Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν θα επιτρέψουμε τον μαρασμό της Ξάνθης Ας κρίνουν οι αναγνώστες…

Ταρακουνήθηκαν στον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Ισμαρίδας-Βιστωνίδας και απέστειλαν επιθετική απάντηση στα γραφόμενά μας, νομίζοντας πως έτσι θα σταματήσουν τους αγώνες μας για την ανάπτυξη της περιοχής



Δεν θα επιτρέψουμε

τον μαρασμό της Ξάνθης

Ας κρίνουν οι αναγνώστες…

Την απάντηση του κυρίου Κουτράκη

Την απάντηση της εφημερίδας μας



  Με ιδιαίτερη χαρά λάβαμε από τον Δρ. Μάνο Κουτράκη Πρόεδρο Δ.Σ. του φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κείμενο απάντησης, του σχετικού άρθρου που δημοσιεύσαμε στο φύλλο της 27-08-2010 εφημερίδας μας. Το δημοσιεύουμε αυτούσιο για λόγους δεοντολογίας τους οποίους τηρούμε, χωρίς υποδείξεις, εδώ και 41χρόνια.











Πόρτο  Λάγος    30-8-2010

 ΚΕΝΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

 ΛΙΜΝΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ

 67063 ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ

 ΤΗΛ. 25410/96646

 Εmail:fdnesism@otenet.gr



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Διάβασα σε άρθρο της εφημερίδας σας στις 27/8/2010 ένα λίβελλο εναντίον του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΕΠ ΑΜΑΘ)   και εμένα προσωπικά, με αφορμή τη διαβούλευση για το Διαχειριστικό Σχέδιο του ΕΠ ΑΜΑΘ στα πλαίσια μελέτης που ανατέθηκε από τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας –Καβάλας -Ξάνθης και που τμήμα της παρουσιάστηκε στην Ξάνθη στις 3/8/2010.

Ενώ θα περίμενε κανείς η εφημερίδα σας να τοποθετηθεί επί της ουσίας και να δημοσιεύσει ή σχολιάσει συγκεκριμένα σημεία από το Διαχειριστικό Σχέδιο και τις προτάσεις του, έτσι ώστε να συμβάλλει στην ανταλλαγή απόψεων, αντίθετα με διάφορες αβάσιμες «φωνασκίες» και χωρίς συγκεκριμένα επιχειρήματα προσπαθεί να τρομοκρατήσει το αναγνωστικό κοινό και τις τοπικές επιχειρήσεις με αναφορές για δήθεν «ελέγχους» και «λουκέτο επιχειρήσεων» (!!!).

Από το ίδιο αυτό κείμενο είναι φανερό ότι δεν υπήρχε κανένας εκπρόσωπος της εφημερίδας σας στη συνάντηση και σας μεταφέρθηκαν εντελώς λανθασμένα απόψεις. Λέω «μεταφέρθηκαν» διότι δεν είδα ονοματεπώνυμο αρθρογράφου και συμπεραίνω ότι το δημοσίευμα απηχεί τις απόψεις της εφημερίδας. Έτσι, θεωρώ ότι οι αναφερόμενες ανακρίβειες και υπερβολές σας έχουν μεταφερθεί από ανθρώπους που μόνο τη σταθερή και νοικοκυρεμένη ανάπτυξη δεν θέλουν και πιθανότατα μπορεί και να έχουν προσωπικό όφελος από την μη ύπαρξη ξεκάθαρης περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας απέναντι σε όσους ανάγνωσαν το δημοσίευμά σας  καλούμε οποιοδήποτε φορέα ή πολίτη επείγεται για ορθή σχετική πληροφόρηση να επικοινωνήσει με τον Φορέα Διαχείρισης.  Εδώ, στο περιορισμένο πλαίσιο της απάντησής μου ενημερώνω απλά και γενικά ότι:

1. Η διαβούλευση αφορά το Διαχειριστικό Σχέδιο του ΕΠ ΑΜΑΘ και είναι το απαραίτητο εργαλείο για τη λειτουργία και αειφορική διαχείριση κάθε προστατευόμενης περιοχής. Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν η μοναδική προστατευόμενη περιοχή που δεν είχε αυτό το εργαλείο, αν και λειτουργεί σχεδόν μια δεκαετία. Μόνο μετά από επίμονες προσπάθειες ξεκίνησε το 2008 η διαδικασία εκπόνησης του από την προηγούμενη διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης και τώρα κοντεύει να ολοκληρωθεί.

Η διαβούλευση είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε με την παρουσίαση από τους μελετητές των γενικών γραμμών του Διαχ. Σχ. (μιας και δεν είναι δυνατή η παρουσίαση ολόκληρου του σχεδίου το οποίο δεν έχει εξάλλου ολοκληρωθεί), των διαχειριστικών προτάσεων αλλά και ενός σχεδίου βελτίωσης της υπάρχουσας ΚΥΑ (όσο αφορά τόσο την περιβαλλοντική προστασία αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής μέσω της απλοποίησης των διατάξεών της), μιας και αυτή η ΚΥΑ κατέπεσε στο Συμβούλιο Επικρατείας μετά από καταγγελία των περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίες επίσης κατέγραψαν την ελλιπή προστασία της βιοποικιλότητας σε διάφορα σημεία του Εθνικού Πάρκου, ενώ υπήρχε και καταγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην παρουσίαση αυτή υπήρχε η δυνατότητα να ζητηθούν διευκρινήσεις από τους μελετητές και η διαβούλευση συνεχίστηκε με την αποστολή των διαχειριστικών προτάσεων σε όλους τους ενδιαφερόμενους και την έγγραφη υποβολή σχολίων, παρατηρήσεων και προτάσεων εντός 20 ημερών (έως 10 Σεπτεμβρίου), δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να συμβάλλουν σε ένα Διαχ. Σχ. που θα αποβλέπει στην προστασία της βιοποικιλότητας (που είναι ο σκοπός ύπαρξη του Εθνικού Πάρκου) αλλά και στην ανάπτυξη της περιοχής μέσω της ξεκάθαρης παρουσίασης κανόνων και αρχών.

Η παραπάνω διαδικασία καμιά σχέση δεν έχει με την διαβούλευση για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που είναι αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) το οποίο και πρέπει να αξιολογήσει και να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές έτσι ώστε να υπάρχει ένα αποδεκτό σχέδιο σε όλο το Εθνικό Πάρκο.

Η χρονική περίοδος της διαβούλευσης επιβάλλεται από το χρονοδιάγραμμα του έργου του Σχεδίου Διαχείρισης αλλά και από την κατάργηση (βάσει «Καλλικράτη») της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας–Καβάλας-Ξάνθης που υποχρεούται να προλάβει να παραλάβει το εν λόγω έργο.

2. ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΜΙΑ αναφορά  στο νέο προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο, νομοθετική ρύθμιση ή οτιδήποτε άλλο που να μπορεί να επιβάλλει αναδρομική ισχύ απαγορεύσεων και επανέλεγχο υφιστάμενων δράσεων και δραστηριοτήτων .

3. Η Επιστημονική Επιτροπή του Φορέα Διαχείρισης αποτελείται από καταξιωμένους επιστήμονες του ΔΠΘ και μέλη του ΓΕΩΤΕΕ που λειτουργούν με γνώμονα αποκλειστικά τεκμηριωμένες επιστημονικά απόψεις που παρατίθενται στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Φορέα Διαχείρισης.

4. Οι διάφορες αναφορές στο πρόσωπό μου, όπως «απαξιωτική συμπεριφορά για την τοπική κοινωνία και τους επιστημονικούς φορείς» είναι άκρως προσβλητικές καθώς ως επιστήμονας συνεργάζομαι και ανταλλάσσω απόψεις με όλους του επιστημονικούς φορείς της περιοχής (μπορείτε κάλλιστα να ζητήσετε την άποψη τους), αλλά και ως Φορέας Διαχείρισης ζητήσαμε και έχουμε τη συνεργασία τους (ΔΠΘ, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, κλπ). Όσο για την τοπική κοινωνία αυτή εκπροσωπείται πολύπλευρα στα 11 μέλη του ΔΣ του ΦΔ με 4 εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωπο παραγωγικών φορέων, αλλά και τους υπόλοιπους που σχεδόν όλοι είναι κάτοικοι της περιοχής του ΕΠ ΑΜΑΘ.

Ελπίζω λοιπόν στο μέλλον να «παρακολουθείτε» στενά τις δράσεις μας, να διασταυρώνετε τις όποιες πληροφορίες και έτσι να μεταφέρετε την πραγματικότητα στην τοπική κοινωνία, όπως και τις προσπάθειες που γίνονται από τον Φορέα Διαχείρισης (και όλα τα μέλη του ΔΣ που τον εκπροσωπούν) για την αειφορική ανάπτυξη της περιοχής όπως η επικείμενη πρόσληψη 4 επιστημόνων και 4 ξεναγών και τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη έργων περιβαλλοντικής ανάπτυξης ύψους 2,5 εκ. ευρώ. Εξάλλου όλες οι δράσεις και δραστηριότητες του ΦΔ είναι ανοιχτές στον διάλογο και τις απόψεις τόσο του αναγνωστικού κοινού όσο και της εφημερίδας σας μιας και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (www.epamath.gr ή www.fd-nestosvistonis.gr ).

Παρακαλώ να δημοσιεύσετε άμεσα αυτή την επιστολή στο ίδιο σημείο που δημοσιεύτηκε το «άρθρο» σας.

Δρ. Μάνος Κουτράκης

Αν. Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ-ΙΝΑΛΕ

Πρόεδρος Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης

Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης





Η απάντησή μας επί της ουσίας πάντα:

  Οι χαρακτηρισμοί του περί ΄΄λίβελου΄΄ εναντίον του Φορέα που προεδρεύει, είναι υποκειμενικοί και όπως το άρθρο μας έτσι και τα γραφόμενα του, κρίνονται από το αναγνωστικό μας κοινό και δεν θα επεκταθούμε παραπάνω. Ο καθένας έχει τις απόψεις του και την κριτική του όταν πρόκειται για δημόσια θέματα και ανθρώπους.





Όσον αφορά  τα υπονοούμενα που αφήνει, θέλουμε να τονίσουμε ότι και στην ημερίδα που διοργανώθηκε στις 03 Αυγούστου είχαμε συνεργάτη της εφημερίδας μας αλλά και για κοινά της περιοχής μας ενδιαφερόμαστε, όχι μόνο γιατί εδώ δουλεύουμε αλλά κυρίως γιατί εδώ ζούμε και αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των πολιτών και των αιρετών. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί για εμάς τρόπο ζωής, οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς είναι αυτοί, που εδώ και δεκαετίες προστάτευσαν αυτό εδώ το κομμάτι γης, τα προσωπικά οφέλη που αναφέρονται στο κείμενο του προέδρου του Φορέα, μας αφήνουν παγερά αδιάφορους, η Ιστορία μας και το ποιόν μας, σε αυτό εδώ τον τόπο είναι γνωστά. Τα μόνα συμφέροντα που έχουμε υπηρετήσει πιστά και χωρίς να σκεφτούμε το προσωπικό μας συμφέρον, είναι του τόπου, ούτε επιχειρηματιών, ούτε πολιτικών αλλά ούτε και κάποιων Μ.Κ.Ο.. Τα λέμε όπως τα καταλαβαίνουμε και όπως αφουγκραζόμαστε την κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι η λειτουργία των ΜΚΟ και η θεώρηση που έχουν, σηκώνει πολύ κουβέντα και οι θέσεις τους αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από την τοπική κοινωνία και θεωρούνται ακραίες. Σε αυτό όμως φταίνε και οι ίδιες οι ΜΚΟ, οι οποίες τις περισσότερες φορές απέχουν από τα τοπικά δρώμενα αλλά και δρουν επιθετικά, θεωρώντας ότι έχουν μόνο αυτές δίκιο. Προβλήματα αλλά και μη επίλυση προβλημάτων και αγκυλώσεων , έχουν και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ήθελαν το κάτι παραπάνω από την ισχύουσα ΚΥΑ, δεν το πήραν αλλά συγχρόνως δεν προσέφυγαν σε δικαστήρια ούτε προσπάθησαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην εφαρμογή της.



Αποδεχόμαστε τις απόψεις σας, αλλά επί της ουσίας υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε:

1. Το πρόβλημα με τη σχετική διαβούλευση, αφορά το Διαχειριστικό Σχέδιο, το οποίο πουθενά δεν μας το εμφανίζετε αλλά ούτε και δημοσιοποιείτε, αντί αυτού, τόσο στην ημερίδα της 3ης Αυγούστου όσο και στα σχετικά που αποστείλατε προς ενημέρωση και διαβούλευση, μόνο χάρτες και σχέδιο ΠΔ, εμφανίζετε. Στα οποία  μάλιστα, δεν γίνεται καμία αναφορά στην ισχύουσα  ΚΥΑ, με την οποία είναι ολοκληρωτικά διαφορετικό, αλλά και στους χάρτες, δεν φαίνεται η ισχύουσα οριοθέτηση των ζωνών. Πρακτικά  έχετε εξαφανίσει την ισχύουσα ΚΥΑ, σαν να μην υπήρξε ποτέ. Εμείς δεν έχουμε Διδακτορικό και τόσο καταλαβαίνουμε, εάν έχετε στείλει διαχειριστικό σχέδιο και δεν το καταλάβαμε ζητάμε συγνώμη, υποδείξτε μας που το δημοσιοποιείτε και θα αποδεχθούμε την ανεπάρκεια μας. Όσον αφορά στην ισχύουσα ΚΥΑ, αυτή δεν έχει καταργηθεί, αλλά ισχύει ακόμη. Οι καταγγελίες των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων που λέτε, δεν έγιναν δεκτές επί της ουσίας τους, αλλά  μόνο ως προς το σκέλος που αφορά την νομική του υπόσταση. Καμία αναφορά δεν υπάρχει για την βιοποικιλότητα κλπ ή την ελλιπή περιβαλλοντική προστασία . Δεν κατανοούμε λοιπόν τη σπουδή του Φορέα ή του μελετητή ( δεν γνωρίζουμε ποιος το κατεύθυνε), να αγνοήσει το ισχύον κείμενο και οριοθετήσει και να εμφανίσει ένα εντελώς νέο ως προς τη λογική του και την οριοθέτηση του κείμενο σχεδίου ΠΔ, χωρίς μάλιστα να παρουσιάζει το ισχύον πλαίσιο. Για παράδειγμα περιοχές όπως τα λουτρά της ποταμιάς, μέχρι τον Οκτώβριο του 2008 που υπογράφηκε η σχετική ΚΥΑ, ήταν σε καθεστώς πλήρους απαγόρευσης δραστηριότητας. Τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις κτισμένα από τον ΕΟΤ, είχαν περιέλθει σε ανυποληψία και κανένας δεν μπορούσε να κάνει κάτι για αυτό. Από τον Οκτώβριο του 2008 όπου εντάχθηκαν σε ζώνη Γ, υπήρξε ελπίδα αλλά και δυνατότητα  να ευδοκιμήσει κάτι καλό. Με το προτεινόμενο σχέδιο Π.Δ., που εμφανίστηκε, ξαναμπαίνουν σε ζώνη Α προστασίας, δηλαδή αποκλεισμού δυνατότητας αξιοποίησης τους. Δεν ξέρουμε εάν η επισήμανση μας αυτή, εννοεί επιχειρηματικά συμφέροντα ιδιωτών, μακάρι, αλλά σίγουρα εξυπηρετεί την ανάγκη αυτής της περιοχής για αύξηση των δυνατοτήτων απασχόλησης και αξιοποίησης της Δημόσιας περιούσιας.



2. Η αναδρομικότητα προκύπτει από το άρθρο 10 του σχεδίου ΠΔ, τμήμα το οποίου δημοσιεύουμε, προκείμενου να βγάλουν οι αναγνώστες μας, μόνοι τους τα συμπεράσματα  τους, χωρίς σχόλια από εμάς:



‘’ Άρθρο 10

Μεταβατικές διατάξεις

1. Κάθε διάταξη που έρχεται συνολικά ή εν μέρει σε αντίθεση με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης ή που ανάγεται σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτήν, καταργείται αντιστοίχως συνολικά ή κατά το μέρος εκείνο στο οποίο έχει επέλθει μεταβολή σύμφωνα με την παρούσα.

2. Δεν επιτρέπεται η εκτέλεση έργων και η άσκηση δραστηριοτήτων εντός των ορίων των ζωνών ΑΑ, Α και Β, οι οποίες δεν αναφέρονται ως επιτρεπόμενες στα άρθρα 3, 4 και 5 αντίστοιχα.

3. Εξαιρούνται από τις απαγορεύσεις της παρούσας ρύθμισης:

α. Τα έργα και οι δραστηριότητες που την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος:

-             υφίστανται και λειτουργούν νομίμως, ή

-             βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής με βάση σύννομη άδεια, ή

-             έχουν δημοπρατηθεί, ή βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης, ή

-             έχουν άδεια εγκατάστασης ή λειτουργίας, ή

-             έχει εκδοθεί σχετική οικοδομική άδεια, ή

-             έχουν περιβαλλοντικά αδειοδοτηθεί με επιβολή περιβαλλοντικών όρων με τη δυνατότητα, εάν απαιτείται, επιβολής αρμοδίως προσθετικών περιβαλλοντικών όρων.

Για όλα τα ανωτέρω έργα αυτής της παραγράφου, εντός δύο ετών από την δημοσίευση της παρούσας, οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σε συνεργασία και με τον Φορέα Διαχείρισης της περιοχής, θα πρέπει να ζητήσουν την υποβολή των απαιτούμενων από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, σχετικών δικαιολογητικών, για επανεξέταση της περιβαλλοντικής αδειοδότησής τους, ώστε, να κρίνουν, ποια έργα αντίκεινται στον σκοπό προστασίας της περιοχής και πρέπει να επιβληθεί παύση της λειτουργίας τους ή δεν αντίκεινται και μπορούν να διατηρηθούν με ή χωρίς επιβολής πρόσθετων όρων και προϋποθέσεων. Στις περιπτώσεις που, μετά την εφαρμογή των προαναφερόμενων, κάποιες χρήσεις και δραστηριότητες κριθούν ότι αντίκεινται στους σκοπούς της παρούσας και πάψει η λειτουργία τους, για τα νόμιμα υφιστάμενα κτίσματα − κτίρια και υποδομές τους δύναται να αλλάξει η χρήση, μόνο για λόγους προστασίας και διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής ή για άλλη επιτρεπόμενη χρήση που δεν αντίκειται στο στόχο του παρόντος διατάγματος. …’’





3. Συμφωνούμε για την επιστημονική επιτροπή, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι οι επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις πρέπει να αφουγκράζονται τον παλμό της κοινωνίας και έχουν πολύπλευρη θεώρηση. Να λαμβάνουν αξιοκρατικά υπόψη τους και άλλες επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις. Ως γνωστό, η επιστημονική έρευνα δεν είναι μοναδικό προνόμια και υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου καταξιωμένοι επιστήμονες διαφωνούν κάθετα μεταξύ τους και πολλές φορές μάλιστα γινόμαστε μάρτυρες έντονων αντιπαραθέσεων ακόμη και στα τηλεοπτικά παράθυρα. Εν πάσει περιπτώσει, ελπίζουμε να υπάρξει πολύπλευρος έλεγχος και θεώρηση των πραγμάτων στις γνωμοδοτήσεις του Φορέα.



4. Όσον αφορά την απαξίωση που αναφέρουμε ότι επιδείξατε, είναι παράπονα των τοπικών αιρετών προσώπων και έχει να κάνει με την μη προσωπική επικοινωνία σας ακόμη και με Προέδρους Επιστημονικών Φορέων αλλά Δημάρχους Δήμων, μεγάλα  τμήματα  εκτάσεων των οποίων, είναι στο χώρο ευθύνης σας. Σημειώνουμε εδώ, ότι στο ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, δεν εκπροσωπείται με μέλος, κανένας Δήμος της Ξάνθης.



Διαβεβαιώνουμε, ότι για εμάς εδώ, η σχετική κουβέντα δεν αφορά ένα απλό κείμενο και χάρτες, ούτε έχει να κάνει με αντιπαραθέσεις προσωπικές ή πολιτικές. Αφορά την ζωή μας και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που ζούνε και δραστηριοποιούνται εντός των εκτάσεων του Εθνικού Πάρκου. Οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί είναι αυτοί που δημιούργησαν την όποια αυθαιρεσία και αγκυλώσεις Όταν θέτονται κανόνες με λογική όχι αποκλεισμού αλλά περιορισμού και με φυσιολογικούς θύλακες εκτόνωσης, τότε οι σύμμαχοι αυξάνονται και η προοπτική ανάπτυξης, χωρίς κόντρες και αντιπαραθέσεις, οδηγεί στη βελτίωση όλων των παραμέτρων. Θέση μας είναι ότι ο Φορέας Διαχείρισης αποτελεί παράγοντα προόδου και κομμάτι του εαυτού μας, στόχος μας λοιπόν είναι η προώθηση της συνεργασίας και όχι η αντιπαράθεση. Αυτός ο τόπος χρειάζεται συνεργασίες και κοινές προσπάθειες όχι μόνο γιατί αυτό επιτάσσει η δύσκολη αυτή εποχή που ζούμε άλλα γιατί είμαστε πολύ λίγοι και δεν χωράν απώλειες στην κοινή προσπάθεια.



Σταύρος Βλαχόπουλος

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Υποψήφιος με τον Δήμαρχο Ξάνθης Μ. Στυλιανίδη ο Γιάννης Δρεμσίζης:
Πετυχημένος στον χώρο του επαγγέλματός του (Φυσικός και ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου ΠΟΡΕΙΑ), Άνθρωπος αγαπητός και αρκετά κοινωνικός χαρακτήρας, συζήτησε αρκετά την συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του Μ. Στυλιανίδη και αφού έλαβε υπόψη του τα όσα φίλοι και γνωστοί του πρότειναν, αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση και να συμφωνήσει με τον Δήμαρχο Ξάνθης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Γιάννης Δρεμσίζης θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του κουμπάρου του και επιστήθιου φίλου Νίκου Παπαδόπουλου, Προέδρου του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Ξάνθης, ο οποίος όπως οι ίδιες πηγές αναφέρουν, εκμεταλλευόμενος την δική του απουσία (δεν θα είναι υποψήφιος) από τις ερχόμενες εκλογές, θα τα δώσει όλα προκειμένου να εκλεγεί ο κύριος Δρεμσίζης. Εκείνο που αξίζει στην προκειμένη περίπτωση να τονίσουμε, είναι πως αυτή η υποψηφιότητα είναι αξιόλογη, γιατί πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο, δραστήριο και αρκετά δυναμικό, που μοναδικό στόχο έχει την ενασχόλησή του με τα κοινά για να προσφέρει τα καλύτερα στην Ξάνθη. Εμείς να ευχηθούμε καλή επιτυχία σε αυτήν την υποψηφιότητα όπως και σε κάθε άλλη που αφορά νέους ανθρώπους, γιατί ήμουν και θα συνεχίσω να είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι, όσοι αναμείχτηκαν μέχρι σήμερα με τα κοινά και κατείχαν θέσεις και αξιώματα, είναι καιρός να πάνε στα σπίτια τους, γιατί δεν έχουν τίποτε άλλο να προσφέρουν, από αυτά που μέχρι σήμερα προσέφεραν.

Στιγμιαία σύγχυση στην πλευρά Στολίδη, αλλά γρήγορα η ηρεμία επανήλθε:
Πρόβλημα φάνηκε πως αντιμετώπισε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Τοπείρου Σωτήρης Στολίδης, αφού διαδικαστικά παρέλειψε να πράξει κάτι το οποίο έπρεπε, ώστε να έχει δικαίωμα να ψηφίσει στον Τόπειρο. Στην αρχή η είδηση διέρρευσε και πράγματι υπήρξε μεγάλος αναβρασμός, αλλά στην συνέχεια όπως άρχισε να ακούγεται σιγά σιγά, δεν υπήρχε πρόβλημα και η διαδικαστική παράλειψη άρχισε να αφήνει την θέση της στην χαλάρωση και να δίνονται διευκρινίσεις οι οποίες πιθανότατα να έλυναν την παρεξήγηση.

Κραδασμούς σε Δήμαρχο Ξάνθης έφερε η αψυχολόγητη υδροδότηση του Πιλήματος από την ΔΕΥΑΞ με υδροφόρα της επιχείρησης και εν αγνοία του Δήμου Σταυρούπολης:
Άνω κάτω είναι ακόμα η κατάσταση, όσον αφορά στην υπόθεση υδροδότησης με υδροφόρα της ΔΕΥΑΞ, χωρίς την ενημέρωση του Δήμου Σταυρούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και ανάλογη ανακοίνωση από την πλευρά του ορεινού Δήμου, αφού ο Γ. Καρασακαλίδης Δήμαρχος Σταυρούπολης, αποφάσισε να βάλει ένα τέλος σε αυτόν τον ύπουλο και ανελέητο πόλεμο που του έχουν κηρύξει οι αντίπαλοι του. Δυστυχώς όμως στην προκειμένη περίπτωση αυτός που θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο προσεκτικός, είναι ο φίλος Μανώλης Τσέπελης, ο οποίος ενήργησε παρορμητικά και αστραπιαία, νομίζοντας όπως ο ίδιος μας είπε ότι η υδροφόρα του Δήμου Σταυρούπολης ήταν χαλασμένη, χωρίς όμως να μπει στην διαδικασία να επικοινωνήσει με κάποιον αρμόδιο του Ορεινού Δήμου για να ενημερωθεί. Τα περί δεν υπάρχει πλέον Δήμος Σταυρούπολης και πως υπάρχει μόνο ο Δήμος Ξάνθης για τους κατοίκους της ορεινής περιοχής, που ορισμένοι θέλουν να περάσουν για το προσωπικό τους συμφέρον, δυστυχώς πέφτουν στο κενό και δεν βρίσκουν ανταπόκριση.
Ωστόσο θα ήθελα σήμερα με μεγάλη χαρά να σας παρουσιάσω το νέο μίγμα εμφιαλωμένου νερού, που προέρχεται από τις Γεωτρήσεις στο Δροσερό, τον Παράδεισο και τις πηγές της ορεινής Σταυρούπολης και που το χορηγεί ευγενικά ο Δήμος Ξάνθης που συνεργάστηκε με την ΔΕΥΑΞ για την παραγωγή του, στους κατοίκους του Πιλήματος, μετά από την παρότρυνση υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου του Μ. Στυλιανίδη. Το Τσέπελ-ύδωρ είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και θα κάνει θραύση.

Σκληρό ροκ από το τοπικό ΠΑΣΟΚ κατά Νομάρχη, Υπερνομάρχη, Δημάρχου, ΝΟΔΕ Ξάνθης και Βουλευτή Αλέξανδρου Κοντού. Ξεσπάθωσαν οι σύντροφοι:
Δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω οι πράσινοι σύντροφοι και αντί να καλέσουν την Κυβερνώσα παράταξη τους να δώσει λύσεις στα προβλήματα του Ελληνικού λαού, ασχολούνται με δριμύτατες επιθέσεις κατά του Νομάρχη Ξάνθης Γ. Παυλίδη, του Δημάρχου Μ. Στυλιανίδη αλλά και κατά της ΝΟΔΕ, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα υπό την μορφή έγγραφων τοποθετήσεων, για την ανάπτυξη στον Νομό Ξάνθης, αλλά και για την λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης. Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ παίρνει ανοιχτά το μέρος του πρόεδρου του Φορέα Διαχείρισης κυρίου Κουτράκη και εξαπολύει τα βέλη της σε αιρετούς άρχοντες της περιοχής μας, οι οποίοι ανήκουν στην παράταξη της ΝΔ, φτάνοντας αρκετό καιρό πιο μπροστά, σε αποκορύφωμα τους διαξιφισμούς της προεκλογικής περιόδου.
Εκείνο βέβαια που θα περίμενα από τον αγαπητό Αχιλλέα Τσαρτσάρα είναι να μου δώσει πρώτα μια απάντηση για το που είναι τα λεφτά που υπάρχουν, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά την προεκλογική περίοδο και μετά να ασχοληθεί με τις προσωπικές επιθέσεις κατά των Αιρετών της περιοχής μας, που προέρχονται από την ΝΔ.

Τα πάντα βαίνουν καλώς για την ομαλή διεξαγωγή των γιορτών Παλιάς Πόλης

Τα πάντα βαίνουν καλώς για την ομαλή

διεξαγωγή των γιορτών Παλιάς Πόλης

Ήδη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της οργανωτικής επιτροπής μαζί με συλλόγους και υπηρεσίες της πόλης, για να συζητηθούν διαδικαστικά θέματα, αλλά και να ακουστούν προτάσεις, που αφορούν τις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης



 

  Μια πρώτη συνάντηση, ενόψει των επικείμενων γιορτών της Παλιάς Πόλης, είχε η οργανωτική επιτροπή για την διεξαγωγή του θεσμού μαζί με διάφορες υπηρεσίες και συλλόγους της Ξάνθης, την περασμένη Τρίτη. Βασικός στόχος της προκείμενης συνάντησης, όπως αναφέρει και μέσα από σχετικές δηλώσεις του στην ΦτΞ, ο Πρόεδρος της Δημοτικής  Κοινωφελούς Επιχείρησης Ανάπτυξης, κύριος Μανώλης Φανουράκης, ήταν ο καθορισμός κατευθυντήριων γραμμών, σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και παράγοντες της πόλης, ώστε η διεξαγωγή των γιορτών να είναι ομαλή και πετυχημένη.

  Να σημειωθεί δε, πως στην συνάντηση συμμετείχε η Υγειονομική υπηρεσία, η πυροσβεστική υπηρεσία, η Ομοσπονδία εστιατορίων, ο εμπορικός σύλλογος, το σωματείο των café-bar και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, καθώς και ο πρόεδρος των κρεοπωλών.

  Από την άλλη, καθορίστηκε για το ποιοι θα είναι οι υπεύθυνοι των διαφόρων συλλόγων που θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις υπηρεσίες της πόλης για τις ανάγκες που θα προκύπτουν.

  Ενώ, αξίζει να σημειωθεί η πρόταση που υποβλήθηκε από τους συλλόγους, ώστε η Ομοσπονδία των Εστιατορίων, το σωματείο των ξενοδόχων, το σωματείο των café- bar και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, καθώς και των κρεοπωλών να αναλάβουν το κόστος τοποθέτησης χημικών τουαλετών στην Παλιά Πόλη. Δεν είναι γνωστή ακόμα η απάντηση των συγκεκριμένων φορέων, αποτελεί, ωστόσο, μια λογική πρόταση, μιας και οι γιορτές Παλιάς Πόλης ενισχύουν κυρίως τους εν λόγω επαγγελματίες.

  Κλείνοντας, να τονίσουμε πως ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών δεσμεύτηκε να διατηρηθούν οι τιμές των κρεάτων σε χαμηλά επίπεδα.

Σημαντικές ελλείψεις στην ελληνική αγορά φαρμάκου

Σημαντικές ελλείψεις στην ελληνική αγορά φαρμάκου



 -Αιτία η κατακόρυφη μείωση στα δελτία τιμών των φαρμάκων με απόφαση της κυβέρνησης



Νίκος Λεοντής, Πρόεδρος του συλλόγου Φαρμακοποιών Ν. Ξάνθης:

«Με την επικοινωνιακή πολιτική και την τακτική της πομφόλυγας, η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν αγώνα “εντυπωσιοθηρίας” παρά ουσίας.

Ο μέσος όρος ζωής του Έλληνα θα μειωθεί επικίνδυνα σε βάθος χρόνου, αν λάβουμε υπόψη και τα φαινόμενα που έχουν σημειωθεί σε χώρες, όπου ανέλαβε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο»



  Δυσμενείς είναι οι εξελίξεις στον χώρο του φαρμάκου, όσον αφορά την ελληνική αγορά, σύμφωνα με δηλώσεις φαρμακοποιών της χώρας. Όπως αναφέρουν οι τελευταίοι, η πολιτική της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της οριζόντιας μείωσης στα δελτίων τιμών των φαρμάκων συνέβαλε στην εξαφάνιση σημαντικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από την ελληνική αγορά φαρμάκου, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα, δημιουργώντας προβλήματα σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη.

  Το θέμα βέβαια είναι γνωστό και έχει απασχολήσει τον Τύπο ουκ ολίγες φορές. Όταν, όμως, πριν λίγο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση υποσχέθηκε να αλλάξει πολιτική, αφού διαπίστωσε πως η τακτική μείωσης στις τιμές των φαρμάκων έχει αποτρέψει πολλές φαρμακευτικές εταιρείες να εισάγουν και να διοχετεύσουν στην ελληνική αγορά γνωστά φάρμακα που είναι απαραίτητα σε κάποιες ομάδες ασθενών, οι φαρμακοποιοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για αυτή την εξέλιξη, ευελπιστώντας σε μια ορθολογική προσέγγιση των τιμών στα φάρμακα.

  Σήμερα, παρόλο που ακούστηκε ότι ανακοινώθηκαν τα νέα, εξορθολογισμένα δελτία τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται όπως τα ξέραμε και πριν λίγο χρονικό διάστημα.

  «Μετά την οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων παρουσιάστηκαν προβλήματα ελλείψεων σε φάρμακα. Φοβάμαι πως και με την φημολογούμενη απόπειρα εξορθολογισμού του τιμολογίου των φαρμάκων, όπως λέει η κυβέρνηση, τα προβλήματα θα οξυνθούν. Πολλά φάρμακα θα εκλείψουν από την ελληνική αγορά, μιας και οι φαρμακευτικές εταιρείες δε θα έχουν κανένα ιδιαίτερο συμφέρον για να τα εισαγάγουν και να τα προωθήσουν στην ελληνική αγορά» τονίζει με έμφαση ο Πρόεδρος του συλλόγου Φαρμακοποιών Νομού Ξάνθης, κύριος Νίκος Λεοντής και συνεχίζει λέγοντας πως «Θεωρούμε, ότι το πρόβλημα των Ελλήνων ασθενών σε ότι αφορά την κάλυψη των αναγκών, θα οξύνεται. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένας έντονος ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών και κυβέρνησης. Ενστάσεις επί ενστάσεων στις τιμές που προτίθεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση. Ο όγκος της συνταγογράφησης δεν έχει ελεγχθεί, ο όγκος των γραφομένων φαρμάκων δεν έχει περιοριστεί. Ακριβώς προς αυτές τις κατευθύνσεις όφειλε να κινηθεί η κυβέρνηση. Ατυχώς, όμως, με την επικοινωνιακή πολιτική και την τακτική της πομφόλυγας επιδίδεται σε έναν αγώνα “εντυπωσιοθηρίας” παρά ουσίας».

  Και καταλήγεις πως «εκείνο που κυρίως μας απασχολεί είναι να υπάρχει επάρκεια του αγαθού που μας έχει επιφορτίσει η Πολιτεία να διαχειριστούμε. Να είμαστε σε θέση να καλύπτουμε άμεσα τις ανάγκες των ασθενών μας. Θεωρούμε, ότι με την πορεία που έχει πάρει το θέμα, εκείνο που κατά κύριο λόγο πλήττεται είναι η δημόσια υγεία. Ο μέσος όρος ζωής του Έλληνα θα μειωθεί επικίνδυνα σε βάθος χρόνου, αν λάβουμε υπόψη και τα φαινόμενα που έχουν σημειωθεί σε χώρες, όπου ανέλαβε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

15 με 17 Οκτωβρίου ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

15 με 17 Οκτωβρίου ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης
Γιάννης Σιούτας, Πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Νομού Ξάνθης:
«Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Προεδρείο μας, για να λάβουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα για τον πελάτη μας»
Σε εκκρεμότητα η αναθεώρηση του συστήματος “Ήφαιστος” για την καταπολέμηση της Λαθρεμπορίας

15 με 17 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης προς κατανάλωση από το ενδιαφερόμενο κοινό, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε από τον Πρόεδρο του σωματείου Βενζινοπωλών Νομού Ξάνθης, κύριο Γιάννη Σιούτα.
Παράλληλα, σύμφωνα με αυτά που διευκρινίζει με έμφαση στην εφημερίδας μας ο τελευταίος, δεν ξέρουμε ακόμη αν θα υπάρξουν προβλήματα, όπως φημολογείται έντονα, όσον αφορά την διάθεση πετρελαίου θέρμανσης προς τους καταναλωτές, εξαιτίας της μη αναθεώρησης του συστήματος “Ήφαιστος”.
«Είναι αρκετά μεγάλο το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ημέρα που θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ενδεχόμενες αλλαγές που δεν μπορούν αυτή την στιγμή να είναι γνωστές», αναφέρει ο κύριος Γ. Σιούτας επί του θέματος.
Αυτό, βέβαια, που σπεύδει να σημειώσει είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Βενζινοπώλες οφείλεται στην χρονοτριβή, όσον αφορά την επιστροφή των παρακρατημένων κονδυλίων από το σύστημα “Ήφαιστος”, το οποίο λειτουργεί κανονικά εδώ και δύο χρόνια, στα πλαίσια καταπολέμησης της λαθρεμπορίας πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.
Να σημειώσουμε παράλληλα, πως το εν λόγω σύστημα λειτουργεί ηλεκτρονικά, για να προκαταβάλλουν οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων χρήματα για την προμήθεια καυσίμων. Η διαφορά του φόρου επιστρέφεται κατόπιν υποβολής αίτησης των Βενζινοπωλών, οι οποίοι αποστέλλουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή και τιμολογίων, για να γίνει στην συνέχεια η εκκαθάριση και να εισπράττουν πίσω την διαφορά που προκύπτει.
«Οι απεργίες των υπαλλήλων που δουλεύουν το σύστημα “Ήφαιστός” δημιουργούν χρονοτριβές στον τρόπο εκκαθάρισης των αιτήσεων που στέλνουμε για να πάρουμε πίσω τα παρακρατημένα χρήματα. Δικά μας χρήματα δηλαδή, με τα οποία επιδοτούμε το σύστημα “Ήφαιστος”. Η χρονοτριβή των δέκα και δεκατριών ημερών μας δημιουργεί φοβερά προβλήματα. Δεν μπορούμε με αυτό τον τρόπο να αγοράσουμε καύσιμα. Αυτό που ζητάμε είναι η εκκαθάριση να γίνεται μέσα σε δύο μέρες. Μας ενδιαφέρει να πάρουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, τα χρήματά μας πίσω. Επικροτούμε την λειτουργία του συστήματος “Ήφαιστος” αν είναι αποτελεσματικό, απλά θα πρέπει και εμείς να μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας» αναφέρει ο κύριος Γ. Σιούτας μέσα από σχετικές δηλώσεις στην εφημερίδα μας.
Από την άλλη, επισημαίνει πως «βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Προεδρείο μας, για να λάβουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα για τον πελάτη μας».

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ…

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ…

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου



  Η προεκλογική διεργασία σχετικά με το ποιος πολιτικός πρέπει να κατέβει υποψήφιος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και ποιος όχι, αποτελεί ένα οξύ πονοκέφαλο για τα δύο μεγάλα κόμματα που επιδιώκουν να μαζέψουν όσον το δυνατόν περισσότερες ψήφους στην κάλπη του το καθένα. Η αξιολόγηση των υποψηφίων πρέπει να γίνει με σωστή ακρίβεια, ώστε να διαπιστωθεί ποιος τραβάει περισσότερο και ποιος λιγότερο στις προτιμήσεις του κόσμου, για να απορριφθεί αμέσως. Το λαοπρόβλητο προφίλ ενός ισχυρού άνδρα αποτελεί το βασικότερο κίνητρο για τις ανωτέρω επιλογές, αν λάβουμε σοβαρά υπόψη τις περισσότερες υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί. Βέβαια, και αυτό αποτελεί σήμα κατατεθέν των επικείμενων εκλογών, οι διασπαστικές τάσεις που σημειώνονται στα πλαίσια των υποψηφιοτήτων που ανακοινώνονται, αποτελούν “αγκάθια” στην ομαλή άσκηση του αντιπολιτευτικού έργου. Πως να το κάνουμε, άλλωστε, οι προθέσεις της ανεξάρτητης βουλευτή, γνωστής κόρης του μπαμπά της, είναι ολοφάνερες. Προ πυλών το νέο κόμμα με αρχηγό την κυρία Μπακογιάννη. Το θέμα είναι πόσο και πως θα μπορέσει να κρατηθεί, γιατί δεν αρκεί μόνον ένα όνομα, για να μπορέσει να προωθήσει τα φιλόδοξα σχέδιά της η σιδηρά κυρία του πολιτικού στίβου.

  Το παιχνίδι των εντυπώσεων από την άλλη που επιχειρεί η κάθε παράταξη ξεχωριστά, μέσα από τις τακτικές που επιλέγει, δεν φαίνεται να ενθουσιάζει τον απογοητευμένο ψηφοφόρο, που ακόμα γεύεται την ξινίλα των τελευταίων εθνικών εκλογών. Κάποιοι εύχονται να τους κοβόταν το χέρι για την λάθος επιλογή που έκαναν στις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη, αλλά ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ, όπως βροντοφώναζε και ο πιο “ισχυρός” άνδρας της χώρας.

  Τρέχουν και δεν φτάνουν τα πολιτικά παιδιά του κάθε κόμματος, στην προσπάθειά τους να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψήφους, βασισμένοι στην παλιά και καλά γνωστή συνταγή, αυτήν της άμετρης “υποσχεσιολογίας”.

Τελικά, η προεκλογική περίοδος είναι η πιο αισιόδοξη της ζωής μας, αν λάβουμε υπόψη μας όλα αυτά που λέγονται με στόμφο και σοβαρότητα από τους ενδιαφερόμενους πολιτικούς. Όλες δηλαδή οι πολιτικές δυνάμεις παραδέχονται πως υπάρχει ελπίδα, ένα λαμπρό μέλλον με πολλές προοπτικές εξέλιξης και εξόδου από τα χρόνια προβλήματα της χώρας. Με μια μικρή διευκρίνηση, πάντοτε, το κάθε κόμμα προβάλλεται ως το μοναδικό που μπορεί να κάνει το όνειρο του Έλληνα πολίτη πραγματικότητα.

  Ξαφνικά, εκεί δηλαδή που τα πάντα ήταν μαύρα και άραχνα, ξαναζωντανεύει η ελπίδα για κάτι καλύτερο. Η κατάσταση αλλάζει άρδην και αρχίζεις να θεωρείς πως μια καινούργια μέρα θα ξεκινήσει. Παρόλο που κατά βάθος ξέρεις πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, εκτός από τα πρόσωπα στην πυραμίδα της εξουσίας, είσαι τόσο ευάλωτος που έχεις ανάγκη να πιστέψεις σε κάτι καλό. Και εκεί είναι που κάνεις, για άλλη μια φορά άλλωστε, το μεγάλο λάθος! Πιστεύεις σε κάτι που έχει ημερομηνία λήξης, δυστυχώς…