Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Γροθιά Γαλανόπουλου στα συντεχνιακά εις βάρος του παιχνίδια


Γροθιά Γαλανόπουλου στα συντεχνιακά εις βάρος του παιχνίδια
Καλώ τους Υγιείς Νεοδημοκράτες καθώς και τον Πρόεδρο της παράταξης Αντώνη Σαμαρά, να δώσουμε την μάχη για να σπάσει επιτέλους αυτό το απόστημα στον Νομό

Δήλωση
   Σήμερα, αναγκασμένος από τις εξελίξεις να πω τα πράγματα με το όνομά τους για να γνωρίζουν οι πάντες, αλλά κυρίως οι Δημότες του νεοσύστατου Δήμου Αβδήρων, θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα όλους όσους πίστεψαν σε μένα και με στήριξαν σε αυτήν την έστω μικρή αλλά καθαρή και τίμια, διαδρομή μου στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε.
  Ξεκίνησα, θεωρώντας πως μπορώ να προσφέρω από την θέση του Δημάρχου Αβδήρων, εφόσον το αποτέλεσμα τον εκλογών ήταν νικηφόρο για εμένα και τους συνεργάτες μου θέτοντας εαυτόν στην διάθεση της παράταξής μας, αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις, όπως αυτές της σύμπνοιας, αλληλεγγύης και κυρίως ενότητας, μια ήπια και ξεκάθαρη πορεία.
  Επιδίωξα πρώτα να βρεθώ και να κουβεντιάσω με τους νυν αυτοδιοικητικούς παράγοντες σε Βιστωνίδα και Άβδηρα, αφού πρώτα είχε προηγηθεί η δημόσια τοποθέτηση-δήλωση της Δημάρχου Αβδήρων Εύας Τσακίρη, που έκανε λόγο για την συστράτευση των νυν Δημοτικών Αρχών Αβδήρων, Βιστωνίδας, σε ένα νέο άφθαρτο πρόσωπο, με στόχο να καταλήξουμε στην μετέπειτα συντονισμένη και από κοινού εκλογική διεκδίκηση του νεοσύστατου Δήμου Αβδήρων.
  Έθεσα ως προτεραιότητα, την αναπτυξιακή πορεία και την απαρίθμηση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής και η ανταπόκριση του συνόλου των συμβούλων σε Άβδηρα και Βιστωνίδα, ήταν κάτι περισσότερο από θετική αφού όσοι είχαν αποφασίσει να συνεχίσουν την αυτοδιοικητική τους πορεία, τόνιζαν ότι θα βρεθούν στο πλευρό μου.
  Τα όσα εξελίχθησαν το τελευταίο διάστημα, αποτέλεσαν το κερασάκι στην τούρτα, που με ανάγκασε να αποφασίσω την μη κάθοδό μου στις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές, όχι γιατί δεν κατάφερα, όπως συγκεκριμένοι κύκλοι τοπικών ΜΜΕ αναφέρουν, να καταρτίσω ψηφοδέλτιο, αλλά γιατί δεν ανέχομαι άλλο τις εναντίον μου συντεχνιακές συμπεριφορές των νυν Δημάρχων της περιοχής, οι οποίοι άλλα έλεγαν και άλλα έπρατταν, με στόχο να με πλήξουν. (Τρανταχτό παράδειγμα, η επιλεκτική άγνοια για την έγγραφη στήριξη που μου παρείχε το κόμμα).
  Δυστυχώς για ακόμα μια φορά και καθώς συνέχιζα την μικρή σε διάρκεια, όπως φάνηκε, προεκλογική πορεία, διαπίστωσα το μένος του Βουλευτή της ΝΔ Αλέξανδρου Κοντού, πράγμα το οποίο ακόμα και σήμερα επιβεβαιώθηκε μέσα από τα γραφόμενα στον φίλα προσκείμενο στον ίδιο τοπικό τύπο. Σας αναφέρω επιγραμματικά, πως άνθρωποι οι οποίοι συζήτησαν μαζί του την κάθοδό τους με το ψηφοδέλτιο που είχε ως επικεφαλή εμένα,  ζητώντας του στήριξη, έλαβαν αρνητική απάντηση χειρίστου είδους.
   Αυτά τα στοιχεία και το βρώμικο παρασκήνιο το οποίο γνώριζαν και οι νυν Δημοτικοί Σύμβουλοι των δυο Δήμων, ήταν αρκετά για να ξεχειλίσει το ποτήρι της υπομονής μου και με οδήγησαν στο ξέσπασμα καταγγελιών κατά την συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Ξάνθης την περασμένη Πέμπτη. Τα όσα ειπώθηκαν από εμένα μέσα στην συνεδρίαση της ΝΟΔΕ, έθεσαν προ των ευθυνών τους τόσο τους δυο Δήμαρχος που προανέφερα, όσο και τον Βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος ενοχλημένος από τα όσα του μετέφεραν, με απείλησε τηλεφωνικά την Κυριακή το πρωί βρίζοντάς με σκαιότατα. Ας είμαι το τελευταίο θύμα αυτού του κατεστημένου,  το οποίο ευθύνεται για την κατάντια της ΝΔ στον Νομό μας και για το ποσοστό του 26%, όπως επίσης για το κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων που είχε ως αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση της ανεργίας στον  Νομό.
  Κλείνοντας, καλώ όλους τους Υγιείς Νεοδημοκράτες καθώς και τον Πρόεδρο της παράταξης Αντώνη Σαμαρά, να δώσουμε την μάχη για να σπάσει επιτέλους αυτό το απόστημα στον Νομό Ξάνθης, ζητώντας την άμεση διαγραφή του Βουλευτή Αλέξανδρου Κοντού από το κόμμα.
  Τέλος, θέλω για ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, όλους όσους με στήριξαν σε αυτήν μου την προσπάθεια, όπως και τα τοπικά ΜΜΕ που στάθηκαν με αντικειμενικότητα στην υπόθεση αυτή, χωρίς να εξυπηρετούν τα προσωπικά συμφέροντα των κατά καιρούς κολλητών τους.
  Ιδιαίτερα όμως, θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, τον Γραμματέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, την Πρόεδρο και τα Μέλη της ΝΟΔΕ Ξάνθης για τη στήριξη που παρείχαν στο πρόσωπό μου.

                                        Με εκτίμηση

Δ. Γαλανόπουλος

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Εκτός εκλογικού στίβου, δυο σιδηρές κυρίες της Αυτοδιοίκησης…
Χρυσούλα Δημούδη και Πέπη Στάντσιου πήραν την απόφαση να μην ασχοληθούν με τις εκλογές:
  Κουράστηκαν και τα παράτησαν οι μέχρι σήμερα Νομαρχιακές Σύμβουλοι του Γ. Παυλίδη και σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν θα κατέλθουν στον πολιτικό στίβο την 7η Νοεμβρίου. Τόσο η κυρία Δημούδη όσο και η κυρία Στάντσιου, δηλώνουν υπέρ ευχαριστημένες για την μέχρι τώρα συνεργασία τους με τον Νομάρχη Ξάνθης και τους συναδέλφους τους στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και τονίζουν πως δεν θέλουν, για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους η κάθε μια, να ασχοληθούν με τις εκλογές από καμία θέση.

Περιοδεία του υποψηφίου Περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ Άρη Γιαννακίδη το βράδυ της Τρίτης στην Ξάνθη και στην Παλιά Πόλη:
  Μια εντελώς τυχαία συνάντηση είχαμε το βράδυ της Τρίτης στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ Άρη Γιαννακίδη, ο οποίος συνοδευόμενος από τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη και την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο Ματούλα Τσούλου, περιηγήθηκαν στα σοκάκια της παλιάς πόλης και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, σε μια πρώτη προεκλογική βόλτα. Δηλώσεις βέβαια δεν ήταν δυνατόν να έχουμε, καθώς όπως γνωρίζουμε ο νέος εκλογικός νόμος απαγορεύει τις συχνές παρουσίες των υποψηφίων στα ΜΜΕ, πράγμα το οποίο δυσκολεύει αρκετά την δουλειά των Δημοσιογράφων.

Περισσότερες οι ευθύνες του Σωκράτη Ξυνίδη από την αναβάθμισή του σε Αναπληρωτή Υπουργό:
  «Τα είχαμε χύμα, μας ήρθαν και τσουβαλάτα». Αυτή είναι η έκφραση την οποία χρησιμοποιούν πολλοί σύντροφοι του Ξανθιώτη Βουλευτή Σωκράτη Ξυνίδη, αφού οι νέες του αρμοδιότητες θα τον κρατήσουν για περισσότερο καιρό μακριά από την Ξάνθη. Πολλοί είπαν πως θα μεταφερθεί σε έδρα στην Θεσσαλονίκη, αλλά σύμφωνα με τα όσα μου δήλωσε ο Αχ. Τσαρτσάρας σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαμε προχθές το βράδυ, το γεγονός ότι ο Σωκράτης Ξυνίδης είναι αναπληρωτής Υπουργός, σημαίνει πως δεν μπορεί να βρεθεί μακριά από την έδρα του Υπουργείου που είναι στην Αθήνα και πως οι αρμοδιότητές του είναι περισσότερο βεβαρημένες σε σχέση με αυτές που είχε. Σίγουρα πάντως, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για πρωτοφανέστατη επιλογή προσώπων στο νέο σχήμα της Κυβέρνησης, αφού ο κάθε νομός της περιφέρειάς μας, αντιπροσωπεύεται στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Εξάψαλμος Γαλανόπουλου κατά των όσων των οδήγησαν με τις συμπεριφορές τους, να παραιτηθεί από υποψήφιος Δήμαρχος Αβδήρων:
  Με μια λιτή, πλην όμως αρκετά καυστική επιστολή, την οποία έδωσε στην δημοσιότητα χθες το μεσημέρι, ο Δ. Γαλανόπουλος λύνει την σιωπή του και απαντά σε όσους επιδίωξαν το τελευταίο διάστημα να τον τελειώσουν ως προσωπικότητα. Ο Δ. Γαλανόπουλος αφού κάνει μια μικρή ιστορική διαδρομή της μικρής, όπως αναφέρει, προεκλογικής πορείας του, αφήνει ανοιχτά αιχμές κατά του Βουλευτή Ξάνθης Αλέξανδρου Κοντού του οποίου ζητά την διαγραφή του από τον Αντώνη Σαμαρά, όπως επίσης αιχμές αφήνει τόσο κατά της Δημάρχου Αβδήρων Εύας Τσακίρη, όσο και κατά του Δημάρχου Βιστωνίδας Νίκου Ζλάτκου.

Καλός ο Ανασχηματισμός κύριε Παπανδρέου, αλλά ξεχάσατε να αλλάξετε και τον εαυτό σας:
  Πραγματικά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω τις αγωνιώδεις προσπάθειες του πρωθυπουργού της χώρας και των συνεργατών του, προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, αλλά ως αντικειμενικός άνθρωπος, δεν ήταν δυνατόν να μην αναφερθώ και στα τερτίπια όπως ο ανασχηματισμός, την στιγμή που ο κύριος Παπανδρέου είδε ότι χάνει πλέον το παιχνίδι των θετικών Γκάλοπ. Δέκα μήνες μας κορόιδευαν όλους και τώρα ανακάλυψαν πως η Ελλάδα στην κατάσταση που βρίσκεται, δεν μπορεί να βγει από την κρίση με μικρό ευέλικτο (το λένε θαρρώ), Κυβερνητικό σχήμα και για τον λόγο αυτό αποφάσισαν, να αυξήσουν τα μέλη της Κυβέρνησης, αυξάνοντας και τα Υπουργεία. Εκείνο όμως που δυστυχώς ο κύριος Παπανδρέου δεν έπραξε, ήταν το να ανασχηματίσει και τον ίδιο του τον εαυτό, αφού εδώ και δέκα μήνες οι Έλληνες βογκάνε και αυτοί βρήκαν ευκαιρία μόνο για να υπογράψουν τα μνημόνια και τις συμφωνίες με το ΔΝΤ, αλλά και να δεσμευτούν για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από Γαλλία και Γερμανία, προκειμένου να κερδίσουν την εύνοια, τόσο της κυρίας Μέρκελ όσο και του κυρίου Σαρκοζί. Σκεφθείτε καλά τις κινήσεις σας αγαπητέ πρωθυπουργέ, γιατί σίγουρα δεν πάμε καλά.

Καλλιτεχνικό έργο με βαθύτερα νοήματα

Καλλιτεχνικό έργο με βαθύτερα νοήματα
Και σήμερα το βράδυ ο Γερμανός Καλλιτέχνης
θα παρουσιάσει τον κύκλο της ζωής…

  Ένα πρωτόγνωρο καλλιτεχνικό έργο, με πρώτη ύλη την φωτιά και το ατσάλι, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλοι όσοι βρέθηκαν προχθές το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.
  Ένα πρωτόγνωρο θέαμα σε εκτέλεση από Γερμανό Καλλιτέχνη, ο οποίος διατηρεί καλλιτεχνική σχολή με αντικείμενο, ακριβώς, τέτοιου είδους καλλιτεχνικά δρώμενα στην πόλη Γκίφχορν της Βορείου Γερμανίας.
  Το εν λόγω καλλιτεχνικό πρόγραμμα είναι ενταγμένο στα πλαίσια των γιορτών Παλιάς Ξάνθης και θα πραγματοποιηθεί για ακόμη μια φορά σήμερα το βράδυ, από τις οκτώ μέχρι τις δέκα. Η πόλη Γκίφχορν της Γερμανίας είναι αδελφοποιημένη με την Ξάνθη. Ήδη, από πέρσι ξεκίνησαν ανάλογες επαφές μεταξύ των δύο αδελφοποιημένων πόλεων. Τώρα, αναμένεται ανάλογη επίσκεψη Ξανθιωτών καλλιτεχνών στην πόλη Γκίφχορν.
  Να σημειωθεί δε, ότι το καλλιτεχνικό έργο του κυρίου Σίγκι Μπλάνσκι, όπως λέγεται ο Γερμανός Καλλιτέχνης, που έχει φτάσει στην πόλη μας με ομάδα έξι συνεργατών του, για να διασκεδάσει τους Ξανθιώτες με το πρωτότυπο αυτό θέαμα, φέρει την χαρακτηριστική ονομασία «τροχός της φωτιάς».
  Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ατσάλινο τροχό, ο οποίος κινείται πάνω σε μια σιδερένια κατασκευή που έχει στηθεί ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό. Η κίνηση του τροχού συνοδεύεται από φλόγες φωτιάς, που καίνε μέχρι τη στιγμή που ο τροχός θα φτάσει στο τέρμα του.
  Από την άλλη, αξιοσημείωτη είναι η αλληγορία του όλου καλλιτεχνικού εγχειρήματος. Όπως αναφέρει μέσα από σχετικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο κύριος Σίγκι Μπλάνσκι, ο τροχός συμβολίζει τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής, η οποία περνάει από διάφορα στάδια μέχρι τελικά να φτάσει στον προορισμό της, δηλαδή τον θάνατο.
  Παράλληλα, ο κύριος Σ. Μπλάνσκι διακρίνει στην κίνηση του τροχού μια σουρεαλιστική εικόνα, όπου ένα τρένο κατρακυλάει στην κόλαση. Για τον ίδιο το τρένο συμβολίζει πάλι την ανθρώπινη ζωή, η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων περιέχει πολλές αμαρτίες. Λόγω ακριβώς αυτού του γεγονός, οδηγείται τελικά στην κόλαση.
  Το ενδιαφέρον πάντως των περαστικών ήταν μεγάλο για το καλλιτεχνικό έργο του κυρίου Σ. Μπλάνσκι, μια ιδιαίτερα καλλιτεχνική φυσιογνωμία με προβληματισμούς και αναζητήσεις του υποσυνείδητου.

Υπό τον φόβο μιας παγωμένης σχολικής χρονιάς για τα δημόσια σχολεία…Υπό τον φόβο μιας παγωμένης σχολικής χρονιάς για τα δημόσια σχολεία… Σάββας Μελισσόπουλος, Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης: «Δε θα παγώσει κανείς. Οι περικοπές που θα γίνουν φέτος είναι σημαντικές. Με πιο οικονομική, όμως, διαχείριση αυτών των κονδυλίων από τους Διευθυντές των σχολείων, τα πράγματα θα πάνε καλά» Οι τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά την εξίσωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με αυτήν του πετρελαίου κίνησης, προμηνύουν για πολλούς έναν παγωμένο Χειμώνα από κάθε άποψη. Με σχετικές καταγγελίες τους εκπαιδευτικοί της Ομοσπονδίας Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) κάνουν λόγο για προβλήματα θέρμανσης των δημοσίων σχολείων για την φετινή χρονιά, λόγω ακριβώς της μεγάλης περικοπής στα κονδύλια που δίνονται στις σχολικές επιτροπές, αλλά και της μεγάλης αύξησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Η επικείμενη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης δημιουργεί κατάσταση σύγχυσης σε όλους τους χώρους. Το θέμα απασχολεί έντονα την εκπαιδευτική κοινότητα, που φοβάται το «πάγωμα» των σχολείων. Πάντως, η αρμόδια Υπουργός για θέματα Παιδείας, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, εμφανίζεται αισιόδοξη μέσα από σχετικές δηλώσεις της για την ομαλή διεξαγωγή της φετινής σχολικής χρονιάς, αν και παραδέχεται ότι θα υπάρξουν πολλές οικονομικές δυσκολίες. Οι μειώσεις στα κονδύλια προς τις σχολικές επιτροπές προμηνύουν παράλληλα, ότι θα υπάρξουν προβλήματα όσον αφορά την προμήθεια αναλώσιμων και γραφικής ύλης. Υπό τον φόβο μιας δύσκολης και παγωμένης σχολικής χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους οι μαθητές της χώρας. Αναφορικά με το θέμα, ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης, κύριος Σάββας Μελισσόπουλος, επισημαίνει πως οι οικονομικές δυσκολίες δε θα πρέπει να επηρεάσουν την ομαλή διεξαγωγή της νέας σχολικής χρονιάς. Από την άλλη, δηλώνει αισιόδοξος όσον αφορά το θέμα, υπογραμμίζοντας με έμφαση, πως θα πρέπει να γίνει πιο οικονομική διαχείριση των μειωμένων κονδυλίων που θα διαχειριστούν οι Διευθυντές των Δημοσίων σχολείων. «Δε θα παγώσει κανείς. Οι περικοπές που θα γίνουν φέτος είναι σημαντικές. Με πιο οικονομική, όμως, διαχείριση αυτών των κονδυλίων από τους Διευθυντές των σχολείων τα πράγματα θα πάνε καλά» σχολιάζει επί του θέματος ο κύριος Σ. Μελισσόπουλος.

Υπό τον φόβο μιας παγωμένης σχολικής
χρονιάς για τα δημόσια σχολεία…

Σάββας Μελισσόπουλος, Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης:
«Δε θα παγώσει κανείς. Οι περικοπές που θα γίνουν φέτος είναι σημαντικές. Με πιο οικονομική, όμως, διαχείριση αυτών των κονδυλίων από τους Διευθυντές των σχολείων, τα πράγματα θα πάνε καλά»

  Οι τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά την εξίσωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με αυτήν του πετρελαίου κίνησης, προμηνύουν για πολλούς έναν παγωμένο Χειμώνα από κάθε άποψη.
  Με σχετικές καταγγελίες τους εκπαιδευτικοί της Ομοσπονδίας Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) κάνουν λόγο για προβλήματα θέρμανσης των δημοσίων σχολείων για την φετινή χρονιά, λόγω ακριβώς της μεγάλης περικοπής στα κονδύλια που δίνονται στις σχολικές επιτροπές, αλλά και της μεγάλης αύξησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
  Η επικείμενη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης δημιουργεί κατάσταση σύγχυσης σε όλους τους χώρους. Το θέμα απασχολεί έντονα την εκπαιδευτική κοινότητα, που φοβάται το «πάγωμα» των σχολείων.
  Πάντως, η αρμόδια Υπουργός για θέματα Παιδείας, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, εμφανίζεται αισιόδοξη μέσα από σχετικές δηλώσεις της για την ομαλή διεξαγωγή της φετινής σχολικής χρονιάς, αν και παραδέχεται ότι θα υπάρξουν πολλές οικονομικές δυσκολίες.
  Οι μειώσεις στα κονδύλια προς τις σχολικές επιτροπές προμηνύουν παράλληλα, ότι θα υπάρξουν προβλήματα όσον αφορά την προμήθεια αναλώσιμων και γραφικής ύλης.
  Υπό τον φόβο μιας δύσκολης και παγωμένης σχολικής χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους οι μαθητές της χώρας.
  Αναφορικά με το θέμα, ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης, κύριος Σάββας Μελισσόπουλος, επισημαίνει πως οι οικονομικές δυσκολίες δε θα πρέπει να επηρεάσουν την ομαλή διεξαγωγή της νέας σχολικής χρονιάς. Από την άλλη, δηλώνει αισιόδοξος όσον αφορά το θέμα, υπογραμμίζοντας με έμφαση, πως θα πρέπει να γίνει πιο οικονομική διαχείριση των μειωμένων κονδυλίων που θα διαχειριστούν οι Διευθυντές των Δημοσίων σχολείων.
  «Δε θα παγώσει κανείς. Οι περικοπές που θα γίνουν φέτος είναι σημαντικές. Με πιο οικονομική, όμως, διαχείριση αυτών των κονδυλίων από τους Διευθυντές των σχολείων τα πράγματα θα πάνε καλά» σχολιάζει επί του θέματος ο κύριος Σ. Μελισσόπουλος.

Μεγάλη απήχηση και στους πολιτικούς έχουν οι Γιορτές Παλιάς ΠόληςΜεγάλη απήχηση και στους πολιτικούς έχουν οι Γιορτές Παλιάς Πόλης Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ, κύριος Άρης Γιαννακίδης, εθεάθη στις Γιορτές Παλιάς Πόλης μαζί με τον Φώτη Καραλίδη και την Ματούλα Τσούλου Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται για εικοστή συνεχή χρονιά οι εκδηλώσεις για την διεξαγωγή των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Το ενδιαφέρον του κόσμου, Ξανθιωτών και ξένων επισκεπτών, παραμένει αμείωτο για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια των Γιορτών για την Παλιά Ξάνθη. Την τιμητική του για άλλη μια χρονιά έχει το παραδοσιακό ξανθιώτικο σουβλάκι, που ως σήμα κατατεθέν των Γιορτών Παλιάς Πόλης προσελκύει πλήθος κόσμου στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια και τα παραδοσιακά καλντερίμια της Παλιάς Πόλης. Εκεί δηλαδή όπου έχουν στηθεί τα στέκια όλων των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης, ψήνοντας σουβλάκια και ετοιμάζοντας λοιπά εδέσματα για τους λάτρεις της γαστρονομίας. Η πόλη της Ξάνθης βρίσκεται για άλλη μια χρονιά στο προσκήνιο. Η καρδιά της Ξάνθης, η Παλιάς Πόλη ή ο παραδοσιακός ιστός, όπως συνήθως ονομάζεται από τους πολιτικούς ταγούς της περιοχής, έχει βάλει τα καλά της και υποδέχεται με περισσή αγάπη από όλους τους επισκέπτες, που φτάνουν στην πόλη μας ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό. Η πόλη με τα χίλια χρώματα γιορτάζει μεγαλόπρεπα, μέσα από πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων, που συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Καλλιτεχνικά δρώμενα, εκθέσεις, συναυλίες και χορευτικά συγκροτήματα είναι μερικά μόνον από τα χαρακτηριστικά σημεία του φετινού προγράμματος. Δεν είναι λίγα δε, τα πολιτικά πρόσωπα της ευρύτερης περιοχής που δείχνουν ενδιαφέρον να επισκεφτούν την πόλης μας, για να δουν από κοντά τον τρόπο διεξαγωγής των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Έτσι το βράδυ της Τρίτης συναντήσαμε εντελώς τυχαία τον υποψήφιο Περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριο Άρη Γιαννακίδη, συνοδεία με τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο Ξάνθης, κύριο Φώτη Καραλίδη και την νομαρχιακή σύμβουλο του ίδιου συνδυασμού, κυρία Ματούλα Τσούλου. Αφού συνομιλήσαμε για λίγη ώρα μαζί τους και ευχηθήκαμε στον κύριο Άρη Γιαννακίδη καλή επιτυχία στις επικείμενες εκλογές, η πολιτική παρέα κατευθύνθηκε με προορισμό την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, προφανώς για να περιηγηθεί στα γραφικά της σοκάκια.

Μεγάλη απήχηση και στους πολιτικούς έχουν οι Γιορτές Παλιάς Πόλης
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ, κύριος Άρης Γιαννακίδης, εθεάθη στις Γιορτές Παλιάς Πόλης μαζί με τον Φώτη Καραλίδη και την Ματούλα Τσούλου

  Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται για εικοστή συνεχή χρονιά οι εκδηλώσεις για την διεξαγωγή των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Το ενδιαφέρον του κόσμου, Ξανθιωτών και ξένων επισκεπτών, παραμένει αμείωτο για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια των Γιορτών για την Παλιά Ξάνθη.
  Την τιμητική του για άλλη μια χρονιά έχει το παραδοσιακό ξανθιώτικο σουβλάκι, που ως σήμα κατατεθέν των Γιορτών Παλιάς Πόλης προσελκύει πλήθος κόσμου στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια και τα παραδοσιακά καλντερίμια της Παλιάς Πόλης. Εκεί δηλαδή όπου έχουν στηθεί τα στέκια όλων των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης, ψήνοντας σουβλάκια και ετοιμάζοντας λοιπά εδέσματα για τους λάτρεις της γαστρονομίας.
  Η πόλη της Ξάνθης βρίσκεται για άλλη μια χρονιά στο προσκήνιο. Η καρδιά της Ξάνθης, η Παλιάς Πόλη ή ο παραδοσιακός ιστός, όπως συνήθως ονομάζεται από τους πολιτικούς ταγούς της περιοχής, έχει βάλει τα καλά της και υποδέχεται με περισσή αγάπη από όλους τους επισκέπτες, που φτάνουν στην πόλη μας ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό.
  Η πόλη με τα χίλια χρώματα γιορτάζει μεγαλόπρεπα, μέσα από πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων, που συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης.
  Καλλιτεχνικά δρώμενα, εκθέσεις, συναυλίες και χορευτικά συγκροτήματα είναι μερικά μόνον από τα χαρακτηριστικά σημεία του φετινού προγράμματος.
  Δεν είναι λίγα δε, τα πολιτικά πρόσωπα της ευρύτερης περιοχής που δείχνουν ενδιαφέρον να επισκεφτούν την πόλης μας, για να δουν από κοντά τον τρόπο διεξαγωγής των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Έτσι το βράδυ της Τρίτης συναντήσαμε εντελώς τυχαία τον υποψήφιο Περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριο Άρη Γιαννακίδη, συνοδεία με τον  αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο Ξάνθης, κύριο Φώτη Καραλίδη και την νομαρχιακή σύμβουλο του ίδιου συνδυασμού, κυρία Ματούλα Τσούλου. Αφού συνομιλήσαμε για λίγη ώρα μαζί τους και ευχηθήκαμε στον κύριο Άρη Γιαννακίδη καλή επιτυχία στις επικείμενες εκλογές, η πολιτική παρέα κατευθύνθηκε με προορισμό την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, προφανώς για να περιηγηθεί στα γραφικά της σοκάκια.

Δύο ενδιαφέρουσες και αξιόλογες εκθέσεις με πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης έχουν την δυνατότητα να δουν Ξανθιώτες και επισκέπτες

Δύο ενδιαφέρουσες και αξιόλογες εκθέσεις με πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης έχουν την δυνατότητα να δουν Ξανθιώτες και επισκέπτες

-Βλάχων χαρές και άσματα
-Χειροποίητο-παραδοσιακό κόσμημα
  
  Στα πλαίσια των γιορτών Παλιάς Πόλης το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης δίνει το δικό του στίγμα, μέσα από δυο εκθέσεις, που από την πρώτη στιγμή συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των επισκεπτών.
  Η πρώτη έκθεση που θα διαρκέσει για όλη την περίοδο διεξαγωγής των γιορτών Παλιάς Πόλης, αφορά το παραδοσιακό και χειροποίητο κόσμημα φορεσιών, από όλα τα γεωγραφικά σημεία της χώρας.
  Η δεύτερη έκθεση έχει σαν θέμα την πληθυσμιακή ομάδα των Βλάχων, δηλαδή τα γνωρίσματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την διακρίνουν και θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.
  Το απόγευμα της Τρίτης, μέσα από μια λαϊκή γιορτή με χρώμα Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των ανωτέρω εκθέσεων με την συμμετοχή και του πολιτιστικού συλλόγου Βλάχων Νομού Σερρών «Γιωργάκης Ολύμπιος», ο οποίος παρουσίασε δρώμενα από βλάχικο γάμο του χθες.
  Η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, κυρία Πέπη Στάντσιου, αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες του Λυκείου για την φετινή περίοδο των γιορτών Παλιάς Πόλης, επισημαίνει τα ακόλουθα:
  «Το λύκειο Ελληνίδων δίνει το δικό του «παρών», στα πλαίσια των γιορτών Παλιάς Πόλης, με δύο αξιόλογες εκθέσεις. Του ελληνικού χειροποίητου, παραδοσιακού κοσμήματος, της κυρίας Γεωργίας Βαγιανά, αλλά και μια προσέγγιση στην ομάδα των Βλάχων της Δυτικής Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και της ευρύτερης περιοχής, με έθιμα και δρώμενα που έχουν σχέση με τον γάμο, γι’ αυτό και ο τίτλος της είναι «Βλάχων χαρές και άσματα». Είναι μια προσωπική συλλογή του κυρίου Γιάννη Δανδαλιάρη, ο οποίος είναι συνεργάτης και σύμβουλος της ιματιοθήκης στο Λύκειο των Ελληνίδων. Με πολύ κόπο, για πολλά χρόνια, συγκέντρωσε τα εκθέματα που θα δούμε για πρώτη φορά στην Ξάνθη.
  Όπως επίσης και η έκθεση του χειροποίητου κοσμήματος από την κυρία Βαγιανά, που πάνω από είκοσι πέντε χρόνια ασχολείται με αυτό το αντικείμενο. Είναι κοσμήματα από φορεσιές, από όλα τα διαμερίσματα της πατρίδος μας. Κοσμήματα τα οποία είχαν σκοπό αφενός μεν να λαμπρύνουν τις στολές. Από την άλλη, είχαν και πολλές χρηστικές ιδιότητες.
  Νομίζω, ότι είναι μια ευκαιρία να δουν τα παιδιά αυθεντικές φορεσιές, χρηστικά εργαλεία και υφαντά. Τον τρόπο ζωής που βγαίνει μέσα από τα εκθέματα αυτής της πληθυσμιακής ομάδας. Είναι πολύ σημαντικό να τα δουν και να τα γνωρίσουν, γιατί μιλάμε για απόλυτα αυθεντικά εκθέματα. Μια φορεσιά μάλιστα είναι αυτή που θα δούμε στην έκθεσή μας και μια στο μουσείο των Εθνών. Δεν υπάρχει άλλη. Είναι δύο φορεσιές σε όλη την Ελλάδα. Επομένως, θεωρώ ότι αξίζει να την δουν όλοι.
  Σήμερα έχουμε την τιμή και την χαρά στα εγκαίνιά μας να φιλοξενούμε και τον πολιτιστικό σύλλογο των Βλάχων Σερρών «Γιωργάκης Ολύμπιος», ο οποίος ήρθε για να λαμπρύνει και να παρουσιάσει κάποια έθιμα του γάμου των Βλάχων. Είναι ένας αξιόλογος σύλλογος, που δραστηριοποιείται από το 1976 στις Σέρρες. Έχει δικό του μουσείο, βιβλιοθήκη, ιματιοθήκη, τμήματα χορού, χορωδία, εκδίδει εφημερίδα. Είναι σύλλογος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων και αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας να είναι κοντά μας σήμερα».
  Ο κύριος Δανδαλιάρης Γιάννης, συνεργάτης στην ιματιοθήκη του Λυκείου Ελληνίδων, αναφέρθηκε στην έκθεση του Λυκείου, με θέμα «Βλάχων χαρές και άσματα», υπογραμμίζοντας τα κάτωθι:
  «Σε συνεργασία με την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων, την κυρία Π. Στάντσιου, αποφασίσαμε να κάνουμε στις γιορτές Παλιάς Πόλης μια έκθεση που ονομάζεται «Βλάχων χαρές και άσματα». Πρέπει να πω, ότι δεν υπάρχουν αρκετοί Βλάχοι στην Ξάνθη. Είναι μια ευκαιρία για τους Ξανθιώτες να έρθουν και να δουν μια άλλη πληθυσμιακή ομάδα στην πόλη τους. Η έκθεση περιλαμβάνει γύρω στις τριάντα τρεις ενδυμασίες, ξεκινώντας από Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, την ευρύτερη περιοχή της Πίνδου, Μακεδονία και Ανατολική Θράκη. Οι ενδυμασίες είναι από τις αρχές του εικοστού αιώνα και θεματικά εξελίσσονται με διάφορες σκηνές του γάμου, αναμνηστικές φωτογραφίες και διάφορες επεξεργασίες του μαλλιού που γίνονταν».
  Η κυρία Δερμεντζέλη Αργυρή, Πρόεδρος του συλλόγου Βλάχων Ν. Σερρών  «Γιωργάκης Ολύμπιος», από την πλευρά της τόνισε πως: «Η έκθεση που φιλοξενείται στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης αφορά τους Βλάχους όλης της Ελλάδος, μέσα σε αυτούς υπαγόμαστε και εμείς. Είναι ιδιαίτερη η συγκίνησή μας, διότι ερχόμαστε να κάνουμε δρώμενα από τον βλάχικο γάμο του χθες, στα εγκαίνια μιας έκθεσης που άπτεται του δικού μας πολιτισμού».
  Ενώ, η κυρία Βαγιανά Γεωργία, αναφέρθηκε στην έκθεση χειροποίητου και παραδοσιακού κοσμήματος, επισημαίνοντας:
  «Ασχολούμαι είκοσι πέντε χρόνια με το παραδοσιακό και χειροποίητο, κόσμημα. Ήταν ένα μεράκι. Ξεκίνησα δειλά-δειλά να μαζεύω πράγματα. Αργότερα ασχολήθηκα με το θέμα επαγγελματικά. Χαίρομαι πάρα πολύ για την πρόταση που μου έκανε το Λύκειο Ελληνίδων να δουν κοσμήματα από όλα τα διαμερίσματα της χώρας».

Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, οι τρεις πόλεις της χώρας από όπου θα ξεκινήσει η εγκατάσταση του δικτύου οπτικών ινών νέας γενιάς VDSL

Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, οι τρεις πόλεις της χώρας από όπου θα ξεκινήσει η εγκατάσταση του δικτύου οπτικών ινών νέας γενιάς VDSL
Σχετική συνάντηση Δημάρχου, κυρίου Μ. Στυλιανίδη με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, κύριο Π. Βουρλούμη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης

  Συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΤΕ, κύριο Παναγή Βουρλούμη, είχε ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, το απόγευμα της Τρίτης.
  Η συνάντηση των δύο ανδρών, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου μέσα σε φιλικό κλίμα, είχε ως θέμα συζήτησης, την εγκατάσταση του πρώτου δικτύου οπτικών ινών νέας γενιάς VDSL και η οποία ξεκινά από τις τρεις πόλεις της Θράκης, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη.
  Μετά το πέρας της συζήτησης ο κύριος Μ. Στυλιανίδης, ως σωστός οικοδεσπότης, δώρισε στον φιλοξενούμενο του, βιβλίο για την πόλη μας «Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα». Ο κύριος Π. Βουρλούμης ανταπόδωσε την φιλοξενία με θερμές ευχαριστίες.
  Αποχωρώντας από το γραφείο του Δημάρχου, ο τελευταίος έκανε μια σύντομη δήλωση στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αναφορικά με τον σκοπό της επίσκεψής του, υπογραμμίζοντας με έμφαση τα ακόλουθα:
  «Χαίρομαι που βρίσκομαι στην Ξάνθη, την όμορφη αυτή πόλη. Θα αρχίσουμε να βάζουμε οπτική ίνα από αυτή την πόλη. Η Ξάνθη μαζί με την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή θα είναι οι τρεις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που θα έχουν οπτική ίνα. Το κόστος επένδυσης το αναλαμβάνει αποκλειστικά ο ΟΤΕ. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί πάρα πολύ η ταχύτητα και η χωρητικότητα στο διαδίκτυο. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει».
  Ο Δήμαρχος από την πλευρά του αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, εξαιτίας των περιορισμών της προβολής των υποψηφίων.