Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Θέματα ρουτίνας απασχόλησαν την δημαρχιακή επιτροπή Ξάνθης

Θέματα ρουτίνας απασχόλησαν την δημαρχιακή επιτροπή Ξάνθης
Ενώ, έλαμψε δια της σύσσωμης απουσίας της η αντιπολίτευση

Με οκτώ θέματα ρουτίνας εντός της ημερήσιας διάταξης πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της δημαρχιακής επιτροπής Ξάνθης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, στο Δημαρχιακό μέγαρο επί της οδού Μαυρομιχάλη 6.
Να σημειωθεί, ότι η αντιπολίτευση έλαμψε διά της σύσσωμης απουσίας της από την τελευταία συνεδρίαση της δημαρχιακής επιτροπής, κάτι που δεν φάνηκε να ενοχλεί ιδιαίτερα τα υπόλοιπα μέλη του σώματος, που ενέκριναν όλα τα θέματα της ημερήσιας ατζέντας.
Αξίζει να αναφερθεί δε, ότι σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δικαστήριο για να εξεταστούν οι αντιρρήσεις κατά της με αριθμό πρωτοκόλλου 1674/22-6-2010 απόφασης του Δασάρχη Ξάνθης, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής δασικών αμφισβητήσεων ότι τμήμα δίπλα στην ΣΕΚΑΠ πρέπει να χαρακτηριστεί ως δασική έκταση. Νομική εκπρόσωπος του Δήμου εξουσιοδοτήθηκε η κυρία Χατζηλιάδου.
Ενώ, στα πλαίσια των εκτός ημερήσιας διάταξης, αποφασίστηκε να γίνει ανάκληση της αρχικής απόφασης για ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καφέ Μαριπόζα.
Ενώ, εγκρίθηκε η καταβολή έντεκα χιλιάδων ευρώ στον κύριο Ζαχαρία Χαλκίδη, ο οποίος πριν από κάποια χρόνια έπεσε σε πεζόδρομο επί της οδού Κιουταχείας. Αρχικά, το δικαστήριο είχε επιδικάσει ποσό δεκατεσσάρων χιλιάδων ευρώ στον κύριο Ζ. Χαλκίδη, που έκανε την σχετική αγωγή που στρεφόταν κατά του Δήμου Ξάνθης. Το Εφετείο κατέβασε το ποσό στις δέκα χιλιάδες ευρώ. Για να μην συνεχιστούν, ωστόσο, οι δικαστικές διαμάχες που ταλαιπωρούν τον Δήμο, ύστερα από συμβιβασμό μεταξύ Δημάρχου και κυρίου Ζ. Χαλκίδη αποφασίστηκε και εγκρίθηκε από την χθεσινή δημαρχιακή επιτροπή να δοθεί στον τελευταίο το ποσό τον έντεκα χιλιάδων και να λήξει η υπόθεση.

Έκθεση τροχαίας 2010, με θέμα τα τροχαία ατυχήματα πραγματοποιείται στην ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, συγκεντρώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον,κυρίω

Έκθεση τροχαίας 2010, με θέμα τα τροχαία ατυχήματα πραγματοποιείται στην ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, συγκεντρώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον,
κυρίως, από τους μαθητές της περιοχής

Νίκος Ρίζος, Διοικητής του τμήματος τροχαίας Ξάνθης:
«Θεωρώ, ότι κάποιος που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την οδήγηση, εάν πάρει σωστή θεωρητική κατάρτιση, αύριο που θα οδηγεί, θα είναι πολύ καλύτερος από αυτόν που οδηγεί σήμερα»


Έκθεση του τμήματος τροχαίας Ξάνθης, με θέμα τα τροχαία ατυχήματα, έχει ξεκινήσει πριν δύο μέρες και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το πρωί στο ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Η έκθεση, που πραγματοποιείται για άλλη μια χρονιά με μεγάλη επιτυχία, απευθύνεται κυρίως σε μαθητές της περιοχής και έχει βασικός σκοπό την πρόληψη και ενημέρωση γύρω από το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων.
Καταρτισμένα στελέχη του σώματος μέσα από εποπτικό υλικό ενημερώνουν το ενδιαφερόμενο κοινό επί του θέματος.
Σχετικά με την έκθεση και τους σκοπούς της μιλάει στην ΦρΞ ο Διοικητής του τμήματος τροχαίας Ξάνθης, κύριος Κωνσταντίνος Ρίζος.
«Κάθε χρόνο σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας πραγματοποιούνται εκθέσεις τροχαίας, κυρίως, με θέμα την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων. Την ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα της τροχαίας, του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και γενικά σε ότι αφορά την κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών. Έτσι και φέτος με χαρά διοργανώνουμε την έκθεση τροχαίας 2010 στον χώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, θέλοντας και εμείς να συμβάλουμε στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Κ. Ρίζος μέσα από σχετικές δηλώσεις του και συνεχίζει λέγοντας, ότι «φέτος, στατιστικά ήταν μια πολύ καλή χρονιά με μεγάλη μείωση, κυρίως, στα σοβαρά και τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Επιθυμούμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα τροχαία ατυχήματα».
Ερωτηθείς, αναφορικά με τους σκοπούς που εξυπηρετεί η εν λόγω έκθεση, ο κύριος Κ. Ρίζος επισημαίνει ότι «απευθυνόμαστε κυρίως στους μικρούς μαθητές, σε διάφορους φορείς και σε όλους γενικά τους πολίτες της πόλης. Να έρθουν και να επισκεφτούν τον χώρο της έκθεσης και να ενημερωθούν από στελέχη της τροχαίας, που θα βρίσκονται εκεί τόσο πρωινές όσο και απογευματινές ώρες. Θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο το μήνυμα, ότι η τροχαία είναι κοντά του και ο τροχονόμος δεν είναι αυτός που επιβάλει μόνον πρόστιμα, άλλωστε αυτό το κάνει στον κακό οδηγό που παραβιάζει κάποιον κανόνα. Είναι εκεί Χειμώνα – Καλοκαίρι με δύσκολες συνθήκες για να ρυθμίσει την κυκλοφορία και να εξασφαλίσει σωστές καταστάσεις για όλους τους οδηγούς και τους πεζούς».
Σε ερώτηση, εάν έχουν συμβάλει θετικά τέτοιους είδους εκθέσεις στην συνείδηση των οδηγών, ο κύριος Κ. Ρίζος τονίζει πως «είναι λίγο δύσκολο να αναλύσουμε την συμβολή της έκθεσης στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, γιατί ατυχήματα συμβαίνουν και δυστυχώς βλέπουμε ατυχήματα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Επίσης, βλέπουμε οι οδηγοί να συνεχίζουν να μην χρησιμοποιούν ζώνη και κράνος, παραβάσεις του κώδικα, οι οποίες οδηγούν στην αύξηση των θυμάτων από ένα τροχαίο ατύχημα» και σπεύδει να συμπληρώσει «πιστεύω, όμως, ότι είναι καλό να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις, γιατί φέρνουν πιο κοντά διαφόρους φορείς. Μας δίνεται η ευκαιρία να γίνουμε οι κοινωνοί των προβλημάτων. Ο κόσμος έρχεται και ρωτάει. Βλέπουμε, ότι υπάρχουν απορίες σε θέματα κώδικα και προσπαθούμε να συμβάλουμε, με σκοπό οι οδηγοί να γίνουν λίγο καλύτεροι».
Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον από την πλευρά, κυρίως, των μαθητών της περιοχής για την έκθεση, ο κύριος Κ. Ρίζος τονίζει με έμφαση ότι «υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό είναι το ευχάριστο. Προσπαθούμε να απευθυνθούμε κυρίως σε πιο μικρούς μαθητές που θα είναι και οι αυριανοί οδηγοί, θέλοντας να πιστεύουμε, ότι θα είναι καλύτεροι από τους σημερινούς. Θεωρώ, ότι κάποιος που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την οδήγηση, εάν πάρει σωστή θεωρητική κατάρτιση, αύριο που θα οδηγεί, θα είναι καλύτερος από αυτόν που οδηγεί σήμερα».
Σχολιάζοντας δε, τους τρόπους ενημέρωσης του κοινού μέσα από την έκθεση, ο κύριος Κ. Ρίζος υπογραμμίσει ότι «αναφερόμαστε στα στατιστικά της υπηρεσίας και στον τρόπο που λειτουργεί. Παρουσιάζουμε το έργο της υπηρεσίας, αλλά δυστυχώς κάτω από τις δύσκολες καταστάσεις ενός τροχαίου ατυχήματος. Παρουσιάζουμε φωτογραφίες από τροχαία ατυχήματα που γίνονται σε καλούς και σε κακούς δρόμους. Προβάλουμε διάφορα βιντεάκια τόσο σε ελληνικούς, όσο και σε ξένους δρόμους, για να γίνει κατανοητό, ότι το τροχαίο ατύχημα είναι πολύ εύκολο να γίνει εάν παραβιαστούν κάποιοι κανόνες. Παρουσιάζουμε, επίσης, τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε στην δουλειά μας, όπως π.χ. ραντάρ της ταχύτητας. Ενώ, δίνουμε κάποιες συμβουλές σε έντυπη και σε προφορική μορφή».
Κλείνοντας, ο κύριος Κ. Ρίζος επισημαίνει τις πιο χαρακτηριστικές απορίες των μαθητών, αλλά και τι αναφέρουν οι ίδιοι για την οδήγηση.
«Οι μαθητές συνήθως ρωτάνε για το ποια είναι η δουλειά του τροχονόμου, πως είναι να είναι κάποιος τροχονόμος και φυσικά λένε για τον μπαμπά τους, που δεν είναι καλός οδηγός, γιατί δεν φοράει την ζώνη. Αυτό μας κάνει να γελάμε, αλλά και να προβληματιζόμαστε» καταλήγει ο κύριος Κ. Ρίζος.