Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 11.2.2011


Στον αέρα το υπαίθριο εμπόριο

Σφοδρές αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου για τις προθέσεις του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης να αναθέσει το ζήτημα του υπαιθρίου εμπορίου σε ιδιώτες, κατόπιν διαγωνισμού

Στον αέρα
το υπαίθριο εμπόριο

Ευθύμης Μίλκογλου, Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Η εκάστοτε κυβέρνηση λέει ότι οι έμποροι αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, έτσι, όμως, όπως μας πάνε, θα καταντήσουμε ο σκελετός της ελληνικής οικονομίας»

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στον εμπορικό κόσμο της χώρας η απόφαση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης να αναθέσει τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου του υπαίθριου εμπορίου στα χέρια ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με αυτά που τονίζει η ΕΣΕΕ, μέσα από σχετική επιστολή, μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει την απελευθέρωση του υπαιθρίου εμπορίου, με αποτέλεσμα όλη η χώρα να γεμίσει με ανεξέλεγκτους πάγκους και παράνομα παζάρια, αλλά και τον “θάνατο” της μικρομεσαίας επιχείρησης.
Οι προθέσεις του αρμοδίου Υπουργείου, μέσα από τον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει, είναι να επιλέξει εταιρεία συμβούλων, η οποία θα χειριστεί το θέμα του υπαιθρίου εμπορίου. Οι έμποροι, ωστόσο, της χώρας αντιδράνε, εκφράζοντας την απορία τους, γιατί να γίνει κάτι τέτοιο, από την στιγμή που το ζήτημα μπορεί να χειριστεί από παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το τριτοβάθμια όργανό τους, δηλαδή την ΕΣΕΕ.
«Για ποιο λόγο το υπουργείο εκχωρεί σε ιδιώτες την κρίση, αξιολόγηση, επεξεργασία και συμπλήρωση των νόμων του κράτους, κάτι που αποτελεί θεσμική του αρμοδιότητα και πολιτική του υποχρέωση; Χρειάζεται πράγματι εργολάβος για να κάνει αυτή την αυτονόητη λειτουργία της εκλεγμένης εκτελεστικής εξουσίας;» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή της ΕΣΕΕ με αποδέκτη τον αρμόδιο Υπουργό, κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Σύμφωνα δε, με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Ευθύμης Μίλκογλου, η σχετική απόφαση του Υπουργείου αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα για την μικρομεσαία επιχείρηση, που, έτσι και αλλιώς, πλήττεται από την χρηματοοικονομική κρίση.
«Αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν αφήσουν ελεύθερο το εμπόριο, δε θα υπάρχει ούτε η εμπορική πολεοδομία. Θα τα καταργήσουν όλα. Οπότε, να κλείσουμε τα μαγαζιά μας και να βγούμε έξω. Να μην πληρώνουμε ενοίκια και τις άλλες υποχρεώσεις που έχουμε να καλύψουμε. Εύχομαι να μην συμβεί κάτι τέτοιο» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Ευθύμης Μίλκογλου.
Ο τελευταίος καταλήγει δε, πως «η εκάστοτε κυβέρνηση λέει ότι οι έμποροι αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, έτσι, όμως, όπως μας πάνε, θα καταντήσουμε ο σκελετός της ελληνικής οικονομίας».

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Επιτακτική ανάγκη η κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτιρίων στην οδό Βενιζέλου. Την παρέμβαση της Εισαγγελίας ζητούν οι Δημότες:


Άμεση και επιτακτική ανάγκη να κατεδαφιστούν τα ετοιμόρροπα κτίρια στην οδό Βενιζέλου, γιατί θα θρηνήσουμε θύματα. Τα κτίρια είναι ακριβώς στην αρχή του παιδικού σταθμού, και απλά προειδοποιούν τον κόσμο να απομακρυνθεί γιατί είναι ετοιμόρροπα, όμως αυτό δεν αρκεί, αφού από την συγκεκριμένη οδό καθημερινά διέρχονται πολλά οχήματα. Έτσι λοιπόν μπορεί κάποια στιγμή τα κτίρια αυτά να πέσουν επάνω σε διερχόμενα αυτοκίνητα ή δίκυκλα, προκαλώντας όχι μόνο υλικές ζημιές. Θα πρέπει να βρεθούν οι ιδιοκτήτες και να τους ζητηθεί να προχωρήσουν σε διαδικασία κατεδάφισης, αλλιώς να τα κατεδαφίσει ο Δήμος Ξάνθης και να χρεώσει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με τα έξοδα. Είναι χρέος σας κύριοι να προστατεύσετε του Δημότες και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα.

Αύριο συνεδριάζει η Αναπτυξιακή Νομού Ξάνθης:

Ειλικρινά αναρωτιέμαι πόσο καιρό είχαν να συνεδριάσουν εκεί στην Αναπτυξιακή και για πιο λόγο αποφάσισαν να συνεδριάσουν σήμερα; Τι έχετε να πείτε που δεν το έχετε πει μέχρι σήμερα; Γιατί πέρασε τόσος καιρός για να συνεδριάσετε; Όχι δεν έχω μένος κατά κανενός φίλε Πασχάλη Λύρατζη και όσοι σου λένε αυτές τις κακοήθεις – αηδίες μάλλον, κάτι έχουν στο μυαλό τους. Το θέμα είναι γιατί έπρεπε να φτάσει σε αυτό το σημείο η εταιρία, γιατί θα έπρεπε να γράψουν οι εφημερίδες ώστε εσείς να πάρετε μπροστά και γιατί, εφόσον ανέλαβες χρέη, δεν βγήκες τόσο καιρό δημόσια να ρίξεις τις ευθύνες σε αυτούς που πρέπει, αλλά παράλληλα να αναλάβεις και εσύ τις δικές σου ευθύνες μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας, οι οποίοι είναι και συνεργάτες σου στην Αναπτυξιακή. Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά εκείνο που δεν πρόκειται ποτέ να δεχθώ, είναι η αφέλεια με την οποία παραλάβατε την Αναπτυξιακή από χέρια προκατόχων σας, χωρίς να δώσετε στην δημοσιότητα, αυτά τα στοιχεία τα οποία μέχρι την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας, έφταιξαν και καταχρέωσαν την Εταιρία. Δεν μπορώ να δεχθώ, ότι δεν κάνατε καμία αναφορά για τον χαμένο φορητό υπολογιστή επί Προεδρίας Τσεγγελίδη, του οποίου ακόμα την τύχη δεν ξέρουμε, όπως δεν γνωρίζουμε και το τι περιείχε, αλλά και ποιανού περιουσία ήταν.

Προς ΠΑΣΟΚ Ξάνθης ενταύθα: Η σιωπή δεν είναι αδυναμία, αλλά αποτελεί σύμμαχο της συγκάλυψης. Τι έγιναν όλα τα προεκλογικά λόγια του «αέρα» που λέγατε;
Προεκλογικό τρικ επικοινωνιακού παιχνιδιού, ή λόγια του αέρα; Πολλά ακούσαμε και τίποτε δεν είδαμε από τους συντρόφους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ναι μεν προεκλογικά μας ζάλισαν σε φαμφάρες και καταγγελίες για το συνεταιριστικό κίνημα, αλλά από εκεί και μετά σιγή ιχθύος. Δηλαδή κύριοι τόσο σοβαρά ασχολείστε με τα θέματα της χώρας και δεν σας έμεινε χρόνος να ασχοληθείτε με τα προβλήματα του τόπου; Γιατί θα πρέπει να παραμένουν ατιμώρητοι, αυτοί που ρήμαξαν τα πάντα στο πέρασμα τους, όπως εσείς κατά καιρούς υποστηρίξατε; Γιατί θα πρέπει να γίνεστε συμμέτοχοι στην ατιμωρησία, αλλά και στην τοποθέτηση της ταφόπλακας στον Νομό Ξάνθης;

Φωτιά τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Από (350) ευρώ λογαριασμό, πήγαμε στα (600 +) και δεν έχει σταματημό η ανοδική κατρακύλα μας από πλευράς οικονομικών υποχρεώσεων:

Τζάμπα καίει η λάμπα και τζάμπα καλείται ο Έλληνας πολίτης να πληρώνει την νύφη κάθε τρεις και λίγο. Καταιγισμός τηλεφωνημάτων από συμπολίτες μας, οι οποίοι διαπίστωσαν υπεραυξημένους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αυτό το διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πως όλοι μα όλοι όσοι επικοινώνησαν μαζί μου, τόνιζαν πως οι νέοι λογαριασμοί έφταναν σε πολλές περιπτώσεις το διπλάσιο σε αξία, από αυτούς που μέχρι σήμερα πλήρωναν και τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά. Πώς να αντέξει ο Έλληνας κύριοι, με αυτήν την οικονομική πολιτική που ακολουθείτε; Γιατί μας κοροϊδεύετε λέγοντας μας πως θα έχουν μειώσεις και θα είναι προνομιούχοι, όσοι κάνουν οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος, πράγμα το οποίο για να γίνει, θα πρέπει ή να αλλάξουν ωράρια λειτουργίας οι επιχειρήσεις ή να ζεσταινόμαστε με τα αέρια μας και να αποκτήσουμε όραση κουκουβάγιας; Μην μας κοροϊδεύετε άλλο κύριοι με τις δήθεν κοινωνικές πολιτικές, γιατί η κατάσταση δεν θα συνεχίσει για πολύ να είναι ήρεμη.

Αυξάνονται καθημερινά τα ύποπτα κρούσματα της γρίπης Η1Ν1 στο Νοσοκομείο Ξάνθης:


Καθημερινά είναι πλέον τα ύποπτα κρούσματα της γρίπης των χοίρων, που σημειώνονται στο Νομό μας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, χθες το πρωί σε διάρκεια λίγων ωρών, πέντε συμπολίτες μας επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο Ξάνθης με συμπτώματα του συγκεκριμένου ιού, χωρίς όμως μέχρι στιγμής, να υπάρχει κάποια επιβεβαίωση για το αν πραγματικά πρόκειται για κρούσματα της γρίπης των χοίρων ή όχι. Καλό θα είναι ωστόσο, όπως συστήνουν οι ειδικοί, να μην πανικοβληθούμε αλλά να προσέξουμε λίγο περισσότερο τους κανόνες υγιεινής αυτό το διάστημα, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Σε τεντωμένο σχοινί οι ισορροπίες

Μπερδέματα με το εξώδικο του σωματείου Παραγωγών και Εμπόρων Λαϊκών Αγορών προς τον Δήμο Ξάνθης, όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις στους Πωλητές

Σε τεντωμένο σχοινί
οι ισορροπίες


Διαφορετική άποψη επί του θέματος εκφράζει ο Πρόεδρος των Πωλητών Λαϊκής Αγοράς Ξάνθης, κύριος Γιάννης Χατζόπουλος:
«Δεν έχω καμία σχέση με το εξώδικο. Πρόκειται για έναν σύλλογο που είναι ανενεργός από το 1997. Δεν ξέρω ποιος κρύβεται πίσω από τον σύλλογο και ούτε θα το παίξω αστυνόμος»

Με εξώδικό του προς τον Δήμο Ξάνθης, το σωματείο Παραγωγών και Εμπόρων Λαϊκών Αγορών ζητά έγγραφα που ρυθμίζουν τη λειτουργία της εβδομαδιαίας αγοράς της Ξάνθης.
Σύμφωνα με την εξώδικη δήλωση, η οποία κοινοποιήθηκε εκτός από τον Δήμο Ξάνθης, στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κύριο Νίκο Φωτιάδη, στον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, κύριο Χρίστο Πούλιο, τον αρχηγό της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης.
Σύμφωνα με την ανωτέρω εξώδικη δήλωση, τίθενται κάποια πολύ σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την ομαλή λειτουργία του παζαριού. Θέματα, που όπως επισημαίνεται μέσα από το εξώδικο, έχουν τονιστεί στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κύριο Νίκο Φωτιάδη και αφορούν τις αδειοδοτήσεις και την λειτουργία της λαϊκής της Ξάνθης.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα να χορηγούνται άδειες σε εμπόρους και παραγωγούς που δεν προέρχονται από τους γειτονικούς Νομούς, αλλά από μακρινούς νομούς της χώρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά την Ημαθία, την Πέλλα και την Κρήτη.
Μάλιστα, αναφέρεται πως, όταν τέθηκε ζήτημα στον κύριο Νίκο Φωτιάδη, της μη ανανέωσης αδειών των ανωτέρω επαγγελματιών, ο τελευταίος πέρα από αρνητικός, εμφανίστηκε και ιδιαίτερα προσβλητικός στο πρόσωπο των αιτούμενων.
Και επειδή δεν κατέστη δυνατή η συνομιλία μεταξύ αρμοδίου Αντιδημάρχου και του σωματείου Παραγωγών και Εμπόρων Λαϊκών Αγορών, οι τελευταίοι ζητάνε με εξώδικό τους, να επιληφθεί του θέματος και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ξάνθης, ώστε να προστατευτούν τα συμφέροντα των Ξανθιωτών εμπόρων και παραγωγών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται.
Σε επικοινωνία, πάντως, που είχαμε με τον Πρόεδρο των Πωλητών Λαϊκής Αγοράς Ξάνθης, κύριο Γιάννη Χατζόπουλο, ο τελευταίος έκανε σαφές, πως δεν έχει καμία σχέση με το εν λόγω εξώδικο. Τόνισε δε, πως δεν έχει συναντηθεί, ακόμη, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κύριο Νίκο Φωτιάδη, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που άπτονται της ομαλής λειτουργίας της λαϊκής αγοράς Ξάνθης.
«Δεν έχω καμία σχέση με το εξώδικο» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κύριος Γ. Χατζόπουλος.
Παράλληλα, αναφέρει πως υπάρχει ένα κενό όσον αφορά την έκδοση και ανανέωση αδειών, καθώς μετά την κατάργηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, η διαδικασία για την σύσταση αρμόδιας επιτροπής, που θα επιλαμβάνεται του θέματος, βρίσκεται, ακόμη, σε εξέλιξη. Επομένως, μετά την σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής που θα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου και αφού πρώτα προηγηθεί σχετική εγκύκλιος, ο Αντιδήμαρχος που θα αναλάβει τα καθήκοντα για το παζάρι είναι ο κος Νίκος Φωτιάδης.
Όσον αφορά δε το συγκεκριμένο εξώδικο και το σωματείο που το αποστέλλει, ο κος Γιάννης Χατζόπουλος επισημαίνει πως πρόκειται για έναν σύλλογο Παραγωγών και Εμπόρων που είναι ανενεργός από το 1997.
«Πρόκειται για έναν σύλλογο που είναι ανενεργός από το 1997. Δεν ξέρω ποιος κρύβεται πίσω από τον σύλλογο και ούτε θα το παίξω αστυνόμος» τονίζει ο κος Γ. Χατζόπουλος.
Σχετικά, τώρα, με τις άδειες που χορηγήθηκαν σε παραγωγούς, προερχόμενους από άλλες περιοχές της χώρας, ο κος Γ. Χατζόπουλος αναφέρει, πως για να πάρουν τις άδειες οι πρώτοι, σημαίνει πως έχουν προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σύμφωνα δε με αυτά που συμπληρώνει στην συνέχεια, η νέα διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» προβλέπει έκδοση και θεώρηση αδειών από τον Δήμο, οι οποίες θα ισχύουν για όλη την ελληνική επικράτεια.
Από την άλλη, ο κος Γ. Χατζόπουλος επισημαίνει, πως έχει τεθεί από τους Πωλητές της Λαϊκής Αγοράς Ξάνθης αίτημα προς τον Δήμο Ξάνθης, να λειτουργήσουν δύο αντί για μια φορά την εβδομάδα το περιβόητο παζάρι της Ξάνθης, μέσα από ένα πιλοτικό – δοκιμαστικό πλαίσιο δύο περίπου μηνών.