληλα, ο κύριος Γιάννης Σιούτας, είναι πολύ υψηλό το κόστος για την κατασκευή και λειτουργία Πρατηρίου, που θα προμηθεύει τους οδηγούς με υγραέριο κίνησης. Ενώ, προβλέπονται από τον σχετικό Νόμο που υπάρχει, δικλείδες ασφαλείας, όσον αφορά τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται από τους Πρατηριούχους.
Κλείνοντας, να επισημάνουμε, πως η τιμή του υγραερίου κίνησης στην Ξάνθη είναι εβδομήντα επτά λεπτά ανά λίτρο.