Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Της Πολιτικής το ## Γράφει ο Σταυρός Βλαχόπουλος

Προς Πάνο Παπαδόπουλο ενταύθα: μάλλον εξ’ ιδίων κρίνεις τα αλλότρια, σχετικά με τα όσα ανέφερες στο πρόσωπο μου το Σάββατο. Μην φοβάσαι και ο εκ Γρεβενών Νομάρχης Ξάνθης και εκ Γρεβενών υποψήφιος Περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης και ο Βουλευτής Αλέξανδρος Κοντός σου ανήκουν. Δεν εξέφρασα ποτέ την επιθυμία να είναι δικοί μου ή να ασχολούμαι εγώ αποκλειστικά μαζί τους. Εξάλλου αν δεν υπήρχαν και οι δυο, ώστε κατά καιρούς να ανακαλύπτεις τα στραβά τους, δεν θα είχες και τι να γράψεις πολλές φορές. Σχετικά με τις Βλακώδεις αναφορές, που τις βάζεις σε εισαγωγικά, άστες ελεύθερες, γιατί και αυτές σου ανήκουν, μην τις περιορίζεις και πάνω από όλα μην της ξεχνάς επιλεκτικά και λόγω συμφέροντος.

  Στα ορεινά βρέθηκε για κατσικοφαγία την Κυριακή το μεσημέρι ο Νομάρχης Ξάνθης, συνοδευόμενος από τον  Μιχάλη Αμοιρίδη. Όπως με πληροφόρησαν οι άνθρωποι που τους έκαναν το τραπέζι, ήθελαν να ευχαριστήσουν τον Νομάρχη Ξάνθης για την προσοχή που δείχνει στα προβλήματα τις ορεινής περιοχής, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του.

  Πιέζουν τον Στέλιο Μωραΐτη να κατέβει υποψήφιος Δήμαρχος Τοπείρου. Ποιοι τον πιέζουν και γιατί; Τον πιέζουν δυο, τρεις άντε και ο Χατζηπετρής; Τον πιέζουν για να προκόψει όπως πρόκοψε με την ΝΟΔΕ Ξάνθης; Δεν υπάρχουν άξιοι άνθρωποι από την Ξάνθη και αφού μας ζάλισαν με τον εκ Γρεβενών Υποψήφιο Περιφερειάρχη, θέλουν τώρα να μας φέρουν υποψήφιο στον Τόπειρο, τον εκ Ιάσμου (Νομός Ροδόπης) Στέλιο Μωραΐτη; Άντε ρε Θωμά Μίχογλου κάτσε στα αυγά σου, που τόλμησες να σηκώσεις κεφάλι απέναντι στους «πετυχημένους» πολιτικούς παράγοντες της Ξάνθης.

  Είναι σίγουρη η συγκεκριμένη και επανεμφανιζόμενη παρέα που θέλει τον Τόπειρο, πως θα κερδίσουν στις ερχόμενες εκλογές τον Σ. Χατζηευαγγέλου. Πως θα τον κερδίσετε κύριοι, όταν μαθαίνω πληροφορίες, οι οποίες για ακόμα μια φορά αποδεικνύουν περίτρανα πως το ματς είναι από τώρα πουλημένο; Όταν για παράδειγμα μου μεταφέρουν πως Εκλεγμένος Πολιτικός Άνδρας της ΝΔ την περασμένη Εβδομάδα έτρωγε στο «Κτήμα» με τον Νεόφυτο Τριανταφυλλίδη, σύζυγο της κυρίας Σακάλογλου και δεξί χέρι του κυρίου Χατζηευαγγέλου; Είναι δυνατόν αυτοί που μέχρι σήμερα έχουν δείξει τα δείγματα γραφής τους στον πολιτικό βίο της περιοχής μας, να το παίζουν και οι μοναδικοί άξιοι να κερδίσουν μαζί με τους κολλητούς τους την εκλογική αναμέτρηση;

  Στην Ξάνθη βρέθηκε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης και είχε την ευκαιρία να βρεθεί για λίγο με κόσμο. Το θέμα είναι πως μόνο όσοι είναι τυχεροί πλέον μπορούν να βρεθούν με τον Σωκράτη Ξυνίδη αφού οι υποχρεώσεις του είναι πολλές και δεν προλαβαίνει. Όπως καταλαβαίνετε στην συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας «άπλωνε τα πόδια σου μέχρι εκεί που μπορείς να τα σκεπάσεις».

  Όσοι από εσάς είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν το Κυριακάτικο Έθνος, σίγουρα δεν θα περίμεναν πως θα υπήρχε σε μια από τις σελίδες της εφημερίδας, ένα θέμα το οποίο από πολλούς χαρακτηρίστηκε ράπισμα κατά του Βουλευτή της ΝΔ Αλέξανδρου Κοντού, αλλά και των ανθρώπων του. Με γλαφυρό τρόπο ο συντάξας του Άρθρου αποκαλύπτει, τα όσα εδώ και χρόνια σας έχω μεταφέρει με αρκετά ανεξίτηλο στον χρόνο τρόπο. Δεν είναι τυχαίο που έστω και μετά από αρκετά χρόνια επέρχεται δικαίωση των όσων εγώ έγραφα απέναντι σε πρακτικές που μόνο προκλητικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Από το κείμενο του Έθνους της Κυριακής. Βέβαια, λείπουν και κάποιες άλλες αλήθειες που όπως φαντάζομαι δεν έγιναν γνωστές στον αρθρογράφο, αλλά δεν θα είχαν και τόση σημασία. Αντί λοιπόν να σας ζαλίζω με τα του Έθνους γραφόμενα, σας δίνω την ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας, και όσοι διαθέτετε Ηλεκτρονικό Υπολογιστή και πρόσβαση στο διαδίκτυο, δεν έχετε παρά να κλατάρετε επάνω σε αυτήν, ώστε να περιηγηθείτε στο συγκεκριμένο άρθρο. http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=22316952




Γιάννης Μαγκριώτης, Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Η Ξάνθη έχει μεγάλη έλλειψη υποδομών σε σχέση με γειτονικούς Νομούς π.χ. Ροδόπης.

Δεν μπορεί να μένει χωρίς την δική της σύνδεση και χωρίς το περιφερειακό δακτύλιο
Στην πόλη μας βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κύριος Γιάννης Μαγκριώτης, προκειμένου να εξετάσει συνολικά την κατάσταση, όσον αφορά τα έργα υποδομών και οδοποιίας στον Νομό.
Με αφετηρία την πολύ χαρακτηριστική διατύπωση του κυρίου Γ. Μαγκριώτης, « Η Ξάνθη έχει μεγάλη έλλειψη υποδομών σε σχέση με γειτονικούς Νομούς π.χ. Ροδόπης» ξεκίνησε ένας διάλογος σε βάθος πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και επισημάνσεις από τους εκπροσώπους φορέων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι πλαισίωσαν την συγκέντρωση.
Δύο βασικά έργα οδοποιίας του Νομού αποτέλεσαν σημείο αναφοράς, αλλά και κοινή ομολογία, ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν, για να βάλουν με αυτό τον τρόπο σε αναπτυξιακή τροχιά όλο τον Νομό. Ο λόγος για τον κάθετο άξονα και την ανατολική παράκαμψη της πόλης.
«Η απόλυτη προτεραιότητα της Περιφέρειας είναι η Ξάνθη» τόνισε με νόημα ο Υφυπουργός και πρόσθεσε παράλληλα, πως « Δεσμευόμαστε να ολοκληρώσουμε τα δύο μεγάλα οδικά έργα του Νομού. Υπάρχει επιθυμία να στηριχθούν αυτές οι επιλογές. Δεν μπορεί να μένει η Ξάνθη, χωρίς την δική της σύνδεση και χωρίς το περιφερειακό δακτύλιο».
Στην συζήτηση συμμετείχαν ενεργά όλοι οι φορείς. Ο καθένας βέβαια προσπαθούσε να θέσει το ζήτημα στην δική του διάσταση. Ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, για παράδειγμα, απέδωσε την ελλιπή δραστηριότητα, όσον αφορά έργα υποδομών και οδοποιίας στον Νομό στο γεγονός, ότι έδρα των Περιφερειακών Υπηρεσιών Μακεδονίας και Θράκης είναι η πόλη της Κομοτηνής και της Καβάλας.
Αναλυτική συζήτησε έγινε και γύρω από την ανατολική και δυτική παράκαμψη της πόλης, με επικρατέστερη την πρώτη, αφού όπως επισήμανε και ο κύριος Γ. Μαγκριώτης αυτήν υποδεικνύουν οι μελέτες που έχουν γίνει, καθώς και οι αποφάσεις που υπάρχουν.
Ο Νομάρχης Ξάνθης, κύριος Γιώργος Παυλίδης, αναφέρθηκε εκτενώς στα βαθύτερα νοήματα του καθέτου άξονα, της τουριστικής διόδου που συνδέει Ελλάδα και Βουλγαρίας, τονίζοντας πως στόχος δεν είναι μόνον η Βουλγαρία, αλλά και η Ρουμανία. Μίλησε δε, για τα επιμέρους που αφορούν την κατασκευή του δρόμου, καθώς τις δυσκολίες που υπήρξαν και υπάρχουν.
Όσον αφορά την παράκαμψη της πόλης, ο κύριος Γ. Παυλίδης, επισήμανε για ακόμη μια φορά πως είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, που βοηθάει στο να μην επιβαρύνεται το κέντρο της πόλης.
Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά του Δημάρχου Σταυρούπολης, κυρίου Γιώργου Καρασακαλίδη, στο κλείσιμο του σταθμού του Δήμου όπου προΐσταται, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της εποχής, σε μια εποχή, όπου οι αποστάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά και λόγω των πολλαπλών συνδέσεων που υπάρχουν, οδικών και σιδηροδρομικών. Παράλληλα, ο κύριος Γ. Καρασακαλίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κατασκευή Εργατικών Κατοικιών που έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή.
Η σύσκεψη έκλεισε με την τοποθέτηση του κυρίου Γ. Μαγκριώτη, αναφορικά με τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει. Όπως, λοιπόν, επισήμανε ο τελε7υταίος, σε προτεραιότητα μπαίνουν τα δύο μεγάλα οδικά έργα του Νομού. Ο κάθετος άξονας, για τον οποίον σημείωσε ότι μέχρι το 2014 θα έχει ολοκληρωθεί, όχι βέβαια με τα χαρακτηριστικά που είναι επιθυμητά, ωστόσο θα γίνει ασφαλέστερος και πιο λειτουργικός. Τόνισε δε, ότι θα δοθεί μεγάλη προτεραιότητα στην παράκαμψη της πόλης, η απόλυτη προτεραιότητα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο έργο, που θα στηριχθεί και από την Περιφέρεια. Υπογράμμισε από την άλλη, πως θα γίνει παρέμβαση στον οδικό άξονα Ξάνθης- Εχίνου, ώστε να ελαττωθεί στο ελάχιστο η επικινδυνότητα του εν λόγω δρόμου, μέσα και από το πρόγραμμα οδικής ασφάλειας της περιφέρειας σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «Ελλάδα» του Υπουργείου Εσωτερικών.
Κλείνοντας, ο κύριος Γ. Μαγκριώτης, επισήμανε, πως πρέπει να αξιοποιηθεί το λιμάνι του Πόρτο Λάγους και να εξυγιανθεί η σιδηροδρομική γραμμή.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κύριος Σωκράτης Ξυνίδης, καθώς και η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κυρία Θ. Κόκλα και οι δύο κάλεσαν τον Υφυπουργό να συμβάλει τα μέγιστα, ώστε οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξη και η περιοχή να διεκδικήσει τον αναπτυξιακό της ρόλο.

Σωκράτης Ξυνίδης : Σκοπός μου να υπηρετήσω το ΠΑΣΟΚ από οποιαδήποτε θέση

 «Είμαι απολύτως βέβαιος και αισιόδοξος, ότι η περίοδος της ανασφάλειας για την Ελλάδα πέρασε. Δεν πέρασε η περίοδος της δυσκολίας. Νομίζω, ότι με πολύ περισσότερες δυνάμεις και πίστη, με όλη αυτή την κοινή εθνική προσπάθεια, που εμείς την ονομάσαμε μια νέα κοινωνική συμπαράταξη για τον τόπο μας, να οδηγήσουμε την χώρα έξω από το τέλμα. Να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την λογική, την νοοτροπία και την πραγματικότητα της Ψωροκώσταινας»   



  Για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας μίλησε στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ξάνθης, κύριος Σωκράτης Ξυνίδης, την περασμένη Παρασκευή σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, όπου βρέθηκε συνοδεία του Υφυπουργού Υποδομών, κυρίου Γιάννη Μαγκριώτη, στα πλαίσια Σύσκεψης με φορείς της ευρύτερης περιοχής αναφορικά με έργα υποδομών και οδοποιίας στον Νομό.

  Ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του κυρίου Σ. Ξυνίδη, σχετικά με την φιλολογία των ημερών, που τον θέλει να εγκαταλείπει την θέση του ως Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, για να διεκδικήσει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κληθείς, λοιπόν, να σχολιάσει το παρασκήνιο γύρω από το όνομά του και τι ισχύει σε τελική ανάλυση, ο κύριος Σ. Ξυνίδης, επισήμανε με έμφαση τα ακόλουθα:

  «Στην θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, με πρότεινε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και είμαι στην απόλυτη και διακριτική του ευχέρεια. Όποτε μου πει, ότι πρέπει να σταματήσω να κάνω αυτό που κάνω εκεί, θα το σταματήσω. Από κει και πέρα αυτού του είδους οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, εντός και εκτός εισαγωγικών, με κάνουν να διερωτώμαι, αν η παρουσία μου εκεί ενοχλεί, είτε κάνει κάποιους να θεωρούν, ότι απαξιώνει το έργο που γίνεται. Αν είναι το δεύτερο, ας βγουν να μου το πουν.

  Λέγεται, ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα είναι το αντάλλαγμα, για να φύγω από την θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου. Δεν λέγεται με ύφος αναβάθμισης και προσφοράς από ένα άλλο πόστο. Έχει σαν στόχο αυτού του είδους τα παραπολιτικά. Θέλουν να πούνε, δηλαδή, ότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου στην θέση του Γραμματέα. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν με απασχολεί τίποτα σε σχέση με τέτοιου είδους σενάρια. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που έχει αναλάβει στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό το έργο δίνω κάθε μέρα με όλες μου τις δυνάμεις σε βάρος και της ιδιότητάς μου, αν θέλετε, του βουλευτή Ξάνθης. Νομίζω, ότι θα ανταμείψω τον τόπο μου, τουλάχιστον, σε κάποιο σημείο. Δεν είναι στις προθέσεις μου, να συμμετέχω πουθενά, εκτός από εκεί, που συμμετέχω και δίνω όλο μου τον εαυτό, είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, στερώντας τον, ακόμα, και από την οικογένειά μου»

Από την άλλη, ο κύριος Σ. Ξυνίδης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, που αποτελεί ένα μείζονος σημασίας ζήτημα για την τοπική κοινωνία, με τον τρόπο που εξελίσσεται. Ερωτηθείς για το τι γίνεται με την συνεταιριστική καπνοβιομηχανία του Νομού, η οποία, σημειωτέων, δεινοπαθεί οικονομικά, πολύ περισσότερο, τώρα, που καλείται να πληρώσει ένα “τσουχτερό” επιτόκιο, το οποίο έχει αυξηθεί από την  μεγαλομέτοχό της, την ΑΤΕ, ο κύριος Σ. Ξυνίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά:  

  «Η ΑΤΕ είναι μια τράπεζα, η οποία επιτελεί συγκεκριμένο κοινωνικό σκοπό. Εάν κριθεί, ότι αυτή η επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη, δεν έχει προοπτική, είναι μονίμως ζημιογόνα και ως εκ τούτου θα έπρεπε να δούμε κάποια άλλη λύση, αυτό δε θα μπορούσε, σε καμία περίπτωση, να είναι κάτι το οποίο γίνεται εμμέσως, με σιωπηρές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης και με υποφαινόμενες μεταβιβάσεις ποσοστών που δεν ξέρουμε που και γιατί καταλήγουν.

Εάν παρουσιαζόταν σήμερα ένας ισχυρός ιδιώτης της αγοράς και ενδιαφερόταν να αγοράσω την ΣΕΚΑΠ από την ΑΤΕ, θα ήταν κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να  συζητήσουμε, για να διαπιστώσουμε τους σκοπούς του. Χωρίς να ξέρουμε, ωστόσο, πως και γιατί, που ενδεχομένως να καταλήξει σε ανταγωνιστές, οι οποίοι θα έχουν ως μόνο στόχο το 9% του μεριδίου τσιγάρου στην αγορά που έχει σήμερα η ΣΕΚΑΠ ή την ακίνητη περιουσία της, νομίζω, ότι όχι μόνον εγώ, αλλά και κανένας άλλος στην Ξάνθη δεν πρόκειται να το ανεχτεί. Η περίοδος στην Ξάνθη, όταν κάποιοι λειτουργώντας από όλες αυτές τις υπόγειες διαδρομές, μεταβιβάζανε περιουσιακά στοιχεία με δημόσιο χαρακτήρα που ενδιέφεραν την κοινωνία, χωρίς κανένας να μπορεί να βγάλει συμπέρασμα από ποια καραμπόλα βρεθήκαμε, τέλειωσαν. Τουλάχιστον εγώ δεν πρόκειται να συνεργήσω σε κάτι τέτοιο».

  Σε διευκρινιστική ερώτηση, πως αξιολογείται η πρόταση της τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο κύριος Σ. Ξυνίδης, επισημαίνει τα ακόλουθα:  

   «Μέχρι στιγμής, νομίζω, ότι η πρόταση αυτή έχει πολύ σημαντικές αδυναμίες, ως προς την ουσιαστική της εφαρμογή. Μια τράπεζα, δηλαδή, η οποία στην ουσία ζητάει να κάνει Όμιλο με τραπεζικά ιδρύματα δημοσίου ενδιαφέροντος και χαρακτήρα, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη και να τύχει της αποδοχής της κυβέρνησης. Αυτή είναι η προσωπική μου πρόβλεψη».

  Παράλληλα, σχολιάζοντας την εθνική οικονομίας, έτσι όπως εξελίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κύριος Σ. Ξυνίδης αναφέρει τα κάτωθι:

«Νομίζω, ότι το τελευταίο διάστημα η οικονομία της χώρας, αλλά και η ψυχολογία μας, παίρνουν πολλούς πόντους. Μπορεί αυτό το διάστημα να ήταν πολύ σκληρό για όλους και πάνω από όλα για εμάς, που κληθήκαμε να πάρουμε πολύ σκληρές αποφάσεις για τον ελληνικό λαό, θεωρώ, ότι, πλέον, έχουμε λόγους να πιστεύουμε, πως η αξιοπιστία της χώρας και η ουσιαστική ισχύς της οικονομίας μας βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο.   Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η χώρα χαλάρωσε, ούτε ότι η κρίση πέρασε, ότι δεν έχουμε να δούμε και να κάνουμε πράγματα. Το ότι έρχονται σήμερα τα ίδια έντυπα π.χ. ο γερμανικός τύπος, ο οποίος μέχρι πριν από δύο- τρις μήνες μας είχε για χρεοκοπημένους και λοιδορούσε την αξιοπρέπειά μας και λέει, ότι οι Έλληνες αποδεικνύουν, πως μπορούν να καταφέρουνε αυτό το οποίο φαινόταν ακατόρθωτο, είναι κάτι πολύ σημαντικό για μας.

  Είμαι απολύτως βέβαιος και αισιόδοξος, ότι η περίοδος της ανασφάλειας για την Ελλάδα πέρασε. Δεν πέρασε η περίοδος της δυσκολίας. Νομίζω, ότι με πολύ περισσότερες δυνάμεις και πίστη, με όλη αυτή την κοινή εθνική προσπάθεια, που εμείς την ονομάσαμε μια νέα κοινωνική συμπαράταξη για τον τόπο μας, να οδηγήσουμε την χώρα έξω από το τέλμα. Να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την λογική, την νοοτροπία και την πραγματικότητα της Ψωροκώσταινας».    

Μένη Μαλλιώρη, Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ: Το Κέντρο απεξάρτησης αναζητά την δική του στέγη

«Αναζητάμε χώρο, γιατί μόνον αυτό χρειαζόμαστε, ώστε να γίνει μια μονάδα θεραπευτικού προγράμματος του ΟΚΑΝΑ και στην Ξάνθη. Ελπίζω και εύχομαι η νέα διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης να δει θετικά το ζήτημα»

To Κέντρο Ενημέρωσης και Πρόληψης Κατά των Ναρκωτικών Ξάνθης, επισκέφτηκε το περασμένο Σάββατο η κυρία Μένη Μαλλιώρη, Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους του Κέντρου σχετικά με θέματα εσωτερικής λειτουργίας, αλλά και τα νέα δεδομένα που αφορούν την δραστηριότητά του.
«Σκοπός της επίσκεψης είναι να έχω μια άμεση επαφή και επικοινωνία με τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης, για να ενημερώσω από πλευράς του Οργανισμού, που βρισκόμαστε, αλλά και για να ακούσω τα δικά τους αιτήματα, σκέψεις ή προγράμματα με μελλοντικές δράσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά η κυρία Μ. Μαλλιώρη μέσα από σχετικές δηλώσεις της στην ΦτΞ.
Αναφερόμενη στην Πανελλαδική κατάσταση των Κέντρων Πρόληψης, διευκρινίζει, πως αυτά «ταυτίζονται, συνήθως, με τα ναρκωτικά, αλλά θα μετεξελιχθούν σε κέντρα πρόληψης ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων, διότι θέλουμε να συμπεριλάβουμε τον καπνό και το αλκοόλ, κάποια φάρμακα, αλλά και άλλες προκλήσεις λ.χ. διαδίκτυο, στον τομέα των εξαρτήσεων».
Παράλληλα, συμπληρώνει, πως «Είμαστε σε μια καλή συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Επιτέλους, μπαίνει στο σχολικό πρόγραμμα η αγωγή υγείας. Ένα κομμάτι της αγωγής υγείας θα είναι στο πρόγραμμα και τα Κέντρα Πρόληψης θα είναι οι υπεύθυνοι φορείς, που θα καλύψουν αυτό τον τομέα, είτε άμεσα, μπαίνοντας τα στελέχη στις τάξεις, είτε έμμεσα εκπαιδεύοντας εκεί που υπάρχουν οι κατάλληλοι εκπαιδευτικοί, διότι δεν υπάρχει πλήρες δίκτυο ατόμων αυτή την στιγμή , που να μπορούν να καλύψουν αυτή την ενότητα. Άρα, θα είμαστε στο πρόγραμμα. Ήδη, από την πιλοτική φάση των οκτακοσίων “νέων” σχολείων υπάρχει η ενότητα αγωγής υγείας στην πρώτη και στην Δευτέρα δημοτικού. Εμείς είπαμε, βέβαια, ότι θα πρέπει να είναι σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με τα νέα μέσα που θα ψηφιοποιηθούν. Η ηλεκτρονική διδασκαλία είναι μια αλλαγή, που θα είναι στην έννοια του νέου σχολείου»
Αναφερόμενη στα οικονομικά θέματα του Οργανισμού, η κυρία Μ. Μαλλιώρη, διευκρινίζει πως «Τα δώδεκα εκατομμύρια των προηγούμενων ετών δόθηκαν και τα δέκα της φετινής χρονιάς εξασφαλίστηκαν. Μάλιστα, μετά από αίτημά μας, δεν θα γίνει περικοπή του 10% που είχε γίνει για όλους τους φορείς. Όλα αυτά δείχνουν, ότι υπάρχει μια αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται στα Κέντρα Πρόληψης».
Αναφορικά, τώρα, με τους βαθύτερους σκοπούς λειτουργίας των Κέντρων, η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, επισημαίνει με έμφαση «Υπάρχουν κάποια άτομα που λένε τι είναι τα Κέντρα Πρόληψης και τι κάνουνε; Κάποιοι άλλοι λένε, ότι είναι υπηρεσίες πολυτελείας κ.τ.λ. Ο τρόπος που περιγράφτηκε η δουλειά των Κέντρων Πρόληψης μέχρι τώρα ήταν περιγραφικός. Είναι και αυτός ένας τρόπος, δεν θέλουμε να τον ακυρώσουμε. Άλλωστε, με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα αναφέρεται θετικά στον τομέα της πρόληψης στην ετήσια έκθεση του ΟΗΕ και στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Πρατηρίου. Εμείς δεν το ξέρουμε, οι ξένοι το ξέρουν και μας έχουν καταγράψει».
Κλείνοντας, ο κυρία Μ. Μαλλιώρη αναφέρεται στα θεραπευτικά προγράμματα του Οργανισμού, αλλά και τους στόχους που υπάρχουν για την Ξάνθη. επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Δεν έχουμε επάρκεια θεραπευτικών θέσεων. Έξη χιλιάδες άτομα είναι σε λίστα αναμονής έξη χρόνια. Δεν έχουμε ούτε επάρκεια, ούτε προσβασιμότητα. Το να μετακινείται, όπως γίνεται, ένα άτομο από το Ηράκλειο της Κρήτης στα Χανιά, γιατί μόνον εκεί υπήρχε το πρόγραμμα, και να βλέπουμε θανάτους των ατόμων αυτών λόγω της καθημερινής μετακίνησης είναι κάτι που αμαυρώνει την συνολική προσπάθεια.
Άρα, ο δεύτερος λόγος που είμαι εδώ είναι να διερευνήσω την δυνατότητα, εάν υπάρχει κάποιος χώρος και μόνον αυτό αναζητάμε, ώστε να γίνει μια μονάδα θεραπευτικού προγράμματος του ΟΚΑΝΑ. Έχουν γίνει όλες οι σχετικές συνομιλίες. Έχω όλη την ενημέρωση. Δεν έχουν τελεσφορήσει για κάποιους λόγους. Ελπίζω και εύχομαι η νέα διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης να δει θετικά το ζήτημα. Εάν υπάρχει δυνατότητα διάθεσης χώρου στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, θα μπορέσουμε να την δημιουργήσουμε εκεί. Ήδη, έχουν σταλεί τα σχετικά σχέδια . Αν με απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου, μας πουν, ότι υπάρχει αυτός ο χώρος, τότε πράγματι ο ΟΚΑΝΑ μπορεί να δημιουργήσει την μονάδα. Έχει γίνει, ήδη, τηλεφώνημα στον Διοικητή. Είναι πολύ πιθανόν είτε να τον συναντήσω, είτε να μιλήσουμε τηλεφωνικά, ώστε να δούμε τις διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Γιάννης Μαγκριώτης στην Ξάνθη


Οδεύουμε στην ολοκλήρωση της Εγνατίας


Οδού κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση


για δυο φορές εγκαινίασε λόγω εκλογών
«Καταργήσαμε τα δεκατρία διόδια, γιατί έχουμε επιλέξει να βάλουμε ηλεκτρονικά διόδια στην Εγνατία, όπως και στους άλλους αυτοκινητόδρομους της χώρας.  Τα ηλεκτρονικά διόδια είναι απολύτως δίκαια, θα πληρώνει ο καθένας μόνον τα χιλιόμετρα που διανύει. Δεύτερον, το τίμημα των διοδίων της Εγνατίας θα είναι σαφέστερα χαμηλότερο από ότι είναι το κόστος διοδίων στους άλλους αυτοκινητόδρομους»


  Θέματα ουσίας ανέλυσε μέσα από την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ, ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κύριος Γιάννης Μαγκριώτης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τοπικούς φορείς της περιοχής, σχετικά με ζητήματα υποδομών του Νομού, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε ξενοδοχείο της πόλης.


  Αναφερόμενος στα stress tests, δηλαδή τα τεστ αντοχής που έπρεπε να περάσουν όλες οι Ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να αποδείξουν κατά πόσο είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις οικονομικές ανάγκες της εποχής, ο κύριος Γ. Μαγκριώτης, μίλησε διεξοδικά για την ΑΤΕ, την μοναδική ελληνική τράπεζα, η οποία δεν πέρασε τα περιβόητα τεστ, γεμίζοντας μας με επιφυλακτικότητα και προβληματισμό, αναφορικά με το κατά πόσο θα μπορέσει να συνεχίσει ως ανεξάρτητη δημόσια τράπεζα, με σημείο αναφοράς πάντοτε την πρόταση της Πειραιώς. Σχετικά με το θέμα ο κύριος Γ. Μαγκριώτης, επισήμανε τα κάτωθι:    


  «Η αξιολόγηση, παρόλα τα αυστηρά κριτήρια, που αυστηροποιήθηκαν ακόμα περισσότερο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ήταν θετική για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το κρατήσουμε. Βεβαίως χρειάζεται ενίσχυση, μα πάνω από όλα οι τράπεζες πρέπει να κοιτάξουν  την πραγματική ανάπτυξη. Την στήριξη δηλαδή της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτή είναι επιλογή και στρατηγική της κυβέρνησης.


  Όσον αφορά την ΑΤΕ , μια τράπεζα με κοινωνικό χαρακτήρα, κυρίως στήριξης αγροτών και της αγροτικής παραγωγής, γνωρίζαμε τα προβλήματα που έχει. Ωστόσο, τόσο η διοίκησή της, όσο  και η κυβέρνηση, είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την τράπεζα, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα γίνει πολύ γρήγορα, ώστε και η ΑΤΕ να μπορέσει να παίξει τον καθοριστικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο, ιδιαίτερα για την ελληνική περιφέρεια»
  Ερωτηθείς, αναφορικά με τις αυξήσεις στην τιμή των διοδίων, αλλά και της επέκτασή τους σε όλο το μήκος της Εγνατίας, γεγονός που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από πλευρά των πολιτών, ο κύριος Γ. Μαγκριώτης τονίζει με έμφαση τα κάτωθι: 


  «Η Εγνατία οδός, ο οριζόντιος άξονας, ο οποίος θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες  γιατί ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί στην  Ήπειρο, καθώς η απελθούσα κυβέρνηση τον εγκαινίασε δύο φορές για τις προεκλογικές ανάγκες. Είναι το πιο μεγάλο δημόσιο έργο που έχει γίνει στην χώρα μας. Εξακόσια εβδομήντα χιλιόμετρα κλειστού αυτοκινητόδρομου και αυτό πρέπει να μας κάνει όλους περήφανους. Το στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, όλα τα πολιτικά κόμματα.  Είναι η μεγάλη κατάκτηση για τον μεθοριακό του Βορειοελλαδικού χώρου. Όλες, πλέον, οι συζητήσεις για την ανάπτυξη Βορείου Ελλάδος, αλλά και της Θεσσαλίας γίνονται με βάση τον οριζόντια άξονα της Εγνατίας. Εμείς δεν μένουμε μόνον στον οριζόντιο άξονα. Ο οριζόντιος άξονας μπορεί να διευκολύνει την διαμπερή κίνηση από την Ανατολή στην Δύση και το αντίστροφο. Δεν βοηθάει όμως την ανάπτυξη του μεθοριακού χώρου, της ζώνης της Εγνατίας, γι’ αυτό στηρίζουμε τις καθέτους συνδέσεις με τις βαλκανικές χώρες, τους κόμβους και τις συνδέσεις με τοπικά και αναπτυξιακά κέντρα. Με τις πύλες εξωστρέφειας της χώρας, όπως είναι τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα σιδηροδρομικά δίκτυα. Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα δίκτυο αναπτυξιακών υποδομών γύρω από τον οριζόντιο άξονα της Εγνατίας, που θα καταστήσει τον μεθοριακό χώρο από ζώνη ασυνέχειας των προηγούμενων ετών σε ζώνη συνέχειας και συνεργασιών. Η Εγνατίας, ωστόσο, χρειάζεται ετησίως  εκατό εκατομμύρια ευρώ για την συντήρησή της. Αυτά τα χρήματα πρέπει να τα πληρώνουν οι χρήστες της. Είναι άδικο να τα πληρώνουν οι πολίτες που δεν χρησιμοποιούν την Εγνατία. Αυτό είναι απολύτως δίκαιο κοινωνικά. Είναι ένα έργο που κατασκευάστηκε με δημόσια δαπάνη, κατά 60% με κοινοτικούς πόρους και 40% από τον κρατικό προϋπολογισμό.   Επειδή ακριβώς αυτός ο άξονας μας ένωσε όλους, όλες τις κυβερνήσεις, ανεξάρτητα αν κάποια κυβέρνηση έκανε περισσότερα και κάποια λιγότερα. Αυτό είναι το τελευταίο. Τα τετρακόσια δύο χιλιόμετρα είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το 2003 και τα λιγότερα στην συνέχεια. Και η απελθούσα κυβέρνηση στήριξε την Εγνατία, αν δούμε γενικότερα τα δημόσια έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε όλη την χώρα. Αυτό είναι σημαντικό , γι’ αυτό σε δεκαπέντε περίπου χρόνια ολοκληρώθηκε το πιο μεγάλο δημόσιο έργο στην χώρα μας. Θα πως συγκριτικά, ότι το κομμάτι από την Πάτρα, ο παλιός κεντρικός άξονας της χώρας, Αθήνα- Θεσσαλονίκη είναι επτακόσια δύο χιλιόμετρα. Σαράντα χρόνια κατασκευάζεται . Το 2007 η Πολιτεία ανέθεσε τρις ιδιωτικές κοινοπραξίες για να τον ολοκληρώσουν τα επόμενα χρόνια. Αυτό, λοιπόν, το μεγάλο επίτευγμα θα πρέπει να το κρατήσουμε. Πρέπει να πω, επίσης, ότι η Εγνατίας τα τελευταία χρόνια κατασκευαζόταν με δάνεια. Χρωστάει 1,1 δις ευρώ σε εμπορικές τράπεζες η Εγνατίας Α.Ε.  Αυτό επέλεξε η προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί δεν ήθελε να αναγράφεται στο έλλειμμα του προϋπολογισμού η κρατική συμμετοχή. Οι τράπεζες έχουν, ήδη, καταγγείλει    τις συμβάσεις και ζητούν τα χρήματά τους, γιατί οι υποθήκες που έβαλε το κράτος για τα δάνεια ήταν τα διόδια, τα οποία έπρεπε να λειτουργούν από το 2006, αλλά η ΝΔ φοβήθηκε το πολιτικό κόστος και δε τα έθεσε σε λειτουργία και τώρα το έλλειμμα και το χρέος της είναι πάρα πολύ μεγάλο. Συνεπώς, πρέπει να τοποθετηθούν διόδια. Εμείς καταργήσαμε τα δεκατρία διόδια, γιατί έχουμε επιλέξει να βάλουμε ηλεκτρονικά διόδια στην Εγνατία, όπως και στους άλλους αυτοκινητόδρομους της χώρας.  Τα ηλεκτρονικά διόδια είναι απολύτως δίκαια, θα πληρώνει ο καθένας μόνον τα χιλιόμετρα που διανύει. Δεύτερον, το τίμημα των διοδίων της Εγνατίας θα είναι σαφέστερα χαμηλότερο από ότι είναι το κόστος διοδίων στους άλλους αυτοκινητόδρομους».

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Προς Δημοτικό Σύμβουλο του Δημάρχου Ξάνθης, που έχει καβαλήσει το καλάμι από την ήμερα που με νύχια και με δόντια εκλέχτηκε και του οποίου το όνομα δεν δημοσιοποιώ, πρώτον, γιατί δεν αξίζει και δεύτερον, δίνοντας του χρονικά περιθώρια να συμμαζευτεί ενταύθα: οι απειλές και οι υποδείξεις προς τρίτους του στιλ «καν’ του μήνυση να σταματήσει να γράφει για εσένα τώρα που είναι προεκλογική περίοδος», έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και σίγουρα δεν με αγγίζουν, αλλά ούτε και με φοβίζουν.
Είναι γνωστή σε μένα πλέον η τακτική των ανθρώπων, που αντί να τιμήσουν τα παντελόνια που φοράνε και να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση στα ίσια, επιλέγουν την δικαστική οδό για να εκφοβίσουν και να εκβιάσουν τα μέσα ενημέρωσης και τους εκπροσώπους ή ιδιοκτήτες τους, που δεν έχουν υποκύψει σε εκβιασμούς χειρίστου είδους.
Δεν φοβήθηκα ποτέ μου και δεν πρόκειται να φοβηθώ τέτοιου είδους ανθρωπόμορφα σκουλήκια, που από μπροστά μου ζητάνε συγγνώμη και από πίσω προσπαθούν πάσει θυσία να μου σκάψουν τον λάκκο, βάζοντας άλλους βέβαια να με οδηγήσουν στο σκαμνί, επειδή πολύ απλά οι ίδιοι βλέπουν την σκιά τους και λερώνουν το εσώρουχο τους.
Το να είναι κάποιος δειλός, δεν είναι κακό, αφού αυτό αποτελεί στοιχείο του χαρακτήρα του, το να είναι όμως κάποιος θρασύδειλος, όχι μόνο μεμπτό είναι, αλλά και απεριορίστου ηλιθιότητας προτέρημα, αφού νομίζει πως όλα μένουν κρυφά.
Στην ζωή μου έχω μάθει να μην ανέχομαι, τους διπλοπρόσωπους, τους εκβιαστές, τους θρασύδειλους χέστες και τους ψεύτες.
Σήμερα μιλώντας έτσι απλά, θέλω να τους διαβεβαιώσω, πως θα είμαι απέναντι τους, άσχετα με το τίμημα που ίσως κληθώ να πληρώσω κάποια στιγμή, εφόσον τους εξαφανίσω από προσώπου γης, γιατί η ύπαρξή τους και μόνο, λειτουργεί ως απόστημα στην κοινωνία. Αυτά προς το παρόν και γνωρίζουν πολύ καλά που μπορούν να με βρουν για να μου ζητήσουν και πάλι συγγνώμη, επιδιώκοντας αυτήν την φορά η πισώπλατη μαχαιριά να φέρει γι’ αυτούς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τίτλοι τέλους από μια ακόμα πετιχυμένη Πατατιαδα

Από μεγάλη επιτυχία στέφθηκαν, για άλλη μια χρονιά, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της πατατιάδας, ενός πολιτιστικού γεγονός που έχει εξελιχθεί σε σημαντικό θεσμό του Δήμου Βιστωνίδας.

  Βασικός στόχος του εορτασμού της πατατιάδας, που μετρά έντεκα  συνολικά χρόνια ζωής, είναι να τοποθετήσει στο επίκεντρο το εθνικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής, την πατάτα.    

  Με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, λοιπόν, κάτοικοι και επισκέπτες πέρασαν ευχάριστα, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Δεν έλλειψε ο χορός και η μουσική, καθώς επίσης  και οι νοστιμιές με πρώτη ύλη τι άλλο; Φυσικά την ντόπια πατάτα.

  Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για την φετινή πατατιάδα, ο Δήμαρχος Βιστωνίδας, κύριος Νίκος Ζλάτκος, αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας τα κάτωθι:

 « Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την πατατιάδα στον Δήμο Βιστωνίδας για ενδέκατη συνεχή χρονιά.

  Ο Δήμος Βιστωνίδας στα πλαίσια των εκδηλώσεων του καλοκαιριού διοργάνωσε την πατατιάδα 2010, δίνοντας έτσι την μέγιστη τιμή σε ένα εθνικό προϊόν, που αποτελεί και για την περιοχή, τα πατατοχώρια του Δήμου μας, ένα σημαντικό προϊόν.  Η συμμετοχή των συλλόγων γυναικών, των πολιτιστικών συλλόγων και των διαφόρων φορέων του Δήμου ήταν συγκλονιστική. Παρασκευάστηκαν και δόθηκαν δωρεάν στους κατοίκους και επισκέπτες πάνω από εξήντα διαφορετικές γεύσεις με πρώτη ύλη την πατάτα.   Πήραμε το θάρρος να εντάξουμε από του χρόνου την γιορτή αυτή στις γιορτές της “ελληνικής γης” του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όλη κατανοούν την σημασία της συμμετοχής αυτής για την ποιοτική αναβάθμιση, αλλά και την πολιτική τιμολόγησης της πατάτας, μιας και θα καταστήσει γνωστό το προϊόν της περιοχής σε όλη την Ελλάδα.

  Το Σάββατο 24/7 στα πλαίσια της πατατιάδας διεξήχθει φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας  μεταξύ των ομάδων Παλαίμαχοι Δήμου Βιστωνίδας Παλαίμαχοι  Μεσογείου- Κύπρου. Το περιβάλλον ήταν συγκινησιακά φορτισμένο, αφενός λόγω του ότι σε κοντινή απόσταση από το γήπεδο υπάρχει το χωριό Αυξέντιο προς τιμήν  του Γρηγορίου Αυξεντίου. Αφετέρου δε, λόγω της προ ημερών 36χρονη μνήμη για την εισβολή στην Κύπρο. Το αποτέλεσμα του αγώνα 1-1. Έγινε αδελφοποίηση των δύο σωματείων και φυσικά δόθηκαν τιμητικές πλακέτες ένθεν και ένθεν»

  Ο Γιώργος Παυλίδης, Νομάρχης Ξάνθης, που παραβρέθηκε και αυτός στις εκδηλώσεις της πατατιάδας, από την πλευρά τους αναφερόμενος στον θεσμό, δήλωσε τα ακόλουθα:

  « Την Κυριακή πέρασα από την Νέα Κεσσάνη, όπου γιόρταζε το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Πέρασα και από την Φελώνη, όπου γινόταν το πανηγύρι του Αγίου   Παντελεήμονα, που έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.

  Χωρίς να αναφερθώ στα επιμέρους, θα πω, πως πρόκειται για μια πολιτιστική γιορτή που στοχεύει στην ανάδειξη προϊόντος που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή»