Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Πρωτοσέλιδο Της ΦτΞ 18.5.2011



«Αφού δεν μπορέσαμε να διαχειριστούμε τα χρήματα, προτείνω να επιστραφούν»

Μ. Στυλιανίδης:
«Αφού δεν μπορέσαμε να διαχειριστούμε
τα χρήματα, προτείνω να επιστραφούν»




- «Εάν πέντε άτομα δεν μπορούμε να αποφασίσουμε, να τα δώσουμε πίσω, να τελειώνει αυτή η ιστορία»
- Με πλειοψηφία πέρασαν οι αντιμισθίες της ΔΕΥΑΞ
- Κλείνει η ΕΑΠΑΞ, αφού, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, δεν έχει, πλέον, λόγο ύπαρξης


Με πολλά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.
Να σημειωθεί, ότι στην αίθουσα του οργάνου παρουσιάστηκαν εκπρόσωποι και μέλη του ΔΣ του συλλόγου φοιτητών Ξάνθης, ζητώντας από τον Δήμο να δείξει αλληλεγγύη στους δύο συμφοιτητές τους, που θα δικάζονταν την επόμενη ημέρα για τα επεισόδια του Δεκέμβρη.
Η λαϊκή συσπείρωση Ξάνθης έθεσε προς συζήτηση την νέα διάταξη που επιτρέπει την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες, αλλά και τις υποχρεωτικές μετατάξεις των υπαλλήλων. Ο Δήμαρχος απάντησε, ότι η παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες αποτελεί αίτημα πολλών Δήμων το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ενώ, όσον αφορά τις μετατάξεις, αυτές οφείλονται στο πλεονάζων προσωπικό, που πρέπει να μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.


Να επιστραφούν στα χρήματα στην ελληνική ομογένεια, πρότεινε ο Δήμαρχος
Στα πλαίσια εκτός ημερησίων διάταξης θεμάτων, ερώτηση έθεσε και η δημοτική κίνηση «Πολίτες για την Ξάνθη», σχετικά με το πρόγραμμα της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα», για την δεντροφύτευση στον Νομό Ξάνθης, την οποία διαχειρίζεται ο Δήμος.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, κύριο Νίκο Ανταμπούφη, εδώ και ένα μήνα έχει θέσει ερωτήματα αναφορικά με το όλο θέμα, τα οποία προέκυψαν ύστερα από απαιτήσεις κάποιου συμπολίτη μας να πληρωθεί για την ανάθεση του έργου και τα οποία δεν έχουν απαντηθεί, ακόμη, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης.
Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την καθαριότητα, κύριος Απόστολος Αγκόρτσας, από την πλευρά του, επισήμανε, ότι η πρώτη άτυπη συνεδρίαση, σχετικά με την διαχείριση των επτά περίπου χιλιάδων ευρώ, που δόθηκαν ως χορηγία από την ομογένεια της Αμερικής για την δεντροφύτευση, διακόπηκε. Ανέφερε, δε, ότι τα ανωτέρω χρήματα έχουν κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος διαχείρισης των χρημάτων.
Ο κύριος Νίκος Ανταμπούφης επέμενε από την πλευρά του, ότι ζητούσε επίμονα εδώ και ένα μήνα κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, χωρίς να παίρνει απαντήσεις.
«Εδώ και ένα μήνα ζητάω τα πρακτικά της πρώτης συνεδρίασης και με γράψανε κανονικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο τελευταίος.
Ο Δήμαρχος, από την πλευρά του, τόνισε ότι δεν έχει παρθεί, ακόμη, καμία απόφαση, όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων. Πρόσθεσε, δε, πως, επειδή το θέμα έχει πάρει διαστάσεις με αντιπολιτευτική διάθεση, η πρόταση του ιδίου είναι να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στην ομογένεια, ώστε να τα διαχειριστεί όπως νομίζει, καλύπτοντας αυτά που θεωρεί, ότι πρέπει να καλύψει. Αυτή είναι, λοιπόν, η πρόταση του κυρίου Μ. Στυλιανίδη προς την αρμόδια επιτροπή για την διαχείριση των εν λόγω κονδυλίων, στα πλαίσια του σαματά που έχει δημιουργηθεί.
«Εάν πέντε άτομα δεν μπορούμε να αποφασίσουμε πως θα διαχειριστούμε τα χρήματα, να τα δώσουμε πίσω, να τελειώνει αυτή η ιστορία» υπογράμμισε με έμφαση ο Δήμαρχος.


Εκκαθάριση στην ΕΑΠΑΞ
Δύο θέματα εκτός ημερησίας διάταξης έθεσαν οι «Πολίτες για την Αλλαγή», αναφορικά με την ΕΤΕΝΕΞ και την ΕΑΠΑΞ.
Όσον αφορά την ΕΤΕΝΕΞ, οι «Πολίτες για την Αλλαγή» επισήμαναν, ότι τίθεται μεγάλο πρόβλημα, όσον αφορά την έγκυρη καταβολή μισθωμάτων στην εταιρεία από το ξενοδοχείο Ελισσώ. Τόνισαν, ότι το Ελισσώ υποδεικνύει μια πρωτοφανή καθυστέρηση στις καταβολές των μισθωμάτων, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα εσόδων για τον Δήμο.
Ο Δήμαρχος για το θέμα ανέφερε, ότι τα ενοίκια του Ελισσώ είναι πληρωμένα μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο, στα πλαίσια δε, της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, που θα καλυφθούν. Τόνισε, ότι θα πρέπει να δείξουμε κατανόηση στην επιχείρηση που παρουσιάζει δυσκολία, λόγω της χρηματοοικονομικής ύφεσης και να μην βιαστούμε να την κλείσουμε, οδηγώντας στην ανεργία συμπολίτες μας. Υπογράμμισε, πως ιδιαίτερα ο κλάδος των ξενοδόχων τα φέρνει δύσκολα βόλτα. Ενώ, παρατήρησε, ότι όλοι εστιάζουν σε μια συγκεκριμένη επιχείρηση, παραβλέποντας το γεγονός, ότι υπάρχουν άλλες, που είναι πολύ χειρότερες.
Όσον αφορά τώρα την ΕΑΠΑΞ, όπως ανέφερε ο κύριος Αλ. Κυριακίδης, πρόεδρο της εταιρείας, το χρέος της είναι λίγο ποιο πάνω από εννιακόσιες χιλιάδες, από τις οποίες οι επτακόσιες σαράντα πέντε χιλιάδες αποτελούν τις οφειλές προς την εταιρεία. Παράλληλα, τονίστηκε, ότι γίνεται εκκαθάριση της εταιρείας.
Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος ανέφερε ότι « η ΕΑΠΑΞ δεν έχει λόγο ύπαρξης, εκτός και αν γίνει μονομετοχική και διαχειρίζεται την περιουσία του Δήμου, που και γι’ αυτό διατηρώ τις αμφιβολίες μου, λόγω της νοοτροπίας της εταιρείας, αλλά και της ικανότητας του προσωπικού».
Για το θέμα, ο κύριος Χρ. Πούλιος επισήμανε απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο «μην ξεκινάτε κάτι καινούργιο, στηριζόμενος σε σαθρά θεμέλια».

Της Πολιτικής Το ##




Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος


Επιτέλους ο Δήμαρχος Ξάνθης αποστόμωσε με τις απαντήσεις του στα εκτός ημερησίας ερωτήματα, αλλά παρέμεινε εκτεθειμένος λόγω Τσέπελη, σύμφωνα με την Αντιπολίτευση:


Πραγματικά, άκουσα τον Δήμαρχο Ξάνθης να απαντά σε εκτός ημερησίας διατάξεως θέματα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και είδα πως έχει αλλάξει ρότα, αφού μέχρι αυτήν την συνεδρίαση απαντούσε διαλλακτικά, ενώ τώρα έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις αποστομώνοντας τους ερωτώντες. Βέβαια, στην υπόθεση των καθυστερούμενων μισθωμάτων του Elisso η αντιπολίτευση είχε δίκιο, αφού ο Δήμαρχος είναι εκτεθειμένος με την δημοσιοποίηση της συμμετοχής ως αφανούς εταίρου, του στενού του συνεργάτη και προέδρου της ΔΕΥΑΞ. Πολύ λογικές οι απαντήσεις του Δημάρχου, πως δεν γίνεται ο Δήμος να κλείσει μια επιχείρηση που σήμερα απασχολεί έναν αριθμό προσωπικού, επειδή λόγω της οικονομικής κρίσης η επιχείρηση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην έγκαιρη καταβολή των μισθωμάτων και πως υπάρχουν αρκετοί οφειλέτες του Δήμου, με τους οποίους κανένας από την αντιπολίτευση δεν έχει ασχοληθεί, αλλά δυστυχώς υπήρξε και ο αντίλογος από τον Θανάση Ξυνίδη, ο οποίος θύμισε στον Δήμαρχο πως ασχολούνται με την συγκεκριμένη επιχείρηση, γιατί κατά δημόσια ομολογία του Μ. Τσέπελη, αυτός συμμετέχει ως αφανής έτερος σε αυτήν.

Να επιστραφούν στους ομογενείς τα δολάρια, πρότεινε ο Δήμαρχος Ξάνθης, αφού όπως τόνισε, αυτοί που ορίσθηκαν ως διαχειριστές, δεν μπόρεσαν να βγάλουν άκρη:



Για αρκετή ώρα απασχολήθηκε το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση, με το θέμα των χρημάτων που εστάλησαν στον Δήμο από τους ομογενείς για την εκδήλωση προς τιμή του αείμνηστου Λάμπρου Παπαντωνίου και αφού ακουστήκαν για ακόμα μια φορά τα ίδια, ο Δήμαρχος τόνισε πως ποτέ του δεν έχει κάνει προφορική ανάθεση και πως τα χρήματα θα πρέπει να σταλούν πίσω, αφού δεν μπόρεσε η άτυπη επιτροπή να τα διαχειριστεί. Βέβαια, το θέμα που γεννάται με αυτές τις εξελίξεις, είναι το πώς θα μπορέσει να πάρει τα χρήματα που δαπάνησε ο ανάδοχος, ο οποίος όπως όλα δείχνουν, έπεσε θύμα ανικανότητας των ανθρώπων, που δεν μπόρεσαν να φέρουν εις πέρας την συγκεκριμένη διαδικασία. Δεν είναι δυνατόν να εργάζεται κάποιος και να μένει απλήρωτος, επειδή αυτοί που όφειλαν να διαφυλάξουν τα συμφέροντα του, τον άφησαν εκτεθειμένο στο έλεος της μοίρας του. Αξίζει πάντως στην συγκεκριμένη υπόθεση, να βρούμε με στοιχεία πλέον, το ποιοι είναι αυτοί που πήραν στον λαιμό τους τον ανάδοχο και να τους ξεμπροστιάσουμε κάνοντας τους ξεφτίλα, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν πως στον Δήμο Ξάνθης δεν διαχειρίζονται τα προσωπικά τους περιουσιακά στοιχεία.

Και πάλι το κολυμβητήριο στο προσκήνιο, χωρίς κανένα νέο. Αν δεν δοθεί σε ιδιώτες, δεν πρόκειται να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία:

Έστρωσε ο καιρός και τα παράπονα για την συνέχιση της μη λειτουργίας του κολυμβητηρίου βγήκαν και πάλι στο προσκήνιο, αφού παρά τις τόσες υποσχέσεις από την πλευρά του Δήμου, παραμένει κλειστό. Οι απόψεις διίστανται για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει, αλλά εκείνο που φαίνεται είναι πως για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο αθλητικό κέντρο κολύμβησης, θα πρέπει να περάσει σε χέρια ιδιώτη, με μίσθωση η οποία θα έχει και όρους ως ασφαλιστικές δικλείδες, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Με αυτήν και μόνο την περίπτωση, θα μπορούν άνετα οι Ξανθιώτες να απολαμβάνουν το κολυμβητήριο έναντι μικρού τιμήματος, το οποίο θα καλύπτει πλήρως την εύρυθμη λειτουργία του κολυμβητηρίου και την συνεχή άθληση των ενασχολούμενων με το κολύμπι. Διαφορετικά και εφόσον δεν γίνει κάτι από αυτά που αναφέρω, θα πρέπει ο Δήμος Ξάνθης να παρέμβει άμεσα στο κολυμβητήριο κατασκευαστικά και να προβεί σε εκείνες τις απαραίτητες λύσεις, οι οποίες θα μετατρέψουν την πολυδάπανη λειτουργία του σε λειτουργία με μικρό κόστος και να επιβάλλει στους συλλόγους που χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο ένα μικρό αντίτιμο ως συμμετοχή στα έξοδα.

Οριστικά και με την βούλα έκλεισαν το Στρατόπεδο Αναλογίδη στην Σταυρούπολη οι κύριοι του ΥΕΘ
Κύριε Τσαρτσάρα ταιριάζει ή όχι το τραγούδι «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…»;


Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως λειτουργεί στυγνά όπως και οι Αμερικανοί, αφού δεν διστάζει να διαψεύσει τα πρωτοκλασάτα στελέχη του. Στυγνά και ωμά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέψευσε τον συντονιστή του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη Αχ. Τσαρτσάρα, αφού με έγγραφο το οποίο απέστειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης ως απάντηση στο ψήφισμα που είχε εκδοθεί για το Στρατόπεδο Αναλογίδη και για το κλείσιμο του, υποστηρίζει πως αυτό όντως αποτελεί πλέον γεγονός και η απόφαση ελήφθη στα πλαίσια των περικοπών των δημοσίων εξόδων, άσχετα αν σε άλλες περιοχές αυτό δεν συνέβη, έπειτα από παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων. Θυμάμαι τον Αχιλλέα Τσαρτσάρα να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να μας πείσει για το αντίθετο, τονίζοντας πως, σε κουβέντα που είχε με τον Υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, ο ίδιος δήλωνε άγνοια και υποστήριζε πως ποτέ δεν είχε γίνει κουβέντα για το εν λόγω Στρατόπεδο. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ειλικρινά θα ήθελα να ρωτήσω τον αγαπητό κατά τα άλλα Αχιλλέα Τσαρτσάρα, αν το τραγούδι «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…» ταιριάζει στην συγκεκριμένη περίπτωση ή όχι, όπως επίσης και το τι προτίθεται να κάνει ως επικεφαλής του τοπικού ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, για τον μαρασμό στον οποίο θα περιέλθει η Σταυρούπολη, αφού το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Αναλογίδη, αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες ζωής της περιοχής.

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Μπορεί ως πολίτες να εκφράζουμε την αγανάκτηση, την απαξία και τον θυμό μας απέναντι στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στην τρόικα, δεν μπορούμε όμως να αμφισβητήσουμε πως προκαλούν δέος ακόμη και στο άκουσμά τους.
Κι ενώ η Ενωμένη Ευρώπη ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις και προϋποθέσεις για όλες τις χώρες-μέλη, ο τρόπος λειτουργίας της απέδειξε πως ορισμένες χώρες δεν είχαν την ωριμότητα να εκτιμήσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, απέναντι στο νέο καθεστώς που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πορεία διέψευσε τις προσδοκίες, αφού οι αδύναμες οικονομικά χώρες τα έκαναν… θάλασσα.
Τα πρόσωπα που είχαν την κυριαρχία της επιβολής και κατείχαν τα ανώτατα αξιώματα στους μηχανισμούς στήριξης (;) περιβάλλοντο και με την ανάλογη αίγλη. Δέος και αίγλη, χαρίσματα εκτός των κοινών θνητών, μαζί με την άνεση και την εν λευκώ εξουσιοδότηση να χειρίζονται τις τύχες των λαών, που δεν μπορούν να αντιδράσουν. Τα σφάλματα της πολιτικής των χωρών οδήγησαν τα οικονομικά τους σε άθλια κατάσταση. Μεταξύ αυτών και η χώρα μας. Κυρίως αυτή. Το πειραματόζωο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η μη έγκαιρη διάγνωση της χρόνιας νόσου από την οποία έπασχε και η συνέχιση της πολιτικής δηλητηριάσεως, δημιούργησαν συνθήκες μη αναστρέψιμες. Αυτό το οποίο αρνείται να δει και να παραδεχθεί η κυβέρνηση της χώρας, η οποία στηρίζει και πασχίζει να διατηρήσει την αισιοδοξία της από τα πακέτα που εκταμιεύει επιτυχώς από το Δ.Ν.Τ.. Αυτά που αυξάνουν τα εξωτερικά χρέη και καθιστούν την χώρα ευάλωτη στους όρους που της επιβάλλουν, ώστε να είναι κάτω από ισχυρή πίεση να πράξει σύμφωνα με τις βουλές των οργάνων της Ε.Ε., που το μόνο που δεν θα της χαρίσουν θα είναι η μελλοντική ανάκαμψη, η αξιοπιστία και η ώθηση στις διεθνείς αγορές.
Η σύλληψη του Ντομινίκ γκρέμισε το δέος και την αίγλη ενός πανίσχυρου ανδρός. Η ανησυχία από το τι μέλλει γενέσθαι για την χώρα μας, σχετικά με το τελευταίο πακέτο και την εκταμίευσή του, σε συσχετισμό με την αποκάλυψη του σκανδάλου. Στο θέμα της ηθικής συγκρίνεται η συμπεριφορά του Μπερλουσκόνι με αυτήν του Στρος Καν. Σε υπεροχή ο πρώτος, διότι πλήρωνε και…, ενώ στον Ντομινίκ προσάπτουν κακουργήματα, με σοβαρότερο αυτό του εξαναγκασμού σε σεξουαλική πράξη. Τόσο χρήμα στα χέρια του… και όμως πήγε στο τζάμπα. Και δια της βίας!
Βέβαια, η ενοχή είναι υπό αμφισβήτηση μέχρι αποδείξεώς της. Όπως και να ‘χει η στραπατσαρισμένη εικόνα του Στρος Καν προκάλεσε ευδαιμονία στους περισσότερους, που τον αντίκριζαν ως «μπαμπούλα» και μετρούσαν τις δηλώσεις του με υπέρμετρο τρόπο. Και αυτός επαναπαυμένος στις δάφνες της οικονομικής εξουσίας και μελλοντικός υποψήφιος για την γαλλική προεδρία, δρούσε εν κρυπτώ, με πρωταγωνιστή τον αμοραλιστικό τρόπο του σεξ!
Βίτσιο, καπρίτσιο, χόμπι, διαστροφή, σεξομανία ή κάτι άλλο…; Αυτό μόνο ο ίδιος κι ο Θεός το γνωρίζει. Τι θα αποδειχθεί στην δικάσιμο και πώς θα επανέλθει (αν αθωωθεί), στην χώρα του είναι απορίας άξιον. Το «στραπατσάρισμα» της προσωπικότητάς του θα τον συνοδεύει ες αεί. Αν βεβαίως αποδειχθεί η ενοχή του, τότε ούτε ψύλλος στον κόρφο του δεν θα ‘θελε ο οιοσδήποτε να είναι.
Το σκάνδαλο Στρος Καν (είτε αθώος είτε ένοχος), έτσι θα παραμείνει στην ιστορία και οι ανατροπές επί παντός, είναι προ οφθαλμού πως θα ταράξουν τα νερά διεθνώς. Οι τριγμοί στις χώρες των αδύναμων κρίκων της Ε.Ε., σε αντιστοιχία με την κατάρρευση των τειχών της ηθικής και όχι μόνο…!

Μέτρα αντιπυρικής προστασίας για το 2011



Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας για το 2011.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Με στόχο την ουσιαστική προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, προχωράει στην εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη συνεργασία και στον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.Χαρακτηριστικό της προσπάθειας που γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή είναι η σύνταξη νέων προδιαγραφών Αντιπυρικών Σχεδίων που αντικαθιστούν εκείνες που ήταν σε εφαρμογή από το 1981. Για το σκοπό αυτό δόθηκε εντολή σε όλα τα δασαρχεία να δημιουργήσουν νέα αντιπυρικά σχέδια τα οποία θα αποτυπώνουν σε ένα ενιαίο, για όλους τους φορείς, χαρτογραφικό υπόβαθρο, τα επιχειρησιακά δεδομένα - όπως η βλάστηση, οι χώροι διασποράς, τα προκατασταλτικά έργα οι δρόμοι και οι δεξαμενές - με βάση τα οποία θα οργανώνεται η πρόληψη των πυρκαγιών.Τα επιχειρησιακά κέντρα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στελεχώνονται με Δασολόγους ή Δασοπόνους οι οποίοι θα αποτελούν το σύνδεσμο με το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας του ΥΠΕΚΑ και τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και η άμεση συνεργασία τους με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να υλοποιούνται τα μέτρα πολιτικής προστασίας και κυρίως ο προληπτικός αποκλεισμός δασικών δρόμων κατά τις επικίνδυνες μέρες και ώρες για την εκδήλωση πυρκαγιάς.Παράλληλα, από την 1η Ιουνίου 2011 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2011 που λήγει η αντιπυρική περίοδος, οι Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες έχουν προσαρμόσει το πρόγραμμα λειτουργίας τους ώστε οι συνολικά 3000 υπάλληλοι που τις στελεχώνουν, να δέχονται καταγγελίες και να πραγματοποιούν περιπολίες τις απογευματινές ώρες, καθώς και κατά τη διάρκεια των αργιών. Για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού και προκειμένου να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο έργο τους έχει εξασφαλιστεί ποσό ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό καθώς και αντίστοιχο ποσό για την πρόσληψης εποχιακού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων 8μηνης απασχόλησης. Τέλος προχωρά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η ενσωμάτωση του προσωπικού της καταργηθείσας αγροφυλακής, στις δασικές υπηρεσίες.

Σε ότι αφορά στην ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών με οικονομικούς πόρους, το ΥΠΕΚΑ έχει εξασφαλίσει 510.000 ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη των άμεσων λειτουργικών εξόδων τους ενώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έχει συμπεριλάβει πίστωση ύψους 1,5-2 εκ ευρώ για συντήρηση - βελτίωση - βατότητας του Δασικού Οδικού Δικτύου ώστε να εξυπηρετηθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της καταστολής και η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς.Αποφασίστηκε η συνέχιση της χρηματοδότησης Δασικών Συνεταιρισμών σε Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία, Χαλκιδική για την υλοποίηση προγραμμάτων καθαρισμού των δασών. Οι Δασικοί Συνεταιρισμοί έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά καθαρισμούς της ξηράς καύσιμης ύλης σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας (ξερή συσσωρευμένη βιομάζα). Επιπροσθέτως μπορούν να αξιοποιηθούν στην καταστολή.

Επιπλέον, το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην απλούστευση των διαδικασιών για την εκτέλεση των μικρών έργων και εργασιών προληπτικού χαρακτήρα, προϋπολογισμού μέχρι 20.000 ευρώ (καθαρισμοί των κρασπέδων στις παρυφές του οδικού δικτύου, συντηρήσεις κλπ ) με άμεση έγκριση από τις Διευθύνσεις Δασών. Αντίστοιχα με το νόμο για τη Βιοποικιλότητα μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα για τις προγραμματικές συμβάσεις των ΟΤΑ μέχρι ποσού 500.000 ευρώ στους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Επίσης ενεργοποιήθηκε και το επιχειρησιακό πρόγραμμα, Αλ. Μπαλτατζής το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις Δασικές Υπηρεσίες και τους ΟΤΑ να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης έργων στο πλαίσιο της διάταξης «Βελτίωση των συνθηκών πρόληψης για την αντιπυρική προστασία των δασών και των Δασικών Εκτάσεων και αποκατάσταση δασών και δασικών εκτάσεων που έχουν υποστεί καταστροφές, κυρίως από πυρκαγιές».

Προωθείται εγκύκλιος προς τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την αξιοποίηση του εθελοντισμού στο έργο της πρόληψης και την υποστήριξη - διευκόλυνση του έργου των κοινωνικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.Επίσης με άλλη εγκύκλιο που προωθείται προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις Περιφέρειες του Κράτους (κρατικούς και αιρετούς Περιφερειάρχες) ζητείται η αξιοποίηση των μηχανικών μέσων και του εξοπλισμού δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Αντίστοιχα το ΥΠΕΚΑ με έγγραφό του τόσο προς τη ΔΕΗ όσο και προς τον ΟΣΕ ζήτησε να προχωρήσουν σε καθαρισμούς των δικτύων τους.Τέλος, καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση εκτάκτου προγράμματος πρόληψης των πυρκαγιών από το Πράσινο Ταμείο».

Τις προκλήσεις της τράπεζας Ziraat επισήμαινε σε ερώτηση του, ο βουλευτής (ΛΑΟΣ) Η. Πολατίδης



Ερώτηση υπέβαλε στους Υπουργός Εσωτερικών, Οικονομικών και Εξωτερικών, ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με την προκλητική αδιαφορία που επιδεικνύει η τουρκική τράπεζα Ziraat απέναντι στους ελληνικούς νόμους. Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως έχει ως εξής.
"Πλήθος εντόνων διαμαρτυριών υπάρχουν το τελευταίο διάστημα από πολίτες της Κομοτηνής και της Ξάνθης σχετικά με την συμπεριφορά της τουρκικής τραπέζης ZIRAAT στις πόλεις αυτές.
Συμφώνως λοιπόν και με δημοσιεύματα του θρακικού τύπου, η εν λόγω τράπεζα επιδεικνύει μία προκλητική αδιαφορία απέναντι στις αποφάσεις και στους νόμους της ελληνικής πολιτείας. Πιο συγκεκριμένα, αρνείται να αναρτήσει την ελληνική σημαία στα εκεί υποκαταστήματά της κατά την διάρκεια των εθνικών μας εορτών όπως υποχρεούται σχετικώς από το άρθρο 3 του Ν. 851/1978.
Επίσης, ενώ σε κάθε εθνική ή τοπική επέτειο οι κατά τόπους νομαρχίες της Θράκης καλούν τις δημόσιες υπηρεσίες και τις τράπεζες να προβούν σε σημαιοστολισμό των καταστημάτων τους, η τουρκική τράπεζα ουδέποτε και σε καμμία εθνική ή τοπική εορτή δεν έπραξε κάτι τέτοιο.
Σε τελευταίο έγγραφο μάλιστα της Περιφερείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (αρ. πρωτ. 754/18.3.11) με το οποίο εκαλούντο οι διάφοροι φορείς μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες, να προβούν σε γενικό σημαιοστολισμό και φωταγώγηση με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της 25ης Μαρτίου, η ZIRAAT αγνόησε προκλητικά τις σχετικές εντολές!
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υποκαταστήματα της συγκεκριμένης τράπεζας στην Τουρκία έχουν ανηρτημένη την τουρκική σημαία όχι μόνον σε επίσημες εορτές αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι η ίδια τράπεζα έχει επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά από την έναρξη της λειτουργίας της στην Θράκη. Τον Δεκέμβριο του 2008 απέστειλε πρόσκληση για τα εγκαίνια του υποκαταστήματος Κομοτηνής σε δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς της Θράκης συντεταγμένη στα τουρκικά και στα αγγλικά (δεν υπήρχαν ελληνικά), όπου η Κομοτηνή αναφερόταν με το οθωμανικό της όνομα, ως… Γκιουμουλτζίνε!
Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε η τουρκική τράπεζα να συμμορφωθεί επί τέλους με τους ελληνικούς νόμους;
2. Πώς ενεργεί απέναντι στην γενικότερη πολιτική της τράπεζας η οποία εμφανώς εξυπηρετεί και υπαγορεύεται από τα τουρκικά επεκτατικά σχέδια στην περιοχή;