Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Έφυγε από την ζωή, για το ταξίδι που οδηγεί στην γειτονιά των Αγγέλων, ο Νεόφυτος Τριανταφυλλίδης:
Από καρδιακό επεισόδιο την ώρα του ύπνου, έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων ο Νεόφυτος Τριανταφυλλίδης, στενός συνεργάτης του Δημάρχου Τοπείρου Σ. Χατζηευαγγέλου και φίλος πολλών συμπολιτών μας που πέρασαν από το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα. Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία και δημιούργησε αρκετή στενοχώρια, τόσο στους πολύ στενούς του φίλους όσο και σε απλούς γνωστούς. Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει σήμερα το πρωί και από εμένα προσωπικά δεν μένει να πω τίποτε άλλο, παρά να μεταφέρω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Θετικό το κλίμα στον Τόπειρο για τον Θωμά Μίχογλου… Οι κάτοικοι του παραμελημένου μέχρι σήμερα Δήμου, ζητούν την αλλαγή και την νέα πορεία:
Μεγάλη απήχηση έχει ο Θωμάς Μίχογλου τελικά στον Τόπειρο και διαψεύδει όλα τα προγνωστικά μέρα με την ημέρα, όπως και όλους όσους τον κατέκριναν. Δεν τους βγήκε η υπόθεση που την θεωρούσαν εύκολη και τώρα θα αρχίσουν τα χτυπήματα κάτω από την μέση. Η αντίπαλη πλευρά γνωρίζει πολύ καλά πως έχει χάσει μεγάλο έδαφος, επειδή πολύ απλά δεν έκανε κανένα έργο στην περιοχή και τώρα που νιώθουν ότι το παιχνίδι χάνεται, θα ξεκινήσουν μια εκστρατεία επιθέσεων κατά του Θ. Μίχογλου και των συνεργατών του, προκειμένου να κερδίσουν ότι μπορέσουν, άσχετα αν οι ίδιοι οι κάτοικοι του Δήμου Τοπείρου, στηρίζουν με νύχια και με δόντια τον Θωμά Μίχογλου και ζητούν επιτακτικά να γίνει η αλλαγή στην περιοχή για να βγει από τον βάλτο που έχει κολλήσει η ανάπτυξη στον Δήμο Τοπείρου.

Με την ανοχή των υπηρεσιών της Νομαρχίας, πλανόδιος πουλά μπουγάτσες αμφιβόλου ποιότητας, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, σε ορεινά χωριά του Νομού μας:
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου κάτοικοι περιοχών προβαίνουν σε καταγγελίες μέσω του τύπου και των ΜΜΕ γενικότερα και αυτό, γιατί οι αρμόδιες αρχές γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις καταγγελίες για διάφορους λόγους. Αυτή τη φορά αναγκάζομαι να σχολιάσω μια καταγγελία που έφτασε επώνυμα στο γραφείο μου και έχει να κάνει σχέση με την ανεξέλεγκτη λειτουργία λόγω ανοχής υπηρεσιών της Νομαρχίας Ξάνθης, πλανόδιου πωλητή μπουγάτσας στα χωριά Σμίνθης, Μελιβοίων και Δημαρίου, ο οποίος με αυτοκίνητο περιδιαβαίνει τα πιο πάνω χωριά και πουλά χωρίς την απαιτούμενη από τον νόμο άδεια, προϊόντα τα οποία μπορεί να είναι και αμφιβόλου ποιότητας. Ειλικρινά αναρωτιέμαι, αν κάποιοι στην Νομαρχία, εκμεταλλεύονται την συνεχή απουσία του κυρίου Παυλίδη, λόγω φόρτου των ημερών από την προεκλογική περίοδο και δεν δίνουν σημασία σε κάτι το οποίο μπορεί να βλάψει και την δημόσια υγεία. Τα στοιχεία του καταγγέλλοντος βρίσκονται στην διάθεση της εφημερίδας μας, όπως και τα στοιχεία του πλανόδιου πωλητή, αλλά δεν τα δημοσιεύουμε πιστεύοντας πως άμεσα θα σταματήσει αυτή η παρανομία.







Εγκαινίασαν οι «Πολίτες για την Αλλαγή» το εκλογικό τους κέντρο, παρουσία του Σ. Μπένου ενώ πλήθος κόσμου καταχειροκρότησε τον Χ. Πούλιο και τους συνεργάτες του:
Σε ένα αρκετά ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου των «Πολιτών για την Αλλαγή». Την εκδήλωση των εγκαινίων παρουσίασε ο Σάββας Μελισσόπουλος, εκπρόσωπος τύπου του συνδυασμού, ενώ κεντρικός ομιλητής εκτός από τον Χ. Πούλιο ήταν και ο Σταύρος Μπένος, ο οποίος μιλώντας για τον Καλλικράτη, στήριξε την προσπάθεια του Χ. Πούλιου, λέγοντας πως έχει ίσως το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Σταυρούπολη, που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια. Ο Χρίστος Πούλιος σταθερός στα όσα υποστηρίζει όλα αυτά τα χρόνια, έκανε λόγο για την πορεία του συνδυασμού του και για τις παρεμβάσεις τις οποίες έκαναν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, τονίζοντας πως έγιναν πολλές προτάσεις, οι οποίες όμως δεν εισακούσθηκαν, ενώ κλείνοντας την ομιλία του, έδωσε βάση στην συμμετοχή νέων ανθρώπων στο ψηφοδέλτιό του, λέγοντας πως πρέπει να τους δώσουμε το δικαίωμα να συμβάλουν στα κοινά και να προσφέρουν έργο το οποίο δεν θα έχει σχέση με παλαιές νοοτροπίες.

Την ερχόμενη Τρίτη στις 8:45 ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης θα εγκαινιάσει το εκλογικό του κέντρο:
Άλλαξαν αρκετές φορές απόφαση για τα εγκαίνια του εκλογικού τους κέντρου, ο Δήμαρχος Ξάνθης και οι συνεργάτες του και αφού ο καιρός αυτήν την εβδομάδα ήταν αρκετά μπερδεμένος, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση των εγκαινίων την ερχόμενη Τρίτη το βράδυ. Ο Δήμαρχος Ξάνθης, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, αύριο ανακοινώνει ολόκληρο το ψηφοδέλτιό του στην Σταυρούπολη, από όπου ουσιαστικά θα ξεκινήσει και τον προεκλογικό αγώνα εντατικά.

Ε! όχι και να επεξεργάζονται την νοημοσύνη μας οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Αρκετά εκμεταλλεύθηκαν τα έργα του Δήμου και καπηλεύθηκαν οράματα του Φ. Αμοιρίδη:
Είπαμε προεκλογική περίοδος είναι, καρτελάκια πολύχρωμα θα κυκλοφορήσουν, με συνθήματα και ονόματα επάνω τους, γραμμένα με ποικιλόμορφους τρόπους, αλλά το να εκμεταλλεύεται υποψήφιος ένα έργο το οποίο ακούγεται όλα αυτά τα χρόνια και δεν έγινε ποτέ, πάει πολύ. Πώς είναι δυνατόν να επιδιώκουν οι υποψήφιοι να διαφημίσουν την αφεντομουτσουνάρα τους, βάζοντας ως φόντο την κεντρική πλατεία της Ξάνθης και άλλες περιοχές του Δήμου μας, οι οποίες ανήκουν σε όλους τους Δημότες; Με ποιο δικαίωμα κύριοι εκμεταλλεύεστε για το προσωπικό σας συμφέρον κάτι που ανήκει σε όλους τους Ξανθιώτες; Τυχαία έπεσε στα χέρια μου ένα καρτελάκι υποψηφίου του Δημάρχου Ξάνθης, ο οποίος διαφημίζει τον εαυτό του, προβάλλοντας το Κυνοκομείο θαρρείς και είναι ιδιοκτησία του. Άσε που δείχνει και την κεντρική πλατεία της Ξάνθης, γράφοντας πως οραματιζόμαστε, προβάλλοντας τον εαυτό του, για ένα έργο που όλοι γνωρίζουν πως οραματίστηκε ο αείμνηστος Δήμαρχος Ξάνθης Φ. Αμοιρίδης. Ναι φίλοι μου, αναφέρομαι σε αυτό το πολλές φορές κατασκευασμένο στα λόγια έργο Κυνοκομείο, για το οποίο, οι αρμόδιοι, αρκετές φορές μας κορόιδεψαν πως θα γίνει, αφού στα λεγόμενα τους δεν συμπληρώσαν ότι το Θαααααααααααα, το σπείρανε και δεν φύτρωσε ποτέ. Ο συγκεκριμένος δε υποψήφιος, στα στοιχεία που αναφέρει, προκειμένου να γίνει πιο γνωστός στον κόσμο, αναφέρει πως διετέλεσε και Αντιπρόεδρος στο συμβούλιο της Στέγης Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Μπένης», άσχετα αν έχει να πατήσει το πόδι του εκεί περισσότερο από 8 μήνες, πράγμα το οποίο σημαίνει πως το τελευταίο διάστημα η προσφορά του εκεί είναι ανύπαρκτη.

Οι Ξανθιώτες πρέπει να δώσουν δύναμη σε νέα πρόσωπα με την ψήφο τους:
Πολλοί είναι οι υποψήφιοι σε όλους τους συνδυασμούς, που ρίχνουν κατά πολύ τον μέσο όρο ηλικίας και σίγουρα όλοι εμείς την ώρα της κάλπης, θα πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά, αν θα χαλαλίσουμε την ψήφο μας σε ανθρώπους που έχουν προκαλέσει και έχουν εκμεταλλευτεί τις θέσεις τους για το προσωπικό τους συμφέρον, ή αν θα πρέπει να ψηφίσουμε αυτά τα νέα παιδιά που έχουν κάθε δικαίωμα, να εκλεγούν και να προσφέρουν κάτι καλύτερο από τους προκατόχους τους. Έτσι σήμερα θα σας παρουσιάσω μερικά από τα νέα αυτά πρόσωπα που ανήκουν στους συνδυασμούς του Μ. Στυλιανίδη και Χ. Πούλιου, ή Χ. Πούλιου και Μ. Στυλιανίδη αν προτιμάτε: Γιάννης Δρεμσίζης υποψήφιος με τον Μ. Στυλιανίδη, Γιάννης Εγκλεζάκης υποψήφιος με Χ. Πούλιο, Παυλίνα Ασκαρίδου υποψήφια με Χ. Πούλιο, Βάσω Τσεσμετζή υποψήφια με Μ. Στυλιανίδη, Ιωάννα Καλαϊτζή υποψήφια με Μ. Στυλιανίδη, Κώστας Γαβριηλίδης με Χ. Πούλιο και πολλά άλλα νέα παιδιά που λόγω χώρου δεν είναι εφικτό να αναφέρω, χωρίς να θέλω να θίξω όσους δεν ανέφερα, αλλά επισημαίνοντας σας πως υπάρχουν και άλλα νέα πρόσωπα που συμμετέχουν στους συνδυασμούς και το «νέα» βέβαια δεν αναφέρεται στην ηλικία αλλά στην συμμετοχή.

Για οικονομικούς λόγους η αλλαγή στο χρώμα του οχήματος

Από λαδοπράσινα σε λευκά τα ταξί της Ξάνθης

Για οικονομικούς λόγους η αλλαγή στο χρώμα του οχήματος

Σχετικές δηλώσεις επί του θέματος από τον Πρόεδρο του σωματείου οδηγών ταξί Ξάνθης, κύριο Γ. Σαμπανίδη

Με απόφαση του σωματείου οδηγών ταξί Ξάνθης τα οχήματα των επαγγελματιών του κλάδου ξεκίνησαν από εχθές να αλλάζουν χρώμα. Έτσι από λαδοπράσινα που είναι σήμερα τα ταξί της Ξάνθης, θα μετατραπούν, υποχρεωτικά, μέσα στην πάροδο των τριών χρόνων που έπονται, σε λευκά. Ήδη, από εχθές κυκλοφορεί το πρώτο λευκό ταξί στην πόλη μας.
Όπως μας πληροφορεί ο Πρόεδρος του σωματείου οδηγών ταξί Ξάνθης, κύριος Γιώργος Σαμπανίδης, η απόφαση για την χρωματική αλλαγή στα ταξί, έχει οικονομικά κίνητρα, καθώς οι αντιπροσωπείες δεν βγάζουν πράσινα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να απαιτείται ειδική παραγγελία.
Ειδικά δε, για την μερσεντές η ειδική παραγγελία για λαδοπράσινο χρώμα που έχουν τα ταξί της Ξάνθης ανέρχεται τα χίλια πεντακόσια ευρώ, ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό.
Να σημειώσουμε από την άλλη, ότι οι περισσότερες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και αρκετές της δικής μας περιφέρειας, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε αυτές τις αλλαγές. Η γειτονική μας Καβάλα έχει πάρει και εφαρμόζει την ίδια απόφαση. Το ίδιο θα πράξει η Κομοτηνή, αλλά και η Αλεξανδρούπολη.
Το λευκό χρώμα ως ουδέτερο θεωρήθηκε ως η καλύτερη επιλογή για τα ταξί όχι μόνον της Ξάνθης, αλλά και των άλλων πόλεων.
Κλείνοντας, να σημειώσουμε, ότι εχθές πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Euro taxi στην οποία συμμετέχουν εννιά πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ξάνθη. Στην συνεδρίαση που στράφηκε γύρω από μείζονος σημασίας θέματα, τα οποία απασχολούν για την τρέχουσα περίοδο τους οδηγούς ταξί, συμμετείχε και ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού Ξάνθης, κύριος Στέλιος Γουναρίδης.

«Ο Δήμαρχος μας, Λάκης Στυλιανίδης, θα βγει Δήμαρχος και πάλι, από την πρώτη Κυριακή»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές, παραχωρεί στην εφημερίδα μας ο πρώην Αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ξάνθης, Νίκος Φωτιάδης:
«Ο Δήμαρχος μας, Λάκης Στυλιανίδης, θα βγει Δήμαρχος και πάλι, από την πρώτη Κυριακή»

Με το γνωστό καυστικό του λόγο, χωρίς να χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα και να κάνει ελιγμούς, μιλάει στην εφημερίδα μας, μέσα από την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με θέμα τις επικείμενες εκλογές, ο κύριος Νίκος Φωτιάδης, Στρατηγός πρώην Αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Δημάρχου Ξάνθης, κυρίου Μιχάλη Στυλιανίδη.
Ο κύριος Ν. Φωτιάδης έχει αποφασίσει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα με τον συνδυασμό της σημερινής δημοτικής αρχής, που φέρει την χαρακτηριστική ονομασία, « Ξάνθη- Σταυρούπολη, πρότυπο δημιουργίας», καθώς, όπως δηλώνει, θεωρεί, ότι, μόνον, αυτός ο συνδυασμός είναι ικανός να διαχειριστεί θέματα του νέου δήμου Ξάνθης, που θα προκύψει από την συνένωση Ξάνθης και Σταυρούπολης, στα πλαίσια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Παρακάτω, ακολουθεί η συνέντευξη που παραχωρεί στην ΦτΞ ο κύριος Ν. Φωτιάδης, εστιάζοντας στα σημαντικότερα σημεία, που άπτονται των αυτοδιοικητικών εκλογών που έρχονται.

- Κύριε, Φωτιάδη, τι γνώμη έχετε για τον συνδυασμό που παρουσίασε ο κύριος Μ. Στυλιανίδης;
Νίκος Φωτιάδης:
«Όπως είδατε, υπάρχουν νέοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Υπάρχουν όμως και παλιοί, έμπειροι και δοκιμασμένοι, ώστε όλοι ΜΑΖΙ να συνεργασθούν για το καλό του Δήμου και των συμπολιτών μας».
-Έχετε ξεχωρίσει κάποιους, ως ποιο ικανούς για να φέρουν εις πέρας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του συνδυασμού που εκπροσωπείται;
Νίκος Φωτιάδης:
«Βεβαίως! Όμως, δεν είναι σωστό να αναφερθώ σε ονόματα με λόγια θετικά ή αρνητικά, αυτό θα το κάνουν οι Ξανθιώτες την ώρα των εκλογών, ψηφίζοντας με το χέρι στην καρδιά».
-Θυμάμαι που σας είχα ρωτήσει τον Μάιο, όταν ψηφιζόταν ο Νόμος για τον Καλλικράτη, τη γνώμη σας και μου είπατε χαρακτηριστικά «Ο Καλλικράτης είναι μια σοβαρή υπόθεση για την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης». Αλλάξατε από τότε άποψη;
Νίκος Φωτιάδης:
«Όχι δεν άλλαξα άποψη, ο νέος νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση (Καλλικράτης) είναι κάτι τελείως νέο, προβλέπει αποκέντρωση εξουσιών, δίνει νέες αρμοδιότητες (δυστυχώς, δίχως αντίστοιχους οικονομικούς πόρους), καθιστά Υπερδήμαρχο τον “τοπικό άρχοντα”, έχει όμως και δυσκολίες στην εφαρμογή του, χρειάζεται γνώση- ικανότητες και ανθρώπους κατάλληλους, για να διαχειριστούν τις τύχες των πολιτών».
-Ξεκίνησε ο αγώνας των υποψηφίων; Πώς βλέπετε τα πράγματα και τι είδους αγώνα κάνετε;
Νίκος Φωτιάδης:
«Έχω ξαναπεί, ότι: Αγώνας στην στρατιωτική ορολογία σημαίνει ένοπλη σύγκρουση, σημαίνει απώλειες ανθρώπινου δυναμικού. Ο αγώνας της ψηφοθηρίας έχει άλλους κανόνες, οι ενδιαφερόμενοι μετέρχονται άλλα τερτίπια. Κάποιοι τύπωσαν κάρτες πολύχρωμες με φόντο το ρολόι της πόλης, με χρώματα πράσινα – κόκκινα – κίτρινα - μπλε κ.τ.λ.. Κάποιοι κάνουν τραπέζια και καλούν φίλους, γνωστούς και… άλλους αναξιοπαθούντες. Κάποιοι βάζουν τις γυναίκες τους και κάνουν στα κοσμικά σαλόνια καφέδες για τις “κυρακατίνες”. Άλλοι τέλος, άρχισαν να ..αρθρογραφούν. Για την φύση, για τα οράματά τους, για την ανακύκλωση, για την …εκμάθηση ξένων γλωσσών, μέχρι και για την τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών στον σύγχρονο βίο, (όπως έγραψε ο κοινωνιολόγος Ευάγγελος Λεμπέσης).
Από όλα έχει ο μπαχτσές. Ο δικός μου αγώνας είναι να συναντώ τους γνωστούς,- φίλους συμπολίτες μου, να ακούω τα προβλήματα και τα παραπονά τους, να τους ζητώ συγγνώμη για σφάλματα- παραλείψεις δικές μου ή συνεργατών μου στον Δήμο και κοιτάζοντας τους στα μάτια, να ζητώ και πάλι την εμπιστοσύνη τους, δια της ψήφου, ώστε να συνεχίσουμε στον Δήμο που αρχίσαμε».
-Θέλουμε τις προβλέψεις σας για το αποτέλεσμα των εκλογών στον Δήμο Ξάνθης;
Νίκος Φωτιάδης:
«Ο Δήμαρχος μας, Λάκης Στυλιανίδης, θα βγει Δήμαρχος και πάλι, από την πρώτη Κυριακή. Τα ποσοστά θα σου τα δώσω σε ένα φάκελο, για να τα μελετήσεις άμεσα μετά τις εκλογές».
- Δύο λόγια για τα πρόσωπα που κατεβαίνουν υποψήφιοι με τους αντίπαλους συνδυασμούς.
Νίκος Φωτιάδης:
«Πρώτον, δεν είναι αντίπαλοι, είναι άτομα που εντάχθηκαν σε άλλα ψηφοδέλτια, τα οποία θέλω να πιστεύω, ότι έχουν διάθεση να προσφέρουν στον τόπο. Εγώ δεν τους αποκαλώ στο δημοτικό συμβούλιο αντιπάλους, αλλά συναδέλφους των άλλων παρατάξεων.
Δεύτερον, τους περισσότερους (άνδρες και γυναίκες) του γνωρίζω, ξέρω περίπου τι καπνό φουμάρει ο καθένας, όπως λέει ο λαός μας, όμως είναι ανεπίτρεπτο να αναφερθώ στις ικανότητες ή στα μειονεκτήματά τους. Χίλιες φορές έχω τονίσει, ο κυρίαρχος λαός θα μας κρίνει όλους. Βέβαια, δυστυχώς, κυρίαρχος λαός, είναι και ο πρώτος πολίτης της χώρας και το αγράμματο τσιγγανόπουλο, γι’ αυτό συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν».
Κλείνοντας, ο κύριος Νίκος Φωτιάδης, τόνισε με έμφαση, ότι «οι προσωπικές μου απόψεις δεν σημαίνει ότι είναι οι πλέον ορθές. Προσπαθώ, όμως, στην συζήτησή μου να είμαι ρεαλιστής, να μεταφέρω πάντα την γνώμη των συμπολιτών μου και να βιώνω την περιρρέουσα ατμόσφαιρα».
Και καταλήγει «ο κυρίαρχος λαός θα έχει τον τελευταίο λόγο για την τύχη αυτού του τόπου, επιλέγοντας για τον Δήμο Ξάνθης τους, πλέον, ικανούς και τιμωρώντας τους μη ικανούς».

Το δίκιο του ισχυρότερου…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Προφανώς οι Νόμοι που ψηφίζονται στην χώρα μας, για να κρατάνε σε μια τάξη την ελληνική πραγματικότητα, για κάποιους πολίτες αποτελούν απλά… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
Τρανταχτό παράδειγμα ο νέος αντικαπνιστικός νόμος, που αν και αποτελεί, πλέον, μέρος της καθημερινότητας του πολίτη μετά την ψήφισή του από την βουλή των Ελλήνων, δεν εφαρμόζεται στο μεγαλύτερο μέρος του.
Πέρα από τα όποια προβλήματα δημιουργεί η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους επιχειρηματίες που διαχειρίζονται κλειστούς δημόσιους χώρους, καθώς υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από την πλευρά των καπνιστών, δεν παύει να είναι νόμος του κράτους, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει. Ως πολίτες μια κοινωνία που θέλει να λέγεται ευνομούμενη, οφείλουμε να εφαρμόζουμε τους νόμους που ψηφίζονται.
Το μπαϊράκι που σήκωσαν πολλοί επαγγελματίες της χώρας με το να αψηφήσουν τον προκείμενο νόμο, γιατί έρχεται ενάντια στα συμφέροντά τους, αποδεικνύει απλά, για άλλη μια φορά άλλωστε, ότι ο καθένας πράττει αναλογιζόμενος το δικό του ιδιωτικό συμφέρον.
Λέμε πολλές φορές, ότι αποτελούμε μέρος της Ευρώπης, αν το πιστεύουμε όμως πραγματικά, θα πρέπει να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν Ευρωπαίοι, όχι μόνον εκεί που μας συμφέρει, αλλά σε όλους τους τομείς της ζωής μας.
Δεν είναι δυνατόν να ψηφίζουμε νόμους, τους οποίους δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε και δεν είναι μόνον η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, είναι και πολλά άλλα, τα οποία δεν είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε και να τα κάνουμε μέρος της καθημερινότητάς μας.
Ιδιαίτερα δε, όσον αφορά τον νέο αντικαπνιστικό νόμο, το όλο θέμα εμπίπτει σε μια στρεβλή λογική, ότι οι καπνίζοντες είναι περισσότεροι, γι’ αυτό και θα πρέπει να επιβάλλονται στους υπόλοιπους που δεν καπνίζουν. Μια λογική που θέλουν να περάσουν οι λάτρεις του καπνού, γιατί έτσι τους συμφέρει.
Τίθεται όμως και ένα άλλο ζήτημα, πέρα από το γεγονός, ότι υπάρχει ένας νόμος, μόνον, ως νομικό σημείο χωρίς αντίκρισμα. Τίθεται, παράλληλα, θέμα δημόσιας υγείας.
Είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του κάθε πολίτη να επιλέγει αν θα καπνίσει ή όχι. Επομένως, το κάπνισμα είναι μια συνειδητή επιλογή. Δεν είναι, όμως, επιλογή ενός αντικαπνιστή να γίνεται παθητικός καπνιστής, με το να μυρίζει αναγκαστικά τον καπνό που φουμάρουν κάποιοι άλλοι γύρω του.
Η ομάδα, ας μου επιτραπεί η έκφραση, των αντικαπνιστών αν και πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη των καπνιστών, έχει το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα να εισπνέει καθαρό αέρα.
Λέγοντας αυτά, σίγουρα, θα βρεθούν αρκετοί να μου προσάψουν κατηγορίες, ότι κρατάω ρατσιστική στάση απέναντι στους καπνιστές. Θα σπεύσω, ωστόσο, να διευκρινίσω με έμφαση, ότι η επιβολή μιας προσωπικής επιλογής, με την οποία βλάπτει συνειδητά κάποιος τον εαυτό και τους γύρω του, αν και ανήκει ο ίδιος σε μεγαλύτερη συγκριτικά ομάδα, δεν παύει να αποτελεί την χειρότερη μορφή φασισμού.
Παράλληλα, οι δηλώσεις του τύπου, όποιος δεν καπνίζει να κάθεται σπίτι του, δεν αποτελούν άλλοθι για την αντίθετη άποψη.
Ως φανατική αντικαπνίστρια και χρόνια παθητική καπνίστρια, ξέρω πολύ καλά τι εστί να μην γίνεται σεβαστό το δικαίωμά σου να απολαμβάνεις καθαρό αέρα.
Πολύ χειρότερο δε, να γράφεται στα παλαιότερα των υποδημάτων ένας νόμος του κράτους. Με την ίδια λογική να καταργήσουμε και τους υπόλοιπους νόμους, που, ενδεχομένως, δεν μας αρέσουν ή δεν μας εξυπηρετούν, για να ζήσουμε σε μια χαώδης κοινωνία, όπου επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου…

Δυναμική συσπείρωση και ευνοϊκές προοπτικές για νικηφόρο αποτέλεσμα

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της δημοτικής παράταξης “Πολίτες για την Αλλαγή”


Δυναμική συσπείρωση

και ευνοϊκές προοπτικές για νικηφόρο αποτέλεσμα


Με δυναμικό και πειστικό λόγο διεκδικεί την πρωτιά ο Χρίστος Πούλιος

Πλήθος κόσμου, πολιτικά πρόσωπα, οπαδοί και φίλοι, κατέκλεισαν τον χώρο μέσα και έξω από το εκλογικό κέντρο της δημοτικής κίνησης “Πολίτες για την Αλλαγή”, που βρίσκεται επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου 20, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στα πλαίσια των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου.
Να σημειωθεί δε, ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κύριος Σταύρος Μπένος. Ενώ, κορυφαία στελέχη του κόμματος σε τοπικό επίπεδο, καθώς και απλός κόσμος τίμησαν την εκδήλωση με την δυναμική παρουσία τους.
Ο κύριος Σ. Μπένος, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν και τις κατά καιρούς επισκέψεις του στην περιοχή μας, τόνισε την βαρύνουσας σημασίας νέα διοικητική μεταρρύθμιση, ευρέως γνωστή και ως «Καλλικράτης». Αναφέρθηκε εκτενώς στα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται ο Καλλικράτης, καθώς προωθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο υπόσχεται να δώσει πολλές ευκαιρίες για πρόοδο και ανάπτυξη.
Παράλληλα, ο κύριος Σ. Μπένος ζήτησε από τους πολίτες του Δήμου Ξάνθης να στηρίξουν με την ψήφο τους τον υποψήφιο Δήμαρχο Ξάνθης, κύριο Χρίστο Πούλιο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι με αρκετό κόπο συνεχίζουν να διατηρούν τις αρχικές τους θέσεις.
Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα του κράτους, τα οποία συμβάλουν, παράλληλα, σε ελλείψεις κονδυλίων και πόρων για τις ανάγκες των Δήμων, κάλεσε τους υποψήφιους δημάρχους να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών τους.
Κλείνοντας, τόνισε ότι με σωστή διαχείριση των ιδιαιτεροτήτων και μοναδικών γνωρισμάτων της κάθε περιοχής, είναι δυνατή η αναπτυξιακή πορεία της χώρας συνολικά.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, κύριος Χ. Πούλιος, με την σειρά του επισήμανε, για ακόμη μια φορά, την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στον Δήμο Ξάνθης.
«Ήρθε η ώρα να αλλάξει ο Δήμος Ξάνθης και να αξιοποιηθούν τα όσα δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα. Αυτό έχει σκοπό να πράξει η παράταξή μας» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κύριος Χ. Πούλιος.
Παράλληλα, αναφερόμενος στην σημερινή δημοτική αρχή τόνισε, ότι πρέπει να σταματήσουν, επιτέλους, οι πελατειακές σχέσεις και ο Δήμος Ξάνθης να μετατραπεί, από μαγαζί ιδιωτικών συμφερόντων, όπως έχει εξελιχθεί σήμερα, σε μαγαζί που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των πολιτών.
Τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός, ότι στον εκλεγμένο συνδυασμό της σημερινής δημοτικής αρχής, που απαρτίζεται από δεκαέξι άτομα, δεν υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος των ομογενών ή της μειονότητας, φέρνοντας σε αντιδιαστολή την δική του παράταξη, όπου τα δύο στα οκτώ άτομα είναι μουσουλμάνοι.
Σύμφωνα με αυτά που επισήμανε στην συνέχεια ο κύριος Χ. Πούλιος, η σημερινή δημοτική αρχή εκμεταλλεύεται τα αδύνατα κοινωνικά στρώματα για να απορροφήσει τις ψήφους τους, χωρίς να τους δίνει δικαίωμα να έχουν δικό τους εκλεγμένο εκπρόσωπο στον Δήμο, για να προωθεί τα συμφέροντά τους.
Αναφερόμενος στον τομέα του πολιτισμού, ο κύριος Χ. Πούλιος τόνισε τις λάθος διαχειρίσεις της σημερινής δημοτικής αλλαγής, η οποία ξόδεψε ένα εκατομμύριο ευρώ για το καρναβάλι, ενώ δε θα κάνει για φέτος το Χατζιδάκιο Φεστιβάλ, λόγω έλλειψης χρημάτων. Τη στιγμή που θα μπορούσε να κόψει κάποια χρήματα από το καρναβάλι, για να πραγματοποιήσει το Χατζιδάκιο Φεστιβάλ, που αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την πόλη μας.
Από την άλλη, ανέφερε, επίσης, την ανάγκη απόκτησης κοινωνικού προσώπου για τον Δήμο, ώστε να υπάρξει η σχετική μέριμνα για όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μας.
Όπως δήλωσε, παράλληλα, επέλεξε να έχει στον συνδυασμό του νέους ανθρώπους, έχοντας βαθιά πεποίθηση, πως τους αξίζει να έχουν ρόλο και λόγο στην κοινωνία που ζουν.
Αναφερόμενος δε, στα έργα που έχει υλοποιήσει η σημερινή δημοτική αρχή, τόνισε ότι αυτά βασίζονται σε προχειρότητα, καθώς όπως υπογράμμισε, για κανένα έργο από αυτά που έχουν ανακοινωθεί, δεν υπήρξαν οι απαραίτητες μελέτες. Τρανταχτό παράδειγμα η ανακαίνιση του σημερινού δημαρχιακού μεγάρου, που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα της αστικής ανάπλασης και έχει κοστολογηθεί με τέσσερα εκατομμύρια, τη στιγμή που δεν έχει αποφασιστεί, ακόμη, ποιους σκοπούς θα εξυπηρετεί το συγκεκριμένο κτήριο.
Τόνισε από την άλλη, ότι η σημερινή δημοτική αρχή ρίχνει επιλεκτικά χρήματα σε ορισμένους οικισμούς του Δήμου, αφήνοντας τους υπόλοιπους παραμελημένους.
Ενώ, δεν έλειψε να επισημάνει με έμφαση, ότι, ενώ αρχικά ο Δήμαρχος, κύριος Μ. Στυλιανίδης, δεν ήταν φίλος του ποδηλάτου, σήμερα, που νιώθει να χάνει τις επικείμενες εκλογές, έχει εξαγγείλει την δημιουργία ποδηλατοδρόμου.


Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 21/10/2010


Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Αθλιότητα οι ανώνυμες επιστολές που καταδικάζουν χωρίς κανένα στοιχείο τους υποψηφίους των εκλογών και αποστέλλονται στα ΜΜΕ:

Ανοίγοντας εχθές την αλληλογραφία μου, διαπίστωσα πως εκτός των αρκετών εφημερίδων που καθημερινά παραλαμβάνω, υπήρχε μέσα και ένας φάκελος που ως παραλήπτη είχε εμένα και ως αποστολέα τον κανένα. Επειδή είμαι άνθρωπος στον οποίο αρέσει το να ψάχνω τα πάντα και να ενημερώνομαι, άνοιξα τον συγκεκριμένο φάκελο αντί να τον πετάξω στα σκουπίδια και διαπίστωσα πως μέσα υπήρχε μια ανώνυμη επιστολή, όπως γίνεται συνήθως, στην οποία αναφέρεται ότι πέντε υποψήφιοι του Μ. Στυλιανίδη στις 26 του Μήνα δικάζονται. Για τους υποψηφίους αυτούς, ο άνθρωπος που συνέταξε την συγκεκριμένη επιστολή, εκφράζεται με απαράδεκτο τρόπο και τους καταδικάζει εξ αρχής, χωρίς καν να εξετάσει, με ποιες κατηγορίες δικάζονται οι άνθρωποι αυτοί και βλέποντας μόνο επιλεκτικά το ότι δικάζονται. Επίσης εκείνο που πρέπει να επισημάνω, είναι το γεγονός ότι πολλές φορές έχω δει αυτοδιοικητικούς να δικάζονται, επειδή οι πολίτες λειτουργούν γράφοντας τον νόμο στα παλιά τους τα παπούτσια, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κάθονται άδικα στο εδώλιο και να αθωώνονται. Καταδικάζω απερίφραστα αυτού του είδους τις ενέργειες και επισημαίνω πως αυτές οι καταγγελίες καλό θα ήταν να γίνονταν επώνυμα και όχι ανώνυμα, για να μην μπούμε σε διαδικασίες αναγνώρισης γραφικού χαρακτήρα και αποτυπωμάτων…

Ωραία η παρουσίαση των εφημερίδων κάθε πρωί από την εκπομπή του Γ. Γκορόγια, αλλά καλό θα ήταν να λείπουν οι ειρωνείες για τα γραφόμενα:
Φίλος μου ο Γιάννης Γκορόγιας και το «φίλος» το εννοώ και δεν το έχω γραμμένο στην φτέρνα, αλλά καλά θα κάνει να προσέχει και να μην ειρωνεύεται τα όσα γράφονται, τουλάχιστον στην δική μου εφημερίδα, μέσα από την εκπομπή του. Ειλικρινά ευχαριστώ τον φίλο Γιάννη Γκορόγια για την προβολή της εφημερίδας μου κάθε ημέρα μέσα από την εκπομπή του, αλλά έχω να πω και το εξής: Δικαίωμά σου αγαπητέ Γιάννη να υπερασπίζεσαι με κάθε τρόπο τον κολλητό σου και υποψήφιο Δήμαρχο Τοπείρου Σ. Χατζηευαγγέλου, αλλά δεν έχεις κανένα δικαίωμα, να ειρωνεύεσαι τα όσα γράφονται στην εφημερίδα μου, υπέρ του αντιπάλου του και υποψηφίου Δημάρχου Τοπείρου Θ. Μίχογλου. Αυτά ως μια φιλική παρέμβαση, γιατί δεν θα ήταν καθόλου σωστό, να μπω και εγώ στην ίδια λογική με εσένα και ειρωνευόμενος μέσα από τα σχόλιά μου τα όσα λες στην εκπομπή σου για τον κολλητό σου και όχι μόνο Δήμαρχο Τοπείρου, να στηρίζω τον Θ. Μίχογλου.

Πάει το LEADER και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη:


Τόσα μέλη απαρτίζουν το Δ.Σ. της Αναπτυξιακής και δυστυχώς ούτε ένας δεν έχει το σθένος να βγει παλικαρίσια και να μας δώσει κάποιες εξηγήσεις γιατί χάθηκε για τρίτη συνεχή φορά το LEADER. Κάποιοι είπαν πως φταίει το ΠΑΣΟΚ, κάποιοι άλλοι έριξαν τις ευθύνες στην διοίκηση της Αναπτυξιακής, εγώ θα πω ότι μάλλον φταίνε οι καιρικές συνθήκες. Ρε δεν μας παρατάτε στην ησυχία μας που θέλετε όλοι να το παίζετε και παράγοντες της περιοχής; Το μοναδικό πράγμα που ευημερεί στις ημέρες μας στον Νομό Ξάνθης είναι η Βλακεία, η ηλιθιότητα και η ανικανότητα, οπότε αφού δεν ανοίγουν νέες επιχειρήσεις για την δημιουργία θέσεων εργασίας και αφού οι οικονομικοί πνεύμονες της περιοχής μας χάνονται ο ένας μετά τον άλλο, θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε τις εξαγωγές σε όσα πιο πάνω ανέφερα, μήπως και δούμε άσπρη μέρα.

Σκληραίνουν την κόντρα τους οι Υποψήφιοι μπαίνοντας στην τελική ευθεία:
Τα όσα είδαμε μέχρι σήμερα να συμβαίνουν στο αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι της περιοχής μας, σίγουρα αποτέλεσαν έκπληξη για κάποιους, ενώ κάποιους άλλους τους άφησαν παγερά αδιάφορους. Η συνέχεια όμως σίγουρα θα αποτελέσει την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έκπληξη για όλους μας, αφού όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών οι υποψήφιοι θα σκληρύνουν την στάση τους και τα μέχρι τώρα καθώς πρέπει χτυπήματα, θα δώσουν την θέση τους σε χτυπήματα κάτω από την μέση με στόχο το να κερδηθούν τα σημεία-εντυπώσεις. Η ουσία βέβαια στην όλη αυτή μικρή για κάποιους και μεγάλη για κάποιους άλλους υπόθεση, είναι πως εμείς ως πολίτες δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από τις κόντρες των πολιτικών και σίγουρα το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να υποβαθμίσουμε τους εαυτούς μας, μαλώνοντας για αυτούς οι οποίοι αγωνίζονται με κάθε μέσο, με μοναδικό στόχο το προσωπικό τους συμφέρον. Όποιος και να εκλεγεί, το μόνο σίγουρο είναι πως πρώτα θα κοιτάξει να βολέψει τα δικά του παιδιά και των συνεργατών του, στην συνέχεια τους κολλητούς του και μετά τους ένθερμους και φανατικούς υποστηρικτές του, εφόσον βέβαια μείνει χρόνος. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε όλοι στο μυαλό μας και να ψηφίσουμε με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας μας και όχι το ατομικό συμφέρον του καθενός μας. Ξέρω θα με πείτε ρομαντικό, αλλά είναι καιρός να αλλάξει αυτή η κατάσταση και σίγουρα είναι καιρός η ψήφος όλων μας να είναι ίδια με τις ψήφους που εξαγοράζονται και αξίζουν από 20 ευρώ μέχρι και 10 κιλά κρέας ή κάτι τόνους καυσόξυλα.

Δυναμικά μπήκαν στην προεκλογική μάχη οι νέοι σε ηλικία, αλλά και σε συμμετοχή τους στα κοινά, υποψήφιοι. Καιρός να τους δώσουμε το δικαίωμα που τόσα χρόνια τους στερούν οι επαγγελματίες της αυτοδιοίκησης:
Είναι καιρός πλέον όλοι εμείς οι ψηφοφόροι, να δώσουμε σε αυτές τις εκλογές ένα καλό μάθημα στους καρεκλοκένταυρους και επαγγελματίες αυτοδιοικητικούς της περιοχής μας, στέλνοντάς τους στο σπίτι τους. Είναι καιρός που πρέπει και οι νέοι σε ηλικία άνθρωποι, αλλά και οι νέοι όσον αφορά την ανάμειξή τους με τα κοινά, να μας εκπροσωπήσουν επάξια στις θέσεις που κατευθύνουν την πορεία αυτού του τόπου, αφού οι περισσότεροι μέχρι τώρα συμμετέχοντες στην αυτοδιοίκηση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό στην περιοχή μας, απέδειξαν περίτρανα πως έχουν αποτύχει και πως ενδιαφέρονταν μόνο για το πώς θα παραμείνουν στις θέσεις αυτές, γεμίζοντας τις τσέπες τους με λεφτά, αλλά και χτίζοντας περιουσίες εκμεταλλευόμενοι τις θέσεις τους. Από έργο δυστυχώς δεν έχουν τίποτε να μας παρουσιάσουν, αφού τα όσα χρόνια συμμετέχουν στην αυτοδιοίκηση, θα μπορούσαν να είχαν κάνει πολλά περισσότερα από αυτά που έκαναν. Οι Ξανθιώτες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτές τις εκλογές και να ψηφίσουν με γνώμονα το νέο, το καινούριο, το άφθαρτο, στέλνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, το προκλητικό, το φθαρμένο και το ανίκανο να ανταπεξέλθει στις εξελίξεις των καιρών. Όλοι οι συνδυασμοί και όλοι οι επικεφαλείς, έχουν επιλέξει αρκετά νέα πρόσωπα για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους, δίνοντας το δικαίωμα στους γερόλυκους της αυτοδιοίκησης, να βλέπουν τους καινούριους ως κουβαλητές ψήφων και εδώ είναι που πρέπει όλοι εμείς να παρέμβουμε και να στηρίξουμε αυτά τα νέα παιδιά, που μπορεί μέχρι σήμερα να μην μας έχουν δείξει τίποτε ως έργο, αλλά έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετέχουν και να μας αποδείξουν πως άξιζαν την ψήφο μας. Δώστε δύναμη στους νέους υποψήφιους και τιμωρείστε όσους από τους παλιούς προκάλεσαν με τις συμπεριφορές τους, είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία που έχουμε, γιατί δεν μπορώ να δεχτώ πως ένας νέος, ήταν ικανός να περάσει πανεπιστήμια, σχολές και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της αυτοδιοίκησης ή είναι υποδεέστερος από τους παλιούς.

Μετά την έξυπνη κάρτα του πολίτη που προωθεί η Κυβέρνηση, μας ήρθαν οι έξυπνες κάρτες των αυτοδιοικητικών:
Αντί λοιπόν ορισμένοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι να κάτσουν και να σκεφτούν το αν έκαναν έργο ή το αν λειτούργησαν εις βάρος της πόλης μας, προτίμησαν να διαφημίσουν τις προεκλογικές τους κάρτες ως έξυπνες, αναγκάζοντάς μας να σκεφτούμε, μήπως θα έπρεπε να καταργήσουμε τα κομπιουτεράκια και στην θέση τους να βάλουμε αυτές, προφασιζόμενοι πως αφού είναι έξυπνες ως κάρτες, θα μπορούν να κάνουν πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό, διαίρεση και στην τελική να βγάλουν και το ΦΠΑ. Βλέπετε από την εποχή των έξυπνων πολιτικών και αυτοδιοικητικών, περάσαμε στην εποχή των έξυπνων καρτών που μπορεί ακόμα να καταργήσουνε και τους αυτοδιοικητικούς στις θέσεις εργασίας, ώστε αυτοί να έχουν ακόμα περισσότερο ελεύθερο χρόνο, για να σκοτώνουν την ημέρα τους, ως γυρολόγοι των καφενείων. Τι άλλο θα δούμε σε αυτές τις εκλογές, αναρωτιέμαι…

Με πολλές δυσχέρειες και πολλές ταλαιπωρίες ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση…

Με πολλές δυσχέρειες και πολλές ταλαιπωρίες ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση…

Νίκος Λεοντής, Πρόεδρος του συλλόγου φαρμακοποιών Ξάνθης:
«Αποκοπτόμαστε από την ίδια μας την αποστολή, την παροχή του ορθού φαρμάκου και των σωστών οδηγιών προς τον ασθενή, για να διαχειριζόμαστε έγγραφα που θα πρέπει να μπουν σε ένα σύστημα, ώστε να αποπληρωθεί η αξία των φαρμάκων που θα χορηγηθούν»

Με πολλές δυσχέρειες ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τους φαρμακοποιούς της χώρας, ενός μέτρου που εφαρμόζεται για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και την προάσπιση της οικονομικής ευρωστίας του κράτους, στα πλαίσια των σχετικών αποφάσεων του αρμόδιου Υπουργείου.
Να σημειώσουμε, ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ως μέτρο που προωθεί την διαφάνεια στις συναλλαγές ασθενών με ιατρούς και φαρμακοποιούς, χειροκροτήθηκε από τους τελευταίους. Ωστόσο, ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπως αποδεικνύεται μέσα από την πράξη, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα. Οι φαρμακοποιοί καλούνται να διεκπεραιώσουν την σχετική διαδικασία, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από την εργασία τους. Ενώ, δεν είναι λίγες οι φορές, όταν προκύπτουν προβλήματα με το δαιδαλώδες ηλεκτρονικό σύστημα, με δεδομένο και το γεγονός, ότι αρκετοί φαρμακοποιοί δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις για την διαχείριση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Αναφορικά με το θέμα μιλάει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης, κύριος Νίκος Λεοντής. Αναφερόμενος στις εγγενείς αδυναμίες του συστήματος για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο τελευταίος δηλώνει τα κάτωθι:
«Διαφαίνεται, πως αυτοί που εμπνεύστηκαν την δομή του συγκεκριμένου συστήματος, δεν έλαβαν υπόψη τους το γεγονός, ότι έχουν να κάνουν με ιατρούς και φαρμακοποιούς, τους διαχειριστές του συστήματος, οι οποίοι κινούνται και εργάζονται κάτω από ορισμένες συνθήκες και με μια ιδιαίτερη πίεση στην δουλειά τους. Ούτε ο ασθενής είναι δυνατόν να περιμένει τον ιατρό, ανάλογα με την ευχέρεια χειρισμού των ηλεκτρονικών μέσων από ένα έως πέντε λεπτά. Ούτε βέβαια και ο φαρμακοποιός μπορεί να απορροφάται από το κύριο έργο του, που είναι η παροχή του ορθού φαρμάκου και των σωστών οδηγιών προς τον ασθενή, περισπώμενος στην διεκπεραίωση των τυπικών ζητημάτων που αφορούν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση» και συνεχίζει λέγοντας, ότι «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι αρκετοί φαρμακοποιοί, όπως και οι ιατροί, έχουν μια δεδομένη δυσχέρεια στον χειρισμό ηλεκτρονικών μέσων, όφειλε το σύστημα να πάρει αυτή την δυσχέρεια υπόψη».
Παράλληλα, ο κύριος Ν. Λεοντής, επισημαίνει με έμφαση, ότι δεν υπήρξε μέριμνα από τους αρμόδιους παράγοντες που εξήγγειλαν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε οι διαχειριστές του συστήματος να λάβουν τις κατάλληλες γνώσεις για το θέμα.
«Δεν υπήρξε ολοκληρωμένη ενημέρωση για το σύστημα, αλλά και ενημέρωση να υπήρχε, δεν νομίζω, να καθίστατο δυνατή η άρση αυτών των αδυναμιών και η δεδομένη, πλέον, βραδύτητα του συστήματος. Δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία ενώπιον του ασθενούς, όπως θα έπρεπε να γίνεται» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Ν. Λεοντής.
Κλείνοντας, ο τελευταίος υπογραμμίζει πως «χορηγούμε τα φάρμακα με την προσκόμιση της συνταγής και στην συνέχεια με ένα αργό, σχετικά, ρυθμό προχωρούμε στην καταχώρηση της συνταγής μέσα στο σύστημα.
Αποκοπτόμαστε από την ίδια μας την αποστολή, την παροχή του ορθού φαρμάκου και των σωστών οδηγιών προς τον ασθενή για να διαχειριζόμαστε έγγραφα που θα πρέπει να μπουν σε ένα σύστημα, ώστε να αποπληρωθεί η αξία των φαρμάκων που θα χορηγηθούν».