Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 28.1.2011


ΕΒΕ Ξάνθης για… γέλια και για κλάματα

Την πίτα τους έκοψαν τα μέλη του ΔΣ του ΕΒΕ Ξάνθης, μέσα σε κλίμα γκρίνιας και αντιπαράθεσης

ΕΒΕ Ξάνθης για…
γέλια και για κλάματα



-Στο προσκήνιο η ανάκληση της μετάταξης υπαλλήλου του Επιμελητηρίου, που έγινε με παράτυπη διαδικασία
-1.500 ευρώ σε Γηροκομείο και Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης
-Σταματά η έκδοση του περιοδικού «Επιμέλεια» λόγω οικονομικής κρίσης
-Άφαντο το φλουρί της πίτας
-Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε για τις τελευταίες παρανομίες που είδαν το φως της δημοσιότητας
-Κόντρες Μωραΐτη, Αθανασιάδη χωρίς σκληρές εκφράσεις
-Έξι μήνες και ακόμα δεν έδωσαν τα στοιχεία στον Ν. Τσάβα
-Απών ο Γ. Σιούτας και η ζωή συνεχίζεται…


Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψαν, το απόγευμα της Τετάρτης, τα μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κατά την διάρκεια συνεδρίασης του σώματος.
Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, η οικονομική κρίση απέτρεψε την διοργάνωση μιας μεγαλύτερης εκδήλωσης για να γίνει η κοπή της βασιλόπιτας για όλα τα μέλη του.
Φέτος, η κοπή έγινε με πολύ λιτό και σεμνό τρόπο, σύμφωνα και με τις οικονομικές ανάγκες της εποχής. Φλουρί, βέβαια, δεν βρέθηκε ποτέ, γι’ αυτό και δεν ξέρουμε ποιος πήρε τελικά το βάζο που αγοράστηκε για τον τυχερό.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, αξίζει να αναφερθεί η ανάκληση της μετάταξης υπαλλήλου του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Πρόκειται για την γνωστή ιστορία, στην οποία εμπλέκεται το όνομα του πρώην Διευθυντή του ΕΒΕ, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες του Προέδρου, κυρίου Παναγιώτη Ανδρικόπουλου, ο πρώτος προώθησε με παράνομο τρόπο την μετάταξη της συγκεκριμένης υπαλλήλου.
Ο κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος επισήμανε, πως σχετική νομοθεσία προβλέπει μετάταξη υπαλλήλου μετά από οκτώ χρόνια, εάν είναι κάτοχος πτυχίου. Ο Επιμελητηριακός νόμος δε, κάνει σαφές, πως για να γίνει μια τέτοια μετάταξη, θα πρέπει πρώτα να αποφασίσει το ΔΣ και η απόφαση να επικυρωθεί από την υπογραφή του Προέδρου. Γεγονός, που σύμφωνα με τον κύριο Π. Ανδρικόπουλο, δεν έγινε ποτέ.
Επί του θέματος έσπευσε να τοποθετηθεί ο κύριος Γιάννης Αθανασιάδης, ο οποίος, από την πλευρά του, σημείωσε πως η διαδικασία ανάκλησης μετάταξης είναι παράνομη, αφού έχει προηγηθεί και η σχετική δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Παράλληλα, ζήτησε να επιληφθεί του θέματος το δικαστήριο.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ, για άλλη μια φορά, αναφέρθηκε στις παρατυπίες που σημειώθηκαν όσον αφορά την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την μετάταξη της υπαλλήλου, επισημαίνοντας, πως λόγω, ακριβώς, της μη σύννομης λειτουργίας που ακολουθήθηκε, θα πρέπει να ακυρωθεί η εν λόγω μετάταξη. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημείωσε ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος, είναι σαν να νομιμοποιείται η παρανομία.
Ο κύριος Ζήσης Κατσαρίκας, Γραμματέας του ΕΒΕ, από την πλευρά του, τόνισε, πως θα πρέπει να γίνονται με σύννομο τρόπο όλες οι διαδικασίες, για να θεωρούνται νόμιμες.
Ο κύριος Γ. Αθανασιάδης, ωστόσο, επέμενε στις αρχικές του θέσεις. Ενώ, κατήγγειλε το γεγονός, πως δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά του να λάβει στα χέρια του τις υπηρεσιακές εισηγήσεις για το θέμα.
Η αντίδραση του κυρίου Π. Ανδρικόπουλου υπήρξε άμεση. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που υπογράμμισε με έμφαση ο τελευταίος, «τις πληροφορίες που ζητάτε, μόνον, ο αρμόδιος υπάλληλος μπορεί να σας τις δώσει».
Ο Στέλιος Μωραΐτης, από την άλλη, σε έντονο ύφος κατέκρινε το επίπεδο της συζήτησης στο ΕΒΕ, αφού, όπως υπογράμμισε «αντί να ασχοληθούμε με το πόσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα στον Νομό, στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης. Εμείς ασχολούμαστε με το τι έκανε ο ένας και ο άλλος υπάλληλος». Στην συνέχεια ο κύριος Σ. Μωραΐτης αποχώρησε από την αίθουσα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Τελικά, η έγκριση της ακύρωσης μετάταξης υπαλλήλου, σύμφωνα με αυτά που ανέφερε ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος, θα εγκριθεί από το υπηρεσιακό συμβούλιο.
Αξίζει να σημειωθεί, πως αποφασίστηκε οικονομική ενίσχυση εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ για το γηροκομείο Ξάνθης, καθώς και άλλα εκατόν πενήντα ευρώ για τον εμπορικό σύλλογο Ξάνθης.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να σταματήσει η κυκλοφορία του ενημερωτικού δελτίου του Επιμελητηρίου Ξάνθης για το έτος 2011, λόγω της αυξημένης οικονομικής επιβάρυνσης. Έτσι, όλα τα νέα που αφορούν τους επιχειρηματίες, θα στέλνονται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ενδιαφερομένων.
Να σημειωθεί, από την άλλη, πως ο κύριος Νίκος Τσάβας ζήτησε πληροφορίες για τα προγράμματα ΛΑΕΚ, θυμίζοντας στους παρευρισκόμενους την έρπουσα φημολογία για το μέγεθος των χρημάτων που πήραν οι επιδοτούμενοι. Παράλληλα, ζήτησε να ενημερωθεί για το τι θα γίνει, σε περίπτωση που αποδειχτεί, πως υπάρχει μεμπτό σημείο στην υπόθεση.
«Υπάρχει φάβα και κουραμάνα σε αυτή την υπόθεση» κατέληξε χαρακτηριστικά ο κύριος Νίκος Τσάβας, αφήνοντας να εννοηθεί, πως το θέμα θα απασχολήσει την κοινή γνώμη της Ξάνθης.
Πάντως, σύμφωνα και με αυτά που δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ, θα διερευνηθεί το ζήτημα και αν προκύψουν παραπτώματα θα λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι.

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Τέλος στην πολυέξοδη έκδοση του «Επιμέλεια» από το ΕΒΕ Ξάνθης
18.000 ευρώ για ένα ανούσιο περιοδικό, είναι πολλά τα λεφτά Παναγιώτη:

Όντως είναι πολλά τα λεφτά που δαπανούσε το ΕΒΕ Ξάνθης μέχρι σήμερα, για την έκδοση ενός ανούσιου περιοδικού με τον διακριτικό τίτλο «Επιμέλεια». Ανούσιο, λόγω του περιεχομένου του, το οποίο όντως δεν βοηθούσε κανέναν από τα μέλη του ΕΒΕ Ξάνθης, αφού πολλές φορές δημοσίευε εκδηλώσεις και ενημερωτικά δελτία, αρκετά μεταχρονολογημένα από την ημέρα πραγματοποίησής τους. Ειλικρινά απορώ με την τακτική που ακλούθησε και σε αυτόν τον τομέα η Διοίκηση του ΕΒΕ Ξάνθης και δεν διστάζω να χρησιμοποιήσω τον όρο «άσκοπη σπατάλη χρημάτων για την έκδοση αυτού του περιοδικού», αφού θα μπορούσαν κάλλιστα, αντί να πληρώνουν 18.000 ευρώ σε ετήσια βάση, να πληρώνουν πολύ λιγότερα, δηλαδή 500 ευρώ, για την διατήρηση μιας ιστοσελίδας στο διαδίκτυο με τον τίτλο http://www.epimeleiaxanthi.gr/ και να παρέχουν άμεση ενημέρωση στα μέλη τους, τόσο για τα νέα που τους ενδιαφέρουν, όσο για τις δράσεις και τα προγράμματα στα οποία συμμετέχει το ΕΒΕ. Με λίγα λόγια, θα έπρεπε οι Διοικούντες, να προχωρήσουν εδώ και χρόνια σε ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Επιμέλεια» εξοικονομώντας χρήμα και χρόνο.

Συνεδρίασε το ΕΒΕ Ξάνθης για να κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και με απόφαση να δοθούν τα χρήματα, αντί για εκδήλωση, στο Γηροκομείο Ξάνθης:

Με χίλια πεντακόσια ευρώ θα στηρίξει οικονομικά το Γηροκομείο της Ξάνθης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Νομού μας, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., αυτό συζητήθηκε ως πρώτο θέμα στην προχθεσινή συνεδρίαση και κανένας δεν έφερε αντίρρηση, αφού ήταν καλύτερα να δοθούν τα χρήματα στο Γηροκομείο, παρά σε εκδηλώσεις και φιέστες. Βέβαια στο όλο θέμα έπαιξε καθοριστικό ρόλο και το γεγονός της μη άμεσης πραγματοποίησης εκλογών στα ΕΒΕ της χώρας, πράγμα το οποίο απέρριπτε κάθε είδους προβολή των υποψηφίων Προέδρων, σε εκδήλωση φιέστα. Το θέμα που σημάδεψε και αυτήν την φορά την συνεδρίαση του ΕΒΕ, ήταν η παράτυπη και παράνομη αναβάθμιση υπαλλήλου, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με πλαστογραφημένη την υπογραφή του Π. Ανδρικόπουλου. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ ζήτησε από τα μέλη να λάβουν απόφαση αποστολής εγγράφου προς το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με το οποίο να ζητούν την ακύρωση της παράνομης απόφασης αναβάθμισης υπαλλήλου, πράγμα για το οποίο αντέδρασε ο Γ. Αθανασιάδης, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο, άρχισε να αναφέρεται σε νόμους οι οποίοι βέβαια θα έπρεπε να τηρηθούν, εφόσον η υπόθεση που απασχολεί το ΕΒΕ εδώ και μήνες, ήταν σύννομη.

Ακόμα δεν έδωσαν τα στοιχεία που ζήτησε ο Ν. Τσάβας από το ΕΒΕ Ξάνθης
Κρύβετε κάτι ή τους έχετε όλους γραμμένους; Έξι μήνες αναμονής είναι πολλοί:


Πέρασαν 6 μήνες από την ημέρα που το μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕ Νίκος Τσάβας, ζήτησε κάποια στοιχεία από το ΕΒΕ Ξάνθης και παρά το γεγονός ότι και δημόσια σε συνεδριάσεις, το Προεδρείο έδωσε εντολή να δοθούν τα στοιχεία, ο κύριος Τσάβας ακόμα δεν πήρε ούτε μια σελίδα στα χέρια του, όπως ανέφερε στην προχθεσινή συνεδρίαση, καταγγέλλοντας πως γνωρίζει ότι λήφθηκε απόφαση από την Διοικούσα, να του δοθούν περιληπτικά και όχι αναλυτικά στοιχεία. Μετά και από αυτήν του την αναφορά και αφού έγιναν ρεζίλι ορισμένοι, λόγω της καθυστέρησης στην οποία έχουν μάθει επιλεκτικά να λειτουργούν, ελήφθη η απόφαση να δοθούν εχθές αναλυτικά όλα τα ζητούμενα στοιχεία, πράγμα το οποίο βέβαια, από όσο γνωρίζω, δεν έγινε.

Ορισμένοι φορείς της Ξάνθης ζητούν από τον κόσμο να στηρίξει την τοπική αγορά, την στιγμή που αυτοί επιλέγουν να δίνουν χρήματα σε επιχειρήσεις εκτός Ξάνθης:


Την στήριξή μας στην τοπική αγορά μας ζητούν συχνά πυκνά ορισμένοι φορείς της Ξάνθης, αλλά οι διοικήσεις τους επέλεξαν να δώσουν χρήματα για προγράμματα του ΟΑΕΔ (σεμινάρια και άλλα πολλά) σε επιχειρήσεις εκτός Ξάνθης, μόνο και μόνο επειδή γουστάρουν να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Πώς γίνεται να δίνετε κύριοι χρήματα σε επιχειρήσεις οι οποίες θα διαχειριστούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και η έδρα τους βρίσκεται εκτός Ξάνθης, την στιγμή που μας έχετε ζαλίσει με το να μας ζητάτε καθημερινά την στήριξή μας στην τοπική αγορά; Εσείς που εκπροσωπείτε την αγορά της Ξάνθης, δεν την στηρίζετε και θέλετε από εμάς να κάνουμε αυτό που εσείς δεν πράττετε; Εκτός βέβαια και αν θεωρείτε τοπική αγορά μόνο τα εμπορικά καταστήματα και όχι όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ξάνθη, πράγμα το οποίο σημαίνει πως, όλους εμάς, που δεν πουλάμε Τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης και κάποια άλλα, ξένους.

Σεβασμός στα σχολικά βιβλία

Πολύ ζεστά έχει πάρει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης το θέμα της επαναχρησιμοποίησης σχολικών βιβλίων

Σεβασμός στα σχολικά βιβλία


Σάββας Μελισσόπουλος, Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης:
«Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στο βιβλίο, το χρήσιμο αυτό εργαλείο, που πληρώνουν από το υστέρημά τους οι Έλληνες πολίτες»

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για την επαναχρησιμοποίηση σχολικών βιβλίων από τους μαθητές, έχει ξεκινήσει, εάν και πιλοτικά, με μεγάλες προσδοκίες για την εμπέδωση της περιβαλλοντικής συνείδησης από τα παιδιά.
Σύμφωνα με το μήνυμα που έστειλε η Υπουργός Παιδείας, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, στους μαθητές «αντί να καταστρέφετε τα βιβλία, προσφέρετέ τα στους επόμενους, μαζί με ένα σημείωμά σας».
Επιχειρείται, δηλαδή, μια πολύ σημαντική προσπάθεια του αρμοδίου Υπουργείου, να μπει ένα τέλος στην καταστροφή σχολικών εγχειριδίων, που ως πάγια τακτική έχει επιβαρύνει με μεγάλα χρηματικά ποσά το ελληνικό κράτος.
Εξάλλου, η επαναχρησιμοποίηση σχολικών βιβλίων δεν αποτελεί κάτι καινούργιο για πολλές χώρες του κόσμου, που έχουν μάθει τα παιδιά τους να σέβονται το δημόσιο αγαθό που είναι το σχολικό βιβλίο.
Αναφορικά με το θέμα μιλάει στην ΦτΞ ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, κύριος Σάββας Μελισσόπουλος, επισημαίνοντας πως, «βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στο βιβλίο, το χρήσιμο αυτό εργαλείο, που πληρώνουν από το υστέρημά τους οι Έλληνες πολίτες».
Σύμφωνα με αυτά που υπογραμμίζει στην συνέχεια ο κύριος Σ. Μελισσόπουλος, έχουν ξεκινήσει σχετικές δράσεις με πρωτοβουλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Έχει αποφασιστεί, λοιπόν, το πρόγραμμα να ενταχθεί στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, αντί να αφεθεί στον εθελοντισμό. Έχουν πραγματοποιηθεί μάλιστα σχετικές συναντήσεις με Διευθυντές σχολείων, γεγονός που αποδεικνύει, πως η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χειρίζεται με αίσθημα υπευθυνότητας μια τόσο σημαντική παράμετρο, όπως είναι η περιβαλλοντική συμπεριφορά των μαθητών. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η επαναχρησιμοποίηση σχολικών βιβλίων συνεπάγεται με λιγότερο χαρτί και επομένως με λιγότερο κόψιμο δέντρων. Πέρα, δηλαδή, από τις όποιες οικονομικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την αλόγιστη χρήση χαρτιού, τίθεται και ένα άλλο θέμα, αυτό της φιλικής συμπεριφοράς προς το περιβάλλον.
Όσον αφορά, λοιπόν, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης, το πρόγραμμα, που για φέτος θα τρέξει πιλοτικά στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, θα εφαρμοστεί σε εκείνο το τμήμα σχολείου, που κάνει ανακύκλωση. Οι μαθητές με την σειρά τους, θα προσπαθήσουν να ευαισθητοποιήσουν τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, σε ότι έχει σχέση με την σωστή συμπεριφορά προς το σχολικό εγχειρίδιο.
Όπως γίνεται σαφές, η διαχείριση του προγράμματος για την επαναχρησιμοποίηση σχολικών βιβλίων, σε πρώτη φάση, αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, οι οποίες σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς καλούνται να φέρουν εις πέρας το πρόγραμμα.
Ερωτηθείς, σχετικά με το εάν θεωρεί, πως η επιτυχία του προγράμματος θα είναι μεγάλη, ο κύριος Σάββας Μελισσόπουλος, τονίζει πως «η επιτυχία του προγράμματος, για την φετινή χρονιά, θα αποτελέσει το πρώτο ερέθισμα, που θα λάβουν οι μαθητές, καθώς το πρόγραμμα βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο».
Τονίζει δε, πως «ευελπιστούμε όλοι, το πρόγραμμα από πιλοτικό να μπορέσει να γίνει μόνιμο».
Σύμφωνα, πάντως, με αυτά που συμπληρώνει ο κύριος Σ. Μελισσόπουλος, η καμπάνια για το πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης βιβλίων διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία, κάτι που προδιαγράφει μια θετική εξέλιξη του προγράμματος.

Κραυγαλέα περίπτωση έλλειψης υπευθυνότητας…

Κραυγαλέα περίπτωση έλλειψης υπευθυνότητας…
Ντιάνα Τσερβονίδου

Η αναζήτηση μιας νέας πατρίδας, που θα σου παρέχει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, εμπίπτει σε ένα, ομολογουμένως, επιτρεπτό ηθικά, πλαίσιο, αφού κανένας άνθρωπος δεν είχε την διακριτική ευχέρεια να επιλέξει τον τόπο και τον χρόνο γέννησή του. Από αυτή την άποψη, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε όλους τους οικονομικούς μετανάστες του κόσμου, οι οποίοι προωθούνται προς άλλες χώρες, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.
Εξάλλου, το όνειρο για μια καλύτερη ζωή για σένα και τα παιδιά σου αποτελεί την πυξίδα στην ζωή όλων των ανθρώπων που πορεύονται στον δρόμο αυτής της αναζήτησης. Δεν μπορούν, όμως, σε καμία περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι να καταπατούν και να παραβιάζουν τα δικαιώματα της χώρας στην οποία διαμένουν παράνομα. Όπως γίνεται δηλαδή με τους μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει στην Νομική Σχολή της Αθήνας, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τον χώρο, εάν δεν ικανοποιηθούν πρώτα τα αιτήματά τους, που αφορούν την νομιμοποίησή τους.
Το χειρότερο της υπόθεσης είναι ότι κάποιοι ανεύθυνοι και ανεγκέφαλοι οδήγησαν τους συγκεκριμένους μετανάστες στο κτήριο της Νομικής. Τους υποκίνησαν και τους παρακίνησαν να προβούν σε μια τέτοια κίνηση, σκεπτόμενοι τι; Αυτό είναι ίσως το πιο εύλογο ερώτημα που ανακύπτει στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Μια κραυγαλέα περίπτωση έλλειψης υπευθυνότητας από την πλευρά κάποιων οργανώσεων, που θέλουν να αυτοαποκαλούνται και ως οργανώσεις αλληλεγγύης, σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε στον πανελλήνιο τύπο.
Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει χάσει την βαθύτερη αξία και σημασία του. Τα παραδείγματα, όπου το άσυλο εξυπηρέτησε και υπέθαλψε την αυθαιρεσία, είναι γνωστές και πολλές. Η περίπτωση με τους μετανάστες είναι μόνον μια από τις πολλές που ξέρουμε. Τελικά, έχει καταλάβει κανείς, για ποιο λόγο να έχουμε σε ισχύ το άσυλο, όταν αυτό αντί να προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών από τους φοιτητές, λειτουργεί υπέρ παρανόμων, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στον χώρο του πανεπιστημίου;
Βέβαια, θα είναι πραγματικά τραγικό, εάν επαληθευτεί η έρπουσα φημολογία που θέλει ως ηθικό αυτουργό της υφιστάμενης κατάστασης, στην Νομική Σχολή της Αθήνας, κάποια από τις φοιτητικές παρατάξεις. Γιατί, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται κατ’ αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο οι χώροι ανώτερης εκπαίδευσης της χώρας. Το πανεπιστήμιο είναι ένας ιερός χώρος. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα στον βωμό των δικών του συμφερόντων να δημιουργεί μια τόσο απαξιωτική κατάσταση στον πανεπιστημιακό χώρο.
Οι υπαίτιοι θα πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν, ώστε να μη ξαναζήσουμε στο μέλλον ανάλογα περιστατικά, που σίγουρα δεν τιμάνε την χώρα.

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Το μεγαλύτερο σφάλμα των κυβερνήσεων που πέρασαν εδώ και δεκαετίες από την εξουσία, ήταν η ανυπαρξία ενδελεχούς ελέγχου των εξόδων της δημόσιας διοίκησης. Όχι μόνο σε όσα δεν ήταν απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της, αλλά και σε αυτά που παρείχαν προμήθειες «σωτηρίας» για τους κυνηγούς του εύκολου πλουτισμού, που είχαν βρει την κότα που γεννούσε τα χρυσά αυγά. Από περιέργεια τα κατά καιρούς αρμόδια υπουργεία και τα επιτελεία τους θα μπορούσαν να κάνουν μια καταμέτρηση των ειδών που ζητούσαν οι αιτούντες και καταχωρούσαν στην λίστα των αναλωσίμων, κυρίως όμως αυτά που θεωρούσαν περιουσία των υπηρεσιών, στις οποίες υποτίθεται πως ήταν απαραίτητα για τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Θα αναρωτηθεί βεβαίως κάποιος, αν τα αναλώσιμα μπορούν να καταμετρηθούν μετά από την παρέλευση των χρόνων. Βεβαίως και όχι, αλλά ο έλεγχος των παραγγελιών κατά την παράδοσή τους και η χρήση αυτών, θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν αμέσως μετά την παραλαβή. Αυτή η κινητή περιουσία (κυρίως μηχανήματα) σε Πανεπιστημιακές Σχολές, σε Νοσοκομεία και Ιδρύματα γενικώς, θα ήταν εφικτό να «προσελκύσουν» τον κρατικό έλεγχο και να διαπιστωθεί επιτέλους η χρήση τους, που παρέμεινε… εν αχρηστία.
Η ψηλάφηση της σχέσης παραγγέλλω-παραλαμβάνω και δεν χρησιμοποιώ, υποκρύπτει τον πραγματικό λόγο της ζήτησης, που πλούτισε και ίσως εξακολουθεί να πλουτίζει κάποιους επιτήδειους, που χρησιμοποιούν το IQ τους εις βάρος των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση σε λαμογιές. Η χώρα με τους θησαυρούς του Αλή Μπαμπά δεν ήταν στα παραμύθια. Ήταν και είναι η δική μας χώρα με τις ανεξάντλητες, μέχρι «χθες» πηγές «χρυσού», που ρευστοποιούνταν στα χέρια εκμεταλλευτών των πατρώων αποθεμάτων. Εις χρήμα!
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», τα αιτήματα, με την χρήση κωδικών, ανακαλύφθηκαν μόλις πρόσφατα, αφού η κακή συνήθεια των προηγούμενων χρόνων επεκτάθηκε και επί των ημερών μας. Η «τσιμπίδα» όμως του υπουργείου Ανάπτυξης έβαλε τέλος (για πόσο;) στο πάρτι των προμηθειών.
Όσο δε για τα είδη που έμπαιναν στα αιτήματα είναι τόσο αστεία, που θα μπορούσαν να βρίσκονται στο φάσμα της φαντασίας. Από κινητά τηλέφωνα, κοστουμάκια και ταγιέρ, υφάσματα, γάλα, μπάλες, μπασκέτες κ.α.π. έως…, εδώ σημειώστε Χ ως άγνωστο τέλος στην λίστα των αναγκών του Δημοσίου !!!
Έτσι το χρήμα γέμιζε χούφτες, τσέπες, πορτοφόλια και ξεχείλιζε προσφέροντας ποιότητα ζωής μόνο σε όσους είχαν την ευχέρεια να κρατούν την «πίτα» για τον εαυτό τους. Τους αχόρταγους μονοφαγάδες που συνετέλεσαν στην περίφημη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, προς ίδιον όφελος.
Τα πλέον απίθανα πράγματα αναφέρονταν στα αιτήματα, που δεν διευκρινίστηκαν ως είδη. Έτσι δεν μάθαμε αν μέσα σε αυτά υπήρχαν «πιπίλες» για τους παλιμπαιδίζοντες με το εξουσιαστικό παιχνίδι και τις ευκαιρίες του. Ή ακόμη και «μάσκες ύπνου» ως απαραίτητο είδος ορισμένων που μπαίνουν στην Βουλή για να συναντήσουν τον Μορφέα. Αναλώσιμα είναι κι αυτά.
Η χώρα τυχαίως δεν έφθασε σ’ αυτήν την κατάντια. Την «πλάνεψαν και της αφήρεσαν τα πλουμιστά στολίδια»! Την λεηλάτησαν στην κυριολεξία. Εδώ θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τους ακατονόμαστους, ως γνωστούς-αγνώστους, όπως πολλές φορές συνηθίζεται και μας ενοχλεί σαν πολίτες που θέλουμε τους υπαίτιους να είναι ή γνωστοί ή άγνωστοι. Να μάθουμε επιτέλους… σε ποια κατηγορία εκ των δύο ανήκουν.