Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης Έκρυθμη συνεδρίαση

Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Έκρυθμη 
συνεδρίαση

-Μαλώσανε για το ποιος ευχαριστεί για προεκλογικούς λόγους, τους συλλόγους που συμμετείχαν στις γιορτές παλιάς πόλης
-Στήριξη του Εμπορικού Κέντρου της Ξάνθης με 4,5 εκ. ευρώ, τα οποία όμως θα δαπανηθούν σε έργα γύρω από το κέντρο
-Πετούν λεφτά σε χαζομάρες και δεν φτιάχνουν θέσεις στάθμευσης, αλλά και χώρους αναψυχής εντός του κέντρου



  Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ  για την αστική αναγέννηση ήταν αυτό που μονοπώλησε την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, που συνεδρίασε το μεσημέρι Πέμπτης.
  Προηγουμένως, η συζήτηση στράφηκε γύρω από τις γιορτές Παλιάς Πόλης και την επιτυχή τους έκβαση. Στα πλαίσια της συζήτησης ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης, κύριος Μανώλης Φανουράκης, κατηγόρησε τον αρχηγό της δημοτικής παράταξης “Πολίτες για την Αλλαγή”, ότι συνεχάρη τους συμμετέχοντες στις γιορτές, για πολιτικές σκοπιμότητες, αφού αρχικά είχε κάνει λόγο για έναν θεσμό που εκφυλίζεται. Η αντίδραση του κυρίου Χ. Πούλιου υπήρξε άμεση. Σε έντονο ύφος, ο τελευταίος διέψευσε τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτός είναι που τελευταία έχει ξεφύγει εντελώς.
  Η κόντρα των δύο ανδρών δεν κράτησε για πολύ ώρα, αφού τα πνεύματα ηρέμισαν από την παρέμβαση του κυρίου Νίκου Ανταμπούφη, που αντικαθιστούσε στην Προεδρία του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, τον κύριο Φιλίππου Φίλιππο.
  Η συζήτηση του σώματος συνεχίστηκε πάνω στην πρόταση του Δημάρχου, κυρίου Μιχάλη Στυλιανίδη, για το εάν, δηλαδή, θα έπρεπε να συζητηθεί το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ξάνθης, για την αστική αναγέννηση.
  Να σημειωθεί, ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι της Περιφέρειας και αφορά, όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος, συγκεκριμένες περιοχές παρέμβασης με δράσεις και έργα υποδομών που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
  Καθώς, εχθές, ημέρα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την ψήφιση πρότασης, όσον αφορά το πρόγραμμα, από πλευράς του σώματος για να κατατεθεί στην Περιφέρεια, ο κύριος Χ. Πούλιος κατηγόρησε την δημοτική αρχή για προχειρότητα και ολιγωρία.
  Το πρόγραμμα για την αστική αναγέννηση αφορά συνολικά τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, που θα διατεθούν για παρεμβάσεις, οι οποίες θα γίνουν στο κέντρο της Ξάνθης. Όπως υπογράμμισε με έμφαση ο Δήμαρχος, μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στον εμπορικό ιστό της πόλης, προκειμένου, όπως δήλωσε στην συνέχεια, να οχυρωθεί από την επέλαση των μεγάλων εμπορικών κέντρων.
  «Με το πιστόλι στο κρόταφο, για να μην χαθούν τέσσερα εκατομμύρια από την Ξάνθη, μας εξαναγκάζετε στην συζήτηση ενός θέματος, για το οποίο δεν έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής, όπως λόγου χάρη τον σύλλογο αρχιτεκτόνων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Χ. Πούλιος, απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο.
  Παράλληλα, ο κύριος Χ. Πούλιος κατηγόρησε τον τελευταίο, ότι αρχικά είχε αποκλείσει από το εταιρικό σχήμα για την διαχείριση του προγράμματος το ΤΕΕ και μόνον ύστερα από την παρέμβαση του ιδίου, το ΤΕΕ κληθικε, για να συμμετάσχει τελικά στα καθέκαστα που αφορούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
  Ακολούθησε μακρά συζήτηση, αφού πρώτα συμφώνησαν τα περισσότερα μέλη του σώματος στην συζήτηση γύρω από το θέμα.
  Στα πλαίσια της συζήτησης πραγματοποιήθηκε μια παρουσίαση, χωρίς εποπτικά μέσα, της περιοχής παρέμβασης, τους άξονες προτεραιότητας και τους ειδικούς στόχους του προγράμματος.
  Όπως ενημέρωσαν το σώμα, η Διευθύντρια του τομέα Περιβάλλοντος της ΕΠΑ, κυρία Μαρία Μούτσιου και ο Προϊστάμενος της ΤΕΔΚ Ξάνθης, κύριος Νίκος Μίχος, το πρόγραμμα αφορά το κέντρο της πόλης και η φιλοσοφία του είναι οι δημόσιοι χώροι, καθώς και έργα υποδομών.
  Σε αδρές γραμμές, σύμφωνα με την παρουσίαση του κυρίου Ν. Μίχου, ο πρώτος άξονας προτεραιότητας είναι το ιστορικό κτήριο, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο Ξάνθης. Το μόνο που χρειάζεται, όπως διευκρίνισε ο κύριος Μίχος, είναι να προσδιοριστεί η ακριβής χρήση του συγκεκριμένου χώρου στο μέλλον, για να μπορεί να γίνει και η ανάλογη ανακατασκευή.
  Παράλληλα, θα γίνει παρέμβαση στο δημοτικό πάρκινγκ και την δημοτική αγορά. Συμπληρωματικά δε, θα γίνουν παρεμβάσεις στον άξονα του παλιού εμπορικού ιστού, καθώς και στις καπναποθήκες στις οδούς Σκρά και Σωκράτους.
  Να σημειωθεί, ότι υπάρχουν σκέψεις να ανοίξει μικρός δρόμος, πίσω από την ΔΕΗ. Ενώ, θα γίνουν παρεμβάσεις στην περιοχή του Λιμνίου. Επίσης, στο σχέδιο θα μπουν και ποδηλατοδρόμοι.
  Ακολούθησαν τοποθετήσεις από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων. Αξίζει να σημειωθούν οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κυρίου Χ. Πούλιου.
  Σύμφωνα με αυτά που υπογράμμισε ο τελευταίος, δίνονται πολλά χρήματα (ενάμιση εκατομμύριο από τα τέσσερα) στην ανακατασκευή του υπάρχοντος Δημαρχείου, την στιγμή μάλιστα που κανείς δεν ξέρει, ακόμη, ποια θα είναι η μελλοντική του χρήση. Ενώ, δεν προβλέπονται πουθενά επιπλέον θέσεις στάθμευσης, για να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα που πλήττει την Ξάνθη, την έλλειψη χώρων πάρκινγκ και στάθμευσης.
  Από την άλλη, ο κύριος Χ. Πούλιος ζήτησε να μειωθούν τα υπέρογκα κονδύλια, όπως τα χαρακτήρισε, τα οποία δίνονται για τις μελέτες. Κατηγόρησε για άλλη μια φορά την δημοτική αρχή για προχειρότητα, αφού όπως διευκρίνισε, θα έπρεπε να έχει στα συρτάρια της ώριμες μελέτες, για την περίπτωση που βρίσκονταν χρήματα για έργα υποδομών.
  Από την άλλη, ο κύριος Χ. Πούλιος απευθυνόμενος στον Προϊστάμενο της ΤΕΔΚ, κύριο Μίχο, έθεσε ερώτημα, σχετικά με το πώς δύναται να ευεργετηθεί ο εμπορικός ιστός της πόλης από την υλοποίηση του προγράμματος, σύμφωνα με αυτά που ανέφερε ο Δήμαρχος.
  «Με χώρους αναψυχής και τις σχετικές διευκολύνσεις» απάντησε ο κύριος Ν. Μίχος, για να συμφωνήσει μαζί του ο κύριος Χ. Πούλιος, ο οποίος υπογράμμισε, ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα σε έργα υποδομών και όχι σε καλλωπιστικά έργα, που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών.
  Το θέμα τελικά πέρασε κατά πλειοψηφία. 
  Να σημειωθεί, ότι στα πλαίσια των εκτός ημερήσιας διάταξης, ερώτημα αναφορικά με το πότε θα ανοίξει το κολυμβητήριο Ξάνθης, έθεσε η δημοτική παράταξη “Πολίτες για την Αλλαγή”. Όπως, πάντως, δεσμεύτηκε ο κύριος Ν. Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού, περίπου μέσα σε χρονικό διάστημα δέκα ημερών θα γίνει η έναρξη της λειτουργίας του κολυμβητηρίου για φέτος, υπογραμμίζοντας δε, ότι η λειτουργία του σε μεγάλο βαθμό είναι συνυφασμένη και με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.
  Με σημείο αναφοράς την καταδίκη του Προέδρου της ΔΕΥΑΞ, κυρίου Μανώλη Τσέπελη, για το μπάζωμα της κοίτης του ρέματος στην περιοχή της Χρύσας, η δημοτική κίνηση “Πολίτες για την Ξάνθη” έθεσε προς τον Δήμαρχο Ξάνθης τα εξής ερωτήματα:
  Α) Ποιο είναι το ποσό του προστίμου που επέβαλε ο Δήμος Ξάνθης στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ και πότε αυτό πληρώθηκε;
  Β) Εξακολουθεί ο κ. Δήμαρχος να διατηρεί την ίδια εκτίμηση και εμπιστοσύνη στις επιλογές του σχετικά με το πρόσωπο του Προέδρου της ΔΕΥΑΞ μετά τις τελευταίες εξελίξεις;
  Ο Δήμαρχος από την πλευρά του αρνήθηκε να απαντήσει στην δεύτερη ερώτηση, λέγοντας ότι η εκτίμηση είναι κάτι υποκειμενικό. Διευκρίνισε δε, ότι η δικαστική απόφαση είναι πρωτόδικη και «έχει να πέσει πολύ νερό στο αυλάκι».
  Όσον αφορά, τώρα, το πρόστιμο του κυρίου Τσέπελη, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι αυτό ανέρχεται περίπου στις οκτώ χιλιάδες ευρώ, αλλά δεν έχει πληρωθεί ακόμη, λόγω αυξημένου φόρτου (εργασίας;) στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Πώς είναι δυνατόν Βουλευτής της ΝΔ να στηρίζει υποψηφίους της παράταξης και άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος να είναι υποψήφιοι σε συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ;
  Πολύς λόγος έγινε τελευταία για την στήριξη που δημόσια δήλωσε πως θα παρέχει σε υποψηφίους που προτάθηκαν από την ΝΔ, ο Αλέκος Κοντός, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να κατανοήσω, πως είναι δυνατόν από την μια ο ίδιος να μιλά για στήριξη σε ανθρώπους του κόμματος και από την άλλη άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος στον Τόπειρο, να κατέρχονται υποψήφιοι με την παράταξη του Πρωτοκλασάτου στελέχους του ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών Δημάρχου Τοπείρου Σ. Χατζηευαγγέλου. Αυτό το γεγονός έρχεται να συμπληρώσει έναν τίτλο έργου που είναι σε όλους μας γνωστός. «Για μια χούφτα δολάρια» λεγόταν το γουέστερν που άφησε εποχή, για μια χούφτα δηνάρια πρόδωσε ο Ιούδας τον Χριστό και για μια χούφτα καριόκες, κάποιοι πήγαν με την πλευρά Χατζηευαγγέλου. Μήπως τελικά τα όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή της προηγούμενης Παρασκευής από τον Π. Παπαδόπουλο, σχετικά με δήλωση του Ν. Τριανταφυλλίδη στον ίδιο αληθεύουν; Ένα απλό ερώτημα κάνω και θέλω μια ξεκάθαρη απάντηση. Μπορεί Αλέκο Κοντέ ο Θ. Μίχογλου να μην σου είναι συμπαθής, γιατί μέχρι σήμερα είχατε ορισμένες ενδοκομματικές κόντρες στα πλαίσια της Δημοκρατίας, αλλά οφείλεις τουλάχιστον σε αυτήν την παράταξη και στους νεοδημοκράτες που σε ψήφισαν, να δώσεις μια ξεκάθαρη απάντηση για το ερώτημα που έθεσα πιο πάνω.

Σφυρίζει αδιάφορα ο Δήμαρχος στην πρωτόδικη καταδίκη Τσέπελη:
  Ο κόσμος το έχει τούμπανο αγαπητέ μου Δήμαρχε και εσύ κρυφό καμάρι, αλλά δυστυχώς δεν σου βγαίνει το ματς όπως εσύ θα ήθελες. Εδώ και αρκετό καιρό σου είχα επισημάνει μέσα από την στήλη μου, πως θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα και θα έχεις να αντιμετωπίσεις ταυτόχρονα πολλές αρνητικές καταστάσεις, αλλά δυστυχώς κάποιοι δεν σου επέτρεπαν να δεις αυτά που ήταν οφθαλμοφανέστατα. Σαφώς δεν είχα, δεν έχω και δεν πρόκειται να έχω ποτέ κάποιο πρόβλημα μαζί σου Δήμαρχε Ξάνθης, αλλά δυστυχώς η ανοχή σου στις προκλητικότητες, φάνταζε ως ένοχη και εσύ δεν θέλησες ποτέ να αλλάξεις ρότα. Δεν θα σου πω ποιους θα βάλεις ή ποιους θα απορρίψεις από το ψηφοδέλτιό σου, αλλά εδώ και αρκετό καιρό σου έλεγα να επιλέξεις νέα και άφθαρτα πρόσωπα ανανεώνοντας στο 99% το ψηφοδέλτιο σου. Η άποψη μου σε βρήκε παγερά αδιάφορο και δυστυχώς σήμερα καλείσαι να λύσεις τον γόρδιο δεσμό.

Φωτιές άναψε η Άγκυρα σε Δήμους Ξάνθης και Κομοτηνής:
  Τρέχουν και δεν φτάνουν τα φαβορί των Δήμων Ξάνθης και Κομοτηνής, αφού η φωτιά που τους άναψαν οι εγκάθετοι της Άγκυρας δεν σβήνει με τίποτε. Αφού οι Μειονοτικοί παζάρεψαν τα πάντα κατά την προσφιλή τους μέθοδο, αποφάσισαν να εκτελέσουν εν ψυχρώ τα φαβορί σε Ξάνθη και Κομοτηνή, κατεβάζοντας ανεξάρτητους συνδυασμούς. Στην ψύχρα όπως αποδείχθηκε, κρέμασε τον Μ. Τσέπελη και τον Μ. Στυλιανίδη ο γνωστός Μπαντάκ των Κιμμερίων και τώρα η κατάσταση φαίνεται πως έχει ξεφύγει από κάθε προηγούμενο και κανένας δεν μπορεί να την μαζέψει. Στο σημείο αυτό ειλικρινά απορώ με τον αγαπητό προς εμένα Δήμαρχο Ξάνθης, ο οποίος δεν ξέρω ποιον ή ποιους πίστεψε και θεωρούσε δεδομένους του μειονοτικούς, με πρώτο και καλύτερο τον Μπαντάκ. Δήμαρχε διώξε όσο είναι νωρίς, από δίπλα σου τους κακής ποιότητας συμβουλάτορες που έχεις, γιατί δεν σου κάνουν κακό μόνο σε επίπεδο εκλογών, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Στο έλεος των επαιτών η Ξάνθη τις τελευταίες ημέρες. Φτώχεια, φτώχεια, φτώχεια. Τα τρία κακά της μοίρας μας:
  Έξαρση παρουσιάζεται σε κρούσματα επαιτείας τις τελευταίες ημέρες στην πόλη μας και ειλικρινά αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε να ασχοληθώ με το θέμα ή όχι, αφού η φτώχεια όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο συνοδοιπόρος των απλών ανθρώπων για τα επόμενα χρόνια. Μπορεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα να είχαμε ησυχάσει από τους επαίτες σε φανάρια, πλατείες, πεζοδρόμια και δρόμους, το φαινόμενο των επαιτών όμως που επισκέπτονται χώρους εργασίας και σπίτια ολοένα και φουντώνει. Άνθρωποι με τσάντες στα χέρια, ως συνήθως Γυφτοβούλγαροι, έρχονται σχεδόν καθημερινά στην πόρτα μας και προσπαθούν να μας πουλήσουν αναπτήρες, κάλτσες, στυλό και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα τα οποία ποτέ δεν μας χρειάζονται, αλλά συνήθως η ανθρωπιά μας δεν μας επιτρέπει να μείνουμε αδιάφοροι και τα αγοράζουμε. Δεν θέλω να παίξω με την φτώχεια κανενός, γιατί αν θα έκανα κάτι τέτοιο θα ήμουν φτωχότερος από αυτούς στο πνεύμα, οφείλω όμως να ασχοληθώ με την υπόθεση αυτή, ζητώντας από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, πρώτα να προστατεύσουν αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους, οι οποίοι πολλές φορές είναι εγκλωβισμένοι σε κυκλώματα εκμετάλλευσης και έπειτα να προστατεύσουν εμάς, τους οικονομικά ισχυρότερους θα έλεγα.

Με επιστολή θα απαντήσει στην κλήτευση της εξεταστικής επιτροπής ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής:
  Δεν ξέρω το πόσο αντέχει το στομάχι του πρώην πρωθυπουργού, αλλά σίγουρα γνωρίζω πολύ καλά πως είναι καιρός ο Κ. Καραμανλής να σπάσει την σιωπή του και να διαλέξει τους δυο δρόμους που έχει μπροστά του. Ή θα καταγγείλεις τους υπεύθυνους στέλνοντάς τους εκεί που τους αρμόζει, κύριε Καραμανλή, ή θα αποδεχτείς πως εσύ ο ίδιος φέρεις τις ευθύνες για τα σκάνδαλα και θα πάρεις τον δρόμο που θα αρμόζει στην περίσταση. Αν δεν έχεις καμία ανάμειξη κύριε Καραμανλή, καλό θα είναι να μην καλύψεις για δεύτερη φορά όπως έκανες και στην ΔΕΘ, αυτούς που έφεραν το κόμμα σε αυτά τα χάλια και συμμετείχαν στην κατάντια της χώρας. Απλά πράγματα και όχι μεσοβέζικες λύσεις…

Υποψήφιος με τον Γ. Παυλίδη, ο πρώην πρόεδρος του σωματείου ραδιοταξί Ξάνθης, Γιώργος Σαμπανίδης:
  Με έναν νέο και δραστήριο άνθρωπο επέλεξε να εμπλουτίσει το ψηφοδέλτιό του στην Ξάνθη, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης. Μπορεί ο νυν Νομάρχης Ξάνθης να δέχεται αρκετό πόλεμο από ανθρώπους οι οποίοι πριν λίγους μήνες ήταν συνεργάτες του, αλλά δείχνει να μην πτοείται και ακολουθεί πιστά την στρατηγική που ο ίδιος είχε χαράξει στο μυαλό του. Προχωρά αργά και αθόρυβα σε αυτήν την προεκλογική του εκστρατεία και μόλις δεχθεί κάποιο χτύπημα, έχει έτοιμη την απάντησή του. Αυτή τη φορά, μετά από τα όχι που άκουσε από πρώην συνεργάτες του, για την συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιό του, αποφάσισε να επιτεθεί, βάζοντας ως υποψήφιο τον πρώην πρόεδρο των ραδιοταξί της Ξάνθης, Γ. Σαμπανίδη. Έναν νέο άνθρωπο, εργατικό και αρκετά μαχητικό στον συνδικαλιστικό χώρο, ο οποίος ουκ ολίγες φορές, έδωσε την μάχη για να υπερασπίσει τα συμφέροντα του επαγγέλματός του, βάζοντας ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των Ξανθιωτών.

Αργά, κρυφά και σταθερά, πλαισιώνεται το ψηφοδέλτιο Μίχογλου στον Τόπειρο, παρά τα κάτω από την ζώνη κτυπήματα:
  Δεν το βάζει κάτω ο Θωμάς Μίχογλου, όσες δυσκολίες και αν προσπαθούν οι αντίπαλοι να του φέρουν μπροστά του. Κινείται μεθοδικά και σταθερά συλλέγοντας υποψηφίους για την πλαισίωση του συνδυασμού του και ζητά από όλους να δώσουν την μάχη, για την πραγματική ανάπτυξη στην περιοχή του Δήμου Τοπείρου. Μια ανάπτυξη την οποία στέρησε τα τελευταία χρόνια η νυν Δημοτική αρχή, από την αρκετά μεγάλη σε έκταση διοικητικών ορεινών, περιοχή του Δήμου Τοπείρου. Η σταθερότητα με την οποία κινείται ο υποψήφιος Δήμαρχος Τοπείρου, έχει φέρει τον πανικό στο αντίπαλο στρατόπεδο και δεν είναι λίγες οι φορές, όπου μέλη του στρατοπέδου αυτού ασκούν ασφυκτικές πιέσεις σε υποψηφίους του Θ. Μίχογλου, με σκοπό να τον αποδυναμώσουν.

Φτωχοί σε ευφράδεια λόγου πολλοί αυτοδιοικητικοί της περιοχής μας:
  Παρακολουθώντας τα δελτία ειδήσεων των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών της Ξάνθης και αφού έκανα πρώτα την αυτοκριτική μου, λέγοντας πως εγώ είμαι ο πρώτος φτωχός σε ευφράδεια λόγου στην Ξάνθη, παρατήρησα πως Δήμαρχοι του Νομού μας και γενικότερα άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με τα κοινά, δεν έχουν ευφράδεια λόγου και μετά δυσκολίας μπορούν και μιλούν, είτε σε ραδιόφωνα είτε σε τηλεοράσεις. Η κατάσταση γίνεται χειρότερη, ειδικά όταν ακούς Δήμαρχο, ο οποίος εκπροσωπεί μια μεγάλη μερίδα κατοίκων σε Καποδιστριακό – Καλλικρατικό Δήμο του Νομού μας, να κομπιάζει τόσο, που στο τέλος από αυτά που κατόρθωσε να πει, δεν βγαίνει νόημα. Μπορεί να κάνω λάθος και οι άνθρωποι απλά να κομπλάρουν στον ραδιοφωνικό αέρα ή στον τηλεοπτικό φακό, αλλά ειλικρινά απορώ, γιατί δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να μην μπορεί να αρθρώσει λέξη δημόσια και να θεωρείται κατάλληλος για προσφορά στον τόπο. Το συγκεκριμένο σχόλιό μου, δεν έχει να κάνει σχέση με προσωπική επίθεση κατά συμπολιτών μας, αλλά είναι μια απλή διαπίστωση την οποία έκανα και όφειλα να την μοιραστώ μαζί σας.

Μεθοδευμένα τα χτυπήματα κατά της Νέας Δημοκρατίας

Σούλα Ιακωβίδου:
Μεθοδευμένα τα χτυπήματα
κατά της Νέας Δημοκρατίας
-Στόχος η Αρχηγία 
-Όλα αυτά γίνονται για την Προεδρία
-Αν θέλει να δημιουργήσει δικό της κόμμα, ας το κάνει
-Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα
  «Η κυρία Ν. Μπακογιάννη ακολουθεί το δικό της μοναχικό δρόμο» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης, κυρία Σούλα Ιακωβίδου, κληθείσα να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις της ανεξάρτητης βουλευτή, ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κοροϊδεύει τους Έλληνες πολίτες, όταν λέει ότι το δημόσιο έλλειμμα μπορούσε να μηδενιστεί μέχρι το 2011, αν αντί του μνημονίου η κυβέρνηση εφάρμοζε τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
  Φαίνεται, πως η δημιουργία του νέου κόμματος, τα ηνία του οποίου θα κρατά η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι πολύ μακριά. Εξάλλου, η μη εκλογή της τελευταίας στο αξίωμα του Προέδρου της γαλάζιας παράταξης σηματοδοτούσε το τέλος της παραμονής της στο κόμμα.
  Σήμερα, όσο πλησιάζουν οι επικείμενες εκλογές, η κυρία Ν. Μπακογιάννη δεν χάνει ευκαιρία να δημιουργήσει πονοκέφαλο στους πρώην συνεργάτες της,  μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις της.
  Η επίσημη θέση του κόμματος είναι να αγνοεί τις κατά καιρούς αιχμηρές δηλώσεις της κυρίας Ν. Μπακογιάννη, γιατί, όπως αναφέρει και η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης,
«η ανεξάρτητη βουλευτής προσπαθεί μέσα από αυτό τον τρόπο να διατηρείται στην επικαιρότητα».
  Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει, επίσης, η κυρία Σούλα Ιακωβίδου, «η τακτική που ακολουθεί τελευταία η κυρία Μπακογιάννη,  για προσωπικούς της λόγους, μηδενίζει στην ουσία, την πολιτική της διαδρομή».
  Όπως διευκρινίζει η κυρία Σ. Ιακωβίδου, η ανάγκη της πρώην βουλευτή του κόμματος να δημιουργήσει κόμμα, του οποίου θα ηγείται η ίδια, αποτελεί βασικό λόγο της στάσης που κρατά απέναντι στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.
  «Είναι εμφανείς οι σκοποί της κυρίας Ν. Μπακογιάννη, η ανάδειξή της ως Προέδρου νέου κόμματος, του δικού της κόμματος. Όλα αυτά γίνονται για την Προεδρία» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης.
  Αναφέρει δε, ότι η κυρία Μπακογιάννη επιχειρεί μεθοδευμένα να χτυπήσει την Νέα Δημοκρατία, στα πλαίσια των προσωπικών της επιδιώξεων. Επισημαίνει από την άλλη, ότι «παρότι η κυρία Μπακογιάννη δήλωνε, ότι ήταν απλός στρατιώτης της Νέας Δημοκρατίας, η ίδια ήθελε το δικό της βιλαέτι» και προσθέτει «ας κοιτάξει τα του οίκου της και να μην ξεχνάει ποτέ από πού ξεκίνησε, γιατί δεν προέκυψε από παρθενογένεση. Η Νέα Δημοκρατία και οι Νέο Δημοκράτες την τίμησαν πολλές φορές».
  Ερωτηθείσα, για το εάν η δημιουργία νέου κόμματος από την πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, θα δημιουργεί διασπαστικές τάσεις στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, η κυρία Σ. Ιακωβίδου, διευκρινίζει με έμφαση, ότι δεν υπάρχει τέτοιος φόβος και τονίζει ότι «δεν υπάρχει χώρος για άλλο κόμμα».
  Από την άλλη, επισημαίνει ότι η κυρία Ν. Μπακογιάννη είναι ελεύθερη να κάνει ότι θέλει.
  «Ας δημιουργήσει το κόμμα και μετά βλέπουμε. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Το θέμα αυτό είναι δικό της».
  Απευθυνόμενη δε στους Νέο Δημοκράτες, η κυρία Σ. Ιακωβίδου τονίζει «ας συστρατευτούμε όλοι με την Νέα Δημοκρατία, που είναι το κόμμα των μεγάλων επιλογών. Ο χρόνος θα δείξει τα όποια λάθη των πολιτικών, που τα αναγνωρίζουμε. Με την νέα ηγεσία και τον Πρόεδρό μας, Αντώνη Σαμαρά, αλλάξαμε σελίδα. Θα βρούμε τον βηματισμό μας, παρά τα όποια προβλήματα».

Όταν εκλείπει πολιτικό ανάστημα ανδρών…

Όταν εκλείπει πολιτικό ανάστημα ανδρών…
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

  Τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα με την περιβόητη περαίωση, όπως αποκαλείται η φορολογική ρύθμιση, βάσει της οποίας κάποιοι συμπολίτες μας μπορούν να αποφύγουν φορολογικό έλεγχο σε βάθος, έχει γίνει κόκκινο πανί για τους διάφορους “οικονομικούς” αναλυτές.
  Από την μια, κάποιοι θεωρούν την περαίωση ως ένα “τρικ” της κυβέρνησης για να μαζέψει χρήματα. Ενώ, κάποιοι άλλοι το βλέπουν ως μια θετική ρύθμιση για αυτούς που θέλουν να αποφύγουν χειρότερες οικονομικές επιβαρύνσεις.
  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κυβερνών κόμμα, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει την ανακολουθία του όσον αφορά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ενώ, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για πάταξη της φοροδιαφυγής και παραδειγματική τιμωρία αυτών που έχουν παρανομήσει, σήμερα, έρχεται μέσω του μέτρου της περαίωσης, να συμβιβαστεί με ορισμένους εξ αυτών, ζητώντας ως αντάλλαγμα την καταβολή κάποιου χρηματικού αντίτιμου.
  Και καλά αν πάει να κάνει περαίωση κάποιος που δεν χρωστάει στο κράτος ολόκληρες περιουσίες. Τι γίνεται στην περίπτωση, όμως, που η περαίωση γίνει από κάποιον που έχει κοροϊδέψει οικτρά το ελεγκτικό σύστημα, μέσω πλαστογράφησης τιμολογίων, στα οποία εμπίπτουν τεράστια και ασύλληπτα ποσά; Ιδού το ερώτημα…
  Η αναποτελεσματικότητα, όσον αφορά τον ελεγκτικό μηχανισμό για τον εντοπισμό των μεγάλων συμφερόντων, που καρπώνονται μέσα από την παρανομία της μη τήρησης του σχετικού Νόμου για την απόδοση του φόρου που τους αναλογεί, αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο.
  Ούτε, βέβαια, η τακτική να τιμωρούνται μόνον τα μικρά συμφέροντα είναι ικανή να επιλύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής αυτό καθαυτό.
  Πολλά φορολογικά κονδύλια, που θα έπρεπε να καταλήγουν στο εθνικό ταμείο του κράτους, χάνονται καθημερινά στην πορεία, λόγω της αδυναμίας του ελεγκτικού συστήματος να φέρει εις πέρας το έργο για το οποίο έχει συσταθεί.
  Έρχεται, λοιπόν, η κυβέρνηση μέσω της περαίωσης και των λοιπών προσωρινών ελέγχων που αφορούν την απόδοση του ΦΠΑ, για να καλύψει αυτό το κενό, στο μέτρο του δυνατού. Δεν μπορεί, βέβαια, να καλυφθεί αυτό τόσο εύκολα και τόσο ανώδυνα. Απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση και πυγμή. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα εκλείπει το πολιτικό ανάστημα ανδρών…

Σε ρόλο δήμιου οι Διοικητές των Γενικών Νοσοκομείων

Σε ρόλο δήμιου οι Διοικητές

των Γενικών Νοσοκομείων

-         Πάταξη των οικονομικά ύποπτων συναλλαγών στα Νοσοκομεία, μέσω νέας ευρεσιτεχνίας της νυν Κυβέρνησης που δίνει το δικαίωμα να επιβάλλονται αργίες στους παρανομούντες υπαλλήλους και γιατρούς
-          Στο προσκήνιο και το θέμα της άσημης συμπεριφοράς γιατρού προς ασθενή

Α. Μπαμπαλίδης, Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης


 
«Δεν είναι επιτρεπτό γιατρός να φέρεται άσχημα σε ασθενή. Είναι, ωστόσο, ανθρώπινο να συμβαίνει καμιά φορά, καθότι υπάρχει πίεση. Και οι γιατροί είναι άνθρωποι. Πολλές φορές οι ασθενείς γίνονται φορτικοί και εκεί είναι που δημιουργούνται προβλήματα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν το δεχόμαστε»

  Ριζικές αλλαγές έρχονται στον χώρο της Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας, κυρίου Ανδρέα Λοβέρδου. Όπως έκανε σαφές ο τελευταίος κατά την διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης με Διοικητές των Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, οι Διοικητές των Δημοσίων Νοσοκομείων της χώρας θα αποκτήσουν διευρυμένες ευθύνες, αφού θα έχουν την ευχέρεια να  θέτουν εκτός καθηκόντων για τρεις μήνες υπαλλήλους των Νοσοκομείων, για τους οποίους υπάρχει υπόνοια για χρηματισμό, εμπλοκή σε υποθέσεις παράνομων προμηθειών ή υπερσυνταγογράφησης.
  Επιχειρείται δηλαδή μια σημαντική προσπάθεια να εξαλειφθεί το απόστημα που πλήττει τον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Μια νοσηρή κατάσταση που, όπως παραδέχονται όλοι, δε θα πρέπει να υπάρχει ούτε κατά διάνοια στα Νοσοκομεία της χώρας. Το Νοσοκομείο δε θα πρέπει να γίνεται χώρος οικονομικών συμφερόντων για κανέναν!
  Αναφορικά με το θέμα απευθυνθήκαμε στον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, κύριο Αθανάσιο Μπαμπαλίδη, για να ενημερωθούμε πως σχολιάζει τις τελευταίες αυτές εξελίξεις.
  Όπως αναφέρει ο κύριος Α. Μπαμπαλίδης, δεν έχει φτάσει ακόμα στα χέρια του κάποιο έγγραφο, σχετικά με τις αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργού να παραχωρηθούν αρμοδιότητες στους Διοικητές Νοσοκομείων, να θέτουν εκτός καθήκοντος τους υπαλλήλους Νοσοκομείων με παραπτώματα. Δηλώνει, ωστόσο, ότι βλέπει θετικά μια τέτοια απόφαση από πλευράς αρμοδίου Υπουργείου.
  Σε ερώτησή μας, αν ο ίδιος, ως προϊστάμενη αρχή του Νοσοκομείου Ξάνθης, έχει δεχτεί καταγγελίες για “φακελάκια”, όσον αφορά γιατρούς του Νοσοκομείου ή παράπονα για άσχημη συμπεριφορά από υπαλλήλους προς τους ασθενείς, ο κύριος Α. Μπαμπαλίδης αναφέρει ότι «καταγγελίες για φακελάκια δεν έχω δεχτεί. Όσον αγορά τώρα άσχημες συμπεριφορές υπαλλήλων του Νοσοκομείου προς ασθενείς, έχω γίνει κατά καιρούς δέκτης παραπόνων.
  Σε όλες τις περιπτώσεις, πάντως, έχω βρει την χρυσή τομή. Δεν είναι επιτρεπτό γιατρός να φέρεται άσχημα σε ασθενή. Είναι, ωστόσο, ανθρώπινο να συμβαίνει καμιά φορά, καθότι υπάρχει πίεση. Και οι γιατροί είναι άνθρωποι. Πολλές φορές οι ασθενείς γίνονται φορτικοί και εκεί είναι που δημιουργούνται προβλήματα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν το δεχόμαστε».
  Παράλληλα, αναφερόμενος στις τελευταίες οδηγίες από πλευράς Υπουργείου Υγείας, ο κύριος Α. Μπαμπαλίδης τονίζει πως «έχουμε μια πίεση να περιορίσουμε τις δαπάνες μας, χωρίς, ωστόσο, να δημιουργούμε προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομειακού ιδρύματος».
  Κλείνοντας, ο κύριος Α. Μπαμαλίδης, επισημαίνει πως ο ίδιος είναι πολύ θετικός στην δημιουργία μονάδας απεξάρτησης στον χώρο του Νοσοκομείου, όπως είχε προτείνει και η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κυρία Μαλλιώρη, κατά την διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής της στην πόλη μας.