Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 10.5.2011



Συνάντηση εκπροσώπων των Επιμελητηρίων Θράκης με πολιτικούς της περιοχής, σχετικά με την επιδότηση του 12%

Σε εφιάλτη μετέτρεψαν
την επιδότηση εργασίας



- Δυσαρέσκεια προκάλεσε στον επαγγελματικό κόσμο ο Υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης που επέλεξε να μη βρεθεί στην σύσκεψη, για λόγους τους οποίους εξηγεί σε επιστολή του
- Ηχηρές απουσίες και μεγάλη αγανάκτηση για την μεγάλη καθυστέρηση στην αποπληρωμή της επιδότησης του 12% από τους δικαιούχους της
- Τι αναφέρει μέσα από την σχετική επιστολή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ξάνθης, κύριος Σωκράτης Ξυνίδης, προκαλώντας την αντίδραση του κυρίου Α. Κοντού και τι προτείνει στην κυβέρνηση το Επιμελητήριο Ξάνθης

Την Κυριακή, 8 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των Επιμελητηρίων Θράκης με πολιτικούς ταγούς της περιοχής, έχοντας ως βασικό θέμα συζήτησης την επιδότηση εργασίας 12% που δικαιούνται οι επιχειρήσεις της Θράκης.
Να σημειώσουμε, πως η σχετική συνάντηση έγινε εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην αποπληρωμή του 12% στους δικαιούχους του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, οι επιχειρηματίες της Θράκης έχουν να πληρωθούν την εν λόγω επιδότηση από το κράτος έξι ολόκληρα εξάμηνα, γεγονός που κάνει ακόμη ποιο δύσκολη την επαγγελματική τους επιβίωση.
Στην συνάντηση, που έγινε παρουσία του βουλευτή Ξάνθης, κυρίου Αλέκου Κοντού, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κυρίου Άρη Γιαννακίδη, του επικεφαλής της ΠΑΜΘ, κυρίου Γιώργου Παυλίδη, του Αντιδημάρχου Ξάνθης, κυρίου Δημήτρη Μπένη, καθώς και πλήθους επιχειρηματιών της περιοχής, τονίστηκε με έμφαση η ανάγκη να συνεχιστεί η καταβολή του 12%, προκειμένου η περιοχή της Θράκης να μπορέσει να πολεμήσει την κρίση, η οποία επικρατεί στην χώρα γενικότερα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ξάνθης, κύριος Σωκράτης Ξυνίδης, αν και απουσίαζε από την συνάντηση, απέστειλε επιστολή, την οποία ανέγνωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης στους παρευρισκόμενους και με την οποία ο πρώτος ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους, ότι την προσεχή Τρίτη θα ακολουθήσει συνάντηση μεταξύ του αρμοδίου Υπουργού και των εκπροσώπων των ΣΕΒ Θράκης, αναφορικά με το θέμα της επιδότησης του 12% , ώστε κατ’ αυτό τον τρόπο να μεταφερθούν στην κυβέρνηση οι θέσεις των επιχειρηματιών.
Η απουσία του Υπουργού, αλλά και ο χρόνος αποστολής της επιστολής του σχολιάστηκαν αρνητικά από πολλούς παρευρισκόμενους. Ο κύριος Α. Κοντός, μάλιστα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την σχετική επιστολή ως προσβλητική. Πάντως, γενική ομολογία όλων ήταν ότι η επιδότηση του 12% πρέπει, οπωσδήποτε, να συνεχιστεί, ειδάλλως οι επιχειρηματίες θα αναγκαστούν να προβούν σε μέτρα που δεν θέλουν καθόλου, λόγου χάρη απολύσεις προσωπικού.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, εάν το κράτος αδυνατεί να αποταμιεύσει τα χρήματα της επιδότησης 12% στους δικαιούχους, θα πρέπει αυτά τα χρήματα να συμψηφίζονται με τα χρέη των επιχειρηματιών στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Ντιάνα Τσερβονίδου

Δημιουργία Πρότυπου Κέντρου Υγείας σε Ξάνθη

- Σημαντική προσπάθεια για δημιουργία Πρότυπου Κέντρου για την Υγεία στην περιοχή της Ξάνθης, στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος, εδαφικής συνεργασίας Ελλάδος – Βουλγαρίας
- Μέχρι τις 10/6/11 πρέπει να υποβληθεί η τελική πρόταση από τους Δήμους του Νομού σε συνεργασία με την εταιρεία που διαχειρίζεται το πρόγραμμα
- Τι αναφέρει επί του θέματος, η κυρία Κούλα Καραγιάννη, συνεργάτιδα της εταιρείας


Σε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας, που έχει οριστεί για τα έτη 2007 μέχρι 2013, συμμετέχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των δύο χωρών, πάνω σε τρεις τομείς που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής, την διαχείριση κρίσεων, την περιβαλλοντική μόλυνση και τον τομέα της υγείας, όπου υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα.
Βασική παράμετρος του εν λόγω προγράμματος είναι το γεγονός, ότι πέρα από την Περιφέρεια σαν σύνολο και οι Δήμοι της, ο καθένας ξεχωριστά, μπορεί να παρουσιάσει τις ιδέες του πάνω σε αυτά τα θέματα, προκειμένου να εξασφαλίσει κονδύλια, που θα υλοποιούν την πρότασή του.
Να σημειώσουμε, ότι από την πλευρά της Βουλγαρίας, στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν οι εξής πόλεις, Μπλακόεβγκραντ, Σμόλιαν, Κάρντζαλι και Χάσκοβο. Όσον αφορά τον Δήμο Ξάνθης, το πρόγραμμα διαχειρίζεται μια ιδιωτική εταιρεία, European consult group, με εταίρους τους κυρίους, Πάνο Ευσταθίου και Τάκη Κότη.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ αναφορικά με το πρόγραμμα η κυρία Κούλα Καραγιάννη, συνεργάτιδα της παραπάνω εταιρείας, υπάρχει επάρκεια όσον αφορά την τεχνογνωσία και ήδη βρίσκεται στα σκαριά πρόταση για δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας στην περιοχή της Ξάνθης, στο πρότυπο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας που δημιουργήθηκε με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα.
Η τελική πρόταση από την πλευρά της Ξάνθης πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 10/6/11, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, όπως επισημαίνει και η κυρία Κούλα Καραγιάννη, θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι Δήμοι του Νομού, ώστε να μην χαθούν τα κονδύλια και να γίνει πράξη το Κέντρο για την Υγεία στην Ξάνθη.
Παράλληλα, σύμφωνα με αυτά που συμπληρώνει, επίσης, η τελευταία, εάν υπάρξει η κατάλληλη υποδομή, ο Δήμος Ξάνθης θα μπορέσει να πάρει επιπλέον κονδύλια από την ευρωπαϊκή ένωση.
Σε αυτά τα πλαίσια, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων που διαχειρίζονται την εν λόγω εταιρεία με τους αντιδημάρχους του Νομού. Όπως τονίζει η κυρία Κούλα Καραγιάννη η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αισιοδοξία, ότι τελικά θα τελεσφορήσει το εγχείρημα για την δημιουργία κέντρου για την Υγεία στην Ξάνθη. «Καλούμε όλους τους Δήμους του Νομού σε συνεργασία, γιατί σε επίπεδο τεχνογνωσία είμαστε καλυμμένοι. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε τα κονδύλια και να δημιουργήσουμε το Κέντρο για την Υγεία, που ονειρευόμαστε στην Ξάνθη» καταλήγει χαρακτηριστικά η κυρία Κούλα Καραγιάννη.

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή του κακού. Αποδίδοντας και τις ευθύνες των Ελλήνων που ως απλοί πολίτες και δίχως πολλή σκέψη άλλαξαν συνήθειες και τρόπο ζωής. Η νέα κοινωνία διαμορφώθηκε με τα δυτικά πρότυπα. Η Ελλάδα γνωστή από την αρχαία φιλοσοφία, τέχνη και γράμματα, υπήρξε το «λίκνο» του πολιτισμού και πολύ αργότερα το «ανάκλιντρο» πάνω στο οποίο, όχι απλώς αναπαύθηκαν, αλλά επαναπαύθηκαν οι σύγχρονοι Έλληνες, θεωρώντας πως δικαιούνται να παραμείνουν… στάσιμοι, αφού υπήρχε η μοναδική υποδομή. Αυτή του αρχαίου πολιτισμού.
Η υπερκατανάλωση αγαθών, τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, οι «βάρκες» (παντός μεγέθους και ανέσεων) και γενικώς το απότομο σάλτο με την αιτιολογία της ποιότητας ζωής, δημιούργησαν τάσεις ανταγωνισμού μεταξύ των πολιτών. Ένα διαρκές κυνήγι, όχι του μεροκάματου, αλλά του «θησαυρού» που κατέχει ο διπλανός και ο παραδιπλανός.
Ξεφύγαμε όλοι εντελώς, αγνοώντας την ματαιότητα της υπερβολής. Έτσι φθάσαμε στο σημείο να ισχυρίζονται οι Ευρωπαίοι πως «δουλεύουμε για να ζούμε» ενώ αυτοί «ζούνε για να δουλεύουν»! Καρφί στο μάτι τους.
Η κακή εικόνα συμπληρώθηκε με τον τρόπο διασκέδασης, τη εφευρέσει της μπουζουκοδιασκέδασης, του σπασίματος πιάτων, ως είδος σπονδής στον Διόνυσο (να μη ξεχνάμε και τους αρχαίους ημών…) και τα παραδοσιακά γκουρμέ γι’ αυτούς και φαγητά για εμάς, τζατζίκι, μουσακάς ή μουζάκα και σουβλάκια.
Κι αντί να χαιρόμαστε, να προωθούμε και να προβάλλουμε τον Όμηρο, χαιρόμαστε με τα μπουζουκοτράγουδα και την επίδειξη του λικνίσματος των λαγόνων σε ρυθμούς οριεντάλ, λες και ζωντανεύουν οι οδαλίσκες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα είχε πλέον κράχτη πολιτισμού τα «γαλάζια» νησιά, που μαζί με την νέα τύπου ασύδοτη διασκέδαση προσήλκυαν και προσελκύουν τις ορδές των βάρβαρων τουριστών, που όταν επιστρέφουν στην χώρα τους διαφημίζουν περισσότερο την κραιπάλη που ζουν στην χώρα μας, παρά τα αρχαία μνημεία. Ας μη μας κακοφαίνεται.
Η διεθνής οικονομική κρίση ενέσκηψε απρόσμενα, όπως απρόσμενα έβγαλε στην επιφάνεια τα χρέη και τα ελλείμματα που συσσωρεύονταν επί χρόνια και πλήθαιναν από τις κυβερνήσεις της χώρας, συνηγορούντος και του «σπορ» των ξύπνιων οπαδών του πλουτισμού, που φοροδιέφευγαν και μετακινούσαν τα «λάφυρά» τους υπογείως, δίχως ποτέ κανείς να ενδιαφερθεί, να ψάξει, να ρωτήσει και να τους οχλήσει, ώστε να εισπράξει τα νόμιμα και χαρακτηρισθέντα πλέον ως προϊόντα κλοπής του δημοσίου.
Η εγκλωβισμένη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δικαιολογεί εαυτήν ως ευρισκόμενη σε άγνοια της πραγματικότητας των στοιχείων, που οδήγησαν την χώρα στο έσχατο σημείο της οικονομικής εξαθλίωσης. Ανεπίτρεπτο!
Οι ευθύνες των πολιτών εντοπίζονται στην ευπιστία της πλάνης, με τις εξελισσόμενες ανέλπιδες προσπάθειες «κουκουλώματος» από την κυβέρνηση. Όπως επίσης και η ελαχιστοποιημένη αντίδρασή τους, προς την επιβολή των μέτρων του μνημονίου στις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, που κλήθηκαν να πληρώσουν αναίτια και μάλιστα «αυθορεί και παρά χρήμα» τα σπασμένα των ά…ά…ά…λλων, που διέφυγαν των ευθυνών τους απέναντι στην χώρα και παράλληλα «θάφτηκαν» δίχως να λογοδοτήσουν. Έτσι η προσγείωση στην πραγματικότητα του σήμερα ήταν άκρως απότομη, αφού δεν πρόλαβαν οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν το ύψος του βαράθρου στον οποίο τους έσπρωξε η κυβέρνηση του μνημονίου.
Ε! λοιπόν δεν είναι ότι καλύτερο να σου πάρουν με το «έτσι θέλω» τα αγαθά με τα οποία έμαθες να ζεις,

Γ. Παυλίδης: «Ενισχύστε τον ιδιωτικό τομέα. Η μη καταβολή της επιδότησης 12% επιδεινώνει τις ήδη βαθειά πληγωμένες επιχειρήσεις και την ανεργία»

Η αξιωματική αντιπολίτευση στη ΠΑΜΘ συμμετείχε δια του επικεφαλής της στην κοινή σύσκεψη των φορέων που προκάλεσαν τα επιμελητήρια με θέμα την μη καταβολή του 12%. Στους επιχειρηματίες που απασχολούν από 3- 200 εργαζόμενους οφείλεται η επιδότηση εργασίας 12% εδώ και 3 χρόνια (5 και σε λίγο 6 εξάμηνα)και αγωνιούν για την εξόφληση ή τον συμψηφισμό με χρέη που έχουν προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πριν από ένα μήνα στο Σουφλί υπήρξε μια ακόμα πομπώδης δέσμευση της υπουργού κ. Κατσέλη και του περιφερειάρχη ότι το θέμα έχει «ταχτοποιηθεί»…
Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Αναγέννησης Γιώργος Παυλίδης δήλωσε: «Η επί σχεδόν έξι (6) εξάμηνα μη καταβολή της επιδότησης απασχόλησης 12% στην περιοχή επιδεινώνει την κατάσταση στις ήδη βαθειά πληγωμένες επιχειρήσεις και την ανεργία. Όσοι κυβερνούν την Χώρα και διοικούν την περιφέρεια είναι υπόλογοι. Έχουν κοινή υποχρέωση σε αποτελέσματα για τον τόπο. Φτάνουν τα άχρηστα λόγια.

Ως εδώ και μη παρέκει. Η «δέσμευση» στο λεξιλόγιο τους έχει εξισωθεί με την αφερεγγυότητα. Δυστυχώς οδηγούν, ότι παραγωγικό απέμεινε, τον επιχειρηματικό κόσμο, σε λουκέτα. Άλλα λένε τοπικά στην κοινωνία όταν οξύνεται μια κατάσταση και άλλα μας έρχονται από την Αθήνα όπου μας εκπροσωπούν. Απαιτούμε λύσεις απ’ αυτούς που αποφασίζουν. Ενισχύστε την επιχειρηματικότητα, όσο είναι καιρός».

Νέες στοχευμένες παρεμβάσεις με στόχο περισσότερες εισπράξεις στα δημόσια ταμεία

Αυξάνονται οι φόροι στα ακίνητα


Αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων εξετάζουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
Παρά το γεγονός ότι η κτηματαγορά έχει «παγώσει» οι παράγοντες του υπουργείου θεωρούν ότι με την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, το δεύτερο εξάμηνο, και με νέες στοχευμένες παρεμβάσεις η «πηγή» των ακινήτων μπορεί να αποφέρει περισσότερες εισπράξεις στα δημόσια ταμεία.
Στο πλαίσιο αυτό μελετάται ήδη πρόταση για διεύρυνση της φορολογικής βάσης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας η οποία, σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές τιμές, θα αυξήσει τον αριθμό των υπόχρεων στον ΦΜΑΠ καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι των οποίων η αξία των ακινήτων τους βρίσκεται σήμερα λίγο κάτω από το αφορολόγητο όριο των 400.000 ευρώ θα υποχρεωθούν αυτομάτως στην καταβολή ΦΜΑΠ.
Παράλληλα, για να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα, τα στελέχη του υπουργείου εισηγούνται και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου των 400.000 ευρώ, οπότε θα αυξηθεί ο αριθμός των υπόχρεων που θα πέσουν στα «δίχτυα» του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι στο ΦΜAΠ υπάγονται σήμερα όσοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 150.000 επί συνόλου 5 εκατ. ιδιοκτητών.


Στην τελική ευθεία
Όσον αφορά, πάντως, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, από την οποία το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία την επόμενη διετία περίπου 500 εκατ. ευρώ, μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία.
Εντός της τρέχουσας εβδομάδος ολοκληρώνεται η έκδοση των αποφάσεων για τη συγκρότηση των ειδικών επιτροπών σε όλους τους νομούς της χώρας, προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους για το ύψος των αυξήσεων και τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύουν στις περιοχές τους από το δεύτερο εξάμηνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τα δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, η αύξηση των αντικειμενικών τιμών το 2011 αναμένεται να αποφέρει ποσό περίπου 270 εκατ. ευρώ, αλλά και 200 εκατ. ευρώ το 2012.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστεί βέβαια ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 500 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ήδη η κτηματαγορά έχει «παγώσει», ενώ ταυτόχρονα αγνοεί τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που εμπλέκονται στο χώρο της οικοδομής.
Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι το σχέδιο των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει αυξήσεις δύο «ταχυτήτων» στις αντικειμενικές αξίες, καθώς θα είναι χαμηλότερες στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές, αλλά εντυπωσιακά υψηλότερες στις «φθηνές».
Στόχος βέβαια του οικονομικού επιτελείου για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αμβλύνει τις αντιδράσεις θα είναι όπως ο μέσος όρος των αυξήσεων να μην υπερβεί κατά πολύ το 30%, αν και θα υπάρχουν εισηγήσεις για αυξήσεις που ξεπερνούν και το 100%.


Οι επιβαρύνσεις ανά κατηγορία
Επισημαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει να ετοιμάζονται οι σχετικοί πίνακες τιμών με τις εξής αυξήσεις:
* από 10% έως 30% για τα εντός σχεδίου ακίνητα. Οι αυξήσεις τιμών θα είναι περιορισμένες 10% - 20% σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές προσεγγίζουν τις αγοραίες, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ θα είναι μεγαλύτερες από 20% έως 30% στις περιοχές όπου υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών.
* έως 50% για τις εκτός σχεδίου τιμές. Σε κάποιες περιοχές δημιουργούνται περισσότερες ζώνες και σε κάποιες άλλες διευρύνονται οι υπάρχουσες ζώνες. Σκοπός του μέτρου αυτού είναι οι τιμές κατά περιοχή να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
* πάνω από 50% σε περιοχές που προβλέπεται να επεκταθούν σύντομα τα σχέδια πόλης καθώς και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Ειδικότερα, για τα ακίνητα που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500 - 800 μέτρων από τα όρια εγκεκριμένων σχεδίων θα ανακοινωθούν αντικειμενικές αξίες γης, υψηλότερες απ' ό,τι για τα υπόλοιπα ακίνητα της περιοχής.
Εντονη ανησυχία παραγόντων της αγοράς
Ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς, θα έχει και πάλι σημαντικές επιπτώσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία των ακινήτων, ενώ όσοι προγραμματίζουν να αποκτήσουν ακίνητο θα υποχρεωθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους.
Επισημαίνεται ότι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε κάθε συμβόλαιο, είτε αφορά αγοραπωλησία, αντιπαροχή, δωρεά ή γονική παροχή, αυξάνονται ταυτόχρονα και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο, ενώ φυσικά αρκετοί θα είναι και οι υπόχρεοι οι οποίοι δεν θα γλιτώσουν από την τσιμπίδα του «πόθεν έσχες».Με τα δεδομένα αυτά οι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα στην κτηματαγορά και στην οικοδομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να επιμηκυνθεί το χρονικό διάστημα που θα παραμένει στον «πάγο» η αγορά ακινήτων, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα επηρεάσει και αρκετούς φόρους και τέλη, για τον προσδιορισμό των οποίων χρησιμοποιούνται ως βάση υπολογισμού οι αντικειμενικές αξίες.