Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 17.2.2011


Την Πέμπτη ο Κώστας Σκανδαλίδης στην Ξάνθη

Την Πέμπτη ο Κώστας Σκανδαλίδης στην Ξάνθη


- Σκοπός της επίσκεψης, συνάντηση με κομματικά στελέχη του αγροτικού κόσμου της Ξάνθης
- Ενώ, την επιθυμία του να βρεθεί στην Θράκη εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός
- Τι αναφέρει για το θέμα ο Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ξάνθης


Την προσεχή Πέμπτη θα βρίσκεται στην πόλη της Ξάνθης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριος Κώστας Σκανδαλίδης, για την -προγραμματισμένη συνάντηση- συζήτηση με τα κομματικά στελέχη του αγροτικού κόσμου της Ξάνθης.
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, την ίδια μέρα θα παραχωρηθεί συνέντευξη τύπου του Υπουργού προς τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκειμένου να ενημερωθούν αναφορικά με την συνάντηση που θα έχει με τους αγρότες της Ξάνθης.
Να σημειωθεί, πως την αμέσως επόμενη ημέρα, ο κύριος Κώστας Σκανδαλίδης θα επισκεφτεί την γειτονική πόλη της Κομοτηνής, με την ιδιότητα του Υπουργού, για να ξεκινήσει η υλοποίηση του εγχειρήματος « Καλάθι τοπικών προϊόντων», μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενίσχυση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Όπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει ο κύριος Αχιλλέας Τσαρτσάρας, η υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος ενώ εξαγγέλθηκε πρώτα στην Κρήτη, ουσιαστικά ξεκινάει από την δική μας Περιφέρεια.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην συνέχεια ο τελευταίος, η ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, που ξεκινάει ουσιαστικά με την επίσκεψη του αρμοδίου Υπουργού στην περιοχή.
Ενώ, πληθαίνουν οι φήμες που θέλουν τον Πρωθυπουργό, κύριο Γιώργο Παπανδρέου, να επισκέπτεται, με την σειρά του, την Θράκη για τον ίδιο λόγο.
Σύμφωνα, μάλιστα, με αυτά που τονίζει στην ΦτΞ ο κύριος Αχιλλέας Τσαρτσάρας, «ο πρωθυπουργός βλέπει με άλλο μάτι την Περιφέρειά μας», εννοώντας πως η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας είναι στις προθέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού.
Όσον αφορά δε την επικείμενη επίσκεψη του κυρίου Γιώργου Παπανδρέου στην Θράκη ο Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, τονίζει πως «ο πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί την Θράκη». Βέβαια, δεν είναι ακόμη γνωστή η ημερομηνία άφιξης του τελευταίου στην περιοχή και αν τελικά θα έρθει και στην Ξάνθη.
Σε ερώτηση, με ποια αφορμή θα έρθει στην Θράκη ο Πρωθυπουργός, εάν τελικά το αποφασίσει, ο κύριος Αχιλλέας Τσαρτσάρας, υπογραμμίζει, πως η επίσκεψη θα έχει τον ίδιο λόγο με την επίσκεψη του κυρίου Κώστα Σκανδαλίδη, δηλαδή το «καλάθι των τοπικών προϊόντων».

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Πρόταση και απαίτηση του Αντιπροέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Νικόλαου Τσάβα, με αποδέκτη τον Δήμαρχο Ξάνθης:

Την πρόταση την έλαβα εγγράφως και σας την παρουσιάζω αυτούσια: Κύριε Δήμαρχε δώστε στην Μ. Βόγδου και στην Κ. Μπένη (πρώην Ηρώων) ήπιας μορφής κυκλοφορία οχημάτων. Ο επαγγελματικός και εμπορικός κόσμος, δεν αντέχει άλλο. Όχι σε άλλα λουκέτα. Όχι σε άλλα κλειστά μαγαζιά. Η προσωπική μου άποψη στο συγκεκριμένο θέμα είναι πως, ο Δήμαρχος Ξάνθης θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του, αυτήν την απαίτηση - πρόταση και να ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης την λήψη απόφασης και την αποδοχή της πρότασης αυτής, προκειμένου να δοθεί πνοή ζωής, λίγο πριν να δούμε το κύκνειο άσμα.

Προς Σωκράτη Ξυνίδη, Αχ. Τσαρτσάρα, ΠΑΣΟΚ Ξάνθης ενταύθα: Επειδή εσείς δεν θέλετε να ασχοληθείτε με την ΣΕΒΑΘ, σας προτείνω να ρωτήσετε μια ομάδα συνεταιριστών της Ροδόπης, για να λάβετε γνώση του πορίσματος που έχουν στα χέρια τους:


Πολλά μας είπατε κύριοι του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης προεκλογικά για τα συνεταιριστικά εργοστάσια, αλλά δυστυχώς αποδείξατε, για ακόμα μια φορά, πως είστε μαθημένοι στα λόγια και όχι στα έργα. Ένα χρόνο και, βρίσκεστε στις θέσεις εξουσίας και ακόμα δεν ασχοληθήκατε με τα Συνεταιριστικά Εργοστάσια της Ξάνθης και το τι ακριβώς παίχτηκε εκεί και επειδή διακρίνω έναν ωχαδερφισμό στην όλη υπόθεση, οφείλω να σας ενημερώσω πως στην γειτονική Κομοτηνή, υπάρχει ομάδα συνεταιριστών – παραγωγών - αγροτών, που έχει στα χέρια της αρκετά στοιχεία και ένα πόρισμα φωτιά, τόσο για την ΣΕΒΑΘ όσο και για τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης και Ροδόπης. Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε, ζητήστε μου να σας δώσω τα τηλέφωνα τους, για να επικοινωνήσετε μαζί τους και να μάθετε.

Επισκέψεις ουσίας; Επισκέψεις άνευ ουσίας; Ή Επισκέψεις ξεπουλήματος της Θράκης;



Δεν γνωρίζω για ποιον λόγο μας θυμήθηκαν τον τελευταίο καιρό τα «χρυσά» στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής και θέλουν αγωνιωδώς να επισκεφθούν σε διάστημα λίγων ημερών την περιοχή μας, αλλά ο κόσμος πλέον άρχισε να συζητά το θέμα έντονα και να προβληματίζεται για τους σκοπούς αυτών των επισκέψεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, πως και ο Πρωθυπουργός της Χώρας Γ. Παπανδρέου, αλλά και η Αρχηγός του νέου κόμματος κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, έχουν περάσει από το πόστο του Υπουργείου Εξωτερικών και σύμφωνα με αυτά που κυκλοφορούν, θα επισκεφθούν την περιοχή μας σε διάστημα λίγων ημερών. Η επίσκεψη Παπανδρέου πάντως στην Θράκη, δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα και ειλικρινά αναρωτιέμαι αν πρόκειται για ράδιο αρβύλα, ή για είδηση της τελευταίας στιγμής. Πολλές συζητήσεις γίνονται γύρω από το ξεπούλημα της Θράκης που μεθοδεύεται με τον καλύτερο και πιο αναίμακτο τρόπο και ειδικά αυτήν την περίοδο, όπου ξένοι παράγοντες με την χώρα, ζητούν το ξεπούλημα της Ελληνικής γης για την εύρεση 50 δις ευρώ.

Προβλήματα και στον στρατό, δημιουργούν οι περικοπές στα δρομολόγια του ΟΣΕ:

Αρκετά προβλήματα δημιουργούν στην Θράκη, οι περικοπές στα δρομολόγια του ΟΣΕ και κάποια από αυτά, δημιουργούνται στον Στρατό, που χρησιμοποιεί κατά κόρον τα τρένα, για τις μετακινήσεις των φαντάρων. Δυστυχώς από τα καταστροφικά σχέδια της σημερινής Κυβέρνησης και των συνεργατών της (βλέπε ΔΝΤ), δεν γλιτώνει η Θράκη και δεν πρόκειται να γλιτώσει, αφού μετά από την οικονομική σταδιακά καταστροφή της περιοχής μας, οι κύριοι αυτοί επιδιώκουν και την αποκοπή της από το υπόλοιπο της χώρας, με πολλά και νέα σχέδια που έχουν στο μυαλό τους. Δεν είναι τυχαία η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Ξάνθης και η έλλειψη γιατρών, δεν είναι τυχαίο το κλείσιμο ουσιαστικά του 412 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, δεν είναι τυχαίο το κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων, δεν είναι τυχαία η ανοδική πορεία της ανεργίας, δεν είναι τυχαίο πως ο ΟΣΕ αποφάσισε να μειώσει τα δρομολόγια που ενώνουν το κέντρο της χώρας με τον Έβρο, χωρίς όμως κανένας από αυτούς να σκεφθεί το πόσα υψηλόμισθα στελέχη πληρώνει ο Ελληνικός λαός στην ΕΡΓΟΣΕ και αυτά δεν πατούν ποτέ το πόδι τους στην δουλειά τους, καθώς και άλλα πολλά που θα μπορούσα να φέρω ως παραδείγματα, για να αποδείξω περίτρανα ότι δυστυχώς μας έχουν για πέταμα.

23 Φεβρουαρίου, η πρώτη επίσημη πανελλαδική κινητοποίηση της ΓΣΕΕ για το 2011

23 Φεβρουαρίου, η πρώτη επίσημη πανελλαδική κινητοποίηση της ΓΣΕΕ για το 2011

Άγγελος Μπεμπεκίδης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης:
«Η ΓΣΕΕ κήρυξε 24ωρη απεργία ως ένδειξη διαμαρτυρίας σε όλα τα μέτρα που έρχονται, όπως οι επικουρικές συντάξεις και το επάγγελμα των βαρέων και ανθυγιεινών. Ο κόσμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να βγει στους δρόμους, διεκδικώντας τα δικαιώματά του»


Γενική απεργιακή κινητοποίηση για τις 23 Φεβρουαρίου έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στα μέτρα που προωθεί η περιβόητη τρόικα.
Εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι για άλλη μια φορά θα βγουν στους δρόμους, για να δηλώσουν την κάθετη αντίρρησή τους στα οικονομικά μέτρα, με τα οποία επιβαρύνεται η ελληνική κοινωνία.
Αναφορικά με την επικείμενη πανελλαδική κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, ο Πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ξάνθης, κύριος Άγγελος Μπεμπεκίδης, επισημαίνει μέσα από τις δηλώσεις στην εφημερίδα μας, ότι «η ΓΣΕΕ κήρυξε 24ωρη απεργία ως ένδειξη διαμαρτυρίας σε όλα τα μέτρα που έρχονται, όπως τις επικουρικές συντάξεις και το επάγγελμα των βαρέων και ανθυγιεινών» και συνεχίζει λέγοντας πως «η τρόικα πάει να βάλει χέρι παντού. Η κοινωνία μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με βασικότερο την ανεργία. Θα πρέπει να καταπολεμηθούν όλα αυτά τα προβλήματα, ώστε να μπει σε τροχιά ανάπτυξης η χώρα».
Ο ίδιος επισημαίνει δε πως «ο κόσμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να βγει στους δρόμους, διεκδικώντας τα δικαιώματά του».

Συνεχίζουν οι δικηγόροι την κόντρα στα μέτρα της Κυβέρνησης

Συμβολική κατάληψη του δικαστικού μεγάρου Ξάνθης από τους δικηγόρους, σήμερα το πρωί, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το άνοιγμα του επαγγέλματος τους

Συνεχίζουν οι δικηγόροι την κόντρα
στα μέτρα της Κυβέρνησης


Τι αναφέρει μέσα από τις σχετικές δηλώσεις του ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Κώστας Γούναρης

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι δικηγόροι της Ξάνθης μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, ύστερα από σχετική απόφαση της Ολομέλειας των δικηγόρων. Ενώ, το μέλλον των κινητοποιήσεων θα κριθεί από την απόφαση της επόμενης Ολομέλειας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο19 Φεβρουαρίου.
Σήμερα, μάλιστα, στις δέκα το πρωί θα πραγματοποιηθεί δίωρη συμβολική κατάληψη όλων των δημαρχιακών μεγάρων της χώρας, καθώς σήμερα είναι η μέρα εισαγωγής του επίμαχου νομοσχεδίου για το άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγόρων στην βουλή.
«Οι δικηγόροι της Ξάνθης συνεχίζουμε την αποχή από τα καθήκοντά μας μαζί με τους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή μας στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που – με το πρόσχημα της δήθεν απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων – οδηγούν στον αφανισμό του δικηγόρου- υπερασπιστή των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών και στην δημιουργία καρτέλ λίγων μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, που θα μονοπωλούν ανεξέλεγκτα τη δικηγορική ύλη» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Κώστας Γούναρης, Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης.
Σύμφωνα δε, με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο τελευταίος, υπάρχουν τρεις υποψηφιότητες για την θέση του Προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης. Οι εκλογές που θα αναδείξουν τον νέο Πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, θα διεξαχθούν την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου.

Δεν είναι για γέλια, είναι για κλάματα…

Δεν είναι για γέλια, είναι για κλάματα…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Η απαίτηση ορισμένων ξένων και ισχυρών πολιτικών ταγών να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία του ελληνικού κράτους αποτελεί μια κραυγαλέα περίπτωση αυθαιρεσίας εις βάρος της χώρας μας. Ένα καλοστημένο σχέδιο, καλυμμένο με το περιτύλιγμα της οικονομική κρίσης, που φέρει σε απόγνωση την ελληνική κοινωνία.
Τα πολιτικά παιχνίδια, που παίζονται εις βάρος μας, είναι επικίνδυνα σε σημείο κακουργήματος. Η χώρα μας αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα. Η αρπακτική διάθεση των ξένων, γνωστών και ως ευρωπαίων εταίρων, ξεχειλίζει επικίνδυνα. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς, για να βάλουμε φραγμό στις αδηφάγες ορέξεις των ισχυρών συμφερόντων;
Βέβαια, η απραξία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του κράτους. Ο απλός πολίτης από μόνος του, δυστυχώς, δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική. Η αδράνεια μέσα στην οποία έχουμε περιέλθει και μιλάω πάντοτε σε επίπεδο κράτους είναι τραγική. Μια κατάσταση που βολεύει τα ισχυρά συμφέροντα που έχουν βάλει στο μάτι την χώρα μας.
Είναι από προκλητικό μέχρι και απαράδεκτο να ζητάνε κάποιες χώρες, που θεωρούνται και ως ευρωπαίοι συνεργάτες μας, να ξεπουλήσει η Ελλάδα κάποια από τα δημόσια αγαθά της, προκειμένου να καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις της. Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, που προβλέπουν πολεμικές αποζημιώσεις για την χώρα μας από την Γερμανία και οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί από την τελευταία.
Το εξωτερικό χρέος της Ελλάδος αντί να μικραίνει, μεγαλώνει, κάνοντας δραματική την επιβίωση των πολιτών της χώρας. Οι οικονομικές θυσίες, βλέπε αυξημένους φόρους και υψηλό κόστος ζωής, δεν αποδίδουν. Συμβαίνει, μάλιστα, ακριβώς το αντίθετο, όσο πιο πολύ πληρώνουμε από το υστέρημά μας, τόσο πιο πολλές οικονομικές απαιτήσεις προβάλει η πολιτική ηγεσία. Αλλά αυτός είναι ο γενικός κανόνας, να πληρώνουν την «νύφη» πάντα οι αθώοι.
Το πιο σοβαρό, βέβαια, θέμα, που έχει προκύψει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι οι παράλογες αξιώσεις κάποιων ξένων χωρών να εκποιήσει η Ελλάδα δημόσια περιουσιακά στοιχεία που της ανήκουν, προκειμένου να είναι «εντάξει» απέναντί τους. Η υπόθεση δεν είναι για γέλια, είναι για κλάματα…

Τα αμαρτήματα που διεπράχθησαν και η άφεσή τους από τους συμπαραστάτες της ντροπής, αποτελούν πρόκληση για τους πολίτες

Φοροδιαφυγή ακούμε και φοροσυλλήψεις για φοροδιαφεύγοντες δεν βλέπουμε. Ακούμε για εντοπισμούς μεγαλοκαρχαριών, για τεράστια διαφυγόντα κέρδη αλλά… στην ουσία η νόμιμη οδός των παρανομούντων είναι είτε άγνωστη είτε ο συμβιβασμός με τις αρμόδιες αρχές. Η περαίωση δηλαδή, με την λογική παίρνω όσα παίρνω και μετά τελειώνω.
Η φοροδιαφυγή εξελίχθηκε σε επιστήμη, στοιχείο της οποίας είναι το «παζάρεμα» κατά την διάρκεια της συναλλαγής μεταξύ των συναλλασσομένων. Έτσι η συγκέντρωση των φόρων, μετά την αφύπνιση του κράτους, που εδώ και δεκαετίες είχε υιοθετήσει την υπνηλία στον τομέα αυτόν, αποφάσισαν να εφαρμόσουν την φοροεισπρακτική, αφού πρωτίστως «διύλισαν τον κώνωπα και αγνόησαν την κάμηλον». Η «κάμηλος» απεδείχθη πονηρός αντίπαλος που λειτουργούσε και λειτουργεί πίσω από παραθυράκια εύνοιας και απόκρυψης στοιχείων, που είναι της τάξεως του μη μου άπτου. Ίδε off shore εταιρίες, εταιρίες φαντάσματα με προμήθειες εκατομμυρίων Ευρώ, με εμπορεύσιμο υλικό μεγαθηρίων και αναθέσεις των συμβάσεων σε μεσάζοντες, που τα οφέλη της συναλλαγής είναι άγνωστο ποιας τάξεως είναι.
Καθώς το ΣΔΟΕ ασχολείται με την πάταξη της φοροδιαφυγής, το καταναλωτικό κοινό κινείται μεταξύ του «παζαρέματος» του ΦΠΑ, ώστε να έχει έκπτωση στην τιμή των προϊόντων, άρα όφελος και στην τσέπη του.
Το βάρος της εντιμότητας δεν αρκεί να πέφτει μόνο στους πολίτες. Οι πολίτες αγανακτούν, όταν δημοσιοποιούνται ονόματα του πολιτικού χώρου που εμπίπτουν στον πειρασμό της απόκτησης εύκολου χρήματος και το επιτυγχάνουν. Από εκεί και μετά, με την λογική του «γιατί εσύ και όχι εγώ», προσπαθούν να ξεγελάσουν το κράτος, ώστε να αποκομίσουν οφέλη δια της αφανούς οδού. Άλλωστε «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι», γιατί θα πρέπει να το ξεχνούμε αυτό;
Με έρεισμα το ως άνω γνωμικό, υπάρχει η διάθεση του πολίτη να λειτουργήσει αναλόγως. Αφού απαλλάσσονται οι πολιτικοί γιατί να μην απαλλαγεί κι αυτός; Το πιο απλό, που θα μπορούσε να συνέβαινε στην σφαίρα της ατιμωρησίας, που είναι καθεστώς πλέον στην πολιτική ζωή αλλά δεν ισχύει για τους πολίτες. Το μόνιμο παράπονο, η διαρκής αγανάκτηση, το συνεχές ερώτημα προς τον πολιτικό χώρο και η απορία είναι διάχυτη.
Τα αμαρτήματα που διεπράχθησαν και η άφεσή τους από τους συμπαραστάτες της ντροπής, αποτελούν πρόκληση για τους πολίτες. Δύσπεπτο έως εμετικό προϊόν μιας πολιτικής που απαξιώνεται από μόνη της και δεν ενοχοποιεί την απαξίωση που αισθάνονται οι πολίτες εναντίον της, αλλά αντιθέτως τους δικαιολογεί και τους δικαιώνει.
Να μη διαμαρτύρονται όσοι δεν δικαιούνται να ομιλούν, αλλά να καταπίνουν την γλώσσα τους για να μην επιδεινώνουν την οργή που καθιερώθηκε στο θυμικό των Ελλήνων πολιτών, κυρίως αυτών που θα έπρεπε να παραμένουν έξω από τις θυσίες (κατά Γ. Παπανδρέου) της επιβολής των σκληρών μέτρων.

Φ. Βλαχοπούλου