Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Περαίωση για ιδιοκτήτες σκαφών



Τι προβλέπει το νοµοσχέδιο για τον θαλάσσιο τουρισµό, το οποίο δόθηκε προς δηµόσια διαβούλευση Περαίωση και για σκάφη αναψυχής µε στόχο να αποχαρακτηριστούν από επαγγελµατικά όσα ανήκουν σε ιδιώτες και είναι ουσιαστικά σκάφη αναψυχής προβλέπει το νοµοσχέδιο του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας που δόθηκε στη δηµοσιότητα. Όπως προβλέπει το νοµοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής που έχουν εισαχθεί ή αποκτηθεί µε την απαλλαγή από τον Φόρο Προστιθέµενης Αξίας και τα οποία για διάφορους λόγους δεν είναι επαγγελµατικά µπορούν να απαλλαγούν από τέλη και φορολογικά πρόστιµα εφόσον ζητήσουν να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθµισης.

Προϋπόθεση είναι ο ιδιοκτήτης να καταβάλει εφάπαξ µέσα σε αποκλειστική προθεσµία δύο µηνών από την υποβολή της αίτησης τον αναλογούντα ΦΠΑ του σκάφους και τους φόρους που αναλογούν στα καύσιµα, τα λιπαντικά και λοιπά εφόδια, για τους οποίους το σκάφος έτυχε απαλλαγής. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του προτεινόµενου νοµοσχεδίου, η πολλαπλότητα των διατάξεων που διέπουν τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισµό, σε συνδυασµό µε τις δυσλειτουργίες που δηµιουργούσε, οδήγησε στη λήψη αποφάσεων για ανανέωση και αναµόρφωση του ισχύοντος θεσµικού πλαισίου. Αλλες ρυθµίσεις. Με το νοµοσχέδιο ρυθµίζονται, µεταξύ άλλων, ποια είναι επαγγελµατικά σκάφη και ποια όχι, ενώ µε άλλες διατάξεις καθορίζεται ότι πλοία αναψυχής χωρίς πλήρωµα δεν θα επιβιβάζουν για ηµερήσιο πλου περισσότερους από 12 επιβάτες.

Σύµφωνα µε την αιτιολογική έκθεση του νοµοσχεδίου, «πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων είναι η ενίσχυση και ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισµού και όσων ασχολούνται µε τη δραστηριότητα αυτή επαγγελµατικά και ως βασική τους απασχόληση». Η προσπάθεια αυτή εµποδίζεται από το γεγονός ότι στον κλάδο «έχουν παρεισφρήσει εικονικά απασχολούµενοι µε τον θαλάσσιο τουρισµό ιδιοκτήτες σκαφών, µε αποκλειστικό σκοπό να ωφελούνται παράνοµα από τα ισχύοντα για τον κλάδο οικονοµικά κίνητρα και ιδιαίτερα τη µη πληρωµή ΦΠΑ και την απαλλαγή φόρου εισοδήµατος».

Στο προτεινόµενο σχέδιο νόµου προβλέπονται διατάξεις µε τις οποίες επιχειρείται η αντιµετώπιση του προβλήµατος της παραοικονοµίας και η εκκαθάριση του µητρώου από εικονικώς επαγγελλοµένους την εκµετάλλευση τουριστικών πλοίων αναψυχής. Μεταξύ των διατάξεων είναι και η απαγόρευση εκτέλεσης ταξιδιών αναψυχής ή και περιήγησης µε καταβολή ναύλου από ιδιωτικά πλοία αναψυχής, η απαγόρευση της διαφήµισης, σε οποιαδήποτε χώρα και κατά οποιονδήποτε τρόπο, εκτέλεσης στην Ελλάδα ταξιδιών αναψυχής ή και περιήγησης µε καταβολή ναύλου από ιδιωτικά πλοία αναψυχής µε ελληνική και ξένη σηµαία. Με άλλη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης Εταιρείας Ιδιωτικών Πλοίων Αναψυχής (ΕΙΠΑ), η οποία είναι µη κερδοσκοπική και έχει ως αποκλειστικό σκοπό την κτήση κυριότητας πλοίων αναψυχής µε ελληνική σηµαία που χαρακτηρίζονται ως ιδιωτικά, σύµφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος νόµου.

Πλαφόν σε 13 νομούς από σήμερα



Την επιβολή πλαφόν στην τιμή των υγρών καυσίμων, από σήμερα, σε 13 νομούς της χώρας, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Παράλληλα, ο υπουργός εξήγγειλε και την επιβολή ανώτατης τιμής χονδρικής τιμής σε 5 νομούς της χώρας, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στις τιμές μετά την επιβολή πλαφόν θα κυμανθούν στους 13 νομούς της χώρας από 1,722 ευρώ το λίτρο έως 1,788 ευρώ το λίτρο στις τιμές λιανικής, ενώ στη χονδρική στους 5 νομούς οι τιμές κυμαίνονται από 1,654 ευρώ το λίτρο έως 1,718 ευρώ το λίτρο.
Πρόκειται για τους νομούς Κυκλάδων, Κερκύρας, Λέσβου, Φωκίδος Δωδεκανήσου, Κεφαλονιάς, Σάμου, Χίου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Γρεβενών, Έβρου και Ευρυτανίας.
Όσο για την επιβολή πλαφόν σε όλη την επικράτεια, ο Υπουργός υποστήριξε ότι δεν κρίνεται αναγκαία αυτή τη στιγμή, ωστόσο η ανάλυση της αγοράς θα συνεχιστεί, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο είναι αποφασισμένο να επιβάλλει ανώτατες τιμές σε μεμονωμένους πρατηριούχους και εταιρείες.
Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί πλαφόν και στις τιμές των υγρών καυσίμων στα πρατήρια που λειτουργούν στις «κλειστές αγορές» όπως στις Εθνικές Οδούς.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το μέτρο είχε επί της ουσίας προαναγγελθεί σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου του υπουργού πριν από το Πάσχα. Τότε είχε προειδοποιήσει τους παράγοντες της αγοράς καυσίμων ότι θα επιβληθεί ανώτατη τιμή πώλησης στα καύσιμα.

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 3.5.2011



Την μείωση του ΦΠΑ ζητούν εκπρόσωποι του επαγγελματικού κόσμου της Ξάνθης

- Δεν είναι δυνατόν, τη στιγμή που το νησί των ανέμων, η Μύκονος, θεωρείται παραμεθόριος και πληρώνει ως εκ τούτου μειωμένο ΦΠΑ, εμείς που κρατάμε τα βόρεια σύνορά μας, να μην εμπίπτουμε σε μια ανάλογη ρύθμιση
- Τι αναφέρουν επί του θέματος παράγοντες της τοπικής αγοράς, ύστερα και από την πρόταση του βουλευτή Ροδόπης, κυρίου Ε. Στυλιανίδη, να μειωθεί το ΦΠΑ για την δική μας περιφέρεια


Η μικρή και η μικρομεσαία επιχείρηση δεινοπαθούν από τα πάνδεινα της οικονομικής κρίσης, μια κατάσταση που παίρνει, ακόμη, ποιο άσχημες εκφάνσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η περιοχή μας, φύλακας των Βορείων μας συνόρων, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και οικονομικά. Οι αποστάσεις που πρέπει να καλυφθούν, ώστε να μεταφερθούν στην ευρύτερη περιοχή μας προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης είναι δαπανηρές.
Το ΦΠΑ έχει πάρει την ανιούσα, λόγω των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων στην χώρα μας, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι επιχειρηματίες να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην κρίση. Η λύση του προβλήματος μετατρέπεται σε επιτακτική ανάγκη, καθώς η επιχειρηματικότητα στην περιοχή περνάει την δική της, βαθιά κρίση.
Στο προσκήνιο έρχεται και η πρόταση του βουλευτή Ροδόπης, κυρίου Ευριπίδη Στυλιανίδη, η οποία όπως αναφέρουν παράγοντες της τοπικής μας αγοράς είναι, πραγματικά, πολύ ουσιαστική. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον βουλευτή, θα πρέπει να μειωθεί το ΦΠΑ για την δική μας Περιφέρεια, η οποία ως παραμεθόριος, αντιμετωπίζει περισσότερα οικονομικά προβλήματα.
Με την ανωτέρω πρόταση συντάσσεται πλήρως ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, κύριος Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο οποίος, μάλιστα, μιλώντας στην εφημερίδα μας, επισημαίνει πως μείωση πρέπει να γίνει όχι μόνον στο ΦΠΑ, αλλά και στην άμεση φορολογία που καταβάλλεται, γιατί, μόνον, έτσι θα μπορέσει να επιβιώσει το «επιχειρείν».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του κυρίου Γιάννη Αλεξιάδη, πρώην Προέδρου και μέλους του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, ο οποίος μεταξύ άλλων, κάνει σαφές, πως οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν να καλύψουν μεγάλο κόστος διακίνησης.
«Όλα τα προϊόντα μεταφέρονται οδικώς από την Αθήνα, γεγονός που συνεπάγεται πολλά έξοδα. Θα πρέπει να υπάρξει ειδική μεταχείριση για την περιοχή μας, καθώς εμείς κρατάμε τα σύνορά μας».
Η απαίτηση μείωσης ΦΠΑ για την δική μας περιοχή γίνεται, ακόμη, πιο επιτακτική, αφού όπως ενημερωνόμαστε, το νησί της Μυκόνου, ένας τοπ προορισμός, θεωρείται παραμεθόριος και ως εκ τούτου καταβάλλει μειωμένο ΦΠΑ. Δεν είναι δυνατόν την ίδια στιγμή, εμείς που όπως πολύ σωστά επισήμανε ο κύριος Γ. Αλεξιάδης κρατάμε τα σύνορα της χώρας, να μην εμπίπτουμε σε κάποια πιο ευνοϊκή μεταχείριση, όσον αφορά την τοπική μας οικονομία.

Της Πολιτικής Το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Τελικά η Πρωτομαγιά ήταν αργία για πολλούς και απεργία για λίγους. Δυστυχώς ο κόσμος προτίμησε να εκδράμει εκτός Ξάνθης και η πορεία αποτελούνταν από λίγους και καλούς:



Μπορεί ο εορτασμός της πρωτομαγιάς να σημαίνει πολλά για την χώρα μας και όχι μόνο, αλλά στην πραγματικότητα μάλλον αποτελεί μια ακόμα ημέρα ξεκούρασης για όλους τους εργαζόμενους. Φέτος βέβαια τα σχέδια χάλασαν, γιατί η ημέρα ήταν Κυριακή και ούτως ή άλλως δεν αποτελεί εργάσιμη ημέρα. Τα άτομα που συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο το πρωί της Κυριακής ήταν λιγοστά και μάλιστα λιγότερα από κάθε άλλη φορά, αποδεικνύοντας περίτρανα πως η Πρωτομαγιά είναι τελικά αργία και όχι απεργία για πολλούς. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, η Θάσος ήταν αυτή που πλημμύρισε από κόσμο και μάλιστα από αρκετούς Ξανθιώτες, των οποίων τα σχέδια δεν χάλασε ο όχι και πολύ άσχημος καιρός που επικράτησε κατά την διάρκεια της ημέρας.

Παρά τις δεσμεύσεις εκπροσώπων φορέων του επαγγελματικού κόσμου της Ξάνθης, καμία κίνηση μέχρι στιγμής δεν είδαμε για την πάταξη του Παραεμπορίου:




Τις τελευταίες ημέρες ασχολήθηκα αρκετά με το θέμα του Παραεμπορίου και σίγουρα δεν πρόκειται να σταματήσω να ασχολούμαι, άσχετα αν οι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό, σφυρίζουν αδιάφορα και πετάνε αετό, όπως κάνουν ούτως ή άλλως εδώ και χρόνια, αφού αναλώνονται μόνο σε όμορφα λόγια που ποτέ δεν έγιναν πράξη. Είχα την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με εκπροσώπους φορέων του Εμπορικού Κόσμου της Ξάνθης και μου είχαν δώσει την διαβεβαίωση πως άμεσα θα ξεκινούσαν ενέργειες για να κινήσουν γη και ουρανό, ώστε να παταχτεί το φαινόμενο του παραεμπορίου, το οποίο εκτός από την οικονομική ζημία που προκαλεί στην τοπική αγορά, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ζημία στα οικονομικά της χώρας, αφού τα χρήματα που προέρχονται από αυτήν την παράνομη δοσοληψία ανάμεσα στους έγχρωμους πλανόδιους και στον απλό κοσμάκη που ψωνίζει από εκεί, είναι αφορολόγητα και το μεγαλύτερο μέρος τους καταλήγει με την μορφή συναλλάγματος εκτός της Ελλάδας. Μέχρι στιγμής πάντως, κανένας φορέας και κανένας εκπρόσωπος του εμπορικού κόσμου της περιοχής μας, δεν μας έχει δείξει καμία κίνηση προς την πάταξη του φαινομένου και ειλικρινά αναρωτιέμαι τι περιμένουν.

Για χρόνια παραμένει παραμελημένο στο έλεος των βανδάλων το Τουριστικό του Πόρτο Λάγος:

Για ανάπτυξη στις παραλίες του Δήμου Αβδήρων έκανε λόγο ο κύριος Παραστατίδης, στενός συνεργάτης επί σειρά ετών του Δημάρχου Β. Τσολακίδη, αλλά οφείλω να υπενθυμίσω πως το Τουριστικό στο Πόρτο Λάγος είναι παρατημένο εδώ και χρόνια στο έλεος των βανδάλων που έχουν κλέψει ακόμα και τούβλα από τους τοίχους και κανένας μέχρι σήμερα δεν σκέφθηκε να βγάλει στην δημοπρασία το συγκεκριμένο κτίριο, προκειμένου να βρεθεί κάποιος που έστω και με μικρό ενοίκιο, το πάρει και το μεταμορφώσει σε κάτι αξιόλογο για την περιοχή. Δεν χρειάζονται και πολλά έξοδα για να γίνει ένα απλό και μικρό αναψυκτήριο, ούτε θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να βελτιωθεί η παραλία που βρίσκεται μπροστά από το εγκαταλελειμμένο κτίριο. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και σήμερα είμαι αναγκασμένος να θίξω το θέμα αυτό, ώστε οι συνεργάτες του Δημάρχου Αβδήρων Β. Τσολακίδη, να συμπεριλάβουν στα σχέδιά τους και την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου.

Καθημερινά τα προβλήματα των ατόμων με κινητικές ανάγκες, από την απαράδεκτη συμπεριφορά των Ξανθιωτών:




Όλοι μας τελικά είμαστε στο ίδιο τσουβάλι και αναφέρω την λέξη «όλοι μας», γιατί δεν υπάρχει κάτι που να κάνουμε και να μην δημιουργούμε προβλήματα στα άτομα που έχουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν ξέρω αν θα ήταν ωφέλιμο να αναφερθώ και να απαριθμήσω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά, επειδή εμείς έχουμε μάθει να λειτουργούμε ως τσιφλικάδες. Αυτοκίνητα παρκαρισμένα στα σημεία πρόσβασης των αναπήρων, μηχανάκια παρκαρισμένα επάνω στα πεζοδρόμια και στον κίτρινο διάδρομο που έχει κατασκευαστεί για τα άτομα με χαμηλή όραση, σκουπίδια έξω από τους κάδους και επάνω στα πεζοδρόμια, προϊόντα καταστημάτων τα οποία οι ιδιοκτήτες αυθαίρετα βγάζουν επάνω στα πεζοδρόμια εκμεταλλευόμενοι την ανοχή του Δήμου και άλλα πολλά, είναι τα σημεία στα οποία θα μπορούσα να αναφέρομαι για ώρες ατελείωτες. Ο Δήμος Ξάνθης θα έπρεπε τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, να είχε φροντίσει για την πρόσληψη περισσότερων Δημοτικών Αστυνομικών για την εύρυθμη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, πράγμα το οποίο βέβαια δεν έγινε.

Όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη…

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Πραγματικά, ο βασιλικός γάμος του πρίγκιπα Ουίλιαμ με την αγαπημένη του Κέιτ αποτελεί ένα παραμυθένιο γεγονός, που δεν ταιριάζει, ωστόσο, με την εποχή στην οποία καλούμαστε να επιβιώσουμε ως παλαίμαχοι της βιοπάλης.
Δεν λέω, καλοί ήταν η νύφη και ο γαμπρός, ακόμα πιο εντυπωσιακοί οι διάφοροι καλεσμένοι στο ύψιστο αυτό γεγονός, που έλαβε χώρα στην Αγγλία, αλλά μήπως όλοι εμείς οι υπόλοιποι, απλοί θνητοί, που ασχοληθήκαμε τόσο επιμελώς με αυτό τον γάμο, το παρακάναμε λιγάκι;
Γιατί δεν είναι δυνατόν, τα βλέμματα όλου του κόσμου να είναι στραμμένα στους νεόνυμφους του αγγλικού παλατιού, τη στιγμή που όλος ο κόσμος περνάει την χειρότερη κρίση όλων των εποχών, μια κρίση που δεν αγγίζει μόνον την οικονομική κατάσταση ενός μέσου ανθρώπου, αλλά και την ποιότητα ζωής που του προσφέρεται από την ημέρα που γεννιέται;
Το πανδαιμόνιο που ζήσαμε ανοίγοντας τους τηλεοπτικούς μας δέκτες το πρωί της περασμένης Παρασκευής ήταν κάτι που δεν χωράει στην σφαίρα της λογικής. Φωτορεπόρτερ και ανταποκριτές από όλον τον κόσμο, στημένοι έξω από το παλάτι, το αβαείο όπου θα γινόταν ο γάμος, έξω από τα ξενοδοχεία των νεόνυμφων και γενικά σε όλους τους δρόμους, από όπου θα περνούσε το βασιλικό ζευγάρι, προκειμένου να μεταδώσουν το γεγονός, λες και επρόκειτο για κάποια κορυφαία πολιτική ή ιστορική πράξη, η οποία θα καθόριζε, εφεξής, το μέλλον όλου του πλανήτη.
Οι πιο υπερβολικοί, βέβαια, λόγω και του χαρακτήρα, ασυζητητί οι Έλληνες δημοσιογράφοι. Οι τελευταίοι, δεν περιορίστηκαν, μόνον, στις βασικές λεπτομέρειες του γάμου, δηλαδή τι φοράει η νύφη και ο γαμπρός, ποιοι είναι οι επίσημοι καλεσμένοι, πόσος κόσμος, τέλος πάντων, έχει έρθει στην Αγγλία για τον γάμο, αλλά επεκτάθηκαν και σε πράγματα άνευ ουσίας και σημασίας. Έδιναν περιγραφές (…λες και δεν μεταδίδεται τηλεοπτικά το γεγονός) αναφορικά με το πώς χαμογελάει η νύφη, που έχει τα χέρια του ο Χάρι, που έχει το πόδι του ο Ουίλιαμ. Με λίγα λόγια δεν άφησαν τίποτα ασχολίαστο, ακόμη και πράγματα που δεν μας περνούσαν από το μυαλό…
Ενώ, οι περιγραφές γύρω από τις ενδυματολογικές προτιμήσεις των καλεσμένων θύμιζαν περισσότερο κριτική μόδας, παρά ζωντανή μετάδοση ενός βασιλικού γάμου (…βρε, με τι ασχολείται ο κόσμος…).
Ούτε οι γαλαζοαίματοι γλίτωσαν από την πικρόχολη κριτική που βρήκε εύφορο έδαφος, για να ευδοκιμήσει. Τι καπέλα, τι ταγιέρ, τι παπούτσια, τα πάντα πέρασαν από τον «εξεταστικό» φακό των δημοσιογράφων μας. Εκείνη, δε, η έρημη η νύφη, μια χαρά κοπέλα δεν λέω, αλλά ο σχολιασμός της από την κορυφή μέχρι τα νύχια, πραγματικά θύμιζε «ακτινογραφία». Η υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο.
Ξαφνικά, ξεχάσαμε την κρίση, τα εθνικά μας σκάνδαλα, τους «καλούς» μας πολιτικούς και επιδοθήκαμε σε ένα «σπορ» που πολύ αγαπάμε ως Έλληνες, το κουτσομπολιό.
Και αναρωτιέμαι εγώ τώρα, τι σε νοιάζει εσένα Ξανθιά ρεπόρτερ της ελληνικής τηλεόρασης, από τι ύφασμα ήταν ραμμένο το φόρεμα της Κέιτ και αν θύμιζε εκείνο που είχε φορέσει κάποια άλλη διάσημη περσόνα; Εμείς στην χώρα δεν έχουμε άλλα θέματα να ασχοληθούμε; Μήπως, τα λύσαμε όλα και τώρα μπορούμε ανενόχλητοι να αφιερώσουμε τον χρόνο μας στην Κέιτ και τον Ουίλιαμ, που προβλήματα δεν είχαν και ούτε θα γνωρίσουν ποτέ, σαν τη γιαγιά τους την Ελισάβετ, που έχει ξεπεράσει τα ογδόντα και φαίνεται παιδούλα. Αμ δε! Όταν το μόνον που σε ενδιαφέρει είναι να αλλάζεις καπελάκια, η ζωή σου μοιάζει με παραμύθι. Τι να πούμε και εμείς που δεν είμαστε, δυστυχώς, γαλαζοαίματοι, αν και αισθανόμαστε κατά βάθος βασιλιάδες; Ότι και να πούμε θα είναι περιττό, γι’ αυτό ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα και ας αφήσουμε τα παραμύθια, γι’ αυτούς που έχουν μάθει να τα βλέπουν όλα, πίσω από τα ροζ γυαλιά τους…

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Με την ευκαιρία του παραμυθένιου γάμου του πρίγκιπα Καρόλου με την θνητή Κέητ, έφερα στην σκέψη έναν άλλο γάμο γαλαζοαίματων, που έτυχε να παρακολουθήσω στην Αθήνα, όπου βρισκόμουν πολύ νεαρή τότε. Ο γάμος της πριγκίπισσας Σοφίας με τον τότε διάδοχο Χουάν Κάρλος. Ίδια παραμυθένια χρυσοποίκιλτη άμαξα, με ιπποκόμους, αυλάρχες, κυρίες των τιμών, σημαιάκια των δύο χωρών να ρίπτονται από ψηλά και να πλημμυρίζει η Αθήνα, βασιλείς και πρίγκιπες, αρχηγοί κρατών να καλύπτουν σε πληρότητα το ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας και δεκάδες αστυνομικοί στην προστασία των υψηλών καλεσμένων.
Ίσως σε μικρογραφία συγκριτικά με αυτόν της Αγγλίας. Η ουσία είναι πως τα κράτη πληρώνουν για την χλιδή και την προβολή αυτών των σπάνιων και ξεχωριστών γεγονότων, τηρουμένου και του πρωτοκόλλου που δεν είναι ανέξοδο.
Έχει βέβαια ένας τέτοιος γάμος την ανάλογη αίγλη, που οι πολίτες ως απλοί θεατές παρακολουθούν τα βασιλικά δρώμενα, πλημμυρίζοντας τους δρόμους ή μέσω τηλεοράσεως. Η τηλεόραση ευνοεί τους σύγχρονους γάμους των εστεμμένων, ώστε η εικόνα τους να έχει απεριόριστη ανά τον κόσμο εμβέλεια και την καθήλωση απεριόριστων τηλεθεατών να βλέπουν, να θαμπώνονται και να κριτικάρουν. Υπέρ ή κατά! Εν αρχή ην η περιέργεια και ακολούθως τα σχόλια. Τα περισσότερα αρνητικά με την αιτιολογία της οικονομικής κρίσης και το σύνηθες «πως ο κόσμος πεινάει και οι άλλοι προκαλούν».
Όπως και να έχει, η χλιδή προκαλεί και η προβολή της κοστολόγησής της, ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων. Έστω κι αν οι Άγγλοι πολίτες ζητωκραύγαζαν, για τον βασιλόχρωμο γάμο, έως σημείου παραληρήματος, εν τούτοις υπήρχαν και πολίτες που αντιδρούσαν, αλλά παρέμεναν στην αφάνεια, διότι η κάμερα δεν ασχολήθηκε μαζί τους. Το αξιοσημείωτο σε όλο το πανηγύρι, είναι πως η βιομηχανία αναμνηστικών του γάμου άνθισε τις ημέρες προετοιμασίας του, με αποτέλεσμα εισροής κερδών εξ αυτού αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων λιρών. Ξέχωρα από τα κέρδη που αποκόμισαν από τους τουρίστες, που επισκέφθηκαν την Αγγλία λόγω του γάμου, από τα πέρατα της γης.
Η μοναρχία στην Ελλάδα είναι ξεχασμένη ιστορία. Οι «τέως» αντιμετωπίζονται, όταν έρχονται στην χώρα, λες και είναι επικίνδυνοι για την ανατροπή του πολιτεύματος! Τι να λέμε τώρα; «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ»; Γελοιότητες.
Ο ελληνικός λαός αποφάσισε την αλλαγή του πολιτεύματός του και όπως συμβαίνει συνήθως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Για «τον φόβο των Ιουδαίων» όμως, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τους βασιλικούς θησαυρούς. Δεν αναφέρομαι φυσικά στα διαμάντια, σμαράγδια, ρουμπίνια, στέμματα, ασημικά κ.λ.π., αλλά κυρίως στα ανάκτορα, που αν βρίσκονταν σε άλλες χώρες θα τα αξιοποιούσαν, θα κρατούσαν τα νόμιμα που όφειλαν να παραμείνουν στην χώρα και θα τα λειτουργούσαν ως μουσεία, από τα οποία θα εξοικονομούσε η χώρα ουκ ολίγα έσοδα. Κι όμως!
Άφησαν τα ανάκτορα, ίδε Τατοΐου, να λεηλατηθούν, να καταστραφούν και να παραμείνουν στην ανυπαρξία δίχως οίκτο. Δεν αποδόθηκαν ευθύνες, ούτε για την εγκατάλειψη ούτε για την λεηλασία. Αυτό αποδεικνύει επιπλέον αδιαφορία, ανευθυνότητα, επιπολαιότητα, ανικανότητα από τις κυβερνήσεις που γύρισαν την πλάτη σε ένα κομμάτι της ιστορίας, λες και είναι μίασμα.
Δυστυχώς οι Έλληνες επαναπαύονται στα μνημεία των αρχαίων χρόνων, τα προβάλλουν, καμαρώνουν γι’ αυτά και καλύπτουν την δική τους ανικανότητα να διατηρήσουν τα σύγχρονα ή να δημιουργήσουν νέα μνημειακά πολιτισμικά ντοκουμέντα. Ας μη ξεχνάμε την κατάντια και των Ολυμπιακών έργων που τα δημιούργησαν για να τα καταστρέψουν!

Την επιδεικτική αδιαφορία της απέναντι στους ελληνικούς Νόμους επιδεικνύει η ZİRAAT BANKASI



Την απαξίωση της και την επιδεικτική αδιαφορία της απέναντι στους αποφάσεις και τους Νόμους της ελληνικής πολιτείας επιδεικνύει η τουρκική τράπεζα ZİRAAT BANKASI A.E σύμφωνα με την πομάκικη εφημερίδα της Θράκης Ζαγάλισα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα από έρευνα που πραγματοποίησε ανακάλυψε ότι η τιουρκική τράπεζα αρνείται να αναρτήσει την ελληνική σημαία στα υποκαταστήματα της κατά τη διάρκεια των εθνικών εορτών όπως υποχρεούται σύμφωνα με τον Νόμο 851/1978, το άρθρο 3, όπου αναφέρεται ρητά ότι «…είναι υποχρεωτική δι΄ άπαντα εν γένει τα καταστήματα του Δημοσίου…των νομικών προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου και τα ιδιωτικά…». Σε κάθε εθνική ή τοπική επέτειο, οι κατά τόπους νομαρχίες της Θράκης, με έγγραφά τους καλούσαν τις υπηρεσίες και τις τράπεζες να προβούν σε σημαιοστολισμό των καταστημάτων τους.
Η τουρκική τράπεζα ZİRAAT BANKASI A.E ΟΥΔΕΠΟΤΕ και σε καμία τοπική ή εθνική γιορτή, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της ΔΕΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕ την ελληνική σημαία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσόψεις των δύο καταστημάτων δεν διαθέτουν καν υποδοχές ιστού, ενώ αντιθέτως σε όλη την Τουρκία τα υποκαταστήματά της συγκεκριμένης τράπεζας έχουν αναρτημένη την τουρκική σημαία, όχι μόνο στις επίσημες εορτές, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
Για του λόγου το αληθές και για να αποδείξει η εφημερίδα ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα αναφέρει το σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ημερομηνία 18.3.2011 και αριθ. πρωτ. 754, το οποίο κοινοποιήθηκε σε όλες τις τράπεζες (με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της 25ης Μαρτίου) και φυσικά και στα 2 καταστήματα της ZİRAAT BANKASI A.E (Κομοτηνή και Ξάνθη).
Στο έγγραφο της Περιφέρειας καλούνται διάφοροι φορείς μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες να προβούν σε «Γενικό σημαιοστολισμό …από της 8ης πρωϊνής ώρας της 23ης Μαρτίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2011… καθώς και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων των ΝΠΔΔ, Τραπεζών και των ΝΠΙΔ, κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2011».
Η ZİRAAT BANKASI A.E αγνόησε προκλητικά το έγγραφο της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και δεν ανάρτησε ούτε μία φορά την ελληνική σημαία από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της στην Κομοτηνή. Την ίδια πρακτική ακολουθεί από το 2010 και το υποκατάστημα της τράπεζας στην Ξάνθης, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι μεμονωμένη ενέργεια ενός καταστήματος (παράλειψη ή αδράνεια), αλλά αποτελεί όπως φαίνεται στοχευμένη και επιδεικτική ενέργεια της διοίκησης της τράπεζας απέναντι στο ελληνικό κράτος και τους Έλληνες πολίτες πελάτες της.
Υπενθυμίζεται ότι η ίδια τράπεζα έχει επιδείξει προκλητική συμπεριφορά ακόμα και από την έναρξη της λειτουργίας της στη Θράκη. Πιο συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2008 απέστειλε πρόσκληση για τα εγκαίνια του υποκαταστήματος Κομοτηνής, σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Θράκης (εγκαίνια της 18/2/2009), συντεταγμένη στα …Τουρκικά και στα Αγγλικά (δεν υπήρχαν Ελληνικά), όπου η Κομοτηνή αναφερόταν με το οθωμανικό της όνομα, ως…Γκιουμουλτζίνε!
Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την οργή του τότε Περιφερειάρχη Δημ. Σταμάτη, ο οποίος και επέστρεψε με επιστολή του την πρόσκληση ως απαράδεκτη. Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Πεταλωτή ο οποίος σήμερα είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο οποίος είχε δηλώσει ότι «Αυτό δείχνει ή βαριά αμέλεια, που δεν συγχωρείται σε έναν τραπεζικό οργανισμό ή σκοπιμότητες που ακόμη περισσότερο δεν συγχωρούνται. Λάθος αρχή με λάθος στόχους» (17.12.2009).
Το ερωτηματικό που προκύπτει σήμερα είναι απλό. Θα μπορέσει κάποτε η ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει τους ελληνικούς νόμους στην Θράκη ή θα δούμε για άλλη μία φορά μία ακόμα τουρκική πρόκληση να «καταπίνεται» στο όνομα τηςε ελληνοτουρκικής προσέγγισης που από ότι φαίνεται οι Τούρκοι γείτονες μας την βλέπουν μάλλον από άλλη οπτική γωνία.