Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 15.12.2010


Στα πρόθυρα κατάρρευσης η Ξανθιώτικη αγορά

Στα πρόθυρα κατάρρευσης
η Ξανθιώτικη αγορά


-Από την Πέμπτη 16 του μηνός το εορταστικό ωράριο
-Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι καταστηματάρχες της Ξάνθης για την τόνωση της εμπορικής κίνησης λόγω Χριστουγέννων

Ε. Μίλκογλου, Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Ο κόσμος βγαίνει περισσότερο για να κάνει έρευνα αγοράς. Από εδώ και πέρα, οι καταναλωτές θα αγοράζουν τα εντελώς απαραίτητα και τίποτα παραπάνω»


Ξεκινάει από την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στον εμπορικό ιστό της Ξάνθης, που θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 24 του μηνός. Τις δυο ημέρες των Χριστουγέννων, Σάββατο και Κυριακή, τα καταστήματα θα είναι κλειστά. Από την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει πάλι το εορταστικό ωράριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Το τριήμερο των γιορτών, μία, δυο και τρεις Ιανουαρίου, τα καταστήματα θα είναι κλειστά.
Συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με την κίνηση στον εμπορικό ιστό της πόλης, στα πλαίσια των γιορτών που ακολουθούν, εκφράζει ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Ευθύμης Μίλκογλου.
«Τα Χριστούγεννα είναι η πιο μεγάλη γιορτή που έχουμε, οπότε θεωρούμε, ότι η αγορά θα κινηθεί. Βέβαια, τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα, λόγω του γεγονότος ότι έχουν κοπεί συντάξεις και μισθοί. Γιαγιάδες και οι παππούδες αναγκάστηκαν να κόψουν τα δώρα στα εγγόνια τους. Πάλι, όμως, πιστεύουμε, ότι θα υπάρξει κίνηση, αν και μειωμένη» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κος Ε. Μίλκογλου και συνεχίζει λέγοντας πως «ο κόσμος βγαίνει περισσότερο για να κάνει έρευνα αγοράς. Από εδώ και πέρα, οι καταναλωτές θα αγοράζουν τα εντελώς απαραίτητα και τίποτα παραπάνω». Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνουν οι καταστηματάρχες της πόλης, στην προσπάθειά τους σαν προσελκύσουν το καταναλωτικό ενδιαφέρον ο κος Ε. Μίλκογλου υπογραμμίζει πως «κάνουμε ανά τακτά χρονικά προσφορές στα είδη μας για να προσελκύσουμε τους καταναλωτές στα καταστήματά μας. Όλα σχεδόν τα καταστήματα κάνουν κάποιες εκπτώσεις, για να αυξήσουν τον τζίρο τους. Είναι μια κίνηση που κάνει καλό στον καταναλωτή, αλλά και τον καταστηματάρχη. Όλοι κοιτάμε να βρούμε κάποιους τρόπους για να κινηθούμε».

Της Πολίτικής Το ##

Της Πολίτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Παραίτηση Κριτσίνη στο ΕΒΕ Ξάνθης. Ναι μεν, αλλά... Το μέγα θέμα απώλειας κασέτας πέρασε στα ψιλά:


Μπορεί επιτέλους κάποιος να αποφάσισε να παραιτηθεί από το ΕΒΕ, λόγω της κατάστασης, αλλά δυστυχώς τα υπόλοιπα που έχουν διαδραματιστεί και φέρονται ως η σάλτσα και η μουστάρδα στο ψητό, άλλα δείχνουν. Άλλα είπε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ για την παραίτηση Κριτσίνη, άλλα είπε ο ίδιος ο Σάκης ο Κριτσίνης στην επιστολή παραίτησής του και τα ερωτηματικά πλανώνται. Εκείνο όμως που έχει σημασία στην υπόθεση, είναι ότι το γεγονός απώλειας της κασέτας πέρασε στα ψιλά από κάποιους και καθόλου από κάποιους άλλους, ενώ μια απλή παραίτηση πέρασε ως μέγα θέμα.


Η αποκλειστικότητά μας για την απώλεια της κασέτας από το ΕΒΕ και για τα φαντάσματα που την έκλεψαν, ενόχλησε πολλούς και δεν αναδημοσίευσαν την είδηση:

Είναι καλό οι τοπικές εφημερίδες να έχουν καθημερινά από μια αποκλειστικότητα, αλλά καλύτερα ακόμα θα ήταν όταν αναφέρονταν και η πηγή της είδησης που δημοσιεύτηκε, από το να επιλέγεται να μην δημοσιοποιηθεί η είδηση, επειδή κάποιος άλλος πρόλαβε και την δημοσίευσε πρώτος. Η επιτυχία της εφημερίδας μας ήταν η αποκλειστικότητα για την απώλεια της κασέτας της συνεδρίασης της διοικητικής επιτροπής του ΕΒΕ και αυτό όπως φάνηκε, κάποιους τους ενόχλησε και δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το θέμα, την στιγμή που μετέτρεψαν κάποια άλλα άνευ ουσίας και περιεχομένου θέματα, σε μεγάλα ζητήματα της περιοχής. Δεν μου αρέσει να παινεύομαι, αλλά αυτό το οποίο έχω να δηλώσω, είναι το γεγονός πως η «Φωνή της Ξάνθης» αποτελεί την είδηση την στιγμή που κάποιοι απλά την ακολουθούν.

Μέγα οικονομικό σκάνδαλο σε εταιρία της Ξάνθης. Για 500.000 ευρώ που έκαναν φτερά, κάνουν λόγο οι πληροφορίες:


Το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο στην Ξάνθη και το θέμα είναι πως η Ξάνθη, περιοχή με τα χίλια χρώματα, έχει μετατραπεί σε πόλη με τα χίλια σκάνδαλα. Η υπόθεση αυτή τη φορά, αφορά εταιρία που εδρεύει στην περιοχή μας πολλά χρόνια και οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάχρηση από τα ταμεία, που αγγίζει το ποσό των 500.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε τίποτε άλλο από αυτά, διότι όπως μαθαίνω διενεργείται έρευνα.

Σε προβοκάτσια αποδίδεται ο εμπρησμός σε Τζαμί του Αβάτου. Οι διαφορές κατοίκων φαίνεται πως έφεραν το αποτέλεσμα:


Αποσιώπηση του περιστατικού επιχειρήθηκε, αλλά δυστυχώς ουδέν κρυπτό υπό τον Ήλιο. Οι διαφορές ανάμεσα σε κατοίκους του Αβάτου φαίνεται πως ήταν η αφορμή, για να πυρποληθεί με μολότοφ το Τζαμί και κάποιοι να το χρησιμοποιήσουν όπως μόνο αυτοί γνωρίζουν καλά εδώ και χρόνια. Δυστυχώς όμως, η προβοκάτσια αποκαλύφθηκε άμεσα και κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει την χώρα μας για τον εμπρησμό.

Για το δώρο πήγαν οι Συνταξιούχοι στις Τράπεζες και βρήκαν τις πόρτες κλειστές λόγω απεργίας:
Ότι θέλει κάνει ο κάθε ένας στην Ελλάδα και μόνο χώρα δεν μπορεί κανείς να μας πει με αυτά που γίνονται. Πήγαν οι συνταξιούχοι εχθές να πάρουν το δώρο των Χριστουγέννων στις τράπεζες και βρήκαν τις πόρτες κλειστές λόγω απεργίας των υπαλλήλων. Λογικά, όπως θα έκανε ο κάθε ένας μας, οι συνταξιούχοι άρχισαν να βρίζουν και να καταριούνται, αφού με τα λιγοστά πλέον αυτά χρήματα που θα έπαιρναν, είχαν κανονίσει να προβούν σε διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων τους, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Εκεί που σταματά ο παραλογισμός, ξεκινά η Ελλάδα και σίγουρα κανένας πλέον δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέλλον, και όπως όλα δείχνουν, μετά την μετανάστευση των χρημάτων από πολλούς Έλληνες, θα δούμε και την ανθρώπινη μετανάστευση να εξελίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Τον δρόμο της δικαιοσύνης, όπως φαίνεται, ακολουθούν τα γεγονότα του ΕΒΕ, πράγμα το οποίο εμάς μας δένει τα χέρια, αφού δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε τίποτε άλλο:
Ραγδαίες, όπως αναμενόταν, είναι πλέον οι εξελίξεις στο ΕΒΕ και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία, έχουν πάρει ήδη τον δρόμο τους, αφού και επισήμως θα ασχοληθεί η Εισαγγελία. Η δική μας η δουλειά σταματά κάπου εδώ για να συνεχιστεί απλά ενημερωτικά για τις εξελίξεις στο θέμα και να είστε σίγουροι πως δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτε χωρίς να το δημοσιεύσουμε. Το μοναδικό που μπορώ να πω, είναι πως ο όρος «πλαστογραφία» αναφέρθηκε από μέλη της διοίκησης του ΕΒΕ και όχι από τα ΜΜΕ, πράγμα το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες μου, είναι αδιάψευστο.

Άνευ αύξησης τα κόμιστρα των Ταξί ενόψει γιορτών

Άνευ αύξησης τα κόμιστρα
των Ταξί ενόψει γιορτών


- Στον «αέρα» τα σχολικά δρομολόγια στην Ξάνθη
- Ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις ζητά το αρμόδιο Υπουργείο από τους Οδηγούς ταξί


Βασίλης Γεωργιάδης, Πρόεδρος του σωματείου Οδηγών Ταξί Ξάνθης:
«Δεν μπορούμε να κάνουμε και άλλη μείωση. Ήδη, κάναμε συνολική έκπτωση 16%, δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη»

Δε θα αυξήσουν τα κόμιστρά τους οι οδηγοί ταξί για την περίοδο των εορτών που έρχονται, ύστερα από σχετική απόφαση της έκτακτης συνεδρίασης του Προεδρείου της Ομοσπονδίας. Ίδια απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου Οδηγών ταξί είχε παρθεί και πέρσι, στα πλαίσια της γενικότερης οικονομικής κρίσης που υπάρχει στην Ελλάδα. Οι επαγγελματίες του χώρου προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τους λιγοστούς πελάτες που τους έχουν απομείνει, γι’ αυτό και αποφάσισαν να διατηρήσουν ίδιες τις τιμές τους, προκειμένου να τους διευκολύνουν. Ήδη, η πτώση που έχει σημειωθεί στον τζίρο είναι της τάξης εξήντα με εβδομήντα τοις εκατό, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στους οδηγούς ταξί, οι οποίοι βλέπουν με αβεβαιότητα το επαγγελματικό τους μέλλον, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο νέος Πρόεδρος του σωματείου Οδηγών Ταξί Ξάνθης, κύριος Βασίλης Γεωργιάδης.
Να σημειωθεί δε, πως έχει αποφασιστεί, παράλληλα, τετράωρη στάση εργασίας των Οδηγών Ταξί για σήμερα, ως συμπαράσταση στην Γενική απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΕΣΕΕ για το πολυνομοσχέδιο που έχει πάρει τον δρόμο της βουλής και αφορά τις εργασιακές σχέσεις.
Όπως υπογραμμίζει με έμφαση ο κύριος Β. Γεωργιάδης, ο κλάδος των Οδηγών Ταξί περνάει μια κρίση δίχως προηγούμενο, καθώς οι επαγγελματίες πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να τους παρέχονται ανάλογες ευνοϊκές ρυθμίσεις από το κράτος.
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην συνέχεια ο κύριος Β. Γεωργιάδης, δεν έχει βγει ακόμη κανένα νομοσχέδιο που να αφορά τους Οδηγούς Ταξί και να τους ευνοεί, προκειμένου να μπορέσουν να κρατηθούν στον χώρο όπου δραστηριοποιούνται επαγγελματικά.
Όσον αφορά την Ξάνθη, «είναι πολλά τα ταξί και λίγοι οι πελάτες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Β. Γεωργιάδης, περιγράφοντας με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την υφιστάμενη κατάσταση.
Οι Ξανθιώτες όπως επισημαίνει ο κος Β. Γεωργιάδης έχουν στρέψει την πλάτη τους στα ταξί, εξαιτίας της δημοσιονομικής ύφεσης που υπάρχει στην χώρα.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του σωματείου Οδηγών ταξί ενημερώνει, ότι στον «αέρα» βρίσκονται τα “σχολικά” δρομολόγια, εξαιτίας απόρριψης της σύμβασης των οδηγών ταξί, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο ζητά πιο μειωμένες τιμές. Οι Οδηγοί Ταξί, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο κος Β. Γεωργιάδης, ήδη έχουν κάνει αίτηση ανάκλασης της σχετικής απόφασης. Όπως συμπληρώνει ο τελευταίος «δεν μπορούμε να κάνουμε και άλλη μείωση. Ήδη, κάναμε συνολική έκπτωση 16%, δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη».

Το 666 θα αποτελεί τον αριθμό της ζωής μας;

Το 666 θα αποτελεί τον
αριθμό της ζωής μας;


Συνεχίζει να κρατά επιφυλακτική στάση απέναντι στην κάρτα του πολίτη η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων:
«Είναι απαράδεκτο, εάν η κάρτα αυτή περιέχει το 666, χωρίς να το γνωρίζει ο πολίτης. Γιατί να περιέχει τον αριθμό της αποκάλυψης; Έλειψαν οι συνδυασμοί άλλων αριθμών; Αν όντως αληθεύουν οι φόβοι που υπάρχουν σχετικά με την ύπαρξη του 666 στην κάρτα του πολίτη, το γεγονός παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κόσμος έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει τι κρύβεται πίσω από τους συνδυασμούς αριθμών της κάρτας»

Με πολλές επιφυλάξεις συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κάρτα του πολίτη η ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδος, φοβούμενη πως ενδεχομένως η κάρτα να κρύβει παγίδες που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την επίσημη θέση της εκκλησίας μας, παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο το γεγονός, εάν ο αριθμός της “έξυπνης”, όπως ονομάζεται και αλλιώς η κάρτα του πολίτη, παραπέμπει στον αριθμό της αποκάλυψης, δηλαδή το 666.
Μάλιστα, προκειμένου να διερευνηθεί το ζήτημα και να φωτιστεί από όλες τις πλευρές του, έχει αποφασιστεί από την ελληνική εκκλησία, η σύσταση ειδικής επιτροπής επιστημόνων, που θα εξετάσει αναλυτικά το θέμα, προκειμένου να διερευνήσει όλες τις παραμέτρους που αφορούν την κάρτα, αλλά και τους αριθμούς που κρύβει.
Προς το παρόν το ζήτημα βρίσκεται υπό εξέταση από την εν λόγω επιτροπή, ώστε να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα, για την σωστή ενημέρωση του λαού.
Το θέμα προβληματίζει ενίοτε αρνητικά και αρκετούς πολίτες, οι οποίοι βλέπουν με επιφυλακτικότητα την νέα αυτή κάρτα, που αναμένεται να αντικαταστήσει σταδιακά μέχρι και την ταυτότητά μας.
Από την άλλη, η κάρτα του πολίτη αναμένεται να παρέχει στον τελευταίο πολλές διευκολύνσεις, καθώς θα περιέχει τους σημαντικότερους αριθμούς, οι οποίοι του είναι απαραίτητοι στις καθημερινές συναλλαγές με υπηρεσίες του κράτους.
Πάντως, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα τα αποτελέσματα της επιτροπής που έχει αναλάβει να ρίξει φως στο ζήτημα και μετά να πάρουμε επίσημη θέση. Τονίζει δε, ότι εάν η κάρτα περιέχει τον αριθμό της αποκάλυψης, αυτό αποτελεί ένα έγκλημα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού οι πολίτες καλούνται να κάνουν χρήση της κάρτας, χωρίς να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τον αριθμό που αυτή κρύβει. «Τις απόψεις μου αναφορικά με την κάρτα του πολίτη, τις έχω εκφράσει και παλαιότερα. Είναι απαράδεκτο, εάν η κάρτα αυτή περιέχει το 666, χωρίς να το γνωρίζει ο πολίτης. Γιατί να περιέχει τον αριθμό της αποκάλυψης; Έλειψαν οι συνδυασμοί άλλων αριθμών; Αν όντως αληθεύουν οι φόβοι που υπάρχουν σχετικά με την ύπαρξη του 666 στην κάρτα του πολίτη, το γεγονός παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κόσμος έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει τι κρύβεται πίσω από τους συνδυασμούς αριθμών της κάρτας» υπογραμμίζει με έμφαση ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας δε, πως η εκκλησία αναμένει τα επίσημα αποτελέσματα από την έρευνα που έχει εξαγγείλει προκειμένου να είναι σε θέση να πάρει τις τελικές της αποφάσεις, αλλά και τι θέση θα κρατήσει επί του θέματος.

Ένα κουβάρι που δεν ξετυλίγει η εθνική οικονομία της χώρας…

Ένα κουβάρι που δεν ξετυλίγει
η εθνική οικονομία της χώρας…

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Απεργία πάνω στην απεργία έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της χώρας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στα εργασιακά μέτρα που έχει αποφασίσει να κάνει πράξη η κυβέρνηση, θέτοντας εκτός πραγματικότητας το δίκιο του εργαζόμενου.
Ο εργασιακός μεσαίωνας που αναφέρουν τα συνδικάτα της χώρας, στα πλαίσια της σφιχτής οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση με θρησκευτική ευλάβεια, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Εργασιακά δικαιώματα, αποτέλεσμα πολλών και κοπιαστικών αγώνων, έχουν ισοπεδωθεί. Όλα στο όνομα της χρηματοοικονομικής κρίσης, το μεγαλύτερο κακό που έχει βρει τον σύγχρονο πολίτη αυτής της χώρας. Κανείς δεν νιώθει πια ασφαλής. Όλα κινούνται σε μια λεπτή, εύθραυστη, γραμμή, έτοιμη να σπάσει ανά πάσα στιγμή. Με αυτά τα δεδομένα που να βρει έδαφος για να καρποφορήσει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο; Η μόνη εγγύηση που μπορεί να μας δώσει η κυβέρνηση είναι αυτή που διασφαλίζει την ύπαρξη οικονομικών μέτρων για πολλά συναπτά έτη, τα οποία έρχονται ενάντια στα κεκτημένα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη.
Δεν ξέρω, βέβαια, κατά πόσο οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί, θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού το άγρυπνο μάτι του ΔΝΤ, που έχει εγκατασταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως φαίνεται, στην χώρα μας, παρακολουθεί την παραμικρή κίνηση της κυβέρνησης. Τι κι αν φωνάζουν και ωρύονται οι Έλληνες εργαζόμενοι, ότι δεν αντέχουν το βάρος των μέτρων. Το ΔΝΤ συνεχίζει να κρατά αυστηρή στάση, γιατί επιδιώκει να δεκαπλασιάσει τα κονδύλια που μας έχει δώσει με μορφή δανείου. Και αν πιστεύει κανείς, ότι σκοπός της περιβόητης τρόικας είναι να μας σώσει από το οικονομικό μας τέλμα, πλανάτε οικτρά. Το κέρδος είναι το μεγάλο ζητούμενο σε όλες τις περιπτώσεις...
Με απεργίες λοιπόν απαντάνε οι απλοί πολίτες στην νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργείται στην χώρα μας. Αν και αμφίβολα τα αποτελέσματα των διεκδικήσεων, οι πολίτες έχουν αποφασίσει να βγουν στους δρόμους για να δηλώσουν «παρών» στα θέματα που απασχολούν την χώρα. Ένας θερμός Χειμώνας προμηνύεται για την Ελλάδα, αφού η αγανάκτηση έχει περισσέψει. Η κοινωνική εξέγερση είναι προ των πυλών, γιατί κάπως έτσι ξεκινάνε οι μεγαλύτερες κοινωνικές επαναστάσεις που γράφονται με κεφαλαία γράμματα στην παγκόσμια ιστορία. Ο κόσμος απηύδησε, έχει χάσει τα πάντα μέσα σε ένα χρόνο. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι το μόνο που έχει μείνει όρθιο, αλλά και αυτή δεν μπορεί να κρατηθεί άλλο. Κάποιοι επιδιώκουν με επιδεξιότητα να την λυγίσουν, με βασικό σκοπό να καταστήσουν τους πολίτες πειθήνια όργανα, ανίκανα να αντιδράσουν στα επώδυνα οικονομικά μέτρα που αποφέρουν κέρδη στα ισχυρά συμφέροντα. Πλέον, ο απλός πολίτης αντιμετωπίζεται ως μέσον για την απόκτηση κονδυλίων, αφού δουλεύει για το σύστημα λειτουργίας του κράτους, ενός κράτους που αποδεικνύεται αδηφάγο και αναξιόπιστο όσον αφορά τις υποχρεώσεις του προς το κοινωνικό σύνολο της χώρας.