Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 21.1.2011


Μαραθώνια και ανούσια η πρώτη συνεδρίαση

Δημοτικό συμβούλιο για γερά νεύρα

Μαραθώνια και ανούσια
η πρώτη συνεδρίαση


-Δήμαρχος προς Βορίδη: Μην ζητάς να ανοίξει ο φάκελος για τα αυθαίρετα της κεντρικής πλατείας. «Πρόσεξε μην ανοίξει ο φάκελος των δικών σου αυθαίρετων κατασκευών»
-Διαμαρτυρίες μικρών κολυμβητών για το κλείσιμο του Κολυμβητηρίου με σαρκαστικά συνθήματα πλαισίωναν την ατμόσφαιρα
- Θ. Ξυνίδης: Δήμαρχε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ παζαρεύει για την ΦΥΣΙΣ Α.Ε. ενώ είναι υπό εκκαθάριση


Ανέβηκαν, για μια ακόμη φορά, οι τόνοι κατά την διάρκεια συνεδρίασης του δεύτερου δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης, επί της οδού Μαυρομιχάλη 6.
Το θέμα που απασχόλησε έντονα την συνεδρίαση του σώματος αφορούσε το κλείσιμο του κολυμβητηρίου Ξάνθης, αφού οργισμένοι γονείς μαζί με τα παιδιά τους πραγματοποίησαν πορεία που κατέληξε στον Δήμο, ζητώντας σαφείς απαντήσεις για το πότε θα ανοίξει το κολυμβητήριο.
Μάλιστα, τα μέλη της πορείας εισέβαλλαν μέσα στο κτήριο του Δήμου με συνθήματα όπως «το κολυμβητήριο να μείνει ανοιχτό», αλλά και πιο ακραίες φωνές όπως «στον αφρό της θάλασσας ο Δήμαρχος κοιμάται, παρακαλώ σας κύματα στον πάτο να τον πάτε», ζητώντας να μάθουν τους λόγους του κλεισίματος του κολυμβητηρίου, αλλά και συγκεκριμένες ημερομηνίες, όσον αφορά τον χρόνο επαναλειτουργίας του.
Ο Δήμαρχος, από την πλευρά του, δήλωσε ξαφνιασμένος που του ζητούσαν να μιλήσει για τους λόγους του κλεισίματος του κολυμβητηρίου, αφού, όπως ανέφερε, στην συνάντηση που είχε ο ίδιος με τους Προέδρους ΚΟΞ και ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ, είχε εξηγήσει πως υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες έχουν καταστήσει αναξιόπιστο τον Δήμο ,όσον αφορά τις πληρωμές του στους προμηθευτές πετρελαίου για την θέρμανση του κολυμβητηρίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κανένα ενδιαφέρον στην δημοπράτηση που έγινε φέτος και μάλιστα δύο φορές, για να προμηθευτεί ο Δήμος πετρέλαιο για το κολυμβητήριο.
Παράλληλα, επισήμανε, πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση κλεισίματος του κολυμβητηρίου από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Ενώ, έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα του υψηλού κόστους λειτουργίας του κολυμβητηρίου, ζητώντας βοήθεια από αυτούς που χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο και θέλουν να επαναλειτουργήσει.
«Ζητάμε την δική σας βοήθεια και συμπαράσταση, γιατί δεν είναι δυνατόν, την στιγμή, που η κυβέρνηση μας παροτρύνει να κάνουμε περικοπές, ακόμη, και σε κοινωνικά προγράμματα, να ζητάτε από τον Δήμο να καθαρίζει, ακόμη, και τα αποδυτήρια του κολυμβητηρίου. Πρέπει να συμβάλετε και εσείς οικονομικά. Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να μετακυλήσω όλα αυτά τα έξοδα στους συνδημότες μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Αντιδράσεις, ωστόσο, προκάλεσε η δήλωση του Δημάρχου, πως δεν λειτουργεί κανένα κολυμβητήριο της Περιφέρειας, καθώς οι γονείς τόνισαν, πως αναγκάζονται να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο κολυμβητήριο της Καβάλας.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, κύριος Χρίστος Πούλιος, από την πλευρά του, τόνισε, πως ο Δήμαρχος άφησε ανενημέρωτες όλες τις δημοτικές παρατάξεις για το θέμα εδώ και τέσσερα χρόνια.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Δημοτική Αρχή πριν πέντε χρόνια είχε πάρει ένα σημαντικό χρηματικό ποσόν για το κολυμβητήριο, το οποίο δεν αξιοποίηση όπως θα έπρεπε, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σημαντικότερα προβλήματα του κολυμβητηρίου.
Ενώ, κατηγόρησε την δημοτική αρχή που έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια όσον αφορά τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά και το φυσικό αέριο, μέσα από διάφορα προγράμματα, στα οποία μπορούσε να δηλώσει συμμετοχή, προκειμένου να μην τίθεται σήμερα το πρόβλημα με το πετρέλαιο στο Κολυμβητήριο.
Παράλληλα, ο κος Χ. Πούλιος δεν παρέλειψε να κατηγορήσει, για άλλη μια φορά, τον Δήμαρχο για αλαζονεία, αφού, όπως ανέφερε, άλλα έλεγε ο Δήμαρχος προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά.
Η στιχομυθία που ακολούθησε μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης είναι χαρακτηριστική των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ τους.
«Μ’ αρέσει το ύφος σου...» σχολίασε σκωπτικά ο κος Μ. Στυλιανίδης.
«Με κούρασε τέσσερα χρόνια η ειρωνεία σας. Εγώ απαντώ κόσμια και πολιτισμένα, μη με προκαλείτε...» ανταπάντησε ο κος Χ. Πούλιος.
Τελικά, όταν ηρέμησαν κάπως τα πνεύματα, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού, κύριος Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για το κλείσιμο του κολυμβητηρίου, μιλώντας, πάντοτε, σαν πατέρας που έχει παιδί, το οποίο συνήθιζε να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του κολυμπώντας. Επισήμανε δε, πως με τις τιμές που υπάρχουν για το πετρέλαιο, δε θα μπορέσει ο Δήμος να ανταπεξέλθει.
Στην συνέχεια, ακολούθησαν τοποθετήσεις και άλλων δημοτικών συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης αναφορικά με το ίδιο θέμα. Αξίζει να αναφερθεί η πρόταση του κυρίου Μανώλη Φανουράκη, ο οποίος υπογράμμισε με έμφαση, πως «το κολυμβητήριο πρέπει να δοθεί στους πολίτες που δεν ανήκουν σε κανέναν σύλλογο».
Το θέμα έκλεισε με την τοποθέτηση του Δημάρχου, ο οποίος ανέφερε πως μέχρι τον Μάιο θα έχει ανοίξει το κολυμβητήριο, καθώς θα έρθει και κάποια κεντρική βοήθεια για να λυθεί το πρόβλημα.
Παράλληλα, ο κος Μ. Στυλιανίδης ανταπάντηση στον κύριο Χ. Πούλιο, όσον αφορά τα χρήματα που είχε πάρει ο Δήμος πριν πέντε χρόνια για το κολυμβητήριο. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που τόνισε ο πρώτος, με τα χρήματα αυτά ευπρεπίστηκε το κολυμβητήριο, το οποίο, όπως ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά, αποτελούσε μια «χαβούζα».
Ο Δήμαρχος εξέφρασε, από την άλλη, τον προβληματισμό του για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, αφού του χρόνου αναμένεται να γίνει εξίσωση, όσον αφορά την τιμή πετρελαίου θέρμανσης και καύσης.
Ενώ, άφησε να εννοηθεί, πως οι βουλευτές του Νομού είναι διατεθειμένοι να ζητήσουν την συνδρομή του κράτους στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Το άλλο θέμα που συζητήθηκε για αρκετή ώρα, αφορούσε την πρόσληψη πέντε οδηγών μέσω δίμηνων συμβάσεων στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.
Σύμφωνα, με αυτά που επισήμανε ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την καθαριότητα στον Δήμο Ξάνθης, κύριος Παναγιώτης Ταρενίδης, υπάρχει σοβαρή έλλειψη στην υπηρεσία σε οδηγούς απορριμματοφόρων.
Ενώ, ο πρώην Αντιδήμαρχος για την Καθαριότητας στον Δήμο Ξάνθης, κύριος Κώστας Γιαγτζόγλου, από την πλευρά του, συμπλήρωσε, πως κανονικά θα έπρεπε οι εργαζόμενοι οδηγοί της υπηρεσίας να είναι δεκαέξι και όχι δεκατρείς, όπως είναι σήμερα. Τόνισε δε, πως θα παραδοθούν άμεσα οκτώ νέα απορριμματοφόρα με αποτέλεσμα η ανάγκη για έμπειρο προσωπικό σε οδηγούς να είναι ισχυρή. Όπως, έσπευσε, όμως, να προσθέσει, υπάρχει έκτακτη ανάγκη για Οδηγούς και επομένως πρέπει να γίνουν οι συγκεκριμένες δίμηνες προσλήψεις.
Τις αντιδράσεις τους στο θέμα εξέφρασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας, πως κάθε φορά προκύπτει η ίδια κατάσταση με δίμηνες συμβάσεις στην υπηρεσία καθαριότητας, μια κατάσταση, σύμφωνα με τον κύριο Θ. Ξυνίδη, που έχει δημιουργηθεί από την ίδια την δημοτική αρχή. Τελικά, το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.
Στην συνέχεια ακολούθησαν ψηφοφορίες για τις διάφορες επιτροπές του Δήμου.
Το τελευταίο θέμα που αποτέλεσε και σημείο έντονης συζήτησης μεταξύ των μελών του σώματος, αφορούσε την έγκριση αιτήματος της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου για παράταση και επιπλέον κονδύλια, εκατόν ογδόντα χιλιάδων ευρώ, για συμπληρωματικά έργα, όσον αφορά την ενοποίηση των πλατειών.
Έντονες αντιδράσεις επί του θέματος εκφράστηκαν από την δημοτική παράταξη «Πολίτες για την Αλλαγή». Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που επισήμανε ο κος Θ. Ξυνίδης, δεν είναι δυνατόν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου να ζητάνε παράταση του έργου, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο αίτημα της εργολάβου εταιρείας. Ενώ, θεωρήθηκε υπερβολικό το χρηματικό ποσόν που απαιτείται για τα συμπληρωματικά αυτά έργα.
«Καμία από τις εργασίες που αναφέρθηκαν δεν δικαιολογεί αυτό το ποσόν, ούτε οι εκσκαφές στην Ηρώων, αλλά ούτε και η πιάτσα ταξί που μας αναφέρατε» επισήμανε ο κος Θ. Ξυνίδης και συνέχισε λέγοντας πως «ερχόμαστε να επιβαρύνουμε την τσέπη των συνδημοτών με ένα ποσόν που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα έγγραφα που μας παρουσιάσατε. Από πού και ως που να αποφασίζουμε για παράταση ενός έργου που έτσι και αλλιώς έχει ταλανίσει τον πολίτη».
Οι υπηρεσιακοί, πάντως, παράγοντες των Τεχνικών υπηρεσιών έκαναν σαφές, πως προβλέπεται από τον Νόμο, η παράταση ενός έργου όταν απαιτούνται συμπληρωματικές εργασίες και επομένως μπορεί να ζητηθούν και κάποια κονδύλια παραπάνω.
Όσον αφορά δε τα υπονοούμενα που άφησε ο κύριος Βορίδης σχετικά με τα αυθαίρετα του έργου της ενοποίησης των πλατειών, ο κος Μ. Στυλιανίδης, επισήμανε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τον πρώτο, «πρόσεξε μην ανοίξει ο φάκελος των δικών σου αυθαιρέτων κατασκευών».

Της Πολιτικής το ##

Της Πολιτικής το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Μαραθώνιο Δημοτικό Συμβούλιο, για τις εντυπώσεις και μόνο. Ανούσιες τοποθετήσεις. Πολύς σαματάς για το τίποτε:


Συνεδρίασε για δεύτερη φορά μέσα στο νέο έτος το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης και ειλικρινά θεώρησα ότι θα είχε ενδιαφέρον, αναγκάζοντας τον εαυτό μου να υποστεί ολόκληρη την συνεδρίαση μέχρι τις 12 το Βράδυ, διαπιστώνοντας για ακόμα μια φορά το πόσο ρηχή είναι η αυτοδιοικητική ζωή της Ξάνθης μας, αλλά και για να διαπιστώσω το πόσο δίκιο είχα στα γραφόμενά μου, υποστηρίζοντας πως κάποιοι απλά ασχολούνται με τα κοινά για τις αντιμισθίες, αλλά και για την αυτοπροβολή τους. Το παραλήρημα του φίλου Δ. Βορίδη σε θέματα πολεοδομικού χαρακτήρα, αλλά και οι απαντήσεις από την πλευρά υπηρεσιών αλλά και συμπολίτευσης, απέδειξαν περίτρανα πως το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, είναι ίδιο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Το να είσαι παράνομος και λόγω της μιζέριας που σε διακατέχει να επιδιώκεις καθημερινά την εξόντωση αυτών που θεωρείς καλύτερων από εσένα, είναι η απόδειξη της ανυπαρξίας σου:

Πραγματικά έχουν πλάκα ορισμένα ανθρωπόμορφα σκουλήκια και έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα εξόντωσης επαγγελματιών της Ξάνθης, επειδή δεν μπορούν να γίνουν καλύτεροί τους. Είναι δύσκολη η μοναξιά της πρωτιάς και αυτό το γνωρίζουμε καλά, όπως γνωρίζαμε τόσα χρόνια και αυτούς οι οποίοι συχνά πυκνά επιδίωκαν να μας εξοντώσουν. Η δύναμή τους μηδαμινή μπροστά στα όνειρα, αλλά και τα θεμέλιά μας και αυτό θα το διαπιστώσουν λείαν συντόμως, όταν θα πέσουν οι ίδιοι μέσα στον λάκκο που άνοιξαν για τους υπόλοιπους. Το να είσαι πρώτος ή να μάχεσαι για να γίνεις καλύτερος από αυτό που είσαι είναι στάση ζωής, το να είσαι σκουλήκι και να επιδιώκεις από τελευταίος να γίνεις πρώτος ανοίγοντας λάκκους για τους άλλους, είναι περίτρανη απόδειξη της μιζέριας στην οποία ζεις. Μάχαιραν έδωσες, Γκιλοτίνα θα λάβεις.

Πραγματικά απίστευτος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μ. Τσέπελης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Θ. Ξυνίδης:

Ενώ η εταιρία ΦΥΣΙΣ βρίσκεται υπό εκκαθάριση τους τελευταίους μήνες και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει ο πλειστηριασμός των περιουσιακών της στοιχείων από τους εκκαθαριστές, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Θ. Ξυνίδη, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μ. Τσέπελης προσπάθησε να «παζαρέψει» την λειτουργία της υπό εκκαθάριση εταιρίας, πραγματοποιώντας σύσκεψη με τους προέδρους των ΔΕΥΑ των γειτονικών Νομών, μοιράζοντας την δουλειά ανά Νομό. Το θέμα ετέθη κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμαρχο Ξάνθης και ο ίδιος έτρεχε και δεν έφτανε, προσπαθώντας για ακόμα μια φορά να καλύψει τα ακάλυπτα, νιώθοντας φυσικά το πόσο εκτεθειμένος βγαίνει και ο ίδιος. Ο Δήμαρχος Ξάνθης απαντώντας στον Θ. Ξυνίδη, ανέφερε πως η εταιρία βρίσκεται υπό εκκαθάριση και παρότρυνε τους εκκαθαριστές να προχωρήσουν πιο γοργά στην εκκαθάρισή της, προκειμένου να τελειώνει η όλη υπόθεση.

Άψογος μαθητής του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης ο Χ. Δημαρχόπουλος, ο οποίος έφερε άρωμα Νομαρχίας Παυλίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης:

Πολύ καλά τα πήγε στην πρώτη επίσημη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης ο Χ. Δημαρχόπουλος ως πρόεδρος και ειλικρινά κάποια στιγμή μου έδωσε την αίσθηση πως δεν βρισκόμουν σε συνεδρίαση της Μαυρομιχάλη, αλλά στο Διοικητήριο και στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αφού για πρώτη φορά άκουσα να αναφέρεται από πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, ο προβλεπόμενος χρόνος που επιβάλλει ο κανονισμός, στις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων. Είμαι αναγκασμένος να δηλώσω πως ο Χ. Δημαρχόπουλος μαθήτευσε αρκετά καλά δίπλα στον Γ. Παυλίδη και έμαθε πολύ καλύτερα το πώς να κρατά ισορροπίες σε μια συνεδρίαση.
Υ.Γ. : Θα πρέπει λοιπόν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, να εμπεδώσουν πως τα όσα γνώριζαν μέχρι χθες με τοποθετήσεις «τσόντες» και μακρόχρονες αοριστολογίες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, πράγμα το οποίο τους επιβάλλει, να είναι πολύ περιληπτικοί πλέον στα όσα εκεί μέσα θα λένε.

Για αυθαίρετες κατασκευές στην ενοποίηση των πλατειών εσύ; Για τα δικά σου αυθαίρετα εγώ:

Των αυθαιρέτων το κάγκελο έγινε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, καθώς ο Αντιδήμαρχος της σκιώδους Δημοτικής Αρχής του Χ. Πούλιου για πολεοδομικά θέματα, Δ. Βορίδης, τοποθετούμενος στο τελευταίο θέμα της συνεδρίασης, που είχε να κάνει σχέση με την επιπλέον χρηματοδότηση του έργου τέρατος «ενοποίηση πλατειών» με 180.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ανέφερε πως υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές στο συγκεκριμένο έργο, προκαλώντας την οργισμένη πλέον αντίδραση του Δημάρχου Ξάνθης, ο οποίος απαντώντας είπε τα εξής: «Μην λέτε να ανοίξει ο φάκελος των αυθαιρέτων της πλατείας, για να μην ανοίξει κανένας φάκελος με τις δικές σας αυθαιρεσίες», αντικρούοντας πλήρως τα όσα είχαν ειπωθεί από τον κύριο Βορίδη και αναγκάζοντάς τον να μην συνεχίσει το θέμα.

Το να είσαι δημοτικός σύμβουλος και να απουσιάζεις για προσωπικούς λόγους από τις συνεδριάσεις είναι ανεκτό, το να απουσιάζεις όμως για να δεις μπάλα, είναι απαράδεκτο:

Άνθρωποι είμαστε και άνθρωποι είναι και οι αιρετοί σε αυτήν την πόλη και στον Δήμο Ξάνθης και σίγουρα κανένας δεν θα μπορούσε να πει το παραμικρό, αν απουσίαζες από συνεδρίαση για λόγους υγείας ή για κάποιο σημαντικό λόγο. Το να απουσιάζεις όμως από την συνεδρίαση επειδή έτσι γούσταρες για να δεις τον αγώνα του Παναθηναϊκού, είναι απαράδεκτο και δείχνει ακριβώς τους λόγους για τους οποίους επέλεξες να ασχοληθείς με τα κοινά. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν ορισμένοι στον Δήμο Ξάνθης και να διαλέξουν ανάμεσα στο να μας απαλλάξουν από την παρουσία τους επιλέγοντας να βλέπουν συνεχώς μπάλα, η να ασχοληθούν σοβαρά με τα κοινά.

Το Κουΐζ της ημέρας: Φαρμακοποιός και απεργοσπάστης χάριν οικονομικού συμφέροντος…:

Ποιος φαρμακοποιός σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση καταγγέλλει συναδέλφους του, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε αυτήν και χθες είχε ανοιχτό το φαρμακείο του σε χωριό της Ξάνθης περισσότερες από δυο ώρες, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης; Όποιος το βρει κερδίζει ένα κουτί Depon αναβράζοντα με βιταμίνη C.

Να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στους εμπόρους που οδηγήθηκαν στο λουκέτο ζητά η ΕΣΕΕ

Να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στους εμπόρους
που οδηγήθηκαν στο λουκέτο ζητά η ΕΣΕΕ


Σωτήρης Τσιακίρογλου, Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ:
«Είναι πολύ δύσκολο να ξαναεπιχειρήσουνε αυτοί οι έμποροι που οδηγήθηκαν στο λουκέτο, καθώς, σήμερα δεν υπάρχει ούτε προοπτική, ούτε μέλλον. Η εν λόγω πρόταση της ΕΣΕΕ θα έχει πάρα πολύ λίγους αποδέκτες»

Με ενδιαφέρουσα πρόταση προς την κυβέρνηση και δη το Υπουργείο Εργασίας επανέρχεται στο προσκήνιο η ΕΣΕΕ, η οποία αναφέρει, πως είναι μεγάλη ανάγκη να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους εμπόρους, οι οποίοι αναγκάστηκαν, λόγω των οικονομικών δυσκολιών, να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, μέσα από σχετικά κοινωνικά προγράμματα που θα τους δώσουν «πνοή».
Παράλληλα, η ΕΣΕΕ θέτει το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης υπό προϋποθέσεις, πάντοτε, για όσους από αυτούς τους εμπόρους είναι άνω των πενήντα πέντε χρόνων και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, ώστε να μπορέσουν να πάρουν πρόωρη σύνταξη.
«Εδώ και πολύ καιρό βλέπουμε, ότι υπάρχουν προγράμματα του ΟΑΕΔ που επιδοτούν την εργασία, με αποτέλεσμα να μην χάνονται περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι η ανεργία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά θα ήταν σε ακόμη υψηλότερα, εάν δεν υπήρχαν αυτά τα προγράμματα, τα οποία έχουν βγει από το Υπουργείο Εργασίας και ουσιαστικά επιχορηγούν την εργασία» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, κύριος Σωτήρης Τσιακίρογλου, αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση, σε ότι αφορά τα διάφορα προγράμματα που υπάρχουν, ώστε να ενισχύονται οι εργασιακές σχέσεις και συνεχίζει λέγοντας πως «δεν στεκόμαστε σε αυτό και λέμε, ότι χρειάζονται ακόμη πιο δυνατά προγράμματα, τα οποία θα επιχορηγούν την εργασία και όχι την ανεργία. Δυστυχώς, αυτό γινόταν, μόνον, για τους εργατοϋπαλλήλους. Είναι, πλέον, καιρός με τους ίδιους όρους και με τις ίδιες συνθήκες να αντιμετωπίζονται και οι επαγγελματίες. Γι’ αυτό λέμε πως είναι σωστή η πρόταση της ΕΣΕΕ να επιχορηγούνται τα καταστήματα, ώστε να μπορέσουν να μείνουν ανοιχτά. Προγράμματα υπάρχουν, χρήματα, όπως γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν. Θα πρέπει, όμως, να εξευρεθούν, γιατί μιλάμε, ουσιαστικά, για το φιλί ζωής στους επαγγελματίες».
Ερωτηθείς, κατά πόσο θα μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια του κάποιος έμπορος, που, ήδη, μια φορά έχει οδηγηθεί στο λουκέτο, με δεδομένο και το γεγονός, πως είναι χαλεποί οι καιροί και επομένως οι οικονομικές απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Κατά πόσο θα μπορέσει από μόνο του ένα κοινωνικό πρόγραμμα, σύμφωνα και με αυτά που διατείνεται η ΕΣΕΕ, να αναστήσει μια πεθαμένη επιχείρηση, ο κος Σ. Τσιακίρογλου απαντάει πως «είναι πολύ δύσκολο να ξαναεπιχειρήσουνε αυτοί οι έμποροι που οδηγήθηκαν στο λουκέτο, καθώς, σήμερα δεν υπάρχει ούτε προοπτική, ούτε μέλλον. Η εν λόγω πρόταση της ΕΣΕΕ θα έχει πάρα πολύ λίγους αποδέκτες» και συμπληρώνει ότι «αυτοί που πρέπει να βοηθηθούν είναι αυτοί που βρίσκονται λίγο πριν την κατάρρευση. Ενώ, ασφαλιστικά θα πρέπει να βοηθηθούν εκείνοι οι έμποροι, που «κλείσανε» και δεν μπορούν να βγουν στην σύνταξη».
Σε ερώτηση, μήπως θα έπρεπε η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να μεριμνήσει για τους επιχειρηματίες πριν πολλά χρόνια, μέσω κάποιων φορολογικών ελαφρύνσεων και να μην έρχεται εκ των υστέρων με διάφορα προγράμματα, για να τους σώσει από την οικονομική κατάρρευση, στην οποία τους έχει οδηγήσει, ο κος Σ. Τσιακίρογλου επισημαίνει πως «χαίρομαι που το ακούω αυτό από εσάς. Πρόκειται για προτάσεις που έχουμε κάνει πριν από χρόνια και δυστυχώς, αντί να έχουμε ελάφρυνση, έχουμε επιβάρυνση. Αντί για ώθηση, μας βάζουν τροχοπέδη. Έχουμε πανάκριβες υπηρεσίες από τις ΔΕΚΟ, έχουμε πανάκριβους ασφαλιστικούς οργανισμούς και όλα αυτά, οπωσδήποτε, συντελούν στην κατάρρευση του «επιχειρείν». Δυστυχώς, η κυβέρνηση βλέπει το όλο σύστημα, μόνον, με απλή αριθμητική».