Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Παναγιώτης Ταρενίδης: «Και εγώ ο ίδιος πηγαίνω να καθαρίσω την πόλη, αν χρειαστεί»

Παναγιώτης Ταρενίδης:
«Και εγώ ο ίδιος πηγαίνω
να καθαρίσω την πόλη, αν χρειαστεί»




-Ακούραστος ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας
-Νυχθημερόν στους δρόμους
-Τρία νέα σημεία για την ανακύκλωση του χαρτιού
-Στα σκαριά η τοποθέτηση ειδικού περιπτέρου για την ανακύκλωση πλαστικών, γυαλιών και αλουμινίου
-Σημαντικές δράσεις για έναν καθαρό Δήμο


Με μεγάλη επιτυχία προχωράει η κατασκευή του ΣΜΑ (Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) στον Δήμο Ξάνθης. Ένα έργο, μεγάλης σημασίας για την δημόσια καθαριότητα του δήμου μας, το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμοδίου Αντιδημάρχου για την καθαριότητα, κυρίου Παναγιώτη Ταρενίδη, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012.
Όσον αφορά, τώρα, την ανακύκλωση στον Δήμο Ξάνθης, ο κύριος Π. Ταρενίδης αναφέρει, παράλληλα, στην εφημερίδα μας, ότι ο Νομός Ξάνθης δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο σχετικό πρόγραμμα, κάτι που αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα.
Πάντως, ο Δήμος Ξάνθης, όπως συμπληρώνει ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης, έχοντας ευαισθησία στο θέμα της ανακύκλωσης, έχει ξεκινήσει κάποιες πολύ ουσιαστικές πρωτοβουλίες, από την πλευρά του. Παραδείγματος χάρη, σε συνεργασία με κάποιες ιδιωτικές εταιρείες, ο Δήμος μας εξασφαλίζει οκτώ με εννιά τόνους καμένα λάδια από τις ταβέρνες του Δήμου, τα οποία ανακυκλώνονται και δεν καταλήγουν στα σκουπίδια και τους υπονόμους. Σύμφωνα με τον κύριο Π. Ταρενίδης το εν λόγω υλικό μαζεύεται σε ποσοστό 98 με 99%.
Παράλληλα, ο Δήμος Ξάνθης υπέγραψε σύμβαση με μια εταιρεία, που κάνει ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Έτσι, έχει τοποθετηθεί ένα μεγάλο κοντέινερ στην περιοχή απέναντι από το ξενοδοχείο Νατάσσα, όπου ο καθένας μπορεί να αφήσει το παλιό του πλυντήριο, τηλεόραση, τηλέφωνο και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή, που δεν του χρειάζεται. Μπορεί, δε, να πάρει τηλέφωνο στην υπηρεσία καθαριότητας, εάν δεν μπορεί ο ίδιος να μεταφέρει κάποια ηλεκτρική συσκευή που του είναι άχρηστη, ώστε αυτή να μεταφερθεί στο κοντέινερ για τις ανακυκλώσιμες ηλεκτρικές συσκευές. Να σημειώσουμε, πως η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα το κοντέινερ να γεμίζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και να έρχεται άλλο.
Σχετικά, τώρα, με την ανακύκλωση χαρτιού, όπως σημειώνει ο κύριος Π. Ταρενίδης η τιμή του είναι πολύ χαμηλή, μόλις εβδομήντα με ογδόντα ευρώ ο τόνος, γι’ αυτό και η ανακύκλωσή του δεν αποτελεί κίνητρο για τους περισσότερους συμπολίτες μας. Η υπηρεσία καθαριότητας, ωστόσο, επιχειρεί να λύσει αυτό το πρόβλημα, με την τοποθέτηση ενός ειδικού πλαισίου δίπλα στον ρομποτικό κάδο, όπου πετάγονται χαρτιά και διπλωμένα χαρτόνια. Πέρα από αυτό, θέλει να επεκτείνει την κατασκευή τέτοιων ειδικών πλαισίων για το χαρτί σε δύο ακόμη σημεία της πόλης. Το πρώτο σημείο είναι η πλατεία Ελευθερίας, εκεί που είναι οι υπόγειοι κάδοι, ενώ το δεύτερο σημείο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αν και θα είναι σε τέτοιο μέρος, όπου θα εξυπηρετείται όλη η τοπική αγορά.
« Το έργο που κάνουμε σαν υπηρεσία καθαριότητας δεν φαίνεται ακόμη, αλλά θα φανεί σιγά – σιγά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Π. Ταρενίδης.
Να σημειώσουμε, δε, πως στα σχέδια της υπηρεσία καθαριότητας είναι και η τοποθέτηση ειδικού περιπτέρου, όπου θα γίνεται ενημέρωση των πολιτών, αναφορικά με τους σκοπούς της ανακύκλωσης, αλλά θα λειτουργεί και ως χώρος ανακύκλωσης για πλαστικά μπουκάλια, γυαλιά και αλουμίνια.
Το μόνο πρόβλημα για την τοποθέτηση είναι η διαφωνία μεταξύ δημοτικής αρχής και αρμόδιας εταιρίας σχετικά με την τοποθεσία του περιπτέρου. Η δημοτική αρχή θεωρεί πως το πιο κατάλληλο σημείο είναι ο χώρος δίπλα στην δημοτική αγορά, ενώ η αρμόδια εταιρεία έχει άλλη άποψη, προβάλλοντας ως τον ιδανικότερο χώρο την κεντρική πλατεία.
Από την άλλη, οι δύο μεγάλοι κάδοι για την ανακύκλωση χαρτιού και πλαστικού στην περιοχή του Λιμνίου, γεμίζουν κάθε δέκα με δεκαπέντε μέρες, γεγονός που δείχνει την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην ανακύκλωση.
Παράλληλα, ο κύριος Π. Ταρενίδης εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για το φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση στην πόλη μας, με κάποιους οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας, οι οποίοι μαζί με τα παιδιά τους βγάζουν τα σκουπίδια έξω από τους κάδους, στην προσπάθειά τους να βρουν τρόφιμα ή κάποια χρηστικά για τους ίδιους αντικείμενα. Τέτοια φαινόμενα, σύμφωνα με τον κύριο Π. Ταρενίδης δε θα εκλείψουν όσο διαρκεί η κρίση, αν και αποτελούν σημείο προβληματισμού.
Ο κύριος Π. Ταρενίδης ευχαριστεί μέσα από τα βάθη της καρδιάς του όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον για την ανακύκλωση και βοηθάνε σε αυτήν. Υπόσχεται, δε, να καλυτερέψουν οι συνθήκες της δημόσιας καθαριότητας, αλλά και να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας η ανακύκλωση στον Δήμο Ξάνθης.
«Και εγώ ο ίδιος πηγαίνω να καθαρίσω την πόλη, αν χρειαστεί» καταλήγει ο Αντιδήμαρχος.


Ντιάνα Τσερβονίδου

Δυναμικά και με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι γιορτές νεολαίας

- Μεγάλη ικανοποίηση από τους διοργανωτές του θεσμού
- Για άλλη μια χρονιά, η νεολαία της Ξάνθης προκάλεσε αίσθηση με την δημιουργικότητα και τις έξυπνες ιδέες της


Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι γιορτές νεολαίας στον Δήμο Ξάνθης, που ξεκίνησαν στις τρεις Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις δεκαπέντε του ίδιου μήνα.
Σύμφωνα και με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΞ, κύριος Μανώλης Φανουράκης, η συμμετοχή του κόσμου, για άλλη μια χρονιά, είναι εντυπωσιακή. Βέβαια, σύμμαχος στην ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων των γιορτών νεολαίας είναι και ο σχετικά καλός καιρός, ο οποίος επιτρέπει στον κόσμο να βγει έξω και να παρακολουθήσει τις δράσεις που έχουν ετοιμαστεί, στα πλαίσια του εν λόγω θεσμού του Δήμου μας.
Η καλή διάθεση είναι το άλλο σημαντικό στοιχείο, το οποίο εξασφαλίζει την επιτυχία, αλλά και το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Όπως τονίζει ο κύριος Μ. Φαναουράκης, η δημιουργικότητα και οι έξυπνες ιδέες των συμμετεχόντων, των πιο νέων σε ηλικία συμπολιτών μας, είναι πράγματι άξιες θαυμασμού. Η νεολαία της Ξάνθης συμμετέχει με πάθος στον θεσμό, αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, πως αποτελεί το μέλλον και την ελπίδα. Τα μηνύματα, δε, που περνάει στην υπόλοιπη κοινωνία είναι ενίοτε σκληρά, αλλά πάντοτε ουσιαστικά.
Να σημειώσουμε, ότι εχθές το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιείχε πολλές δράσεις, τις κυριότερες για φέτος, συγκεντρώνοντας ισχυρό ενδιαφέρον, αν και ο θεσμός είναι περισσότερο υπόθεση της τοπικής μας κοινωνίας.

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Αν ιδρύονταν ένα κόμμα με την ονομασία «Έλληνες μαχόμενοι για την απαλλαγή», το μόνο σίγουρο είναι πως στις μελλοντικές εκλογές θα… θριάμβευε σε ποσοστά απέναντι στα ήδη υπάρχοντα κόμματα. Πολλώ δε μάλλον αν η σύσταση του αρχηγού και των συν αυτώ μελών ήταν άγνωστοι, άσημοι, αξιόλογοι και πιστοί υποστηρικτές των παραδοσιακών αρχών και αξιών. Αγνοί παραδοσιακοί Έλληνες που ακόμη κι αν το μέλι στάξει από το βάζο, δεν θα το μαζέψουν με το δάχτυλο και ακολούθως δεν θα το γλύψουν. Ούτε θα μείνουν αδιάφοροι όταν αντιληφθούν πως άλλοι όχι μόνο το δάχτυλο δεν γλύφουν, αλλά βάζουν και την γλώσσα μέσα στο μέλι !!! Αυτό για να μην τους βάζουμε στο ίδιο καζάνι όλους.
Αυτοί οι άλλοι, που θεωρούνται έντιμοι και επαναστατούν, όταν οι πολίτες τους καίνε μαζί με τα «ξερά», αδικώντας τους με χαρακτηρισμούς που δεν τους ταιριάζουν (έτσι πιστεύουν), αν βρίσκονταν ως απλοί πολίτες μέσα στο πλήθος της ελληνικής κοινωνίας, είναι σίγουρο πως θα επαναστατούσαν εναντίον όλων που απαρτίζουν και καταλαμβάνουν θώκους στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι περισσότεροι πολίτες θα εύχονταν την απαλλαγή από την παρούσα κυβέρνηση, αν θεωρούσε πως από την μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση υπήρχε κάποιος που θα μπορούσε να πιάσει τον μίτο της Αριάδνης και να βγάλει την χώρα από τον Λαβύρινθο των προβλημάτων και την δίνη, στην οποία μας ρίχνουν διαρκώς οι… εκτελεστές – εταίροι και όχι μόνο!
Ανήμπορη η κυβέρνηση, δέχεται καταιγισμό δηλώσεων των Ευρωπαίων, που μόνο κολακευτικές δεν είναι. Έτσι όμως διασύρεται και η χώρα μαζί με τους πολίτες της, αφού και εκ των έσω και εκ των έξω, δέχονται βολές υποβιβαστικών επιθέτων. Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης θέτοντας εαυτούς από θέσεως ισχύος, επιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική, κάνουν μπαλάκι την ανειλικρίνειά της απέναντι στους πολίτες και βαυκαλίζονται πως έχουν δυνατότητες λύσεων που θα απεγκλωβίσουν την χώρα απ’ όσα την ταλανίζουν. Έχουν φαίνεται μαγικές ιδιότητες.
Ο κ. Σαμαράς μετά τις δηλώσεις Στρος Καν τόλμησε να αρπάξει την ευκαιρία, να υπεραμυνθεί της αλήθειας και να κατακεραυνώσει τον Πρωθυπουργό, για την απόκρυψη των συναντήσεών του με τον Στρος Καν και τον προσανατολισμό της χώρας προς το Δ.Ν.Τ..
Μπορεί ο κ. Σαμαράς να είναι εκ πεποιθήσεως φιλαλήθης, όταν όμως η Νέα Δημοκρατία έδινε ψευδή στοιχεία επί των ποσοστών των αριθμών, «κατάπινε» αδιαμαρτύρητα το χάπι. Διότι συμμετείχε στην τότε κυβέρνηση και την πολιτική επί όλων όσων πρέσβευε και δεν ήταν σίγουρα στο «σεμνά και ταπεινά». Δεν ανήκαν επίσης στην «διαφάνεια» για την οποία περί πολλής κόπτονται όσοι πέρασαν από τον ανώτατο θεσμό του Κοινοβουλίου. «Θα μιλήσει ο κ. Σαμαράς»! Έγινε σλόγκαν, όπως και επί μετεκλογικής περιόδου με τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Μόνο που εκείνος κύλησε στην ανυπαρξία και δεν μίλησε ποτέ.
Όλοι οι της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται πως έχουν λύσεις αποτελμάτωσης της χώρας. Κανείς όμως δεν προτείνει, δεν τις φανερώνει, αφού τις κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό, για να εξάπτουν την περιέργεια, αλλά και να θεωρούνται προνομιούχοι εγκεφαλικά, έναντι της παρούσας κυβέρνησης και γιατί όχι των πολιτών. Οι πολίτες όμως αποληθαργοποιήθηκαν! Γνωρίζουν τις παγίδες των πολιτικών υποσχέσεων, διαβεβαιώσεων, δηλώσεων και όλων όσων εμπεριέχονται στον πολιτικό λόγο. Έτσι τα λόγια τους πέφτουν στο κενό.
Η ανταπόκριση της κοινής γνώμης στις πολιτικές φανφάρες είναι ανύπαρκτη. Ας το καταλάβουν επιτέλους…

Καταγγελία Στυλιανίδη για καθυστέρηση και λάθη στην έκδοση των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών

- Με ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης και πρώην υπουργού Παιδείας προς την Αννα Διαμαντοπούλου

- ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ;




Καθυστέρηση και λάθη στην έκδοση των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών, καταγγέλλει με ερώτησή του προς την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ο βουλευτής Ροδόπης ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Όπως αναφέρει στην ερώτησή του: «οι τυμπανοκρουσίες της Κυβέρνησης περί «νέου σχολείου» και αναδιοργάνωσης, αποκρυσταλλώνονται στο χάος που επικρατεί φέτος στο θέμα αυτό.

Δύο χρόνια ήταν αρκετά, ώστε να γυρίσουμε δεκαετίες πίσω, καθώς ενώ διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του σχολικού έτους οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας δεν έχουν ανακοινωθεί, ενώ της πρωτοβάθμιας που ανακοινώθηκαν περιέχουν λάθη, σε τέτοιο βαθμό ώστε το ΚΥΣΠΕ θα συνεδριάσει εκ νέου για να επανεξετάσει την κατάσταση. Χαρακτηριστική του χάους είναι η ανακοίνωση του αιρετού του ΚΥΣΠΕ κ. Παληγιάννη, ο οποίος περιγράφει την πρωτοφανή κατάσταση που παρατηρήθηκε φέτος, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί του προγραμματισμού. 20000 και πλέον εκπαιδευτικοί που έκαναν αίτηση μετάθεσης βιώνουν μία απίστευτη κατάσταση αφού το σχολικό έτος θα τελειώσει χωρίς να ξέρουν που θα υπηρετήσουν και πολλοί άλλοι θα αναμένουν την εγκύκλιο των αποσπάσεων τον… Αύγουστο, όπως τον παλιό καλό καιρό.

Όλα αυτά βέβαια θα έχουν σαν συνέπεια οι διορισμοί να γίνουν αφού ανοίξουν τα σχολεία, η εισαγωγική επιμόρφωση να μην πραγματοποιηθεί και τα αποτελέσματα θα τα πληρώσουν για άλλη μία φορά οι μαθητές και οι γονείς τους, χάνοντας χιλιάδες διδακτικές ώρες. Ο κ. Στυλιανίδης, ερωτά για ποιο λόγο δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών και πού οφείλονται τα λάθη στην ανακοίνωση των μορίων μετάθεσης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου ικανοποιείται το 15% των αιτήσεων, γεγονός πρωτοφανές για τα χρονικά της εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι στις λοιπές περιοχές που έμειναν κλειστές για μετάθεση δεν θα γίνουν αποσπάσεις, διορισμοί μονίμων και αναπληρωτών; Για ποιο λόγο δεν πραγματοποιήθηκαν μεταθέσεις στα Πειραματικά και στα Διαπολιτισμικά Σχολεία της Πρωτοβάθμιας, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο είχε εκδώσει σχετική εγκύκλιο με βάση την οποία εκλήθησαν εκπαιδευτικοί να υποβάλλουν αίτηση και ταυτόχρονα η υπηρεσία εξέδοσε πίνακα κενών στα συγκεκριμένα σχολεία (158 στα Πειραματικά και 31 στα Διαπολιτισμικά σχολεία); Τέλος ρωτά αν θα γίνει φέτος εισαγωγική επιμόρφωση των νεοδιορίστων. Υπουργείο Παιδείας: Οι μεταθέσεις έγιναν όπως ορίζει ο νόμος με βάση τα οργανικά και όχι τα λειτουργικά κενά Ανακοίνωση όμως εξέδωσε και το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με αφορμή τη συζήτηση που προκλήθηκε σχετικά με τις μεταθέσεις στην οποία διευκρινίζει τα εξής: «οι μεταθέσεις έγιναν όπως ορίζει ο νόμος με βάση τα οργανικά και όχι τα λειτουργικά κενά.

Ως γνωστόν με βάση τα λειτουργικά κενά γίνονται οι αποσπάσεις. Φέτος οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες θα πραγματοποιηθούν μετά τις συνταξιοδοτήσεις και τους διορισμούς, δηλαδή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε την πλήρη εικόνα των λειτουργικών κενών, ώστε να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις για αποσπάσεις εκεί όπου θα υπάρχουν λειτουργικά κενά».

Εκπτωτική κάρτα σε 10.000 νέους 13-30 ετών

- Ξεκινά η διάθεσή της από τη Δευτέρα
- Χαμηλότερες τιμές για εκπαίδευση, αγορές, ψυχαγωγία, ταξίδια




Στη δωρεάν διάθεση 10.000 εκπτωτικών καρτών, οι οποίες απευθύνονται σε νέους 13-30 ετών (μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι, νέοι άνεργοι), προχωρούν τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Παιδείας από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαΐου.
Οι κάρτες εξασφαλίζουν στους κατόχους τους εκπτώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες περιλαμβάνουν εκπαίδευση, αγορές, ψυχαγωγία, ταξίδια κτλ. Μόνο το 2010, οκτακόσιες νέες επιχειρήσεις προστέθηκαν στη λίστα των συνεργατών της κάρτας, δίνοντας έμφαση στις καθημερινές ανάγκες των νέων, την κατάρτισή τους και τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.
Οι κάρτες θα διανεμηθούν δωρεάν με προτεραιότητα στους άνεργους νέους (κατόχους κάρτας ΟΑΕΔ).
Από τις 9 Μαΐου, ημέρα Δευτέρα, οι νέοι θα μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν την κάρτα τους με τρεις τρόπους:
- Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της κάρτας www.europeanyouthcard.gr.
- Από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Ινστιτούτου Νεολαίας,

- Αχαρνών 417, Αθήνα (210-2599422 και 210-2599444).
- Από τα ειδικά διαμορφωμένα σημεία εξυπηρέτησης στην ΑΘήνα (βρίσκονται στις στάσεις του μετρό Άγιος Αντώνιος (12.00-18.00) και Κεραμεικός (16.00-22.00) από 9 έως και 15 Μαΐου).
Μετά το πέρας της διάθεσης των δωρεάν καρτών, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να την αποκτήσουν με ετήσια συνδρομή 10 ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων είναι κάρτα εκπτωτική και όχι πιστωτική και έχει ισχύ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες 37 χώρες της Ευρώπης. Προσφέρει στους κατόχους της εκπτώσεις, αλλά και τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε εκδηλώσεις, διαγωνισμούς, αθλητικές δραστηριότητες. Χρησιμοποιείται ήδη από περίπου πέντε εκατομμύρια νέους σε όλη την Ευρώπη, στους οποίους προσφέρεται ένας κατάλογος άνω των 100.000 προσφορών για ταξίδια, πολιτιστικά γεγονότα, μεταφορικά μέσα, βιβλιοπωλεία, υπηρεσίες, καταστήματα και πολλά άλλα. Στην Ελλάδα τα ενεργά μέλη της ανέρχονται περίπου στα 10.000.
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων αποτελεί ένα εργαλείο ψυχαγωγίας, επικοινωνίας, συνεργασίας και πληροφόρησης των νέων ευρωπαίων πολιτών. Προωθείται στην Ελλάδα από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Ινστιτούτο Νεολαίας, μέλος της EYCA (European Youth Card Association). Δεδομένου του διαπολιτισμικού της, αλλά κυρίως του κοινωνικού της χαρακτήρα, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων έχει την υποστήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Μέσα από το επίσημο site της κάρτας για την Ελλάδα www.europeanyouthcard.gr μπορούν όλοι να ενημερωθούν για τις εκπτώσεις που ισχύουν στη χώρα μας. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα της ηλεκτρονικής αίτησης για την απόκτηση της κάρτας από τους νέους, καθώς και της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής επιχειρήσεων και φορέων. Οι νέοι μπορούν να ενημερωθούν για τις παροχές της κάρτας σε όλη την Ευρώπη και μέσα από το www.europeanyouthcard.org.

Τον Ιούλιο παραδίδεται ο κάθετος άξονας Κομοτηνή - Ελληνοβουλγαρικά σύνορα



Προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του κάθετου άξονα Κομοτηνή - Νυμφαία - ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενός μεγάλου έργου προϋπολογισμού 89 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται από το πρωτόκολλο διμερούς συμφωνίας Ελλάδας και Βουλγαρίας, του 1998, που καθόρισε για όλο τον άξονα τα βασικά χαρακτηριστικά της οδού.

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Θύμιος Σώκος, μετά από επίσκεψή του στο έργο, μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί το βόρειο ορεινό τμήμα του άξονα μήκους 14,5 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 82 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως τόνισε, «για το νότιο τμήμα, μήκους 8 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι εργασίες λόγω προβλημάτων που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ριζικά και αποτελεσματικά στην αρχική σύμβαση και δεν έχουν λυθεί εδώ και τρία χρόνια». Ειδικά για το συγκεκριμένο τμήμα, πρόσθεσε, εξετάζεται η προοπτική κατασκευής εναλλακτικής χάραξης και εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την αρμόδια διαχειριστική αρχή είναι δυνατή η ολοκλήρωσή του μέσα σε 12 μήνες.

Η συνολική απορρόφηση του έργου, που αποτελεί έργο - «γέφυρα» και χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Ενίσχυση Προσπελασιμότητας (ΕΠ-ΕΠ)», έως 31/3/2011 ανήλθε σε περίπου 74.000.000 ευρώ.

Δέσμη μέτρων σε τρεις άξονες

Πρόγραμμα εξυγίανσης για τους δήμους με χρέη



Πρόγραμμα εξυγίανσης των δήμων που βρίσκονται στο «κόκκινο», με δέσμη μέτρων σε τρεις άξονες, εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.
Οπως διευκρίνισαν σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν ο κ. Ραγκούσης και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, το πρόγραμμα από, όπου θα αναχρηματοδοτηθούν οι υπερχρεωμένοι δήμοι, προβλέπει και μια σειρά από υποχρεώσεις από την πλευρά των δήμων.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, χαμηλότερο επιτόκιο, καθώς και χορήγηση περιόδου χάριτος για όσες περιπτώσεις χρειάζεται. Την ίδια ώρα και σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις, θα επιβάλλεται «πάγωμα» προσλήψεων, «πάγωμα» χρηματοδότησης ορισμένων εκδηλώσεων, δημοσίων σχέσεων κ.λπ. και υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Οπως αναφέρθηκε, το πρόγραμμα εξυγίανσης αφορά τους 24 από τους συνολικά 325 δήμους της χώρας, που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Γι' αυτούς τους δήμους, τονίστηκε ότι πριν από την ένταξή τους στο πρόγραμμα θα πρέπει να διαπιστωθεί από ορκωτούς ελεγκτές η οικονομική κατάσταση και η έγκριση του προγράμματος από ανεξάρτητη ελεγκτική επιτροπή.
Παράλληλα, άλλοι 34 δήμοι, σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, έχουν συνολικό χρέος, σε σχέση με τα τακτικά τους έσοδα, έως και 100%.
Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα περιλαμβάνει επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων.



Η οικονομική κατάσταση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έχοντας αρχίσει την απογραφή την 1/1/2011, τα δάνεια των δήμων ανέρχονται στο 1,89 δισ. ευρώ, οι υποχρεώσεις των δήμων προς προμηθευτές σε 1,26 δισ. ευρώ, οι απαιτήσεις δήμων ανέρχονται σε 1,87 δισ. ευρώ και τα διαθέσιμα σε 735 εκατ. ευρώ.
Σε απόσταση από την Ευρώπη
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, παρουσιάστηκαν και στοιχεία για την τοπική αυτοδιοίκηση και από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με αυτά και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, η Ελλάδα πραγματοποιεί στην Τ.Α., το 5,8% των δημοσίων δαπανών της, όταν ο μέσος όρος είναι στο 33,8%.
Σε ό,τι αφορά το δανεισμό, η Τ.Α. στην Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα νούμερα, αφού ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ (0,9% του ΑΕΠ και 0,7% του δημοσίου χρέους).